L'Informatiu 35 - Abril 2010

16
L’Informatiu Número 35 Abril 2010

description

Revista quadrimestral de la Societat Cultural Sant Jaume - Premià de Dalt

Transcript of L'Informatiu 35 - Abril 2010

Page 1: L'Informatiu 35 - Abril 2010

L’Informatiu Número 35 Abril 2010

Page 2: L'Informatiu 35 - Abril 2010

L’Informatiu - Núm. 35 - Abril 2010 -

Sumari

2 L’espai de la Junta.

3 Noticies.

4 Col·laboracions.

5 Solidaritat, Col·laboracions amb altres entitats.

6 Art i Lletres.

7 Recuperem el teatre.

8 Dones de Dalt.

10 Cau l’Espolsada.

11 Penya Barcelonista, Grup de Lectura, Grup de Danses.

12 Grup de Montanya.

13 Espai de Cinema.

14 Sant Jaume.

15 Programació Sant Jordi.

16 Agenda d’activitats.

L’Informatiu Edita: Societat Cultural Sant Jaume Riera de Sant Pere, 147 08338 - Premià de Dalt Tel. 93.751.6910 wwww.scsantjaume.com [email protected] i maquetació: Serafí Castaño, Daniel Iglesias

Redacció: Serafín Castaño, Daniel Iglesias, Mariona Borràs, Enric Vila, Fina Manent, Seccions de Sant Jaume, coŀlaboradors.

Revista gratuïta per als socis i sòcies.

Els articles reflecteixen l’opinió dels seus autors i no necessàriament la de la Societat Cultural Sant Jaume ni la seva Junta Directiva.

Adéu hivern, benvinguda primavera

Han passat bastants mesos des de l’últim número de la revista, el novembre. I en aquests mesos han passat moltes coses, a més d’un hivern llarg i fred com feia anys que no succeïa. Des de la marató pel teatre el ma-teix mes de novembre, fins l’assemblea extraordinària pel crèdit de les obres del teatre al febrer, passant per la consulta popular del desembre, la festa de cap d’any i la de carnestoltes, la calçotada i, a nivell intern, l’aprovació del pla estratègic.

Sant Jordi 2010

Com cada any aquest número de la revista surt a les portes de Sant Jordi, la gran festa catalana del llibre i la rosa. Com cada any al nostre pati hi haurà activitats per a tothom, a més dels llibres i les roses, tast de coques, l’exposició sobre Montserrat Roig, cine-fòrum sobre la guerra civil a Premià de Dalt, el concurs de curtmetrat-ges, etc. que demostren la vitalitat de la nostra entitat i les seves seccions. Us convidem a tots i totes a gaudir d’aquesta festa i fer país, poble i entitat

Pla Estratègic i de Qualitat i el Pla d’Acció 2010

El mes de gener la Junta va aprovar aquests docu-ments, elaborats durant els anteriors cinc mesos. Re-presenten una guia per a la Junta per als propers anys, que volem que ajudi a millorar Sant Jaume en tots els aspectes, donant perspectiva i modernitzant la tasca de gestió. Al mateix temps son també documents que ser-veixen de presentació davant altres entitats i organis-mes. Estan disponibles com a publicacions informàtiques a la web

Memòria 2009

Aquest any presentem a l’Assemblea General una completa memòria de l’any 2009. Conté, com és lògic, informació de l’estat de comptes i de les activitats de l’any. Però també de la gestió de la junta, del principals canvis produïts durant l’any, de la col•laboració amb al-tres entitats, i molta altra informació. La Junta ha volgut que sigui un document que serveixi de presentació no sols per les persones associades, sinó també per per-sones i entitats externes a les vulguem donar una visió completa del què fem i com som. Es lliura a tots els socis i sòcies, i també esta disponible com a publicació infor-màtica a la web.

2

L’espai de la Junta

Page 3: L'Informatiu 35 - Abril 2010

- L’Informatiu - Núm. 35 - Abril 2010 3

Adhesió a la xeCAT

La Secretaria d’Acció Ciuta-dana del Departament de Gover-nació de la Generalitat va crear la Xarxa d’Equipaments Cívics de Catalunya. Pretén optimitzar recursos per als diferents equipa-ments adherits, evitar duplicitats, millorar la qualitat dels serveis, i potenciar el sentiment de pertinen-ça a una xarxa d’àmbit català. La Federació d’Ateneus de Catalunya s’hi va incorporar el mes de no-vembre de 2009 i promou l’adhe-sió de les entitats federades com és el nostre cas. El mes de Febrer vam sol•licitar aquesta adhesió, en el convenciment que serà bene-ficiosa per la nostra entitat. Hi ha més informació a la web.

Gran èxit de Jo♥Butaca

El mes de febrer es va donar per finalitzada la recaptació de fons per apadrinar butaques del teatre. La suma total recaptada va ser de 14.200 euros, el que repre-senta un gran èxit de la campanya i del grup Recuperem el Teatre! que la va promoure. Aquesta im-portant quantitat va permetre aju-dar a adquirir les 144 butaques de la primera fase. Això ha fet que a Sant Jaume encara li quedin fons per completar l’aforament fins a les 216 butaques previstes. Des d’aquí volem felicitar el grup per la seva iniciativa i treball, i agrair la seva gran aportació a l’entitat. Tan-mateix els volem esperonar que posin en marxa noves iniciatives en la línia del seu nom: recuperar el teatre per a Sant Jaume i per a tot Premià de Dalt.

Èxit de la comissióPremià de Dalt Decideix!

Aquesta comissió va sorgir de la iniciativa d’un grup de socis i sòcies de la nostra entitat el mes d’octubre. Va culminar amb nota-

ble èxit els seus treballs, organit-zant en tan sols dos mesos la con-sulta popular que es va realitzar el 13 de desembre. Els resultats van ser d’un 93.7% favorable a la inde-pendència, amb una participació del 19,7% de la població.

Manteniment de les instal•lacions

Ja hem pogut utilitzar les noves butaques del teatre, que es poden retirar fàcilment i deixar la sala llesta per altres activitats. Es van retirar les barres de l’entrada de la riera que ja no tenien la funció original d’accés a l’antiga piscina i només eren un destorb.

Wifi a Sant Jaume

Des del mes de febrer es van començar proves per la ins-tal•lació d’un accés d’internet sense fils lliure al pati central i a la sala d’escacs. Des de fa unes setmanes ja està en marxa, en període de proves. Pretén ser un accés senzill que permeti accedir a internet per consultar el correu i navegar per la web, aprofitant la connexió que disposa l’entitat, que sigui un atractiu més de les nos-tres instal•lacions, en especial per als joves. Durant les properes set-manes anirem veient com funciona i si el resultat és positiu pretenem ampliar la cobertura a la sala de l’Orfeó i el bar.

Fòrum a la pàgina web

També fa unes setmanes que s’ha posat en marxa un nou apar-tat a la pàgina d’internet. Volem que sigui una eina de comunicació per a les persones properes a Sant Jaume, les organitzadores, les participants a les activitats, sòcies o no sòcies, les que ens acaben de conèixer, i per a tothom. El fòrum és una eina interactiva que permet la comunicació en les dues direcci-ons, i qualsevol persona pot deixar

un missatge per qualsevol altra, o per una secció o grup. Us animem a aprofitar aquesta nova eina per estar al dia de les activitats, per co-municar-te, per fer suggeriments, per resoldre dubtes... No dubteu en fer-lo servir, amb total llibertat, per al bé de tothom.

Cap a l’exempció de l’IBI

Nombroses entitats semblants a la nostra, en molts municipis, per la seva funció social, estan exemptes de pagar l’Impost de Bens Immobles. En el nostre cas no és així, i això va representar l’any 2009 un cost de 3.308 euros. El passat mes de març vam inici-ar gestions per obtenir l’exempció d’aquest pagament, que esperem arribin a bon port.

Èxit dels cursosDurant aquest curs 2009-2010,

des del mes d’octubre, la Junta ha posat en marxa diversos cursos. Amb l’excepció del de castellà, que no va tenir prou gent inte-ressada, els d’àrab, escacs per a nois i noies, ball en línia, s’han desenvolupat aquests mesos amb molt bona concurrència d’alum-nes. Aquests cursos s’afegeixen al de català que ja ve organitzant l’a secció Arts i Lletres, ara desdoblat en conversa i gramàtica.

Escolta’ns a la ràdio

cada últim dijous de mes

a les 11 del matí aPremià de Dalt Ràdio

al 91.4 de la FM

Notícies

Page 4: L'Informatiu 35 - Abril 2010

L’Informatiu - Núm. 35 - Abril 2010 -4

Però no massa a poc a poc! I amb lletres majús-cules! Les consultes sobiranistes que es van iniciar el mes de desembre en molts indrets de Catalunya (i també a Premià de Dalt) continuen el seu camí. Aquest mes d’abril n’hi haurà una altra tongada, la quarta si comptem la d´Arenys de Munt.

Si bé algú pot pensar que la articipació en la darrera de les consultes no va ser la que es podia esperar per les expectatives que s’havien anat cre-ant des de la primera, amb una perspectiva global el que és important és que a partir d´aquestes accions, a Catalunya i també a Espanya, tant en els mitjans de comunicació com a nivell de carrer s’està parlant d´independència amb la màxima normalitat, cosa im-pensable molt poc temps abans, quan només esmen-tar el concepte era un tema tabú, reservat només a petits “cenacles”.

I en el nostre poble l’activitat del grup Premià de Dalt decideix va fent via. Després de l’organització de

la consulta, podem anunciar-vos que la propera activi-tat serà el dia de Sant Jordi, que la nostra entitat cele-bra des de fa molts anys en el pati de Sant Jaume. Hi haurà una parada amb diverses informacions, propos-tes de bibliografia sobre temes independentistes, etc.

Així matreix, estem preparant unes conferències divulgatives, la primera de les quals tractarà el tema del finançament en una Catalunya independent, con-ferència que anirà a càrrec de diferents especialistes en economia. Tindrà lloc el dijous DIA 9 de setembre i ja s’anunciarà oportunament.

En nom de la comissió Premià de Dalt decideix aprofito aquesta finestra oberta als socis de Sant Jaume per fer una crida a tots aquells que vulguin col·laborar o estiguin interessats a rebre informació sobre les activitats que s’aniran duent a terme: ens tro-bareu a [email protected] i hi sereu benvinguts.

Mariona Borràs

A poc a poc ... i amb bona lletra

La Primera Comunió

Les Dones de Dalt estem preparant una exposició sobre la Primera Comunió. La inaugu-ració serà el dia 7 de maig

Animeu-vos i participeu!

Porteu fotos, vestits, recor-datoris, etc. per fer-la possible. S’han de portar a la Teresa de la merceria.

Moltes gràcies per la col·laboració

Col·laboracions

Page 5: L'Informatiu 35 - Abril 2010

- L’Informatiu - Núm. 35 - Abril 2010

Dins les col·laboracions que Sant Jaume té amb al-tres entitats, el passat 3 d’abril va tenir joc un concert de l’orquestra i coral juvenil The International School of Kuala Lumpur de Malàisia. Encetant una serie de concerts per diferents indrets de Catalunya.

Aquest concert es va fer en col·laboració amb la Re-gidoria de Cultura, Arts i Lletres, Coral Primiliana, Jo-ves Parròquia de Sant Pere i l’Escola de Musica.

Els hi desitgem una feliç estada al nostre pais.

El passat 21 de març Sant Jaume va tenir lloc la celebració d’una festa solidària per recollir diners pels damnificats del terratrèmol d’Haití.

Una festa organitzada per la regidoria de Partici-pació Ciutadana i Solidaritat, l’Associació d’Artistes de Premià de Dalt, Dones de Dalt, el Grup de Solidaritat amb el Tercer Món i la Societat Cultural Sant Jaume.

Van haver diferents actes como una xocolatada, inflables, tallers infantils i la venda solidària d’obres d’art. També van haver les actuacions dels Gegants de Premià de Dalt, del grup de música celta Reels On Rails, el duo de ball Itziar i Nayara, el mag Jan, Carlos Gramaje i Meritxell Daura, el grup 9 son i el grup de catequesi. Va ser un èxit de participació i solidaritat.

5

Solidaritat

Acte solidari pels damnificats d’Haití

Col·laboracions amb altres entitatsConcert de la ISKL

de Malàisia

Page 6: L'Informatiu 35 - Abril 2010

L’Informatiu - Núm. 35 - Abril 2010 -6

El 18 de febrer d’ enguany vaig presentar la meva dimissió com a president d’ARTS I LLETRES a la nostra assemblea.

És cert que la Junta Permanent de la secció va insistir que no ho fes, potser que perquè ho creuen de veritat o per allò que quan algú diu que plega se li ha de dir que ho ha fet bé. Vés a saber. Però la ve-ritat és que amb els membres de la “meva“ Permanent els vincles d’ amistat són per sempre, ja que hem tirat endavant junts una pila de projectes i activitats.

Després de 10 anys de presidir ARTS I LLETRES considero que el projecte que vam planificar el mes de febrer de l’any 2000 és una re-alitat fefaent, que s’ha consolidat. Hem aconseguit que la nostra sec-ció sigui forta i ben estructurada, que les nostres activitats hagin augmentat en nombre i en qualitat i hem millorat les que ja existien.

Em sento raonablement satis-fet del que avui és ARTS I LLE-TRES. Primer perquè les perso-nes responsables de cada activitat gaudeixen fent el que fan i perquè ho fan el millor que saben i això és molt. Segon perquè la nostra secció durant aquests 10 anys ha marxat amb pas ferm i ha marcat amb claredat gran part de l’aspec-te cultural de la Societat Cultural Sant Jaume de Premià de Dalt, perquè hem acollit i de vegades conduït i estructurat les diferents vessants culturals de la nostra vila. També perquè ens hem obert al món exterior. Vull dir que ARTS I LLETRES, com a mi m’agrada dir, i així acabava moltes de les nostres inauguracions, és una fi-nestra oberta a l’exterior. Cal fugir de l’endogàmia. Tercer, per-què he vist artistes de tota manera còmodes i a gust a l’Espai Arts i Lletres, perquè poetes i escriptors han pogut explicar-nos el que pen-

saven i mostrar-nos la qualitat dels seus treballs sempre en un espai càlid d’acollida. Quart, perquè la gent que ha vingut a gaudir de les nostres activitats... cafès concert, exposicions, performances, tertúli-es, presentacions de llibres, repor-tatges fotogràfics, Fires de Nadal, Diades de Sant Jordi, concursos de curtmetratges, Maratons de TV3, etc, sempre han trobat una feina ben feta i pensada per a ells. Una altra cosa és que en totes les ocasions haguem aconseguit sa-tisfer totes les expectatives.

I en part és també per aquest motiu que abans deia que em sen-to raonablement satisfet. Si bé és cert que l’ entrega de tots els mem-bres de la secció ha estat absoluta també és cert que no sempre hem aconseguit el nivell ni la qualitat desitjades, que en ocasions l’ex-pectativa creada no s’ha vist cor-resposta en la mesura que nosal-tres crèiem. Que de vegades ens hem sentit molt sols i incompresos per aquells del nostre ateneu que no ens han donat el seu suport, el seu ajut i la seva confiança. També és cert que de vegades hem fallat en la comunicació... però sabem una cosa, que sense l’entrega de la nostra gent no podríem dir que algunes coses no les hem fet bé. No podríem dir res perquè res hauríem fet.

El que sí és important és que hem de ser conscients que cal aprendre dels errors i millorar, mi-llorar i millorar! ARTS I LLETRES està preparada per seguir enda-vant; la nostra secció és una reali-tat cultural solvent.

El mateix 18 de febrer de 2010 l’assemblea d’ARTS I LLETRES va elegir unànimement un nou pre-sident, na Mariona Borràs ( presi-denta, perdó ), si bé és cert que també altres persones tenen capa-citat, coneixement i mèrit suficient.

Mariona Borràs en aquests mo-ments és la que pot conduir més adequadament la nostra secció.

Estic content, deixeu-m’ho dir ara que he deixat de ser el “ma-naire“, d’haver conegut pintors, es-cultors, creadors de performances, ceramistes, fotògrafs, arquitectes, membres de fundacions, poetes, literats, crítics de tota mena, assa-gistes, contistes filòsofs, músics, actors de teatre, agents culturals i molta gent amb il·lusió, directors de museus, comunicadors, despis-tats culturals, artesans, matèrics, periodistes, intel·lectuals, càmeres de cinema i vídeo, voluntaris, me-cenes i patrocinadors, regidors de cultura, alcaldes, tècnics culturals ... uf! Molta gent i molts amics.

Ara be..., això ja no sé gairebé com explicar-ho. És clar que som una entitat cultural. Una entitat que ha de treballar per fer partícips als altres d’aquelles activitats, idees culturals, tendències, esdeveni-ments i d’ altres, que cregui més adequats. I aquí és on vull convi-dar-vos a la reflexió, ja que la cul-tura tradicionalment coneguda, la dels ateneus i altres associacions, atrau poca gent. Pels motius que sigui no aconsegueix seduir tal com ens agradaria i... ens auto-disculpem amb frases tan tristes com: és que la cultura no dóna vots, és que la gent si hi ha partit de futbol no ve, sempre ens tro-bem els mateixos, és que la gent es queda a casa a veure la TV, és que amb internet ja se sap..., és que el món de les idees està en decadència,etc. No anem bé.

Ara tots pensem en com apro-ximar-nos a la gent. Com comuni-car i atraure. Com seduir. Jo no sé si això cal, però suposant que sí, haurem de resar perquè tornin les idees.

-continua a la pàg. següent-

SeccionsCal Sembrar

Page 7: L'Informatiu 35 - Abril 2010

- L’Informatiu - Núm. 35 - Abril 2010 7

-ve de la pàg. anterior-

Caldrà tornar a lluitar en positiu, en positiu per aconseguir, no per evi-tar. La Cultura, penso jo, es sent acomplexada davant de la realitat del progrés i... no trobem el camí.

Hi ha qui diu que si no hi ha “pica-pìca“ o pa amb tomàquet, botifarra i vi, la gent no ve. Quan sapiguem què volem, què volem comunicar i a qui li ho volem ex-plicar i fer partícips, aleshores ens podrem preguntar si estem prepa-rats per convidar a la nostra festa un teixit social que viu en la nove-tat contínua, una societat civil que sí que és participativa. Haurem de

veure si tenim prou iniciativa i si sabem preparar projectes de qua-litat. Diuen que la cultura que no és divertida no funciona, però això no és cert. La Cultura ha de ser inte-ressant i altres coses... això sí que funciona.

Jo recordo que quan era petit de vegades amb els pares anàvem a Montserrat a veure el pare Martí, el germà de la meva mare. Hi anà-vem el pare, la mare, les meves germanes i jo. Tots en el Sis-cents, aquell cotxet fruit de la industri-alització de la postguerra espan yola. Tots hi anàvem il·lusionats, però les meves germanes i jo molt especialment perquè una mica

abans d’arribar, a peu de carre-tera, hi havia un pobre home que tenia un gos que anava uniformat, ara no recordo bé si de ferroviari o de soldat francès... era fantàs-tic. El que sí recordo és que el gos duia una gorra vermella, amb vise-ra de xarol i tot i que amb la pota dreta ens saludava militarment. Per això sempre volíem tornar a Montserrat, nosaltres... però, això tant divertit no era cultura. O sí ?

Llarga vida a Arts i Lletres i a la Societat Cultural Sant Jaume de Premià de Dalt.

Enric Vila i RoigExpresident d’ Arts i Lletres.

La Secció Recuperem el Teatre després d’una campanya forta i afortunada des de juny de 2009 a gener de 2010 seguim treballant per aconse-guir la rehabilitació del Teatre pendents de la resolució del crèdit per la reforma de la sala per poder pensar en fer més o menys activitats.

Actualment la nostra activitat se centra a cre-ar i incentivar activitats en el Teatre per acon-seguir que el poble prengui consciència de l’es-plèndid espai cultural que tenim a Sant Jaume.

Preveiem que aquest mes d’abril s’iniciï la temporada de cinema en català. La Xarxa Naci-onal de Cinema ens brinda la possibilitat d’acce-dir a dues pel·lícules mensuals, una per adults i l’altra infantil. Informarem de la pel·lícula el dia, hora i el preu per mitjà de cartell a la Secretaria

de Sant Jaume, web de Sant Jaume i facebook/butaca.

La secció té la intenció de dur a terme un grup de teatre infantil i un per adults. Ens agra-daria que les persones interessades ens ho facin saber per mitjà del nostre correu: [email protected].

Les recaptacions de les activitats que fem actualment van íntegrament dirigides a aconse-guir la climatització de la sala; per la qual cosa continuem demanat la màxima participació i oferint activitats interessants perquè ho pugueu fer amb gust i ganes.

Volem aprofitar per recordar a tots els pa-drins del Teatre que la placa d’agraïment serà penjada quan les obres planejades estiguin aca-bades i així podrem fer una inauguració a l’estil de Hollywood.!!

Secció Recuperem el Teatre

Seccions

Page 8: L'Informatiu 35 - Abril 2010

L’Informatiu - Núm. 35 - Abril 2010 -8

Presentació de la Federació d’Associacions

de Dones i grups de dones del Maresme

Les dones representem més de la meitat de la po-blació, el 51,23% de la població europea és femenina. Representem un col·lectiu heterogeni des de tots els punts de vista, grans, joves, esportistes, somiadores, pragmàtiques, advocades, mestresses de casa, im-migrades, activistes, riques, pobres, lesbianes, hete-rosexuals, discapacitades, mares, blanques, negres, tímides, transgressores, etc.

Malgrat aquesta gran diversitat, hi ha, però, elements que es uneixen i ens igualen, com poden ser la situació de vulnera-bilitat davant la violència masclista i la situació de desigualtat en diferents àmbits socials.

Això fa que una sèrie de factors ens afectin di-rectament com a col·lectiu i creiem que la millor ma-nera de combatre’ls és unint-nos i compartint co-neixements. Quan fem del millor dels altres el nostre zero i comencem a partir d’aquí, ho fem amb una saviesa extraordinària i co-mencem, no de zero, sinó que ja comencem amb uns coneixements molt importants, i això ho sabem molt bé les dones, que hem après de les nostres mares, àvies, etc.

És per això que, ja des de l’any 2005, el 25 d’octu-bre concretament, ens vam reunir unes quantes dones del Maresme per compartir idees, activitats i maneres de fer per poder aconseguir els nostres objectius. En tenim que són comuns i d’altres que cada associació té pel seu costat i que fa que cada una sigui diferent i totalment independent. Això és el que ens enriqueix.

Després d’un parell de trobades anuals, una a Canet de Mar, el 2005, i l’altra a Sant Andreu de Llavaneres, el 2006, va ser el 24 de març del 2007 en aquest ma-teix indret on vam decidir crear la Federació d’asso-ciacions de dones i grups de dones del Maresme, i aquí ens agradava poder fer la presentació oficial.

El que pretenem, des de la Federació, és crear interdependència entre nosaltres. La interdepen-dència és la dinàmica de ser mútuament respon-sable i de compartir un conjunt comú de principis amb altres.

Aquest concepte es diferencia molt de la “dependència” ja que la relació interdependent implica que totes les par-ticipants siguin indepen-dents.

La interdependència és una associació en què més d’una persona o grups de persones s’in-

flueixen mútuament en les seves vides, pensaments, emocions i conductes

La Federació pretén ser capaç d’aprendre, transfor-mar-se, i de contribuir a la transformació de la realitat, des d’una atenció permanent a les demandes de les usuàries internes i externes i des d’una orientació a la innovació.

El primer que vam fer va ser posar objectius co-muns a totes les associacions que formem part de la Federació. Si mirem els estatuts podem veure:

El passat 30 de gener, a Arenys de Munt, es va fer la presentació de la Federació de dones del Maresme. Do-nes de Dalt vàrem participar en aquest projecte des de l’inici, ja que són molts els criteris que compartim: Dones de Dalt ens definim com un grup de dones independents, per tant , lliures en les nostres decisions, ens uneix un principi bàsic i és que volem la igualtat de drets entre dones i homes, i un lema comú, “quantes més dones conei-xem, més ens coneixem a nosaltres mateixes”.

És per això que ens ha semblat oportú, en aquesta ocasió, fer-vos arribar el discurs que la presidenta de la Federació, Carme Riera i Roura, va fer , tot animant-vos a participar amb nosaltres. Alhora que ens comprome-tem, en un futur, a fer la presentació de la Federació en el nostre municipi, en el marc de la Societat Sant Jaume que ens acull.

Representació de Dones de Dalt

Seccions

Page 9: L'Informatiu 35 - Abril 2010

- L’Informatiu - Núm. 35 - Abril 2010 9

En el capítol I: La denominació, les finalitatsA l’article 2 podem trobar:

Les finalitats de la Federació són: a) Facilitar la comunicació entre totes les associaci- ons i grups de dones del Maresme. b) Promoure la participació de les associacions i grups de dones en els diferents àmbits de la soci- etat. c) Fomentar i lluitar, des de les respectives entitats, per a la igualtat de drets entre homes i dones. En queda exclòs qualsevol ànim de lucre.

Qui pot formar part de la Federació?En el capítol II: Les entitats membres de la coordi-

nadora, els seus drets i les seves obligacions.Poden formar part de la Federació les associacions

inscrites en el registre d’associacions competent i que estiguin interessades en les finalitats de la Federació. Així com els grups, vocalies, entitats o seccions dins d’altres associacions, interessades en les finalitats de la Federació.

El que pretenem és abraçar el màxim d’associaci-ons de dones i grups de dones de tot el Maresme.

M’agradaria fer una mica d’història de com va co-mençar tot això, tot i que hi ha hagut un comença-ment i a poc a poc hem arribat a ser deu les associ-acions fundadores de la Federació. Quina d’elles va ser la primera? Quina ha estat l’última d’afegir-s’hi? Això no té cap importància, el que és important són les petites i/o grans aportacions que cada associa-ció i cada dona ha fet i és així que aconseguirem els nostres objectius. Saber unir tots els nostres coneixe-ments, sense protagonistes, és el que farà posible tirar endavant la Federació.

El que és important és que al llarg d’aquest temps han estat moltes les dones que hi han participat, dones que potser, tot i que ara no hi són, han deixat petjada i han fet possible que ara siguem aquí. Vull tenir un re-cord per a totes elles i un agraïment. Estic segura que, a cada una de les que formem part de la Federació, ens ve ara un nom al cap, en particular, però estic se-gura, també, que potser no és el mateix nom, però to-tes són i han estat una part molt important i és per això que millor no dir noms perquè no ens en deixem cap.

Moltes ens han passat una mica de la seva savie-sa en l’anonimat i tampoc ens volem descuidar d’elles. A vegades una idea en un moment determinat pot fer que un projecte tiri endavant o s’esfondri. I ja veieu...

El cas és que estem aquí un total de 10 associaci-ons de nou municipis diferents, dels trenta que hi ha al Maresme, i esperem que vagin augmentant. La unió fa la força i creiem que ens hem de seguir unint. La societat encara està lluny d’aquesta igualtat que totes esperem i desitgem. Aquest són els objectius bàsics de la Federació i volem donar-los a conèixer, i és per això que estem aquí avui.

Hem de ser totes i tots els que vulguem aquests canvis i tan sols junts podrem aconseguir aquesta so-cietat més igualitària, lliure i independent, amb un gran respecte mutu, que totes desitgem.

Avui ens volem presentar com a Federació, avui és el començament d’una activitat... bé, més que el co-mençament, és la continuïtat. Ja que, com deia, ja fa més de quatre anys que hi estem treballant.

Les associacions de dones i grups de dones del Maresme, Fundadores de la Federació, són:

1. Associació Dones per la Igualtat d’Arenys de Mar.2. Associació Dona x la Dona de Llavaneres.3. Associació D’Ones de Cabrera de Mar.4. Dones de Dalt de la S. C. Sant Jaume de Premià de Dalt.5. Associació Dones Solidàries d’Alella.6. Associació de Dones Montserrat Roig d’Alella.7. Associació Viladona de Vilassar de Mar.8. Associació de Dones de la Vallalta de Sant Iscle de Vallalta.9. Associació de Mataró ADELFA.10. Associació Donaviva d’Arenys de Munt.

Moltes gràcies per estar aquí compartint amb nosal-tres i gràcies per la vostra col·laboració per aconseguir els nostres objectius que bàsicament són la igualtat de drets entre homes i dones i això no serà possible si no ho fem entre totes i tots, homes i dones.

Moltes Gràcies!

Una bona part de les assistents

Seccions

Page 10: L'Informatiu 35 - Abril 2010

L’Informatiu - Núm. 35 - Abril 2010 -10

El passat 30 de gener les entitats del lleure de Pre-mià de Mar i Premià de Dalt (A.E. Amon-Ra, Esplai Parroquial i Cau l’Espolsada) s’han trobat a la plaça dels Països Catalans per celebrar la primera «Pre-mianada».

La Premianada con-sisteix en la celebració d’una jornada conjunta dels nens i monitors de to-tes tres entitats i té com a objectiu cohesionar el lleu-re premianenc i, al mateix temps, difondre la cultura del lleure a Premià. La jor-nada, que ha començat a les 11:00 a la Plaça dels Països catalans i ha aca-bat a les 18:00 al mateix lloc, s’ha basat en dues parts. En la primera, que ha durat fins l’hora de dinar, s’han realitzat, d’una ban-da, jocs de coneixença entre els diferents caus o es-plais i, de l’altra, una gimcana sobre la conservació del medi ambient per tot el poble. En la segona part, ha-vent dinat, la Premianada s’ha obert al públic amb jocs

de moviment que han omplert tota la plaça. També s’ha repartit berenar per a tothom i hi ha hagut una actuació del grup d’animació “Sac de gemecs”.

Un hora dels adéus amb forma de rotllana gegant ha estat l’acte de cloenda d’aquesta jornada.Satisfets dels resultats, les tres entitats preve-uen que repetiran la “Premianada” l’any vi-nent.

Tanmateix, els de l’Es-polsada encara no en vam tenir prou i el 6 de març vam celebrar el Dia de l’amic. Durant aquell dia vam convidar els amics dels nens del cau a omplir els carrers

de Premià de Dalt al voltant d’una gimcana. Els objec-tius eren fomentar l’amistat com a valor indispensable per a l’ésser humà i, ensems, obrir les portes del Cau. Va ser un èxit de participació.

Premianada i Dia de l’Amic

Si vols participar en el primer Flashmob que es farà a Premià de Dalt, no perdis ni un segon i posa’t a assajar amb la teva parella, els teus amics i amigues, els teus fills/filles, els companys/companyes de feina, o sol/ sola, com tu vulguis...

serà sonat!!Pots trobar la coreografia que farem en aquest enllaç: http://www.youtube.com/watch?v=qOJ9Q1CFPJU&feature=fvw

Pots connectar-te a través de la nostra web:www.scsantjaume.com

Seccions

Page 11: L'Informatiu 35 - Abril 2010

- L’Informatiu - Núm. 35 - Abril 2010 11

El passat 28 de febrer va tenir lloc una assemblea general extraordinària on es va presentar la nova junta directiva composta per:

President: Joan Puchol Vicepresident: Joan Iglesias Vocals: Josep Cases, Josep Fortanet, Andreu Sánchez (Pampa), José Antonio Sanz

Al finalitzar l’acte es va fer lliurament d’una placa commemorativa, pel seu esforç i dedicació a l’anterior president Manuel Campillo

Nova Junta de la Penya Barcelonista

El divendres 26 de febrer a la tertúlia de llibres vàrem comen-tar “LA SONRISA ETRUSCA” de José Luís Sampedro. Per prime-ra vegada tots estavem d’acord. Quina delícia de llibre! És una lliçó de tendresa, de delicadesa en contrast amb la rudesa del

personatge. D’un realisme impressionant quan descriu la vida de pagès a Calàbria i la vida de ciutat a Milà a través del Bruno. Els descobriments que fa amb el seu nét Brunetino i els records barrejats de la guerra quan era amb els partisans.

Us dono un bon consell. Si no us voleu perdre una obra d’art de la literatura contemporània espanyola llegiu el llibre. Gaudireu molt!

Fina Manent. Del Grup de lectura d´Arts i Lletres

I aquest any és la que fa 11... Serà el diumenge 16 de maig. Us avancem el programa:

11h Cercavila amb els Gegants de Premià de Dalt.11.30h Comença la MARATÓ: dansa catalana amb l’esbart l’Espolsada.12.30h Ball en Línia amb els alumnes del curs de ball en línia dels dimecres. Una novetat!13.30h Un clàssic. Danses del Món per a petits i grans amb Corrandes Animació.13.30h Dinar popular i sobretaula musical amb el grup Crescendo. No us la perdeu!17h Balls de Plaça amb el grup Crescendo de la Catalunya Nord.18h Sorteig dels premis de la Marató.

18.30h tots a ballar amb un grup jove: 9 son.20h FI DE FESTA SORPRESA!

Reserva´t la data!

Torna la marató de balls i danses a Premià de Dalt!

De llibres...

Seccions

Page 12: L'Informatiu 35 - Abril 2010

L’Informatiu - Núm. 35 - Abril 2010 -12

el castanyer de les

Vam començar l’any amb l’excursió en adhe-sió a l’any de la Cisa “reprenem la història seguint els passos de Sant Josep Oriol”. Era una camina-da cap a Vilassar de Dalt, amb la visita al mas Pu-jolar, Can Bruguera, el celler, l’habitatge, la capella amb el bastó del sant, i el pessebre de can Banús.

El març, l’excursió va ser un recorregut circular per la Conreria, amb la visita a l’actual alberg de Pere Tarrés i també la visita al poblat ibèric de les Maleses. Un dels molts poblats on les tribus ibèriques laietanes estaven instal·lades dalt els turons de la serralada del litoral.

El mes de febrer es va anar al Bages a caminar per les Torres de Fals. Un recorregut guiat pel pinto-resc poble de Rajadell i una visita al molí de pedra d’oli, dels pocs que encara queden per la comarca.

Aquest abril hem fet una excursió per Viladrau amb un recorregut circular entremig de fonts, fa-gedes, castanyers, un dels quals és el castanyer més emblemàtic del municipi i un dels més grossos del Montseny, el castanyer de les Nou Branques.

Història i natura

Celler de Can BrugueraTorres de Fals

Poblat ibèric de les Maleses

El Castanyer de les 9 branques

Seccions

Page 13: L'Informatiu 35 - Abril 2010

- L’Informatiu - Núm. 35 - Abril 2010 13

Cinefília (I)

La màgia del cinema. Què és la màgia del cine-ma? La màgia del cinema és allò imperceptible, subtil, fràgil, vaporós, tendre i poètic que apareix en forma de delicat perfum, sobrevolant les obres l’art fílmic que han tingut el rar privilegi d’estar tocades per aquesta sublim qualitat. És allò que fabrica un univers on im-peren els somnis, les quimeres i els anhels. És allò que pot inundar amb els efectes més sobrenaturals i meravellosos el relat més simple i insignificant. És allò que, per tant, a qui ho contempla, li desperta els sen-timents, la imaginació, la fantasia i la il·lusió. La màgia del cinema, en fi, doncs, farà més felices i afortunades a les persones que sàpiguen copsar-la i deixin que la seva influència els hi travessi els sentits.

Aquests dies s’està fent al CaixaForum de Barcelo-na l’extraordinària exposició Federico Fellini, el circ de les il.lusions. I per allà deambulen tots els personatges del màgic món “fellinià”: vampiresses, bisbes, prostitu-tes, forçuts de circ, feixistes grotescos, nimfòmanes, aristòcrates decadents, monges i peixateres. Allà es pot captar aquesta màgia a la candide-sa de la Gelsomi-na de La Strada, a l’obsessió del Titta pels pits enormes

de l’estanquera d’Amarcord, als somnis sobre la mito-logia femenina de La ciutat de les dones, a la voluptu-ositat del bany d’Anita Ekberg a La dolce vita, al propi mag Mandrake a Entrevista, a les fantasies entorn de la sequera artística de Guido a 8 ½, o a la pervivència de les il·lusions durant la vellesa a Ginger i Fred. Tota l’obra de Federico Fellini ha estat inundada per aquest sentit màgic.

A l’Espai de Cinema volem participar i fer participar d’aquesta màgia. Intentem, convidant a tothom que vulgui, programar i viure el cinema actual que la pot representar. Els recursos econòmics són limitats, i això frena moltes iniciatives que voldríem realitzar. Però es-perem aquest any, a més de la programació ordinària i el certamen de curts, fer un festival de curts de terror per als joves i, si és possible, un cicle de tres films d’un director prestigiós que tingui també, per força i obliga-tòriament, tota la màgia del món.

SANT JAUME ESPAI DE CINEMA

Seccions

Page 14: L'Informatiu 35 - Abril 2010

L’Informatiu - Núm. 35 - Abril 2010 -

El passat 14 de març a la sala de l’Orfeó de la So-cietat Cultural Sant Jaume es va retre homenatge a Salvador Xarrié, poeta i compositor de Premià de Dalt.

Es van recitar poemes seus a càrrec de Teresa Meca, Anna Céspedes i Adolf Andreu, acompanyats al piano per Rosa Bel.

Un merescut homenatge per la seva llarga trajectò-ria literària i musical on destaquen l’havanera “la Verge marinera” que va dedicar a la Mare de Deu de la Cisa. També ha dedicat una sardana al desaparegut Isidre Moragues, en Grau, i ha composat cançons per la Co-ral Primiliana. Actualment dirigeix un cor que actua als actes religiosos rellevants.

Moltes felicitats Salvador!

Del 28 de febrer al 14 de març va tenir lloc l’ex-posició “Les masies: Factor d’identitat”. Una exposició creada per l’Associació Conèixer Catalunya (ACCAT), que oferia una mostra de la tipologia diferent de les cases rurals escampades per les comarques catalanes i les relacionades amb grans personatges de la història de Catalunya.

L’exposició també incloïa una síntesi historicoso-ciològica i de distribució per tipologia de la masia al nostre país. Al mateix temps, denunciava la imatge de deixadesa que provoquen les cases abandonades o en estat de ruïna.

14

Sant Jaume

Exposició “Les Masies: Factor d’identitat”

Homenatge a Salvador Xarrié

Vols coŀlaborar a la revista?

Tens una idea, una opinió, coneixement, sobre Sant Jaume o l’associacionisme en general?Envia’ns el teu article a la bústia de la Riera 147 o per email a: [email protected].

Page 15: L'Informatiu 35 - Abril 2010

- L’Informatiu - Núm. 35 - Abril 2010 15

A partir de les 11 del matí :Tast de coques (Dones de Dalt)

Parada de llibres (Arts i Lletres)

Parades de roses i llibres, infla-bles...

Exposició “Tasta Valerià”. Selec-ció de poemes de Valerià Pujol i Bosch (Ajuntament de premià de Dalt)

17.30Narració de cinc contes de Pre-mià de Dalt. Els narradors seran els seus propis autors: Armonia Rodríguez, Fina Manent, Pere Planas, Enric Gassol i Lali Ribera.

18.00Concert de Cambra dels alumnes de l’Escola Municipal de Música.

20.00Representació del conte “El Fan-tasma de Can Franquesa”.

21.30Projecció del documental “Premià de Dalt en temps de la Guerra Ci-vil” (Espai Cinema)

Sant Jordi 2010

Page 16: L'Informatiu 35 - Abril 2010

L’Informatiu - Núm. 35 - Abril 2010 -

ABRILDivendres 16 Exposició Montserrat Roig. Inauguració a les 18h. Fins el 25 d’abril. Dones de Dalt.

Divendres 23 Llibres, roses, coques... Des de les 11 del matí al pati central de Sant Jaume.

Divendres 23 Cine fòrum per a Sant Jordi. Projecció del DVD La Guerra Civil A Premià De Dalt. Al teatre de Sant Jaume a les 21.30h. Espai de Cinema.

Dissabte 24 III Concurs de Curtmetratges de Premià de Dalt, Passis curtmetratges i votació dels assistents. Al teatre de Sant Jaume a les 19h. Arts i Lletres i Espai de Cinema.

Diumenge 25 III Concurs de Curtmetratges de Premià de Dalt, Entrega de Premis. Al teatre de Sant Jaume a les 19h. Arts i Lletres i Espai de Cinema.

MAIGDivendres 7 Exposició Fotografies de la primera comunió. Inauguració 7 de maig a les 18h. A

l’espai Arts i Lletres. Fins el 23 de maig. Dones de Dalt.

Dissabte 8 Exposició de bonsais. A la sala de l’Orfeó de Sant Jaume a les 11h, fins el 9 de maig. S.C.Sant Tocats pel Bolet.

Diumenge 9 Concert de Primavera: Gospel. Al teatre de Sant Jaume a les 17h. Arts i Lletres

Divendres 14 Conferència: Manuel de Pedrolo, “Radicalment la llibertat“. Amb Adelais de Pedrolo i Josep Poveda. A la sala de l’Orfeó de Sant Jaume a les 20h . Arts i Lletres

Dimecres 16 Marató de Danses, amb danses, balls, dinar popular i fi de festa sorpresa. Al pati i sala de l’Orfeó, a les 11h. Grup de Danses.

Divendres 21 Cine fòrum. Al teatre de Sant Jaume a les 21.30h. Espai de Cinema.

Divendres 28 Exposició Pobles Indígenes del Perú. A l’espai Arts i Lletres a les 19h. Fins el 6 de juny. Grup de Solidaritat amb el Tercer Món.

Divendres 28 Grup de Lectura. Tertúlia sobre el llibre “UN AMOR FORA CIUTAT”, de Manuel de Pedrolo. A la sala de l’Orfeó de Sant Jaume a les 21h . Arts i Lletres.

Informació més actualitzada a internet: www.scsantjaume.com

AGENDA DE PROPERES ACTIVITATS

ACTIVITATS CONTINUADESDanses Danses Tradicionals, cada primer dissabte de mes. Sala de l’Orfeó a les 11:30h. Grup de Danses. Àrab Curs d’Àrab bàsic. Els dilluns de 6 a 7 del vespre, a la sala de Juntes de Sant Jaume. Preu: 16€ al mes socis / 20€ no socis. Junta de Sant Jaume. Català Curs de Català. Els dimarts i dimecres al vespre, a la sala de juntes de Sant Jaume. Preu: 20€ al mes, matrícula 5€. Informació a secretaria. Arts i Lletres. Ball en Línia Curs de Ball en Línia (line dance). Els dimecres de 9’15 a 10’15 del matí, a la sala tetre. Preu: 20€ al mes. Junta de Sant Jaume. Escacs Curs d’Escacs per a nois i noies de 6 a 16 anys. Cada dijous de 6 a 7 del vespre. Preu: 20€ al mes. Junta de Sant Jaume. Dones de Dalt Trobada de dones, tots els dimecres. A la sala de l’Olivera a les 20h. Dones de Dalt.