Revista 21. Estiu 2010

24
Revista núm. 21 ESTIU 2010 BBVA concede el Premio INTEGRA a amadip.esment E ste es el reconocimiento más importante en España y en Europa para entidades de atención a personas con dis- capacidad tanto por su dotación económica (200.000€) como por las candidaturas presentadas. El premio avala la trayectoria de amadip.esment en el campo de la inserción socio laboral. Desde sus inicios, amadip.es- ment ha desarrollado un modelo global de integración, destacan- do por sumar a su misión social una visión empresarial basada en la innovación, y que ha permitido crear nuevas actividades para dar más oportunidades de trabajo a personas con más dificultades. Este galardón es un refuerzo im- portantísimo a la línea de trabajo seguida a lo largo de los años por nuestra asociación, y que se suma a otros reconocimientos obtenidos (Premio Balear a la Excelencia Empresarial, Premio IMSERSO In- fanta Cristina a la calidad en ser- vicios sociales, Premi Jaume II del Consell de Mallorca, entre otros...) Al recibir este premio, amadip. esment quiere destacar los plan- teamientos de FEAPS (Confe- deración Española de Organiza- ciones a favor de las Personas con Discapacidad Intelectual), AFEM (Asociación FEAPS para el empleo de las personas con dis- capacidad intelectual y FOQUA (Associació Fòrum per a la Qua- litat). Estas entidades han sido claves en nuestra visión y en la transferencia de conocimiento y aprendizaje. EDITORIAL Weyler amplía instalaciones p.3 p.5 Intercambio de puesto... p.16 IV Jornada anual amadip.esment p.7 Son Llebre, nueva residencia Montserrat Fuster, presidenta de amadip.esment, en un momento de su intervención Organització Editorial 1-2 Notícies 3-8 Entrevista Usuaris i famílies Autogestió Habitatge 9-10 Ocupació 8 Oci i Esport 11-12 Espai Famílies 13 Formació 13 Activitats comercials Manteniment 14 d’espais i equipaments Alimentació/ 15 Restauració Agricultura 15 Impremta 16 Jardineria 14 Clients Comercials Entitats participades Son Tugores 5 Fundació Tutelar 13 Recursos humans Actualitat 16-18 Societat Notícies 19-23

Transcript of Revista 21. Estiu 2010

Page 1: Revista 21. Estiu 2010

Re

vis

ta

núm

. 2

1E

STI

U

20

10

BBVA concede el Premio

INTEGRA a amadip.esment

Este es el reconocimiento más importante en España y en Europa para entidades

de atención a personas con dis-capacidad tanto por su dotación económica (200.000€) como por las candidaturas presentadas. El premio avala la trayectoria de amadip.esment en el campo de la inserción socio laboral.

Desde sus inicios, amadip.es-ment ha desarrollado un modelo global de integración, destacan-do por sumar a su misión social una visión empresarial basada en la innovación, y que ha permitido crear nuevas actividades para dar más oportunidades de trabajo a personas con más dificultades.

Este galardón es un refuerzo im-portantísimo a la línea de trabajo

seguida a lo largo de los años por nuestra asociación, y que se suma a otros reconocimientos obtenidos (Premio Balear a la Excelencia Empresarial, Premio IMSERSO In-fanta Cristina a la calidad en ser-vicios sociales, Premi Jaume II del Consell de Mallorca, entre otros...)

Al recibir este premio, amadip.esment quiere destacar los plan-teamientos de FEAPS (Confe-deración Española de Organiza-ciones a favor de las Personas con Discapacidad Intelectual), AFEM (Asociación FEAPS para el empleo de las personas con dis-capacidad intelectual y FOQUA (Associació Fòrum per a la Qua-litat). Estas entidades han sido claves en nuestra visión y en la transferencia de conocimiento y aprendizaje.

EDITORIAL

Weyler amplía instalaciones p.3 p.5 Intercambio de puesto... p.16 IV Jornada anual amadip.esment p.7 Son Llebre, nueva residencia

Montserrat Fuster, presidenta de amadip.esment, en un momento de su intervención

OrganitzacióEditorial 1-2Notícies 3-8Entrevista

Usuaris i famíliesAutogestió Habitatge 9-10Ocupació 8Oci i Esport 11-12Espai Famílies 13Formació 13

Activitats comercials Manteniment 14d’espais i equipaments

Alimentació/ 15Restauració

Agricultura 15 Impremta 16Jardineria 14Clients Comercials

Entitats participades Son Tugores 5Fundació Tutelar 13

Recursos humans Actualitat 16-18

Societat Notícies 19-23

Page 2: Revista 21. Estiu 2010

2 ESTIU2010

ORGANITZACIÓ, NOTICIES...premi INTEGRA

Además, la asociación agradece profunda-mente el premio al BBVA y las felicitacio-nes recibidas desde todos los sectores de la sociedad.

Entrega de Premios en Madrid

El acto tuvo lugar en el Palacio del Mar-qués de Salamanca, en Madrid, el lunes 12 de julio y fue presidido por la minis-tra de Sanidad y Política Social, Trinidad Jiménez. Contó además con la presencia

de Luis Cayo, presidente de CERMI; José María Ibáñez, presidente de FEACEM; Alberto Durán, vicepresidente primero ejecutivo de la Fundación ONCE; Mariano Casado, Vicepresidente de FEAPS; y Pe-dro Sergio Moyano, Secretario de Finan-zas de COCEMFE.

Tras recibir el premio, Montserrat Fuster transmitió su alegría y satisfacción a los presentes «ya que se premia una labor que venimos desarrollando desde hace 48 años. Este reconocimiento nos anima a seguir aprendiendo, a no conformarnos con lo que hemos conseguido porque creemos que podemos hacer las cosas mejor ya que con-tinuamente surgen nuevas necesidades». La presidenta explicó que uno de los ob-jetivos de la asociación es el de innovar, «lo que significa dar nuevas oportunidades a las personas con mayores dificultades».Por su parte, Francisco González, presi-dente del BBVA, destacó a amadip.esment como “un proyecto empresarial en el que el núcleo central lo ocupan 300 personas con discapacidad intelectual, sin duda el colectivo de personas más desfavorecidas en materia de empleo y por ser referente en innovación social, creador de valor eco-nómico y valor social al mismo tiempo. Un emprendedor social que ha sabido superar las barreras para construir un proyecto em-presarial competitivo».

Nuestra presidenta recibe el premio de manos de la ministra y del presidente del BBVA

Todos los premiados en una foto de familia

Page 3: Revista 21. Estiu 2010

3 ESTIU2010

ORGANITZACIÓ, NOTICIES

El Teniente de Alcalde de Bienestar Social, Participación Ciudadana, Economía, Juventud y Educación

de l’Ajuntament de Palma, Eberhard Grosske, inauguró las nuevas aulas am-bientales y de formación en cocina en el Espai Weyler, en Son Ferriol. Acogerán a escolares y a alumnos con discapaci-dad intelectual y generarán de 8.000 a 10.000 visitas al año y 40 plazas para formación y servicio ocupacional.

En la misma línea, Cort ha aprobado una importante inversión en diversas infraes-tructuras en el Espai Weyler mediante el Fondo Estatal para el empleo y la sostenibi-lidad local. De este modo, el Ayuntamiento se suma al proyecto del Espai Weyler y le da a la finca, propiedad de los ciudadanos de Palma, un notable impulso como lugar de encuentro, abierto a la sociedad, de divul-gación y sensibilización en temas relacio-nados con la discapacidad y la integración.

El Espai Weyler

amplía sus instalaciones orientadas a la formación y a la sociedad

Representantes del Ajuntament y de amadip.esment conversando con los medios

Una de las salas inauguradas destinadas a la formación

Page 4: Revista 21. Estiu 2010

4 ESTIU2010

El pasado 25 de febrero ambas entidades firmaron un convenio de colaboración para fomentar la

integración social de las personas con discapacidad intelectual a través del deporte y hacer llegar a la sociedad balear todos los beneficios de la práctica del baloncesto.

Las primeras iniciativas han sido asistir al entrenamiento del primer equipo y acudir al derby autonómico entre el Bàsquet Mallorca y el Vive Menorca, en el que parece que les dimos suerte.

Convenio entre la Fundació

Bàsquet Balears y amadip.esment

Representantes de la fundació Básquet Balears y de amadip.esment tras la firma del convenio

ORGANITZACIÓ, NOTICIES

L’Ajuntament de Palma fa palès el seu compromís contra la violència de gènere amb una ajut concedit

a amadip.esment per prevenir possibles situacions de violència de gènere a dones amb discapacitat intel·lectual. L’objectiu és facilitar les eines i les

adaptacions necessàries perquè puguin identificar situacions d’abús i prendre les mesures adequades. Al mateix temps establir els mecanismes necessaris per a la detecció de necessitats davant de situacions d’abús i l’accés als recursos específics.

Prevenció de la violència de gènere

El pasado martes 20 de abril se celebraron la Asamblea anual ordinaria y la Asamblea General

extraordinaria en el Espai Weyler. En

este acto se aprobaron las cuentas del 2009 y presupuesto 2010 así como la memoria de actividades y el plan de gestión.

Asamblea de socios en el Espai Weyler

Page 5: Revista 21. Estiu 2010

5 ESTIU2010

Son Llebre, una nueva residencia

para el Consorcio APROP

El pasado 7 de junio, se realizó el traslado de 15 personas a la nueva residencia gestionada por el con-

sorcio Aprop. El consorcio fue fundado por amadip ahora hace casi 19 años con la finalidad de atender a las personas con discapacidad intelectual más necesitadas.

Unos días más tarde se han trasladado 41 personas que ya ocupan su nuevo hogar. Este centro puede atender hasta 45 personas de manera fija y 3 respiros.En esta nueva residencia, con habitaciones individuales y dobles, espacios interiores amplios y acristalados, las personas con mayor nivel de apoyo podrán beneficiarse de un entorno más tranquilo, más diáfano y más individualizado.

Este centro ha sido posible gracias a la Conselleria d’Afers Socials, Promoció i

Inmigració que ha autorizado su uso al Consorci Aprop, tras ser construido por el Consorci Sociosanitari de les Illes Balears.

Esta apertura permite la desmasificación del centro de Son Tugores, en reformas en estos momentos, que a partir de agosto albergará a los usuarios que actualmente están en Son Castelló.

ORGANITZACIÓ, NOTICIES

Com als darrers anys hem participat a aquesta Fira amb un estand d’expo-sició dels articles de ceràmica elabo-

rats per les persones del taller ocupacional. Enguany hem presentat les noves creacions dins un estand molt auster amb la intenció de donar la màxima importància tan sols a les peces, les seves formes, decoracions i funcionalitat.. És una gran oportunitat pels nostres artesans ja que hi passen més de 100.000 visitants.

El taller ocupacional exposa a la Fira de fang de Marratxí

Page 6: Revista 21. Estiu 2010

6 ESTIU2010

ORGANITZACIÓ, NOTÍCIES

10 treballadors d’amadip.esment de l’Àrea Social, han partici-pat com a congressistes en el

“I Congrés estatal sobre Alteracions de la Conducta”, celebrat a l’idíl·lic entorn del Monestir del Món Sant Benet, a prop de Manresa, els dies 6,7 i 8 de maig.

L’associació de persones amb discapacitat de Manresa Ampans, juntament amb la Fundació Alhtaia (xarxa assistencial de Manresa), que duen anys treballant per donar assistència a persones amb discapacitat intel·lectual i malaltia mental, han estat els artífexs d’aquesta iniciativa, destacant la estreta col·laboració entre entitats del món social i de la salut.

Des d’amadip.esment agraïm l’oportunitat d’haver pogut assistir a aquesta innovado-ra iniciativa, que s’ha centrat en les altera-cions de conducta que presenten les per-sones afectades i que ha estat un lloc de trobada per a experts i professionals. Més de 600 professionals i uns 40 ponents (al-guns d’ells referents internacionals) ens hem trobat a Sant Fruitós de Bages, per escoltar bones pràctiques que es duen a terme i per compartir avanços en aspectes

com l’avaluació, el diagnòstic, la interven-ció i el tractament.

Les ponències reflecteixen l’estat actual de preocupació i interès en aquests aspectes tant des dels àmbits psicològics, educa-tius, socials com de la salut. El fenomen per tant preocupa a tots, pares, prestadors de serveis, professionals de la salut i l’edu-cació, administració pública i a la societat en general.

Els professionals i experts han posat da-munt la taula aspectes relacionats amb la bioquímica del cervell, les disfuncions neurobiològiques, les alteracions genèti-ques o la pròpia conducta.

Les aportacions s’han distribuït en 4 blocs, de forma transversal i d’exposició simultània:

Discapacitat intel·lectual Malaltia Mental Dany cerebral i altres malalties neurolò-

giques Infanto juvenil

El nivell de les intervencions (conferències, ponències i taules rodones), ha estat molt bo, el que ha provocat més d’un dubte a l’hora de seleccionar l’aula a la que assistir.

L’objectiu de la nostra assistència ha estat millorar el coneixement per donar millor servei i respostes a les necessitats de les persones que presenten alteracions de conducta.

Aprenent sobre les alteracions de conducta

A finales del mes de marzo, se jubiló nuestra compañera Joana Arbona tras 30 años en la casa. Joana

es historia viva de amadip.esment y ha experimentado en persona los grandes cambios que han tenido lugar en la entidad. Desde los comienzos, con una pequeña estructura donde todos hacían de todo, hasta la actualidad con una asociación profesionalizada que atiende a muchísimas personas, donde cada uno tiene su misión. Le hicimos una pequeña fiesta de despedida para desearle lo mejor. Y es que, como dijo Mc Arthur, “no nos retiramos, simplemente cambiamos de dirección”.

Joana Arbona se ha jubilado

Page 7: Revista 21. Estiu 2010

7 ESTIU2010

ORGANITZACIÓ, NOTÍCIES

El sábado 24 de abril celebramos nuestra jornada anual para familias, profesionales y voluntarios a la

que asistieron más de 350 personas. Los participantes compartieron experiencias, ideas y proyectos relacionados con la innovación y la creatividad al servicio de las personas. Tal como planteó la presidenta de la entidad, Montse Fuster,  es el año de ser positivos y de dar poder a las ideas para que nos ayuden a afrontar el futuro. 

En el balance de 2009  que se presentó, caben destacar las 713 personas aten-didas, con más de 97  incorporaciones a nuestros servicios sólo en este ejercicio. En el campo laboral, 287 personas con discapacidad intelectual han trabajado con nosotros y la plantilla, en términos generales, ha llegado a los 435 trabajado-res, un 10% más que el año pasado. Pese a la difícil situación económica, amadip.esment sigue creando y manteniendo mu-chos puestos de trabajo. 

Una vez más, quisimos escuchar al en-torno, no sólo a nuestro sector, y cono-cer otras experiencias que, en su afán de hacer las cosas mejor, han destacado en otras actividades y nos permitirán enrique-cer nuestra visión.

Al acto asistieron Aina Calvo, Batlessa de Palma, Jaume Garau, Conseller de Benestar Social del Consell de Mallorca, Miquel Mestre, Director General de Formació Professional i Aprenentatge Permanent, Miquel Vaquer, Presidente de Grupo Oxidoc, Francesc Grimalt, Enólogo de 4 Kilos Vinícola, además de los profesionales, los familiares y los voluntarios de la entidad. 

Más de 350 personas en la IV Jornada Anual de amadip.esment

Page 8: Revista 21. Estiu 2010

8 ESTIU2010

ORGANITZACIÓ, NOTÍCIES

El pasado 4 de mayo falleció nuestra compañera y amiga Marisa Comas.

Para los que la conocimos ha sido una gran pérdida. Valgan como recuerdo las

palabras de una compañera suya: “Una persona admirable que nos deja un vacío insustituible; echaremos de menos su sonrisa, su amabilidad, su delicadeza, su santa paciencia, su sentido del humor, su valentía... imposible olvidarla”.

Nos ha dejado una compañera

Bancaja apoya un nuevo

servicio de atención a la salud para la personas con discapacidad intelectual

Este servicio va a garantizar la correcta atención médica de las personas con la planificación y seguimiento de su

salud, la coordinación de los servicios de salud pública y los acompañamientos en visitas y actos médicos. Hasta el momento este servicio específico no existía en nuestra comunidad.

La entrega de diplomas de estas ayudas de Bancaja tuvo lugar a mediados de julio en un acto celebrado en Es Baluart.

Des del mes de març un grup de 7 persones s’han incorporat al servei ocupacional de Palmanova. Tenen

a la seva disposició les noves i lluminoses instal·lacions d’aquest centre. Participen en les tasques més senzilles de cuina i ho

alternen amb activitats personals i socials com per exemple: informàtica, activitats acadèmiques, habilitats socials, estimulació cognitiva, sortides a la comunitat, etc… Esperam incorporar més persones a aquest centre en els pròxims mesos.

El Centre Sociolaboral de Palmanova incorpora activitats ocupacionals

Page 9: Revista 21. Estiu 2010

9 ESTIU2010

ORGANITZACIÓ, NOTÍCIES

La ilusión por hacer disfrutar a los chicos del servicio de viviendas fue la base para que empezasen

la música, los bailes y el picoteo en un ambiente andaluz y flamenco.

En el montaje del sarao se implicaron a tope los monitores de todas las viviendas.

La costura de faldas de volantes, mantones y fajines corrió a cargo de las hermanas Aparicio junto con otras compañeras de equipo. También se esmeraron en los detalles necesarios (zarcillos, peinecillos, flores, sombreros, etc.).

En la iluminación y sonido triunfó el servicio de mantenimiento con un “alumbrao” increíble, escenario de madera y un toro de Osborne, plantado en el césped.

Manolo Kamelia, a cargo de la decoración, montó telas arrasadas blancas y de lunares con las letras de la entidad y un toro móvil que hizo las delicias, capotazo aquí, capotazo allá, de todos los asistentes. También colaboraron monitores de diversas viviendas. Por parte de las otras viviendas también ayudaron a decorar Mar Morcillo y sus compañeras de levante; Marga Picó y Lina del Pla y las compañeras del Vivero. Otro puntal en la decoración fueron los farolillos, banderines y pulseras con la que nos obsequió Rodrigo de Manzanilla “La Guita”, a través de Juan del Restaurante “El Rincón de Cai”.

Los estilistas Tolo y Toni, del Pont d´Inca dieron lo máximo de sí en peluquería y maquillaje, dejando a las chicas guapísimas con unos moños estupendos y un brillo maravilloso en los labios.

La animación fue de lujo. El Ballet Pinat creo más de dos horas de ambiente espec-tacular con bailes flamencos, alegrías de Cádiz, tanguillos y sevillanas.

En las compras, organización y presenta-ción del menú que todos degustamos, se lucieron Chelo Sierra y su pinche Marta Salinas. Tortilla de papas, jamoncito, que-so, aceitunitas, pescadito frito… ¡extraor-dinaria cena!

Con esto queremos deciros que muchísimas gracias por compartir esos momentos en la noche del 12 de Junio de 2010. Nos llevaron a un punto de satisfacción, diversión, risas y alegría nunca imaginado.

Este artículo es un resumen/adaptación del escrito por Gema Aparicio.                                              

Fiesta flamenca organizada por las viviendas del Rafal-Coll d’en Rebassa

Page 10: Revista 21. Estiu 2010

10 ESTIU2010

Es el tercer año que se preparan desde el servicio residencia-centro de día las vacaciones para las personas

con necesidades de apoyo intenso.

Se decide Junio por ser el mes, dentro de la temporada de verano, menos caluroso y con menor aglomeración en las zonas turísticas.

Este año se ha vuelto a escoger el Hotel Rey Don Jaime II de Santa Ponça para disfrutar de tres turnos de vacaciones. Cada turno estaba compuesto por unas 6 ó 7 personas con discapacidad intelectual y dos monitores.

La estancia iba acompañada por una pla-nificación de actividades lúdicas, paseo en barco por la bahía, visitas por diferentes mercadillos, playa… Actividades adapta-das a los diferentes turnos.

Estancia vacacional para las personas que viven en las casas de Pla

USUARIS I FAMÍLIES, HABITATGES

Page 11: Revista 21. Estiu 2010

11 ESTIU2010

ORGANITZACIÓ, NOTÍCIES

El 20 de març va tenir lloc el campio-nat de Balears de natació a les pis-cines de Son Hugo. amadip.esment

va participar amb 11 nadadors (5 dones i 6 homes) Els resultats obtinguts van ser:

Dones

Joana Juaneda: Or a 25 m. lliures, or a 25 m. esquena i plata a relleus 4 x 25 m. lliures.

Maria Pons: 4a als 25 m. lliures, plata a 25 m. esquena i plata a relleus 4 x 25 m. lliures.

Eva Sánchez: 5ena als 25 m. lliures, plata a 25 m. esquena i plata a relleus 4 x 25 mts lliures.

Nieves Pineda: 4a als 25 m. lliures, 4a als 25 m. esquena i plata a relleus 4 x 25 m. lliures.

Isabel Miralles: 5ena als 25 m. lliures

Homes  

Juan Carlos Navas: Or a 25 m. lliures, 5è a relleus 4 x 25 m. lliures.

Antonio Comas: Bronze a 25 m. lliures, 7è als 25 m. esquena i 5è a relleus 4 x 25 m. lliures.

Sergio Sedano: Plata als 25 m. lliures, 5è a relleus 4 x 25 m. lliures.

Lorenzo García: Plata als 25 m. lliures, or als 25 m. esquena i 5è al relleu 4 x 25m. lliures.

Esteban García: 6è als 25 m. lliures, 4t als 25 m. esquena.

Josep Company: 7è als 25 m. lliures.

Campionat de Balears de natació

El dia 1 de maig passat va tenir lloc el campionat de Balears de petanca a les pistes de la Federació Balear.

Amadip.esment va participar amb dues tripletes de nivell A i dues de nivell B.

Els resultats van ser molt bons ja que tant a categoria A com B vam aconseguir el subcampionat. A més, la tripleta de nivell A es va classificar per assistir al Campionat d’Espanya que es celebrarà a Granada entre octubre i novembre.

Les tripletes que feren subcampiones van ser: les formades per Ramon Belmonte, Viki Oviedo i Pep Niell i per Pedro Bustamante, Lucrecia O’Ryan i Juana Juaneda.

Campionat de Balears de petanca

Page 12: Revista 21. Estiu 2010

12 ESTIU2010

USUARIS I FAMÍLIES, ESPORTS

Dia 13 de maig va tenir lloc l’acte de lliurament de trofeus de la lliga esportiva 2009/10 organitzada per

AEDIM.

amadip.esment va aconseguir el campionat en categories bàsquet nivell A, petanca nivell A i B; a més del subcampionat en bàsquet nivell B.

S’ha realitzat una temporada pràcticament perfecta on els nostres equips han demostrat un gran nivell. Hem de destacar l’esportivitat dels jugadors a cada partit realitzant un joc net i treballant junts per aconseguir cada punt. La feina conjunta d’entrenadors i jugadors ha fet que amadip.esment acabi la temporada de forma brillant.

A més, l’equip de futbol sala amadip A ha aconseguit el títol de lliga. L’equip B ha acabat en tercera posició. El 29 de maig al Festival Park es va fer l’acte de lliurament de trofeus de la lliga de futbol sala.

Lliurament de trofeus

de la lliga esportiva AEDIM  

Els nostres deportistes celebrant els trofeus aconseguits

Page 13: Revista 21. Estiu 2010

13 ESTIU2010

USUARIS I FAMÍLIES, ESPAI FAMÍLIESLliurament de trofeus

de la lliga esportiva AEDIM  

El passat mes de març va tenir lloc una sessió formativa per a delegats tute-lars. El caràcter voluntari d’aquesta

figura fa que la formació sigui per a ells un element fonamental. L’activitat va treballar conceptes teòrics i pràctics per al tracte amb

persones amb discapacitat intel·lectual. Els temes inclogueren: definició, nous concep-tes en discapacitat intel·lectual, habilitats adaptatives, dimensions de la discapacitat intel·lectual, els suports, i recomanacions per al tracte personal i professional.

La Fundació Tutelar organitza

una formació bàsica per a Delegats Tutelars

Des del mes de novembre s’ha impartit una formació dirigida a famílies per informar i formar sobre

la discapacitat intel·lectual, tracte i pautes d’actuació.

Amb aquesta iniciativa es pretén trobar un espai on les famílies puguin intercan-viar experiències, compartir dificultats i aprendre noves maneres d’interactuar amb els fills, germans o familiars amb discapacitat intel·lectual, amb l’objec-tiu de millorar la convivència, potenciar l’autonomia i treballar altres dubtes i di-ficultats que puguin sorgir.

Del total de famílies a qui es va oferir la formació per correu (unes trenta), onze es varen posar en contacte amb na Teresa Font, responsable d’atenció psicològica d’amadip.esment i d’aquesta iniciativa.

En aquests moments, encara participen

en el grup amb regularitat  cinc famílies (vuit familiars).

Les sessions programades quinzenalment de novembre a maig, van aconseguir treballar tots els temes que ens havíem fixat.

Les famílies integrants del grup estan interessades en continuar, així que de moment hem seguit durant els més de juny i juliol, a fi de treballar dubtes, temes puntuals i assessorament en situacions concretes.

Tenint en compte l’èxit i la satisfacció dels integrants del grup, s’ha plantejat ampliar l’oferta a aquelles famílies que tenguin ne-cessitat de sentir-se recolzades, vulguin com-partir experiències o puguin necessitar un mínim suport..., i puguin aprofitar el modelat de les famílies més expertes que ja han es-tat formades. Els coordinadors de cada servei recolliran les demandes i també proposaran possibles candidats a rebre aquesta formació.

Formació a les famílies del servei d’atenció psicològica

Page 14: Revista 21. Estiu 2010

14 ESTIU2010

ACTIVITATS COMERCIALS

La actividad de mantenimiento de espacios y equipamientos ha conse-guido el contrato de limpieza de las

instalaciones de la terminal de autobuses y de los vestíbulos de la Estación Intermodal de Palma. El contrato tiene una duración de 1 año y proporcionará 4 nuevos puestos de trabajo para personas con discapacidad.

Se nos ha adjudicado el concurso del Consorci de Transports de Mallorca

Si bé és veritat que cada vegada la gent està més sensibilitzada amb l’estalvi d’energia i recursos, el mo-

del de jardí ideal segueix corresponent a paisatges allunyats del clima mediterrani: espais oberts, superfícies amb gespa, vari-etat d’espècies amb diferents necessitats hídriques plantades en un mateix lloc, ús de materials poc integrats al nostre paisat-ge, etc. Aquest model obliga a una despe-sa important d’aigua i energia.

Davant d’aquesta situació amadip.esment aposta decididament per models de jardí mediterrani on les espècies utilitzades s’adaptin a les condicions del nostre clima i paisatge, siguin tolerants a la calor i la la sequera prolongades, però que a més tinguin una floració atractiva, diversitat en el fullatge, desenvolupament i aroma, que permetin gaudir d’un jardí bell, original i eficient en aigua.

Jardineria mediterrània, jardineria sostenible,

la nostra aposta

Page 15: Revista 21. Estiu 2010

15 ESTIU2010

ACTIVITATS COMERCIALS

Horario: Para ofrecer un mejor servicio a nuestros clientes el cafè botiga permanece abierto prácticamente todo el día, todos los días de la semana. Estos son nuestros horarios.

Apertura Café Cierre Café Apertura Cocina Cierre Cocina

De martes a sábado 8.00 h. 01.00 h. 13.00 h. 23.00 h.

Domingo y festivos 8.30 h. 17.00 h. 13.00 h. 16.00 h.

Lunes 8.00 h. 17.00 h. 13.00 h. 16.00 h.

Nuevo espacio infantil en Palmanova: Para que mayores y pequeños podamos disfrutar a tope de nuestro local en Palmanova , hemos puesto en marcha espacio infantil atendido por una cuidadora. Mientras estemos comiendo o tomando algo, nuestros niños podrán pasar un rato divertido. Está disponible los sábados y domingos de 13.00 h. a 18.00 h. Como promoción este servicio será gratuito durante todo el verano.

Promoción: Para los mayores, de 16.00 h. a 20.00 h. tenemos una promoción que consiste en tapa del día y caña por 2 €.

Novedades en el cafè botiga de Palmanova

Más de 1000 personas pudieron disfrutar los pasados 1 y 2 de mayo de nuestro servicio de

catering en este importante acontecimiento lúdico deportivo celebrado en el Pabellón Germans Escales de Palma.

Catering multitudinario en el Campeonato Mundial de Baile Deportivo

No totes les persones necessiten el mateix i les activitats que els hi donen feina han de diversificar-

se per tal de donar noves oportunitats d’ocupació. A més, la nostra activitat agrícola vol progressar produint productes de major valor afegit.

Per aquests motius, i com a part del projecte de producció de vi que amadip.esment i bodegues 4 kilos han iniciat durant aquest any, s’ha duit a terme la plantació de 2.800 ceps de la varietat syrah. Aquest cultiu ocupa una superfície de 6440 m2. en els terrenys de l’espai weyler

En la mateixa línia, el passat mes de juny, també vàrem posar la primera pedra per a la producció d’oli de qualitat amb la plantació de 37.000 m2 d’oliveres. Són 1.140 unitats de les varietats arbequina, koroneiki i empeltre que d’aquí a uns

anys en donaran la matèria prima de l’oli d’amadip.esment.

 

 

 

 

Vinya i olivera a l’Espai Weyler

Page 16: Revista 21. Estiu 2010

16

RECURSOS HUMANOS

ACTIVITATS COMERCIALS

ESTIU2010

El pasado 19 de mayo se firmó el acuerdo de colaboración entre amadip.esment y Gupost, por el

que pasamos a formar parte de la red na-cional de Gupost (Grupo Gureak). Esto

significa disponer de una amplia cartera de servicios en marketing directo y pro-mocional, que complementa la actual oferta de nuestra imprenta. El acuerdo nos permitirá ofrecer a nuestros clientes, actuales y futuros, nuevos servicios en tratamientos de bases de datos, perso-nalizaciones, campañas promocionales, call-centers, logística,   envíos postales, etc. Y todo ello con la calidad y experien-cia que aporta pertenecer a un grupo que nació hace más de 25 años, que tiene más de 850 profesionales en 17 delega-ciones en toda la península, y que es lí-der en depósitos postales (130 millones en el último ejercicio).

Alianza de imprenta con

Gupost en marketing directo y promocional

Desde recursos humanos estamos ofreciendo a los trabajadores de amadip.esment la posibilidad de

cambiar por un día su puesto de trabajo. Pensamos que es una manera de dar a co-nocer los distintos servicios de la casa y de que nos pongamos en el lugar de los demás.

A continuación os presentamos las expe-riencias de Maribel Trujillo y Marta Arqué, ambas de recursos humanos. Maribel res-pondió a una entrevista que le hicimos y Marta nos la contó en un mensaje que os transcribimos. ¿Os animáis a probar la ex-periencia?

Intercambio de puesto, te atreves?

Page 17: Revista 21. Estiu 2010

17 ESTIU2010

RECURSOS HUMANOSAlianza de imprenta con

Gupost en marketing directo y promocional

Y Maribel nos contestó

¿Dónde trabajas habitualmente?

Trabajo en el departamento de Recursos Humanos.

¿A qué actividad/servicio/departamento has ido?

He ido a pasar la jornada de trabajo a Taller ocupacional, al grupo de agricultura.

¿Qué has hecho durante este día?

Lo cierto es que el monitor ha sabido implicarme en los diferentes procesos que hay, he hecho “compost”, lo he limpiado, lo he colocado, he sembrado cebolla, he pisado paja, he puesto corcho en los planteles, la verdad que ha sido muy gratificante.

¿Qué es lo que más te ha gustado del cambio de puesto?

Lo que más me ha gustado es tener la posibilidad de conocer otro servicio, cómo se trabaja, quién trabaja en él; en general conocer una parcela de todo el terreno que es amadip esment.

¿Qué es lo que más te ha gustado de la actividad?

Lo que más me ha gustado es que han sido los usuarios los que me han enseñado a cómo trabajar cada proceso, y la forma de enseñar que tienen.

¿Recomendarías la experiencia a tus compañeros/as? ¿Por qué?

Sin lugar  a dudas, a veces nos quedamos en el chiringuito del trabajo diario, y es muy importante conocer con más detalle el trabajo de otros servicios

Algún otro comentario...

Felicitar a todos los integrantes (monitores y usuarios) del Taller ocupacional (agricul-tura) por el trabajo que hacen.

Y Marta nos lo contó...

Llegué a las 8´30h., me recibió Andrea que me acompañó a la casa azul donde estaba Alicia. Andrea se fue porque llevaba al perro al veterinario

Page 18: Revista 21. Estiu 2010

18 ESTIU2010

RECURSOS HUMANOS

Estuvimos vistiendo a Maribel Coll, le dimos el desayuno y la medicación.

Alicia me enseñó cómo organizan todo el tema de la medicación de cada usuario.

Después afeité a Pepe Lagos y a Manolo Casado (menos mal que era con maquinilla eléctrica, porque si no pobrecitos, les hubiera destrozado la cara).

Allí estaba Toni Borrego pendiente de todo.

Conocí también a Rafa y a Joan. Rafa me enseñó su habitación repleta de cosas del Barça.

A las 10h. Alicia se fue con unos cuantos de salida con la furgoneta y yo me quedé en el centro de día.

Me puse en una mesa con Juan Antonio, Toni y Martirio. Les hicieron una prueba de reconocer personajes famosos en fotos, reconocer letras, reconocer figuras y colores.

Sobre las 12h. se fueron a pasear hasta la Masía y yo me quedé con Diana que me explicó el planning de la semana, salidas, grupos, actividades de ocio como bingo, ir a la feria,….

Después fuimos a ver varias casas con usuarios que no habían salido. Domingo, Pepe, el gato,…

También  fuimos a ver la sala de la Fisioterapeuta que estaba dan-do un masaje a una chica.

Sobre las 13h. fui a la lavande-ría para que me explicaran cómo se organizaban con la ropa por usuario y casa. Allí conocí a los del curso de formación y Agnes me lo explicó todo.

Aproximadamente a las 13´30h. fui a la casa azul en la que ya estaba Alicia y fuimos a buscar la comida con Rafa, Toni i  Joan.

Se sentaron todos y les fuimos poniendo la comida.

Después tocó medicación, limpieza de dientes y boca.

Toni Borrego hizo una de las suyas de tirarse al suelo para llamar la atención.

Fueron llegando las monitores del turno de las 15h. Soraya, Iliana,….

Por último Alicia me enseñó cómo comuni-can al resto de compañeros las incidencias del día, los registros  deposiciones , sue-ño,… o cualquier otro tema.

Y se acabó.

Me ha encantado la experiencia. Si puedo la repetiré. Recomiendo a cualquier tra-bajador que pase un día en otro departa-mento y sobre todo asistencial, para saber dónde y para qué trabajamos en amadip. Me he ido con una par de kilos más de satisfacción.

Page 19: Revista 21. Estiu 2010

19 ESTIU2010

Actes a l’exterior

Intercambio de conocimientos entre AMPANS y amadip.esment

El pasado mes de mayo las responsables de viviendas tuteladas y residencia, Elisenda Rossell y Sandra Aguín participaron en un intercambio entre las dos entidades que tuvo lugar en Manresa. 

El objetivo de este intercambio fue iniciar una colaboración en coordinación e intercambio de conocimientos. Se reflexionó sobre nue-vas formas de trabajar, se aplicó la teoría a la práctica y surgieron nuevos proyectos en los que investigar juntos. Nuestra ilusión es que sea el inicio de un trabajo continuado sobre temas concretos como escalas de intensidad de apoyo, calidad de vida, problemas de con-ducta, etc.

Queremos destacar que  la experiencia fue muy positiva y significó un esfuerzo importante para las dos organizaciones, por lo que queremos agradecer la atención recibida por parte de AMPANS.

Consumidors i Responsabilitat Social Empresarial

El 21 del mes d’abril passat participàrem en la trobada d’associacions de consumi-dors per tractar la Responsabilitat Social Empresarial, organitzada per la Conselleria de Treball i Formació. Va assitir el respon-sable de Comunicació, Guillem Porcel.

I Escola  de Primavera de Serveis Socials 2010

Del 16 al 18 de junio tuvo lugar esta escuela con el título “Serveis Socials i Ciutadania” y que tuvo como objetivo principal ser un punto de encuentro para plantear nuevos retos del sistema público de servicios sociales. Se desarrollaron diferentes conferencias magistrales, cursos, talleres y mesas redondas. Participaron varios profesionales de amadip.esment.

Grup de Manipulats a TIRMEAl mes de maig, les persones que fan feina a aquesta secció de la impremta varen visitar el Parc de Tecnologies Ambientals de Mallorca, de l’empresa TIRME. La visita va tenir el seguiment televisiu amb una notícia al canal 4.

Jornada de profesionales de familia organizada por FEAPS

Viki Fullana participó el pasado 26 y 27 de mayo, en representación de amadip.esment, en la Jornada de Profesionales de familia organizada por FEAPS, en Madrid. Presentamos una buena práctica que hizo el taller ocupacional hace unos años: “Haciendo fácil la comunicación”.

AMPANS y amadip.esment, aprendiendo juntos a participar en las redes sociales

Xavier Belanche, experto en redes sociales, impartió un taller a AMPANS y amadip.esment sobre las posibilidades que ofrecen estas nuevas tecnologías en el futuro de las organizaciones sociales. La sesión se preparó previamente planteando al ponente los campos de mayor interés y las dudas lo que permitió que el taller fuese muy práctico y de aplicación inmediata.

Page 20: Revista 21. Estiu 2010

20 ESTIU2010

SOCIETAT, NOTÍCIES

Aparicions en mitjans 26/02/10 ADN Los escolares comerán pescado mallorquín

26/02/10 Útima Hora Los escolares mallorquines consumirán pescado fresco capturado en las islas

09/03/10 IB3Amadip.esment a “Bon Dia Balears”

09/03/10 TVE 1 Projecte Peix a les escoles

09/03/10 TV Mallorca Peix a les escoles

11/03/10 Diario de Mallorca Fomenten el consum de peix fresc transformat a les escoles

13/03/10 Útima HoraCort invierte casi 2 millones de euros en el Patronato Weyler

15/03/10 Diario de MallorcaCort invierte casi dos millones en mejoras de los servicios del Espai Weyler

16/03/10 ABCLos estudiantes de Baleares consumirán pescado Fresco Mallorquín

22/03/10 El MundoProductos con pescado fresco para hoteles y restaurantes

31/03/10 Radio NouEntrevista radiofónica

04/04/10 El MundoMés iniciatives per promoure el consum de peix balear

22/04/10 Diario de MallorcaEl mantenimiento del parque Krekovic, reservado a empresas con discapacitados

24/04/10 Diario de Mallorcaamadip.esment celebra sus IV Jornadas anuales mirando al futuro

27/04/10 Informatius Radio Marratxí

28/04/10 Diario de MallorcaEditen un conte per acostar el món de la geologia als infants

29/04/10 Mallorca ZeitungArtículo Cafè Botiga Palmanova

30/04/10 BalearsPremi Integra de BBVA, amadip.esment guardonada

30/04/10 Diario de Mallorcaamadip gana el premio integra que concede el BBVA

Page 21: Revista 21. Estiu 2010

21 ESTIU2010

SOCIETAT, NOTÍCIES

30/04/10 ABCamadip.esment, Premio Integra

30/04/10 Útima HoraBBVA concede el ‘II Premio Integra a amadip.esment

03/05/10 EXPANSIÓNPremio Integra BBVA

05/05/10 Entrevista en Radio Marratxí

06/05/10 ADNVisita a amadip.esment

06/05/10 Entrevista en Ultima Hora Radio

07/05/10 Útima HoraEl Govern apoya la labor de amadip.esment que ha sido galardonada por el BBVA.

12/05/10 Diario de MallorcaCaras y ojos del personal de Son Llàtzer

12/05/10 Útima HoraEntitats beneficiàries de Sa Nostra

12/05/10 Diario de Mallorcaamadip.esment cafè botiga

19/05/10 GEO SaisonRecomendación del Cafè Es pes de

sa Palla

24/05/10 Diario de MallorcaDiscapacitados de amadip trabajan en la

limpieza de la costa

25/05/10 TV MallorcaLimpieza de Playas por amadip.esment

28/05/10 Diario de MallorcaAmadip incorpora aulas ambientales y talleres de cocina

31/05/10 Diario de MallorcaMisión social, visión empresarial

28/06/10 Diario de MallorcaIntegración y autonomía en Es Pla de na Tesa

30/06/10 Marga Coll habla de Restauración en Radio Marratxí

13/07/10 Cinco DíasII Premio Integra BBVA a amadip.esment

13/07/10 La GacetaII Premio Integra BBVA a amadip.esment

13/07/10 ExpansiónII Premio Integra BBVA a amadip.esment

13/07/10 EL PAISAnuncio Premio Integra

13/07/10 Última Horaamadip.esment recibe en Madrid el II premio Integra del BBVA

13/07/10 Diario de Mallorcaamadip.esment recibe el II premio Integra del BBVA por su labor con los discapacitados

13/07/10 IB3 TelevisióNoticia premio BBVA y entrevista a Montse Fuster en informativos

14/07/10 IB3 RàdioEntrevista a Gerencia por premio BBVA

Page 22: Revista 21. Estiu 2010

22 ESTIU2010

SOCIETAT, NOTÍCIES

Associació Zaqueo 

El passat mes de març 8 persones relacionades amb Zaqueo, inclosa la seva Presidenta, Catalina Cunill, ens varen visitar per a conèixer millor la nostra organització. Per la nostra banda hi va haver la nostra presidenta, Montse Fuster, i Silvia Graffenheim, membre de la junta. La visita va durar 2 hores i passàrem revista a totes i cada una de les nostres activitats, serveis i projectes de futur. Van sortir molt satisfets del que han varen poder veure.

Arts gràfiques de l’IES Josep Maria Llompart

El mes de març vàrem tenir una visita dels estudiants d’arts gràfiques d’aquest Institut. Els hi vàrem mostrar tot el procés, des d’una fotografia que els hi vàrem fer quan varen arribar fins la impressió d’un pòster, que cada un d’ells es va dur a casa seva, amb un disseny que va fer un alumne. També conegueren com es fan les planxes i el muntatge electrònic, la impressió i el sistema de tall. Les sensacions varen ser molt bones.

Orientadors i professors d’aprenentage professional ens visiten

A finals del mes de març a l’espai weyler i al centre de Palmanova varem poder mostrar el que feim a representants de diferents instituts i entitats. Tots ells treballen juntament amb amadip.esment amb l’aprenentatge professional inicial. Hi va haver representació de La  Porcíncula, IES Ses Estacions, IES Joseph Mª Llompart, Es Liceu, Projecte Home, IES Bendinat, IES Son Ferrer i IES Calvià.

Palma Aquarium

El pasado miércoles 21/04/2010 nos vi-sitaron los responsables de Palma Aqua-rium. Esta empresa colabora activamente con el servicio de treball amb suport, con-tratando personas con discapacidad inte-lectual en su plantilla.

ABSAC

El mes d’abril ens van visitar 30 persones d’ABSAC, Associació Balear de Superdotats

Ens han visitat...

Page 23: Revista 21. Estiu 2010

23 ESTIU2010

SOCIETAT, NOTÍCIES

i Altres Capacitats. A aquest grup també es va incorporar un grup de joves finlandesos amb els que  comparteixen  un programa europeu que té com objectiu promocionar la joventut a Europa. Es varen interessar en veure com està organitzat un recurs per a persones amb discapacitat intel·lectual i en temes d’integració laboral.

Visita d’un grup de la 3ª edat d’Alaró

El 21 d’abril ens visità un grup de la 3ª edat d’Alaró acompanyats per Montse Fuster.

Grupo de calidad de la Conselleria de Educació i Cultura

Nos visitan 15 profesores que forman parte de uno de los grupos de implantación de sistemas de gestión de calidad en la Conselleria d’Educació i Cultura. Celebraron en nuestras instalaciones una reunión de trabajo e hicieron una visita por el espai weyler.

Conseller de Treball i Formació

10/05/10. El Conseller de Treball i Formació va conèixer el Centre d’Inserció Sociolaboral de Palmanova acompanyat per membres del comité executiu de la Junta directiva i per professionals de l’entitat.

El Conseller de Sanitat i Consum s’interessa pels nostres projectes de salut 

El conseller Vicenç Thomàs va visitar, a principis de maig, les nostres instal·lacions de l’ Espai Weyler. Una representació del Comitè Executiu li va explicar els nostres serveis i els projectes que tenim en l’àmbit sanitari. També va quedar “gratament sorprès” amb la visita a les cases per a majors del Pla de na Tesa.

Colegio Madre Alberta

El 9 de junio nos visitaron las responsables de este colegio religioso, acompañadas por Montse Fuster, Presidenta de amadip.esment.

Grup excursionista “Titines”

14/06/10. El grup excursionista “Titines” ens va visitar per conèixer la tasca que desenvolupam. Acompanyats de Toni Adrover, membre històric de la junta, vàren recòrrer les instal·lacions de l’Espai Weyler, les Cases del Pla i el Centre de Palmanova. La visita va tenir el seguiment dels informatius de Canal 4.

Page 24: Revista 21. Estiu 2010

SUBSCR

IPCION Aquesta revista és gratuïta. La tramesa es fa per

correu o per web. Si algú està interessat en rebre aquesta publicació, telefoneu al

971 71 16 27SEU CENTRAL:

Carrer d’en Bosc, 1 · 07002 Palma · Tel.: 971 71 16 27 · Fax: 971 72 23 32TALLERS/COMERCIAL:

Av. del Cid, km. 1,1 (Finca Son Roca). Son Ferriol. 07198 Palma · Tel.: 971 71 77 73 · Fax: 971 42 73 67www.amadipesment.org A/e: [email protected]

Dis

seny

, co

mpo

sici

ó i i

mpr

essi

ó: im

prem

ta d

’am

adip

.esm

ent

· Im

près

en

pape

r am

b ce

rtifi

cat

FSC

·

DL:

PM

-12

08

-19

98

El Consejo de Ministros aprobó el 10 de julio de 2009, a propuesta de la Ministra de Sanidad y Política Social, la creación de un grupo de trabajo interministerial para realizar un estudio integral de la normativa española con el objetivo de adaptarla a las previsiones de la Convención de la ONU de los derechos de las personas con discapacidad.

La Convención de la ONU de los derechos de las personas con discapacidad no establece nuevos derechos pero prevé medidas de no discriminación y de acción positiva. Los Estados deberán implantarlas para garantizar a las personas con discapacidad sus derechos en igualdad de condiciones. España ratificó este documento el 30 de marzo de 2007 y entró en vigor el 3 de mayo de 2008.

La Convención supone un cambio radical en el concepto y aplicación de los derechos de las personas con discapacidad, ya que presenta una elaboración detallada de esos dere-

chos, un código de aplicación y pasa a considerar a la discapacidad como una cuestión de derechos humanos.

Según la Constitución de 1978 es obligación de los poderes públicos contribuir a la efectividad de tales derechos y de los valores que re-presentan e interpretarlos de con-formidad con la Declaración Uni-versal de Derechos Humanos y los tratados y acuerdos internacionales sobre las mismas materias ratifica-dos por España.

Por todo lo expuesto, el resultado del estudio realizado, presentado el pasado 30 de marzo por el Consejo de Ministros, concluye con la nece-sidad de elaborar diversas modifi-caciones normativas en educación, protección civil, sanidad, igualdad de oportunidades, no discrimina-ción, accesibilidad universal, em-pleo, cooperación internacional, legislación civil, mercantil y penal. Todo ello con el objetivo de adaptar nuestra normativa vigente a las pre-visiones de la Convención.

FSC

©

ORGANITZACIÓ, NOTICIES

ww

w.a

mad

ipes

men

t.or

g

30/03/2010 Acuerdo del Consejo de Ministros para la adaptación de la legislación española a la convención de la ONU sobre los derechos de las personas con discapacidad