Primera ediciócdatarragona.net/wp-content/uploads/gd-legionari.pdf · 4 Camp d’Aprenentatge de...

Post on 15-Aug-2020

0 views 0 download

Transcript of Primera ediciócdatarragona.net/wp-content/uploads/gd-legionari.pdf · 4 Camp d’Aprenentatge de...

Primera edició: setembre 2007 Text: Núria Montardit Bofarull Marta Segura Pont Jordi Tortosa Giménez M. Joana Virgili Gasol

Dibuixos: Hugo Prades

Disseny i muntatge: Josep Serra Valls

Edita: CdA de la ciutat de Tarragona

Dipòsit legal: T-1918-2007 ISBN: 978-84-690-8591-2 Impressió: GRUPBOU

Camp d’Aprenentatge de la ciutat de TarragonaComplex Educatiu de TarragonaAutovia Salou s/n43006 Tarragona

©

1Camp d’Aprenentatge de la ciutat de Tarragona

El legionari

EL LEGIONARI

materialdel

professor/a

2 Camp d’Aprenentatge de la ciutat de Tarragona

El legionari

3Camp d’Aprenentatge de la ciutat de Tarragona

El legionari

1. JUSTIFICACIÓ

Aquest material ha estat elaborat per als alumnes del segon cicle l’ESO i del Batxille-rat, com a complement de l’estudi de cultura clàssica i de les restes de Tàrraco. Sovint els alumnes plantegen un seguit de preguntes al voltant de l’exèrcit romà i de la vida dels soldats, tant a través de la lectura de fonts primàries, com en la visita, per exem-ple, de les muralles.

Arrel de l’adquisició de les armes i el vestuari d’un legionari romà, hem muntat una aula específi ca, la qual ens permet recrear-ne l’experiència diària. El tema és l’excusa per endinsar-nos en el món clàssic, a partir de les seves tasques ordinàries i extraor-dinàries, l’organització jeràrquica, l’armament, la dieta, la disciplina i molts d’altres aspectes que ens apropen a una realitat aspre i contundent durant l’antiguitat. Així, la compra i l’elaboració de material sobre el tema ens ha permès el disseny d’una acti-vitat molt interactiva, en la qual l’alumnat participa constantment. Tocar, manipular, sospesar, muntar i ordenar els objectes i les imatges són algunes de les accions que realitzaran els alumnes, a més de deduir, analitzar, comparar i posar-se en lloc d’un individu de fa 2000 anys.

Una de les fi nalitats bàsiques de la seqüència didàctica és l’empàtica, la de posar-se en la situació dels homes que decidiren dedicar-se a la vida militar. S’adonen que la imatge mítica i heroica, que sovint han imaginat a partir de relats cinematogràfi cs, se superposa a una versió molt més feixuga i dura. Els alumnes a l’aula experimenten, a fi de comprendre com s’estructurava la societat romana i com s’estenia militarment i cultural entorn de la Mediterrània. Comprenen com va ser la vida quotidiana de milers d’homes, i en concret dels localitzats a la vella ciutat de Tàrraco.

Les activitats prèvies s’inicien amb la lectura del conte Un legionari a Tàrraco, des-tinat a il•lustrar les peripècies d’un soldat en època d’August que va participar en les guerres càntabres, durant l’estada de l’Emperador a la nostra ciutat.

Les activitats de camp comencen a partir de l’organització jeràrquica de l’exèrcit, la qual ens serveix per conèixer com s’estructuraven les legions i qui les comandava; qui composava cada grup i quines funcions tenia.

A partir de les reproduccions d’uniformes i d’armes, vestim alguns alumnes, alhora que expliquem com era i per a què servia cada element i quina existència portaven, distingint els centurions, els legionaris i els auxiliars. Un cop carregats amb tota la impedimenta, els pesem per tal de calcular la càrrega que havien de suportar per a l’entrenament i la lluita.

Els alumnes, separats en grups, armen diferents maquetes de campaments estables, per conèixer el procés constructiu i les funcions dels edifi cis que el composaven. Alho-ra completen uns franel•logrames sobre els personatges treballats, descobreixen les tàctiques i tècniques d’espionatge, observen i analitzen una via romana, i practiquen jocs antics. Com a conclusió fi nal, es realitzen diferents activitats que reestructuren la informació impartida i s’empren com avaluació de la seqüència didàctica.

4 Camp d’Aprenentatge de la ciutat de Tarragona

El legionari

Pel que fa a les activitats posteriors, el quadern comprèn tres apartats on es recu-llen aspectes sobre el legionari i es proposen diferents exercicis matemàtics i físics al voltant del món antic. També lliurem tres retallables al grup-classe d’un centurió, un legionari i un auxiliar, amb diferents activitats sobre la vida i l’armament.

2. CONTINGUTS

Conceptes i sistemes conceptuals

1. L’organització de l’exèrcit romà.2. Requisits per ser legionari.1. L’equip. L’uniforme: elements i funcions. Variacions segons la categoria.3. Les armes: funció i varietats.4. Tipus de soldats.5. Tècniques d’espionatge.6. Les feines dels legionaris: la via.7. Entreteniments: els jocs.8. La vida al campament. Parts i funcions.9. Una vida tipus.10. Càlculs matemàtics i físics sobre l’exèrcit romà.

Procediments

1. Compleció de quadres.2. Vocabulari específi c bàsic en català i llatí.3. Ordenació de conceptes.4. Muntatge d’un campament tipus romà.5. Identifi cació i anàlisi dels diferents edifi cis.6. Classifi cació i ordenació d’imatges i de textos.7. Extracció de conclusions.8. Observació directa i indirecta.9. Interpretació de dibuixos i esquemes.10. Lectura i anàlisi de textos. 11. Interpretació de mesures romanes.12. Compleció de dibuixos amb els noms.13. Reconeixement de missatges.14. Identifi cació de les parts de l’uniforme i de les armes, a través de la seva visua-

lització i explicació.15. Repàs i reestructuració de la informació rebuda i treballada.16. Identifi cació de les jerarquies militars.17. Recerca d’errors.18. Compleció de franel•logrames amb noms i explicacions.19. Resolució de problemes matemàtics.20. Resposta a qüestions.

5Camp d’Aprenentatge de la ciutat de Tarragona

El legionari

Actituds, valors i normes

1. Ús de l’empatia cap a la vida dels legionaris.2. Anàlisi del sentit militarista de la civilització romana.3. Valoració de la pau.4. Anàlisi del paper de l’exèrcit en qualsevol societat passada o actual.5. Respecte cap a tot el material del CdA.6. Elaboració d’un quadern net i ben treballat.7. Actitud correcte durant el desenvolupament de l’activitat.

3. OBJECTIUS

L’alumne/a en acabar l’activitat hauria de ser capaç de:

1. Entendre que tipifi quem uns models estàndards d’un llarg procés.2. Comprendre l’estructura bàsica de l’exèrcit romà.3. Deduir que l’extensió de l’Imperi està produïda per l’efectivitat del seu exèrcit i

per la labor romanitzadora.4. Completar la informació.5. Classifi car els principals personatges que composaven l’exèrcit.6. Deduir els requisits legals, intel•lectuals i físics que calien per ser soldat.7. Raonar els estris necessaris per a la supervivència d’un legionari.8. Fer observacions directes i indirectes.9. Comparar i diferenciar l’armament i el vestuari de diversos col•lectius.10. Comprendre com era la vida d’un legionari, d’un centurió i d’un auxiliar.11. Identifi car diversos sistemes d’espionatge.12. Ordenar imatges i textos.13. Assolir un vocabulari bàsic.14. Completar els franel•logrames amb els noms en llatí i/o en català i les explica-

cions.15. Desxifrar missatges.16. Identifi car i diferenciar les variades tasques d’un soldat.17. Comprendre la importància de la realització de les obres públiques i en especial

de les vies, per al procés de conquesta i de romanització.18. Diferenciar les parts d’una via.19. Aprendre algunes mesures romanes.20. Practicar jocs romans.21. Muntar un campament romà i identifi car-ne les parts i les funcions.22. Valorar la complexitat i la duresa de la vida a l’exèrcit.23. Analitzar que suposava en l’esforç econòmic i humà el sosteniment d’un exèrcit

tant nombrós.24. Posar-se en el lloc d’un legionari i comprendre els motius que l’impulsaven a

apuntar-se i les difi cultats en què es trobaria.25. Resoldre alguns problemes matemàtics i físics de temàtica romana.26. Comprendre que el treball en comú és la base de moltes feines i empreses.

6 Camp d’Aprenentatge de la ciutat de Tarragona

El legionari

27. Comprendre la importància de l’exèrcit per a la consecució de l’Imperi Romà.28. Analitzar el paper de l’exèrcit a l’actualitat.29. Donar un bon tracte a tot el material del CdA.30. Interpretar i completar, dibuixos, esquemes i quadres.

4. EL MATERIAL VA DIRIGIT A

Alumnes del segon cicle de l’ESO i de Batxillerat.

5. TEMPORITZACIÓ

Lectura del conte ...................................................... 3 horesTreball de camp ........................................................ 3 horesTreballs posteriors .................................................... 2 hores

6. ORIENTACIONS DIDÀCTIQUES

El material està dissenyat per tal d’iniciar la tasca amb la lectura comprensiva del conte de manera autònoma cada alumne/a i comentada a l’aula, a criteri del profes-sorat. L’objectiu principal consisteix en l’empatia, a fi que l’alumnat es posi en el lloc del protagonista i entengui els neguits que sentia.

Per a les activitats de camp, el centre s’haurà de desplaçar al CdA de la ciutat de Tarragona, on es realitza la tasca a l’aula d’interpretació muntada a l’efecte, i estarà dirigida pel professorat del CdA.

7. SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS POSTERIORS

Pàg. XLVIII Solució: V, V, V, V, V, F, V.

Pàg. L Solució: 29,560 km 29,520 kg 2,2 m de fons x 2,9 m d’ample i 739 m de llargària.

Pàg. LI Solució: Pic, dibuix 2, eina per picar i fer trinxeres. Estaca, dibuix 8, peça de fusta d’1,5 m clavada al terra per fer el tancat diari. Tallador, dibuix 6, eina per tallar matolls i terrossos per fer un talús de protecció. Aixada, dibuix 5, eina per picar i eixamplar la trinxera. Cistell, dibuix 1, recipient de vímet per treure la terra de la trinxera i formar el talús.

7Camp d’Aprenentatge de la ciutat de Tarragona

El legionari

Pala, dibuix 3, eina metàl•lica usada per recollir la terra i posar-la al cistell. Maça, dibuix 4, eina de fusta per clavar els vents de les ten- des. Vents, dibuix 7, peça petita de fusta que servia per lligar les cordes que sostenien les tendes.

En 7 dies, 8 legionaris han cavat una rasa de 140 m de llargada. Quants legionaris seran necessaris per cavar en 6 dies 255 m de la mateixa rasa?

7 d 8 l 140 m6 d x 255 m

6 140 8 7 255 x

· = ; 6 · 140 · x = 7 · 255 · 8

7 · 255 · 8 14280 6 · 140 840=x =

x = 17 legionaris

Pàg. LII

Un legionari ha rebut l’ordre de fabricar denaris. Quins pesos haurà d’agafar de ca-dascuna de les tres aleacions de 0,800, 0,870 i 0,950 de llei respectivament, per a obtenir 1840 g de plata de 0,900 de llei?

800 50 5

870 900 50 5

950 100 + 30 13

S’han de barrejar en la proporció 5, 5, 13.

El pes de cadascú serà:

1840 · 5 23

= 400 g1840 · 5 23

= 400 g1840 · 13 23

= 1040 g

Pàg. LII

8 Camp d’Aprenentatge de la ciutat de Tarragona

El legionari

Un legionari deixa en morir en el camp de batalla, els seus diners a tres amics: 2/5 al primer, 1/4 al segon i 1470 sestercis al tercer. Quin era el seu capital i quant els correspon als dos primers?

Un legionari surt de Roma en direcció a Tàrraco a l’hora sexta (les dotze del migdia) i recorre 3 milles cada hora. Una biga, que vol atrapar-lo, surt a l’hora quarta (les vuit del matí), amb una velocitat de 16,9 milles/hora. A quina hora i a quina distància de Roma el segon es reunirà amb el primer?

= 2 1 5 4

x + x + 1470 x 8 x + 5 x + 1470 · 20 = 20 x

1470 · 20 = 20 x - 13 x 1470 · 20 7x = = 4200

El seu capital era de 4200 sestercis.

· 4200 = 1680 sestercis. Quantitat del primer

· 4200 = 1050 sestercis. Quantitat del segon

25

14

e1 = e

2 ; e

1 = 3 · t

1 ; e

2 = 16,9 · t

2

3 · t1 = 16,9 · t

2 ; 3 ( 20 + t

2 ) = 16,9 · t

2

60 + 3 · t2 = 16,9 . t

2 ; 60 = 13,9 · t

2

t2 = = 4,32 hores

6013,9

e1 = 3 ( 20 + t

2 ) = 3 ( 20 + 4,32 ) = 72,94 milles

e2 = 16,9 · t

2 = 16,9 · 4,32 = 72,94 milles

Pàg. LIV

9Camp d’Aprenentatge de la ciutat de Tarragona

El legionari

Un legionari i un carro surten al mateix temps, a l’hora quarta (8 h), des de dues ciutats separades 60,4 milles i van l’un cap a l’altre. El primer porta una velocitat de 3 milles /hora i el segon de 10,5 milles /hora. Quan i on es trobaran?

e1 + e

2 = 60,4 milles

3 · t + 10,5 · t = 60,4 ; 13,5 · t = 60,4

60,4 13,5t = = 4,47 hores

e1 = 3 · t = 3 · 4,47 = 13,42 milles de la 1a ciutat

e2 = 10,5 · t = 10,5 · 4,47 = 46,98 milles de la 2a ciutat

10 Camp d’Aprenentatge de la ciutat de Tarragona

El legionari

En una barra, uns legionaris han penjat dues àmfores que pesen 30 N i 10 N respec-tivament. Si sabem que la distància entre elles és d’un metre, calcula: a) Quin serà el pes resultant? b) On es trobarà el punt d’aplicació del pes resultant?

Quina potència s’ha de desenvolupar per arrossegar un carreu de massa 200 Kg, a una velocitat de 10 Km/h, per damunt d’una via (considera que la superfície és horit-zontal), si la força de fregament que s’oposa al moviment és de 400 N?

A Bo

F1

F2

R

AB = 1 m

Pes resultant:

R = F1 + F

2

R = 10 N + 30 NR = 40 N

Punt d’aplicació:

F1 · AO = F2 · BO ; 10 · AO = 30 ( 1 - AO )10 · AO + 30 · AO = 30 ; 40 · AO = 30 ; AO = = 0,75 m

3040

Començarem expressant la velocitat en unitats del S.I.

v = 10 Km / h = 2,78 m/s

La força que s’ha de fer per arrossegar el cos ha de ser igual i oposada a la força de fregament, ja que, si el moviment és uniforme, la força resultant damunt el cos que llisca ha de ser nul·la.

La potència necessària serà, per tant:

P = F · v = 400 N · 2,78 m/s = 1112 W

Pàg. LV

Pàg. LVI

11Camp d’Aprenentatge de la ciutat de Tarragona

El legionari

Un centurió demana el seu criat que li prepari un bany d’aigua a 27º C. Aquest dispo-sa de 15 Kg d’aigua a 70º C. Quina és la massa d’aigua a 15º C que hi haurà d’afegir per a obeir les ordres del centurió?

Una biga que circula a 20,2 milles/hora, passa en 5 segons a 30,6 milles/hora. Quina és l’acceleració mitjana en aquest temps?(1 milla = 1478 m)

m1 = 15 Kg ; m

2 = x Kg ; t (temperatura d’equilibri) = 270 C

t1 = 700 C ; t

2 = 150 C

m1 · c

e · ( t

1 - t ) = m

2 · c

e · ( t - t

2 )

15000 g · 1 cal/g 0C · ( 70 - 27 )0 C = m2 · 1 cal/g 0C · ( 27 - 15 )0 C

645000 cal = m2 · 12 cal/g

645000 cal 12 cal/g

m2 = 53,75 Kg

m2 = = 53750 g

v0 = 20,2 milles/hora = 8,29 m/s

vf = 30,6 milles/hora = 12,56 m/s

v

f - v

o ( 12,56 - 8,29 ) m/s

t 5 s

a = 0,85 m/s2

a = =

Pàg. LVII

12 Camp d’Aprenentatge de la ciutat de Tarragona

El legionari

Un legionari llança un pilum verticalment amb una velocitat de 10 m/seg. Calcula: a) L’altura màxima a que arribarà b) El temps que trigarà a arribar a aquesta alçaria

vf

v0

h

v0 = 10 m/s ; v

f = 0

vf = v

0 - a · t

v0 - v

f 10 m/s

a 9,8 m/s2t = = = 1,02 s

h = 10,2 m - 5,09 m = 5,11 m

h = v0 · t - 1/2 a · t

22 = 10 m/s · 1,02 s - 1/2 · 9,8 m/s2 · 1,022 s2