Llocs_Març 2013

32

description

Guia Gastronòmica, comercial i d'oci de Terrassa

Transcript of Llocs_Març 2013

Page 1: Llocs_Març 2013
Page 2: Llocs_Març 2013

2

Page 3: Llocs_Març 2013
Page 4: Llocs_Març 2013

4

recepta del mes

MIL FULLS DE SALMÓ amb salsa de tinta de calamar

INGREDIENTS:1 penca de salmó de 800 g

1/2 kg de gírgoles200 g de cues de gamba

1/2 l de nata líquida200 ml de vi blanc

All i julivert

Per a la salsa:1 ceba

1 pastanaga1 porro

1 bossa de tinta de calamar

PREPARACIÓ:Tallarem les gírgoles en trossets ben petits i les saltarem amb les cues de gamba, l’all i el julivert.

Hi afegirem la nata líquida i ho deixarem reduir.

Tallarem filets de salmó ben prims i muntarem capes de salmó i farciment de bolets

SALSA:Fondejarem els vegetals i hi afegirem la tinta de calamar, el vi blanc i aigua. Ho deixarem reduir, ho triturarem tot i ho passarem pel colador xinès. Ho espessirem amb Maizena.

COCCIÓ MILL FULLS:Posar al forn 5 minuts a 170º

Bon profit

Page 5: Llocs_Març 2013

5

Page 6: Llocs_Març 2013

6

Page 7: Llocs_Març 2013

77

MARÇ 2013 - TERRASSA · MATADEPERA

Edita: Ocrea Development, S.L - NIF. B64690787 - Transversal 75B, Local 4 · 08225 · TerrassaTel. Comercial 691.470.753 / Administració 649.356.055 Disseny gràfic: Equip propi Equip comercial: Equip propi Dipòsit legal: B39605-2010 · e-mail: [email protected] / [email protected]

LLOCS no es fa responsable de l’opinió i continguts dels articles dels seus col·laboradors. Prohibida la reproducció total o parcial de qualsevol anunci de la revista sense l’autorització de LLOCS.

SUMARI

CAET: Programació març - abril28

MOLT INTERESSANT: La història de la Font de Canaletes

13

4

16

DIA DEL PARE24

MOTOR: El neumático25

PER RIURE: Contestador automàtic per a avis

26

NO T’HO PERDIS: Setmana Santa de Tarragona

22 DE LLEI: Ens casem o ens fem parella de fet?

RECEPTA DEL MES: Mil fulls de salmó amb salsa de tinta de calamar

Page 8: Llocs_Març 2013

8

Page 9: Llocs_Març 2013

9

Page 10: Llocs_Març 2013

10

Page 11: Llocs_Març 2013

11

Page 12: Llocs_Març 2013

12

Page 13: Llocs_Març 2013

13

molt interessant

La història de la Font de Canaletes

Segur que molts de vosaltres heu estat al-guna vegada davant de la Font de Canaletes de la Rambla de Barcelona celebrant algun títol del Barça. Però pocs dels qui han estat coneixen què s’amaga darrere d’aquesta celebració culer. Per quina raó la gent es concentra en aquest indret quan guanya el Barça?

La Font de Canaletes ha estat des dels seus inicis un lloc de gran afluència. En un primer moment, els habitants de la ciutat anaven a aquest bro-llador d’aigua a calmar la seva set, ja que era el primer punt on l’aigua sortia dels canals subte-rranis. I així, Canaletes es va convertir en un dels indrets més populars de la ciutat. Més endavant, nombrosos establiments es van situar al voltant de la font aprofitant la gran aglomeració de gent que es deixava caure per aquell carrer.

Però l’origen de les celebracions del Barça cal situar-lo en el trasllat de la redacció del diari madrileny Sol davant de la mateixa font. En una època on no existia ni la televisió ni la ràdio, la delegació del diari va agafar l’hàbit d’anunciar els resultats de l’equip de futbol de la ciutat mit-jançant cartells. A poc a poc, es va anar adquirint el costum d’apropar-se davant l’edifici del diari per tal de conèixer l’estat del partit. En cas que el Barça guanyés, les celebracions es produïen allà mateix, davant del diari i de la mateixa Font de Canaletes. De mica en mica, aquesta petita tra-dició va anar passant de generació en generació fins a convertir la Font de Canaletes en un símbol del barcelonisme.

Font: www.curiositat.catText: Anna Monreal Pi

Page 14: Llocs_Març 2013

14

Page 15: Llocs_Març 2013

15

Page 16: Llocs_Març 2013

16

no t’ho perdis

SETMANA SANTA DE TARRAGONA

del 24 al 31 de març de 2013

ProgramacióLa Setmana Santa és el moment més important de l’any litúrgic cristià. Es tracta d’un conjunt de celebracions que tenen lloc entre el divendres abans del diumenge de Rams i diumenge de Pasqua. A través d’un vast i ric conjunt de pràctiques festives -processons, escenificacions teatrals i altres activitats litúr-giques i rituals- la comunitat cristiana recorda i recrea els darrers moments de Jesucrist a la Terra, el que hom coneix com a la Passió, Mort i Resurrecció. És a dir, des que Jesús arriba a Jerusalem procedent del desert i ja proclamat Salvador, fins que és processat, mort clavat a la creu, enterrat i fins que ressuscita.

DIUMENGE DE PASSIÓ O CINQUÈ DIUMENGE DE QUARESMAEs tradicional el Via Crucis pel Serrallo amb els passos de la “Presa de Jesús” de la Confraria de Pescadors i el Sant Enterrament de la societat Marítima i Protectora, amb el seu Sant Crist.

DIVENDRES DE PASSIÓAl vespre té lloc la Solemne Funció Religiosa de la Verge dels Dolors, amb el res del Sant Rosari i eucaristia, a l’església de Sant Llorenç. En finalitzar aquesta funció té lloc un Via Crucis amb la imatge del Crist de la Confraria de Senyores de la Pietat, amb els passos de la Pietat i el Sant Sepulcre que sortint de l’església de Sant Llorenç.

Page 17: Llocs_Març 2013

17

no t’ho perdis

Textos: www.festacatalunya.catImatges www.viajejet.com

DIMARTS SANTAl vespre es celebra a la parròquia de Sant Francesc una Funció Litúrgica, acabada la qual es fa el Via Crucis amb la concurrència dels seus misteris i els acompanyaments musicals propis de la Germandat.

DIMECRES SANTAl vespre de la parròquia de Sant Joan surt l’anomenat “Rosari del Dolor” organitzat per la Germandat del Nostre Pare Jesús de la Passió.

Com a particularitat es demana que durant aquest acte als carrers els participants de la germandat no estenguin les cues de les vestes. La recupera-ció d’aquest acte va tenir lloc el 1990, quan feia 16 anys que no es celebrava.

DIJOUS SANTDia reservat pels actes propis de cada confraria.A les 18:30 h a l’església de Natzaret té lloc l’ofici solemne i la Guàrdia d’Honor dels Armats al Monument.

Per la nit, a les 10:30 h, té lloc a la Catedral l’”Hora Santa”.

DIUMENGE DE PASQUAA les 11 del matí té lloc la missa pontifical a la Seu en la qual l’arquebisbe imparteix la benedicció papal.

DIVENDRES SANTDe matinada, a un quart d’una de la nit dona inici el Via Crucis que organitza la Germandat del Sant Ecce Homo i l’Associació Juvenil Loreto.

A les 6 del matí té lloc a la Santa Església Catedral Basílica el Sermó anomenat popularment de la “Bufetada”, mentrestant és traslladat a la Seu el Sant Crist de Natzaret. Acabat el sermó comença el Via Crucis.

A les 10:00 h Via Crucis de la Germandat del Devallament de la Creu a Sant Pau.A les 10:00 h Via Crucis de la Germandat de N.P. Jesús de la Passió a Sant Francesc.

A les 12 h a la Catedral es celebra l’Acció Litúrgica que consisteix en el cant de la Passió l’Oració Solemne de l’Església, l’adoració de la Creu i la Comunió.

A les 13: 30 h a la Catedral Metropolitana té lloc el “Sermó de les set paraules” de Nostre Senyor Jesucrist clavat en la Creu, que organitza La Salle havent-se recuperat l’any 1992.

A les 16:15 h de la tarda s’inicia per part dels armats el ritual de la recollida dels misteris de les diferents associacions.

A les 20:00 h (o a les 19:30 h segons l’època de l’any en la qual cau la Setmana Santa) s’inicia des de l’església de Natzaret la processó del Sant En-terrament que organitza des de fa segles la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist.

DISSABTE DE PASSIÓConcert de Sacre a l’Església de Sant Llorenç, organitzat pel gremi de Pagesos.

DILLUNS SANTMissa Crismal, concelebrada amb sacerdots de tots els arxiprestats, al matí a la Catedral, en la qual es renoven les promeses sacerdotals dels preveres diocesans i té lloc la benedicció dels sants Olis i la consagració del Sant Crisma. Després té lloc un recés dels mateixos sacerdots al Seminari.

Missa de Difunts que organitza la Congregació del Venerat Cos de Jesucrist en el Devallament de la Creu.

DIUMENGE DE RAMSAl matí té lloc en l’escalinata de l’Església de l’Ensenyança la benedicció solemne de les palmes per l’Arquebisbe Metropolità i Primat. Seguida-ment en processó van a la Catedral on té lloc la Missa Pontifical durant la qual, la confraria que li correspon ofereix el Ciri Pasqual.

A la 13 h a l’ajuntament el Pregó de la Setmana Santa.

Al vespre té lloc el Solemne Via Crucis que organitza la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist. Abans de retornar el Sant Crist de la Sang, s’atura a la Catedral on es venerada aquesta imatge, que en acabar és conduïda novament a Natzaret, amb el cant del “Miserere”.

DISSABTE SANTAl vespre té lloc la Processó de la Soledat que sortint de l’església de Natzaret arriba a la Cate-dral, on té lloc una funció religiosa amb el res de la “Corona Dolorosa” i sermó. Després d’aquesta es continua la processó des de la Catedral fins a Natzaret, acabant-se amb el cant de la Salve. Les participants són pregades d’assistir amb mantelli-na o vesta amb capuç.

A les 10:30 h de la nit dona inici a la Catedral la so-lemne “Vetlla Pasqual” oficiada per l’arquebisbe de Tarragona i Primat. En ella té lloc l’Ofici de la Llum, la Litúrgia de la Paraula, la Benedicció de les Fonts Baptismals i Litúrgia Eucarística concelebrada.

Page 18: Llocs_Març 2013

18

Page 19: Llocs_Març 2013

19

Page 20: Llocs_Març 2013

20

FELICITATS PARELa diada de Sant Josep és el dia, actual-ment no festiu, en el qual se celebra el dia del pare.

Correspon al 19 de març. Es tracta d’una fes-ta antiga que recentment, per paral·lelisme, ha inspirat la creació d’un dia de la mare, que se celebra el primer diumenge de maig.

D’acord amb el cristianisme, Josep és el pare putatiu, o “adoptiu” (el “biològic” seria Déu), de Jesús.

A Catalunya, és tradició aquest dia men-jar crema catalana, que per aquest motiu s’anomena també crema de Sant Josep. En canvi, a molts països catòlics el 19 de març, Dia de Sant Josep, és un gran esdeveniment. Sant Josep era el pare de Crist, d’aquí que s’hagi

escollit aquest dia per celebrar el Dia del Pare.A Espanya el dia 19 de març també se cele-bra el Dia del Pare i és un dia molt important. Es felicita als pares i també a les perso-nes que es diuen Josep o Josepa. Aquestes felicitacions a vegades van acompanyades de petis regals, encara que normalment es donen postals i aquest dia se celebra la família.

S’ha de destacar la celebració que es fa a València, on les falles són l’element festiu més destacable. Les falles són monuments o escultures artístiques, satíriques o grotesques sobre qualsevol cosa, persona, esdeveniment, etc., prou desafortunat per cridar l’atenció dels ulls crítics dels fallers. Totes les escultures són cremades la nit de Sant Josep, excepte la guan-yadora del concurs de falles que és indultada.

Page 21: Llocs_Març 2013

21

Page 22: Llocs_Març 2013

22

Les dues opcions són ben vàlides si es té clar què es vol i es tenen en compte els efectes jurídics i patrimonials que generen.

Així, mentre el matrimoni (civil o canònic) ha estat la forma d’unió tradicional d’aquest país, les parelles estables cada vegada són més i se’n desconeixen les característiques.

A Catalunya (la seva regulació l’estableixen les comunitats autònomes) és el Codi civil de Catalunya (articles 234.1 i següents) el que determina què és una parella de fet, com i quan es constitueix i els seus efectes. La parella de fet és la unió de dues persones majors d’edat, o menors emancipades, que mantenen una relació estable d’afectivitat igual a la conjugal i que es constitueix o existeix un cop s’ha conviscut durant un període de dos anys o més ininterromputs, si durant la convivència es té un fill o més en comú, o bé si s’ha formalitzat en escriptura pública.

Tot i que s’equipara força al matrimoni, hi ha certs aspectes que els diferencien i que convé conèixer i alhora evitar mitjançant la formalització de la unió estable a través d’una escriptura pública atorgada davant de notari inscrita en el Registre de Parelles de Fet del seu domicili, per tal que sigui pública l’existència de la parella de fet. Així evitem que en un futur haguem de demostrar l’existència del vincle per poder accedir a algun benefici reservat a matrimonis o figures anàlogues com la unió estable. A més de constituir-se com a tal, amb l’escriptura els membres de la parella podran establir un seguit de pactes que permeten assimilar la figura encara més al matrimoni.

Tanmateix, i mentre la legislació no canviï, hi ha qüestions que encara avui no permeten assimilar la

de llei

ELISABET PLANAS PONSPLANAS & PLANAS - Advocatse-mail:[email protected]

ENS CASEM O ENSFEM PARELLA DE FET?

parella de fet a un matrimoni. En primer lloc, la qües-tió hereditària: en el cas que mori un dels membres de la parella, l’altre no té dret a heretar si no hi ha testament; per tant, sempre és necessari instituir hereu l’altre membre a través d’un testament. I, en segon lloc, la concessió de la pensió de viduïtat exi-geix més requisits a les parelles de fet, que hauran de demostrar que ha existit els dos anys anteriors a la mor de l’altre membre amb la seva inscrip-ció i registre, i, si no existeix, que la convivència hagi estat estable i notòria durant els últims cinc anys com a mínim, entre altres qüestions.

Per aquest motiu, si opten per no casar-se, assessorin-se per constituir-se com a parella de fet i adoptin les mesures comple-mentàries necessàries per equiparar-se a un matrimoni.

Page 23: Llocs_Març 2013

23

Page 24: Llocs_Març 2013

24

motor Llocs

EL NEUMÁTICO

Page 25: Llocs_Març 2013

25

motor Llocs

EL NEUMÁTICOLa importancia de un buen neumático radica en que este es el único medio de contacto en-tre el asfalto y el automóvil.Este mes presentaremos los tipos de neumáti-cos más frecuentes a la venta en el mercado, en el uso de automóviles , asimismo veremos la diferencias existentes entre un neumático convencional y uno radial.

Los neumáticos están compuestos de un material llamado caucho el cual es una sustancia que se ex-trae de árboles de zonas tropicales. Desecado estematerial es mezclado con proporciones variables de azufre (vulcanización) y otros productos obteniendo caucho vulcanizado en diversos grados de dureza,desde el blando usado para las cámaras hasta la ebonita que es el compuesto rígido utilizado para aisladores.El neumático es el único contacto entre el asfalto y el vehículo por lo tanto su función es vital para el buen funcionamiento del automóvil. Reducir el peso del neumático, o simplificar sustancialmente su proceso de fabricación, implica un ahorro directo de energía.

Ya en 1946, la invención por del neumático radial, permitió un ahorro del 30% de materias primas enrelación con un neumático convencional.Por otra parte, el neumático posee una resistencia al rodamiento intrínseca, por lo que interviene directa-mente en el consumo de combustible del vehículo. Para reducirlo y limitar así las emisiones contami-nantes de los motores, se han explorado nuevos caminos, tanto en el campo de la estructura de los neumáticos como en el de los materiales. El resultado ha sido la tecnología Green X, la que permite disminuir la resistencia al rodamiento del neumático en más de un 20% y reducir así el consumo de combustible de los vehículos.

Si tomamos en cuenta que un neumático a las velocidades nor-males de utilización, es el respon-sable de una parte importante, alrededor del 20%, del consumo de combustible. Cuando rueda, y especialmente en la frenada, la banda de rodamiento se de forma en un rango de frecuencia elevado quecorresponde a su deformación so-bre las rugosidades del suelo. Esta deformación genera una pérdida de energía “útil”, puesto que sirve para procurar adherencia a la calzada, ga-rantizando la seguridad del usuario.

El neumático convencional es aquel cuya carcasa esta constituida por telas y cuerdas dispuestas dia-gonalmente y alternadas formando ángulos meno-res de 90º respecto a la línea central de rodamiento.

El neumático radial es aquel cuya carcasa esta constituida por telas de cuerdas dispuestas perpen-dicularmente respecto de la línea central de labanda de rodamiento. Además posee un cinturón circunferencial para dar propiedades de estabilidad.El uso de la presión de inflado adecuada es muy importante para obtener el mejor rendimiento del neumático. La presión de inflado correcta es la que recomienda el fabricante del neumático. Siem-pre se verifica en frio.

Se recomienda pasar los neumáticos de delante atràs y viceversa cada 10.000 Kms.

Dani RacingConsultas y dudas: [email protected]

Page 26: Llocs_Març 2013

26

per riure

CONTESTADOR AUTOMÀTIC PER A AVIS- Bon dia. - En aquest moment no hi som, però, si us plau, segueix atentament les instruccions:- Si ets un dels nostres fills i truques només per saludar-nos, marca 1 - Si necessites que us cuidem els nens, marca 2 - Si vols que anem a buscar els nens a l’escola, marca 3- Si vols que els nens es quedin a dormir aquí, a casa, marca 4 - Si necessites que els portem a classe de piano i de natació, i al parc, marca 5- Si vols que et deixem el cotxe, marca 6- Si vols que et rentem i planxem la roba, marca 7- Si necessites diners, marca 8- Si voleu venir a dinar el diumenge, marca 9- Si voleu venir a dinar cada dia, marca 0

-Si ets un dels nostres amics, ...“pots parlar”... PERQUÈ NO DIGUIN QUE ELS AVIS NOMÉS SOM UNS VELLS QUE NO SERVEIXEN PER A RES.

Page 27: Llocs_Març 2013

27

per riure

Page 28: Llocs_Març 2013

28

Més informació a www.caet.cat

El dramaturg català Esteve Soler es-trena a TerrassaContra l’amor, la tercera part de la tri-logia escrita en nom de la indignació i que va escriure en segon lloc, abans de Contra la democràcia i després de Contra el progrés. Des que el 2008 Contra el progrés fou desco-berta i reivindicada pel festival de teatre de Berlín, els textos de l’autor manresà han estat traduïts a diver-ses llengües i s’estan representant arreu d’Europa amb la crítica als seus

CONTRA EL PROGRÉS/ CONTRA LA DEMOCRÀCIA /CONTRA L’AMORTrilogia completa : 6 d’abril / 24,50€Contra el progrés: 17h / 10€Contra la democràcia: 19h / 10€Contra l’amor: 21h / 10 €Espai: Teatre Alegria / Cada espectacle dura 1h 15’

AVENTURA!Data: 17 de març / 18hEspai: Teatre PrincipalPreu: 25,50€

Una producció de T de Teatre amb la col·laboració del Teatre-Auditori de Sant Cugat i el suport de l’ICEC de la Generalitat de Catalunya.

peus. Aquí a Catalunya les dues pe-ces que ja s’han representat es van estrenar a la Sala Beckett i ara, en privilegiada primícia a Espanya (no-més s’ha estrenat a Ginebra i Atenes) l’Alegria rep Contra l’amor.

A més a més, i això és première al país, és el primer cop que les tres pe-ces es poden veure com el que són, un conjunt, una trilogia, una darrere l’altra: una marató escènica rejoveni-dora.

Més informació a www.caet.cat

Autor i director: Alfredo SanzolT de Teatre són: Mamen Duch, Marta Pérez, Carme Pla, Albert Ribalta, Jordi Rico, Ágata Roca

Aventura! és la història de sis socis que reben una oferta de compra per part d’una empresa xinesa i que en lloc de vendre el negoci acaben venent una de les sòcies.

Però més enllà d’aquest punt de partida que pot sem-blar còmic (i ho és), a la història s’afegeixen els fantas-mes i l’angoixa de la realitat social que ens envolta: te-nim la intel·ligència col·lectiva i la capacitat comunitària de gestionar la crisi? Estem davant d’un segrest de la democràcia? Per què sembla que la covardia s’estigui apoderant de nosaltres?

Page 29: Llocs_Març 2013

29

Page 30: Llocs_Març 2013

30

sudoku

Page 31: Llocs_Març 2013

31

Page 32: Llocs_Març 2013

32