Post on 26-Aug-2020

3 views 0 download

Transcript of INTRODUCCIÓcpportdepollensa.com/pagines/activitats/Korball.pdfINTRODUCCIÓ El Korfball és un...

INTRODUCCIÓ

El Korfball és un esport col·lectiu on hi juguen dos equips formats per quatre homes i 4 dones, amb l'objectiu d’introduir una pilota dins la cistella.

HISTÒRIA

Nico Broekhuysen l’any 1902, va assistir a un Seminari d’Educació Física que es va celebrar a Suècia. Al descans d’aquest Seminari, els homes i les dones jugaven a Ringball, un joc fàcil, semblant al bàsquet.

Als Jocs Olímpics de 1920, celebrats a Amberes, es va donar a conèixer internacionalment, mitjançant demostracions.

HISTÒRIA

KORFBALL A ESPANYA:Arriba a finals dels anys 60 a Marbella, i s’expandeix durant els anys 70 per diferents comunitats.Durant els anys 80 es duen a terme una sèrie de partits i torneigs, principalment protagonitzats per dues escoles: Liceo Egara de Terrassa i el CP Pere Viver.

REGLAMENT DE KORFBALL

1. Camp de jocLes dimensions del camp són 40x20 m en pavelló cobert i 60x30 m a l’aire lliure, i està dividit en dos quadres iguals.

- Quadre d’atac: Grup de 4 jugadors, dos homes i dues dones, que tenen com a funció atacar. Ocuparan un mig camp.

- Quadre de defensa: Grup de 4 jugadors: format per dos homes i dos dones, que com a funció han de defensar. Ocuparan un mig camp.

La durada màxima d’un partit és de dues parts de trenta minuts amb un descans d’entre cinc i quinze minuts

Durada

Quan la pilota ha caigut per complet dins la cistella.

L’equip que marqui més punts serà el vencedor.

Punts

Es realitzarà quan s’aconsegueixi una acumulació de punts parells entre ambdós equips: els defensors passen a ser atacants i a l’inrevés.

Després del descans el quadre d’atac es canvia i s’atacarà en el quadre contrari al del primer període i sense realitzar canvi de funció.

Canvi de funció i canvi de quadre

Faltes contra les regles

Tocar la pilota amb el peu o la cama.

Jugar la pilota amb el puny.

Córrer amb la pilota.

En el moment que toca la línia exterior del camp de joc.

En el cas de produir-se una situació de “pilota fora”, un tir lliure serà efectuat per l'equip contrari el darrer que toqui la pilota.

Pilota fora

Quan dos contraris obtinguin la possessió de la pilota simultàniament, l’àrbitre detindrà el joc i senyalitzarà un servei neutral. Per a la realització del mateix, elegirà un jugador/a de cada equip, que siguin del mateix quadre.

Salt neutral

ASPECTES A DESTACARCooperació: No es pot caminar o moure amb la pilota a les mans o jugar individualment. Això obliga a jugar a tota la resta de l’equip i evita el joc individual d’un sol jugador.

No violència:  La tècnica i l’agilitat són per sobre la força física i el joc brut. No es podrà impedir el moviment lliure contrari, tan si es fa intencionadament o no.

Joc mixt: Per tal que tothom tingui les mateixes oportunitats de jugar, no es podrà defensar un jugador del sexe contrari, ja sigui per impedir llançament a cistella o una passada.

No especialització: Cada dues cistelles es canvia de funció i de zona. D’aquesta forma no existeixen les posicions fixes per als jugadors.