3138 RELIGION CATALAN 90562 - Portal dels professors de ... · Llibre del professoratper a cada...

16
Projecte 2009 BAULA Religió Novetat!

Transcript of 3138 RELIGION CATALAN 90562 - Portal dels professors de ... · Llibre del professoratper a cada...

Page 1: 3138 RELIGION CATALAN 90562 - Portal dels professors de ... · Llibre del professoratper a cada curs d'Educació Infantil, amb nombrosos suggeriments d'activitats i recursos literaris

Projecte 2009

B A U L A

Religió

Novetat!

Page 2: 3138 RELIGION CATALAN 90562 - Portal dels professors de ... · Llibre del professoratper a cada curs d'Educació Infantil, amb nombrosos suggeriments d'activitats i recursos literaris
Page 3: 3138 RELIGION CATALAN 90562 - Portal dels professors de ... · Llibre del professoratper a cada curs d'Educació Infantil, amb nombrosos suggeriments d'activitats i recursos literaris

Índex

Projecte de Religió BaulaEducació Infantil

Educació Primària

Projecte Bíblia i Escola

Projecte Bíblic TanakLa meva petita Bíblia

Material per a l´aula

3

8

10

Page 4: 3138 RELIGION CATALAN 90562 - Portal dels professors de ... · Llibre del professoratper a cada curs d'Educació Infantil, amb nombrosos suggeriments d'activitats i recursos literaris
Page 5: 3138 RELIGION CATALAN 90562 - Portal dels professors de ... · Llibre del professoratper a cada curs d'Educació Infantil, amb nombrosos suggeriments d'activitats i recursos literaris

Aquest catàleg que va dirigit a tu, mestre, té la intenció de donar-te les eines necessàries perquè facis servir dues paraules noves amb la mateixa normalitat que fasservir les de la teva llengua materna. Aquestes paraules són Berit i Dinorah. Volemque formin part del teu llenguatge i la teva manera d’ensenyar. Perquè darrere de lesparaules hi ha continguts i és això el que volem: donar continguts adaptats a la realitat de la nostra terra, fent més assequibles aquells continguts que de vegades ensresulta difícil presentar i transmetre als nostres alumnes.

Podríem explicar-te moltes i moltes coses: propostes pedagògiques, cançons, contes,històries, activitats... però això, de moment, no volem fer-ho. És millor que siguis tumateix qui puguis descobrir tot el que hem preparat pensant en tu i en la teva il·lusió;pensant en tu i en les teves dificultats; pensant en tu i en com ensenyar de la maneramés adaptada possible a la pluralitat que presenta la societat catalana del segle XXI.

Llavors, ens podries preguntar: Què m’explicareu, doncs? Per què us he d’escoltar? Perquè us he de llegir?

Volem aturar-nos en el significat de les dues paraules que no formen part de la nostracultura. L’experiència docent ens ensenya que aquelles paraules que els alumnes noentenen, el significat de les quals els és desconegut, no formen part del seu mónintel·lectual, conceptual, emocional... Però això que passa amb els més petits, tambéens passa a nosaltres.

Berit vol dir ‘aliança’ i Dinorah ‘il·luminada’. Amb aquests dos noms hem volgut preparar un material renovat i adaptat a la realitat catalana amb la intenció finalde mostrar al nostre alumnat que les aliances que fem entre les persones (tambéamb Déu) ens il·luminen, ens mostren el camí per poder créixer com a persones i ferun món millor.

El material que us presentem és fruit de l’esforç realitzat per poder afavorirl’ensenyament de la religió catòlica amb propostes pedagògiques i materials renovatsque es fan realitat en el nostre país.

Religió: projecte 2009

Presentació 3

Page 6: 3138 RELIGION CATALAN 90562 - Portal dels professors de ... · Llibre del professoratper a cada curs d'Educació Infantil, amb nombrosos suggeriments d'activitats i recursos literaris

Projecte Berit4

Berit és un projecte que es caracteritza per partir de la realitat més pròxima delsinfants, tot ajustant-se als seus interessos i necessitats.

Els alumnes d'aquesta etapa s'acostaran als ensenyaments de Jesús d'una maneralúdica, per mitjà de jocs, cançons i contes que els permetran prendre part activa enles activitats que es realitzen a l'aula.

Material per a l'alumnat

Un quadern per curs: 3, 4 i 5 anys.Aquests quaderns d'activitats constende nou unitats que responen alsobjectius del currículum.Làmines de gomets i adhesius.

Làmines d'encunys.

Cobertes del llibre titulat La Bíbliade..., que s'elabora al llarg del cursamb les fitxes d'experiència religiosa.

Butlletí per a la família, un percurs: 3, 4 i 5 anys.

CD amb cançons i contes, un percurs: 3, 4 i 5 anys.

Material per al professorat

Llibre del professorat per a cada curs d'Educació Infantil,amb nombrosos suggeriments d'activitats i recursosliteraris (contes, relats bíblics, poemes, endevinalles,oracions, etc.).

CD amb cançons i contes per a cada curs de 3, 4 i 5anys.

Educació Infantil / Projecte Berit

Page 7: 3138 RELIGION CATALAN 90562 - Portal dels professors de ... · Llibre del professoratper a cada curs d'Educació Infantil, amb nombrosos suggeriments d'activitats i recursos literaris

5Projecte Berit

Material per a l'aula

Titella de la pastora Sara, la mascota del projecte, que acompanyarà els infants al llarg del curs.

Sarró multifunció: guarda el material d'aula o del professorat i, al mateix temps, pot ser utilitzatcom a recurs per realitzar les activitats suggerides en el llibre del professorat.

Page 8: 3138 RELIGION CATALAN 90562 - Portal dels professors de ... · Llibre del professoratper a cada curs d'Educació Infantil, amb nombrosos suggeriments d'activitats i recursos literaris

Projecte Dinorah6

Educació Primària / Projecte Dinorah

Dinorah és un projecte que transmet el missatge religiós amb claredat, senzillesa iproximitat. Conté activitats i relats bíblics perfectament adaptats a l'edat del´alumnat, el qual arribarà al contingut religiós per mitjà de les experiències viscudesa l'aula.

Un projecte innovador que aprofundeix tant en el contingut com en la forma.

Materials per a l'alumnat

Llibre de l'alumnat per a 1r, 2n, 3r, 4t, 5è i 6è curs.

Cada llibre es compon de 12 unitats que segueixenel mateix esquema:

Làmina motivadora amb activitats i una cançóo relat.

Mirem: secció en què, a partir d'una narració iuna sèrie d'activitats, els alumnes observen iinterpreten la seva realitat.

Escoltem: relat bíblic bellament il·lustrat iactivitats.

Vivim: bateria d'activitats que ajuden a inter-pretar el missatge religiós i il·luminen la vida.

Les religions i el vocabulari: en acabar cadatrimestre es fa una breu presentació d'altresreligions i un vocabulari breu.

Page 9: 3138 RELIGION CATALAN 90562 - Portal dels professors de ... · Llibre del professoratper a cada curs d'Educació Infantil, amb nombrosos suggeriments d'activitats i recursos literaris

7Projecte Dinorah

Materials per al professorat

Llibre del professorat per a 1r, 2n, 3r, 4t, 5è i 6è curs.

Cada llibre conté:

Presentació del projecte i programació de l'àreaper curs i cicle.

Programació de cada unitat didàctica.

Explotació de cada pàgina del llibre amb repro-ducció de la pàgina del llibre de l'alumnat, pre-sentació d'objectius i continguts, solucionari,activitats d'ampliació, activitats de repàs,activitats d'avaluació i activitats per treballaren grup.

Materials fotocopiables per ampliar contingutsi com a proposta d'activitats en família.

Tallers, jocs, obres teatrals i narracions.

CD cançons i relats per a tots els cursos de primer, segon i tercer cicle.

Page 10: 3138 RELIGION CATALAN 90562 - Portal dels professors de ... · Llibre del professoratper a cada curs d'Educació Infantil, amb nombrosos suggeriments d'activitats i recursos literaris

Es tracta d'un camí iniciat juntament amb l'editorial Verbo Divino. Una coediciómarcada amb l'objectiu d'acostar la Bíblia a l'escola. La col·lecció està formada peruna sèrie de llibres, amb les propostes per al professorat corresponents. Aquests llibres s'adjunten als llibres del Projecte Dinorah d'Educació Primària.

Cada un d'aquests llibres presenta sis relats bíblics referents a una mateixa temàtica.Al seu torn, cada relat va acompanyat d'una sèrie d'activitats i textos explicatiusque ajudaran l'alumnat a comprendre les claus del missatge bíblic.

Material per a l'alumnat

Educació Primària

Quadern 1r

Toc, toc... puc passar?

Quadern 2n

Amb tu sí que puc!

Quadern 3r

Pa per a tothom!

Quadern 4t

Quin embolic de família!

Quadern 5è

Qué bé fa les coses Déu!

Quadern 6è

Digue'm la veritat de Déu!

Projecte Bíblia i Escola

Projecte Bíblia i Escola8

Page 11: 3138 RELIGION CATALAN 90562 - Portal dels professors de ... · Llibre del professoratper a cada curs d'Educació Infantil, amb nombrosos suggeriments d'activitats i recursos literaris

Material per al professoratEls docents disposen d'un llibre del professorat per cadaquadern on es desenvolupa el mateix esquema que enel material de l'alumnat i s'hi afegeixen una sèrie depropostes didàctiques a fi de facilitar l'explotació delsrecursos presentats. En cada guia trobaràs:

Una presentació del relat bíblic, que pren com apunt de partida l'experiència humana.

Aprofundiment en el missatge del relat, per mitjà del'explicació del vocabulari clau, el llenguatge simbòlici el text.

Tornada a l'experiència humana per mitjà, ara, delmissatge bíblic: connexió del relat amb la vida del'alumne, propostes d'oració i reflexió.

9Projecte Bíblia i Escola

Page 12: 3138 RELIGION CATALAN 90562 - Portal dels professors de ... · Llibre del professoratper a cada curs d'Educació Infantil, amb nombrosos suggeriments d'activitats i recursos literaris

Projecte Bíblic Tanak10

Projecte Bíblic Tanak

Tanak és un projecte bíblic adaptat a les inquietuds dels nens de diferents edats.Tanak és la síntesi de l’esperit cristià, l’origen i les arrels, el passat que alimenta elfutur.

La meva petita Bíblia (Educació infantil)

Les històries més boniques de la Bíblia adaptades per als més petits amb un llenguatge senzill. Lail·lustració amable i alegre fa encara més atractives cadascuna de les històries.

Page 13: 3138 RELIGION CATALAN 90562 - Portal dels professors de ... · Llibre del professoratper a cada curs d'Educació Infantil, amb nombrosos suggeriments d'activitats i recursos literaris

11Projecte Bíblic Tanak

Material per a l´aula

Dues làmines murals de gran format: una amb un mapa conceptual que conté la cronologia de lesprincipals religions del món, i una altra amb una representació dels sagraments en format de còmic.

Page 14: 3138 RELIGION CATALAN 90562 - Portal dels professors de ... · Llibre del professoratper a cada curs d'Educació Infantil, amb nombrosos suggeriments d'activitats i recursos literaris
Page 15: 3138 RELIGION CATALAN 90562 - Portal dels professors de ... · Llibre del professoratper a cada curs d'Educació Infantil, amb nombrosos suggeriments d'activitats i recursos literaris
Page 16: 3138 RELIGION CATALAN 90562 - Portal dels professors de ... · Llibre del professoratper a cada curs d'Educació Infantil, amb nombrosos suggeriments d'activitats i recursos literaris

Baula

Salvador Espriu 79, baixos 2a08005 BarcelonaTel.: 933 540 399Fax: 933 540 489a/e: [email protected]

B A U L A