296484583 Ruptura Anterior

download 296484583 Ruptura Anterior

of 7

Transcript of 296484583 Ruptura Anterior

  • 7/26/2019 296484583 Ruptura Anterior

    1/7

    Ruptura ligament incrucisat anterior (LIA)

    Una dintre cele mai frecvente leziuni ale genunchiului o reprezintaintinderea sau ruptura de ligament incrucisat anterior.

    Atletii care practica sporturi de performanta precum fotbal si baschet suntmai predispusi sa sufere de leziuni ale ligamentelor incrucisate anterioare.

    In cazul in care ati suferit o leziune a ligamentului incrucisat anterior, esteposibil sa aveti nevoie de interventie chirurgicala pentru reluarea integralaa functiei motorii a genunchiului dvs. Decizia in acest sens depinde decativa factori, precum gravitatea leziunii si nivelul activitatii dumneavoastra.

    Anatomie

    Trei oase se intalnesc pentru a forma articulatia genunchiului: femurul, tibiasi rotula (patella). atela este pozitionata anterior pentru a asigura unoarecare grad de protectie.

    !asele sunt inter"conectate prin ligamente. #unt patru ligamente principale,care actioneaza ca niste franghii$parghii puternice pentru a tine oaseleimpreuna si a mentine stabilitatea genunchiului.

    Ligamente colaterale

  • 7/26/2019 296484583 Ruptura Anterior

    2/7

    Aceste ligamente sunt situate pe partile laterale ale genunchiului.%igamentul colateral medial este situat pe interior iar cel colateral lateraleste situat pe e&terior. 'le controleaza miscarea laterala a genunchiului si ilproteeaza impotriva miscarilor neobisnuite$atipice.

    Ligamente incrucisate

    %igamentele incrucisate se afla in interiorul articulatiei genunchiului. 'le seincruciseaza pentru a forma un *+, cu ligamentul incrucisat anterior in fatasi ligamentul incrucisat posterior in spate. %igamentele incrucisatecontroleaza deplasarea anterioara si posterioara a genunchiului.

    %igamentul incrucisat anterior traverseaza genunchiul pe diagonala, prinmilocul acestuia. 'l impiedica tibia sa gliseze in fata femurului si contribuie

    la stabilitatea rotationala a genunchiului.

    Descriere

    Apro&imativ - din leziunile ligamentului incrucisat anterior intervinsimultan cu leziunea altor structuri ale genunchiului, cum ar fi cartilaularticular, meniscul, sau alte ligamente.

    %eziunile ligamentare se numesc entorse+ si au diferite grade de gravitate.

    Entorsele de gradul 1. In entorsele de gradul / leziunea ligamentului estemoderata, acesta fiind usor intins dar pastrandu"si capacitatea de amentine stabilitatea genunchiului.

    Entorsele de gradul 2. ! entorsa de gradul 0 provoaca o intindere aligamentului pana intr"acolo incat acesta se rupe partial. Acest tip deentorsa este adesea denumit ruptura partiala a ligamentului incrucisatanterior.

    http://www.doctorortoped.ro/ruptura-menisc/medicina-sportiva/ruptura-de-menisc.htmlhttp://www.doctorortoped.ro/ruptura-menisc/medicina-sportiva/ruptura-de-menisc.html
  • 7/26/2019 296484583 Ruptura Anterior

    3/7

    Entorsele de gradul 3. 1el mai adesea, acest tip de entorsa este denumitruptura de ligament incrucisat anterior. %igamentul este rupt in doua bucatiiar genunchiul isi pierde stabilitatea.

    2upturile partiale ale ligamentului incrucisat anterior (%IA) sunt rare3maoritatea leziunilor %IA reprezinta rupturi complete sau aproape completeale ligamentului incrucisat anterior.

    Cauze

    %igamentul incrucisat anterior se poate rupe prin mai multe mecanisme:

    #chimbarea brusca a directiei3

    !prirea brusca3

    Decelerarea in timpul alergarii3

    Aterizarea incorecta in urma unei sarituri3

    1ontactul direct sau coliziunea, asa cum se intampla in cazul

    placarii in rugb4.

    5ai multe studii au relevat faptul ca, in anumite sporturi, incidenta leziunilor%IA este mai mare la femeile atlet fata de barbatii atlet. #e presupune caacest lucru se datoreaza diferentei de conditie fizica, forta musculara sicontrol neuromuscular. Alte posibile cauze ale acestei incidente a leziunilorligamentului incrucisat anterior, diferentiate in functie de se&, includ

  • 7/26/2019 296484583 Ruptura Anterior

    4/7

    la&itatea ligamentara mai mare la femei si efectele estrogenului asupraproprietatilor ligamentelor.

    Simptome

    In cazul unei leziuni a ligamentului incrucisat anterior, este posibil capacientul sa auda un fel de pocnet+ si poate simti ca genunchiul cedeazasub greutatea proprie. Alte simptome sunt:

    Durere si inflamare. In 06 de ore, genunchiul se va umfla.

    7ara tratament, durerea si inflamatia pot disparea de la sine.Totusi, daca pacientul incearca sa reia activitatea sportiva, celmai probabil genunchiul va fi instabil, caz in care acesta riscasa provoace o leziune suplimentara a meniscului3

    Imposibilitatea e&ecutarii miscarii complete de fle&ie$e&tensie3

    #ensibilitate la nivelul intregii articulatii3

    Disconfort in timpul deplasarii.

    Examen medical

    Examenul clinic si istoricul pacientului

    !data auns la medic, acesta va solicita informatii despre simptome si

    istoricul medical al pacientului.

    e parcursul e&aminarii, medicul ortoped va verifica toate structurilegenunchiului vatamat si le va compara cu cele ale genunchiului sanatos.5aoritatea leziunilor de ligament incrucisat anterior pot fi diagnosticate inurma unei e&aminari clinice minutioase a genunchiului.

    estele imagistice

    Alte teste ce pot fi indicate pentru a confirma diagnosticul mediculuiortoped cuprind:

    2adiografiile. Desi acestea nu vor putea reflecta leziunile ligamentuluiincrucisat anterior, ele pot auta medicul sa stabileasca daca leziunea esteasociata unei fracturi osoase.

  • 7/26/2019 296484583 Ruptura Anterior

    5/7

    258. Aceasta metoda ofera imagini mult mai bune ale tesuturilor moiprecum ligamentul incrucisat anterior si poate pune diagnosticul decertitudine in ruptura de %IA.

    ratamentul rupturii de ligament incrucisat anteriorTratamentul unei leziuni de ligament incrucisat anterior variaza in functie denevoile individuale ale pacientilor. De e&emplu, atletii tineri care practicadiverse sporturi, si persoanele active vor avea cel mai probabil nevoie deinterventia chirurgicala pentru a"si putea relua cu succes activitateasportiva. entru persoane mai putin active, de regula varstnici, revenirea lao viata normala se poate face si fara interventie chirurgicala.

    ratament nec!irurgical

    Un %IA rupt nu se va vindeca niciodata fara interventie chirurgicala.Tratamentul nechirurgical poate fi eficient pentru persoanele in varsta sisedentare. Daca stabilitatea generala a genunchiului este nealterata,doctorul ortoped poate recomanda alternative mai simple, ne"chirurgicale,cum ar fi:

    /. urtarea unei orteze. entru a protea genunchiul deinstabilitate. De asemenea, pentru a"si protea genunchiul,este posibil ca pacientilor sa li se recomande utilizarea carelor

    pentru a evita plasarea greutatii pe piciorul afectat.

    0. 9inetoterapie. e masura ce inflamatia se reduce, poate fidemarat un program de recuperare atent gandit, care includee&ercitii specifice menite sa asigure reluarea functieigenunchiului si fortificarea musculaturii piciorului.

    ratament c!irurgical

    2econstructia ligamentului. 5aoritatea leziunilor %IA nu pot fi suturate(cusute) la loc. entru repararea pe cale chirurgicala a %IA si recuperarea

    stabilitatii genunchiului, ligamentul trebuie reconstruit. 1hirurgul ordoped vainlocui ligamentul rupt cu o grefa de tesut.

    refele pot fi obtinute din mai multe surse. Adesea, ele sunt prelevate dintendonul patelar, care se afla pozitionat intre rotula si tibie. Tendoanelemuschilor ischio"gambieri care se afla in partea posterioara a coapsei

  • 7/26/2019 296484583 Ruptura Anterior

    6/7

    constituie o sursa obisnuita de grefa. Alteori se utilizeaza tendonulmuschiului cvadriceps, care se afla intre rotula si coapsa. De asemenea,pot fi utilizate si alogrefele (grefele prelevate de la cadavre).

    Deoarece recuperarea dupa interventia chirugicala necesita timp, esteposibil ca atletul sa nu"si poata relua activitatea sportiva mai devreme de ;luni sau chiar mai mult de la interventie.

    rocedura. Interventia de reconstructie a ligamentului incrucisat anterior seefectueaza cu autorul unui artroscop, cu practicarea unor incizii mici.Interventia artroscopica este mai putin invaziva decat cea clasica.

  • 7/26/2019 296484583 Ruptura Anterior

    7/7

    Recuperare

    Indiferent daca tratamentul presupune interventia chirurgicala sau nu,recuperarea are un rol vital in reluarea activitatii zilnice. De asemenea, unprogram de =inetoterapie poate facilita reluarea fortei si functiei motorii a

    genunchiului.

    Daca pacientul a suferit o interventie chirurgicala, recuperarea se vaconcentra in primul rand pe reluarea motricitatii articulatiei si muschiloradiacenti. Dupa aceea va urma un program de tonifiere musculara menit saproteeze noul ligament. Aceasta fortificare, va creste progresiv stresul lacare este supus ligamentul. 'tapa finala a recuperarii este dedicata reluariifunctionalitatii genunchiului la nivelul de dinaintea rupturii ligamentului, maiales in cazul sportivilor de performanta.