Novetats en la recerca del PCT de Turisme i Oci d'octubre de 2011

7
El I Fòrum CEICS comparteix projectes transdisciplinars de recerca en turisme Els dies 10 i 11 de novembre s’ha celebrat al subcampus de Turisme a Vila-seca el Congrés de Turisme del I Fòrum del Campus d’Excel·lència Internacional Catalunya Sud (CEICS) amb uns 50 assistents cadascuna de les jornades. El congrés, que s’ha celebrat a l’Escola Universitària de Turisme i Oci amb la col·laboració del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci, ha tingut com a objectiu compartir les diferents línies de recerca que actualment s'estan duent a terme, tant en l’àmbit CEICS a les comarques de Tarragona com a nivell internacional, per tal de poder establir ponts de col·laboració entre investigadors. Del transcurs de les diferents ponències impartides s’ha comprovat el fet transdisciplinar de la recerca en turisme amb projectes desenvolupats des d’àmbits tan diversos com la geografia, l’economia urbana, l’enginyeria, les tecnologies de la informació, l’empresa, els estudis d’oci o la comunicació. El I Fòrum CEICS ha fet palesa també la possibilitat d’ampliar a un nivell global les anàlisis i implemen- tacions que es realitzen a nivell local. Per a això, una eina imprescindible és la creació de xarxes en múltiples àmbits i amb agents diferents. Altres necessitats detectades en el Congrés són l’establiment de noves categories de recerca en turisme, un major aprofitament de les tecnologies de la informació i disposar d’un major nombre de casos d’estudi. (segueix a la pàgina següent) íNDEX El I Fòrum CEICS analitza la recerca en turisme a Tarragona i a nivell internacional El PCT és un agent destacat en la recerca en l’àmbit CEICS El Paisatge dels Genis es presenta a operadors turístics a Madrid Reunió del projecte europeu ATTREG al PCT 1 2 3 4 Nº 17 OCTUBRE 2011 Especial Pla CENOTUR 5

description

PCTnews informa mensualment sobre les novetats en recerca a l'àmbit del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci, en aquest número 17 inclou un especial sobre la recerca que duu a terme en el marc del Pla de Reforçament de la Competitivitat de l'Enoturisme a les comarques de Tarragona amb el cofinançament del FEDER Eix 1

Transcript of Novetats en la recerca del PCT de Turisme i Oci d'octubre de 2011

Page 1: Novetats en la recerca del PCT de Turisme i Oci d'octubre de 2011

El I Fòrum CEICS comparteix projectes transdisciplinars de recerca en turisme Els dies 10 i 11 de novembre s’ha celebrat al subcampus de Turisme a Vila-seca el Congrés de Turisme del I Fòrum del Campus d’Excel·lència Internacional Catalunya Sud (CEICS) amb uns 50 assistents cadascuna de les jornades. El congrés, que s’ha celebrat a l’Escola Universitària de Turisme i Oci amb la col·laboració del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci, ha tingut com a objectiu compartir les diferents línies de recerca que actualment s'estan duent a terme, tant en l’àmbit CEICS a les comarques de Tarragona com a nivell internacional, per tal de poder establir ponts de col·laboració entre investigadors. Del transcurs de les diferents ponències impartides s’ha comprovat el fet transdisciplinar de la recerca en turisme amb projectes desenvolupats des d’àmbits tan diversos com la geografia, l’economia urbana, l’enginyeria, les tecnologies de la informació, l’empresa, els estudis d’oci o la comunicació. El I Fòrum CEICS ha fet palesa també la possibilitat d’ampliar a un nivell global les anàlisis i implemen-tacions que es realitzen a nivell local.

Per a això, una eina imprescindible és la creació de xarxes en múltiples àmbits i amb agents diferents. Altres necessitats detectades en el Congrés són l’establiment de noves categories de recerca en turisme, un major aprofitament de les tecnologies de la informació i disposar d’un major nombre de casos d’estudi.

(segueix a la pàgina següent)

íNDEX

El I Fòrum CEICS analitza la recerca en turisme a Tarragona i a nivell internacional

El PCT és un agent destacat en la recerca en l’àmbit CEICS

El Paisatge dels Genis es presenta a operadors turístics a Madrid

Reunió del projecte europeu ATTREG al PCT

1

2

3

4

Nº 17 OCTUBRE 2011

Especial Pla CENOTUR 5

Page 2: Novetats en la recerca del PCT de Turisme i Oci d'octubre de 2011

PCT NEWS OCTUBRE 2011

2

El PCT, agent destacat en la recerca de l’àmbit CEICS La jornada de divendres 11 de novembre, amb el títol ‘What’s on in Tourism in CEICS partners’ va servir per mostrar els resultats i les línies d’investigació de diversos grups de recerca de la Universitat Rovira i Virgili, del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci i de l’Observatori de Turisme de Costa Daurada.

L’anàlisi del turisme es va abordar des de diferents disciplines per part de representants del GRATET, ITAKA, QUALOCIO, Asterisc, Grup de Recerca d’Indústria i Territori, i Grup de recerca Economia i Gestió del Sector Turístic, alguns dels quals mantenen convenis de col·laboració amb el PCT de Turisme i Oci. És el cas del GRATET en projectes relacionats amb les tecnologies de

tracking o amb l’enoturisme, o d’ITAKA en projectes que impliquen sistemes d’intel·ligència artificial per millorar la gestió de les destinacions i la satisfacció del visitant.

Per la seva part, Jordi Calabuig del Parc Científic i Tecnològic de Turis-me i Oci va explicar la creació per part del programa Think Tank d’un Sistema d’Indicadors de Presència en Mercats i un Sistema d’Indica-dors de Competitivitat que perme-ten comparar les destinacions amb una visió estratègica.

Es generen mapes de posició que mostren als gestors en quins indicadors és necessari reforçar el seu treball.

(ve de la pàgina anterior)

‘What’s hot in tourism specialization area’ investigadors internacionals comparteixen els seus projectes

La primera jornada del Congrés de Turisme del Fòrum CEICS 'What's hot in Tourism specialization area' va comptar amb la participació de diversos investigadors interna-cionals.

La taula celebrada durant el matí estava formada per Frank Go de la Rotterdam School of Management, Noam Shoval de la Hebrew Univer-sity of Jerusalem, i Robert Maitland de la University of Westminster, que van plantejar les noves perspec-tives d'anàlisi en ciències socials en matèria de turisme.

Frank Go plantejà la necessitat de renovar l’anàlisi del turisme des de les arrels, des del coneixement de les característiques d'una regió per tal de treballar en la diferenciació i els models de negoci més adients. Destacà la necessitat d'establir xarxes en una societat que canvia a gran velocitat i que és mòbil.

Per la seva part, Noam Shoval assenyalà la importància d’investigar per saber com els turistes usen les destinacions

en les variables de l’espai i el temps. Se centrà en les recentment desenvolupades tecnologies de tracking i en les noves oportunitats que generen els smartphones.

Robert Maitland analitzà la neces-sitat de comptar amb ciutats explo-rables, a mida d'uns turistes que cada vegada tenen més informació i experiència. Posà sobre la taula conceptes com la co-creació per renovar les ciutats tant per als turistes com per als residents i els treballadors o les ciutats 'capital' i la seva capacitat d'atracció.

A la taula celebrada a la tarda, Hannes Werthner, de la Vienna University of Technology, se centrà en la Web com un ecosistema en continu creixement que ha canviat el món i que és un mirall de la so-cietat. Destacà que ens trobem en l'era del client integrador que participa i cocrea i al que cal co-nèixer, ja sigui a través de qüestionaris directes o observant les seves accions a internet i el múltiple contingut que hi genera constantment.

Alícia Orellana, directora tècnica de l’Observatori de Turisme de Costa Daurada –organisme de recerca del PCT- va compartir diversos projec-tes de l’àmbit dels sistemes d’infor-mació com les operacions de conjuntura d’allotjaments turístics i de caracterització de la demanda, i eines tecnològiques que ofereixen una informació particularitzada i comparada als agents tant en l’àmbit genèric de Costa Daurada i Terres de l’Ebre com en el sector enoturístic.

Plantejà que un requisit de futur és desenvolupar un model d’observatoris virtuals inter-connectats, per tal de treballar en la homogeneïtzació i la comparabilitat de les dades.

Finalment, Ron Lee, de la Florida International University, i Elisa-beth Dominguez, de la Universidad de La Habana, van tractar sobre els mitjans socials i els móns vir-tuals (Second Life i Twinity), com a eina per interactuar amb cultures diferents i per conèixer noves destinacions.

D’esquerra a dreta, Noam Shoval de la Hebrew University of Jerusalem, Salvador Anton del PCT de Turisme i Oci i de la URV, Frank Go de la Rotterdam School of Management, Robert Maitland de la University of Westminster i Antonio Russo del PCT de Turisme i Oci i de la URV.

Page 3: Novetats en la recerca del PCT de Turisme i Oci d'octubre de 2011

PCT NEWS OCTUBRE 2011

3

INNOVACIÓ / PCT DE TURISME I OCI

Jornada formativa sobre experiències d’innovació en l’entorn del coneixement Organitzada pel Servei d’Assistència Municipal i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.

Una de les conclusions de la jorna-da formativa 'Experiències d'Inno-vació en l'entorn del coneixement aplicades al sector turístic' cele-brada el 19 d’octubre a l'Escola Universitària de Turisme i Oci (EUTO) a Vila-seca, és que la inno-vació ha de tenir una aplicació a l'empresa i al client per generar realment valor. Tenint en compte que la innovació no s'ha de relacio-nar només amb la tecnologia sinó que és plural i es pot donar en al-tres àrees com la comunicació, el marketing, el producte, el procés o els serveis, entre d’altres.

El gerent del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Octavi Bono, va ser l’encarregat de tancar la jornada, organitzada pel Servei d'Assistència Municipal i el Patro-nat de Turisme de la Diputació de Tarragona, amb la col·laboració del PCT de Turisme i Oci i l’EUTO de la URV.

Durant les conclusions, va destacar que en les diferents ponències s'havien esmentat dos conceptes com a elements claus i factors d'èxit per a la innovació: la cooperació i la competència; i que l'interès en innovació turística se centra de forma general en noves eines d'anàlisi, en la transferència de co-neixement, en la intel·ligència de mercats i en la comunicació interactiva.

Durant la jornada es va poder co-nèixer l’experiència de la Sociedad Estatal para la Gestión de la Innova-ción y las Tecnologías Turísticas (Segittur), del Instituto Valenciano de Tecnologías Turísticas (Invattur), de Turistec, del Microsoft Innova-tion Center Tourism Technologies, de Visit Formentera, del Instituto Tecnológico Hotelero i del PCT.

Les presentacions estan disponibles a Slideshare.

EL PAISATGE DELS GENIS / CONSORCI MCTUR

El Paisatge dels Genis es presenta a operadors a Madrid

El director general del PCT, Salvador Anton, presentà els projectes de recerca i de trasnferència que el Parc desenvolupa a Vila-seca i explicà que l’experiència innovadora a la Costa Daurada i Terres de l’Ebre està promoguda des de la base des de fa més de 10 anys.

L’Agència Catalana de Turisme en col·laboració amb el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarra-gona i El Paisatge dels Genis, van presentar el 27 d’octubre al Centre Cultural Blanquerna aquesta nova oferta de turisme cultural de les comarques de Tarragona davant uns 50 assistents. En la presentació es va establir contacte amb 40 agents entre agències de viatges, tour operadors i mitjans de comunicació.

La iniciativa turística es basa en la vinculació de quatre grans artistes universals amb el paisatge de quatre municipis de Costa Daurada i Terres de l’Ebre, on van passar llargues temporades; Antoni Gaudí

a Reus, Joan Miró a Mont-roig, Pau Casals al Vendrell i Pablo Picasso a Horta de Sant Joan.

En l’acte es va presentar el material promocional del producte: l’opuscle, el mapa guia de cada municipi, l’audiovisual, així com el web www.elpaisatgedelsgenis.cat, on hi ha tota la informació d’aquesta oferta turística cultural.

La presentació realitzada a Madrid forma part del pla d’actuacions de promoció de l’Agència Catalana de Turisme i de l’Oficina Tècnica El Paisatge dels Genis –que té la seu al PCT de Turisme i Oci- per potenciar el turisme cultural com a recurs de qualitat.

La presentació va ser a càrrec de Xavier Espasa, director de l’Agència Catalana de Turisme, Albert Batet, president del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, i Jaume Salvat, assessor científic del producte i professor de la URV.

Page 4: Novetats en la recerca del PCT de Turisme i Oci d'octubre de 2011

PCT NEWS OCTUBRE 2011

4

AGENDA 21 de novembre

De 10 a les 14 h se celebra la ‘Jornada tècnica sobre Jor-nades Gastronòmiques’, organitzada per l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la província de Tarragona (AEHT). Per a informació i inscripcions www.aeht.es.

Escola Universitària de Turisme i Oci (C/ Joanot Martorell, 15 de Vila-seca).

24 de novembre

Cambrils acull la III Jornada de Publicitat i Promoció Turística Publicity 2011. Comptarà amb tres taules rodones temà-tiques: nous canals de comuni-cació, publicity i noves accions de promoció i RRPP. Més informació i inscripcions a www.publicity-cambrils.com/

Hotel Tryp Port de Cambrils.

28 de novembre

Jaume Salvat del grup de recerca GRATET de la URV impartirà la ponència ‘El Paisatge dels Genis; vies de comercialització del territori’, en el Fòrum de Comercia-lització dels productes agroru-rals del Baix Penedès. Inscripcions: 977 250 441 o a [email protected]

Coopeativa agrícola de Sant Jaume dels Domenys.

29 de novembre

De 9.30 a 15 h, les II jornades sobre el procés del viatge ‘Influència de la tecnologia en el procés de decisió de compra del turista del segle XXI’, organitzades per ITH, amb la col·laboració de CEHAT,FEHT, Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, EUTO i PCT. Informació i inscripcions: ithotelero.com/influencia2.php

EUTO a Vila-seca.

PCT BREUS

Josep Graset és guardonat amb la Medalla del Turisme de Catalunya Josep Graset, president de l'Asso-ciació d'Apartaments Turístics de la Costa Daurada i de la Federació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de Tarragona –partner fundador del PCT-, ha estat guardonat amb la Medalla de Turisme que atorga la Generalitat de Catalunya a professio-nals, empreses i entitats del sector que han contribuït al desen-volupament turístic de Catalunya. La cerimònia de lliurament, presidida pel President de la Generalitat, tindrà lloc el 12 de desembre a les 19.30 h a l'auditori del Palau de la Generalitat.

El PCT de Turisme i Oci participa a la conferència internacional Move2011 El Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci va participar els dies 27, 28 i 29 d’octubre al Move2011 la se-gona Conferència internacional sobre la Mesura i l'Anàlisi Econòmica del

Turisme Regional celebrada a Bilbao. Es tracta d'una conferència coorga-nitzada per l'Organització Mundial del Turisme, la Secretaria General de Turisme i Comerç Intern española i la Vicepresidència del País Basc de Comerç i Turisme; en la que Salvador Anton, director general del PCT, va formar part de la taula rodona ‘Avançant en l’agenda del turisme regional’. El director general del PCT, al I Fòrum Red Intur CETT-UB 2011 El 20 d’octubre el director general del PCT de Turisme i Oci, Salvador Anton, va participar a la taula rodona 'For-mació de Postgrau i R+D+i de les uni-versitats i la seva importància en el Sector Turístic' celebrada en el marc del primer Fòrum Red Intur CETT-UB 2011, un espai de debat sobre la formació de postgrau i recerca en turisme a Espanya i les seves implicacions en el sector turístic.

RECERCA

La quarta reunió del projecte europeu ATTREG se celebra al PCT de Turisme i Oci

Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci – Universitat Rovira i Virgili - Campus Vila-seca 977 394 871 [email protected]

A finals d’octubre va tenir lloc al PCT de Turisme i Oci a Vila-seca el 4th TPG Meeting, la quarta reunió de seguiment del projecte europeu ‘Atractivitat de les regions i ciutats europees per a residents i visitants’ (‘Attractiveness of European regions and cities for residents and visitors’ ATTREG) amb la presència d’uns 25 assistents internacionals. I també se celebrà a l’Escola Universitària de Turisme i Oci el II Workshop Internacional ATTREG.

La reunió tenia com a objectiu posar en comú els casos d’estudi i l’evolució del projecte per part dels seus membres i preparar l’esborrany de l’Informe Final.

ESPON - ATTREG és un projecte cofinançat per la Unió Europea sol·licitat a la convocatòria de novembre de 2009 del programa ESPON (European Observation Netword Territorial Development and Cohesion). És liderat per la Universitat Rovira i Virgili i coordinat per Antonio Russo, i inclou vuit centres europeus de recerca entre els quals hi ha la Universitat Catòlica de Leuven, la Universitat de West England, la Universitat Ca’Foscari de Venència, la Universitat de Coimbra, la Universitat de Ljubljana, el Consell Nacional de la Recerca de Polònia i dos centres privats, l’holandès EURICUR i el danès CTD. A més implica diversos integrants del Grup de Recerca d’Anàlisi Territorial i Estudis Turístics del departament de Geografia de la URV.

El seu objectiu és l’anàlisi de la capacitat d’atracció de ciutats i regions a Europa i la integració del concepte d’atractivitat a la caixa d’eines de la política territorial d’Europa. L’enfocament principal es troba en els avantatges potencials que caracteritzen els llocs europeus en el que es refereix a capacitat d’atracció d’una àmplia gamma d’actors socials i econòmics que poden aportar un desenvolu-pament local sostenible, i les formes mitjançant aquests factors poden ser mobilitzats contribuint a la creació de noves trajectòries de desenvolupament per al territori europeu.

Page 5: Novetats en la recerca del PCT de Turisme i Oci d'octubre de 2011

Pla de Reforçament de la Competitivitat de l’Enoturisme a les comarques de Tarragona El Pla de Reforçament de la Competitivitat de l’Enoturisme a les comarques de Tarragona (CENOTUR) és gestionat pel Consorci per a la Millora de la Competitivitat del Turisme i l’Oci amb el cofinançament de la segona convocatòria de l’Eix 1 del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc del Programa operatiu de Catalunya 2007-2013.

L’objectiu del Pla CENOTUR és generar ens per tal que les comarques de Tarragona avancin en el procés de convertir-se en una destinació enoturística aportant coneixement i innovació al sector. Els darrers anys han sorgit diverses iniciatives en aquest àmbit i és per això que el Pla de Reforçament de la Competitivitat de l’Enoturisme pretén integrar diverses eines que permetin que els productes enoturístics que sorgeixin al territori tinguin viabilitat.

CENOTUR implementa dos programes basats en els sistemes de gestió de destinacions i en els sistemes de gestió de producte, que es concreten en accions en els àmbits de la intel·ligència de mercats, els sistemes d’informació i el desenvolupament tecnològic.

Les actuacions consisteixen en una publicació periòdica que recull les tendències en el turisme del vi, així com les característiques d’aquest segment a la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre; un sistema d’indicadors que permetrà comparar la destinació amb les competidores; un sistema de dades i d’informació actualitzada i útil per als operadors i agents del sector enoturístic; i un recomanador d’activitats relacionades amb el vi i el turisme a les comarques de Tarragona que es podrà consultar a través de web i de dispositius mòbils.

Aquestes eines es desenvolupen al Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci a Vila-seca sobre la base d’eines implementades els darrers mesos per al conjunt de l’oferta turística de Costa Daurada i de Terres de l’Ebre, i amb la col·laboració del sector privat enoturístic i de les institucions interessades de les comarques tarragonines.

ESPECIAL PLA CENOTUROCTUBRE 2011

Page 6: Novetats en la recerca del PCT de Turisme i Oci d'octubre de 2011

CENOTUR: RECERCA EN ENOTURISME OCTUBRE 2011

Els programes del ‘Pla per al Reforçament de la Competitivitats de l’Enoturisme a les comarques de Tarragona’ (CENOTUR), estan cofinançats per la segona convocatòria del FEDER Eix 1 a la demarcació de Tarragona

PLA CENOTUR / CONSORCI MCTUR

S’han organitzat al territori diverses reunions de treball sobre el Pla de Reforçament de la Competitivitat de l’Enoturisme amb la participació del sector privat.

ENO SIGTUR MÒBIL / PROGRAMA DE SISTEMES DE GESTIÓ DE PRODUCTE

Una aplicació mòbil i per internet que recomana els millors recursos enoturístics per a cada turista i planifica la seva visita Eno SigTur Mòbil és una aplicació tecnològica que ajudarà a cada turista a prendre decisions eficients i a trobar els recursos de la destinació més adequats al seu perfil, al seu temps disponible i a la seva ubicació.

El sistema recomana al turista un o diversos itineraris ideals en base a les dades que introdueix sobre les seves característiques (origen, grup de viatge, període de temps, altres motivacions), i ho empaqueta en forma d’activitats que es poden fer en un o diversos dies.

Per tal que l’aplicació, accessible via web i a través del mòbil per a Android i iPhone, doni la informació el més acurada i específica s’ha obert una discussió amb els operadors enoturístics sobre els recursos que creuen important que formin part del sistema.

A més se’ls ha demanat que col·laborin amb el PCT de Turisme i Oci en l’alimentació de la base de dades, per a la que també es durà a terme una destacada tasca de treball de camp.

Aquest sistema intel·ligent de recomanació d’activitats permetrà planificar el viatge o la visita enoturístics de forma personalitzada, descarregar el recorregut i compartir l’experiència a través de les xarxes socials.

El desenvolupament del Pla de Reforçament de la Competitivitat de l’Enoturisme a les comarques de Tarragona (CENOTUR) i dels seus programes s’està duent a terme des del PCT de Turisme i Oci amb la col·laboració i les aportacions dels sectors turístic i vinícola.

Per establir les bases d’aquesta col·laboració s’han organitzat diverses reunions al territori. La primera va ser la presentació tèc-nica als principals responsables del sector i es va celebrar el 6 d’octubre al Parc Tecnològic del Vi-Vitec a

Falset amb la participació de les Denominacions d’Origen tarrago-nines, Cambres de Comerç i Oficines de turisme.

Les següents sessions de treball territorials amb el sector privat (cellers, allotjaments, empreses de serveis, oficines de turisme, empreses de serveis,...) tenen lloc aquest mes de novembre.

La Cambra de Comerç de Valls va acollir el dia 3 una vintena d’agents de les DO Tarragona, Penedès, Conca de Barberà i Catalunya.

La propera reunió de treball tindrà lloc a la Terra Alta el 17 de novem-bre, a la seu del Consell Regulador de la DO Terra Alta a Gandesa; i la que reunirà als agents del Priorat (DOQ Priorat i DO Montsant) se celebrarà el dia 22 al Vitec a Falset.

L’enoturisme és un producte turístic amb gran potencial a Tarragona en el que el PCT de Turisme i Oci tre-balla des de 2010, per exemple, amb l’Oficina Tècnica País del Vi o col·laborant amb el màster interuni-versitari de Planificació i Gestió de Turisme Enològic de la URV i la UR.

Recerca en enoturisme a les comarques de Tarragona amb la col·laboració del sector turístic i vinícola

Maqueta de l’aplicació que es troba en fase de disseny.

Page 7: Novetats en la recerca del PCT de Turisme i Oci d'octubre de 2011

Tendències Enotur és una publi-cació electrònica de periodicitat quadrimestral que recull els aspec-tes innovadors que es considera que tenen més interès per al sector enoturístic i que poden ser més rellevants. Així aporta valor a la informació objectiva disponible actualment i que s’obté de diverses fonts.

A més s’hi presentaran les desti-nacions enoturístiques tarragonines perquè serveixi com a carta de pre-sentació del territori davant els ope-radors especialitzats. Per això està previst publicar-lo també en anglès.

Els apartats que es preveu que inclogui la publicació són els següents:

Baròmetre Enotur permet la com-paració amb altres destinacions perquè els gestors puguin prendre decisions sobre la base del coneixe-ment de la seva competitivitat.

Té com a objectiu oferir un mapa de la situació de cadascuna de les destinacions enoturístiques de les nostres comarques i comparar-les amb altres destinacions escollides en l’àmbit internacional.

S’elaboraran amb periodicitat anual dos sistemes d’indicadors, un que analitzarà la Presència en

Mostra dels resultats que ofereix el sistema d’Indicadors SIPREM per a una de les tipologies turístiques principals de la Costa Daurada. Aquest sistema ha estat desenvolupat pel programa Think Tank durant 2010.

CENOTUR: RECERCA EN ENOTURISME OCTUBRE 2011

ENOTUR DATA SYSTEM / PROGRAMA DE SISTEMES DE GESTIÓ DE DESTINACIONS

L’eina que permet comparar la situació dels agents amb altres DO

Els programes del ‘Pla per al Reforçament de la Competitivitats de l’Enoturisme a les comarques de Tarragona’ (CENOTUR), estan cofinançats per la segona convocatòria del FEDER Eix 1 a la demarcació de Tarragona

Mercats i l’altre, la Competitivitat.

Es treballa amb el sector la valida-ció dels aspectes que cal ana-litzar, així com quines són les destinacions a tenir en compte i quins seran els mercats de referència que s’inclouran.

En principi, s’ha previst treballar amb unes 26 destinacions de les quals 7 serien pròpies de les comarques de Tarragona i les altres podrien ser 3 de Catalunya, 5 d’Espanya, 3 d’Europa i 8 d’extra europees.

TENDÈNCIES ENOTUR / PROGRAMA DE SISTEMES DE GESTIÓ DE PRODUCTE

La publicació electrònica que aporta informació de valor

El programa Enotur Data System consisteix en un sistema interactiu de dades i d’informació enoturística actualitzada i útil per als operadors.

Es tracta d’una eina tecnològica en la que cada agent podrà introduir les dades sobre el funcionament del seu negoci de forma voluntària.

D’aquesta manera, es crearà una base de dades sobre l’activitat enoturística en termes agregats, és a dir, amb les mitjanes de cada variable que s’analitzi.

Els agents que introdueixin les seves dades podran demanar al

sistema les mitjanes que els interessin i comparar-s’hi.

Es podrà comparar amb altres agents de la mateixa tipologia tant a la seva Denominació d’Origen com a de les altres disponibles.

La col·laboració amb els agents enoturítics consisteix en definir els indicadors i variables més rellevants per al sector.

L’aplicació analitzarà la conjuntura d’una diversa tipologia d’agents com els cellers, els allotjaments turístics, els museus i centres d’interpretació, entre d’altres.

BARÒMETRE ENOTUR / PROGRAMA DE SISTEMES DE GESTIÓ DE DESTINACIONS

Un mapa de competitivitat de les destinacions enoturístiques

Les dades de cada agent es podran comparar amb el seu sector com en aquest exemple obtingut a través de l’aplicació Plataforma, un sistema d’informació desenvolupat pel Consorci per a la Millora de la Competitivitat del Turisme i l’Oci de les comarques de Tarragona durant 2010.

• Política i governança en destinacions d’enoturisme

• Les destinacions competidores

• Bones pràctiques en empreses d’enoturisme

• Les nostres destinacions • Estadístiques i mercats • Novetats i publicacions

destacades del sector