Lectura 25 4-2015

2
. LECTURA 25-4-2015 ELS 100 REFRANYS MES POPULARS Víctor Pàmies i Jordi Palou. Cossetània Edicions FEINA FETA NO FA DESTORB Una màxima a favor de la diligència i contra la peresa o, com se’n diu avui la procrastinació (terme popularitzat pel britànic Samuel Johnson, que ve del llatí procastinare posposar fins l’endemà , de la proposició ʹ ʹ pro, a favor de i de ʹ ʹ crastinus, de demà ʹ ʹ), que, segons la Viquipèdia es, «és l’acció o hàbit de deixar per més endavant accions o activitats que s’han d’atendre per altres més irrellevants i agradables». Recomana, doncs, no demorar les feines que puguem atendre de seguida. En castellà ho diuen amb un refrany molt conegut: No dejes para mañana lo que puedas hacer hoy, o també Faena hecha no ocupa lugar, parafrasejant aquella que diu que El saber no ocupa lugar. I en català també diem Feina feta no fa nosa i, amb un sentit positiu i optimista, Feina començada és mig acabada. És una dita molt estesa arreu del territori i així ho demostra el fet que ens hagi arribat de participants a l’enquesta des de ben diversos racons del territori: l’Horta i la Ribera de València, Barcelonès, Osona, Vallès... Això sí: bàsicament d’informants del País Valencià i de la zona del català oriental del Principat de Catalunya. Potser per aquesta diversitat d’origen, hi ha molta variació o dubtes amb el verb que cal emprar-hi: no fa destorb, no hi ha destorb, no té destorb, no porta destorb... A través dels informants del sud del País Valencià (Alcoi i Elx) en n’arriba una altra versió, que interpretar ben diferentment: Faena feta no corre pressa. Doncs això, anem per feina, que Feina començada és mig acabada i recordeu que Bona feina no necessita nunci i que Els cansats fan la feina. No fos cas que Entre uns i altres, la feina per fer. I Qui no té feina el gat pentina. PC2 Ensenyament - Aprenentatge FEINA FETA NO FA DESTORB vers ABRIL 2015 Elaborat : Pla lector Revisat Aprovat Pàgina 1 de

Transcript of Lectura 25 4-2015

. LECTURA 25-4-2015 ELS 100 REFRANYS MES POPULARSVctor Pmies i Jordi Palou. Cossetnia Edicions

FEINA FETA NO FA DESTORBUna mxima a favor de la diligncia i contra la peresa o, com sen diu avui la procrastinaci (terme popularitzat pel britnic Samuel Johnson, que ve del llat procastinare posposar fins lendem, de la proposici pro, a favor de i de crastinus, de dem), que, segons la Viquipdia es, s lacci o hbit de deixar per ms endavant accions o activitats que shan datendre per altres ms irrellevants i agradables.Recomana, doncs, no demorar les feines que puguem atendre de seguida. En castell ho diuen amb un refrany molt conegut: No dejes para maana lo que puedas hacer hoy, o tamb Faena hecha no ocupa lugar, parafrasejant aquella que diu que El saber no ocupa lugar. I en catal tamb diem Feina feta no fa nosa i, amb un sentit positiu i optimista, Feina comenada s mig acabada.s una dita molt estesa arreu del territori i aix ho demostra el fet que ens hagi arribat de participants a lenquesta des de ben diversos racons del territori: lHorta i la Ribera de Valncia, Barcelons, Osona, Valls... Aix s: bsicament dinformants del Pas Valenci i de la zona del catal oriental del Principat de Catalunya. Potser per aquesta diversitat dorigen, hi ha molta variaci o dubtes amb el verb que cal emprar-hi: no fa destorb, no hi ha destorb, no t destorb, no porta destorb...

A travs dels informants del sud del Pas Valenci (Alcoi i Elx) en narriba una altra versi, que interpretar ben diferentment: Faena feta no corre pressa.

Doncs aix, anem per feina, que Feina comenada s mig acabada i recordeu que Bona feina no necessita nunci i que Els cansats fan la feina. No fos cas que Entre uns i altres, la feina per fer. I Qui no t feina el gat pentina.

I la tercera condici?

La Maria em mirava i li vea una guspira encenent-se al fons dels ulls. Estava a punt dafegir-se a les meves rialles:

La tercera s que tu i jo, un cop casats, s clar, tinguem un fill. I el bategem, aix com cal.

Doncs mira, feina feta no fa destorb. Aix ja ho tenim.

Ara jo havia parat de riure i ella estava molt seriosa. Per encara li vea la guspira. I cada vegada brillava ms.

I la criatura que neixi, el nostre fill en com, si s nena sha de dir Antigua.

No!!!

Slvia Soler, Una familia fora de srie. (Barcelona: Columna 2010)

La PsychoCandy li ha dit que havia vist lencarregat al porxo, per en Jordi noms hi trova convidats; cada vegada ms, per cert. Com pot ser que hagin proliferat daquesta manera? I no en coneix la meitat:

Una dona consola un nen que plora sense miraments, la boca badada i els mocs com estalactites.

Tu rai, que ja la tens casada. Feina feta no fa destorb.

s en Gibes amb la seva dona. Alts i ben plantats, potser no sn felios del tot, per com a minim no sembla que es penedeixin dhaver-se conegut.

Vicens Pags, Jord.Els jugadors de whist (Barcelona: Empries, 2009)

PC2 Ensenyament - AprenentatgeFEINA FETA NO FA DESTORBversABRIL 2015

Elaborat : Pla lectorRevisatAprovatPgina 1 de