Minoica

Post on 02-Aug-2015

913 views 5 download

Transcript of Minoica

CIVILITACIÓ MINOICA (2700 – 1400 aC.)

S´anomena minoica en honoral llegendari rei Minos

Es va desenvolupar a l´illa de Creta, que esdevé elcentre cultural i comercial més important del mar Egeu.Tenia un gran poder naval (talassocràcia)

Es tractava d´una societat pacífica, ambgrans edificis (palaus), sense muralles iamb importants avenços tècnics (clavegueres,aigua corrent, etc.). El palau era el centre polític i cultural de la ciutat. Tenia un gran pati central al voltant del qual hi ha les habitacions més importants destinades al culte.

En aquest pati es feien les cerimònies religioses, les grans festes i els torneigs esportius (salts de toro)

La decoració interior és molt alegre:dofins, ocells, processons, etc.

Trobem restes de palaus a Cnossos, Festos i Hàgia Tríada.

Coneixien l´escriptura: jeroglífica(disc de Festos) i lineal A (sil.làbica).Encara no ha estat desxifrat.

Economia: agricultura, ceràmica, comerç per tot el Mediterrani.

Religió: retien culte al toro (salts i acrobàcies) i a una deessa mare de la Natura ( estatuetes femenines enroscades amb una serp).

Cap a l´any 1750 aC hi ha una destrucció dels palaus provocada perl´erupció del volcà de l´illa propera de Thera i per una invasió enemiga.

Cap a l´any 1450 aC els micènics ocupen el palau de Cnossos. Es tractad´un poble indoeuropeu, procedent del nord d´Europa. Poc després,es produeix l´abandonament definitiu dels palaus i la desaparició de lacultura minoica.

CIVILITZACIÓ MICÈNICA (2000-1100 aC)

Es tracta d´un poble indoeuropeu, procedent del nord d´Europa,que va envair Grècia cap al 2000 aC. Al 1450 aC van conquerir Creta, posant fi a la civilització minoica

S´anomena així per la ciutat de Micenes

Són els primers “grecs”, ja que parlen un grec molt primitiu. Ho sabemgràcies al desxiframent de la seva escriptura, el lineal B (sil.làbica).Es van trobar tauletes d´argila a Micenes i Tirint, que van ser desxifradesper M. Ventris i J. Chadwick l´any 1953.

Són els que van fer l´expedició grega contra Troia

Els micènics són un poble guerrer: tenen armes de bronze icarros de guerra.

Es dediquen a l´agricultura i la ramaderia

S´organitzen en petits reialmes (Micenes, Tirint, Argos, Pilos, etc.)Són ciutadelles protegides per murs ciclopis, al capdamunt d´una muntanya.

Micenes: porta del Lleons, cercle de tombes reials, sala del tro o mègaron,magatzems, tallers, vivendes, etc. Fou destruïda l´any 1150 aC)

Tenen una organització patriarcal. Políticament, tenen un rei, el wánax.

H. Schiliemann, un ric comerciant alemany, va consagrar la seva vida atrobar les restes de Troia. També va trobar a Micenes el cercle de tombes reials i el tresor d´Atreu.

Decadència del poder micénic. Hi ha 3 teories:

1. Guerres internes (la població semilliure, sotmesa per la noblesa, i els esclaus es van sublevar).

2. Arribada dels doris.

3. Invasions dels pobles del mar.

ÈPOCA FOSCA (1200 – 800 aC)

• Desaparició de la monarquia aristocràcia

• Colonització d´Àsia Menor

• Aparició de les primeres polis

• Descobriment del ferro

• Adopció de l´alfabet

S´anomena així per la manca d´informació, de fonts escrites.Desapareix l´escriptura (lineal B) i pràcticament no hi ha restesarqueològiques.

L´invasió dels doris posa fi a la civilització micènica. Es produeix la destrucció de les ciutadelles micèniques.

Desapareixen les monarquies i governa l´aristocràcia.Ex.: Odisseu i els pretendents Agamèmnon assassinat per ClitemnestraAlgunes monarquies sobreviuen, com per exemple a Esparta.

Es produeixen moviments migratoris que porten a colonitzar la mar EgeaI Àsia Menor (Jònia)Apareixen les primeres polis o ciutats-estat.

Apareixen les armes de ferro (els micènics només coneixien el bronze)

Ceràmica geomètrica

Mantenen relacions comercials amb els fenicis.Els grecs adopten l´alfabet fenici al seu propi sistema lingüístic.

ACTIVITATS

1. Les següents imatges estan relacionades amb el mite del Minotaure. Digues quins personatges hi apareixen i ordena-les cronològicament. Després, posa per escrit el mite.

2. Defineix els següents conceptes:

talassocràcia lineal B wánax murs ciclopis

Àsia Menor lineal A mègaron

3. Situa en el teu mapa de Grècia els següents emplaçaments minoics i micènics:Cnossos, Festos, Àgia Tríada, Micenes, Argos,Tirint, Pilos.

3. Digues quins aconteixements van succeir en aquestes dates: 1750 aC, 1450 aC i 1150 aC.

4. Compara la civilització minoica i la micènica. Fes-ho amb una graella com aquesta:

5. Busca informació sobre Heinrich Schliemann, el descobridor de Troia.

Civilització minoica Civilització micènica

matriarcal

etc.

patriarcal

...

6. Observa aquests fragments de ceràmica i digues a quina època pertanyen:

7. A partir de les imatges, descriu les característiques dels palaus minoics:

8. Llegeix el següent text sobre el mite de l´Atlàntida:

Els orígens del mite de l’Atlàntida es troben a Timeu i Crítias, diàlegs escrits per Plató. Aquest filòsof acostumava a exposar els seus pensaments mitjançant diàlegs en què diferents personatges conversaven sobre un determinat tema; Timeu i Crítias tracten sobre quin és el tipus de societat ideal.A Crítias, l´Atlàntida se’ns presenta com el regne de Posidó, el déu del mar; els atlants vivien en una societat altament desenvolupada i pacífica; ara bé, a partir d’un determinat moment, començaren a corrompre’s i caigueren en el vici i la cobdícia; aleshores, Zeus els castigà enfonsant Atlàntida a l’Oceà.Hi ha diferents teories que afirmen l´existència real d´aquest continent. Una d´aquestes l´identifica amb l´illa de Thera, l´actual Santorini. El 1969, el sismòleg grec Angelos Galanopoulos va proposar que el relat de Plató explicava un fet real: l’erupció al Mar Egeu de l’illa volcànica de Thera que va tenir lloc el 1500 aC; El problema és que Plató situava el continent enfonsat a l’oest de l’Estret de Gibraltar i no pas al Mar Egeu.

Font: http://www.deulonder.angelcities.com/llegendes