HistòRia cfa can rull

download HistòRia cfa can rull

If you can't read please download the document

 • date post

  30-Jun-2015
 • Category

  Travel

 • view

  727
 • download

  2

Embed Size (px)

Transcript of HistòRia cfa can rull

 • 1. Histria

2. LEDIFICI

 • Al primer ter del segle XX la demografia de Sabadell es caracteritza pel fort increment que suposa larribada de grans contingents dimmigrants.
 • Lany 1924 en Victoriano Torn i Redn, propietari en aquell moment de les terres i la masia de Can Rull, va promoure un projecte durbanitzaci duna part daquests terrenys. Aix comenava la que seria laurbanitzaci Rull, promoguda com a ciutat jard, sense cap previsi de serveis sanitaris, culturals o educatius.

3. LA REPBLICA

 • En iniciar-se la II Repblica les principals inquietuds del consistori es centraven en lmbit cultural i educatiu. Una de les conseqncies daquest inters fou lampliaci de la minvada xarxa descoles pbliques, element que federals i anarquistes compartien i consideraven bsic per a garantir una bona formaci de la ciutadania.
 • Fruit daquesta voluntat educadora es construir l Escola Unitria de Bosc de Can Rull.Ledifici va ser projectat per larquitecte municipal

4. LA INAUGURACI

 • El 5 de mar de 1933 el president FRANCESC MACI va venir a Sabadell i va collocar la primera pedra del Grup Escolar Can Rull. L'Avi (com s'anomenava al president) va ser rebut per l'alcalde, Salvador Rib Garca. El grup escolar es va acabar durant el curs 1933-34, segons el projecte de l'aleshores arquitecte municipal Joaquim Manich. En aquella poca (com expliquen Isidre Carner i Teresa Lozano al llibreSabadell tal com era, 1930-1939 , al barri de Can Rull noms hi havia edificacions al carrer de Juan Valera.

5. 6. Lescola va comenar a funcionar el mateix curs 1934-35 atenent leducaci dels nens que hi havia al barri Sim Teresina 7. Aplec a la font 8. Consell de lEscola Nova Unificada (CENU)

 • El curs 1936-37 aquest centre es va integrar dins del Consell de lEscola Nova Unificada i va esdevenir un model de referncia on saplicaven les prctiques pedaggiques ms avanades del moment sota el lema de llibertat, coeducaci i racionalisme.

9.

 • Laltra edificaci educativa promoguda per lajuntament republic va ser El Grup Escolar de la Creu Alta situat a la carretera de Prats. El projecte, del mateix arquitecte municipal, es va signar el 1935 i un cop acabat denllestir fou enderrocat el 1942 per una decisi de les noves autoritats franquistes.

10. El Franquisme

 • Ledifici de lescola de Can Rull no va seguir el mateix cam en tractar-se de lnic equipament que tenia el barri i on a labril de 1939 van comenar les classes de doctrina (catequesi dominical) a crrec dun grup de pares escolapis i catequistes dAcci Catlica de la Purssima.

11.

 • En aquesta colla cal destacar la presncia duna figura rellevant, lasenyoreta Patro(Patro Agull). Aquesta dona s de bon record per a la gent del barri que la va conixer, ja que junt amb el seu fervor per la catequesi, va portar a terme una gran tasca datenci als nens, als necessitats i als malalts daquesta barriada.

12. Una mostradels canvis que va suposar la victria franquista la veiem en un document de 1941 signat per lalcalde accidentalJosep Maria Marcet, en el qual sadvoca per un canvi de nom de totes les escoles pbliques. El llistat de noms proposats sn personatges destacats delmovimiento , mrtirs i prcers, amb connotacions similars a les del nou nomencltor urb. Lescola de Can Rull fou rebatejada amb el nom dA grupacin EscolarMossn Cayetano Clauselles , sacerdot de la llar de jubilats assassinat durant la guerra civil. 13.

 • Sabem a ms que al mes de desembre de 1943 es va procedir a penjar retrats de les figures delCaudilloi delFundadora totes les escoles, entre elles la rebatejada de Can Rull. Aquest s un detall que es troba molt dacord amb el nou tarann que definia lescola franquista, que seguia les directius de la vella llei Moyano i que es trobava a anys llum de la pedagogia que el CENU havia impulsat en aquell centre.

14.

 • El mes de gener de 1942 es va celebrar a ledifici de lescola la primera missa de la histria de Can Rull. Posteriorment el Sr. Torn va cedir un solar per a aixecaruna esglsia que shavia de dedicar a Sant Antoni de Pdua. El gener de 1946 es va fer la cerimnia de collocaci de la primera pedra, el mateix any que sorganitzava un cor de caramelles per a donar un nou motiu docupaci als nens que ja comenaven a ser grans per continuar anant a doctrina.

15. La poblaci del barri es va anar incrementant, per no va ser fins als anys 60 que es va intentar solucionar alguns dels dficits endmics tot creant nous equipaments. El 1960 es va aprovar la construcci dun grup escolar al nou barri de Cifuentes. El 1962 es va aixecar aquest edifici, que va rebre el nom d Agrupacin Escolar Jacinta Duran, en memria de la Cinteta Rompa, esposa de lindustrial Domnec Codina. A aquest centre es va annexionar elGaiet Clauselles,que esdevingu el seu parvulari.En aquest parvulari es van fer obres el mar de 1976 per tal de convertir les dues aules i lespai com que tenia en cinc aules. 16. Lescola dadults

 • Davant de lescassetat de places educatives al barri, en terrenys municipals, avui en dia considerats dins del parc Catalunya, shi va construir el 1977 el CEIP Can Rull, el tercer centre deducaci infantil i primria del barri. En aquest centre va comenar a funcionar a partir del 1983 l Escola de Persones Adultes de Can Rull , que desprs de pelegrinar per diversos locals, va acabar ocupant lantic edifici de lEscola de Bosc de Can Rull, on sha consolidat.