SeeCSpersonals.ac.upc.edu/david/recerca/papers/PresentacioSee... · 2009. 12. 22. · SeeCS - La...

4
Sostenibilitat, Educació, i Ètica en Computació i Serveis Estem ja immersos en la Societat de la Informació i el Coneixement. Les noves tecnologies han ajudat molt a la creació d'aquesta societat, on cada vegada la gent és més conscient de la fragilitat del sistema, de la seva insostenibilitat. En temps de crisi econòmica, social i ambiental con l'actual, es demana a la Universitat una forta implicació i un rol determinant en el plantejament de noves solucions pels nous problemes. La UPC és una Universitat capdavantera en temes tècnics en les ciències de la Computació i els Serveis. Igualment ho ha de ser estudiant la cara més humana de la tecnologia, com ara els seus costos ambientals i socials, l'ús vers la sostenibilitat, els problemes ètics que es plantegen o la seva implicació en l'educació. El grup SeeCS vol cobrir aquest camp, i fer la seva recerca, docència i transferència de tecnologia en la vessant més humana de la Computació i els Serveis. SeeCS Imatge obtinguda a http://www.greenchicafe.com/the-99-green-computer Reduïm el cost social i ambiental de la Computació i els Serveis (CiS) Reusem el nostre coneixement en els mètodes i eines de CiS per utilitzar-los vers la sostenibilitat Reciclem aquest coneixement en la Universitat, especialment en l'educació

Transcript of SeeCSpersonals.ac.upc.edu/david/recerca/papers/PresentacioSee... · 2009. 12. 22. · SeeCS - La...

Page 1: SeeCSpersonals.ac.upc.edu/david/recerca/papers/PresentacioSee... · 2009. 12. 22. · SeeCS - La nostra Missió El nostre objectiu és triple: primer, aprofundir en l'ús de les ciències

Sostenibilitat, Educació, i Ètica en Computació i Serveis

Estem ja immersos en la Societat de la Informació i el Coneixement. Les noves tecnologies han ajudat molt a la creació d'aquesta societat, on cada vegada la gent és més conscient de la fragilitat del sistema, de la seva insostenibilitat. En temps de crisi econòmica, social i ambiental con l'actual, es demana a la Universitat una forta implicació i un rol determinant en el plantejament de noves solucions pels nous problemes.

La UPC és una Universitat capdavantera en temes tècnics en les ciències de la Computació i els Serveis. Igualment ho ha de ser estudiant la cara més humana de la tecnologia, com ara els seus costos ambientals i socials, l'ús vers la sostenibilitat, els problemes ètics que es plantegen o la seva implicació en l'educació. El grup SeeCS vol cobrir aquest camp, i fer la seva recerca, docència i transferència de tecnologia en la vessant més humana de la Computació i els Serveis.

SeeCS

Imat

ge

obt

ingu

da

a h

ttp:

//w

ww

.gre

ench

icaf

e.c

om/t

he-

99-g

ree

n-co

mp

ute

r

Reduïm el cost social i ambiental de la Computació i els Serveis (CiS)

Reusem el nostre coneixement en els mètodes i eines de CiS per utilitzar-los vers la sostenibilitat

Reciclem aquest coneixement en la Universitat, especialment en l'educació

Page 2: SeeCSpersonals.ac.upc.edu/david/recerca/papers/PresentacioSee... · 2009. 12. 22. · SeeCS - La nostra Missió El nostre objectiu és triple: primer, aprofundir en l'ús de les ciències

SeeCS - La nostra Missió

El nostre objectiu és triple: primer, aprofundir en l'ús de les ciències de la Computació i els Serveis vers la sostenibilitat; segon, estudiar el cost que impliquen aquestes tecnologies, cara a reduir-lo; i tercer estudiar la relació entre aquestes tecnologies, la sostenibilitat i l'educació.

El Desenvolupament sostenible requereix la integració d'aspectes ecològics, econòmics i socials.

Les noves tecnologies tenen un cost ambiental i social encara ocult.

Som una Universitat, i una de les nostres missions és l'educació. Al mateix temps, tenir un mon més sostenible passa per una bona informació i educació en temes socials i ambientals.

Sostenibilitat, Educació i Ètica en Computació i Serveis

Els camps de recerca

● Petjada ecològica de la computació i dels serveis

● Teories i mètodes d'aprenentatge

● Gestió Informacional vers la Sostenibilitat

● L'impacte i l'ús social de les TI

● Les TIC i la Cooperació al Desenvolupament Humà

El grup SeeCS

El grup està als seus inicis, i de moment el nucli està format per un Doctor en Informàtica, professor de la Facultat d'Informàtica de Barcelona, i un Enginyer en Informàtica estudiant del Programa de Doctorat en Sostenibilitat (veure més endavant l'apartat “El nostre equip”). El grup també disposa d'uns col·laboradors esporàdics, professors de la FIB amb formació com a Enginyers en Informàtica o Telecomunicacions.

El nostre interès parteix de dos camins que van confluir en un moment determinat: per una banda, un grup de docents preocupats per l'aprenentatge que estudiaven com millorar seva docència. Per altra banda, un grup de persones sensibles a temes de cooperació al desenvolupament humà sostenible en l'àmbit de les noves tecnologies.

Cal desenvolupar metodologies i eines de gestió informacional que ens permetin recollir i analitzar la informació en sostenibilitat, de manera que es puguin prendre decisions disposant d'aquestes dades.

Cal estudiar aquests costos, analitzar el cicle de vida dels productes informàtics i avaluar els punts on es pot millorar, proposant alternatives.

Cal desenvolupar noves teories i metodologies educacionals per ensenyar les noves tecnologies, afegint la visió de sostenibilitat en l'educació, igual que cal estudiar les possibilitats d'aquestes tecnologies per l'educació en sostenibilitat.

Part de la nostra experiència prové del fet d'haver estat fundadors de l'associació TxT (Tecnologia per Tothom), una organització formada l'any 2003 per estudiants, professors i PAS de la FIB amb la missió d'utilitzar i apropar la tecnologia als sectors menys afavorits de la societat.

Ens caracteritzem per voler incidir en la millora del nostre entorn més proper, amb metodologies com l'aprenentatge per mitjà del servei social (Service Learning), un exemple del qual son les Jornades Reutilitza - que formen part del laboratori de dues assignatures que seran optatives al nou grau de la FIB - i on els estudiants proven i reparen PCs retirats de la UPC i els hi instal·len programari lliure en PCs. Un cop a punt, aquestes màquines s'utilitzen en projectes de cooperació en col·laboració amb el Centre per a la Cooperació i el Desenvolupament de la UPC.

Ara, i després d'una dotzena de projectes de cooperació i una trentena d'articles en educació i/o sostenibilitat estem preparats per anar més enllà i passar a tenir aquests temes com objectius principals de la nostra activitat investigadora i docent.

Page 3: SeeCSpersonals.ac.upc.edu/david/recerca/papers/PresentacioSee... · 2009. 12. 22. · SeeCS - La nostra Missió El nostre objectiu és triple: primer, aprofundir en l'ús de les ciències

El nostre Equip

Les nostres fortaleses

Potencial investigador

Disposem d'experiència en investigació en temes d'educació i sostenibilitat: fruit de la dedicació a aquests temes, els últims 4 anys hem produït 2 articles acceptats en revistes internacionals (una situada en el JCR, l'altra publicada per la IEEE), 8 articles en congressos internacionals (5 d'ells en congressos considerats publicacions notables per la UPC), i més d'una vintena d'articles en diversos congressos nacionals.

Actualment realitzem una tesi doctoral dins el programa en Tecnologia, Humanisme i Sostenibilitat de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC, i disposem de temes que creiem poden ser atractius per a futurs doctorands.

Potencial docent

La direcció de la nostra investigació, junt amb la nostra experiència docent pot ajudar a dissenyar noves assignatures i/o especialitats en el camp de la Sostenibilitat i l'Educació en relació amb les ciències de la Computació i dels Serveis. Podem dissenyar temaris d'assignatures, impartir-les, dirigir projectes de màster i tesis, i crear o ajudar a professors de diverses titulacions a crear assignatures que incorporin sostenibilitat dins el seu temari.

En David López és professor des del 1991, amb una forta implicació en la investigació en teories i mètodes docents. Ha impartit diverses assignatures a la FIB i a l'ETSETB. És un dels professors de l'assignatura APC, que col·labora amb el projecte Reutilitza. Ha impartit diversos cursos, tallers i xerrades sobre educació i com introduir temes de sostenibilitat en els nous graus. Forma part del projecte STEP 2015 de la UPC.

En David Franquesa imparteix diversos seminaris a assignatures de lliure elecció de la UPC: Projectes Informàtics al Tercer Món (FIB), Serveis Bàsics i Desenvolupament Local en Contexts de Cooperació (ETSECCPB) i Diàlegs i Sostenibilitat (diverses escoles de a UPC). Actualment és docent del curs Sostenibilitat i TIC dirigit al PAS de la UPC.

Tots dos son fundadors de TxT, i han dirigit o co-dirigit més de 10 projectes finals de carrera en l'àmbit de la cooperació al desenvolupament.

Potencial en transferència de tecnologia

En David Franquesa treballa actualment a temps parcial a INFORMATION WORKS, consultora especialitzada en Business Intelligence i Data Warehouse. El seu treball de tesi està molt relacionat amb la seva activitat professional i es realitza en col·laboració amb la Càtedra UNESCO de sostenibilitat en la línia de recerca en gestió informacional. Aquest treball ha despertat l'interès d'empreses com Transports Metropolitans de Barcelona (TMB).

Aplicació directa a la UPC

Tota la nostra investigació en sostenibilitat, ètica i educació té un camp de proves immediat a la mateixa UPC. La gestió informacional pot ser utilitzada per la generació dels informes de Responsabilitat Social Corporativa, per millorar la gestió sostenible de la Universitat, així com integrar-se en projectes de la UPC com EMAS o SIRENA. Tota la recerca i experiència en educació pot ajudar a la implementació de la competència Sostenibilitat i Compromís Social als diferents plans d'estudis actuals i futurs (graus i màsters). Finalment, podem col·laborar amb grups de recerca ja establerts a la UPC afegint una visió pràctica associada a les TIC.

Sostenibilitat, Educació i Ètica en Computació i Serveis

David López Álvarez, Llicenciat en Informàtica (UPC, 1991) i Doctor en Informàtica (UPC, 1998). Professor titular del Departament d'Arquitectura de Computadors, amb docència assignada a la Facultat d'Informàtica de Barcelona. Ha estat membre del Comité Organitzador del congrés JENUI 2009, és editor de la revista ReVisión, i imparteix amb regularitat cursos, tallers i conferències sobre educació, competències transversals i sostenibilitat i TIC.

David Franquesa i Griso, Enginyer en Informàtica (UPC, 2006).Té la Certificació en Avaluacions de Sostenibilitat pel Research Institute for Managing Sustainability (2009). Actualment està realitzant el programa de doctorat en Sostenibilitat, Tecnologia i Humanisme de la Càtedra UNESCO de Sostenibiltiat de la UPC. Treballa a temps parcial a INFORMATION WORKS S.L., consultora especialitzada en les enginyeries i tecnologies de Business Intelligence i Data Warehouse.

Page 4: SeeCSpersonals.ac.upc.edu/david/recerca/papers/PresentacioSee... · 2009. 12. 22. · SeeCS - La nostra Missió El nostre objectiu és triple: primer, aprofundir en l'ús de les ciències

Sostenibilitat, Educació i Ètica en Computació i Serveis

Publicacions Seleccionades (gener 2006 - desembre 2009)

Articles en revistes internacionals

David Franquesa, Josep-Llorenç Cruz, Carlos Alvarez, Fermín Sánchez, Agustín Fernandez, David López. “The Social and Environmental Impact of Engineering Solutions: from the Lab to the Real World”. International Journal of Engineering Education (Special Issue on Applications of Engineering Education Research ). Accepted, to appear. 2010.

David López. “Investigar en Educación: reflexiones y guía práctica”. IEEE RITA: Revista Iberoamericana de Tecnologias del Aprendizaje. Aceptado, por aparecer. 2010.

Articles en Congressos Internacionals

David López, Fermín Sánchez, Josep-Llorenç Cruz, Agustín Fernández. Developing non-technical skills in a technical course. 37 annual Frontiers in Education Conference. Wisconsin EUA, october 2007. Stipes Publishing LLC, ISSN 1-4244-1084-3

David Lopez, José Ramón Herrero, Manuel Alejandro Pajuelo, Alejandro Duran. A Proposal for Continuous Assessment at Low Cost. 37 annual Frontiers in Education Conference. Wisconsin EUA, october 2007. Stipes Publishing LLC, ISSN 1-4244-1084-3

Carlos Álvarez, David Lopez, Daniel Jiménez-González, Javier Alonso. Work in Progress - Benefits of Cooperative Learning in a Multidisciplinary Course. 38 Frontiers in Education Conference 2008. IEEE, ISSN 978-1-4244-1970-8

Javier Alonso, David López, Josep-Llorenç Cruz, Carlos Álvarez, Daniel Jiménez-González; Agustín Fernández, Fermín Sánchez. Work in Progress - Achieving the ABET professional Skills Using Solidarity Projects. 38 Frontiers in Education Conference 2008. IEEE, ISSN 978-1-4244-1970-8

Daniel Jiménez-González, Carlos Álvarez, David López, Joan Manuel Parcerisa, Javier Alonso, Christian Pérez, Rubén Tous, Pere Barlet, Montserrat Fernandez, Jordi Tubella. Work in Progress-Improving Feedback Using an Automatic Assessment Tool. 38 Frontiers in Education Conference 2008. pp. 10. IEEE, ISSN 978-1-4244-1970-8

Montse Farreras, David Franquesa, David López. TXT as a vehicle for Service Learning. 9th Workshop in Active Learning for Engineering Education. July 2009.

David Franquesa, Catarina Amengual, Network Analysis to Participatory Evaluation of Capacity Development on Sustainable Sanitation. Stakeholder Perspectives in Evaluating Sustainable Development. EASY-ECO Budapest Conference. October 2009.

David Franquesa, Catarina Amengual. Network research by data graph management for capacity development and knowledge building in sustainable sanitation. II International conference on sustanability measurement and modeling, 5 - 6 November 2009, Terrassa, Spain.

Altres

A més dels ja llistats, tenim una vintena d'articles a congresos nacionals, un parell a una revista divulgativa (Educació i Sostenibilitat), i un capítol de llibre (al llibre “Efectes de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació sobre els Drets Humans” publicat per l'Institut Català dels Drets Humans – per aparèixer el 2010)

Grup SeeCSE-mail: [email protected] (en construcció): http://seecs.e.ac.upc.edu/wiki/