2019 Festes de Barri LA SERRA DE MARINA...de la Serra de marina, com no podia ser d’altra manera,...

20
LA SERRA DE MARINA Festes de Barri 2019 SANTA COLOMA DE GRAMENET 14 i 15 DE JUNY Parc de la Farigola (entre av. de la Primavera i av. de Ramon Berenguer IV) Organitza: Col·labora:

Transcript of 2019 Festes de Barri LA SERRA DE MARINA...de la Serra de marina, com no podia ser d’altra manera,...

Page 1: 2019 Festes de Barri LA SERRA DE MARINA...de la Serra de marina, com no podia ser d’altra manera, no volen trencar aquesta lògica aristotèlica. Un any més, aquí estem, preparats

LA SERRA DE MARINAFestes de Barri2

019

San

ta C

olom

a

de

Gra

men

et

14 i 15 DE JUNYParc de la Farigola (entre av. de la Primavera i av. de Ramon Berenguer IV)

Organitza: Col·labora:

Page 2: 2019 Festes de Barri LA SERRA DE MARINA...de la Serra de marina, com no podia ser d’altra manera, no volen trencar aquesta lògica aristotèlica. Un any més, aquí estem, preparats

SALUTACIÓVisca la festa de la convivència!

està comprovat que és un desig majoritari de la gent del món mundial: viure amb alegria. així, els veïns i les veïnes del barri de la Serra de marina, com no podia ser d’altra manera, no volen trencar aquesta lògica aristotèlica. Un any més, aquí estem, preparats per tal que tots i totes gaudim de la nostra festa anual de juny.

la nostra festa no pot presumir de portar grans orquestres, que de intentar-ho a ben segur ens hipotecaria la dèbil economia de l’associació, però sí que podem sentir l’orgull de ser la millor de les festes de la convivència. això és un senyal identitari que no podem perdre, en cas contrari perdríem l’autenticitat que ens identifica.

Sense l’escalf del veïnat, sense el somriure viu de nenes i nens no podria ser la nostra Festa. Per tot això, us encoratgem i demanem que hi poseu el vostre suport i participeu en les activitats de la Festa.

la Serra de marina és un barri alegre, el seu enclavament al peu de la muntanya és semblant a una perenne primavera. Però no tota la muntanya és orenga, com dirien els nostres avis. Per mantenir la nostra aureola de barri alegre i combatre les tristors, ens hem d’unir cada cop més i trobar noves fórmules de trobada, tant per gaudir de la vida com per ajudar-nos mútuament quan apareixen els problemes, siguin personals o col·lectius. És a dir, hem de potenciar la solidaritat com una eina necessària per a la convivència i conquerir les nostres aspiracions de barri.

I ho tenim força clar al barri de la Serra de marina: solidaritat veïnal per aconseguir un barri digne i, també, alegria per a gaudir-la col·lectivament.

aSSoCIaCIÓ de VeÏnS I VeÏneS de la Serra de marIna

Page 3: 2019 Festes de Barri LA SERRA DE MARINA...de la Serra de marina, com no podia ser d’altra manera, no volen trencar aquesta lògica aristotèlica. Un any més, aquí estem, preparats

LA FESTADE TOTHOM

Visca la Festa de la Serra de marina!

la primavera és la porta d’entrada a les festes de barri que aniran arribant als diferents districtes de la ciutat. les festes són indiscutiblement una bona oportunitat per al foment dels valors del bon veï-natge, la convivència i el bé comú, i són la transició cap a les vacances d’estiu. les entitats veïnals són les autèntiques impulsores i protagonistes d’una

de les programacions d’activitats més esperades per la ciutadania, any rere any, dintre del marc del cicle festiu i cultural de la nostra estimada Santa Coloma de Gramenet. Però, a més, la programa-ció d’activitats lúdiques previstes, adreçades a grans i petits, sol comptar amb la participació i la col·laboració dels comerciants i de moltes entitats i persones a títol individual, unides per aquest fort sentiment de pertinença als barris que fan d ‘aquestes festes un moment molt especial. les activitats, obertes a tota la ciutadania, donen valor i protagonisme a l’espai públic, i, per això, aprofito per dir-vos que hem de tenir actituds cíviques i cuidar l’espai públic que compartim més intensament aquests dies; alhora hem de poder conciliar l’activitat festiva amb el descans veïnal. no és incompati-ble, gaudir a l’aire lliure i mantenir els carrers nets i cuidats, perquè és cosa de totes i tots!

aquestes festes són un espai de trobada i convivència. Per tant, aprofitem per gaudir-les. espero i desitjo que ens puguem trobar als diferents actes culturals i lúdics de les nostres estimades festes amb un bon caliu de barri.

Feliç Festa al barri de la Serra de marina!

núrIa Parlon GIlalcaldessa de Santa Coloma de Gramenet

Page 4: 2019 Festes de Barri LA SERRA DE MARINA...de la Serra de marina, com no podia ser d’altra manera, no volen trencar aquesta lògica aristotèlica. Un any més, aquí estem, preparats

LA SERRA d

“Mi calle tiene húmedas las paredes….”. Era el estribillo de una canción de los 70, del los Lone Star. Y acababan cantando: “Pero yo sé que algún día cambiará mi suerte”.

En esa espera de que cambie nuestra suerte, para que instalen las escaleras mecánicas, nos encontramos los vecinos y vecinas de nuestro empinado barrio de la Serra de Marina.

El pasado invierno de 2018, nuestra Asociación empezó una campaña de sensibilización para que el gobierno municipal de la ciudad oyera nuestra reivindicación de instalar escaleras mecánicas en los tramos más empinados de nuestras calles.

Conseguimos que nos visitaran varios regidores del gobierno municipal, les invitamos a que pasearan por la calle de Cervantes (por ser una de las más empinadas y más transitadas por vecinos y alumnado).

Le hicimos entrega de nuestra petición, conjuntamente con otras reivindicaciones. Han pasado varios meses de todo lo expuesto y aquí nadie del Ayuntamiento ha dicho ni mu. Y eso que nos prometieron estudiarlo.

¿Qué se puede hacer delante del silencio de la Administración? La respuesta es sencilla y concisa: los vecinos y vecinas deberemos activar una movilización organizada de protesta que tenga eco en el resto de la ciudad. Porque si nos limitamos a esperar de forma pasiva, más de uno y de una tendrá que seguir arrastrándose, penosamente por nuestras empinadas calles.

¿Y por qué reivindicamos escaleras mecánicas para nuestro barrio? Simplemente porque otros barrios, similares al nuestro, ya disfrutan hace años de estas mejoras de movilidad. Y porque somos el barrio que más servicios públicos ofrece a la ciudadanía (bomberos, escuela, instituto, escuelas de formación) y menos recibe a cambio.

Se hace necesario reactivar la petición de que se instalen escaleras mecánicas en los tramos más peliagudos de nuestro barrio y para ello necesitamos la solidaridad de todos. Porque reivindicación que no se pelea es batalla perdida.

Fermín Chueco Artero

¿Las escaleras dónde están? ¿Dónde están las escaleras?

Page 5: 2019 Festes de Barri LA SERRA DE MARINA...de la Serra de marina, com no podia ser d’altra manera, no volen trencar aquesta lògica aristotèlica. Un any més, aquí estem, preparats

LA SERRA d

BAnDo MuniCipALSe hace saber, en primera instancia, al presidente de la Asociación de Vecinos y Vecinas de la Serra de Marina, como respuesta a la poética reivindicativa con la que nos ha obsequiado en el preámbulo de este programa de fiestas de barrio, que el gobierno en funciones —que ha ejecutado el 92% de su programa de 2015-19 y el 8% restante está en proceso— estudiará, porque así lo contempla su programa electoral (por cierto el único) que lleguen las escaleras mecánicas al barrio. Dada la energía y vitalidad verbal del presidente, dudamos si no sería mejor un tobogán como el de Estepona que llevara su nombre, pero correríamos el riesgo, dado sus gustos refinados, de que nos votara y es saludable no perder las buenas costumbres (ni el sentido del humor). Por otra parte, queremos comunicar que ya hemos iniciado mejoras de iluminación en este barrio y que durante el verano se finalizarán.

Finalmente, también queremos aprovechar este espacio para felicitar a toda la Junta Vecinal, que trabaja con ilusión para la organización de esta fiesta entrañable y singular, que siempre cuenta con nuestra inestimable colaboración y presencia.

Un saludo con mucho más afecto a toda la vecindad de la Serra de Marina.

¡Feliz fiesta de barrio! El Gobierno en funciones

Page 6: 2019 Festes de Barri LA SERRA DE MARINA...de la Serra de marina, com no podia ser d’altra manera, no volen trencar aquesta lògica aristotèlica. Un any més, aquí estem, preparats

LA SERRA d

Juventud, divino tesoro ¡Ya te vas para no volver¡ Cuánta razón tenía Rubén Darío, poeta nicaragüense que supo expresar el

sentir de los seres humanos frente al paso de los años. Ahora, cuando las generacio-

nes que nos precedieron están comen-zando el otoño de sus vidas, creemos que es más necesario que nunca resaltar el significado del paso de los años en el ser

humano.

Con mucha frecuencia nos olvidamos de que las personas mayores, seremos noso-tros mismos dentro de algunos años. Nos

preocupamos por los niños, los adoles-centes, las madres gestantes y otros, y no

le damos mayor importancia a la gente mayor, que va en aumento progresivo

a nivel mundial, porque en las últimas décadas ha mejorado la calidad de vida,

especialmente por la el avance de las medicinas, siendo un hecho inevitable el

que le prestemos la necesaria atención.

Hay que reconocer que en las personas mayores el vigor físico disminuye y hay

debilidades psicológicas que cambian su carácter, se vuelven inseguros y van per-

diendo la memoria, la vista, el oído y es aquí cuando necesitan más que nunca la ayuda, para evitar que sientan la soledad.

Nuestra Asociación de Vecinos y Veci-nas, desde su nacimiento, siempre tuvo

claro que había que ser respetuoso con la gente mayor del barrio. Y que debíamos

tenerlos en cuenta en cada acto y en cada reivindicación. De ahí que miembros de

nuestra asociación estén en la primera línea reivindicativa por unas PENSIO-

NES DIGNAS, por la consecución de una segunda RESIDENCIA PÚBLICA y

un CENTRO DE DÍA, así como por la consecución de los PISOS TUTELADOS del antiguo colegio Miguel Hernández.

Por ello, este año les queremos rendir un pequeño homenaje, porque todos ellos

fueron los que como pobladores crearon el barrio. Por ese motivo vamos a home-najear y a reconocer el esfuerzo y trabajo de nuestros mayores significando así que

para nuestro barrio lo más importante son las personas.

Alguien dijo algo alguna vez: “Yo quisiera para mí mismo y para todas las personas, que la etapa de la gente

mayor fuera como el cuarto movimiento de una sinfonía, el último movimiento,

que no tiene que ser menos bello que los anteriores. Y que fuera como el cuarto movimiento de la novena sinfonía de

Beethoven, el himno a la alegría, porque tiene que ser eso, el momento en que uno puede aportar a los demás su experien-cia, su prudencia, su cariño, el momento en que va a bajar el telón y va a recibir el

aplauso y el abrazo de todos nosotros.

Fermín Chueco

La gente mayor feliz, es sin duda gente útil

Page 7: 2019 Festes de Barri LA SERRA DE MARINA...de la Serra de marina, com no podia ser d’altra manera, no volen trencar aquesta lògica aristotèlica. Un any més, aquí estem, preparats

LA SERRA dMaria Baena i Paquita Tienda són de les primeres veïnes del barri

Rosita Corminas, de jove als terrenys on avui hi ha el nostre barri

Vicenç Vilaplana i Rosa Pérez, davant del solar de casa seva

Page 8: 2019 Festes de Barri LA SERRA DE MARINA...de la Serra de marina, com no podia ser d’altra manera, no volen trencar aquesta lògica aristotèlica. Un any més, aquí estem, preparats

LA SERRA d

A la natura, les fonts són la vida de plantes, arbres, animals...Al terme de Santa Coloma en tenim set, tres a la ban-da nord-occidental de la nostra muntanya (com la font de l'Alzina, la més popular de totes); i quatre, al ves-sant sud del Puig Castellar. Ben a prop, per tant, del nostre estimat barri de la Serra de Marina:

- La font del Drapet, o de Sant Roc- La font de la Bóta, ambdues al torrent de les Bruixes- La deu ("manantial", en castellà) del Joncar, al torrent de la Llevadora, afluent del Torrent de les Bruixes- La font d'en Bartomeu Molins a la riera de Can Calvet

Hi ha una "ruta de les fonts", que permet de visitar-les totes, i el seu fruit, l'ex-periència forestal del torrent de les Bruixes i la riera de Can Calvet, iniciada el 1987.Vet aquí una breu ressenya de dues d'elles, la del Drapet i la d'en Bartomeu:

La FonT del DRApET o de SAnT RoCAquesta deu o naixement d'aigua, fa aproximadament un segle la van canalit-zar, i li van posar un broc, per tal d'ensulfatar les vinyes dels voltants.Rajava tan poquet, que n'hi va haver prou amb un drapet per a fer-li de tap (i poder-ne acumular l'aigua); i d'aquí li ve el nom.

LES NOSTRES FONTS

Font del Drapet o de Sant Roc

Page 9: 2019 Festes de Barri LA SERRA DE MARINA...de la Serra de marina, com no podia ser d’altra manera, no volen trencar aquesta lògica aristotèlica. Un any més, aquí estem, preparats

LA SERRA d

A la postguerra, època molt "pietosa" (!), la van rebatejar com a font de Sant Roc; per tant, originalment, és la font del Drapet.La pica de marbre blanc que n'indica el nom hi va ser posada l'any 1986 pel Col·lectiu Ciutadà, secció del Centre Excursionista Puigcastellar, popularment coneguda com "els bruixots"; era la pica de l'antiga cuina de la casa del CEP, al carrer de Sant Josep. Des dels anys 80, ells s'han anat dedicant a restaurar les fonts de la nostra muntanya, i alguna de la ciutat, com la font d'en Manelic

LA FonT D'En BARToMEu MoLinSConeguda també com a font de la Pedrera, perquè l'aigua hi va aflorar quan el mestre d'obres Bartomeu Molins va buidar-ne la pedrera per a construir, fa uns 90 anys, els preciosos pavellons noucentistes de la Torribera.És, per tant, dintre de la finca de la Clínica, a uns 100 metres més amunt del restaurant de la zona esportiva; el camí d'accés, que puja cap a les noves vinyes, sempre obert, surt de sota mateix de la magnífica terrassa del restaurant.La font és el cor d'un racó recollit i bucòlic, adient per anar-hi amb una bona amistat, la parella... o en solitud, com comença dient el poema de Miquel Martí i Pol (el poeta català més popular de la 2a meitat del segle XX), esculpit a la placa que dignifica i dona nom a l'indret, també col·locada, als anys 90, pel Col·lectiu Ciutadà del CEP, la colla dels "bruixots".En Bartomeu Molins es va fer la casa al carrer de Sant Jeroni, on fa anys que hi és l'Acadèmia Fuster.

pep palacio

Font d'en bartomeu molins a torribera

Page 10: 2019 Festes de Barri LA SERRA DE MARINA...de la Serra de marina, com no podia ser d’altra manera, no volen trencar aquesta lògica aristotèlica. Un any més, aquí estem, preparats

PROGRAMAde festes 2019

14VIERNES

junio

DecoRacIó I muntatge De l’esPaI De la Festaal lloc de costum, el parc de la Farigola

l’InFlaBle, PeR RecIclaR saltant! actuacIó De santaKo Blues & sWIng exhIBIcIó I cuRs De sWIng teatRe : ‘ shana al País De les meRaVelles’obra original de l’alumnat de 1r de batxillerat d’arts escèniques de l’InS ramon Berenguer IV

KaRaoKe

10.00 h

17.00 h

20.00 h

22.00 h

23.00 h

Visca la festa de la convivència !Totes les activitats estaran centralitzades al parc de la Farigola

(entre av. de la Primavera i av. de Ramon Berenguer IV)

Page 11: 2019 Festes de Barri LA SERRA DE MARINA...de la Serra de marina, com no podia ser d’altra manera, no volen trencar aquesta lògica aristotèlica. Un any més, aquí estem, preparats

de festes 201915

sábado

junio

xocolataDa I Jocs InFantIlsXocolata i biscuits per a tothomJocs diversos per a la canalla:

cursa de sacs, cursa amb cullera i ous, joc de les cadires “pinyata sorpresa”

Festa De l’escuma

exPosIcIó De FotogRaFIes anImacIó InFantIlmàgia i pallassos

ActuAció musicAl infAntil - Què saPs FeR? els petits i els que són una mica més grans ens podran demostrar què saben fer sobre l’escenari

soPaR D’alFoRgesCada família hi porta el seu sopar

PRegó De la Festa a càrrec d’en Gabriel manzanero i Francesc Sala homenatge als ‘FunDaDoRs’ Del BaRRI actuacIó Del gRuP musIcal: a 33 RPm RIFa Del PeRnIl

Ball I músIca De tots els temPs amb dance music events associació

(diumenge) finAl de festA

10.30 h

12.00 h

18.00 h

19.00 h

20.00 h

20.30 h

21.00 h

21.15 h

21.30 h

23.00 h

23.15 h

02.00 h

Page 12: 2019 Festes de Barri LA SERRA DE MARINA...de la Serra de marina, com no podia ser d’altra manera, no volen trencar aquesta lògica aristotèlica. Un any més, aquí estem, preparats

LA SERRA d

Año dos mil diecinueve, la Asociación de Vecinos

la Serra de Marina os saluda.Es nuestro barrio

el barrio más guapo de Santako,todos nos conocemos,

y lo más hermoso de todo, esque cuando nos cruzamos

con una sonrisa nos saludamos.Qué poquito nos cuesta

y qué bonito es,hemos cambiado yael yo por la amistad.

Vecinas y vecinos, los grandes y pequeños,al lado de la Asociación

todos debemos estar,porque es de buen hacer

el querernos superar.

La unidad vecinalla administración la tiene que valorar,

y podremos conseguir,que en cuestiones de barrio

podamos decidir.

Queremos que la calidad de vidavaya en consecuencia,

con las tasas y los impuestosque nos obligan a pagar.

Vecinos familiares y amigosla fiesta, acaba de empezar,es un motivo de encuentro

de alegría y amistad,pues a disfrutarla en buena armonía

Gabriel Andrés Manzanero

¡Viva la Fiesta!

Page 13: 2019 Festes de Barri LA SERRA DE MARINA...de la Serra de marina, com no podia ser d’altra manera, no volen trencar aquesta lògica aristotèlica. Un any més, aquí estem, preparats

LA SERRA d

En la cena de alforjas se comparte la amistad

ALEGRíA DE qUE DISFRUTAN MAyORES y PEqUEñOS

Page 14: 2019 Festes de Barri LA SERRA DE MARINA...de la Serra de marina, com no podia ser d’altra manera, no volen trencar aquesta lògica aristotèlica. Un any més, aquí estem, preparats

LA SERRA d

Nuestro barrio está de fiesta,días de alegría y diversión;juntos podemos lograrlo.

Pues como alguien escribióeste tema y con muchísima razón

y con cariño os lo repito yo:¡¡¡La mejor terapia siempreson y serán los momentos

que disfrutamos con amigos,con la familia, con buenos vecinos.

Hablamos, contamos historiasy escuchamos anécdotas

que nos hacen sonreír y recordary es cuando nos damos cuentade lo afortunados que somos

por tenerlos y poderlos disfrutar!!!

Felices fiestas, vecinos.Tere Fernández

Hola vecinos

EL VECINDARIO SE DIVIERTE

Page 15: 2019 Festes de Barri LA SERRA DE MARINA...de la Serra de marina, com no podia ser d’altra manera, no volen trencar aquesta lògica aristotèlica. Un any més, aquí estem, preparats

LA SERRA d

BROMAS SOBRE EL ESCENARIO

EL SORTEO DEL "PERNIL"

Page 16: 2019 Festes de Barri LA SERRA DE MARINA...de la Serra de marina, com no podia ser d’altra manera, no volen trencar aquesta lògica aristotèlica. Un any més, aquí estem, preparats

LA SERRA d

LA BANDA ANIMA A RECICLAR SALTANT

qUI NO ESTIGUI ATENT PERDRà LA CADIRA

Page 17: 2019 Festes de Barri LA SERRA DE MARINA...de la Serra de marina, com no podia ser d’altra manera, no volen trencar aquesta lògica aristotèlica. Un any més, aquí estem, preparats

LA SERRA d

UN ESPAI PER A LA CREATIVITAT

EN VICENç CADA ANy ENS DISSENyA I CONSTRUEIx LA DECORACIÓ

LA BANDA ANIMA A RECICLAR SALTANT

qUI NO ESTIGUI ATENT PERDRà LA CADIRA

Page 18: 2019 Festes de Barri LA SERRA DE MARINA...de la Serra de marina, com no podia ser d’altra manera, no volen trencar aquesta lògica aristotèlica. Un any més, aquí estem, preparats

LA SERRA d

LES MéS ATREVIDES FAN UN kARAOkE

ACTUACIÓ DE L'ALUMNAT D'ARTS ESCèNIqUES DE L'INS RAMON BERENGUER IV

Page 19: 2019 Festes de Barri LA SERRA DE MARINA...de la Serra de marina, com no podia ser d’altra manera, no volen trencar aquesta lògica aristotèlica. Un any més, aquí estem, preparats

LA SERRA d

Page 20: 2019 Festes de Barri LA SERRA DE MARINA...de la Serra de marina, com no podia ser d’altra manera, no volen trencar aquesta lògica aristotèlica. Un any més, aquí estem, preparats

laserrde m

Festes de BarriLA SERRA DE MARINA

a les persones que han format part de la Comissió de Festesal grup de teatre de l´Institut ramon Berenguer IV

a la agència de residus de Catalunya del medi ambient i Habitatgede la Generalitat de Catalunya

a dance music events associacióa l’ajuntament de Santa Coloma de Gramenet

a Vicenç Vilaplanaa Joan Guerrero

14 i 15 DE JUNY 2019www.gramenet.cat/festesdebarri

Organitza:

Agraïments: