Segle xx power point 1 avanguardes.

Post on 21-Jun-2015

2.695 views 3 download

Transcript of Segle xx power point 1 avanguardes.

Claude Monet, Impressió sol naixent,1873

El terme Post-impressionisme s'aplica als estils pictòrics de finals del segle XIX i principis del XX , que apareixen després de l’Impressionisme.Els representants del moviment son:

Paul Cézanne, Paul Gauguin i Vincent van Gogh.

POST-IMPRESSIONISME

PAUL CEZANNE

Paul Cezanne SenyoraCezanne,1886

Paul Gaugin, El cavall blanc,1998

PAUL GAUGIN

Vincent Van Gogh, Iris,1989

VINCENT VAN GOGH

LES

PRIMERES

AVANGUARDES

FauvismeEl Fauvisme és un moviment pictòric de principis del segle XX sorgit a París durant un breu període (1904-1907), entorn dels artistes Henri Matisse, André Derain i Maurice Vlamink.

Maurice de Vlaminck. Restaurant en Marly-Le-Roi, 1905

Maurice de Vlaminck, Retrat de Derain, 1905

El nom de Fauves ( que vol dir fieras ) el va posar el crític Louis Vauxcelles a causa dels violents contrastos de pintura utilitzats per aquests artistes.

Les seves principals influències vénen de Paul Gauguin i de les idees de Zola, Nietzsche, Stirner i Huysmans. El Fauvisme va estar liderat per Henri Matisse (1869-1954), es va convertir en el grup més experimental de París al proclamar la llibertat d'expressió a través de la utilització dels colors purs, l'exageració del dibuix i les perspectives forçades.

Senyora Matisse ,1905

 CARACTERÍSTIQUES DEL MOVIMENT FAUVISTA

1- Utilització del color pur. Colors estridents i agressius.

2- Per als fauvistes, el quadre havia de ser expressió i no composició i ordre.

3- Llibertat total davant la natura.

4- Les figures resulten planes, lineals, tancades en gruixudes línies de contorn.

5- Exageració del dibuix i de les perspectives forçades.

6- No s’interessen per la introducció de nous temes, tracten els de sempre: el retrat, el paisatge, interiors de cases, natures mortes, visions idíl·liques de l'home a la natura, paisatges bells...

.

EXPRESSIONISME

L'expressionisme és un moviment artístic sorgit a Alemanya a principis del segle XX, en el mateix moment que el fauvisme francès.

L'expressionisme s'entén com una accentuació o deformació de la realitat per a aconseguir expressar adequadament els valors que es pretén posar en evidència, i es va manifestar com una reacció

parcial a l' impressionisme. 

 CARACTERÍSTIQUES DEL MOVIMENT

EXPRESSIONISTA

1- És més important el contingut que la forma. L'objectiu és expressar l’interior de l’ésser humà.

2- L'important és transmetre el sentiment i la subjectivitat.

3.- Potencien l'impacta emocional a l'espectador a través del color, les formes retorçades, la composició agressiva, etc.  

(El Pont) Els primers membres eren quatre estudiants d'arquitectura del Jugendstil, influïts per Hermann Obrist ::Ernst Ludwig Kirchner (1880 -1938) Erich Heckel (1883 -1970)Fritz Bleyl (1880 - 1966) Karl Schmidt-Rottluff (1884 -1976); Posteriorment es van incorporar:Emil Nolde (1856 - 1956) Max Pechstein (1881 - 1955) Otto Müller (1874 - 1930)

La intenció del grup era atreure a tot artista revolucionari que volgués unir-se; el seu major interès era destruir les velles convencions dels moviments artístics anteriors, igual que s'estava fent a França amb el fauvisme i el cubisme.

 

                                

EXPRESSIONISME : DIE BRÜKE

Emil Nolde ,família

Ernst Kirchner, Carrer de Berlín,1913

Oskar Kokoschka, Amants amb gat, 1917

CARACTERÍSTIQUES de l' EXPRESSIONISME : DIE BRÜKE

(el pont)

1-Estridents colors, traços caòtics i angulosos i temes plens d'ansietat.

2- No hi havien regles, la inspiració havia de fluir lliure i poder donar expressió immediata a les necessitats emocionals de l'artista.

3- Obres amb una gran crítica social, per això van rebre comentaris negatius de la societat conservadora, els hi deien que eren un perill per a la joventut alemanya.                              

EXPRESSIONISME:

DER BLAUE REITERD (El Genet Blau)

Va ser un grup d'artistes expressionistes i el va fundar Wassily Kandinsky i Franz Marc al 1911.

També van formar part del grup:

August Macke

Gabriele Münter

Alexei von Jawlensky

Marianne von Kefferin

Paul Klee.

Wassily Kandinsky. Tema líric, 1911

Franz Marc,Cavall blau I, 1911

CARACTERÍSTIQUES de l’Expressionisme:Der Blaue reiter

(El genet blau) 

1- Els unia el seu interès comú per l'art medieval i primitiu

2- A diferència del Pont, els artistes del Genet Blau sentien la necessitat de modular un llenguatge més controlat per a emetre els seus missatges.

3- Van publicar llibres i van organitzar exposicions. Van desenvolupar un art espiritual, en el qual van reduir el naturalisme fins a arribar a l'abstracció. 

4- Compartien certes actituds amb els expressionistes del Pont però tendien més a una purificació dels instints i el que volien era captar l'essència espiritual de la realitat.

5 - Volen una "igualtat de drets" de les diferents manifestacions artístiques.

CUBISME

És un moviment estètic que va succeeix entre 1907 i 1914, tenint com principals fundadors a Pablo Picasso, considerat el líder del moviment, i Georges Braque.

El cubisme tractava les formes de la naturalesa per mitjà de figures geomètriques, representant totes les parts d'un objecte en un mateix pla. La representació del món passava a no tenir cap compromís amb l'aparença real de les coses.

El cubisme comença en 1907, amb l’obra Les senyoretes del carrer Avinyó, de Pablo Picasso (aquest és el nom original de Les senyoretes de Avignon). “Quan vàrem començar a pintar cubista, no teníem la més mínima intenció de descobrir el cubisme sinó d’expressar les nostres inquietuds”- va dir Picasso.

George Braque, Ampolles i Peixos,1910

1 - El cubisme tractava les formes de la naturalesa per mitjà de figures geomètriques, sense ajuda de la perspectiva.

2- Els grans volums es trenquen en altres més petits.

3- Perspectiva múltiple: Ve donada per l'estudi de cada plànol en la seva autonomia. Es multipliquen els angles de visió d'un mateix objecte.

4- Desaparició de gradacions d'ombra i llum: Això, ve donat per la descomposició del volum.

5- El color, en general, s'aplicava per petits tocs. En el cubisme analític, sobretot, els colors transmeten sensació d’austeritat: ocres, verds i grisos.

6- Les formes observades en la naturalesa, són traduïdes en cilindres, cons, esferes i cubs. Cézanne ja va ser el precursor.

7- - Els temes més freqüents són: retrats, naturaleses mortes urbanes: arbres, cases, ampolles, fruiters, gots, guitarres i altres instruments musicals, i altres objectes senzills.

8- Incorporen el “collage” amb papers de diari, roba ,etc..

Característiques del Cubisme

Juan Gris, Retrat de Pablo Picasso,1912

Fase analítica1907-1912Els elements de les figures es descomponen en formes geomètriques cada vegada més petites, la figura i fons es barregen. Utilitzaven multiplicitat de vistes, creant una nova forma de l'objecte real

George Braque, Violí i Pipa, 1912-1913

Fase sintètica 1912-1921Utilització del collage, fa servir parts de la realitat en el quadre, es reprèn el color, com a recurs plàstic, i en aquest tipus d'obres la multiplicitat de vistes de la imatge disminueix.

ORFISMEApareix a França en 1911. És una tendència que surt del cubisme per a proclamar la supremacia del color.

Robert Delaunay, Homenatge Bleirot,1914

CARACTERÍSTIQUES DEL ORFISME 

1- No figuració o figuració gairebé simbòlica: tendència cap a l'abstracció geomètrica.

2- Estructuració a força de formes geomètriques més o menys rígides: cercles i semicercles en bandes concèntriques, segments alternats, prismes de color, etc.

3 - Recerca de la correlació entre sons i colors.

4 - Sensació de dinamisme rítmic.

5- Composicions de gran fantasia. Sónia Delaunay, Ritme I,1938

DADAISME

Dada o Dadaisme va ser un moviment antiart sorgit en Zurich (Suïssa) en 1916,quan tota Europa estava en guerra. La paraula "dada" va ser trobada per Tzará a l'obrir a l'atzar un diccionari, i segons les seves pròpies declaracions, no té cap significat.

Marcel Duchamp, LHOOQ,1919

Marcel Duchamp ,Font, 1917

CARACTERÍSTIQUES DEL DADAISME 

1- Propugna la desenfrenada llibertat de l'individu, l'espontaneïtat, l'immediat, actual i aleatori, la crònica contra la intemporalitat, la contradicció, el no on els altres diuen sí i el sí on els altres diuen no.

2- Defensa el caos contra l'ordre i la imperfecció contra la perfecció.

3- Prioritzen l'atzar, encara que aquest doni com resultat obres incomprensibles i faltes d'un ordre aparent. L'objectiu era escandalitzar a la burgesia.

4- Està contra el modernisme, és a dir, de l'expressionisme, del cubisme, del futurisme i de l’abstraccionisme.

5- Les seves formes expressives són el gest, l'escàndol, la provocació.

6 - Per a Dada la poesia està en l'acció i les fronteres entre art i vida han de ser abolides.

7- Es qüestionen contínuament què és l'art.

8- Els dadaistes van utilitzar la tècnica del fotomuntatge per a plasmar la realitat que els circumdava, utilitzant material visual tret dels mitjans de comunicació.

9- En 1915, Marcel Duchamp presenta el seu primer ready-made, la màxima expressió del fet anti-artístic. Ja no es realitza una obra d'art, sinó que s'escull, d'entre els objectes quotidians. Artista no és el qual pinta o esculpeix, sinó el qual escull un objecte, no per la seva qualitat estètica o simbòlica, sinó aleatòriament, i es converteix en art per haver estat triat d'entre molts altres.

10- Fan servir materials de rebuig.

Hannah Höch , Tallat amb el ganivet de cuina,1919

Hans Arp i Teauber-Arp,

Vertical-horitzontal amb elements d’objectes,1919

Hans Arp, Estoig d’un Da,1920-21

NEOPLASTICISMESorgeix a Holanda en 1917. El neoplasticisme o moviment De Stijl (L'Estil) propugna una estètica renovadora basada en la depuració formal.

Piet Mondrian,Composició en vermell groc i blau 1921

Van Doesburg, Comptador, Composició simultània,1929-30

El plantejament bàsic d'aquest moviment queda perfectament clar en la frase programàtica d'un dels seus creadors, Van Doesburg, que va dir: "Despullem a la naturalesa de totes les seves formes i només quedarà l'estil."

Van Doesburg, Composició, 1919-20

 CARACTERÍSTIQUES DEL NEOPLASTICISME 

1-Recerca de la renovació estètica i de la configuració d'un nou ordre harmònic de valor universal.

2- Depuració de les formes fins a arribar als seus components fonamentals: línies i plans

3- Plantejament totalment racionalista.

4- Estructuració a força d'una harmonia de línies i masses acolorides rectangulars de diversa proporció, sempre verticals, horitzontals o formant angles rectes.

5 - Creació de ritmes asimètrics, però amb gran sentit de l'equilibri.

6- Colors plans, de caràcter saturat (primaris: groc, blau, vermell) o tonal (blanc, negre i grisos).

7 - Ocupació de fons clars.

SURREALISMEEl surrealisme és un moviment artístic i literari sorgit a França A la primera meitat del segle XX, el 1924, va aparèixer el primer manifest surrealista, entorn de la personalitat del poeta André Breton, a París.

SURREALISME

El surrealisme és un moviment artístic i literari sorgit a França A la primera meitat del segle XX, el 1924, va aparèixer el primer manifest surrealista, entorn de la personalitat del poeta André Breton, a París.

SURREALISMEEl surrealisme és un moviment artístic i literari sorgit a França A la primera meitat del segle XX, el 1924, va aparèixer el primer manifest surrealista, entorn de la personalitat del poeta André Breton, a París.

SURREALISMEEl surrealisme és un moviment artístic i literari sorgit a França A la primera meitat del segle XX, el 1924, va aparèixer el primer manifest surrealista, entorn de la personalitat del poeta André Breton, a París.

Meret Openheeim, La meva cangur, 1936

Salvador Dalí, Parella amb els caps plens de nuvols,1936

CARACTERISTIQUES DEL SURREALISME

1-Pur automatisme psíquic, per mitjà del qual s'intenta expressar, verbalment o per escrit, o de qualsevol altra manera, el procés real del pensament.

2-Utilitzen la part irracional i inconscient com a elements essencials de l'art.

3- Tècniques surrealistes: L'art surrealista va investigar noves tècniques, com: el frottage, la decalcomania, el grattage, el cadàver exquisit o la pintura automàtica 4-Van estendre a la tècnica del collage, afegir objectes incongruents, com en els poemes visibles de Max Ernst. Aquest últim va inventar el frottage (dibuixos compostos pel frec de superfícies rugoses contra el paper o el llenç) i ho va aplicar en grans obres com Història Natural, pintada a París en 1926 .

5-Una altra de les noves activitats creades pel surrealisme va ser la cridada cadàver exquisit, en la qual diversos artistes dibuixaven les diferents parts d'una figura o d'un text sense veure el que l'anterior havia fet passant-se el paper doblegat. Les criatures resultants van servir d'inspiració a Miró

6- Temes: van anar buscant en les fonts de la repressió psicològica : somnis, sexualitat,... Dalí utilitzava imatges preses dels somnis

René Magritte. Autoretrat, 1951

Max Ernst, Celebes,1921

René Magritte. Un Picasso de collita especial, 1949

Hans Arp. Cap-Stabile, 1926

Joan Miró, Cap de pagès català

Magritte va dotar al surrealisme d'una càrrega conceptual basada en el joc d'imatges ambigües i el seu significat denotat a través de paraules posant en qüestió la relació entre un objecte pintat i el real.

- L'art dels pobles primitius, l'art infantil, dels malalts

René Magritte. Això no és una pipa, 1928-29

Max Ernst. Historia natural, 1926

FUTURISME

El Futurisme és un dels primers moviments de l’avantguarda artística, sorgit a Itàlia en 1909, per Filippo Tommaso Marinetti, que va redactar el primer Manifest del Futurisme, el primer de molts altres, en el que afirma: "un automòbil de carreres ..., es més bell que la Victòria de Samotràcia". Carlo Carrà. Persecució, cavall i

cavaller, 1915

Giacomo Balla. Composició futurista, 1915

Umberto Boccioni. Elasticitat, 1912

 CARACTERÍSTIQUES DEL FUTURISME

1 - Proclamen el rebuig frontal al passat, a la tradició, i defensen un nou art modern, dominat per la màquina, la velocitat i la ciutat.

2- Prohibeixen la part sentimental i anecdòtica i no assumeix absolutament gens del passat.

3- L'estètica futurista pregona també una ètica, d'arrel fonamentalment masclista, misògina i provocadora, amant de l'esport i de la guerra.

4-Per a expressar el moviment, repeteixen la mateixa imatge, com si fos una seqüència fílmica.

5- Es fa servir la tècnica del divisionisme i una àmplia gamma de color.

6- Els temes preferits en pintura són la ciutat i la figura humana en moviment.