Informació cursos SIV 2015

18
Escola de Parapent ENTRENÚVOLS youtube.com/entrenuvols Camí del Montsec, s/n 25691 - Àger (Lleida) [email protected] +34 973455023 09:00-14:00 +34 639776659 16:00-20:00 Informació cursos SEGURETAT i ACROBÀCIA 2015 facebook.com/entrenuvols twitter.com/entrenuvols www.entrenuvols.com

description

Informació dels cursos SIV de l'escola Entrenúvols per la temporada 2015. Cursos SIV-Pilotatge i Acrobàcia.

Transcript of Informació cursos SIV 2015

Page 1: Informació cursos SIV 2015

Escolade Parapent

ENTRENÚVOLS

youtube.com/entrenuvols

Camí del Montsec, s/n25691 - Àger (Lleida)

[email protected]

+34 973455023 09:00-14:00

+34 639776659 16:00-20:00

Informació cursosSEGURETAT i ACROBÀCIA

2015

facebook.com/entrenuvolstwitter.com/entrenuvols

www.entrenuvols.com

Page 2: Informació cursos SIV 2015

Camí del Montsec, s/n, 25691 Àger - Tel: +34 973455023 / +34 639776659www.entrenuvols.com / [email protected]

entrenúvolsIntroducció Estem orgullosos de poder presentar-vos la 13a temporada de cursos SIV

Entrenúvols!

Un curs de seguretat està pensat per ajudar al pilot a progressar en el seu procés formatiu o per a reforçar i actualitzar els coneixements adquirits.Com bé diu la paraula, l’objectiu és volar més segur, simplement.Per naturalesa, el vol en Parapent es desenvolupa en condicions turbu-lents, el què implica una sèrie de “moviments” i reaccions de l’ala particu-lars del parapent, així com les incidències derivades d’aquestes reaccions.Un curs de Seguretat serveix per a entendre com reacciona el parapent, perquè ho fa així, veure com anticipar-nos i arribat el cas, controlar les in-cidències de la manera més eficient possible. Tot això ho veurem teòrica-ment i és clar, a la pràctica. També incidirem en factors psicològics que poden afectar en un incident en vol.No és un curs pensat per a portar el cos i material al límit, just el contrari, és acostumar-nos a les reaccions del parapent i guanyar confiança, que ens permetrà actuar serenament davant d’una situació adversa.Un curs de seguretat no està pensat com a curs aïllat, sinó com una for-mació contínua. La freqüència dels cursos de reciclatges dependrà de les hores anuals, condicions de vol i possibilitats de cada pilot.Seria aconsellable que tot pilot rebés formació de Seguretat en Vol abans de posar-se en una situació de risc potencial, és a dir, vol tèrmic.Així doncs, un pilot amb uns 50 vols és un candidat perfecte per a realitzar el seu primer curs de seguretat per a iniciar-se al vol en tèrmica de manera segura.Els cursos d’acrobàcia estan pensats per aquells pilots que es vulguin inici-ar a l’acrobàcia o bé perfeccionar o aprendre noves maniobres. És impres-cindible entendre a la perfecció les reaccions de la vela i ser capaços de resoldre qualsevol incident en vol.

Tots els cursos són personalitzats per a cada pilot. Procurarem que cap pilot faci cap maniobra per sobre de les seves possibilitats, ja sigui per decisió pròpia o de l’instructor.

Què és un curs SIV?

Cursos de Seguretat i Acrobàcia en ParapentInformació GENERAL

Page 3: Informació cursos SIV 2015

Camí del Montsec, s/n, 25691 Àger - Tel: +34 973455023 / +34 639776659www.entrenuvols.com / [email protected]

entrenúvols

més de 10 anys de SIV

Història 2003Entrenúvols va començar a impartir els cursos SIV de manera regular a Annecy.2004 Inauguració del nostre propi centre SIV.Els vols es realitzen gràcies a un torn desbobinador instaŀlat en una llanxa motora.2005 - 2007Durant aquests anys s’ha consolidat com una zona idònia per a la pràctica d’aquests cursos cridant l’atenció a escoles estrangeres, Aérotests (labo-ratori d’homologacions responsable de la norma EN, depenent de la FFVL), fabricants...2008Estrenem una llanxa nova i fabriquem un torn segons les nostres necessi-

tats i experiència. El resultat fou molt satisfactori, permetent-nos ser més independents de les condicions adverses per el vol en torn (poc vent o lleugerament de cua en vol) gràcies a la velocitat de la llanxa i un millor funcionament del torn. Per desgràcia la temporada 2008 va acabar inesperadament aviat quan degut a un accident de circulació la llanxa va quedar destrossada...2009 - 2010Estrenem llanxa i torn, una evolució de l’utilitzat des del 2008.Junt amb Oscar Atillo i Raúl Rodríguez vam organitzar durant 2 anys el Revoluttion el primer Campionat d’Espanya d’Acrobàcia.

Tot i popularitzar-se l’etiqueta “SIV” el nostre curs va més enllà de què va ser un curs SIV. El nom original SIV ve del francès, tot i que coincideix en català: “Simulació d’Incidents en Vol”. Actualment aquesta denominació hauria de ser “Simulació i Control d’Incidents en Vol”, traducció del fran-cès, SMIV. La “M” de “Matriage”, “Control”. La traducció al català, SCIV, és cacofònica i no s’utilitza. També e pot trobar la denominació de “Curs de Pilotatge”. Els nostres cursos van més enllà d’un Curs de Pilotatge, doncs a més de veure les tècniques de Pilotatge, utilitzem aquestes tècniques i al-gunes d’acrobàcia per a controlar el parapent davant d’incidències en vol.

Cursos de Seguretat i Acrobàcia en ParapentInformació GENERAL

nova temporada 2015

Novetats 2015 - A la part tècnica, el 2014 vam estrenar nou motor per a la llanxa. Lleuge-rament més potent, més eficient i més fiable.Volem reduïr al mínim els problemes tècnics durant els nostres cursos.

- Hem implantat descomptes per als ex-alumnes que repeteixin curs. Es-perem que això ajudi a fomentar la seguretat!

Pel 2015, com cada temporada, actualitzem els continguts de les classes teòriques i pràctiques a les novetats de disseny i les conseqüències en re-accions i pilotatge. Entendràs què és i què implica volar amb un parapent amb Shark-Nose, 2 o 3 bandes, varilles, etc...

diferents maneres de dir una mateixa cosa...

Denominacions

Page 4: Informació cursos SIV 2015

Camí del Montsec, s/n, 25691 Àger - Tel: +34 973455023 / +34 639776659www.entrenuvols.com / [email protected]

entrenúvols

La llanxa, el torn i el pantà

Infraestructura El sistema que utilitzem per a guanyar alçada és una llanxa motora d’alta potència i un torn desbobinador. Tot això ens permet agafar altures mitja-nes d’uns 800 metres per sobre del pantà (600-1200m).El vol en torn no té cap dificultat, inclús per a un pilot novell. És un sistema que també s’utilitza en cursos d’iniciació.

Per al pilot, aquest sistema també té avantatges:• Eliminació de la necessitat de pujar a un envol, és a dir, plegar el pa-rapent després de cada vol, 40’ de transport fins a l’envol, sortida plena de gent... temps de preparació: posar-se el casc i cadira.• Entre vol i vol senzillament ens hem de preocupar de deixar el pa-rapent en coliflor i relaxar-nos fins que ens torni a tocar. Això permet descansar més, fer els brífings més extensos i si l’estrès ho permet, fer més vols.• Aprofitament òptim de cada vol. Tenim una alçada efectiva per a fer les maniobres d’uns 800m de mitja. Això vol dir que 2 vols al pantà acumulen més alçada que 3 a Annecy, la zona alternativa més propera.• Veure l’evolució de la resta d’alumnes. Això és molt important, ja que observar el què fan els demés i poder comentar el què ha passat just acabat el vol amb tothom ajuda molt a entendre les coses. Obser-var és una fase molt important de l’aprenentatge i teniu a l’instructor a terra amb vosaltres en tot moment.

• L’instructor està en tot moment amb els alumnes per a resoldre qualse-vol dubte i anar comentant cada vol.

• Molta menys dependència de la meteorologia: Estem en una zona on habitualment es vola molt. El règim de brises a l’embassament és molt regular i constant i amb poques turbulències tèrmiques.

• La temporada de vol a l’embassament és des de l’abril fins el setembre, sense interrupcions burocràtiques.

• Ja de pas, s’acaba el curs sent un màster del torn.• Ah! I no us deixeu el banyador. L’envol és la platja del pantà i un banyet de tant en tant no està de més...

Cursos de Seguretat i Acrobàcia en ParapentInformació GENERAL

Els cursos es realitzen al pantà de Sant Antoni, a La Pobla de Segur (Pallars Jussà), a 40 minuts d’Àger, on tenim la nostra escola. La zona es caracterit-za per amplis aterratges a les vores de l’embassament i un règim de brises constant i regular que ens permet volar molts dies a l’any i moltes hores al dia. Al no ser una zona de vol i sobretot el fet de que només és possible volar amb l’ajuda d’una llanxa i un torn fa que sigui una zona on no troba-rem més parapents volant. Disposem de zona de bany i “Xiringuito” per a menjar o beure just al costat. Gol habitual de les competicions d’Àger.

El nostre centre SIV

La Zona

Page 5: Informació cursos SIV 2015

Camí del Montsec, s/n, 25691 Àger - Tel: +34 973455023 / +34 639776659www.entrenuvols.com / [email protected]

entrenúvols

Professionals amb llarga experiència en el

món del parapent

Equip L’equip d’instructors i professionals d’Entre-núvols fa possible la realització dels cursos en un entorn segur i agradable.Patró i operador de torn tenen una llarga ex-periència en aquest camp.

L’instructor dels cursos és Jordi Marquillas.Instructor SIV amb 12 anys experiència en el funcionament i guiat de cursos de seguretat i acrobàcia.

SIV Master instructor en el sistema APPI. Coŀlaborador de l’associació internacional APPI. Professor del Workshop APPI Sudamèrica a Ecuador 2013 per a instructors, instructors SIV i Acro.

Jordi Marquillas és pilot de test de la norma EN per Aérotests (laboratori FFVL encarregat de les homologacions EN) des de fa 10 anys.Això li permet estar al dia de les últimes tendències de disseny i compor-tament dels parapents, en permanent contacte amb fabricants, dissenya-dors, laboratori i participant de l’evolució de la norma EN.

Tot i que sense una dedicació plena, és pilot de competició en Cross i Acro-bàcia i ha format part de l’equip espanyol de cross i forma part de l’equip espanyol d’acrobàcia.Campió d’Espanya 2103 de cross en la categoria SPORT.

Resum dels cursos

Els cursos Cada pilot és diferent, té diferents necessitats, ambicions i nivell. És per això que hem creat diferents cursos per adaptar-nos a la realitat de cada pilot.Proposem un total de 4 cursos diferents:

CURS DURACIÓ PREU APPISIV BÀSIC 4 dies / 6 vols mín. 510€ SIV Pilot

SIV AVANÇAT 5 dies / 8 vols mín. 660€ Advanced SIV Pilot

ACROBÀCIA 5 dies / 8 vols mín. 660€ ACRO Pilot

RECICLATGE SIV 4 dies / 6 vols mín. 510€ Advanced SIV Pilot

5% DE DESCOMPTE PER A PILOTS QUE JA HAN FET UN SIV AMB ENTRENÚVOLS

El curs SIV Bàsic està pensat per a pilots que s’estan iniciant en el vol en condicions tèrmiques. Es treballen les situacions més habituals.El curs SIV Avançat és el curs on veurem totes les incidències i situacions en les que ens podem trobar volant en parapent. Està pensat per a pilots que vulguin aprendre a controlar el seu parapent al màxim nivell.El curs d’Acrobàcia està pensat per a pilots experimentats que ja dominin totes les tècniques del SIV Avançat i vulguin aprendre a realitzar manio-bres acrobàtiques amb seguretat.El curs de Reciclatge SIV està pensat per a pilots que ja han realitzat un curs i volen actualitzar, ampliar o refrescar coneixements.

Cursos de Seguretat i Acrobàcia en ParapentInformació GENERAL

Page 6: Informació cursos SIV 2015

Camí del Montsec, s/n, 25691 Àger - Tel: +34 973455023 / +34 639776659www.entrenuvols.com / [email protected]

entrenúvols

Què aprendré a un curs SIV?

Contingut Els cursos SIV d’Entrenúvols no són només pràctics, és a dir, no és sim-plement volar. Tot i ser un dels més generosos en temps de vol, hi ha molt més contingut. Tots els cursos consten de:- Revisió de material. Instal·lació del paracaigudes a la cadira.- Classes teòriques. Evolució dissenys, comportaments, homologacions...- Classes pràctiques. Un cop acabat el briefing, a posar en pràctica lo après!- Filmació en vídeo HD. Analitzarem a l’aula els vols de cada dia.- Pràctica de Llançament de paracaigudes. Opcional, però molt recomanat!

L’ús de la llanxa i torn ens permet optimitzar al màxim el temps de vol: en funció del pilot, vela i condicions podem tenir entre 600 i 1200m d’altura efectiva per a practicar. Uns 800m de mitjana. A Annecy, per exemple, l’alçada efectiva és d’entre 400m (sense tèrmica) i 600m (amb tèrmica).Això vol dir que, de mitjana, 2 vols al nostre Centre SIV sumen més desni-vell que 3 vols a Annecy.Si per qualsevol motiu algun dels vols et quedes massa baix, farem un altre vol per a compensar l’alçada perduda. Només perdrem uns 10-15’.

Primer dia:16h30’ Trobada a l’escola Entrenúvols a Àger. Revisió d’equips Presentació curs i briefing de seguretat Briefing vols i teoria del dia següentSegon dia i fins el final del curs:8h Sortida cap al Centre SIV, al pantà de Sant Antoni.9h30’ Inici dels volsmigdia dinar al Xiringuito o Hotel Terradetstarda Debriefing i anàlisi vídeos Sessió teòrica (cada dia un tema diferent) Bríefing i teoria per als vols del dia següentEls dies són molt intensos i solem acabar molt tard. Recomanem venir des-cansats i mentalitzats per a rebre molta informació en pocs dies!Evidentment, la meteorologia pot fer variar el programa. Per sort, hem de modificar el programa molt poc sovint.

Reconeixement d’aptituds i legalitats

Titulacions Certificat EntrenúvolsA nivell català o espanyol, a diferència de la majoria de països europeus, no existeix cap titulació federativa que reconegui la formació SIV, excepte alguna federació autonòmica que si que exigeix haver fet un curs SIV per a certa titulació.Per a qui ho desitgi, Entrenúvols entregarà aquest Certificat-diploma.Titulació APPI - Association of Paragliding Pilots and Instructors Entrenúvols és una escola reconeguda APPI i l’instructor del curs, Jordi Marquillas, és SIV Master Instructor.Els alumnes obtindran la titulació de “Pilot SIV” en el curs bàsic i “Pilot SIV Avançat” per als qui facin el SIV Avançat o reciclatge SIV.APPI és una associació internacional de pilots i professionals del món del Parapent. La validesa de les seves titulacions depèn de cada país. Tot i així, és una titulació internacional que acredita uns coneixements mínims.

Com està organitzat el curs

Programa

Page 7: Informació cursos SIV 2015

Camí del Montsec, s/n, 25691 Àger - Tel: +34 973455023 / +34 639776659www.entrenuvols.com / [email protected]

entrenúvolsPresentació Curs paraŀlel a la progressió en

parapent. No és un curs estres-sant ni farem maniobres extre-mes. En aquest curs ensenya-rem, practicarem i resoldrem incidències en vol típiques del vol tèrmic com per ex. plegades asimètriques, frontals, controlar abatudes, etc…També veurem i practicarem tèc-niques de pilotatge actiu per aprendre a anticipar-nos a la incidència.En aquest curs veurem lo imprescindible que tot pilot hauria de conèixer per a volar amb un mínim de seguretat.El piloto que així ho vulgui, obtindrà la titulació d’APPI SIV Pilot.

Resum del curs

Objectius • Millorar el nivell de pilotatge.• Reconèixer incidències en vol i controlar el parapent en condicions de

turbulència.• Aprendre les maniobres de descens més habituals.• Prendre decisions correctes davant una incidència en el vol.• Divertir-te aprenent!

Objectius del curs

Cursos de Seguretat i Acrobàcia en ParapentCurs SIV BÀSIC

A qui va destinat el curs?

Per a qui? Pensat per a pilots a partir d’uns 50 vols que vulguin aprendre a controlar el parapent per poder començar a volar en condicions turbulents (vol de tèrmica).Pilots amb qualsevol experiència que no vulguin realitzar les maniobres més exigents.

Temps necessari per a realitzar el curs

Duració El curs té una duració de 6 vols i 4 dies, normalment, podent variar de 3 a 5 depenent de la meteorologia i núm. d’alumnes.Si el temps no acompanya, allargarem el curs en funció de la disponibilitat dels alumnes.

El necessari per a poder fer el curs

Requisits Autonomia de vol, és a dir, saber sortir i aterrar sense assistència.No és necessària cap tipus de titulació donat que el curs l’imparteix una escola de parapent professional i com a tal, disposem d’assegurança que cobreix als nostres alumnes durant el curs.

Page 8: Informació cursos SIV 2015

Camí del Montsec, s/n, 25691 Àger - Tel: +34 973455023 / +34 639776659www.entrenuvols.com / [email protected]

entrenúvolsIncidències Aquest és el programa complert d’incidències que practicarem en el curs.

El curs s’adapta a cada pilot. Si algun pilot no es veu capaç de realitzar una incidència o els instructors creuen que no està capacitat, no practicarà la incidència. Serà molt més instructiu incidir en aprendre a controlar una incidència més bàsica en comptes d’intentar provocar una incidència en la que és probable que perdi el control.

• Amplitud de maniobra dels comandaments (frens).• Orelles (recerca del paratxutatge).• Plegades asimètriques.• Plegades frontals.• Dofins• Control d’abatudes.• Espirals• Wing Overs - Inversions (amb pes i comandaments)• Maniobra d’evasió• Pilotatge alternatiu a les D (o C)

• Bandes B (opcionals)• Llançament del paracaigudes d’emergència (opcional)

NOTA IMPORTANT: Aquest esquema és orientatiu, és el programa d’evo-lució, però cada pilot evoluciona diferent i té un nivell diferent. Ja sigui per recomanació de l’instructor o per voluntat del pilot, es pot decidir no rea-litzar determinades incidències. La base del curs és CONTROL, no és la intenció provocar una situació de descontrol, ja que a part de perillosa és contraproduent en la progressió.

Quines maniobres practicarem?

Metodologia Temari teòric dels nostres cursos:• Teoria de les maniobres a realitzar: sensacions, simulació i resolució.• Paracaigudes d’emergència: tipus, utilització, problemes freqüents.• Noves tecnologies i conseqüències: 2 i 3 bandes, varilles, shark nose...• Aerodinàmica: desplaçament del centre de pressions, perfils, etc...• Teoria del pèndul: dofins i abatudes pendulars i aerodinàmiques.

La pràctica no serveix de res sense una base teòrica. No començarem a volar sense saber el què anem a fer i les afectacions de les diferents acci-ons que podem realitzar o reaccions que pot tenir el parapent .Per cada maniobra veurem:• Sensacions: Què notarem en les diferents fases.• Origen: És un incident, un error de pilotatge, una maniobra provocada?• Resolució: Com hem d’actuar per controlar el parapent.• Prevenció: Quines accions podem fer per evitar perdre el control.• Possibles conseqüències: Com reaccionarà el nostre parapent.• Simulació: Com provocarem la maniobra durant el curs.Això ho veurem en profunditat durant les teòriques a l’aula i resoldrem dubtes just abans de cada vol.

Opcionalment oferim la possibilitat de reforçar els coneixements amb l’ajuda de biplaces pedagògics que es faran fora dels dies de curs.

Temari del curs

Cursos de Seguretat i Acrobàcia en ParapentCurs SIV BÀSIC

Page 9: Informació cursos SIV 2015

Camí del Montsec, s/n, 25691 Àger - Tel: +34 973455023 / +34 639776659www.entrenuvols.com / [email protected]

entrenúvolsPresentació És el curs de seguretat més complert. Destinat a qui vulgui conèixer a fons

totes les reaccions del parapent.Els exercicis que realitzem al curs són simulacions de diferents situacions que ens podem trobar en vol, ja siguin degudes a turbulències o a un error de pilotatge, així com maniobres d’utilitat.L’objectiu del curs NO és el vol acrobàtic tot i que per a controlar el pa-rapent utilitzarem tècniques pròpies de l’acrobàcia a més de ser la base per a qualsevol pilot que es vulgui iniciar a l’acrobàcia. Moltes maniobres acrobàtiques són incidències controlades i pilotades. Qualsevol maniobra acrobàtica pot derivar a qualsevol incidència en vol, cosa per la qual es fa imprescindible controlar-les totes.El curs és equivalent al “SMIV” francès (Simulation et Matriage des Inci-dents en Vol), on la M ve del “Matriage” que significa Control.És a dir, no ens limitem a provocar una incidència i esperar a que es resol-gui o a no actuar malament, sinó que l’objectiu és aprendre a actuar per ajudar a controlar la situació.

Durant el curs veurem i controlarem totes les incidències en vol derivades de ple-gades o errors de pilotatge, aprendrem tècniques de pilotatge avançat i també aprendrem a utilitzar maniobres de des-cens ràpid.L’ordre de les maniobres està pensat de manera que mai una maniobra pugui de-rivar a una altra que encara no haguem practicat.

Resum del curs

Objectius del curs

Objectius • Millorar el nivell de pilotatge.• Reconèixer i controlar totes les incidències en vol.• Aprendre a controlar el parapent en turbulència• Aprendre i controlar maniobres de descens ràpid• Prendre decisions correctes enfront d’una incidència en vol• Divertir-se aprenent!

A qui va destinat aquest curs?

Per a qui? Pensat per a pilots que vulguin aprendre a controlar el parapent per a volar en condicions turbulents (vol en tèrmica) i conèixer i controlar les reaccions del parapent en qualsevol situació.Pilots que es vulguin iniciar a l’acrobàcia. Aquest curs és la base per a po-der començar a progressar de manera segura dins l’acrobàcia..

Temps necessari per a realitzar el curs

Duració El curs té una duració de 8 vols, que ens portaran entre 4 i 6 dies, depenent del número d’alumnes per curs i de les condicions meteorològiques. Si el temps no acompanya allargarem el curs el temps necessari.

El necessari per a inscriure’s a un curs

Requisits

Cursos de Seguretat i Acrobàcia en ParapentCurs SIV AVANÇAT

Autonomia de vol, és a dir, saber sortir i aterrar sense assistència.No és necessària cap tipus de titulació donat que el curs l’imparteix una escola de parapent professional i com a tal, disposem d’assegurança que cobreix als nostres alumnes durant el curs.

Page 10: Informació cursos SIV 2015

Camí del Montsec, s/n, 25691 Àger - Tel: +34 973455023 / +34 639776659www.entrenuvols.com / [email protected]

entrenúvolsIncidències Aquest és el programa complert d’incidències que practicarem en el curs.

El curs s’adapta a cada pilot. Si algun pilot no es veu capaç de realitzar una incidència o els instructors creuen que no està capacitat, no practicarà la incidència. Serà molt més instructiu incidir en aprendre a controlar una incidència més bàsica en comptes d’intentar provocar una incidència en la que és probable que perdi el control

• Amplitud de comandaments (frens).• Orelles (recerca del paratxutatge).• Plegades asimètriques amb i sense accelerador.• Plegades frontals amb i sense accelerador.• Dofins / control de d’abatudes.• Pilotatge alternatiu a les C o D• Espirals / Barrines.• Autorotacions.• Pèrdues. Back flight• Barrines planes. Negatius• Wing Overs. Només amb pes i amb frens.• Recerca de la pèrdua.• Maniobra d’evasió.• Llançament del paracaigudes d’emergència.

NOTA IMPORTANT: Aquest esquema és orientatiu, és el programa d’evo-lució, però cada pilot evoluciona diferent i té un nivell diferent. Ja sigui per recomanació de l’instructor o per voluntat del pilot, es pot decidir no rea-litzar determinades incidències. La base del curs és CONTROL, no és la intenció provocar una situació de descontrol, ja que a part de perillosa és contraproduent en la progressió.

Quines maniobres practicarem?

Metodologia

Desenvolupament del cur

Cursos de Seguretat i Acrobàcia en ParapentCurs SIV AVANÇAT

Temari teòric dels nostres cursos:• Teoria de les maniobres a realitzar: sensacions, simulació i resolució.• Paracaigudes d’emergència: tipus, utilització, problemes freqüents.• Noves tecnologies i conseqüències: 2 i 3 bandes, varilles, shark nose...• Aerodinàmica: desplaçament del centre de pressions, perfils, etc...• Teoria del pèndul: dofins i abatudes pendulars i aerodinàmiques.La pràctica no serveix de res sense una base teòrica. No començarem a volar sense saber el què anem a fer i les afectacions de les diferents acci-ons que podem realitzar o reaccions que pot tenir el parapent .Per cada maniobra veurem:• Sensacions: Què notarem en les diferents fases.• Origen: És un incident, un error de pilotatge, una maniobra provocada?• Resolució: Com hem d’actuar per controlar el parapent.• Prevenció: Quines accions podem fer per evitar perdre el control.• Possibles conseqüències: Com reaccionarà el nostre parapent.• Simulació: Com provocarem la maniobra durant el curs.Això ho veurem en profunditat durant les teòriques a l’aula i resoldrem dubtes just abans de cada vol.Opcionalment oferim la possibilitat de reforçar els coneixements amb l’ajuda de biplaces pedagògics que es faran fora dels dies de curs.

Page 11: Informació cursos SIV 2015

Camí del Montsec, s/n, 25691 Àger - Tel: +34 973455023 / +34 639776659www.entrenuvols.com / [email protected]

entrenúvolsPresentació Cada Vegada més, l’acrobàcia és una modalitat amb més pes dins el món

del parapent.Durant molts anys ha estat mal vista per la majoria de pilots i autoritats, però des de fa no massa anys s’ha anat acceptant cada cop més per a fe-deracions i comunitat de pilots.Tècnicament hi ha hagut una evolució molt ràpida a la vegada que la acro-bàcia ha deixat de ser un tabú i a l’haver-hi més practicants cada cop hi ha més interessats en aquest món.Avui en dia hi ha una sèrie de maniobres “fàcils”, aptes per a qualsevol vela i per la majoria de pilots i unes altres que exigeixen un nivell de pilotatge altíssim, veles específiques i moltes hores d’entrenament, sent una moda-

litat totalment diferent al Vol Lliure.Com tota modalitat, cal aprendre certes tècniques de pilotatge per evolucionar d’una manera segura i ràpida.L’acrobàcia és una modalitat potenci-alment molt perillosa. Si bé vist des de fora sembla molt fàcil, existeix una di-ficultat elevada en la coordinació i tem-po de les accions de pilotatge que hem d’aprendre a sentir i harmonitzar.Degut a la gran varietat de maniobres i pilots de diferent nivell, és un curs to-talment personalitzat.

Resum del curs

A on volem arribar

Objectius • Millorar el nivell de pilotatge• Iniciació a l’acrobàcia• Controlar les maniobres elementals d’acrobàcia• Seguretat en acrobàcia• Divertir-se aprenent!

El necessari per a poder inscriure’s al

curs

Requisits No és necessària cap tipus de titulació donat que el curs l’imparteix una escola de parapent professional i com a tal, disposem d’assegurança que cobreix als nostres alumnes durant el curs.Això si, per a començar a practicar acrobàcia és imprescindible:• Dominar a la perfecció TOTES les maniobres del curs SIV AVANÇAT.• No acceptarem cap pilot que no controli bé TOTES les maniobres, espe-

cialment la PÈRDUA.• En cas de no complir els 2 punts anteriors invitarem al pilot a realitzar

el curs SIV AVANÇAT o si no ho desitja, podrà optar a la devolució del 50% de l’import total del curs.

Temps necessari per a realitzar el curs

Duració El curs té una duració de 8 vols, que ens portaran entre 4 i 6 dies, depenent del número d’alumnes per curs i de les condicions meteorològiques. Si el temps no acompanya allargarem el curs el temps necessari.

Cursos de Seguretat i Acrobàcia en ParapentCurs d’ACROBÀCIA

Page 12: Informació cursos SIV 2015

Camí del Montsec, s/n, 25691 Àger - Tel: +34 973455023 / +34 639776659www.entrenuvols.com / [email protected]

entrenúvolsManiobres La base de l’acrobàcia la podem resumir en 3 maniobres:

PÈRDUA, WING OVER i SAT.Depenent del nivell de cada pilot, començarem desenvo-lupant cada una d’aquestes 3 maniobres per a anar evo-lucionant i enllaçant maniobres.A continuació desenvolupem cada maniobra base a les diferents maniobres que ens pot dur, sense incloure una llista detallada de totes les maniobres existents.Cada pilot arribarà fins on pugui o vulgui. En un sol curs, partint de zero, és totalment impossible dominar totes les maniobres.

PÈRDUA:És molt important per a la seguretat en acrobàcia. És una maniobra a controlar “amb els ulls tancats” abans de rea-litzar un curs d’acrobàcia. A partir d’ella aprendrem:• VOLAR MARXA ENRERA (TAIL SLIDE): És una pèrdua

controlada en la que el parapent vola en sentit contrari al de vol habitual.

• PARATXUTATGE: Mantenir el parapent totalment obert però sense volar i sense moviment pendular ni rotatiu.

• PÈRDUA DINÀMICA: Provocar una pèrdua en el mo-ment final de la trepada amb el parapent el més en-rederit possible. Es tracta de recuperar el vol sense desviar-nos de la trajectòria que portàvem abans de provocar la pèrdua.

• HELICÒPTER: Mantenint el parapent paratxutat, s’ini-cia un gir sobre nosaltres mateixos amb l’eix centrat i el més immòbil possible. És una maniobra de molt difícil realització.

WING OVER:La segona maniobra bàsica és ja de per si força complica-da i portada a l’extrem ens permetrà fer el looping. És una maniobra a la que molta gent s’hi atreveix a baixa alça-

da infravalorant la seva dificultat. Amb aquesta maniobra aprendrem:• WING OVERS: Inversions de gir en les que es tracta d’augmentar cada vegada més l’angle d’alabeig fins arribar a supe-rar els 90º (“Wing Over”: sobre l’ala)• WING OVER ASIMÈTRIC o ESPIRAL ASIMÈTRICA: Inversions de gir d’igual amplitud que en els Wing Over, però sempre cap el mateix costat.• LOOPING: Després d’una seqüència de Wing Overs Asimètrics i acumular molta energia, fem una inversió per a passar just per la vertical de la vela.

Quines maniobres podré aprendre?

Cursos de Seguretat i Acrobàcia en ParapentCurs d’ACROBÀCIA

Page 13: Informació cursos SIV 2015

Camí del Montsec, s/n, 25691 Àger - Tel: +34 973455023 / +34 639776659www.entrenuvols.com / [email protected]

entrenúvolsSAT:Maniobra inventada per Raúl Rodríguez i que agafa el nom de l’equip “Safety Acro Team”, liderat per ell mateix. Ha representat un salt molt important en la evolució de l’acrobàcia donant peu a fi-gures fins fa poc inimaginables combinada amb altres maniobres.• SAT: Rotació de la vela amb l’eix de gir vertical situat entre el pilot i la vela (el pilot vola enrere) i amb el pla interior per sobre de l’exterior.COMBINACIONS:Degut a la quantitat de combinacions possibles, no les detallarem totes:• TWISTER (HELICO TO HELICO): Enllaçar dos helicòpters cap el costat contrari sense passar per la fase de vol.• McTWIST: Durant una inversió, realitzar un negatiu. El nom li ve donat per la facilitat amb què la maniobra té per acabar amb moltes voltes de twist.• SAT ASIMÈTRIC: Intercalar un SAT mentre fem Wing Overs asimètrics. El resultat és un SAT amb l’eix inclinat, el més proper possible a la horitzontal i la vela passarà una o dues vegades per

sota del pilot.• MISTY FLIP: Enllaçar una inversió, Wing Over o Dofí amb una volta

d’helicòpter i seguir volant.

NOTA IMPORTANT: Aquest esquema és orientatiu, és el programa d’evolu-ció, però cada pilot evoluciona diferent i té un nivell de pilotatge diferent. Ja sigui per recomanació de l’instructor o per voluntat del pilot, es pot decidir no arribar a practicar algunes maniobres. La base del curs és el CONTROL, no és la intenció provocar situacions de descontrol, ja que a part de perillós és contraproduent per a la progressió.

Metodologia Temari teòric dels nostres cursos:• Teoria de les maniobres a realitzar: sensacions, simulació i resolució.• Paracaigudes d’emergència: tipus, utilització, problemes freqüents.• Noves tecnologies i conseqüències: 2 i 3 bandes, varilles, shark nose...• Aerodinàmica: desplaçament del centre de pressions, perfils, etc...• Teoria del pèndul: dofins i abatudes pendulars i aerodinàmiques.

Per cada maniobra veurem:• Sensacions: Què notarem en les diferents fases.• Origen: És un incident, un error de pilotatge, una maniobra provocada?• Resolució: Com hem d’actuar per controlar el parapent.• Prevenció: Quines accions podem fer per evitar perdre el control.• Possibles conseqüències: Com reaccionarà el nostre parapent.• Simulació: Com provocarem la maniobra durant el curs.Això ho veurem en profunditat durant les teòriques a l’aula i resoldrem dubtes just abans de cada vol.

Opcionalment oferim la possibilitat de reforçar els coneixements amb l’ajuda de biplaces pedagògics que es faran fora dels dies de curs.

Desenvolupament del curs

Cursos de Seguretat i Acrobàcia en ParapentCurs d’ACROBÀCIA

Page 14: Informació cursos SIV 2015

Camí del Montsec, s/n, 25691 Àger - Tel: +34 973455023 / +34 639776659www.entrenuvols.com / [email protected]

entrenúvolsInformació El factor més important per a poder respondre amb rapidesa davant una

incidència és tenir automatitzat el procediment.Només hi ha un truc: hores de pràctica. Si bé hi ha maniobres que es poden practicar amb seguretat sobre del terra amb suficient altura de seguretat,

n’hi ha d’altres que no és gens recomanable practicar sobre el terra.Un exemple clar de moviment automatitzat és el canvi de marxa mentre conduïm (excepte cotxes automàtics, és clar...). És un moviment que no pensem, ho podem fer mentre pensem en una altra cosa i l’acció és immediata. Un conductor novell, tarda molt més en fer la mateixa acció, ja que ha de pensar i processar tota la informació.Aquest temps, per a nosaltres, és molt important. Una acció ràpida ens evitarà que el problema vagi a més i pugui resultar, per exemple, en una temuda autorotació.Aquest curs està pensat per a reforçar tots els coneixe-ments vistos en un curs SIV, automatitzar moviments i actualitzar les tècniques de pilotatge, que amb el pas

del temps van evolucionant.

El què has de saber

A on volem arribar

Objectius • Millorar el nivell de pilotatge.• Reconèixer les incidències en vol.• Controlar el parapent en turbulència.• Aprendre i controlar les maniobres de pilotatge i descens ràpid.• Prendre decisions correctes davant una incidència en vol.• Actualitzar coneixements i aprendre noves tècniques.• Automatitzar moviments.• Divertir-se aprenent!

A qui va destinat aquest curs?

Per a qui? Pilots que ja han realitzat un curs SIV AVANÇAT i vulguin refrescar, actua-litzar o ampliar coneixements i experiència.Pilots que han realitzat un curs SIV BÀSIC recentment i vulguin ampliar coneixements.Si es vol aprofitar al màxim, recomanem el curs SIV AVANÇAT per a fer més vols i més dies de curs. Com sempre, s’adaptarà a cada pilot.

Temps necessari per a realitzar el curs

Duració El curs té una duració de 6 vols i 4 dies, normal-ment, podent variar de 3 a 5 depenent de la mete-orologia i núm. d’alumnes.Si el temps no acompanya, allargarem el curs.

El necessari per a poder inscriure’s al

curs

Requisits Per a poder realitzar aquest curs és imprescindible haver fet amb anterioritat un curs SIV.No és necessària cap tipus de titulació donat que el curs l’imparteix una escola de parapent professi-onal i com a tal, disposem d’assegurança que co-breix als nostres alumnes durant el curs.

Cursos de Seguretat i Acrobàcia en ParapentCurs RECICLATGE SIV

Page 15: Informació cursos SIV 2015

Camí del Montsec, s/n, 25691 Àger - Tel: +34 973455023 / +34 639776659www.entrenuvols.com / [email protected]

entrenúvolsInformació

El què has de saber

Requisits per a fer aquest curs

Per a qui? Pilots que ja hagin realitzat un curs amb Entrenúvols i vulguin perfeccionar maniobres ja apreses sense guiat, només assistència de seguretat.En cap cas s’acceptarà a cap pilot si abans no ha realitzat un curs amb En-trenúvols.Cada pilot haurà d’informar de les maniobres que vol practicar.Entrenúvols es reserva el dret de limitar la dificultat de les maniobres o ne-gar-se a remuntar un pilot amb actituds temeràries i/o un descontrol evi-dent.Recorda: perfeccionar no té res a veure amb aprendre. Si vols aprendre et recomanem un curso adaptat a les teves necessitats o inquietuds!

Per a tots aquells que ja heu fet un curs i vulgueu practicar d’una manera segura, controlada i supervisada, oferim packs de vols. No inclou el guiat en vol, part teòrica, gravació i visionat de vídeo.Els vols de reciclatge es poden fer mentre es facin coincidir amb un curs SIV programat o per un mínim de 15 vols contractats en total (varis pilots).

TEST CENTER

Proba a fons la vela que t’interessa

Entrenúvols és TEST CENTER d’AirDesign, Nervures i Advance. Si estàs interessat en provar qualsevol vela d’aquestes marques pots posar-te en contacte amb nosaltres per a realitzar vols de test amb les nostres veles demo. Recorda que és un vol complementari al test de vol en una zona de vol. En aquest vol de test podràs veure les reaccions de la vela en incidèn-cies en un entorn segur.

Cursos de Seguretat i Acrobàcia en ParapentVols de perfeccionament

Page 16: Informació cursos SIV 2015

Camí del Montsec, s/n, 25691 Àger - Tel: +34 973455023 / +34 639776659www.entrenuvols.com / [email protected]

entrenúvolsCursos de Seguretat i Acrobàcia en ParapentInformació GENERAL

Material

Material necessari per a fer el curs

Per a realitzar un curs SIV es necessita, bàsicament, un equip complert: parapent, cadira, paracaigudes d’emergència i emissora de ràdio:

PARAPENT:Idealment, el parapent amb el que habitualment voles. Si bé és molt més fàcil aprendre certes tècniques amb parapents d’homologació baixa (EN B), la realitat és que les incidències les trobarem amb el parapent que vo-lem habitualment. És per això que és preferible fer el curs amb el material que utilitzem habitualment i així conèixer el nostre parapent al màxim.És preferible que el parapent sigui homologat, d’aquesta manera ens asse-gurem unes reaccions previsibles en funció de la homologació.

CADIRA:La mateixa recomanació: utilitza la cadira amb la que voles habitualment. El pilotatge amb una cadira de posició reclinada (carenada o no) varia bas-tant al d’una cadira en posició clàssica.No modificarem la protecció de la cadira excepte en el moment de fer el llançament voluntari del paracaigudes d’emergència. La protecció servirà per evitar lesions en cas d’una entrada forta a l’aigua o un mal aterratge al terra. Lluitarem amb totes les nostres forces per treure el molt mal costum d’aterrar amb el cul si es dóna el cas en algun pilot.

PARACAIGUDES D’EMERGÈNCIA:Homologat, revisat i airejat en el plaç corresponent. És un element de se-guretat que sempre ha d’estar en perfecte estat d’ús. El primer dia del curs revisarem la instal·lació del paracaigudes a la cadira. Entrenúvols es reser-va el dret de no admetre pilots amb paracaigudes en mal estat així com una mala instal·lació si el pilot no està disposat a solucionar el problema.

EMISSORA DE RÀDIO:És imprescindible una ràdio de 2m amb car-regador i amb càrrega cada dia.

És recomanable por-tar roba de recanvi per si acabem dins de l’ai-gua, així com banya-dor i protecció solar en abundància.

Page 17: Informació cursos SIV 2015

Camí del Montsec, s/n, 25691 Àger - Tel: +34 973455023 / +34 639776659www.entrenuvols.com / [email protected]

entrenúvolsInclòs

El curs inclou...

A més de les classes teòriques i els vols corresponents a cada curs s’in-clou:

• Armilla salvavides• Bosses estanques per a l’emissora• Plegat de paracaigudes en cas de que es mulli accidentalment• Certificat acreditatiu de realització d’un curs SIV (sota petició)• Gravació en vídeo durant el curs• Revisió de l’equip de seguretat• Llanxa de rescat• Filmacions realitzades durant el curs

No inclòs

El curs no inclou...

Corre a compte del pilot:• Assecat, plegat i revisió del paracaigudes un cop acabat el curs• Equip de vol• Allotjament i menjars• Desplaçament fins al Centre SIV (Pantà de Sant Antoni, La Pobla de

Segur)

CALENDARI

Cursos 2015

El calendari per a la temporada 2015 és el següent:

• 19 - 24 ABRIL• 3 - 7 MAIG• 8 - 12 JUNY• 2 - 6 AGOST• 16 - 20 AGOST• 30 - 3 AGOST - SETEMBRE

L’hora d’inici és a les 16h30’ del primer dia de curs a l’escola Entrenúvols.

Aquest calendari és susceptible de modificacions. Consulta el calendari actualitzat a la nostra web.

Existeix la possibilitat d’organitzar cursos fora d’aquestes dates amb un mínim de 5 pilots inscrits.

Us recomanem aprofitar la visita a Àger per a volar des del Montsec. No us perdeu l’oportunitat!

Cursos de Seguretat i Acrobàcia en ParapentInformació GENERAL

Page 18: Informació cursos SIV 2015

Camí del Montsec, s/n, 25691 Àger - Tel: +34 973455023 / +34 639776659www.entrenuvols.com / [email protected]

entrenúvols

RESERVA

Inscripció a un curs SIV

Per a inscriure’s a un curs SIV és necessari omplir el següent formulari d’inscripció:http://www.entrenuvols.com/escola-de-parapent/cursos-de-seguretat/reserves-cursos-siv-acro/

Una vegada rebuda la petició de reserva, confirmarem la disponibilitat per email a la direcció proporcionada i hi haurà un plaç de 5 dies per a confir-mar la plaça mitjançant ingrés d’una paga i senyal.

Gaudeix d’un 5% de descompte per a reserves confirmades abans del 15 de febrer. Reserva aviat i estalvia’t uns calerons!Recorda que si ja has fet un curs SIV amb Entrenúvols tindràs un 5% de descompte al tornar a fer un altre curs.El curs s’anuŀlarà si no hi ha un mínim de 5 alumnes una setmana abans de la data d’inici.Aconsellem fer la reserva amb la màxima antelació possible per assegurar plaça al curs desitjat.

Per a qualsevol consulta o aclariment, quedem a la vostra disposició!Esperem veure’ns per Àger ben aviat!!Salutacions cordials,

Jordi Marquillas & Equip Entrenúvols

Preus

Resum de preus

Aquesta taula és un resum de preus de tots els cursos i serveis relacionats amb els cursos de seguretat:

SERVEI DURACIÓ PREUSIV BÀSIC 4 dies / 6 vols 510€

SIV AVANÇAT 5 dies / 8 vols 660€

CURS D’ACROBÀCIA 5 dies / 8 vols 660€

CURS RECICLATGE SIV 4 dies / 6 vols 510€

PACK 4 VOLS 4 VOLS 180€

TEST PARACAIGUDES 1 VOL 50€

REVISIÓ INSTAL·LACIÓ CADIRA i AIREA-JAT PARACAIGUDES PDA

- 30€

REVISIÓ INSTAL·LACIÓ CADIRA i AIREA-JAT PARACAIGUDES ROGALLO

- 50€

REVISIÓ INSTAL·LACIÓ CADIRA i AIREA-JAT PARACAIGUDES BASE-SYSTEM

- 100€

Cursos de Seguretat i Acrobàcia en ParapentPREUS i RESERVA