Dossier premsa Schubertiada 2010

52
Dossier de premsa 2010

description

Dossier de premsa de la Schubertiada 2010

Transcript of Dossier premsa Schubertiada 2010

Page 1: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

2010

Page 2: Dossier premsa Schubertiada 2010

Cartell del festival 2010Obra de Ramiro Fernàndez

Cartell

2010

Page 3: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

2010

Presentació

Programació

Programes i biografies

Concert Extraordinari

Concerts Debut

Ramiro Fernàndez

Entrades

Com arribar-hi

Joventuts Musicals

Col·laboradors

pàg. 4

pàg. 5

pàg. 7

pàg. 31

pàg. 39

pàg. 47

pàg. 49

pàg. 50

pàg. 51

pàg. 52

Index

Page 4: Dossier premsa Schubertiada 2010

Després de 18 edicions de la Schubertíada a Vilabertran, hem de reconèixer que moltes de les il·lusions i molts dels projectes que volíem dur a terme al voltant de Franz Schubert encara no s’han pogut materialitzar.

Ens referim a alguns concerts simfònics o fins i tot alguna producció operística del compositor vienès: les contingències pressupostàries i, alhora, la disponibilitat d’espais adequats han limitat el nostre camp d’acció. Les millores arquitectòniques en el conjunt romànic de Santa Maria de Vilabertran que estan arribant fan possible albirar nova llum i esperem que properament tots gaudirem de música fins ara inèdita a la Schuber-tíada.

La creació de l’orquestra n’és una primera fita, important i ferma, cap aquesta direcció. Joventuts Musicals és també un observatori privilegiat per copsar quines són les possibilitats de formar un conjunt amb músics estu-diosos i ben preparats. Els seus integrants estan il·lusionats amb el projecte de la nostra Schubertíada i, tot formant la base de la nostra orquestra, volen tenir una presència regular i assídua en les nostres Schubertía-des. La creació de l’orquestra de cambra de la Schubertíada a Vilabertran constitueix un pas important que ens permetrà eixamplar el nostre coneixement del corpus schubertià, per això enguany s’ha programat un concert extraordinari de l’orquestra de la Schubertíada a Figueres.

El nostre desig personal fóra que, en propers anys, aquesta formació continuï vetllant pel repertori de Schu-bert en el nostre festival i ens permetés veure créixer l’orquestra com una realitat consolidada en el panorama del nostre país.

Enguany el disseny del cartell la realitzat l’artista Ramiro Fernàndez i Saus de Sabadell, pintor i gravador. Les seves obres son de gran simplicitat, amb una elevada càrrega poètica en la que el component narratiu resulta fonamental.

Per últim, la Schubertíada, que ja acostuma a completar l’oferta musical amb exposicions i altres esdeveni-ments de caràcter cultural, suma aquest any al programa de concerts una exposició produïda pel Museu d’Història de Catalunya sobre la cacera de bruixes a l’edat mitjana, “Per bruixa i metzinera”.

Comitè Organitzador Schubertíada Vilabertran

Dossier de premsa

pàg. 4

Page 5: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 5

Programacio

Concert extraordinari

Matthias Goerne, barítonAndreas Haefliger, piano

Lieder de F. Schubert

Christoph Pregardien, tenorMichael Gees, piano

Die Schöne Müllerin,D795 de F. Schubert

Sebastian Knauer, piano

Obres de: F. Mendelssohn,L. van Beethoven i F. Schubert

Angelika Kirchschlager,MezzosopranoTobias Truninger, piano

Obres de: J. Brahms, H. Wolf, R. Hahn i i G. Mahler

Quartet CasalsEckhard Runge, violoncel

Obres de: F. Schubert i Bocherini

Juliane Banse, sopranoAleksander Madzar, pianoOna Cardona, clarinet

Obres de: L. Spohr i J. Brahms

Susanna Puig,

Al Teatre El jardí de Figueres

sopranoJess Trio Wien

Obres de: D. Xostakòvitx i F. Schubert

Mojca Erdman, sopranoGerold Huber, piano

Obres de: R. Schumanni F. Mendelssohn

Divendres, 13 d’agost · 21 h

Dissabte, 21 d’agost · 21 h

Divendres, 20 d’agost · 21 h

Dimarts, 24 d’agost · 21 h

Divendres, 27 d’agost · 21 h

Divendres, 3 de setembre · 21 h

Divendres, 10 de setembre · 21.30 h

Dissabte, 4 de setembre · 21 h

Dissabte, 28 d’agost · 21 h

Orquestra de cambra de la SchubertíadaCor de Cambra · Lieder CàmeraSusana Puig, Anna Alàs,David Alegret, Marc Pujol,Jonathan Webb,

sopranomezzo

tenorbaix

director

Page 6: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 6

Programacio - Concerts debut

Pilar Vázquez, sopranoElisa Rapado, piano

Obres de: F. Schubert, J. Brahms,G. Mahler i R. Wagner

Katia Michel, piano

Obres de: X. Montsalvatge, I. Albénizi F. Schubert

Laia Bobi, flautaPaul Perera, piano

Obres de: J. S. Bach, F. Schubert,Ch. Widor i S. Brotons

Dissabte, 21 d’agost · 19 h Dissabte, 28 d’agost · 19 h Dissabte, 4 de setembre · 19 h

Page 7: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 7

Franz Schubert (1797-1828)

Im Abendrot D799Der Wanderer D493Nachtviolen D752Im Walde D834Normans Gesang D846Der Abend D108Der Geistertanz D116Schatzgräbers Begehr D761An den Mond D296Erlkönig D328Am See D746Alinde D904Widerschein D949Die Forelle D550Der Fluss D693Abendröte D690Klage D415Der Strom D565Fischerweise D881Auf der Bruck D853

Programa

Divendres, 13 d’agost a les 21h

Page 8: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 8

Matthias Goerne ha rebut grans lloances per les seves interpretacions càlides, fluides i profundes. Molt respectat en el món del lied, és convidat regularment a reconeguts festivals i sales de prestigi com el Carne-gie Hall de Nova York o el Wigmore Hall de Londres. L’acompanyen freqüentment pianistes famosos com Pierre-Laurent Aimard, Leif Ove Andsnes, Alfred Brendel, Christoph Esenbach i Elisabeth Leonskaja.

Goerne és igualment aclamat als escenaris on actua amb les millors orquestres del món i sota la batuta dels millors directors. Destaquen a la temporada 2006/2007 actuacions amb la Chicago Symphony, Philadelphia Orchestra, New York Philharmonic, Orchestre de Paris, Dresden Staatskapelle i la Philarmonia Orchestra London entre altres. Així com els de la temporada 2007/2008 a tota Europa, Nova York, Sant Francisco i Tòquio.

En el camp de l’òpera, Matthias Goerne ha actuat al Metropolitan Opera de Nova York, Royal Opera House Covent Garden de Londres, Teatro Real de Madrid, Dresden Semperoper, Festival de Salzburg i al Festival Saito Kinen del Japó. Els seus personatges, seleccionats amb cura, van de Papageno i Wolfram fins als papers principals de Wozzeck d’Alban Berg o Lear d’Aribert Reimann. Durant la temporada 2007/2008 actuà com a Wolfram a “Tannhäuser” a l’Opéra Nationale de Paris i com a Orest a “Elektra” al Maggio Musicale de Florència, ambdues produccions dirigides pel Mestre Seiji Ozawa.

Matthias Goerne té un contracte d’exclusivitat amb DECCA, les gravacions del qual han rebut nombrosos guardons. Els seus darrers enregistraments inclouen el Viatge d’hivern i El Cant del Cigne amb Alfred Brendel així com la Simfonia Lírica de Zemlinsky amb l’Orchestre de Paris. Des de 2008 fins a 2012 Matthias Goerne enregistrarà una sèrie d’onze CDs Schubert amb el segell Harmonia Mundi.

El 2001 fou nomenat membre d’honor de la Royal Academy of Music de Londres i professor d’interpretació de lied de l’Escola Superior de Música Schumann de Düsseldorf.

Nascut a Weimar, estudià amb Hans-Joachim Beyer a Leipzig, i també amb Elisabeth Schwarzkopf i Dietrich Fischer-Dieskau.

Page 9: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 9

Membre d’una distingida família de músics, creix a Suïssa, estudiant més tard a la Julliard School of Music de Nova York.Actua amb les orquestres més prestigioses com la New York Philharmonic, Cleveland Orchestra, Los Angeles Philharmonic, entre altres. A Europa és convidat sovint per grans orquestres i festivals com el Royal Cocnert-gebouw, Rotterdam Philharmonic, Deutsche Symphonie Orchester Berlin, Orchestre de Paris, London Sym-phony Orchestra, Philharmonia Orchestra i Viena Symphony. Debuta a Nova York el 1988 i des d’aleshores la seva presència és constant als principals festivals internacionals, com Lucerna o Salzburg, els Proms de la BBC o el Festival de Viena.

Propers compromisos inclouen la interpretació del concert per a piano núm. 5 de Beethoven amb la Filhar-mònica de Los Angeles i Esa-Pekka Salonen, el concert per a piano núm.3 de Beethoven amb la Philarmonia Orchestra i la direcció de Christoph von Dohnányi, obra que també tocarà al Concertgebouw amb la Filhar-mònica de la Radio Holandesa. Interpretarà també concerts de Mozart amb orquestres als Estats Units, el concert per a piano núm. 3 de Bartók amb la Simfònica de Birmingham i el mestre Louis Langree així como diversos concerts amb la Kkonzerthaus Orchester Berlin, Malaysian Philharmonic i Simfònica de Singapur.

Pel que fa a la seva activitat en recitals, els darrers anys ha treballat en el projecte “Perspectives de Beethoven”, en què interpreta les obres per a piano de Beethoven en paral·lel a altres de compositors relacio-nats com Mozart, Bartók, Brahms, Janacék, Schönberg o Ligeti. Aquests recitals estan essent enregistrats pel segell Avie, i inclouen en aquesta temporada els de Lucerna, Wigmore Hall, Lisboa, Birmingham i Anvers.

Després del seu gran èxit amb les gravacions amb Sony Classical, en què s’inclouen Sonates de Mozart, “Davidsbündlertanze” i “Fantasiestücke” de Schumann, Impromptus de Schubert i un disc dedicat a la com-positora Sofía Gubaidulina, els recitals enregistrats recentment per Avie han rebut grans lloances per part de la crítica especialitzada.

Andreas Haefliger · piano

Page 10: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 10

Franz Schubert (1797-1828)“Die Schöne Müllerin“ (La bella molinera)D 795 op. 25 núm. 1

Lieder sobre textos de Wilhelm Müller

Das Wandern (Caminar)Wohin? (Cap a on?)Halt! (Atura't)Danksagung an den Bach (Agraïment al rierol)Am Feierabend (En plegar la feina)Der Neugierige (L'adelerat)Ungeduld (Impaciència)Morgengru (Salutació al matí)Des Müllers Blumen (Les flors del moliner)Tränenregen (Pluja de llàgrimes)Mein! (Meva!)Pause (Pausa)Mit dem grünen Lautenbande (Amb la cinta verda del llaüt)Der Jäger (El caçador)Eifersucht und stolz (Gelosia i orgull)Die liebe Farbe (El color predilecte)Die böse Farbe (El color malèvol)Trockne Blumen (Les flors marcides)Der Müller und der Bach (El moliner i el rierol)Das Baches Wiegenlied (Cançó de bressol)

Divendres, 20 d’agost a les 21h

Programa

Christoph Pregardien · tenorMichael Gees · piano

Page 11: Dossier premsa Schubertiada 2010

Christoph Pregardien · tenor

Dossier de premsa

pàg. 11

Christoph Prégardien inicia la seva educació musical cantant en un cor infantil a Limburg, Alemanya. Estudia cant amb Martin Gründler i Karlheinz Jarius a Frankfurt, Carla Castellani a Milà i amb Alois Treml a Stuttgart. Assisteix també a classes de Lied amb Harmut Holl.

Considerat un dels principals tenors lírics, col·labora amb freqüència amb directors com Barenboim, Chailly, Gardiner, Harnoncourt, Herreveghe, Luisi, Metzmacher, Nagano, Swallisch i Thielemann. El seu repertori s’estén des de les obres del SXVII (Monteverdi, Purcell, Schütz) als grans oratoris barrocs, clàssics, romàn-tics i les Passions, fins a la música del SXX (Killmayer, Rihm, Stravinsky)

Christoph Prégardien és aclamat com a brillant cantant de Lied, i compta habitualment amb la col·laboració dels pianistes acompanyants Michael Gees i Andreas Staier, actuant regularment a les sales més prestigio-ses de París, Londres, Brussel·les, Berlín, Colònia, Amsterdam, Salzburg, Zuric, Viena, Barcelona i Gènova i realitzant gires a Itàlia, Japó i Amèrica del Nord. També actua amb orquestres com la Filharmònica de Berlín, Filharmònica de Viena, Simfònica de la Radio Bavaresa, Royal Concertgebouw Orchestra d’ Amsterdam, Gewandhausorchester Leipzig, London Philharmonia, Staatskapelle Dresden, Philharmonie de Radio France i amb les orquestres simfòniques de Montreal, Bòston, St. Louis i San Francisco.

En el camp de l’òpera Christoph Prégardien ha cantat als principals escenaris europeus com a Tamino/Die Zauberflöte, Don Octavio/Don Giovanni, Almaviva/ Il barbiere di Seviglia, Fenton/Falstaff i Ulisses de Monte-verdi. La producció de La clemenza di Tito de Mozart a l’Òpera Nacional de Paris i la batuta de Sylvain Cambreling (2005/06), amb Prégardien cantant el paper principal, fou enregistrada en DVD pel segell Opus Arte..

Part important del seu repertori ha estat enregistrada per segells com BMG, EMI, Deutsche Grammophon , Philips, Sony, Erato i Teldec. La seva discografia inclou més de 130 títols que han rebut nombrosos premis internacionals. Els seus enregistraments de Lied alemany també han estat premiats amb l’ Orfeó d’Or de l’Acadèmia del disc líric George Solti, el Premi Deutschen Schallplattenkritik, Premi Edison, el Cannes Classical Award i el Diapasó d’Or.

Recentment el tenor ha iniciat una col·laboració amb el segell alemany Challenge Classic enregistrant Die schöne Müllerin amb Michael Gees (Febrer 2008) i Schwanengesang amb Andreas Staier (Octubre 2008). L’any passat Prégardien i Gees foren guardonats amb el Premi Vocal MIDEM 2009 a Cannes així com el Premi MIDEM al millor enregistrament de 2009 pel disc Die schöne Müllerin. També es realitzà un DVD en directe de Die schöne Müllerin al 2009 a Euro Arts.

Pel que fa a la docència, treballa a l’Escola Superior de Música de Zuric (2000-2005) i des de 2004 és professor a l’Escola Superior de Música de Colònia. En una nova combinació llibre-DVD en la col·lecció Schott Master Class, presenta per primera vegada aspectes de tècnica i interpretació vocal amb els seus propis estudiants.

Page 12: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 12

Nascut a Bielefeld, Alemanya, el pianista i compositor Michael Gees guanya el concurs Steinway el 1961 i debuta en concert als 10 anys. Estudia al Mozarteum, a Viena, Detmold i Hannover música clàssica, jazz i composició.

El primer enregistrament de la seva obra a principis de la dècada dels 80 té com a conseqüència més encà-rrecs, com la seva obra “Jahreszeiten” per a orquestra de cambra sobre pintures de Wolfgang Tiemann, estre-nada el 1986. Aquell mateix any és present al Schleswig-Holstein Festival com a compositor, pianista acom-panyant i en recital.

Tres anys més tard crea el Forum kunstvereint per a donar impuls al desenvolupament de la creativitat dels infants. Des de 2001 Forum kunstvereint dirigeix el Consol Theater de Gelsenkirchen, amb Michael Gees com a director artístic.

El seu repertori inclou obres de Scarlatti fins a la música contemporània. Des de 1991 ha realitzat diverses gires i gravacions tant com a pianista acompanyant com en recitals.

Actua regularment a la Schubertiade, Festival d’Edimburg, Wigmore Hall i Concertgebouw. La seva llarga col·laboració amb Christoph Prégardien inclou recitals a la La Scala i Carnegie Hall, així com diversos enregis-traments; també ha editat CDs per a piano sol, combinant interpretacions, improvisacions i les seves pròpies obres.

Michael Gees · piano

Page 13: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 13

Franz Schubert (1797 - 1828)Quatre Impromptus, op. 90, D899 (1827) Núm. 1, en do menor Núm. 2, en mib major Núm. 3, en solb major Núm. 4, en lab major

Ludwig Van Beethoven (1770-1827)Sonata [núm. 14], en do menor, Quasi una fantasia, op. 27, núm. 2 “Mondschein” [Clar de Lluna] (1801) Adagio sostenuto Allegretto Presto agitato

--------------------------------------------------------------------

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)Albumblatt (Lied ohne Worte) [Fulla d’Àlbum (Lied sense paraules)], op.117 (1837)Lieder ohne Worte II [Lieder sense paraules], op. 30, núm. 6, en fa# menor “Venetianisches Gondellied” (1833) [Lied de la gondola veneciana]Lieder ohne Worte II [Lieder sense paraules], op. 85, núm. 4, en re major (1845)Variations sérieuses, op.54 (1841)

George Gershwin (1898-1937)Rhapsody in blue [arr. per a piano sol] (1924)

Dissabte, 21 d’agost a les 21h

Programa

Sebastian Knauer · piano

Page 14: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 14

Neix a Hamburg el 1971 i comença a tocar el piano als quatre anys. Ha estat alumne de Gernot Kahl, Karl-Heinz Kämmerling, Philippe

Entremont, András Schiff, Christoph Eschenbach i Alexis Weissenberg. Premiat en nombrosos concursos, debuta en concert als 13 anys

a l’ Hamburg Musikhalle, interpretant el Concert per a piano en Re major de Haydn. Poc després debuta a Venècia a nivell internacional,

en la sèrie de concerts per a la RAI “European Concert”.

Ha tocat als principals auditoris de tot el món com la Leipzig Gewandhaus, Philharmonie de Berlín, Colònia i Munic, Concertgebouw

d’Amsterdam, Musikvereinssaal i Konzerthaus de Viena, Barbican Center de Londres, l’Opéra Comique de Paris, KKL de Lucerna,

Philharmonic Hall de Varsòvia, Lincoln Center i Metropolitan Museum of Arts de Nova York, Herbst Theatre de San Francisco, el Teatre

Municipal de Sao Paulo i de Rio de Janeiro, Oriental Concert Hall de Xangai, Cultural Centre de Hong Kong, L´Auditori de Barcelona,

Toppan Hall Tòquio i al Forbidden Concert Hall de Pequin.

Ha treballat sota la batuta de directors com Gerd Albrecht, Vladimir Fedosseyew, Neeme Järvi, Sir Roger Norrington, Philippe Entremont,

Eiji Oue, Ingo Metzmacher, Fabio Luisi, Pablo González, Thomas Hengelbröck o John Axelrod. Amb Entremont, presenten un repertori de

concerts per a dos pianos i a Tel Aviv executen el Doble Concerto de Mozart i de Mendelssohn amb l’Orquestra de Cambra d’Israel.

També ha tocat amb grans orquestres com la NDR Symphony Orchestra, Hamburger Symphoniker i Hamburger Philharmoniker, SWF-

Sinfonieorchester Baden-Baden, el conjunt Concerto Köln, les orquestres de cambra de Viena, Basilea i de Colònia, la Netherlands

Chamber Orchestra, Camerata Salzburg, I Pomeriggi Musicali di Milano, Sinfonia Varsovia, Warsaw Philharmonic Orchestra, London

Mozart Players, New York City Opera i Shanghai Philharmonic, Real Filharmonia de Galícia, Bamberg Symphony i Staatskapelle

Dresden.

Entre 1999 i 2002 va interpretar i dirigir els 27 Concerts per a piano de Mozart amb l’ Hamburger Philharmoniker.

Sebastian Knauer és convidat regularment a festivals internacionals com el Rheingau Musik Festival i Schleswig Holstein Musik Festival,

Festival de Piano de Ruhr, Festpiele Mecklenburg-Vorpommern, Festpiele Baden-Baden, Beethovenfest de Bonn, el Musikfest Bremen,

Kissingen Sommer Festival, Festival de Viena, John Adams Festival de la BBC London Symphony Orchestra; Festivals de Bath, Colmar

i Dubrovnik, Menuhin Festival de Gstaad, Festival Internacional de Byblos, Líban, el d’Emilia Romagna a Itàlia, Lincoln Center Festival de

Nova York, els festivals de Ravinia, Interlochen i Savannah als Estats Units, Festival Musical de Santo Domingo i el Shanghai Arts

Festival. Debuta al Festival de Salzburg l’estiu de 2004.

Sebastian Knauer també s’ha consagrat a la música de cambra. Actualment es presenta amb el violinista Daniel Hope,amb qui realitza

extenses gires.

Ha treballat també amb altres artistes com Hermann Prey, Olaf Bär, Alban Gerhardt, els conjunts Aron Quartett Vienna, Philharmonia

Quartett Berlin (Berliner Philharmoniker), John Neumeier, el Ballet d’Hamburg i l’actor Klaus Maria Brandauer.

El seu primer CD està dedicat a la música de George Gershwin i fou editat sota el segell Glissando el 1998, en motiu del centenari del

naixement del compositor.

Berlin Classics ha editat la seva interpretació de les obres per a piano de Schubert, Chopin, Barber-Bernstein-Copland (que el 2001 la

revista Rondo Magazine guardonà amb el Hot Tip of the Year ), els Concerts per a Piano de Mozart i del seu fill Franz Xaver (Netherlands

Chamber/Entremont) així com el seu darrer CD de Mendelssohn.

Amb Deutsche Grammophon ha enregistrat les Sonates de Beethoven i amb Warner Classics, juntament amb Daniel Hope, “East meets

West” (premi“ECHO” d’ Alemanya i nominat al Grammy el 2005) així com els Concerts per a Piano de Mozart (Camerata Salzburg/Sir R.

Norrington).

Knauer és Director Artístic del Festival de Marsella, creat per ell mateix l’any 2001.

Sebastian Knauer · piano

Page 15: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 15

Johannes Brahms:Meine Liebe ist grünNachtwandlerÜber die HeideO komme, holde SommernachtSalomeDämmrung senkte sich von obenVersunken

Hugo Wolf:Auf einer WanderungAuf ein altes BildUm MitternachtBegegnungZur WarnungEr ist's

----------------------------------------------------

Reynaldo Hahn:Le souvenir d'avoir chanté (Catulle Mendès)- Seule (Théophile Gautier)- A Chloris (Théophile de Viau)- Quand je fus pris au pavillon (Duc Charles d'Orleans)- L'heure exquise (Paul Verlaine)- La chère blessure (Madame Blanchecotte)

Gustav Mahler:Aus “Des Knaben Wunderhorn“- Wer hat dies Liedlein erdacht- Des Antonius von Padua Fischpredigt- Das irdische Leben- Wo die schönen Trompeten blasen- Rheinlegendchen- Lob des hohen Verstandes

Xavier Montsalvatge: Canción de cuna para dormir a un negrito

Dimarts, 24 d’agost a les 21h

Programa

Angelika Kirchschlager ·MezzosopranoTobias Truninger · piano

Page 16: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 16

La mezzosoprano austríaca Angelika Kirchschlager és una de les cantants més sol·licitades actualment. La seva activitat es divideix per igual entre els recitals i l’òpera a Europa, Amèrica i Àsia i és considerada una de les millors intèrprets de les òperes de Strauss i Mozart.

El seu repertori operístic inclou els papers de Cherubino a Les Noces de Figaro, Dorabella a Cosí fan tutte, Sesto a La Clemenza de Tito, Idamante a Idomeneo, Octavio a El Cavaller de la Rosa, Niclausse a Els contes d’ Hoffmann, Orlovsky a El Ratpenat, Valencienne a La Vídua Alegre, Sophie a Sophie’s Choice de Maw, Melisande a Pelleas i Melisande, Clarion a Capriccio, Hansel a Hansel i Gretel de Humperdinck, així com el paper principal de Carmen. El seu repertori de recitals va des de Bach, Berlioz, Brahms, Debussy, Dvorak, Korngold, Mahler, Mendelssohn i Ravel fins a Rossini, Schubert, Schumann, Weill i Wolf.

Després de la seva gira al Japó amb Hansel i Gretel i Seiji Ozawa l’estiu de 2009, Angelika Kirchschlager torna a Europa per a començar-hi la temporada, amb un concert a la Schubertíada d’Àustria. Després viatja a Paris per a interpretar-hi els Set Pecats Capitals i les Cançons de Mahogany de Kurt Weill al Teatre dels Camps Elisis. Realitza una gira amb l’Orquestra de Cambra de Basilea, seguida de concerts amb Ian Bostridge, Dorotea Röschmann i Thomas Quasthoff a Paris, Viena, Londres i Hamburg. Al novembre canta amb Barbara Bonney a Viena; Nuits d’Ete de Beriloz al Festival Grafenegg així com recitals amb Felicity Lott al Wigmore Hall.A finals d’any torna a Nova York per a oferir-hi un recital al Licoln Center Alice Tully Hall amb Warren Jones, i torna a la Metropolitan Opera amb el paper de Hansel a Hansel i Gretel de Humperdinck.

Comença el 2010 amb una classe magistral a Salzburg i concerts al Mozarteum, Òpera de Baviera ; el Rèquiem de Verdi a Linz; Lieder de Schubert a Valladolid. Al juny torna l’Òpera de Viena, canta les Cançons Espanyoles de Wolf amb Ian Bostridge a la Schubertíada així com als festivals de Rheingau, Verbier, Salzburg i San Sebastià.

L’any 2009 Sony treu al mercat la seva última gravació de Cançons d’Hugo Wolf i el 2010 un disc amb cançons de Schumann. A banda d’un àlbum amb operetes juntament amb Simon Keenlyside, Sony treu al mercat també recentment un CD de nadales, un altre amb àries de Händel així com “Vides i Amors de Dones” amb Felicity Lott per a Hyperion.

És guanyadora d’un Premi Grammy el 2005 com a part de la gravació de Les Noces de Figaro (Cherubino) amb René Jacobs, guardonada com a “Millor enregistrament d’òpera”. Per a TDK grava en DVD la producció del Festival de Salzburg de 2003 d’El cavaller de la Rosa. El 2004 s’edita el seu CD First Encounter, amb la soprano Barbara Bonney. El seu primer disc dedicat als Lieder de Korngold, Alma i Gustav Mahler fou un gran èxit. El seu segon àlbum When night falls, amb cançons de bressol, Lieder i cançons de Broadway, obté l’ ECHO 2002 com a millor enregistrament de solista. El 2002 aparegué el seu tercer disc dedicat a àries de Bach amb extractes de la La Passió segons Sant Mateu i l’ Oratori de Nadal.

Nascuda a Salzburg, Angelika Kirchschlager estudià piano al Mozarteum. Més tard entrà a l’Acadèmia de Música de Viena, on estudià amb Gerhard Kahry i Walter Berry. Ha estat guardonada pel govern austríac amb el títol de Músic de Cambra el 2007. El 2009 fou nomenada membre honorari de la Reial Acadèmia de Música de Londres. Exerceix com a docent al Mozarteum de Salzburg.

Angelika Kirchschlager ·Mezzosoprano

Page 17: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 17

Nascut a Suïssa, Tobias Truninger estudia a la Folkwanghochschule d’ Essen amb Boris Bloch i Till Engel. Després de graduar-se continua els estudis especialitzant-se en Lied a l’Escola Superior de Música de Leipzig amb Karl-Peter Kammerlander i rep classes magistrals de Brigitte Fassbaender, Norman Shetler i Roger Vignoles.

Ha treballat a l’Òpera Am Rhein de Düsseldorf i ha estat professor a l’Escola Superior de Música Robert Schumann. Des de l’any 2000 és Cap del Departament vocal de l’Escola Superior de Música de Nuremberg-Augsburg. També, des del 2009 és Director Musical de l’Estudi d’Òpera de l’Òpera Estatal de Baviera i profes-sor a l’Escola Superior de Música de Munic. Acompanya habitualment artistes com Angelika Kirchschlager, Thomas Moser i Edith Wiens.

Tobias Truninger · piano

Page 18: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 18

L. Boccherini (1743 - 1805)Quintet en mi major, op.11/5, G.275 - Amoroso- Allegro e con spirito- Menuetto-Trio- Rondo: Andante

L. Boccherini (1743 - 1805)Quintet en do major, op.30/6, G.324 “La Musica Notturna delle strade di Madrid”- Le Campane Di L'Ave Maria- Il Tamburo Dei Soldati - Minuetto Dei Ciechi - Il Rosario - Largo Assai - Allegro - Largo Come Prima - Passa Calle - Allegro Vivo - Ritirata - Maestoso

~ Pausa ~

Franz Schubert (1797-1828)Quintet de cordes, en do major, op. 163, D.956- Allegro ma non troppo- Adagio- Scherzo: Presto- Allegretto

Quartet Casals Eckhard Runge · violoncel

Divendres, 27 d’agost a les 21h

Programa

Page 19: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 19

“Estan tocant junts tan sols des de l`any 1997 i sonen com si haguéssin estat tocant des de fa mitja eternitat.” Frankfurter Allgemeine Zeitung, 7 de desembre del 2000.

Des de la seva creació a la Escuela Reina Sofía de Madrid l´any 1997 a la càtedra d'Antonello Farulli, el Quar-tet Casals ha estat molt aviat reconegut com un dels quartets joves europeus més extraordinaris. Ha rebut el reconeixement de la crítica i premis internacionals importants com el 1er del Concurs Internacional de Quar-tets de corda de Londres (2000) i 1er Premi del Concurs Internacional de Quartets de corda Johannes Brahms d'Hamburg (2002).

Ha rebut el mestratge principal de Walter Levin i Rainer Schmidt. I també ha realitzat un postgraduat a Colònia amb Harald Schoneweg i els membres de l´Alban Berg Quartett.

Activitats seves futures i recents inclouen actuacions a les sales Wigmore Hall de Londres, Concertgebow d'Amsterdam, Weill Recital Hall i Lincoln Center de Nova York, Beethovenhaus de Bonn, Konzerthaus i Philar-monie de Berlin i Colònia, Konzerthaus de Berlin, Musikverein de Viena així com gires per Europa, Amèrica del Sud, Estats Units i Japó. El quartet ha participat també en els festivals Schleswig-Holstein, City of London, Salzburg Festspiele, Schubertiade Schwarzenberg, Luzern, Bath, Luberon, Kuhmo, Liceo de Cámara, Tempo-rada Ibercamera, Festival Mozart de la Coruña, Festival de Música Religiosa de Cuenca i Santa Fe. En la pròxima tardor el quartet inaugurarà la nova sala de cambra de l´Auditori de Barcelona, on oferirà una tempo-rada de concerts pròpia com a quartet resident.

El quartet grava habitualment per al segell Harmonia Mundi, amb el qual ja ha enregistrat els quartets de Debussy op.10 i Zemlinsky op.15, la sèrie completa dels quartets de joventut de W.A.Mozart i la integral dels quartets de J.C. de Arriaga, cicle que ja interpretaren l´any 2002 en el Palacio Real de Madrid, amb el quartet d´instruments Stradivari de la familia reial. El quartet va ser convidat també a tocar dins la gala de reinaguració del Museu Pau Casals del Vendrell. Recentment li ha estat otorgat el Premi Ciutat de Barcelona 2005.

El quartet ha treballat i estrenat obres dels compositors James MacMillan, Jesús Rueda, David del Puerto i Christian Lauba.

Les seves actuacions han estat freqüentment retransemeses per Radio Nacional de España, la BBC, la Rai italiana, la WDR i NDR alemanyes, la Radio France i la NPR de EEUU.

Des de la tardor del 2003 el Quartet Casals imparteix classes de música de cambra a l´Escola Superior de Música de Catalunya i al Conservatorio Superior de música de Aragón.

Page 20: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 20

Eckart Runge és conegut com a prestigiós violoncel·lista i membre fundador del conegut Artemis Quartet, amb el qual actua a les sales i festivals més destacats del món. Els seus Cds únicament editats a Virgin Classics/EMI, des de 2005, han rebut nombrosos guardons com l’ECHO-Klassik i el Diapason d’Or.

També té una gran activitat com a solista. Mentre estudiava amb David Geringas rebé molts premis en concur-sos internacionals com el Premi Stradivari de Cremona, Concurs Nacional de Música d’Alemanya, Concurs Internacional de Música de Ginebra, iniciant així també una intensa activitat com a solista en orquestres d’Alemanya.

A més dels programes de concert convencionals, Runge presenta també programes que integren el jazz, tango, cinema i teatre. El 1998 crea el projecte “cellproject” amb el pianista Jacques Ammon amb l’objectiu d’arribar a un públic jove més ampli presentant música de cambra en una forma més contemporània. El duo ha actuat a les sales més destacades dels Estats Units, Europa i Amèrica del Sud. El proper octubre el duo realitzarà una gira a la Xina a ciutats com Xangai, Beijing i Macau.

Eckart Runge és professor a la Universität der Künste de Berlín i a la Chapelle de la Reine Elisabeth de Brussel·les.

www.eckartrunge.com

Eckhard Runge · violoncel

Page 21: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 21

Johannes Brahms (1833-1897)· Bei Dir Sind Meine Gedanken, Op. 95 (Sieben Lieder), Núm. 2 (1884)· An Die Nachtigall (Geuss Nicht So Laut), Op. 46 (Vier Lieder), Núm. 4 (1868)· Wehe, So Willst Du Mich Wieder, Op. 32 (Neun Lieder Und Gesänge), Núm. 5 (1864)· Die Mainacht, Op. 43 (Vier Gesänge) Núm. 2. · Immer Leiser Wird Mein Schlummer, Op. 105 (Fünf Lieder) Núm. 2 (1886)· Auf Dem Kirchhofe, Op. 105 (Fünf Lieder) Núm. 4 (1887-88).· Serenate, Op. 58 (Acht Lieder Und Gesänge) No. 8 (Ed. 1871)· O Kühler Wald, Op. 72 (Fünf Gesänge) No. 3 (1877).· Es Liebt Sich So Lieblich Im Lenze, Op. 71 (Fünf Gesänge) No. 1 (Ed. 1877)· Feldeinsamkeit, Op. 86 (Sechs Lieder) No. 2 (C. 1879)· Ständchen (Der Mond Steht Über Dem Berge), Op. 106 (Fünf Lieder) No. 1 (C. 1886)

Louis Spohr (1784-1859)Sis Lieder Alemanys Per A Veu, Clarinet I Piano, Op. 103 (1838)- Sei Still Mein Herz [Karl Friedrich, Freiherr Von Schweitzer]- Zwiegesang [Robert Reinick]- Sehnsucht [Emanuel Von Geibel]- Wiegenlied [August Heinrich Hoffmann Von Fallersleben]- Das Heimliche Lied [Ernst Koch]- Wach Auf [Rudolf Kuleman] ---------------------------------------------------------------------

Robert Schumann (1810-1856)Liederkreis Op.39 (1840) [Joseph Von Eichendorff]- In Der Fremde: Aus Der Heimat Hinter Den Blitzen Rot- Intermezzo: Dein Bildniss Wunderselig- Waldesgesprach: Es Ist Schon Spat- Die Stille: Es Weiss Und Rat Es Doch Keiner- Mondnacht: Es War, Als Hatt' Der Himmel Die Erde Still Gekusst- Schone Fremde: Es Rauschen Die Wipfel Und Schauern- Auf Einer Burg: Eingeschlafen Auf Der Lauer- In Der Fremde: Ich Hor' Die Bachlein Rauschen- Wehmut: Ich Kann Wohl Manchmal Singen- Zwielicht: Damm'rung Will Die Flugel Spreiten- Im Walde: Es Zog Eine Hochzeit Den Berg Entlang- Frulingsnacht: Uber'm Garten Durch Die Lufte

Eduard Toldrá (1895-1962)De Les Sis Cançons Sobre Texts De Garcilaso, Jérica, Lope De Vega, Quevedo… (1940-41)- Después Que Te Conocí, Núm. 6 [Francisco De Quevedo]- Cantarcillo, Núm. 6 [Lope De Vega]- Madre, Unos Ojuelos Vi [Lope De Vega]

Dissabte, 28 d’agost a les 21h

Programa

Juliane Banse · soprano Aleksander Madzar · pianoOna Cardona · clarinet

Page 22: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 22

Juliane Banse debuta en l’òpera amb vint anys cantant Pamina a la Komische Oper Berlin i més tard actua a Brussel·les, Salzburg, Viena i Glyndebourne. És destacable l’enregistrament amb EMI de Fidelio amb la Berliner Philharmoniker sota la batuta de Sir Simon Rattle A la Bayerischer Staatsoper, on és convidada regu-larment, hi cantà Ilia a Idomeneo amb Kent Pagano. Els darrers anys ha ampliat el seu repertori operístic cantant la Comtessa / Les Noces de Figaro , Eva/ Els mestres cantors, Fiordiligi /Cosí fan tutte i Tatiana/Eugen Oneguin entre altres. Aquesta temporada debuta en quatre rols diferents: Donna Elvira/Don Giovanni a Buda-pest amb Ivan Fischer, protagonista a Arabella de Strauss a Innsbruck, Grete/El so llunyà de Schreker a l’Òpera de Zurich i finalment la Filla/Cardillac de Hindemith a Viena

Alemanya de naixement, Juliane Banse passà la seva infància a Zurich, on estudià violí des dels cinc anys i també prengué lliçons de ballet a l’òpera d’aquesta ciutat. Inicià els estudis de cant als quinze anys, amb Paul Steiner i Ruth Rohner a l’òpera de Suris, i després a Munic amb Brigitte Fassbaender i Daphne Evangelatos. Juliane Banse ha causat sensació no només com a cantant d’òpera: el 1994 debuta amb la Filharmònica de Viena sota la direcció de Claudio Abbado, amb qui enregistra els Altenberg-Lieder de Berg. Posteriorment Deutsche Gramophon edita la Quarta Simfonia de Mahler amb Banse, l’Orquestra de Cleveland i la batuta de Pierre Boulez. Ha treballat amb directors destacats com André Previn, Lorin Maazel, Riccardo Chailly, Herbert Blomstedt, Kent Nagano o Carlo Maria Giulini.

En els darrers temps ha cantat a Berlin Els fills del Rei de Humperdinck sota la direcció d’Ingo Metzmacher, la Quarta Simfonia de Mahler a Boston, Vuitena Simfonia de Mahler (com a segona soprano) amb la Tonhalle-Orchester de Suris, Elias de Mendelssohn amb l’Orquestra Simfònica de San Francisco així com concerts al Gewandhausorchester Leipzig i una gira cantant els Quatre darrers Lieder de Strauss amb la Filharmònica de Txèquia i Manfred Honeck.

Aquesta temporada canta a Les Il·luminacions de Britten at Festival de Stuttgart, Deus Passus de Rihm a Estrasburg, L’infedelta delusa de Haydn amb el Concentus musicus i Nikolaus Harnoncourt a Viena, la Novena Simfonia de Beethoven amb l’Orquestra Simfònica de Singapur així com Paulus de Mendelssohn amb la Bamberger Symphoniker, sota la batuta de Herbert Blomstedt. Pel que fa al Lied i la música de cambra actua a les sales més destacades d’Europa: acompanyada per András Schiff cantarà al Wigmore Hall, al Festival de Piano de Ruhr i al Festival de Dresden. Amb Aleksandar Madzar canta també a Schwarzenberg , on cantarà també amb Sabine Mayer i el Trio di Clarone. També realit-zarà recitals amb el pianista Martin Helmchen a Torí, Florència i Anvers

Després de l’èxit del doble CD Mozart-Debussy amb András Schiff edita un CD guanyador de diversos premis amb obres vocals de Charles Koechlin amb l’Orquestra Simfònica de la Ràdio de Stuttgart, dirigida per Heinz Hollinger. En motiu del 80è aniversari de György Kurtág, ECM Records ha editat un nou enregistrament dels Fragments de Kafka per a soprano i violí (András Keller), gravat en col·laboració amb el compositor, que també ha rebut nombrosos guardons (Premi de la Música Moderna del Japó, Midem Classical Award de 2007 i Premi Edizon a la millor gravació de música contemporània). A ECM també s’ha editat un CD de Maria Tripty-chon de Frank Martin.A Catalunya va ser presentada al públic de la Schubertíada de Vilabertran l’any 1993 i a la Schubertíada a l’Illa l’any 1997. Actua assíduament en ambdós cicles.

Juliane Banse · soprano

Page 23: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 23

Nascut a Belgrad el 1968, estudia piano amb Gordana Matinovic, Arbo Valdma i Eliso Virsaladze, i més tard amb Edouard Mirzoian al Conservatori d’Estrasburg i Brussel·les amb Daniel Blumenthal. Actualment és professor al Real Conservatori de Flandes, a Brussel·les i a l’Escola Superior de Música i Teatre de Berna.

El 2009/2010 actua en diferents països, especialment a la Xina com a solista amb la Broadcasting Symphony Orchestra de la Xina i a Boston, actuant en recital a l’Isabella Stewart Museum. A Europa actua al Wigmore Hall, al Conservatorio G.Verdi de Milà, al Concertgebouw d’Amsterdam, en ocasions en duo amb el violinista Ilya Gringolts o la soprano Juliane Banse. En una nova col·laboració amb Liza Ferschtman actuen a l’Haia i al Concertgebouw d’Amsterdam.

La passada temporada actuà a Tòquio, París, Cardiff i al Festival de Flandes. Amb la Filharmònica de Stutt-gart toca a Milà i al gener de 2009 amb la Filharmònica de Seul sota la direcció de Myung Whun Cheng. També toca amb l’Orquestra de Cambra d'Irlanda, Simfònica de la BBC de Belfast i Filharmònica de Belgrad.

La seva col·laboració amb Ilya Gringolts s’ha traduït un cicle complet de Beethoven al Festival de Verbier de 2008 i també a Quito l’estiu de 2009. Després de l’estrena mundial de la Sonata per a violí de Sir Peter Max-well Davies als Festivals St. Magnus i Cheltenham de 2008, realitza recitals a Praga i el Beethovenfest de Bonn. La seva col·laboració amb Juliane Banse continua amb concerts a Bilbao, València, León i Lisboa. En recital amb el violinista Anthony Marwood actuen a Edinburgh i realitzen un cicle de concerts al Wigmore Hall durant la present temporada.

Guanyador del Concurs de piano de Leeds “Gerald Larner”, ha actuat com a solista amb la Royal i BBC Philharmonics, Simfònica de la BBC escocesa, Orquestra de Cambra d’Escòcia i l’Orquestra Nacional de la BBC de Gal·les, així com a tot Europa i Asia amb Paavo Berglund, Ivan Fischer, Paavo Järvi, Carlos Kalmar, John Nelson, Libor Pesek, André Previn, Andris Nelsons i Marcello Viotti.

Debuta als Estats Units l’any 2007 amb gran èxit. És convidat regularment als festivals de Bad Kissingen, Schleswig Holstein, Ivo Pogorelich a Bad Wörishofen, Festival de Piano de Ruhr, Davos, Roque d'Anthéron, Salzburg, Sintra o Aldeburgh, entre altres. La seva discografia inclou els dos concerts per a piano de Chopin amb l’Orquestra Simfònica de la Ràdio de Frankfurt i Dmitri Kitaenko per a BMG/Classic FM (1997), per al segell Arion (1999) un disc amb música de Chabrier per a dos pianos i, en col·laboració amb la violoncel·lista Louise Hopkins, un disc amb obres d’Elliot Carter, Rachmaninov i Schnittke per al segell suec Intim Musik.

Aleksander Madzar · piano

Page 24: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 24

Neix el 1983 a Maó. Després de graduar-se a l’Escola Superior de Música de Catalunya és becada per a estu-diar a la Guildhall School of Music and Drama de Londres, on obté el Masters in Music Performance with Distinction. Posteriorment segueix perfeccionant-se amb els professors Timothy Lines i Richard Hosford al Royal College of Music, London.

Després de guanyar el Primer Premi al Certamen Nacional Intercentros de Grado Superior 2004, ha actuat de solista amb prestigioses orquestres com Orquesta de Radiotelevisión Española, Sinfónica de Castilla y León, Sinfónica de Extremadura, Simfònica de les Illes Balears, Grupo Enigma-Zaragoza, Orquesta Ciudad de Elche, Orquestra de Cambra Illa de Menorca i Orquestra Nacional de Cambra d'Andorra. També ha estat guar-donada en nombroses competicions, com el Concurs Permanent de Joventuts Musicals d’Espanya (modalitat vent-fusta) i el Concurs Internacional El Primer Palau.

Com a solista i intèrpret de cambra, ha estat convidada a actuar per tota Espanya, Regne Unit i Xina. Les seves aparicions a Londres, on actualment resideix, inclouen les sales més destacades: Wigmore Hall, St John’s Smith Square, Barbican Hall, St Martin-in-the-field, Cadogan Hall, Glyndebourne Opera Festival i The National Gallery.La seva faceta orquestral l’ha portat a auditoris com el Carnegie Hall de Nova York i Berlin Konzerthaus, trebal-lant amb directors de la talla de George Pehlivanian, Lutz Köhler, Vassily Petrenko, Reinbert de Leeuw i Peter Rundel.

Actua regularment amb el pianista Timothy Lissimore, amb qui ha enregistrat un disc compacte per al segell Columna Música que inclou la World Première ‘Suite for solo clarinet’ de Michel Camilo. També ha enregistrat per a Televisión Española, Radio Nacional de España, ComRàdio i Catalunya Música

Actualment és professora associada del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears.

Ona Cardona · clarinet

Page 25: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 25

Dimitri Shostakovich (1906-1975)Set Romanços, per a soprano i trio, op. 127 (1967)[Alexander Blok]- Pesnya Ofelii (La cançó d’Ofèlia)- Gamayun, ptitsa veshchaya (Gamayun, l’ocell profètic)- Mï bïli vmeste (Vam estar junts)- Gorod spit (La ciutat dorm)- Burya (La tempesta)- Tayniye znaki (Signes misteriosos)- Muzïka (Música)

Salvador Pueyo (1935)El cant dels ocells (arr. per a soprano i trio)

---------------------------------------------------------------------

Franz Schubert (1797-1828)Trio per a violí, violoncel i piano núm. 1 en sib major, op. 99 D898 (1827)- Allegro moderato- Andante un poco mosso- Scherzo. Allegro- Rondo. Allegro Vivace-presto

Divendres, 3 setembre a les 21h

Programa

Susanna Puig · sopranoJess Trio Wien

Page 26: Dossier premsa Schubertiada 2010

Susanna Puig · soprano

Dossier de premsa

pàg. 26

Finalitza els seus estudis de cant al Conservatori Superior “Joaquín Rodrigo” de Valencia estudiant amb Ana Luisa Chova. Participa en cursos d’Emma Kirkby, Chantal Botanch, Miguel Zanetti, Alejandro Zabala, Teresa Berganza; En les edicions de 2007-2008, 2008-2009 de masterclasses de Lied al Stichting Koninklijk Conser-vatorium de Brusel.les impartides per Udo Reinemann, Helmut Deutsch, Julius Drake, Mitsuko Schirai & Harmut Höll, Konrad Richter, Roger Vignoles, Edith Wiens, Wolfgang Holzmair; Masterclasses del Festival d’Oxfod impartides per Sarah Walker, Julius Drake, Eugène Asti, Richard Stokes; Masterclasses a la Schuber-tiade de Schwarzenberg impartides per Peter Schreier; Masterclasses en el Schleswig-holstein Musik Festival de Lübeck impartides per Wolfram Rieger, amb qui treballa també en diverses ocasions en els cursos de lied de Sant Cugat del Vallès organitzat per Joventuts Musicals d’Espanya.

Ha actuat arreu de Catalunya, Espanya, França, Suïssa i Alemanya interpretant el Messies de Händel, Stabat Mater de Pergolesi, Oda a la reina Mary de Purcell, la Missa en do menor, Bastien und Bastienne, Don Giovanni, Exsultate, julbilate de Mozart; la Missa en Sol Major de Schubert, Amahl and the night visitors de Menotti, Die Schöpfung de Haydn. Destacant la seva actuació en la Schubertíada de Vilabertran interpretant Salve Regina de Schubert amb l’orquestra del festival (director Antoni Ros Marbà) i la Novena Simfonia de Beethoven amb la JONC (director Antoni Ros Marbà) al Palau de la Música Catalana de Barcelona.

Interessada per la música de cambra del repertori barroc realitza diferents concerts amb els ensembles Vespres d’Arnadí, Capella de Ministrers, Harmonia del Parnàs... Al Palau de la Música de València, el festival Ecos de Cartagena, Espacios sonoros de Lorca, Cicle La Voz Humana de Burgos, Setmana de Música Religiosa de Cartagena, Concatedral d’Alacant, Pòrtic de Setmana Santa de Tortosa...

Ha participat en l’enregistrament del disc Et in carne mea de la Capella Saetabis, i Spanish Heroines de Silvia Tro Santafé amb l’Orquestra Simfònica de Navarra sota la direcció de Julian Reynolds.

Ofereix recitals de lied i cançó arreu de Catalunya i l’estat espanyol. Ha participat en el primer cicle de concerts organitzat per a Joventuts Musicals d’Espanya a l’Auditori de Barcelona.

Page 27: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 27

La carrera musical del JESS-TRIO-WIEN (Viena) ha estat extraordinària. Ja en el Concurs Nacional d'Àustria guanyen els primers premis en les categories de solista, duo i trio. També han estat guanyadors de concursos internacionals: medalla d'or al concurs "Viotti", primer premi al concurs "Città di Senigalla", premi Dr. Karl Böhm de l'Orquestra Filharmònica de Viena, i altres.

Finalitzen els seus estudis musicals amb Menció Honorífica i més tard conclouen els estudis instrumentals a l'Escola Superior de Música i Arts Escèniques de Viena novament amb Menció Honorífica.

Ofereixen els seus primers concerts internacionals des de ben joves. Aviat es mostren interessats pel vessant pedagògic i treballen com a professors adjunts a l'Escola Superior de Música i Arts Escèniques de Viena. Actu-alment són professors de les institucions musicals austríaques més prestigioses: d'una banda Johannes Jess-Kropfitsch és profesor al Konservatorium der Stadt Wien, i en l'altra Elisabeth i Stefan desenvolupen la seva docència a La Universitat für Musik in Wien i són també professors del Joseph Haydn Konservatorium d'Eisenstadt.

El JESS-TRIO-WIEN ha enregistrat nombrosos CDs pels segells EMI i RONDO en els quals hi destaquen les cordes donada la bellesa tonal dels instruments. Elisabeth toca el seu propi violí "D'Elia" fabricat l'any 1751 per Giambattista Guadagnini i Stefan el seu propi violoncel fet l'any 1620 per Hieronymus Amati.

La carrera d'aquest trio ha estat recopilada al llibre "Jess zur musik. Von den anfängen bis zum 1000 koncert". El 26 d'octubre de 1995 el diari alemany Frankfurter Allgemeine va publicar una crítica d'un concert del Trio titulada: "Tres artistes, un esdeveniment"

Jess Trio Wien

Page 28: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 28

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809 – 1847) Das erste Veilchen op.19/2 (Text: Karl Egon Ebert)Der Blumenstrauß op.47/5 (Text: Karl Klingemann)Wenn sich zwei Herzen scheiden op.99/5 (Text: Emanuel von Geibel)Suleika op.34/4 op. (Text: Johann Wolfgang von Goethe)Gruß 19/6 (Text: Heinrich Heine)Auf Flügeln des Gesanges op.34 (Text: Heinrich Heine) Neue Liebe op. 19/4 (Text: Heinrich Heine)

Richard Strauss (1864 – 1949)Schlechtes Wetter op. 69/5 (Heinrich Heine)Begenung op. ??? (Franz Gruppe)Du meines Herzens Krönelein op. 21/2 (Felix Dahn)Morgen op. 27/4Die Verschwiegenen op. 10/2 (Hermann von Gilm)Schlagende Herzen op. 29/3 (Otto Julius Bierbaum)Ständchen op. 17/2 (A. F. von Schack)

~ Pausa ~

Franz Schubert (1797-1828) Seligkeit (Text: Ludwig Heinrich Christoph Hölty)Das Mädchen (Text: Friedrich von Schlegel)Liebe schwärmt auf allen Wegen (Johann Wolfgang von Goethe)Hin und wieder fliegen Pfeile (J. W. v. Goethe)Die Männer sind mechant! (Joh. Gab. Seidl)

Die junge Nonne (Jakob Nicolaus Craigher)Am Grabe Anselmos op. 6 no. 3, D. 504 (Text: Matthias Claudius)An den Mond D259 (Text: Johann Wolfgang von Goethe)Gretchens Bitte D. 564 (Text: Johann Wolfgang von Goethe)Gretchen am Spinnrade op. 2, D. 118 (Text: Johann Wolfgang von Goethe)

Dissabte, 4 setembre a les 21h

Programa

Mojca Erdman · soprano Gerold Huber · piano

Page 29: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 29

Mojca Erdmann, nascuda a Hamburg, inicia els estudis de violí als sis anys i canta també al cor infantil de l’Hamburger Staatsoper. Als catorze anys comença els estudis de cant amb Evelyn Herlitzius i Hans Sotin a l’Escola de Música de Colònia, on també estudia violí. El 2002 guanya el primer premi de cant del Concurs Federal d’Alemanya així com el Premi Especial de Música Contemporània. El 2005 guanya el Premi NDR en el marc del Festival de Música Schleswig-Holstein, així com el Premi Luitpold al Kissinger Summer Festival.

Mentre estudiava Mojca Erdmann fou membre de la Komische Oper Berlin i actuà en diverses òperes com la Deutsche Oper Berlin, Theater Basel, Nationaltheater Mannheim. Debuta a Salzburg el 2006 i hi torna el 2007. Com a Zelmira a Armida de Haydn (sota la direcció d’Ivor Bolton i direcció escència de Christof Loy), fou aclamada pel públic i la premsa Un any més tard canta per primera vegada Blondchen a El rapte en el serrall de Mozart a l’Òpera d’Amsterdam sota la direcció de Constantinos Carydis. Simon Rattle la convida en la seva nova producció de Siegfried a Aix (2008) i l’any següent també a Salzburg durant el Festival de Pasqua. Aquesta temporada debuta com a Sophie a El Cavaller de la Rosa de Strauss en una producció de Stefan Herheim a la Staatsoper Stuttgart sota la direcció de Manfred Honeck, així com a Ännchen a El caçador furtiu de Weber sota la batuta de Bertrand de Billy al Theater an der Wien. El 2011 debutarà al Metropolitan Opera de New York cantant Zerlina en una nova producció de Don Giovanni sota la batuta de James Levine, i també cantarà Susanna/Figaro i Sophie a El Cavaller de la Rosa.

Mojca Erdmann és també una bona intèrpret de música contemporània. Participa en l’estrena de la producció Takemitsu – My Way of Life dirigida per Kent Nagano a l’Òpera Estatal de Viena i el 2009 canta el paper princi-pal de l’òpera Proserpina, escrita per a ella per Wolfgang Rihm i dirigida per Hans Neuenfels. Aquest any torna a interpretar el paper femení principal en una nova òpera de Rihm al Festival de Salzburg i la direcció d’Ingo Metzmacher.

Ha treballat amb directors com Sir Simon Rattle, Nikolaus Harnoncourt, Ivor Bolton, Manfred Honeck, Kent Nagano, Fabio Luisi i Daniel Harding, actuant amb la Filharmònica de Berlin, Deutsches Symphonie Orches-ter Berlin, Orquestra Simfònica de la Ràdio de Bavaria, Simfònica de Viena, Orquestra de Cambra Gustav Mahler, Orquestra de Cambra d’Europa i Simfònica de la Ràdio Sueca. Debuta al Festival de Lucerna el 2007 amb l’Orquestra Simfònica de Bamberg i la direcció de Jonathan Nott amb el Rèquiem de Ligeti. Nikolaus Harnoncourt la convida al Musikverein de Viena per a fer-hi el Paradís i la Fada de Schumann, al Concertgebouw per a les Escenes de Faust i amb la Filharmònica de Berlin amb Orlando Paladino de Haydn. És convidada habitual del Festival d’estiu de Kissinger– aquest any hi torna a actuar amb Gerold Huber-. També canta amb la Filharmònica de Colònia i a la Schubertíada de Schwarzen-berg. Durant el 2009 canta amb l’Orquestra dels Camps Elisis, realitza una gira amb la Simfònica de Viena, una gira amb Christian Gerhaher i Gerold Huber interpretant el Cançoner Italià de Wolf i canta també amb la Simfònica de Montreal, sota la direcció de Kent Nagano.

El 2008 s’edita,sota el segell Tudor, la Quarta Simfonia de Mahler amb l’Orquestra Simfònica de Bamberg i Jonathan Nott. També canta diverses àries com a convidada al CD del trompetista Gabor Tarkövi, també a Tudor. La seva actuació a L’enfant et les sortilèges de Ravel amb l’Orquestra Filharmònica de Berlin sota la batuta de Sir Simon Rattle ha estat editada a EMI. L’estiu passat Mojca Erdmann signà un contracte en exclusiva amb Deutsche Grammophon, amb una primera gravació al febrer de 2010.

Mojca Erdman · soprano

Page 30: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 30

Nascut a Munic, Gerold Huber rep una beca per estudiar piano amb Friedemann Berger a l’Escola Superior de Música de Berlin. També estudia a la classe de Lied de Dietrich Fischer-Dieskau a Berlin. L’any 1998 rep el Premi Internacional Pro Musicis a Paris / Nova York amb Christian Gerhaher, a qui acompanya regularment. El 2001 és també guardonat al Concurs Internacional de Piano Johann Sebastian Bach de Saarbrücken. Gerold Huber imparteix classes magistrals a la Universitat de Yale i al Festival Aldeburgh.

Com a pianista acompanyant en recitals de Lied ha actuat a la Schubertíada de Schwarzenberg, Schubertíada de Vilabertran, Schwetzingen Festival i al Festival de Música Rheingau. També ha creat el seu propi festival anomenat Ernste Musik, que va iniciar-se el 2006 al Nymphenburg Palace de Munic.

Ha actuat a sales com la Philharmonie de Colònia, Alte Oper de Frankfurt, Konzerthaus i Musikverein de Viena, Concertgebouw a Amsterdam, Wigmore Hall, Frick Collection de Nova York així com al Museu d'Orsay a París.

Gerold Huber també acompanya cantants com Ruth Ziesak, Bernarda Fink, Diana Damrau, Mojca Erdmann, Genia Kühmeier, Maximilian Schmitt i Franz Josef Selig. D’altra banda és també el pianista del conjunt vocal Liedertafel, integrat per Markus Schäfer, Christian Elsner, Michael Volle i Franz-Josef Selig. Pel que fa a la música de cambra treballa també amb l’ Artemis Quartet i amb Reinhold Friedrich.

Com a solista prioritza obres de Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms i Franz Schubert. Ha ofert recitals a Munic, Regensburg, al Théâtre Municipal des Romains a França, al Festival Kultursommer Kassel i al Festival de Nova Zelanda a Wellington.

Compta amb un CD en solitari amb obres de Beethoven, però són especialment destacables els seus enregis-traments amb el baríton Christian Gerhaher. Així, reben el Premi Echo Klassik a la millor gravació de Lied per Die Winterreise i Die schöne Müllerin. El seu darrer CD Schubert rebé el premi Gramophone el 2006. Des d’aleshores ha realitzat tres CDs: amb Christian Gerhaher (Melancholie de Schumann al segell RCA Red Seal – guardonat amb un premi Gramophone l’any passat-), amb Bernarda Fink (Schubert per a Harmonia Mundi França) i amb Ruth Ziesak (Liszt per a Edel Classics). Les seves darreres gravacions de Lieder de Gustav Mahler amb Christian Gerhaher i de Canzonetten i Lieder de Haydn amb Ruth Ziesak seran al mercat properament.

Gerold Huber · piano

Page 31: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 31

Franz Schubert (1797-1828)Quartet per a cordes núm. 14, en re menor “Der Tod uns das Mädchen”, D810 (1824) [arranjament per a orquestra de corda de Gustav Mahler (c. 1894)]- Allegro- Andante con motto- Scherzo. Allegro Molto. Trio* Presto

Franz Schubert (1797-1828)Rondo per a violí i cordes, en la major, D438 (1816)

---------------------------------------------------------------------

Franz Schubert (1797-1828)Missa núm. 4, en do major, per a solistes, cor i orquestra, op. posth. 48, D452 (1816)- Kyrie- Gloria- Credo- Sanctus- Benedictus- Agnus Dei

Arvo Pärt (1935)Veni Creator, per a cor i orquestra de corda (2006 rev. 2009)

Franz Schubert (1797-1828)Tantum Ergo, per a soprano, cor i orquestra de corda, D460 (1816)

Divendres, 10 de setembre a les 21.30h

Concert Extraordinari

Orquestra de cambra de la SchubertiadaCor de Cambra · Lieder CameraSusana Puig · sopranoAnna Alas · mezzoDavid Alegret · tenorMarc Pujol · baixJonathan Webb · director

Page 32: Dossier premsa Schubertiada 2010

Susanna Puig · soprano

Dossier de premsa

pàg. 32

Finalitza els seus estudis de cant al Conservatori Superior “Joaquín Rodrigo” de Valencia estudiant amb Ana Luisa Chova. Participa en cursos d’Emma Kirkby, Chantal Botanch, Miguel Zanetti, Alejandro Zabala, Teresa Berganza; En les edicions de 2007-2008, 2008-2009 de masterclasses de Lied al Stichting Koninklijk Conser-vatorium de Brusel.les impartides per Udo Reinemann, Helmut Deutsch, Julius Drake, Mitsuko Schirai & Harmut Höll, Konrad Richter, Roger Vignoles, Edith Wiens, Wolfgang Holzmair; Masterclasses del Festival d’Oxfod impartides per Sarah Walker, Julius Drake, Eugène Asti, Richard Stokes; Masterclasses a la Schuber-tiade de Schwarzenberg impartides per Peter Schreier; Masterclasses en el Schleswig-holstein Musik Festival de Lübeck impartides per Wolfram Rieger, amb qui treballa també en diverses ocasions en els cursos de lied de Sant Cugat del Vallès organitzat per Joventuts Musicals d’Espanya.

Ha actuat arreu de Catalunya, Espanya, França, Suïssa i Alemanya interpretant el Messies de Händel, Stabat Mater de Pergolesi, Oda a la reina Mary de Purcell, la Missa en do menor, Bastien und Bastienne, Don Giovanni, Exsultate, julbilate de Mozart; la Missa en Sol Major de Schubert, Amahl and the night visitors de Menotti, Die Schöpfung de Haydn. Destacant la seva actuació en la Schubertíada de Vilabertran interpretant Salve Regina de Schubert amb l’orquestra del festival (director Antoni Ros Marbà) i la Novena Simfonia de Beethoven amb la JONC (director Antoni Ros Marbà) al Palau de la Música Catalana de Barcelona.

Interessada per la música de cambra del repertori barroc realitza diferents concerts amb els ensembles Vespres d’Arnadí, Capella de Ministrers, Harmonia del Parnàs... Al Palau de la Música de València, el festival Ecos de Cartagena, Espacios sonoros de Lorca, Cicle La Voz Humana de Burgos, Setmana de Música Religiosa de Cartagena, Concatedral d’Alacant, Pòrtic de Setmana Santa de Tortosa...

Ha participat en l’enregistrament del disc Et in carne mea de la Capella Saetabis, i Spanish Heroines de Silvia Tro Santafé amb l’Orquestra Simfònica de Navarra sota la direcció de Julian Reynolds.

Ofereix recitals de lied i cançó arreu de Catalunya i l’estat espanyol. Ha participat en el primer cicle de concerts organitzat per a Joventuts Musicals d’Espanya a l’Auditori de Barcelona.

Page 33: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 33

La mezzosoprano terrassenca Anna Alàs i Jové cursà els seus estudis musicals bàsics al Centre d'Educació Musical i al Conservatori Municipal de Terrassa. La seva formació vocal s'inicià amb Alícia Prieto i posteriorment ha transcorregut pel Konservatorium der Stadt Wien, l'Escola Superior de Música de Catalunya (Enedina Lloris i Mireia Pintó) i la HfM Karlsruhe. Actualment finalitza un Master en Lied i Oratori a la HfM "Hanns Eisler" Berlin sota la tutela d'Anneliese Fried i Wolfram Rieger. Destaquen en la seva formació les classes magistrals de Jorge Sirena, a més de les de Bernarda Fink, Brigitte Fassbaender, Cornelius L. Reid… Ha dedicat especial interès a la seva formació liederística amb els duets Mateu/Poyato i Shirai/Höll, i els pianistes W. Rieger, I. Gage, M. Martineau, A. Spiry, A. Branch...

Rebé el 1er Premi al Concurs de Cant J. Massià 2005, ha estat doblement premiada en el Curs Internacional de Lied Wolfram Rieger 2006 i 2007 i finalista del Richard Strauss Gesangswettbewerb 2009. Ha estat becada per la Humboldt Stiftung i La Caixa-DAAD.

La seva activitat solística abraça oratoris de Bach, Vivaldi, Haydn, Mozart, Pergolesi, Charpentier, Rhein-berger, Saint-Saëns, Ireneu Segarra i Arvo Pärt. En l'àmbit operístic ha interpretat a Rosina ("Il barbiere di Siviglia"), Donna Elvira ("Don Giovanni"), L'Enfant ("L'Enfant et les sortilèges"), Siebel (Faust), Flora ("La Traviata"), Volpino ("Lo Speziale"), Clarisse ("L'amour des trois oranges"), Tebaldo ("Don Carlo"), Armelinde ("Cendrillon"), la Dona III ("Zápisník zmizelého") entre d'altres.

Actualment forma duet amb Alexander Fleischer i Maite Aguirre, essent també membre fundadora del trio "A's de Veus". Col.laborà amb el Jess Trio Wien dins el marc de la XVI Schubertíada de Vilabertran. Destaca el seu compromís amb compositors actuals, participant en nombroses estrenes de tots els gèneres.

Ha actuat com a solista al Palau de la Música Catalana, L'Auditori, el Teatre Lliure, el Gran Teatre del Liceu, l'Staatstheater Nürnberg, el Konzerthaus de Karlsruhe, la Sala Glinka de Sant Petersburg, entre d'altres. Ha col.laborat amb l'Art Ensemble Barcelona, l'Orquestra Terrassa 48, la Jove Orquestra Nacional de Catalunya, el Conjunt XXI!, la Nürnberger Philharmoniker, l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu... sota la batuta deJohannes Fritszch, Christoph Prick, Josep Pons, Esteve Nabona i Diego M. Etxebarria, entre d'altres. Ha gravat per COM Radio, Catalunya Música, la Bayerische Rundfunk i la Televisió Internacional de Portugal.

Més informació a http://www.annaalasijove.com

Anna Alas · mezzo

Page 34: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 34

Considerat com un dels millors tenors lírico-lleugers actuals, David Alegret està desenvolupant una carrera que l’ha dut,

en tan sols cinc anys, a debutar en alguns dels escenaris europeus més emblemàtics, com el Rossini Opera Festival de

Pesaro, el Gran Teatre del Liceu, el Teatro de La Maestranza de Sevilla, l’Òpera de Zuric, la Wiener Staatsoper,

l’Hamburgische Staatsoper o la Bayerische Staatsoper. Nascut a Barcelona, inicià els estudis musicals al Conservatori

Superior de Música d’aquesta ciutat amb Xavier Torra -activitat que compaginà amb la carrera de Medicina-, finalitzà els

estudis de cant a la Musik-Akademie de Basilea (Suïssa) amb Kurt Widmer i perfeccionà la tècnica amb Ana Luisa Chova,

Kathleen Cassello i Raúl Giménez.

Guanyador del primer Concurs per a Joves Cantants Lírics de La Caixa i el Gran Teatre del Liceu, finalista de l’Operalia i

guanyador del Premi Karajan Stupendium de la Staatsoper de Viena, s’adapta, per talent i per vocació, a un ampli repertori

que va des de la música antiga a la contemporània, incloent-hi la simfònico-vocal. En l’àmbit operístic ha obtingut nombro-

sos èxits des que debutà, el 2004, amb L’Italiana in Algeri a Klagenfurt, París i a la Staatsoper de Viena (al costat d’Agnes

Baltsa), any en què començà una carrera meteòrica. Des de llavors també ha participat al Festival Tojours Mozart de

Salzburg, Praga i Viena interpretant els papers de Ferrando (Così fan tutte) i Idamante (Idomeneo) i al Festival Mozart de

la Corunya (Orfeo de Sartorio); a més, ha interpretat Don Ramiro de La Cenerentola a la Volksoper de Viena i a la Finnish

National Opera d’Hèlsinki; Conde di Libenskof d’Il viaggio a Reims al Rossini Opera Festival i a Berna i Narciso d’Il Turco

in Italia a la Staatsoper d’Hamburg.

El 2006 debutà a Trieste (La Cenerentola), a Palerm i a Palma de Mallorca (Belmonte d’El rapte del Serrall) i cantà el

Requiem de Mozart al Palau de la Música Catalana i la Petite Messe Solennelle a Praga, aquesta última sota la direcció

d’Alberto Zedda. Aquest mateix any destaca la seva participació en les temporades de l’Òpera d’Oviedo (Il viaggio a

Reims) i a Ravenna (Ernesto de Don Pasquale, dirigit per Riccardo Muti). Recentment ha actuat a l’Òpera de Roma (La

Cenerentola), a l’Òpera de Zuric (Il Barbiere di Siviglia), a la Bayerische Staatsoper (Il Turco in Italia), al Sâo Carlos de

Lisboa, al Regio de Torí (L’Italiana in Algeri), a La Monnaie de Brussel·les (La Cenerentola), al Liceu barceloní (Jaquino de

Fidelio) i al Theater an der Wien (Il turco in Italia).

En l’apartat simfònico-vocal, ha interpretat obres com la Passió segons Sant Joan i la Passió segons Sant Mateu de Bach,

el Requiem de Mozart, el Magnificat de Bach, la Petite Messe Solennelle, el Stabat Mater de Rossini i la Missa de Glòria

de Puccini i els oratoris La Creació de Haydn, El Messies de Händel i Le Roi David de Honegger; i ha cantat al Palau de

la Música Catalana de Barcelona, el Palau de la Música de València, l’Auditori de Barcelona, l’Auditorio Nacional de

Madrid, el Wiener Konzerthaus, el Casino Basel Stadt, el Kunst und Konzerthaus Luzern o el Queen Elisabeth Hall de

Londres. Amb la Capella Reial de Catalunya de Jordi Savall ha interpretat L’Orfeo i les Vespro della Beata Vergine de

Monteverdi i la Missa en Si menor de Bach. Li han requerit la col·laboració formacions com l’Orquestra Nacional Clàssica

d’Andorra, la Sinfónica de Sevilla, l’Orquesta Ciudad de Granada, la Sinfónica de Galicia, l’Orquesta de la Comunidad de

Madrid, el Concerto Köln, l’Orquestra Capriccio Basel, Le Concert des Nations, la Simfònica del Liceu, la Simfònica de

Barcelona i Nacional de Catalunya, la Basler Symphonieorchester, la Wiener Symphonieorchester, la Wiener Philharmoni-

ker o la Filharmònica de Londres.

Entre d’altres mestres, David Alegret ha treballat amb László Heltay, Josep Pons, David Giménez Carreras, Alois Koch,

Lawrence Foster, Renato Palumbo, Fabio Luisi, Christoph Spering, Paolo Olmi, Jesús López Cobos, Bruno Campanella i

Marc Minkowski, a més dels ja esmentats Muti i Zedda.

Pròxims compromisos inclouen el debut al Teatro Real de Madrid amb L’Italiana in Algeri i la interpretació d’Il Turco in Italia

al Gran Teatre del Liceu de Barcelona i a la Staatsoper d’Hamburg, d’Armida de Rossini al Festival de Garsington

(Anglaterra), de Pagliacci i Il burbero di buon cuore de Martin i Soler al Liceu i el retorn a la Staatsoper de Viena amb Il

Barbiere di Siviglia.

David Alegret · tenor

Page 35: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 35

Nascut a Barcelona, obté el títol de professor de piano a l´Acadèmia Ars Nova, realitza estudis de violí i de direcció. Inicia els estudis de cant amb Montserrat Pueyo i posteriorment amb Maty Pinkas, Catedràtica de Cant de l´Acadèmia Estatal Superior de Sòfia (Bulgària). Participa a “L´Acedémie Musical de Villcroze” i treballa amb Lorraine Nubar, professora a la Julliard School de Nova York y el repertorista Dalton Baldwin amb qui realitza diversos recitals de lied. En el 2008 és semifinalista al concurs “Operalia” i premiat al 2009 en el Concurs Internacional Boris Christoff de Bulgària. Durant el curs 2006-2007 treballa a la Bayerisches Staat-soper de Munich on interpreta Il conte Asdrubale a la versió alemanya de La pietra del paragone de Rossini (Die Liebesprobe).

Com a solista d´oratori ha cantat la Missa n.2 en Sol major de Schubert a la XIII Schubertiada de Vilabertran (2005), el Messiah de Haendel, la Creació de Haydn, Requiem de Brahms, la Missa en Do menor i el Requiem de Mozart i la petita messe solenelle de rossini entre altres. En el camp de l´òpera ha interpretat Leporello (D. Giovanni, Mozart), Basilio (Il Barbiere di Siviglia, Rossini), Zaccaria (Nabuco, Verdi), Banco (Macbeth, Verdi), Oroveso (Norma, Bellini), Le Comte Des Grieux (Manon, Massenet), Colline (La Bohème, Puccini), estrena El Mercader de Somnis de Salvador Brotons dirigida pel mateix compositor, Die Erste Liebe Musik Theater für Jugendliche de Minas Borbouakis, interpreta el Rei Barbut a La filla del Rei Barbut de Matilde Salvador, Tiresias (Oedipus Rex, Strawinsky), Truffaldin (Ariadne auf Naxos, Strauss), Goffredo (Il Pirata, Bellini) .

Ha estat dirigit per Kent Nagano, Ivor Bolton, Daniel Oren, Harry Bicket, Christopher Hogwood, Antoni Ros-Marbà, Victor-Pablo Pérez, Patrick Fournillier, entre altres. Ha Format part del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana sota la direcció de Jordi Casas, on ha realitzat diferents col·laboracions com a solista.

Marc Pujol · baix

Page 36: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 37

El Cor de Cambra Lieder Càmera va ser fundat a Sabadell l’any 1990 per en Josep Vila i Casañas, que en fou director titular i posteriorment artístic. Glòria Coma i Pedrals n’ha estat directora adjunta. L'actual director titular és en Xavier Pastrana, i l’Oriol Castanyer n’és els sotsdirector.

Directors de prestigi han dirigit Lieder Càmera, en destaquem: Josep Pons, Jordi Savall, A. Ros Marbà, Salva-dor Mas, Manel Valdivieso, Edmon Colomer, Salvador Brotons, J. L. López Cobos, Arturo Tamayo, Ana Isabel Ramos, Eric Ericson, Frieder Bernius, Günter Theuring, G. Noseda, Lutz Köler, Franz Paul Decker, Trevor Pinnock, Helmut Rilling, Harry Christophers i Eiji Oue.

Lieder Càmera ha col·laborat amb grups instrumentals reconeguts com el Clemencic Consort, The Sixteen, The English Concert, el Drottningholm Baroque Ensemble, l’Orquestra de Cambra Nacional d'Andorra, la Capella Reial de Catalunya, l’Orquesta Barroca de Sevilla, l’Orquestra Barroca Catalana, l’Orquestra del Teatre Lliure, l’Orquestra de Cambra del Liceu, l'Orquestra de Cadaqués, l’OBC, l’OSV, la JONC i la JONDE.Des del 1993 ha col·laborat amb el Festival Internacional Castell de Peralada, on ha participat en les produc-cions de les òperes L’elisir d’amore, Il turco in Italia, Pepita Jiménez, El rapte en el serrall, Carmen, El barber de Sevilla, Il tabarro, Orfeo i Euridice, Elektra i Madama Butterfly.

L’estiu del 1997 va participar en l’espectacle de Carles Santos La pantera imperial, amb un gran èxit de públic i de crítica, el qual es va representar a Edimburg, París, L’Haia, Lió, Sevilla, i a diferents ciutats de Catalunya.Lieder Càmera ha estat convidat a participar en importants Festivals Internacionals de Música com el d’Edimburg, Montpeller, Pau Casals a Cuixà, Vinçà a França, 30 Nits de Sabadell, Músiques del Món a Girona, Torroella de Montgrí, Schubertíada de Vilabertran, Santa Florentina a Canet de Mar, Llívia, Festival de Música Antiga de Barcelona, Festival Chants Sacrés de Méditerranée a Marsella.

També ha actuat a diferents ciutats de l’Estat espanyol com Madrid, Saragossa, Granada, Valladolid, Santiago de Compostel·la, La Corunya, Sevilla, Jerez, Múrcia, Torrevella i Hondarribia.

Lieder Càmera ha enregistrat fins ara quatre discs compactes, dos amb cançons populars i tradicionals catalanes, un de dedicat al repertori per a cor i piano, amb el pianista Adolf Pla, i un altre amb Poemes de Miquel Desclot musicats per Josep Vila i Casañas.

Durant la temporada 2009-10, amb motiu del 20è aniversari del cor, Lieder Càmera té previst d’enregistrar un doble CD amb una selecció de cançons representatives de la Nova Cançó, les quals seran harmonitzades pels músics de més prestigi del nostre país compromesos amb el cant coral.

www.corliedercamera.cat

Lieder Camera. Cor de Cambra (Xavier Pastrana, director)

Page 37: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 38

Nascut a Kent, es gradua en composició a la Universitat de Manchester. Inicia la seva carrera com a músic de cambra, tocant el violí en un quartet, el piano i el clavicèmbal. Ha estat director resident a l’Òpera Israeliana de Tel Aviv durant 6 anys, dirigint més de 40 òperes, entre les quals Jenufa, Così fan tutte, A Midsummer Night's Dream, The Rake's Progress, Faust, Il Barbiere di Siviglia, Cavalleria Rusticana, I Pagliacci, Carmen, Don Pasquale, Madama Butterfly, Der Freischütz, Les Contes d'Hoffmann, L'elisir d'amore, Samson et Dalila, Cenerentola, La Traviata, Lucia di Lammermoor, Tosca, La Juive, L'italiana in Algeri, Macbeth, Manon Lescaut, Un Ballo in Maschera, entre altres.

Ha estat director convidat en diversos teatres europeus, com la Deutsche Oper de Berlín, Volksoper Wien (Die Zauberflöte, Don Pasquale), Dublín (Le nozze di Figaro, Falstaff), Òpera de Niça i Teatro La Fenice de Venè-cia.

El 2007, convidat pel Festival Mozart d’A Coruña, dirigeix Il Re Pastore i el 2009 Zaide. El passat mes de febrer dirigí l’obra de Janacek Cunning little Vixen a l’Òpera de Tel Aviv i inaugurà el restaurat Teatro Petruz-zelli de Bari amb l’obra A Midsummer's night Dream de Britten en una nova producció de Daniele Abbado.

Participà al Festival Settembre Musica de Torí, i al Festival Liturgica de Jerusalem. Ha col·laborat amb Seiji Ozawa al Festival Saito Kinen de Japó.

Jonathan Webb és un apassionat del teatre musical, i ha dirigit West Side Story a l’Opera House de Manches-ter, Company al Royal Academy of Dramatic Art de Londres així com Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny de Weill a Roma, Bari, Reggio Emilia i Livorno.

Ha col·laborat amb directors d’escena com Robert Wilson, Lindsay Kemp, Hugo de Ana, Guido de Monticelli, Emilio Sagi, Daniele Abbado i Graham Vick.

Ha dirigit, entre altres, orquestres com la Simfònica de Jerusalem, Orquestra de Cambra d’Israel, Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Camerata Strumentale Città di Prato, Simfònica de la RAI de Torí, Orquestra del Maggio Musicale Fiorentino. També ha dirigit l’Orquestra Ciudad de Granada, l’Orquestra Simfònica de Galícia i l’Orquestra de Radio Televisió Espanyola.

El 2004 rebé el Premio Internazionale Ultimo 900-Pisa 2000 i la Medalla de l’Associació Pisana Amici della Lirica per la seva activitat als Teatres de la Toscana.

Jonathan Webb · director

Page 38: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 39

Franz Schubert (1797-1828)Quatre Lieder der Mignon sobre texts de GoetheKennst du das Land? D321 (1815)Nur wer die Sehnsucht kennt D877d (1826)Heiß mich nicht reden D877bSo lasst mich scheinen D877c

Johannes Brahms (1833-1897)Feldeinsamkeit, op. 86 núm. 2 (1878) [Text de Hermann Allmers]Von ewiger Liebe, op. 43 núm. 1 (1864) [Text de Josef Wenzig] Dein blaues Auge, op. 59 núm. 8 (1873) [Text de Klaus Groth]Auf dem Kirchhofe, op. 105 núm. 4 (1887) [Text de Detlev von Lilienkron]Die Mainacht, op. 43 núm. 2 (1864) [Text de Ludwig Heinrich Christoph Hölty]

Gustav Mahler (1860-1911) Cinc Lieder sobre texts de Friedrich Rückert (1901-02)Blicke mir nicht in die LiederIch atmet’ einen Linden DuftLiebst du um Schönheit Um MitternachtIch bin der Welt abhanden gekommen

Richard Wagner (1813-1883) Wesendonk Lieder WWV91a (1857-58) Der EngelStehe still!Im TreibhausSchmerzenTräume

Dissabte, 21 d’agost a les 19h

Programa Concert Debut

Elisa Rapado · pianoPilar Vazquez · soprano

Page 39: Dossier premsa Schubertiada 2010

Elisa Rapado Jambrina · piano

Dossier de premsa

pàg. 40

Nascuda a Zamora, estudia Història de l’Art i Història i Ciències de la Música a la Universitat de Salamanca així com estudis superiors de piano, música de cambra i acompanyament amb Lidia Stratulat i Claudio Martínez Mehner. El 2001 realitza un màster de música de cambra amb Georgi Fedorenko a l’Academia Gnes-sin de Moscú. Poc després descobreix la seva fascinació pel Lied i l’acompanyament vocal de la mà del professor Wolfram Rieger, que serà una influència definitiva en la seva formació.

Des de 2007 assisteix regularment a classes de perfeccionament a Londres amb Julius Drake. El 2009 supera les proves per a estudiar un màster d’acompanyament de Lied a la Royal School of Music de Londres i la Hochschule für Musik und Theater d’ Hamburg.

Durant els darrers anys ha estat seleccionada amb les cantants Susanna Puig i Maria Escobar par a participar als cursos dels festivals Schleswig-Holstein, Schubertiade i Oxford Lieder amb els professors Thomas Quasthoff, Peter Schreier, Sarah Walker, Eugene Asti, Richard Stokes i Wolfram Rieger. Per a aquest projecte rep una beca de la Junta de Castilla y León.

S’implica sovint en projectes multidisciplinaris amb artistes plàstics o literats, com en el cas de l’estrena el 2007 de dues obres contemporànies per a veu i piano sobre textos d’ Antonio Gamoneda o la presentació el 2009 del llibre de l’editorial Hiperión “Los Lieder de Gustav y Alma Mahler”.

A més d’haver acompanyat en nombrosos recitals vocals, ha actuat com a intèrpret solista i en música de cambra, participant en programes culturals com el festival Les Mil Violons de Savoia, Vesanto Soi de Finlàn-dia, Jóvenes en Concierto de Castilla y León, Injuve i Musiquem Lleida, i en recitals a París, Galícia, Astúries, Madrid i Catalunya. És col·laboradora habitual de Diverdi.

Des de 2002 és professora de piano i acompanyament de veu al Conservatori de Música de León i des de 2006 és pianista acompanyant de cant al Curs Internacional Cordes et Pics de Les Karellis (França). Ha participat en classes magistrals de Lied de J. P. Schulze, D. Baldwin, J. Zeyen, B Kehring y A. Branch, així com de cançó francesa amb François Le Roux i David Selig. Rep els consells de pianistes com P. Badura-Skoda, J.M. Colom, A. Guijarro i en la música de cambra de Y.Nasushkin y Ll. Claret.

Page 40: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 41

Neix a León, on inicia els estudis musicals de piano i cant. Es trasllada a Madrid, obtenint els Títols de Profe-sora Superior de Cant ì Professora Superior de Musicologia, ambdós amb les màximes quilificacions, al Real Conservatorio Superior de Música. Finalizta també els seus estudis a l’ Escuela Superior de Canto de Madrid, sota la direcció de Ramón Regidor, José Luis Montoliú i Miguel Zanetti, obtenint el Premi Extraordinari Fi de Carrera “Lola Rodríguez de Aragón”. Més tard ha treballat amb mestres com Ana Luisa Chova o Wolfram Rieger.

Ha actuat com solista en nombroses ocasions. En destaca especialment la seva participació com a Waltraute a La Valquiria i com a Segona Norna a Götterdämmerung de Wagner, en la coproducción del Palau de les Arts de València i el Maggio Musicale Fiorentino, sota la direcció del mestre Zubin Mehta i la Fura dels Baus. Ha treballat també amb Victor Pablo Pérez, Josep Pons i Enrique García Asensio entre altres. Asimismo ha inter-pretat rols com Marcellina (“Le Nozze di Figaro”, de W.A. Mozart), Ms. Baggott (“El Pequeño Deshollinador”, de B. Britten), Maddalena (“Rigoletto”, de G. Verdi), Die Mutter (“Hänsel und Gretel”, de E. Humperdinck), Sorceress (“Dido i Eneas”, de G.F. Haendel), o Dina (“Trouble in Tahiti”, de L. Bernstein). També ha col·laborat amb compositors actuals com J.M. Sánchez Verdú, per a qui estrenà l’obra “Sombra del Paraíso” a l’Auditorio Nacional, i ha actuat en festivals com l’“Europäisches Musikfest Münsterland” (Münster, Alemanya).

Els reconeixements a la seva carrera inclouen beques d’estudi (com les aconseguides als XV y XVI Concursos Anuales de la Sociedad “Juventudes Musicales de Madrid”), fins al més recent Premio Extraordinario a la Mejor Promesa Española, ofert pel “Grup de Liceistas del 4º y 5º Piso” en el 42 Concurs Internacional de Cant “Francesc Viñas”. El 2009 Wolfram Rieger la premia amb una gira de concerts amb Elisa Rapado amb Joven-tuts Musicals.

Pilar Vazquez · mezzo

Page 41: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 42

Xavier Montsalvatge (1912 – 2002)Sonatine pour yvette (1960)- vivo e spiritoso- moderato molto- allegretto

Isaac Albéñiz (1860 – 1909)Suite espagnole núm. 1, op. 47 (1886)Aragón (fantasía) Cataluña (curranda) Sevilla (sevillanas) Cádiz (saeta) Castilla (seguidillas)

---------------------------------------------------------------------

Franz Schubert (1797-1828)Sonata en do menor, d958 (1828)- allegro- adagio- menuetto: allegro-trio- allegro

Katia Michel · piano

Dissabte, 28 d’agost a les 19h

Programa Concert Debut

Page 42: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 43

La pianista Katia Michel ha rebut nombroses crítiques destacant la seva alta musicalitat i elegància poètica, al igual que la seva brillant tècnica. Des del seu debut als 17 anys al Palau de la Música Catalana amb el Concert nº 2 de Rachmaninoff, Katia Michel ha tocat a Alemanya, Amèrica Central, Bulgària, Espanya, França, Irlanda, Itàlia, EEUU i Suïssa.

Ha actuat com a solista amb nombroses orquestres, entre les qual les Orquestres de RTVE, Radio-Televisió suïssa, la Böhmische Kammer-philharmonie, l’Orchestre Régional de Cannes, la Simfònica del Vallès, la Orquesta Sinfónica de El Salvador, la Real Orquesta Sinfónica de Sevilla, la Barcelona Sinfonietta i l’Orchestre des Collèges de Genève, sota la direcció de P. Bender, P. Béran, G. Cáceres, F. Llongueres, J. Mena, U. Munt, A. Reverté, P. Romano, U. Schneider i G. Voronkov.

Katia Michel és invitada regularment a tocar en festivals internacionals com el Gstaad New Years Festival, Antibes Génération Virtuoses, el Festival de Suchitoto, la Schubertíada de Vilabertran, el Festival de piano de Barcelona, el Festival el Convent de Blanes... Grans auditoris com el Palau de la Música de Barcelona, el Teatro Monumental de Madrid, el Palau de la Música de València, els Auditoris de Barcelona, León i Mallorca, el Stadttheater de Chur, la Salle des Abeilles de Ginebra, el Sprague Hall de New Haven, el Royal Dublin Soci-ety Concert Hall i el Beethoven Kammermusicsaall de Bonn han acollit els seus recitals.

Després d’ haver rebut el seu primer guardó als 7 anys a Stresa (Itàlia), Katia Michel ha obtingut els primers premis del Concurs Permanent de Joventuts Musicals d’ Espanya, del Concurs Internacional d’Andorra, dels concursos de Berga, Linares, Palma de Mallorca, Toledo i Vilafranca. Als 14 anys va ser la representant d’ Espanya en el Concurs de les Federacions Europees de Joventuts Musicals (EMCY) i ha estat finalista del Grand Prix Eurovision per a joves músics, a Lugano (Suïssa). Acaba de rebre el “Premio Rosa Sabater” a la millor interpretació de música espanyola en el Concurs Internacional de Jaén.

Katia ha finalitzat un Master of Music i un Artist Diploma amb el mestre Claude Frank a la Yale School of Music gràcies a beques de La Caixa i del Prix d’études du pour-cent culturel Migros. Abans d’anar als EEUU, Katia havia estudiat amb Dmitri Bashkirov a l’ Escuela Reina Sofía de Madrid, amb Stanislav Pochekin al Conserva-tori del Liceu de Barcelona i amb Teresa Monteys a l’Acadèmia Marshall. Ha obtingut el diploma de Virtuosité de Ginebra. Katia també ha rebut periòdicament consells dels pianistes Ilan Rogoff i Alicia de Larrocha, per qui va tocar la primera vegada als 8 anys.

Katia Michel acaba de gravar un CD amb obres d’Isaac Albéniz. Ha participat en la gravació de l’obra per piano de Xavier Montsalvatge, editada per Columna Música. També ha realitzat gravacions per TVC, TVE, Canal Sur, Catalunya música, Punt Com Ràdio, Ràdio Nacional i per la RTV suïssa. En complement a la seva activi-tat de solista, Katia Michel també participa en formacions de música de cambra; particularment toca en duo amb el seu germà, el violinista William Michel, amb la violoncel·lista Verena Sennekamp i amb el pianista David Kaplan.

Katia Michel · piano

Page 43: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 44

Johann Sebastian Bach (1685-1750)Sonata per a flauta i baix continu [piano], en mi menor BWV1034 (1717)- Adagio ma non tanto- Allegro- Andante- Allegro

Franz Schubert (1797-1828)Introducció i Variacions sobre Trockne Blumen de Die schöne Müllerin, op. posth 160, D802 (1824)- Introducció: Andante- Tema: Trockne Blumen. Andantino- Variacions I a VII

---------------------------------------------------------------------

Charles-Marie Widor (1844-1937)Suite per a flauta i piano, op. 34, núm. 1 (1898)- Moderato- Scherzo- Romance - Finale

Salvador Brotons (1959)Sonata para flauta y piano, op. 21 (1979)- Lento cantabile- Cadenza- Presto

Dissabte, 4 de setembre a les 19h

Programa Concert Debut

Laia Bobi · flauta Paul Perera · piano

Page 44: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 45

Laia Bobi Frutos (Barcelona, 1985) estudia flauta des de molt jove amb Joan Vayreda i obté matrícula d'honor l'any 2003, en el Conservatori Municipal de Música de Barcelona, sota la tutela de Dolors Serra. Inicia els estu-dis superiors a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) amb Vicenç Prats, i des de l'any 2005 els completa a Colònia (Alemanya) amb Robert Winn, Thaddeus Watson i Dirk Peppel. Actualment també treballa amb Carlos Bruneel en el Koninklijk Conservatorium de Brussel·les.

Des del 2006 ha estat becada pel Ministeri de Cultura d'Espanya, la Generalitat de Catalunya i la Fundació Yehudi Menuhin a Alemanya.

Ha estat premiada en el Concurs de Música de Santa Perpètua de la Mogoda, el Concurs d'Interpretació Arjau i Sant Anastasi de Lleida; l'any 2009 obté el primer premi per unanimitat en el Concurs Permanent de Joves Intèrprets de Joventuts Musicals d'Espanya, és guardonada en el Primer Palau de Barcelona i en el Concurs Internacional de Flauta de Friedrich Kuhlau a Alemanya. Més recentment ha obtingut el primer premi i el premi especial en el Concurs Nacional de Flauta del Benelux.

És membre de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), de diverses orquestres joves europees i col·labora amb orquestres professionals com l'Orquestra de l'Òpera de la Monnaie de Brussel·les, l’Orquestra Badisches Staatstheater Karlsruhe, la Neue Philharmonie Westafelen i l’Orquestra Philharmonie Südwest-falen.

Ha actuat també en solitari en diverses poblacions catalanes, a Madrid i a Santiago de Compostela; a Alemanya, França, Bèlgica, Itàlia i Noruega. Ha gravat per a Catalunya Música i Catalunya Radio a Espanya, per a WDR3 a Alemanya i per a RTV 2 a Bèlgica.

Destaquem el seu recent debut com a solista en el Palau de la Música Catalana, a Barcelona, amb l'Orquestra Nacional Clàssica d'Andorra amb la interpretació del Concert per a flauta i orquestra de C.P.E. Bach, i en el Teatre Monumental de Madrid, amb l'Orquestra de RTVE, amb el Concert per a flauta i orquestra de J. Ibert.

Laia Bobi · flauta

Page 45: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 46

Neix a Barcelona el 1982. Als 7 anys, va començar a estudiar piano amb la seva tieta , Mercedes Perera. Poc després va anar a estudiar a l’acadèmia de música “Le violon rouge” amb Mª Rosa Arguedas fins el 2001, quan va ingressar al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona (CSMMB) per acabar el grau mig LOGSE amb la professora Mª Carme Poch aconseguint el premi d’Honor de piano. El 2003 va entrar a l’ Escola Superior de Música de Barcelona (ESMUC) amb la professora Mª Jesús Crespo, amb qui ha cursat també un postgrau. Ha acabat la carrera amb matrícula d’honor en piano i en projecte final.

Ha estat guardonat amb el 1r premi, categoria sènior, al concurs Sant Anastasi de Lleida (2002); 2n premi, cat. B, al concurs de Joventuts Musicals de Vilafranca del Penedès (2002); 1r premi, cat. Sènior, música de cambra, al concurs Sant Anastasi de Lleida, formant duo amb la flautista Laia Bobi (2003); 2n premi del concurs Arjau a la modalitat de compositors catalans del s.XX (2006); 2n premi al concurs Eugènia Verdet (2008); 1r premi al concurs Arjau, modalitat de cambra (duet Aromes amb la violinista Aloma Ruiz), 3r premi al concurs Arjau, modalitat solista (2009), i ha estat finalista amb el duet Aromes al prestigiós concurs internacio-nal Paper de Música de Capellades (2009).

Com a solista va debutar al centre cultural de Angra do Heroismo (Terçeira-illes Açores) el 2004, amb gran èxit d’afluència i de crítica. Després ha tingut l’ oportunitat de participar en diversos cicles de concerts i ha partici-pat com a alumne representant de l’ESMUC en l’acte d’homenatge a Alícia de Larrocha (25 de setembre de 2006) junt amb els grans pianistes Jordi Camell i Joaquín Achúcarro. La música de cambra també té un gran pes en els seus interessos interpretatius, i ha tocat amb la seva germana Maria (violinista) en diversos recitals, i amb la flautista Laia Bobi, a nombroses sales de la geografia catalana. Actualment forma el duet “Aromes” amb la violinista Aloma Ruiz.

Ha rebut classes i consells de pianistes i professors de cambra com José Angel González, Margarida Serra, Alain Motard, Pierre Reach, Antoni Besses, Vladik Bronewetski, Emilio Molina, Gennady Dzubenko, Guillermo Gonzalez, Manuel Ituarte, Peter Bithel, Carles Marquès, Quartet Casals, Charles Tunnell, Francisco Poyato i Assumpta Mateu.

Paul Perera · piano

Page 46: Dossier premsa Schubertiada 2010

Ramiro Fernandez Saus

Dossier de premsa

pàg. 47

Exposicions Individuals

1979 Acadèmia de Belles Arts, Sabadell1980 Galeria Tot Art, Sabadell1984 Galeria René Metrás, Barcelona Acadèmia de Belles Arts, Sabadell1987 Fundació Caixa de Pensions, Barcelona Galeria Estampa, Madrid1988 Galeria Ciento, Barcelona1989 Espai 83, Museu d’Art, Sabadell Galeria Estampa, Madrid1990 Long & Ryle Gallery, Londres1991 Galeria Sebastià Petit, Lleida1993 Galeria Babel, Murcia Galeria Estampa, Madrid Galeria Denise Levy, Barcelona1994 Long & Ryle Gallery, Londres1995 Galeria Carmen de la Calle, Jerez de la Frontera Long & Ryle Gallery, Londres Divan de Seda, Zaragoza Grafica, Zaragoza1996 Galeria Babel, Murcia Jardí d’Octubre, Vapor Universal, Terrassa El Jardín del Edén, Galeria Estampa, Madrid New Art, Galeria Estampa, Madrid Un año en el Sur, Galeria Marisa Marimón, Orense The Garden of Eden, Long & Ryle, Londres1997 Long & Ryle Gallery, Londres1999 Paraíso con Luna, Museu d’Art de Sabadell Summer in Palermo, Long & Ryle Gallery, Londres2000 El jardinero, Galeria Estampa, Madrid2001 Acadèmia de Belles Arts, Sabadell A Orillas del Mar, Galeria Siboney, Santander Travelling without moving, Long & Ryle Gallery, Londres2002 Els Jardins del Princep Umar, Banc de Sabadell, Sabadell Las Horas Azules, Galeria Estampa, Madrid New Paintings, Long & Ryle Gallery, Londres Pintura, Galeria Milagros Delicado, Puerto de Santa Maria, Cadiz2005 Maestros Impertinentes, Museo Malba, Centro Cultural Recoleta, Buenos Aires Ramiro Fernandez Saus. 1986-2005. Singulars Propis. Museu d’Art de Sabadell

Page 47: Dossier premsa Schubertiada 2010

Ramiro Fernandez Saus

Dossier de premsa

pàg. 48

Exposicions Individuals

2006 Maestros Impertinentes, Casa de America, Madrid Blues, Espai Enric Granados, Cerdanyola del Vallès El Milagro de los pájaros, Galeria Estampa, Madrid La joie de vivre, Long & Ryle Gallery, Londres2007 La joie de vivre, The Naughton Gallery, Queen’s University, Belfast El Miracle dels Ocells, Espai Pere Pruna, Museu de Montserrat, Montserrat Insomnis i Somnis, Sis, Sabadell2008 Entre la tierra y el mar, Galeria Marisa Marimón, Ourense2009 El Bon Temps, Galeria René Metras, Barcelona Una nit a l’Òpera, Galeria René Metras, Barcelona Una noche en la Opera, Galeria Estampa, Madrid2010 ARTMADRID 10, Galería Estampa, Madrid.

Premis

1985 Premi I Muestra de Arte Joven, Institut de la Joventut, Madrid1986 Premi II Muestra de Arte Joven, Institut de la Joventut, Madrid1989 Beca per a estudis d’un any a l’estranger en Delfina Studios, Londres, de la Generalitat de Catalunya2000 Primer premi. Certamen de Pintura Puerto de la Luz, Las Palmas de Gran Canaria

Col·leccions Públiques

Museu d’Art, SabadellMuseu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, MadridFundació La Caixa, BarcelonaFundació Coca-Cola, MadridFundació Vilacasas, BarcelonaBanc de SabadellCaixa de SabadellMuseu Albertina, VienaCol·lecció Llerena & Asociados, Buenos AiresFundació Antonio Pérez, CuencaAjuntament de AlcobendasCol·lecció Municipal d’Art Contemporani Ajuntament de MadridBouwfonds Cultuurfonds, Hoevelaken, HolandaInstitut Oscar Domínguez d’Art i Cultura Contemporània, TenerifeMuseu de Montserrat

Page 48: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 49

EntradesPreu entrades i abonaments

* Els abonaments disposaran d’entrada gratuïta als Concerts Debut: • Abonament als 8 concerts: invitació als 3 Concerts Debut. • Abonament a 6 concerts: invitació a 2 Concerts Debut, a escollir. • Abonament a 4 concerts: invitació a 1 Concert Debut, a escollir.

** Amb la compra de l’entrada del concert del vespre es gaudirà d’un 50% de descompte en adquirir l’entrada del Concert Debut.

Descompte del 20% amb el Carnet Jove.Els descomptes només s’aplicaran amb la prèvia presentació del Carnet Jove o el carnet que acrediti sersoci de l’entitat.

Venda i reserva d’entrades:

A partir del 5 de Juliol de 2010www.ServiCaixa.com

O bé, al telèfon 972 500 117 (de dilluns a divendres de 9 a 19h).

Informació:

Joventuts Musicals de Figueres - Telèfon: 972 500 117 a/e: [email protected] · www.schubertiadavilabertran.cat

CONCERTEXTRAORDINARI

Page 49: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 50

Com arribar-hi

Des de Barcelona

1. Sortim de Barcelona direcció Girona – França per l’AP-7.2. Deixem l’autopista a la Sortida 4 – Figueres.3. Quan sortim de l’autopista, continuem per la nacional A-2 direcció França, veurem que a la nostra esquerra queda Figueres.4. Passats uns 6 km. sortirem a la dreta per agafar l’A-26 direcció Llançà.5. A 0,5 km. trobarem una rotonda, a l’esquerra d’aquesta, agafarem direcció a Vilabertran 0,5 km.

Des de França

1. Entrem per La Jonquera direcció Girona - Barcelona per l’AP-7.2. Deixem l’autopista a la Sortida 3 – Figueres.3. Agafem la nacional A-2, direcció Girona. Figueres ens queda a la nostra dreta.4. Passats uns 4 km. sortirem a la dreta per agafar l’A-26 direcció Llançà.5. A 0,5 km. trobarem una rotonda, a l’esquerra d’aquesta, agafarem direcció a Vilabertran 0,5 km.

Page 50: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 51

Joventuts Musicals de Figueres

L’any 1984 es constitueix la Federació de Joventuts Musicals de Catalunya. Des d'aquest moment cal pensar que les associacions locals han de tenir en comú no solament l'esperit i els principis sinó quelcom més. Cal vertebrar l'activitat federativa perquè, emprenent tasques d'àmbit català, es podrà optimitzar l'acció de les associacions al servei de la música, dels joves i el país.

El paper de Joventuts Musicals de Figueres és tan dinàmic com la mateixa vida de la societat de la qual forma part, engega sovint activitats, que més endavant aniran essent assumides pels òrgans de l'Administració cultural i educativa, i sempre actua com a lement dinamitzador social i cultural. La delegació de Joventuts Musicals de Figueres va iniciar la seva activitat pública amb l'organització de dos concerts durant les festes de la ciutat, l'any 1971: el Novak Quartet de Praga i el Cor Madrigal. L'èxit arribat i la favorable acollida que va donar el públic de Figueres va animar a seguir endavant en la creació de la dele-gació de Joventuts Musicals.

D'ençà 1963, que va desaparèixer l'Associació de Música, Figueres va estar mancada d'una activitat musical continuada i digna de la categoria de la ciutat. Tot això va fer moure un col·lectiu d'amants de la música a esta-blir contactes amb Joventuts Musicals d'Espanya per a obrir una delegació en la ciutat.

Joventuts Musicals de Figueres ha organitzat des de la seva creació més de 1.000 concerts i activitats paral·leles. En els seus anys d'existència s'han portat a terme audicions per a escolars, concerts familiars, 6 hores de jazz, 6 hores de blues, Concert a Muntanya, Festival de Jazz de Figueres, Curs Internacional de Música Romàntica, Concerts de Santa Cecília, Festival de Música Folk, Festival Internacional de Música de l'Empordà, Schubertíada a Vilabertran, Pòdium de Joves Intèrprets, Cicles de Música Clàssica, Música als Museus, etc.

Schubertíada a VilabertranJoventuts Musicals de FigueresTelèfon: 972 500 [email protected]ça Josep Pla, 2 (Teatre Jardí)17600 – Figueres

www.schubertiadavilabertran.catwww.jmfigueres.cat

Page 51: Dossier premsa Schubertiada 2010

Dossier de premsa

pàg. 52

Col·laboradors

Page 52: Dossier premsa Schubertiada 2010

www.schubertiadavilabertran.cat

http://twitter.com/schubertiada