Projecte.Miró

Post on 08-Apr-2015

376 views 3 download

Transcript of Projecte.Miró

Projecte de treball: Miró Títol: Pintures de Joan Miró Curs: P-5 Durada: QuinzenaÀrea principal: Comunicació i Llenguatges

Altres àrees: Descoberta d’un mateix i dels altres, Descoberta de l’entorn.

PRIMÀRIA: Objectius competencials(relacionats amb habilitats)INFANTIL: Capacitats

Objectius didàctics(relacionats amb els coneixements)

Continguts

4. Pensar, crear i elaborar explicacions i iniciar-se en les habilitats matemàtiques bàsiques.

5. Progressar en la comunicació i expressió ajustada als diferents contextos i situacions de comunicació habituals per mitjà dels diversos llenguatges.

6. Observar i explorar l’entorn immediat, natural i físic amb una actitud de curiositat i respecte i participar, gradualment, en activitats socials i culturals.

9. Comportar-se d’acord amb unes pautes de convivència que el portin cap a una autonomia personal, cap a la col·laboració amb grup i cap a la integració social.

Descoberta d’un mateix i dels altres:- Tenir una actitud activa envers la visualització d’obres d’interès artístic.● Participar en la realització de treballs en grup.● Mantenir l'atenció i l'esforç necessaris

per acabar les activitats començades.

Descoberta de l’entorn:● Aprendre tant com puguem sobre Joan

Miró.● Reconèixer que darrera una obra i hi ha

un artista.● Reconèixer algunes de les seves obres.● Observar i analitzar les figures/formes

que es representen en les seves produccions.

● Recordar dades obtingudes mitjançant l’observació global i analítica d’imatges de diferents quadres.

● Tenir una actitud de respecte i valoració per les obres d’interès artístic presents

Descoberta d’un mateix i dels altres:- Sensibilitat pel món visual.● Compromís de participar en projectes.- Gust per la feina ben feta.

Descoberta de l’entorn:● Explicació del què en sabem sobre Joan

Miró i la seva obra.● Diferenciació del que no sabem.● Identificació d’alguns quadres.● Observació i anàlisi d’algunes obres. ● Valoració de les obres d’art presents en

l’entorn.

en l’entorn.

Comunicació i llenguatges:● Comunicar-se● Saber trobar la informació que

necessita.● Explicar als altres la informació que ha

trobat, el que ha descobert, ...● Valorar les aportacions dels altres.● Comparar informacions.● Interpretar la informació que dóna la

imatge.● Organitzar la informació.● Reconèixer el llenguatge plàstic com a

instrument d’expressió i comunicació.

Comunicació i llenguatges:● Gust i interès per explicar als altres la

informació que trobem.● Comprensió del que ens expliquen.● Valoració de les aportacions dels altres.● Tria i organització de la informació.● Interpretació de les informacions que

ens aporten les imatges.● Ganes de crear.● Realització de produccions plàstiques

utilitzant diferents tècniques (dibuix i pintura) i materials (dits, mans, pinzells, raspallets, draps, ...).

ACTIVITATS I METODOLOGIA(En cadascun dels apartats cal indicar l’agrupament)

1. MOTIVACIÓ: A partir del conte dels “Astres” i de tot el projecte treballat sobre l’univers, la mestra mostrarà als nens imatges de l’obra de Joan Miró i descobrirem quines formes utilitza per a representar els astres.Es poden utilitzar les làmines que tenim a l’aula o bé les làmines de l’activitat amb PDI. 2. QUÈ EN SABEM?: En gran grup la mestra enceta una conversa entorn l’artista amb preguntes com:

● Què us semblen aquestes pintures?● Algú les ha vist mai? On?● Què hi veiem? ● Sabeu qui les va fer?, Quan?, Com?

3. QUÈ EN VOLEM SABER?:Ens adonem que no en sabem gran cosa i decidim investigar.Parlem de com ho podríem fer, a qui ho podríem preguntar ….

4. COM HO FAREM?: - La mestra proposa una sèrie de preguntes sobre Joan Miró i la seva obra en un full. Aquest full l’emplenarem a casa amb els pares i el tornarem a l’escola per veure si entre tots aprenem més coses sobre l’artista. ( Fitxa de treball: Què en sabem de Joan Miró?)Un cop el full retorna omplert fem una posada en comú. Cada nen té el seu full, la mestra va fent pregunta per pregunta i cada nen diu la resposta que ha escrit. Contrastem les respostes, les completem si cal i les escrivim en un gran full que tenim penjat a la pissarra.

- Proposem als nens de que portin a l’escola tota la informació que puguin trobar: llibres, imatges, pel·lícules, .... que ens puguin ajudar a conèixer millor a Joan Miró i la seva obra. De manera que la informació o els materials van arribant a la classe cada nen explica a la resta de companys què ha portat, per què i quina informació ens aporta.Tota aquesta informació la recollim en l’espai “Joan Miró”que tenim assignat en un racó de l’aula per poder-la anar consultant. La tornarem a casa un cop hagi finalitzat el projecte.

- A partir de les imatges que tenim de diferents quadres i d’una activitat dissenyada amb PDI fem un treball d’observació i anàlisi de formes,colors, ... . Comparem també diferents pintures per veure’n les semblances i diferències.

- Ara ja hem aprés moltes coses sobre Joan Miró i la seva obra pictòrica.

- Escollirem 3 quadres de Joan Miró: Dona en la nit, Poema III, L’as de l’atzar i cada nen en triarà un.Un cop triat un dels 3 quadres, la mestra i els nens/es analitzaran cada quadre per descobrir les formes, ratlles i colora que hi ha al quadre. Un cop feta l’observació i anàlisi cada nen completarà el quadre que a triat reproduint-lo. Fitxa de treball: Còpia d’una obra d’art 1/2/3. Exposarem totes les còpies a la corda de la classe i en farem una posada en comú per veure si la nostra producció s’assembla a l’original o no.

- També farem una descripció escrita d’una dels quadres de Miró : Constel·lacions i Personatge davant del sol. Cada nen escollirà el quadre que vol descriure del 2 que la mestra ha proposat. Un cop acabades les descripcions escrites farem

una exposició oral per comparar les possibles descripcions d’un mateix quadre. Ens adonem que les descripcions no són iguals i que totes són certes.

● Per endinsar-nos una mica més en l’obra de Miró realitzarem una activitat amb recurs TIC a la PDI.:“Joan Miró i els colors”. URL del recurs: http://clic.xtec.cat/db/act_ca.jsp?id=2520

- Ens proposem fer un quadre com els que feina Joan Miró. Anirem a buscar un paper molt gran, triarem els colors i prepararem la pintura, cercarem pinzells, esponges, raspallets, .... i .... entre tots l’anirem creant. Quan l’haurem acabat l’exposarem al suro del passadís o bé al de la classe.

- Per finalitzar cada nen crearà un quadre amb pintura tenint present com pintava Joan Miró i les eines que utilitzava. Fitxa de treball: Tapa d’àlbum del 3r trimestre.

5. COM HO ESTEM FENT? Anem elaborant el projecte a partir del que anem aprenent entre tots i tenint sempre en compte les aportacions que van fent els nens/es de la classe.

6. QUÈ HEM APRÈS?Plasmem el què hem aprés al paper mural que tenim penjat a la pissarra, en les grans pintures que tenim exposades al suro i amb els treballs que hem anat realitzat individualment: Còpia d’una obra d’art i descripció oral i escrita d’un quadre de Joan Miró.

7. COM AVALUEM ALS ALUMNES?● La mestra encetarà una conversa amb preguntes com: Què és el que més us ha agradat de tot el què hem fet sobre les

pintures rupestres?

● Es valoraran les aportacions individuals de cada nen al projecte (recerca i comunicació de la informació), les seves produccions plàstiques i la descripció escrita.

● Jugarem al joc de “la campaneta” per a fer un intercanvi d’informació de les coses que sabem de Joan Miro. Procés: Els nens es mouen per la classe i cada cop que sona la campana fan un intercanvi de coses que saben sobre el tema amb un company, quan torna a sonar la campana deixen aquest company i esperen a que soni una altra vegada per buscar un altre company amb qui continuar compartint informació. Després es pot fer un resum en equip del que hem aprés.

● Asseguts en rotllana farem una roda d’intervencions on cada nen comunicarà als altres alguna cosa que hagi après i que abans no sabia.

Material● Imatges sobre Joan Miro i la seva obra: Capsa didàctica “Pas a pas”. ● Làmines de quadres de Joan Miró ( material d’aula).● Fitxa de treball: Què en sabem de Joan Miró?● Activitat PDI: Miró.● Fitxa de treball: Completar un quadre de Joan Miró. Còpia d’una obra d’art 1/2/3.● Fitxa de treball: Descripció d’una obra d’art + imatges.● Recurs TIC: http :// clic . xtec . cat / db / act _ ca . jsp ? id =2520. ● Paper d’embalar blanc.● Cartolina blanca DN4● Material per pintar: pintures, pinzells, draps, esponges, raspalls ....

Avaluació del projecte.

La valoració del projecte és positiva, els nens i nenes gaudeixen investigant, compartint el que van aprenent amb la resta de companys, i sobre tot creant, ...

El resultat de les produccions són satisfactòries.

La col·laboració de les famílies és un aspecte a tenir en compte per a que el projecte sigui un èxit.

El projecte és molt complert ja que treballa les diferents àrees a partir de la sensibilitat en l’observació i creació d’una obra d’art.

Les TIC han estat una eina que ha motivat i facilitat la presentació i realització del projecte.