La Torre 16, primavera 2002

16

description

Revista de la Colla Jove de Castellers de Sitges

Transcript of La Torre 16, primavera 2002

Page 1: La Torre 16, primavera 2002
Page 2: La Torre 16, primavera 2002

2 _

EDITORIAL

Per Sant Jardí, La Torre

Després de diversos anys fent una sola revista cada temporada, enguany ens veiem amb ganes de tomar a treure tres números (Sant Jordi, Festa Majar i Santa Tecla), com ja s'havia fet en époques anteriors. Es dificil condensar en una sola revista tates les diverses activitats que duu a telme la Jove durant tot I'any, i és per aixo, i també per poder donar a conéixer millar la vitalitat de la nostra colla que bem pensat que valla pena fer l'es­fon; de tomar a treure tres revistes.

Es també pels vals de Sant Jordi quan la colla fa les seves primeres actua­cions, pero la colla no para durant tot J'hivem. La canalla se 'n va a esquiar, el grup de Carnaval omple practicament tot el peóode hivernal sense cas­tells preparant les disfresses, les Juntes técnica i directiva preparen la nova temporada ...

De tates aquestes qüestions se'n pot trabar informació en la revista. Pero si s 'ha fet una feina important aquest hivern ha estat la posada a punt de la pagina web de la Jove, que diguem-ho ciar, ja tocava. Diversos membres de la colla possats en el mundillo de la infonnatica han tirat endavant una eina que ens pemetra, un cap acabada i actualitzada, tenir infonnació rapi­da i actual de les activitats de la colla, de la seva historia, de les actuacions, de les properes activitats i sortides ... En definitiva, un instrument molt útil i de facil accés, i gairebé imprescindible en la societat d'avui en día.

Aquest pero no ha estat I'única activitat novedosa que s'ba preparat enguany abans de Sant Jordi. També hem de destacar el primer concurs de disseny de samarretes que la colla ha tirat endavant. S'han presentat diver­sos treballs i el dibuix guanyador (veure portada) ens pennetra tenir a les mans ben aviat una nova samarreta que esperem, per ser del mateix color, que tingui tant d'éxit com va tenir la pómera samarreta de color vi que va fer la colla fa uns quants anys.

Finalment, també hem de destacar l' exposició fotografica que s 'ha dut a tenne a la Biblioteca Santiago RusinyoJ per commemorar els 30 anys de castells a Sitges fets per calles castelleres locals. L' exposició ha estat acompanyada d'una xerrada a carrec del conegut historiador casteller Pere Ferrando i deis sitgetans Francesc Berbegal i Santi Terraza, que ha fet un repas del que han estat més d'un segle de castells a la nostra vila.

Així doncs, la Jove de Sitges afronta la desena temporada cq.stellera amb tot un seguit d'activitats al darrera que demostren la vitalitat de la colla j

les ganes de reprendre el fi1 de les dues darreres temporades de creixement continuat que van pennetre a la colla tomar a plantejar-se, després de tres anys, de dur a pla9a el seu sastre técnic: la torre de set. Enguany la desca­rregarem!! !

Edita: Colla lave de CasteJ]ers de Sitges Consell de redacció: Mare Malina, Gerard ColI, Rosa López, lordi Figueras, Lídia Gázquez, Jordi Dólera, Nídia Berbegal. Osear Farrerons, Susagna Guimera, Esther Trincado i Josep Caballé. Impressió: L'Eco de Sitges, S. L. Adre¡;a: Palau del Reí Moro, D'en Base 14,08870 SITGES

La Colla Jove de CasteJlers de Sitges recomana utilitzar els serveis que ofereixen els nostres anunciants.

L'AGENDA JOVE

• Diumenge 21 d'abril, diada de Sant Jordi al Cap de la Vila a les 123,30, amb els Segals d'üsona;

• Diumenge 19 de maig, al rnigdia, actuació a prop de Vic amb els Segals d'Osona.

• Diumenge 30 de juny, a les 18,30, diada de Festa Majar a Sant Pere de Ribes, amb els Castellers de Vilafranca

• Diumenge 5 de juliol, actuació a Sant Andreu de la Barca amb els Castellers de Sant Andreu i una altra colla.

• Diumenge 28 de juliol, actuació per confirmar,

• Dissabte 19 d' agost actuació al barrí barceloní de Gracia amb els Castellers de la Vila de Gracia.

• Diumenge 25 d'agost diada de Festa Majar amb els Capgrossos de Matará i els Castellers de la Vila de Gracia.

• Dissabte 14 de setembre actuació a Les Franqueses amb els Xics de Granollers.

• Diumenge 22 de setembre, diada de Santa Tecla amb els Castellers de Vilafranca i una altra colla.

• Diumenge 20 d'octubre, desena diada de la Jove de Sitges, amb una altra colla.

dilluns testa setmanal

Distribució gratu'ita (500 exemplars) el Sant Pau, 35 - Tel 93 811 04 19

Page 3: La Torre 16, primavera 2002

_____________________________________ 3

De Festa Majar a Tots Sants: acabament de la temporada 2001

Santa Tecla Si ja ho parlavem de la Diada de Festa

Major més ho déiem en aquesta. les ganes hi eren. Si per Festa Major vam ser a un pas de descarregar el quatre amb l'agulla i el cinc de set doncs en aquesta ho volíem aconseguir. 1 sabíem que podíem fer-ho. Pero el pitjor que podia passar va passar, en temps de seguera ha d'aparéixer la pluja i actuació suspesa. 1 nosaltres espera que esperas per veure si para­va de ploure amb els amics de la Vila de Gracia i els Castellers de Terrassa. 1 LJei de Murphy, suspenem ['actuació i al quart d'ho­ra para de ploure... Sera en una altra oportuni­tat. Per primera vegada a la nostra historia hem de suspendre una actuació per pluja. 1 aixo deixa un regust amarg a la Colla, pero per pair-ho un bon sopar fins ben entrada la nit, un bon concert de gralles al Palau o una ronda per carrers mullats a la recerca d'algú conegut.

Sortida d'Ofici de la Tecla

Després de la tempesta arriba la calma i a la sortida d'Ofici un sol enlluemador. Algú pot entendre el temps? Així, doncs, la Colla es posa les piles i tot i que no arrisca massa ofe­reix castells ben construi'ts a l'afició reunida davant l' Ajuntament. Alguns amb ressaca i amb son pero tots preparats per realitzar el tradicional pilar de quatre d'inici. Tot seguit, en una actuació més que rapida, es van enlai­rar el quatre de sis net, el tres de sis amb I'a­gulla (el segon de l'any tot i ser un castell estrany) i el tres de sis aixecat per sota. Aquest darrer castell el més aplaudit. Actuació !lam­ La pluju ens la va jer bona per Santa Tecla, pero almenys es va poder actuar pec, i per acabar un altre pilar de quatre. a la sortida d'ojici. De¡al! del tres de sis aixecat per sota

Drogueria - Perfumeria

Jesús, 62 Te!. 93 894 02 82 08870 SITGES

~®®~®®@ooo~

~~@©®O ~ [L®lQ)@[f®O

~~OOOO~OO@~®

Santiago Rusiñol, 18 08870 SITGES

Page 4: La Torre 16, primavera 2002

4 _

De Festa Major a Tots Sants: acabament de la temporada 2001

Quatre de set al Concurs de Torredembarra. Deu ser el qllatre de set més lleu­ger que hem uixecat mai i que va despertar forc;a admimció de les altres calles

PERRUQUERIA

PAGES

3er Concurs Vila de Torredembarra

Les colles petites també tenen dret al seu concurs i Torredembana cada dos anys en cele­bra un. Després que fa dos anys, per problemes de calendari no s'hi va poder anar, aquest any la lave hi arribava amb les espectatives de que­dar en els primers 1I0cs juntament amb els Castellers de L1eida i els Ganxets de Reus. Així doncs, Colla i gralles inicien un cercavila pels carrers del poble fins arribar a la Pla<;:a del Castell on tothom pot apreciar la qualitat de les gralles de les diferents colles, \a quantitat de camises i la seva gamma cromatica mentre, qui més qui menys, aprofita per fer converses amb les diferents colles per programar actuacions futures. La love per fi esperava poder oferir les seves construecions més grans pero per falta d' algun easteller es va haver de renunciar al cinc de set. Així dones, al final segons en el eoneurs darrera Lleida amb el tres, el quatre i el quatre de set amb l'agulla. 1 guanyadors pel que fa en el eoneurs de gralles ex-aequo amb els grallers de Lkida.

Un concurs curios i no exempt de polémica, com a bon eoncurs, tot s'ha de dir. Així és com s'entén la polémica en el eoncurs de gralles, un empat entre Sitges i L1eida que va acabar amb felicitacions per part de mol tes colles cap a les gra]les sitgetanes per la seva valua i per la incomprensió del veredicte, i de la qualitat del jurat alhora de fer recompte de punts: així doncs en finalitzar una de les rondes aquest jurat donava per descarregada la tone de set de L1eida. Sort del públic que estava atent i que va fer recapacitar al jurat en adonar-se del seu error, i sobretot del nostre gran espia que esta­va a la vora del jurat per veure si podia subor­nar-Ios (no hi va haver manera). Gracies Pau per I'ajuda i segueix aeompanyant-nos aneu.

Caner de Sitges, 8 Telf. 93 896 04 99 08810 Sant Pere de Ribes

Sant Josep, 27 Telefon 93 894 38 09 08870 SITGES

Page 5: La Torre 16, primavera 2002

_______________________________________ 5

De Festa Major a Tots Sants: acabament de la temporada 2001

Diada de la Colla La temporada s'acaba i no hi ha manera de

poder fer aquella actuació buscada des de Festa Majar: el cinc i el quatre amb ['agulla de set en una mateixa diada. Aquesta sera la bona? O pots~r en veurem una de millar? La Colla així ha espera.

Així doncs, després d'entrar al Cap de la Vila amb un pilar de quatre caminat la Colla comen9a aviat afer feina. Així el primer cas­tell ja el tenim realitzat, el cinc de set que no mostra cap problema i segon de I'any, després del de Festa Major. En segona ronda arriba el moment més esperat per la Colla: la tone de seto Després d'uns assaigs molt intensos s'a­niba a la conclusió que és 1'hora de probar-la L'equip técnic sap que és al nostre abast i així ha hem de demostrar a I'afició. Pero ja hi tor­nem a ser, sempre el mateix: nervis i més ner­vis i la tone queda en intento La love espera­va veure-la pero no és aixi, i a continuació per tomar a agafar el pols a l'actuació es decideix anal' per un castell més segur: el tres. Així en repetició de la segona ronda es descanega el tres de seto Finalment, i tenint en compte l'ac­tuació a Vilafranca al cap de tres dies, es tanca la diada amb el quatre de set en tercera ronda. Un pilar de cinc clou l'actuació per part de la lave.

Pel que fa a les calles que ens van acom­panyar, els amics de Sabadell realitzen el tres de set, com a castell més destacat, i per la seva banda els Xiquets de Reus realitzen el tres de set, el quatre de set i la torre de siso Correcta actuació per part de les dues calles convida­

des. Si per Festa Majar o a Torredembana en

acabar l' actuació tot eren cares de satisfacció, després de la diada la majaría de gent vam sortir amb un regust amarg ja que la tone és a l'abast pero és un castell que no perdona. El Gran cinc de set deis sitgetans en la Diada de la Colla. Satisfacció en la colla video ens mostra els enors comesos i no per haver pogut tornar-lo afer. [ no seria !'últim de !'any...

ALUM-METALL

Serralleria metal·lica tancaments d'alumini

Exposició ¡venda Taller Centre Comercial Oasis - Local 65 C. Comas ¡Sola, 14 Te!. i Fax 93 894 07 5~ Te! 93 89629 38 08870 SITGES 08810 Sant Pere de Ribes

el Espanya, 12 08870 SITGES

Tel./Fax 93 894 32 37 ~ziiirsL [email protected]

Installacions d'Aigua - Gas

Electricitat - Aire condicionat

Page 6: La Torre 16, primavera 2002

6--------------------- _

De Festa Majar a Tots Sants: acabament de la temporada 2001

queda sinó mirar de rectificar. Ara bé, tampoc passa res: és només la segona de I'any! Encara pero, queda una darrera oportunitat.

Tot Sants

La temporada arriba a la seva fi i els verds vilafranquins ens conviden a actuar a la playa més castellera. En una diada important des del punt de vista casteller, amb I'afició més ente­sa en el món casteller, amb la televisió davant nostre i amb les castanyes i els panellets espe­rant-nos a casa, la lave decideix portar a playa els seus millors castells. És I'última oportuni­tat de I'any i els castells els tenim a I'abast. Així doncs obrim playa amb el cinc de set, el tercer de l'any i un deis millors per no dir el millor que mai no hem realitzat a playa (d'a­quells que mirem una i altra vegada a la tele­visió). En segona ronda arriba un deis moments més esperats per la lave ja que es tira el quatre de set amb l'agulla. És un castell que s'espera poder descarregar en una matei­xa actaució amb el cinc i que no s'aconse­gueix des de fa tres anys, és la iHusió de la Colla des de ['actuació de Festa Majar a I'a­gost on el quatre amb l'agulla nomes es va carregar (recordem que Santa Tecla es va rebre amb aigua i tampoc no ens va deixar fer­Io). 1 en aquesta ocasió ho aconseguim fer sense patir gens i amb el temor de la retrans­missió de Canal 33 a que el pilar dins el qua­tre no sigui a temps de bastir-se perque I'acot­xadar entri dins. Tot ben mesurat i pas a pas entra amb comoditat i castell carregat, ara nomes queda descarregar el pilar de cinc i ja esta tot Ilest. La colla es planteja en tercera ronda la possibilitat de tirar la torre de set pero després d'un intens debat es decideix de no arriscar i s'acaba amb el tres de set desearre­gato Malgrat ser el castell més senzill deIs por­ Quatre de set amb l'agulla de la love a la '"plaf'a més castellera n. El segon de tats a playa, acaba sent el més treballats (ai la temporada

AUTO - ESCOLA GARRAF

Permís de conduir: A-l, A i B Llieencia ciclomotor amb curset sense examen

vine a informar-te a:

Francesc Macia, 42 Artur Carbonell. 30 Pral de la Riba. 9

08800 VILANOVA 1LA GELTR(; 08870 SITGES 08810 LES ROQUETES SANT PERE De RIBES

Telr. 93 893 5976 Telf 93 894 58 50 Telr 93 893 04 83 CI Sant Pere, 5 • Tel.-Fax 93 894 10 49 • SITGES

CI Bailén, 154 • Tel.-Fax 93 207 52 77 • BARCELONA

Page 7: La Torre 16, primavera 2002

_________________________________________ 7

De Festa Majar a Tots Sants: acabament de la temporada 2001

Tercer cinc de set de la lave de Sitges. aquest a Vilafranca en la darrera actua­ció de la temporada. De postal

IMPREMTA

~ ECO de SITGES

nosaltres i les terceres rondes!). Pilar de cinc de comiat i fins I'any vinent.

Malgrat tot, la millar actuació de la tempo­rada. 1 no nomes aixó sinó la millar actuació de la Jove des de 1998. La crisi sembla aca­bada peró falta que aquest any tots ajudem la Colla a seguir creixent i tomar a mostrar les seves millors cartes. 1per acabar-ha d'arrodo­nir premi a la Lotería de Nada!' Que més podem desitjar?, doncs que siguem més als assaigs i a pla9a per poder fer els millors cas­tells.

Dinar de final de temporada

Canviar és bo i com ja era massa costum fer un sopar de final de temporada enguany es va optar per realitzar un dinar al Restaurant La Masia. Així, doncs, amb la presencia de més de cent castel1ers i e1s grallers de la Colla es va realitzar un dinar que més que bo va ser molt bo i on es van donar els tradicionals pre­mis i guardons a tots els castel1ers que han destacat per algun fet important en el decurs de la temporada castellera. Aixi mateix es va decidir atorgar el Guardó 2001 al bar Janio's per la seva estreta coHaboració amb la Colla i sobretot per la seva atenció amb la canal1a en els dies d'actuació al Cap de la Vila. Gnicies per estar amb nosaltres. Així mateix es van realitzar diferents parlaments: Marc Martínez, president de l'Agrupació de Balls Populars de Sitges va estrenyer més la relació entre la Colla i l'Agrupació; Josep Ma Figueras va donar per finalitzat el seu mandat com a Cap de Colla i va agrair a tots els castellers el seu suport per poder tomar a fer de la lave una bona Colla de set i mig; i Gerard Coll, com a membre de la directiva, va donar les gracies per la presencia de tants castellers al dinar i a

I~p~esos comercials - Catalegs - Revistes - Fulletons - Cartelleria Llibres 1 altres - Fotocomposició Macintosh

CARRER BONAIRE, 6 - TEL. 93 894 30 34 - FAX 93 894 98 30 - 08870 SITGES

Page 8: La Torre 16, primavera 2002

8------------------------------------­

De Festa Major a Tots Sants: acabament de la temporada 2001

les.aétuacions esperant que s'incrementin en la nova temporada. 1després del dinar una eslone­ta de ballaruga al VilIage abans de l'esperat duel entre Ban;a i Madrid, a qui més d 'un se li va escapar la porra organitzada al dinar per culpa d 'un gol reahtzat per un jugador tnlnsfuga.

La Colla Jove de Castellers de Sirges entrega el seu guardó anuaL aL bar Janios

Tres de sP1 de La JovP a Torredembarra. La Jove va fer un bon concurs i va que­dar en segona pOSiClÓ. dan-era dels Castellers de Lleida

H e u r a art floral1I-JIl.U.U.CJ nter

Sant Francesc, 7 08870 SITGES

Tel. 93 894 IJ 8J www.redelite.es Vilanova i la Geltrú • Teleron 647 75 29 67

Page 9: La Torre 16, primavera 2002

________________________________ 9

De Festa Major a Tots Sants: acabament de la temporada 2001

Assemblea de la Colla

El mes de novembre un cap acabada la tem­porada, va ser l 'hora de l'Assemblea ordinaria de la colla. Celebrada al Palau, una cinquante­na de casteJlers van pasar balan<;: a la tempo­rada i van reelegir en alguns casos o escollir de nous, en altres els carrecs de la colla.

L'Assemblea va comen<;:ar amb l'Informe de la Junta Gestora, junta auto anomenada així en prendre el relleu a mitja temporada, la qual va fer balany de les diverses actuacions i activi­tats que es van dur a terme durant tata la tem­porada. A continuació es va lIegir el balan<;: económic per donar la paraula tot seguit al cap de colla sortint, en Jordi Figueres, que va fer un balan<;: positiu de l'evolució de la colla aquesta temporada. Va fer un repas optimista tant del nombre de castellers que es van posar la camisa al llarg de tot I'any, així com del nombre de castellers que van pujar en els troncs deIs castells, en els diversos pisos. El nombre de gent diferent utilizada al llarg de la temporada va ser forya destacat.

Després la Junta Gestora va valer rebre una moció de confianya per la feina feta des de que es va fer carrec de la direcció de la colla a mitja temporada, entenent yue per poder seguir portant la colla endavant durant aquest any, volien comptar amb la confina<;:a de la

Junta Directiva Presidencia: Rosa López Sots-presidencia: Marc Molina Secretaria: Gerard Col! Tresoreria: Pere García Sortides: Santi Terraza VOCALIES: Vestuari: Montse Busquets Canalla: CarIes Maicas Coord./Arxiu: Jordi Dólera Ass. Sanitaria: Esther Trincado Web: Josep Caballé Act. a Sitges: Xavier Oliva Premsa: Nídia Berbegal

Joan OliveIJa

majaría de la colla. La moció es va resoldre amb el vot favorable giarebé per unanimitat.

El següent punt de \' ordre del dia va ser l'elecció de la nova Junta Tecnica. Amb una sola candidatura que encap<;:alava el Siscu Rosell es va procedir a I'elecció essent favora­ble també per amplia majoria. Cal destacar d'aquest nou equip tecnic la presencia deis quatre caps de colla que ha tingut la Jove de Sitges des del seu inicio Tot seguit el nou cap de colla va exposar les seves idees i intencions de cara a la temporada

Junta Tecnica Cap de Colla: Cisco Rosell Equip de Pinyes:

Josep M. Almiñana Ramon Ponce Jordi Ruiz

Equip de canalla: Rafa Cosín Jordi Farrerons Jordi Figueras Carlos Rodríguez

Equip de crosses: Teresa CoIJ Núria Guillaumes

Equip tecnic: Santi Terraza

vinent en la qual esperava poder assoJir el repte que en aquesta havia quedat pendent, la torre de set, així com plantejar-se possibles noves fites per seguir fent créixer la colla.

La intervenció del President de l' Agrupació de Salls Populars de Sitges, Marc Martínez, exposant la situació de l'Agrupació envers el Palau i els projectes que hi ha pero dinamitzar l' Agrupació com serien la creació d'un hotel d'entitats que agrupés el maxim nombre possible d'agrupacions culturals de la nostra vila, va cloure l' Assemblea.

Taberna Vasca

14 anys fent tradició al vostre costat

e/. Majar, 22 Te!. 93 89473 70

08870 SITGES

Page 10: La Torre 16, primavera 2002

10 -- . _

De Festa Major a Tots Sants: acabament de la temporada 2001

ACTUACIONS 2001

DIADA DATA D/4 p/4cam 4/6 3/6 4/6a 3/6a 516 3/6s 216 p/5 417 317 417a 517 217 Candela, Valls 28-1 3d Id

Sant lordi, Sitges 29-4 2d Id Idn Jd Id

Dia Europa, Silges 13-5 Ids Idn Id Id

F. Majar, Ribes 30-6 2d' Id lid/Id Id

F. Majar, Monjas 22-7 Id Id Id Id

Fira Av., Riudoms 11-8 2d Id Id 2d(ln )

le lid

Festa Majar Gracia 19-8 Id Id Id Id

Festa Majar 23-8 2d Id Idn Id

Fesla Majar 24-8 3d" Idn Id li

Diada Festa Majar 26-8 2ds Id Id le Id

La L1agosta 11-9 2ds Id Id Id

Inag. Retiro Sitges 21-9 Id/l ds

Santa Tecla 22-9

Sortida d'Ofiei 23-9 2d Idn Id Id

Baixada del pilar 23-9 Idb

Coneurs Torredem. 14-10 2ds Id Id Id Id

IX' Diada Colla 27·10 Id Id Id Id Id li

T. Sants, Vilafranea

1-11 Id Id Id Id

11 ACTUACrONS 2 O O 1

23d 8d 5d 4d Id 2d 2d 2d 9d le

4d

li

4d

lid

7d

lid

2d le

3d

Ji

pi4cam= pilar de quatre caminat II Idn= castell descarregat net II Ids=castell descarregat per sota II Idb= I descan·egat baixat per les escales de la Punta ii lid' intent desmuntat II lc= castell carregat II li= intent II *= 1 caminat, aixecat per sota i portat al balcó II **= 1 pilar aixecat a la tarda a ¡'entrada del Sant.

MOBILS DISTRIBUIDOR OFICIAL

LOCUTORI PÚBLlC SITGES

SERVEI DE FAX TELEFON PÚBLlC

Altes de Iínies convencionals (teléfons normals)

i tot tipus d'aparells que hi ha al mercat

MoviLine MoviStar www.locutoripublicsitges.com

Passeig Vilafranca, 5 Te!. 93 8942689 Fax 93 894 94 82 08870 SITGES

BAR

CAL NOI

DIJOUS XATÓ DISSABTES BARBACOA

Carrer Antoni Catala, 3 Te!. 93 894 28 95

08870 SITGES

Page 11: La Torre 16, primavera 2002

11

Colla endins: Activitats d'hivern

.,La Canalla se·n

va a la Neu. El primer cap de setmana després de

les vacances de Nadal, el 12 i 13 de gener, la colla va organitzar una estada a la neu amb la canalla com a premi per la gran temporada que havia fet. Hi van pujar tots els petits excepte un parell que estaven de viatge amb la seva família.

L'autocar va sortir divendres al vespre i, després d'una parada per sopar, vam arribar al'Alberg Abrigall, situat a peu de pistes de la Masella, on ja ens espera­va una petita part de I'expedició. Un cop distribui'des les habitacions i explorat 1'albergo que s'havia obert pocs mesos abans, tots a dormir. O a intentar-ho, ja que hi va haver tronades en forma de roncs a r habitació deIs grans.

Dissabte, de bon matí, llevats, rentats i esmorzats per passar el nostre DIA A LA NEC. Mentre LITIS decidiren esquiar, la majoria de la canalla va agafar el trineu i les bosses de plastic i, després del per­tinent control de vestuari, cap a buscar bones baixades.

A I'hora de dinar teníem la canalla tan cansada que van decidir fer L1na migdia­da que es va allargar fins que els esquia­dors van acabar la jornada. La tarda la vam passar a I'alberg fent di verses acti­vitats organitzades pels animadors (dards, billar, futbolí, cartes, ... ) fins que va arribar l'hora de sopar. Aquí es va produir la batalla més dura del cap de setmana, amb la tropa deIs grans, capita­nejats pel Raimon, intentant aconseguir

••••1 ..... 1._

TRAD1T

La canalla de la colla va gaudir d'unes merescudes vacances al Pirineu. Aquí la tenim descansaní durant una actuaóó

que la canalla c; acabés el sopar. Després cions a dormir, si no hagués estat per una de dures lluites, i excepte en algun cas nova tempesta nocturna. impossible, la victoria va caure clara­ Diumenge al matí, després de recollir­ment de la banda del:, grans. Per cele­ ha tot, vam anar afer I'indi a la neu i, brar-la, res millo" que una balJaruga a la cap al migdia ens va recollir I'autocar discoteca de l'alherg, on vam descobrir per tal de poder arribar a Sitges a l'hora el que ,:cgur que :jera el guanyador de dinar. Cal dir que la tomada va ser d'Operaóón ¡humlo d'aquí a lO anys. molt més pacífica que I'anada, amb tata

Quan e~s vam camar de ballar la ver­ la canalla de la lave, per primer cap en sió disco de Chin-Chan, i després d 'una la historia, profundament adormida. I n.0va revisió de vestuari, vam sortjr a aixo que estan acostumats a no parar fora de l'alberg per fer un joc de nit, on quiets ni un minut, pero dos dies seguits cal destacar el grar. csforey fet pel de juerga van acabar fins i tot amb les Carlitos, el capita d'un deIs dos equips, seves forces. corrent amunt i avall sense parar amb la En resum, un cap de setmana molt Núria a col!. divertit i cansat per a tothom que, de ben

Sen entrada la nit, tots cap les habita- segur procurarem repetir I'any que ve.

\. , ...11.11..CA

SITGES

Per Sant Jordi 10% de descompte en IIibres, música i dracs

Sant Pere, 18· Sitges • 91 810 2248 CATALONIA

Ajuntament, 7 Tel. 93 89401 07 E.J.x938111535

Angel Vidal, 4 Tel. 93 894 04 08

Majar, 1 Tel. 649759033

Page 12: La Torre 16, primavera 2002

12 _

Colla endins: Activitats d'hivern

.. .la colla de Carnaval la lia con1

sempre ...

El Carnaval de la Colla love de Castellers de Sitges d' enguany ha estat una mica especial. La raó és molt senzi­lla: les noves incorporacions a la Comissió.

Es pot dir que la love ha gaudit i gau­deix d'un equip de gent jove i emprene­dora que ha portat i porta les coses enda­vant. Aixó és el que hom ha pogut com­pravar amb l'excel·lent tasca que unes noies de la lave han desenvolupat amb el Carnaval 2002. Aquestes noies s 'han incorporat com a nous membres de la comissió i val a dir que el resultat ha estat prau satisfactorio Amb una xifra de 22 comparsers la lave va mantenir la seva presencia com a entitat en una cita tan important com és el Carnaval de la nostra vi la.

Després d 'un intens treball durant els mesos que queden fora de temporada, la colla ha continuat en contacte per la pre­paració del Carnaval: roba, pemlques, lluentons, maquillatges i sobretot molta il'lusió per gaudir i passar-ho bé. 1 aixó és el que ha quedat després de mesos d'es­fon;, un carnaval més amb tants moments d'alegria i disbauxa... Esperem que per molts anys.

.. ..1 com que ens avorríem fem un

club gastronómico

L'hivern es molt llarg. Alguns caste­llers 1'aprafiten per posar-se en forma de cara a la prapera temporada, s'apunten a un gimnas, te'ls trobes pelats de fred corrent pel passeig qualsevol tarda de febrer...

D'altres peró, pensem que el que cal fer a 1'hivern, més aviat es recuperar for­ces i calories cremades en les suades de l'estiu a les pinyes, de manera que vam dir: nois, hem d'aprofitar la dieta medite-

La colla de Carnaval. Aqut teniu un repte: sou capac:¡os de reconeixer algú? Aquest any s 'han superat.

rranea com Déu mana. Dit i fet. Calyotades, xatonades, costellades buti­farrades, de tot hem fotut aquest hivl:rn. Deixeu-vos de punyetes i veniu a endra· par que l' estiu es molt llarg i la panxa ja torna a ser buida.

Una opinió

Per primer cop em decideixo a escriure quatre ratlles i donar la meva opinió sobre aspectl:s de la colla no relacionats amb el funcionament tecnic (ambit on he estat més vinculat) i reflexionar sobre cóm ens podríem plantejar el futuro Permeteu-me fer aquesta petita incursió en l'apartat directiu de l'organigrama en un moment en que la colla sembla haver recuperat una certa estabilitat técnica ; directiva, i amb el futur més immediat aparentment assegurat amb gent nova que ha entrat als c:'mccs amb ganes i ¡l'lusió renovades.

Penso que la colla s'hauna de plantejar uns objectius importants per al futur, objectius importants i ambiciosos, perque sembla que el funcionament ordinari, el del dia a dia, el tenim controlat i ara és el moment de intentar donar un pas enda­vant. Aquests grans objectius s 'haurien

de donar en 1'ampli ventall de necessitats de la colla i haurien de mobilitzar i impli­car a tots el s castellers, tant a aquells que hi treballessin directament com a tota la resta que v~uríem en aquests objectius uns plantejam~nts de futur que ens ani­marien a manten ir la il'lusió en la colla. Per tant aquests macro-objectius haurien de ser molt c1ars i haurien d'estar molt ben explicats a tots els castellers per tal que tots ens féssim cómplices d' aquests prajectes. Per aconseguir-ho seria molt bo mobilitzar el maxim nombre de caste­llers per riistribuir les feines, fer-les més lleugeres i aeonseguir rotacions en la seva realitzarió, evitant que les mateixes persones fessin més d'una feina durant gaire temps.

Alhora, aquests projectes els podem c1assificar atenent al termini de temps en que s'haurien d'assolir: eurt, mig o llarg.

A curt termini hauríem d'acabar de lli­gar tots els aspeetes de funcionament ordinar; per a que rutllessin sense cap csforc extra, que el podríem dedicar a altres tasques. També amb poe temps s'hauria de mi llorar la comlmicaeió amb el poble, tema estretament lligat amb la publicitat, ja que lent més gran aquesta relació augmentaríem la simpatia cap a la colia i 1" possible incorporaeió de nous castellers o que l'aficionat ens fes pinya a playa sense ree,mces.

Page 13: La Torre 16, primavera 2002

13

Colla endins: Activitats d'hivern

A mig tennini és on la colla hauria de treballar més intensament i plantejar-se grans objectius. Ara per ara, i sempre a tall d'exemple, trobaríem l'aspecte econo­mic on hauríem d'ampliar les nostres fonts d'ingressos i assegurar-nos una aportació economica fixa el més alta possible, sense comptar els ingressos que ens ofe­reixen les actuacions castelleres (congressos, contrac­tes d'altres colles, intercanvis, etc.). Aquests ingressos fixes, que són les subvencions, els hauríem d'augmen­tar amb noves idees com la creació de socis (quina llas­tima la poca continui'tat que ha tingut el Club d'Amics!'), l'esponsorització de samarretes i posters o venta de productes relacionats amb la. colla.

Un altre aspecte a treballar a mig tennini és la relació institucional i amb altres entitats del poble (societats recreatives, clubs esportius, escoles, etc.) per crear col·laboracions. Per últim, el tercer aspecte que poso com a exemple és el Xe aniversari que és, probable­ment, el projecte que més il·lusió pot generar i el més agrai"t per treballar-hi pel contingut sentimental que comporta.

De cara a més llarg terrnini es podrien deixar els pro­jectes més ambiciosos, pero no per aixo impossibles. Ara per ara el macro-objectiu més interessant i en el que la colla hauria de posar el punt de vista, és la crea­ció d'un Local Social propi que ens perrnetés més lli­bertat de moviments, d'horaris, d'activitats, fet que, estic conven((ut, enriquiria la projecció social de la colla i per tant el nivel] tecnic.

Aquest plantejament hauria de ser continuat i sempre hauríem d'anar marcant objectius nous per a que quan s'aconseguís un, ja comencéssim a treballar en el següent i així successivamenl. Aixo ens faria tenir la vista posada uns anys enlla i ens asseguraria el futur més immedial. Si aquests objectius queden molt ben definits i capten l'interes deIs castellers, aconseguirem implicar el maxim nombre de persones en el projecte. D'aquesta manera tots aquests ens faríem la colla una mica més nostra i tornaríem a treballar per al futur, ens implicaríem més i podríem reduir així el nombre de desercions. Tot aixo no deixa de ser una opinió, una idea teorica que seria molt bona de poder aplicar, pero aconseguir­la són imprescindibles moltes ganes, il'lusió i la impli­cació de tots.

,la tenim pagIna web!. ..

Com haureu pogu( lIegir en la portada de la nostra revista la jove ja té pagina Web. Doncs bé, aquest és un pas ineludi­ble que s'ha de fer en qualsevol entitat que vulgui progressar i estar en contacte tan( amb els seus components com amb la resta de d'interessats. ] aixo és precisa-

Carta d'una mare a una colla

Que la teya filia de cinc anys et digui que vol ser castellera és una experiencia molt heavy, sobretot si no tens ni idea de castells. Us ho dic perque a mi m'ha passal. Ens ho vam rumiar for((a. Pensavem, sera perillós? 1si cau? Li podria agradar una altra cosa! Quina mala sort!.

Finalment, veient que la nostra nena estava tan engrescada, varem decidir que potser valía la pena provar-ho.

De debó, crec que la vam encertar ¡del tol. A la colla, la meya filla ha fet noves amistats d'edats i maneres de fer molt diverses. Opino que és molt interessant que persones tan diferents concen­trin esfor((os per a fer una cosa en comú, en aquest cas fer castells.

D' en((a que la Núria és castellera, la seva autoestima va al' aJ((a, té més seguretat en ella mateixa i es sent molt i molt importanl.

Us imagineu qué representa per a una nena de cinc anys fer cas­tells a una pla((a plena de gent que aplaudeix mentre sonen les gra­lIes? Que els companys de l'escola estiguin pendents deis progra­mes de casteIls per a veure si la Núria hi surt?

Quan parlo amb la seva mestra em diu que la nena no para aten­ció en les coses que es fan a la classe. M'agradaria tant que la veiés fent castells! Llavors veuria una altra Núria. La Núria que es con­centra a tope perque sap que si no és així les coses no surten bé.

Penso que el perill és a molts llocs. De moment la meya filia quan més mal s 'ha fet ha estat jugant al pati del col.legi i anant amb bici.

Per a assajar, els castellers fan servir una xarxa i quan fan un castell a la pla((a, la Colla love deis Castellers de Sitges cuida la seva gent i especialment la seva canalla. A diferencia d'altres colles, la de Sitges intenta fer castells que no caiguin.

Per a la Colla love de Castellers de Sitges és important fer bons castells pero també compta la integritat fisica de les persones que els fan.

L'altre dia, quan la meya filia es va despertar em va dir: mama! avui he somiat que féiem una torre de nou i no queia!

No penseu que es fantilstic que una nena de cinc anys pugui somiar aquestes coses?

Montserrat Curto, mare d'una castellera de cinc anys

ment els nostres principals objectiu, man­tenir un canal de comunicació obert, actualitzat i constant entre castellers i simpatitzants. Davan( aquesta certesa un grup de castellers aficionats en aixo deis ordinadors s'ha tirat a la piscina i ha ende­gat el que avui podeu visualitzar en la nostra web wwwjovedesitges.org. Cal esmentar que l'anima d'aquest projecte és poder oferir un espai dinamic i actualitzat sobre la vida socio-castel1era de la jove. 1 aquest esperit dinamic és el que ens ha

portat a anunciar públicament 1'aparició de la nostra pagina a intemel. Potser pen­sareu en visitar-la que ens hem precipitat pero penseu que esperar el moment pre­cís pot voler dir no arrencar mai un pro­jecte d'aquesta magnitud. En definitiva us presentem un nou espai pie d'il'lusió i engrescador que recull l'esperit de la colla; l'ambició de tirar no només enda­vant sinó el més amunt possible.

Page 14: La Torre 16, primavera 2002

14 ----------------------------­

Colla endins: Activitats d'hivern

i samarreta: 1er Concurs d'i1.1ustra-ció de samarretes

A principi de temporada, la Jove va convocar el 1r concurs d'il.lustració de samarretes, per tal d'obtenir un disseny per a la samarreta que Iluira durant aquest any la colla.

El termini de presentació d'obres va ser fins el diven­dres dia 15 de mary, i el mateix dia 16 es va reunir el jurat per dictar veredicte. El jurat, format per Joaquim Millán (regidor de Cultura), Marc Martinez (president ABPS), Magda Femández, Josep M" Caballé, Lídia Gázquez i Gerard Coll, va atorgar un primer premi i un finalista. L'obra guanyadora, premiada amb 150 euros, va ser la de Javier Mezo; i l'obra finalista premiada amb un sopar per a dues persones al restaurant La Salseta va ser la realitzada per Xavi Gázquez. Els premis van ser donats el passat día 12 de mary, en el transcurs de la xerrada emmarcada dins de l'exposició 30 anys de cas­tells sitgetans.

L'enhorabona als sitgetans guanyadors d'aquests pre­mis, i esperem poder Huir bl:n a\iat la nova samarreta.

Lliurament de premis del 1er Concurs de samarretes de la lave

PAPERERIA PUIG

Material d'ojicina i escolar Papereria de regal

carrer Sant Francesc, 11 Te!. / Fax 938941472

08870 SITGES

Actualitat castellera - Els Castellers de L1eida, juntament amb el Grup pel Foment de la Ciencia i la Salut en el món casteIler, seran els encarregats d' orga­nitzar la novena Jornada de Prevenció de Lesions en l'activitat cas­tellera el proper dissabte 8 de juny. Enguany la jornada estara dedi­cada a la millora de les qualitats motores en els castells.

- Aquest hivern la familia ha crescut. Dues noves colles castelleres s'estan formant. La primera els Xerrics d'ülot, que ja s'han presen­tat i han fet la seva primera actuació caste!lera tot descarregant el quatre de siso La segona són els Matossers de Molins de Rei. Aquesta colla encara s'esta formant, peró no tardara gaire en apa­reixer a playa. Molta sort a totes dues.

- Els Nens del VendreIl han tancat els actes del seu 75e aniversari celebrat amb diversos actes dllrant tata la temporada passada i cul­minat el passat novembre tomant a assolir el quatre de vuit. En aquest darrer acte va tenir lJoc la presentació del llibre "Nens del Vendrell. 75 anys d'histories castelleres" editat per El Medol. Ellli­bre conté els treballs de diversos alltors que repassen la llarga tra­jectória de [a colla vendrellenca, des de la seva fundació l'any 1926.

- No ha es1:.lt aquest l'únic !libre de tematica castellera presentat aqllest hivern. El vilanovi Xavier Güell ha publicat el llibre "Els Castells: entre la passió i la historia ", volum número nou de la col'1ecció L' Aixecador. Alllibre hi podem trabar un recull d'articles que abarquen la primera epoca d' or deIs castells, entre els anys 1851 i 1899.

- I::,J món casteller es sumara a les celebracions del 150e aniversari del naixement d'Antoni Gaudí amb la celebració el proper dia 21 de setembre, dins deis actes de la Festa Major de la Merce, d 'una tro­bada caste\lera que tindra \loc al voltant del temple de la Sagrada Familia. Els organitzadors, amb la col'laboració de les colles caste­lleres barcelonines, esperen poder reun.ir prop de 40 colles per a dur a terme una espectacular actuació conjunta.

Cap de la Vila, 3 • 08870 SITGES Te!. 93 810 2211

Page 15: La Torre 16, primavera 2002

15

Colla endins: Activitats d'hivern

Una exposició fotografica a més d'una xerrada obren la temporada castellera de la love de Sitges

Amb el titol 30 anys de castells sitge­tans: 1971-200 I s 'ha dut a tenne una exposició fotognifica castellera a la Biblioteca Santiago Rusiñol de Sitges. L'exposició ha estat oberta del 2 al 13 d'abril i en ella s'ha pogut veure un seguit de fotografies que recullen la tra­jectória castellera d'aquests darrers 30 anys.

Fotografies tant deis Castellers de Sitges com del la love de Sitges a més d'altres elements com cartells anuncia­dors de trobades han pogut ser vistos per totes les persones que han passat per la Biblioteca en aquestes dates. Aquesta exposició és el primer deIs diversos actes que la colla pretén dur a tenne durant tot aquest any, amb la intenció que serveixi per acostar el món deis cas­tells als habitants de la nostra vila.

Aquesta exposició va culminar amb la xerrada castellera que va tenir lloc el divendres 12 d'abril a les vuit del vespre i que duia per titol: Els castells sitge­tans, més d'un segle d 'historia. La xerrada va ésser protagonitzada per l'historiador vendrellenc Pere Ferrando, en Francesc Berbegal, antic cronista i membre deis castellers de Siges, i el Santi Terraza periodista i casteller en actiu de la love de Sitges. En la matei­xa, tal i com indica el titol de la xerrada, es va dur a tenne un repas de I'activitat castellera que hi ha hagut a Sitges des de 1884 on es registra amb certesa la pri­mera actuació feta, fins els nostres dies.

El primer en intervenir va ser en Pere Ferrando, encarregat de repasar l'epoca que va des deis inicis fins l' aparició de la primera colla castellera de la nostra vila: els Castellers de Sitges. Va iniciar la seva locució constatant que ja a 1'any 1855 es constata a Sitges la presencia de la Moixiganga, que ha estat un deis ele­ments folklórics deis quals hom pensa que poden derivar els castells.

Tot seguit va explicar que malgrat s'ha trobat una notícia que podria fer pensar que la primera actuació castelle­ra es va dur a tenne a Sitges I'any 1880, amb certesa la podem datar I'any 1884 on la colla Nova de Valls va fer acte de

presencia a la nostra vila per enlairar els seus castells. Dues actuacions més es coneixen a finals de segle, pero no sera ja fins els anys 30, coincidint amb el període anomenat de la renaixenya cas­tellera, que la nostra vila podra gaudir novament deIs castells.

L'historiador vendrellenc va anar repassant el diversos anys en que hi van haver actuacions castelleres a Sitges fent una aturada a l~any 1951 per cons­tatar que si bé fins ara es creia que aquest anyes va poder veure a Sitges un quatre de vuit, segons el Ilibre de darre­ra publicació que commemora el 50e aniversari de la colla Vella deis Xiquets de VallS' aquesta coUa va ser present a Sitges I'any 1951. La VelJa de Valls aquest any no feia el quatre de vuit amb la qual cosa la noticia on s' esmentava aquest castell s 'ha de posar en dubte.

Tot seguit va ser el tom d'en Francesc Berbegal. En primer 1I0c va fer esment del naixement deis castellers de Sitges i les circumstancies en les que es va pro­duir, tot seguit va voler destacar ['apor­tació de la colla deis Castellers de Sitges al món casteller, ho va fer en tres sentits. Primer va voler destacar la colla sitgeta­na com la primera en aparéixer fora de I'ambit tradicional casteller juntament amb els castellers de Barcelona i, per tant, com a punta de Ilanya de la prime­ra expansió del món casteller que va tenir 1I0c durant els anys setanta.

En segon lIoc va destacar !'aportació deis castellers de Sitges en el seguit de reunions de les diverses calles que es van dur a tenne durant aquests anys. Finalmente, en tercer 1I0c va fer esment de l'aportació de la colla sitgetana al Congrés de Cultura Catalana que va per­metre dur a tenne diverses reunions entre les calles castelleres existents en aquells moments, en les quals van sortir diverses idees com la de trabar una asse­guranya per a ~es calles castelleres. Aquestes reunions en Francesc Berbegalles considera com l'embrió de la futura Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya que avui en dia agrupa la seixantena de colles del món

casteller i que té, precisament, en la contractació de l' asseguranya per les calles una de les seves principals raons de ser.

En darrer lloc va intervenir Santi Terraza. Autor del llibre 50 actuacions castelleres del segle XX, va comenyar la seva intervenció fent ineis en la brevetat del període que va entre la desaparició deis castellers de Sitges i I'aparició de la lave de Sitges. Així, mentre els caste­llers de Sitges van fer les seves darreres actuacions l'any 1988, ja l'any següent l'Agrupació de Balls Populars de Sitges organitza una escola de castells de la ma de Caries Rabassó, antic cap de colla deis Castellers de Sitges, i d'en Valentí Mongay, que seria el principal impulsor de la creació de la love de Sitges.

Només tres anys més tard, al setembre de 1992, ja tenen lloc els primers assaigs al Palau del Rei Moro que es prolongaran durant tot l'hivem següent i que propiciaran I'aparició de la Colla lave de Castellers de Sitges.

Tot seguit va voler destacar la forya amb que va apareixer la lave de Sitges que dos anys després d'haver aparegut, el 13 d'agost de 1995, descarregava per primer cap i en una mateixa actuació el cinc i el quatre de set amb I'agulla, cosa només assolida fins fa molt pocs anys en aquells moments per la Colla loves de VaJls. Aquesta progressió també la van manifestar els Castellers de Sitges en el seu moment, si bé aleshores encara va ser més destacable perqué el nivell deis casteUs a principis deIs anys setanta era més baix que ['actual.

Finalment en Santi va valer destacar que no es podia posar en dubte que Sitges fas una playa castellera amb tots els seus ets i uts, i desde 1996 també playa de nou. Durant més d'un segle, com a mínim des del llunya 1884, la nostra vila ha pogut gaudir d'actuacions castelleres. La playa de l' Ajuntament plena als anys quaranta i la del Cap de la Vila els anys 70 o als 90 per seguir les actuacions catelleres, certifiquen I'afi­ció de la nostra vila per I'art de fer cas­tells.

Page 16: La Torre 16, primavera 2002

Tant les cases petites

com les construccions

monumentals comencen

pels fonaments.

E 1 s b o n s c a s t e 1 1 s

tampoc es comencen

per la teulada.

És per alXO que ara

mes que mal la Jove

busca mans 1 forc;:a.

Tu ets molt important,

els grans castells són

possibles gracles a

centenars de persones.

La materia prima

d' un gran castell

són les persones.

Recorda aquesta fórmula tu tu tut U t U

1 suma't a 1 a Jove de t Ut U t U t U

Sitges:

t U t U t Ut U t U t Ut u +persones = castell +gran, +segu r, +estable

t Ut u tu tutu t U tu tutu tu t u t U t U t U t U tu tu tu tu

t U t Ut U tu tu tut Ut U t U

t U t U t Ut U t U t U

BONA PINYA~ BONS CASTELLS