02 Llegim en Parella Resum Projecte

download 02 Llegim en Parella Resum Projecte

of 13

 • date post

  14-Sep-2014
 • Category

  Documents

 • view

  233
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of 02 Llegim en Parella Resum Projecte

LLEGIM EN PARELLAResum del projecte i de lactivitat

David Duran (coord.): Llegim en parella. Tutoria entre iguals, a laula i a casa, per a la millora de la competncia lectora. Srie Eines i Estratgies, Els Llibres de lICE de la UAB, Barcelona 2009. (ISBN 97884-89489-85-1).

Servei Educatiu La Garrotxa. Assessors LIC

LLEGIM EN PARELLAPresentaci Llegim en parella s un programa impulsat pel Grup de Recerca sobre Aprenentatge entre Iguals (ICE de la UAB) i que compta amb el suport del Departament dEnsenyament. El programa es basa en la tutoria entre iguals: parelles asimtriques de persones (cap delles professor professional) que aprenen a travs duna activitat estructurada. El programa combina la tutoria entre alumnes i la tutoria familiar. Lobjectiu del programa s millorar la competncia lectora, un element clau per a lxit escolar de lalumnat.

Fonamentaci conceptual

La tutoria entre iguals, un mtode daprenentatge cooperatiu La interacci entre alumnes, estructurada degudament, s un motor daprenentatge significatiu: Que els alumnes aprenguin a cooperar s un aprenentatge funcional perqu constitueix una competncia clau per la societat democrtica del coneixement. s tamb una estratgia instruccional per a leducaci inclusiva: reconeix les diferncies entre els alumnes i alhora en treu un profit pedaggic, convertint-les en positives, en oportunitats daprenentatge.

-

Podem trobar experincies de tutories entre alumnes dedats diferents o alumnes de la mateixa edat. Podem trobar, tamb, parelles de rol fix, de tutories recproques, tutories en les quals tutor i tutorat intercanvien peridicament el seu paper.

Implicaci familiar en tasques escolars El segon component del programa s el suport familiar a la lectura. Estudis recents indiquen que la participaci familiar en laprenentatge t efectes positius sobre lalumnat: accelera el desenvolupament de la parla, millora el rendiment acadmic en matemtiques i llengua, promou millores en la conducta i els valors,

2

Servei Educatiu La Garrotxa. Assessors LIC

-

incrementa la confiana i lautoestima, crea conscincia sobre el fet que aprendre s una activitat habitual al llarg de tota la vida, desenvolupa el gust per laprenentatge collaboratiu.

-

Competncia lectora Llegir s un procs dinteracci entre el lector i el text, aix implica lexistncia dun lector com a subjecte actiu que construeix el significat del text en funci dels seus coneixements previs i dels seus objectius de lectura. Aquesta definici parteix dalgunes premisses: La lectura contribueix de forma decisiva a lautonomia de les persones ja que els ofereix linstrument necessari per a desenvolupar-se amb xit en una societat lletrada. El lector s un subjecte actiu que processa el text, tot aportant els seus coneixements, experincies i esquemes. Laprenentatge de la lectura i de les estratgies de comprensi exigeixen un ensenyament deliberat. Per regla general, la lectura implica comprendre el text escrit. El treball de la lectura sha destendre al llarg de tota lescolaritat i ha de pretendre despertar el plaer per la lectura. Lensenyament de la lectura ha dimplicar tota lescola (i la comunitat educativa). Ensenyar i aprendre a llegir s complex, per gratificant.

-

-

-

-

El projecte PISA defineix la competncia en comprensi lectora com la comprensi i ls de textos escrits i la reflexi personal a partir daquests amb la finalitat dassolir els objectius propis, desenvolupar el coneixement i el potencial personal i participar en la societat. Estratgies que cal ensenyar perqu els alumnes aprenguin a comprendre els textos (V. Isabel Sol, 1992: Estratgies de lectura, Ed. Gra): El lector en situar-se davant del text: Ha de comprendre els propsits o fins de la seva lectura. Ha dactivar i aportar els seus coneixements previs pertinents al contingut del text. Ha de guiar latenci sobre les informacions essencials. Ha davaluar la consistncia entre el contingut del text i els seus coneixements previs, adoptant un paper interactiu i crtic. Ha de comprovar contnuament si comprn el text, a partir de la recapitulaci i lautointerrogaci.

-

3

Servei Educatiu La Garrotxa. Assessors LIC

-

Finalment: ha delaborar inferncies, com interpretacions, hiptesis o prediccions i conclusions.

La competncia lectora, com altres competncies, admet graus creixents daprofundiment o domini: En letapa infantil cal fomentar linters dels nens i nenes cap a llegir i estimular, amb el plaer, els intents dapropiaci del sistema. A letapa primria, cal ensenyar a llegir en totes les rees i comenar a llegir per a aprendre. A letapa secundria cal desenvolupar estratgies de lectura per a aprendre. Estratgies que utilitzarem al llarg de la vida quan fem servir la comprensi lectora per a s personal (llegint un novella), per a s pblic (quan llegim un document oficial) o per a s professional (quan llegim en les activitats laborals).

-

-

Llegim en parella intenta crear situacions de comprensi lectora autntiques, a partir de textos reals. Els textos que es presenten en els Fulls dactivitats estan seleccionats amb tres criteris: Varietat de formats: textos continus (narracions, exposicions, descripcions, argumentacions i instruccions). Discontinus (grfics, taules, mapes, fulls informatius, anuncis). Complexitat adequada a ledat. Textos que despertin linters de lalumnat, amb principi i fi per facilitar la construcci de sentit.

-

Lactivitat de Llegim en parella Lactivitat de Llegim en parella consta de quatre apartats: a) Activitats prvies a la lectura Abans de llegir es formulen preguntes que a ajudin a explorar les caracterstiques del text (format, ttol, estructura, procedncia...) a fer hiptesis o prediccions del contingut; i a activar els coneixements previs (i les possibles dificultats).

b) La lectura Durant la lectura se seguir el mtode de lectura de: pausa, pista i ponderaci. El tutor llegir prviament el text en veu alta, per actuar com a model dentonaci i pronncia. Ambds llegeixen el text en veu alta. Finalment noms llegeix el tutorat, i el tutor assenyala els errors i dna pistes per a la correcci

-

c) Realitzaci del full dactivitats

4

Servei Educatiu La Garrotxa. Assessors LIC

-

Desprs de llegir, es formulen preguntes o activitats de comprensi lectora amb formats variats (elecci mltiple completar diagrames o mapes conceptuals...) que promouen una reflexi sobre les hiptesis inicials i les dificultats; faciliten la identificaci didees principals, intencionalitat de lautor i descobriment de lxic. Les preguntes o activitats inclouen tant les que requereixen la simple recuperaci dinformaci com, sobretot, les que estimulen la interpretaci (inferint respostes a partir de les informacions parcials que ofereix el text) i la reflexi (anlisi o valoraci sobre informaci que no apareix directament en el text). Realitzaci dactivitats complementries o activitats conjuntes (un dileg, una activitat en parella...), generades a partir de la comprensi del text, que poden servir per a completar el treball a laula o el de casa (entre lalumne i el seu familiar).

-

-

d) Lectura expressiva, final, del text, per part del tutorat, amb lexpressivitat al mxim de natural, amb lentonaci, lapropiaci, els enriquiments... propis dhaver assolit un grau profund de comprensi.

Objectius de lactivitat Llegim en parella Posar a labast del professorat metodologies inclusives. Laprenentatge cooperatiu, i en concret la tutoria entre iguals, permet viure la diversitat com un valor positiu; s grcies a la diferncia que aprenem. Desenvolupar noves didctiques per a lensenyament del catal. Millorar la competncia lectora, i especialment la comprensi lectora, de lalumnat. Fomentar la capacitat de cooperaci entre lalumnat. Potenciar la implicaci de les famlies en les tasques escolars.

Competncies bsiques que el programa pot ajudar a assolir La lectura s un factor fonamental que contribueix al desenvolupament de les competncies bsiques i se nha de garantir un mnim de 30 diaris en les activitats docents. (Decret 142/2007). Competncies comunicativa i audiovisual (C1) Les persones construeixen el seu pensament en la interacci amb els altres. El programa Llegim en parella es basa en el fet comunicatiu entre alumnes o entre alumne i familiar, i en laprenentatge a partir de la interacci que es fomenta entre ells.

Tractament de la informaci i competncia digital (C3) Les propostes dels fulls dactivitats poden afavorir el desenvolupament de metodologies de treball que potencien lautonomia, leficcia, la responsabilitat, lesperit crtic i reflexiu en la selecci, el tractament i la utilitzaci de la informaci en diferents suports i tecnologies.

Competncia daprendre a aprendre (C5) 5

Servei Educatiu La Garrotxa. Assessors LIC

-

Les activitats dautoavaluci del treball realitzat, amb les pautes davaluaci quinzenals i la valoraci final, permeten un treball de reflexi al llarg del programa mitjanant lautoregulaci dels aprenentatges.

Competncia dautonomia i iniciativa personal (C6) La proposta de treball del programa facilita adquirir la conscincia de responsabilitat envers la tasca encomanada, la perseverana, el coneixement dun mateix i lautoestima, la creativitat, lautocrtica, el control emocional, la capacitat descollir les activitats que cal realitzar per a assolir millor els objectius de treball i de gestionar el temps, la capacitat dafrontar els reptes i daprendre de les errades.

Competncia social i ciutadana (C8) El desenvolupament del programa a les aules pot afavorir la participaci i la proposta dun model de persona activa implicada en la construcci duna societat solidria i tolerant i responsable de la seva millora.

Objectius del currculum oficial de llengua i literatu