Pampa

Post on 02-Jul-2015

481 views 0 download

Transcript of Pampa

Espai geogràFic coNcret:La Pampa està situada al sud d’Amèrica , i les províncies que formen part són : Buenos Aires, San Luís, Còrdova, Santa Fe i Pampa. Ocupa aproximadament uns 700.000km2. actualment té 329.576 habitants.

Sistema políticSistema políticÉs un sistema democràtic ambo un president de la República, escollit pel poble i formada per uns senador i diputats. Argentina té l’obligació de votar, si nó és un delicte. Però quan estàs a 600km de la teva ciutat, ja no es delicte.

HistÒriaHistÒriaFou habitada per tres grups: els de parla araucana ( sud de Xile), i els de parla teueltxe i pueltxe ( orígen patagònic). Començaren a recórrer la Pampa al 5000 a.C. Els gerandis foren les que els castellans trobaren quan començaren a explorar les costes del Plata. Al 1678 foren traslladats a Santa Fe, però molts fugiren cal al sud. La penetració castellana fou escassa i es dedicaren a la ramaderia. El governs argentins al 1828 iniciaren campanyes militars contra les els indis per tal d’eliminar-los es fa fer en tres etapes. Malgrat la ferotge resistència dels indis foren vençuts al 1879. al 1884 es dividí en tres províncies. La Pampa passà a ser província al 1951.

Mapa físic- La pampa interior: · dos subunitats: - la plana ( est ) - de l’oest ( oest ) · carácterístiques físiques - La pampa mesopotàmica: · característiques físiques

- La pampa ondulada: · característiques físiques

- La pampa deprimida: · característiques físiques

- La pampa alta: · característiques físiques

ClimaEs caracteritza per per la seva planura. Hi ha dos tipus de climes:-Templat pampeà-Zona amplia de transició Els vents predominants són nor i nord-est. Les precipitacions són a l’estiu i d’est a oest disminueix la seva intensitat.

Relleu:És pla i ondulat. Té dos sistemes de serrats:-Sierra de Tandilla: que s’extén des del mar fins al rierol.-Sierra de ventania: que s’exstén des de la Laguna de Guaniní fins a la costra atlàntica.-La pampa es divideix en dos grans sectors:· la humida· la seca.

Activitat sísmica:En el 1888, es produí un gran terratrèmol que afectà a les poblacions del voltant. Produí greus lleus , ja que encara no existia edificis alts.

Fauna:

Quan es van es introduir la ramaderia i l’agricultura provocà canvis, com per exemple, van desaparèixer espècies com el puma. Es poden trobar espècies que han sigut introduïdes per l’ésser humà, com per exemple el porc senglar.

Flora: La flora de la Pampa està formada per dos factors diferents:Un, és el dens bosc de algarrobosI l’altre dóna lloc a un semidesert amb un clima molt continental. La vegetació és de gramínies i pastures naturals.

Ètnies:La Pampa consta amb considerables minories jueves, àrabs, armenis, japoneses, xineses i coreanes. Des de mitjans del s.XX, la immigració prové de països sud-americans, principalment Paraguai i Bolivia.

N a t a lit a t s i M o r t a lit a t s :

La taxa de mortalitat és de 7,0%La taxa de natalitat és de 19,9%

Hem comparat la mortalitat d’Espanya amb la de la Pampa, i veiem que la quantitat de mortalitat ha sigut de 4.1%, per tant, observem que la quantitat de morts produïts a la Pampa a sigut negativa, perquè hi ha més mortalitats a comparació amb Espanya

Les Migracions:Les Migracions:El destí dels primers immigrants foren al camp. A partir del 1880 els estrangers es van traslladar a les ciutats i a la regió de la Pampa, on s’obririen llocs de treball.A la segona meitat del s. XIX hi hagué migracions a causa de la pobresa, política, persecucions, etc...Els principals ports des d’on provenien eren d’Espanya, França, Alemanya, Itàlia.

Sector primari:Sector primari:- l’agricultura, es pot dur a terme gràcies a les terres que tenen tan fèrtils. L’augment agrícola és causada per la variació de cultius permet un aprofitament major del sòl. Es cultiva blat, Algunes innovacions tecnològiques són: la sembra directa, el desenvolupament de plantes transgèniques de creixement ràpid o més resistents a les plagues.-L’activitat forestal.- la ramaderia: es molt bona i exquisit, ja que es crien de manera natural , amb aliments bons. Ex: boví, oví i porcí

Sector secundari:Sector secundari:És l’activitat més important del país en que la regió conta amb recursos industrials molt diversos, com per exemple, l’automotriu, paper, petroquímica, aliments, etc...

Sector terciari:Sector terciari:

El sector primari i terciari són els més importants dins del sistema productiu. Hi hagut un gran creixement del sector terciari mentre que disminueix el sector primari i una tendènciadel sector secundari. Hi ha un procés molt fort de la terciarització de l’economia del sector productiu .

Moneda:Moneda:El Pes Convertible o Nou Pes Argentí ( amb el símbol $ ) és la moneda actual de la República Argentina. s’emeten monedes de 1,5,10,25,50 centaus i 1 pes, i bitllets de 2,5,10,20,50 i 100 pesos. Passaren els bitllets d’1 pes a monedes, del mateix valor.

1 pes equival a 0,20€

Llengües:Llengües: Les llengües de la Pampa es divideixen en dos grups:- Llengües tshon: el grup lingüístic tshon dels territoris magallanicos, i d’acord a les seves conclusions, ho conformava la llengua teushen dividides en dialectes.- Llengües het: era parlada per un grup q s’ubicava al nord-est dels parlats de les llengües chon i q s’havia parlat fins al segle 18 a la part sud i la sud-oest de la província de Buenos Aires.Las llengües parlades a Pampa són:-Espanyol - Anglès -Alemany - Francès

La gastronomia:La gastronomia:Els plats més destacats són el plats de carn de vaca, ovella, etc… la carn és picant, però exquisit, i utilitzen espècies per soberajar-les. També destaquen altres plats molts típics com les empanades, el mate, les creps de dolç de llet, i postres com les mermelades, les xocolates artesanals, etc . .

Mate:Mate:És una mena d’infusió. Es prepara posant unes herbes a dins d’un recipient . Escalfes aigua i sense que estigui bullint ho introdueixes al recipient. I És una manera de conèixer sense retirar les herbes ho vas a gent. Quan comences a xuclant ambo una mena de canya. Beure el mate te l’has d’acabar, perquè sinó queda mal vist.

Danses:Danses:-El Chamamé: ·vestimenta i pentinats: - dones - homes ·característiques.-El Gato: ·vestimenta i pentinat: - dones - homes ·característiques ·coreografia

- Los Aires: · característiques · coreografia- El Bailecito: · coreografia- El Cuando: · vestimenta i pentinats: - dones - homes · caracterísriques · coreografia- La Jota Cordovesa: · característiques · coreografia

Himne i Bandera:Himne i Bandera:Escut: en 1964, es crea l’escut oficial de la Pampa, seleccionat per concurs.

L’autor es Juan, i té forma ogiva invertida. Està circulant per

espigues de blat com símbol de la fertilitat del sòl. En el seu interior destaquen dos colors. El blau en la part superior, com a expressió de la

justícia, la perseverança i la lleialtat; en el verd, en la part inferior, com a

símbol de hospitalitat i cortesia. Complementen la vora de l’escut. El

sol que el corona a la seva part superior, significa el naixement

d’una nova província d’Argentina.