Revista escola 2011-2012

16
La Pissarra Digital Revista escolar ESCOLA MESTRE IGNASI PERAIRE Núm. 7 Curs 2011-2012

description

revista escola

Transcript of Revista escola 2011-2012

La Pissarra DigitalRevista escolar

ESCOLA MESTRE IGNASI PERAIRENúm. 7 Curs 2011-2012

EditorialCada curs l’escola té un projecte interdisciplina-ri entorn del qual giren moltes de les activitats acadèmiques i lúdiques que es desenvolupen a les aules. L’objectiu fonamental d’aquest projecte és, doncs, cohesionar la vida escolar i s’enriqueix a partir del treball col·lectiu de tota la comunitat educativa: de l’alumnat,des dels petits fins als més grans, del professorat i de les famílies.

Enguany, la temàtica del projecte és el món de la publicitat, que ha desvetllat des d’un bon principi l’interès dels nens i les nenes i ha estat abordat des de les diverses àrees i especialitats. És un tema molt present a la nostra vida quotidiana i el plantejament ha estat no solament apropar les estratègies i elements de la publicitat per tal que l’alumnat les conegui, sinó també fomentar el seu esperit crític com a potencials consumidors.

Les aules han creat els seus propis logotips i s’ha iniciat en el llenguatge dels eslògans i els missat-ges publicitaris, sovint molt impactants gràcies a les imatges i les músiques.

Així doncs, el festival, la revista, la jornada de portes obertes, les jornades culturals, les festes i les activitats curriculars s’han impregnat de ma-tisos publicitaris.

La publicitat ens ha permès potenciar la creativi-tat, l’originalitat i alhora la capacitat de reflexio-nar ja que s’ha aportat elements d’anàlisi i auto-defensa davant dels recursos publicitaris.

Ha esdevingut també una eina per a la divulgació dels valors que volem transmetre com a centre educatiu, els quals identificareu fullejant les pla-nes d’aquesta revista.

I, finalment, ens ha fet gaudir amb el treball con-junt amb les famílies mitjançant el disseny d’un logotip i un eslògan que ens identifica com a es-cola.

Volem fer reconeixement i agraïment de la feina feta fins ara per l’alumnat, els docents, l’AMPA i la comunitat educativa en general, per desenvo-lupar el projecte i encoratgem a continuar treba-llant en aquesta línia.

Logotip guanyador del concurs (Família Ros Pe-ropadre) i eslògan guanyador (Família Jorge Be-renguer)

www.xtec.cat/centres/c5005171

AmpaGràcies a les aportacions de les famílies sòcies de l’AMPA, aconseguim tirar endavant un con-junt d’activitats i d’iniciatives que tenen com a objectiu la conciliació entre la vida escolar i la vida laboral.

Juntament amb els pares/mares delegats de classe fem d’enllaç amb l’escola i ajudem en el procés d’aprenentatge, dels nostres fills/es.

Entre el ventall d’iniciatives en les quals participa l’AMPA hi trobareu:

q Activitats extraescolars q Servei de menjador escolar q Servei d’acollida matinal i de tarda.q Servei de canguratge en els períodes de vacan-

ces.q Col·laboració amb les festes tradicionals que or-

ganitza l’Escolaq Gestió de la compra i del repartiment dels llibres

escolars i de l’equipament esportiu.q Participació en el Pla Català de l’Esport.q Participació en el Projecte del Municipi Lector.q Compra de material educatiu, de tot tipusq Millora de les instal·lacionsq Dinar de benvinguda als alumnes de P3q Col·laboració amb La Marató de TV3q Gimcana fotogràficaq Rua de Carnestoltesq Jornada de bricolatge familiar per a l’Escolaq Sopar-festival de final de curs

La Marató diu molt de tuLa Marató diu molt de tu

Sensibilitat i Respecte

El projecte d’Intel·ligència Emocional va co-mençar a la nostra escola el curs 2010-11 i ens ajuda a conèixer les nostres emocions, a resoldre conflictes mitjançant el diàleg i a aug-mentar la nostra autoestima.

Una de les activitats, amb la qual van partici-par les famílies va ser La fàbrica de petons.

IniciativaCAPTAIN JACK ens inicia a la llengua anglesa des de P3.

Ens saludem, cantem amb ell i aprenem molt voca-bulari. Treballem de debó l’expressió oral per poder més endavant parlar tant bé com els nadius.

A primària, ens ho passem molt bé amb el suport de la pissarra digital i gaudim fent activitats compe-tencials que ens apropen a la cultura anglesa i ens fan ciutadans del món.

LaboriositatI seguim conreant el nostre hortet. Hem comen-çat un altre cop amb el cicle d’hivern, vam ar-rencar les tomaqueres que quedaven i que ens havien donat un munt de tomates amb les que havíem fet amanides, pa amb tomata...Els petits van llepar-se els dits! Però abans les vam estu-diar a fons i ara sabem que poden tenir l’arrel apical o radical si es planta molt fonda o no tant, que arriben a sortir fins a set rams de tomates a cada planta, que hi ha diferents classes de toma-tes com les “cherry”, que les flors de la tomate-ra són grogues i tenen forma com de campane-ta.........Moltes coses, no us sembla?

Els companys d’altres cursos també fan la seva tria a l’hora de buscar el producte que més els interessa estudiar, pastanagues, albergínies, ah! i les maduixeres....

El senyor Queralt ens prepara el terreny i ens ori-enta a l’hora de triar els productes més adients. Ara teníem plantats els espinacs que vam collir abans de les vacances de Nadal, bròquils de pi-ràmide, escaroles,....i també alguna planta aro-màtica com la camamilla que aviat tindrà flors.

Responsabilitat

Els nostres “padrins” ens ajuden a llegir millor. Què bé ens ho passem!

Hem triat el nostre llibre. No ens ha costat gaire, doncs ens han ensenyat a buscar-lo.

La motxilla viatgera cap a casa nostra.Aquesta setmana gaudirem dels llibres amb la família.

Aprenem d’una escriptora. La M. Àngels Bogunyà ens va explicar una pila de coses. Ens va fer agafar ganes de llegir

Va ser tota una experiència enregistrar per a la te-levisió!

Superació i Esforç

La nostra escola està adherida al Pla Català de l’Es-port i, des de l’àrea d’Educació Física, es promou la participació de l’alumnat en les activitats físiques i esportives que tenen lloc a la comarca i a la resta de Catalunya. L’objectiu d’aquesta iniciativa és emprar aquestes pràctiques per a l’educació en valors i per a l’adquisició d’hàbits saludables.

El centre disposa de diferents espais per al desenvo-lupament de les sessions d’Educació Física: el pati de l’escola dotat de porteries de futbol i cistelles de minibàsquet, l’Aula de Psicomotricitat on es tro-ba el material pesat (màrfegues, bancs suecs) i les instal·lacions del Pavelló Municipal de Mollerussa amb material necessari per a la pràctica d’esports individuals i col·lectius.

Aprofitant la Unitat Didàctica de Bàsquet amb Cicle Superior, hem aconseguit que els jugadors del Bàs-quet Lleida vinguin a fer-nos una xerrada informativa sobre les experiències dels jugadors d’elit i aproxi-mar-nos una mica més al món del bàsquet.

Participació i CooperacióLes Jornades Culturals ofereixen un conjunt d’acti-vitats educatives que complementen la formació de l’infant. Es pretén que siguin molt participatives, lú-diques i creatives a la vegada. Per això contemplen totes les àrees del currículum. Els Jocs Florals apor-ten als infants la possibilitat d’expressar i de crear en llengua catalana i de convertir-se en petits poetes.

Com és tradició a la nostra escola, volem fer viva la dansa nacional de Catalunya i, per això, cada any ballem sardanes.

Les àvies, grans coneixedores de la cuina, van donar consells als nens i les nenes de l’escola i van poder elaborar receptes tradicionals de la cuina catalana, com els canalons. Ummm, que bons!

L’activitat “Cuines del Món” va engrescar a les famí-lies a participar en la confecció de menjars típics de diversos països i va donar l’oportunitat de compartir receptes entre cultures.

“Va ser molt divertit enrotllar canalons” –diu un nen.

“Ens agradaria que l’activitat es repetís un proper any” –opina una mare.

“Tota la comunitat educativa va gaudir del taller amb el propòsit d’apropar el coneixement culinari i les tradicions als nens i nenes de l’escola” –opina un mestre.

ReflexióLa reflexió és molt important en el dia a dia de l’es-cola. Qualsevol actuació requereix primer un procés reflexiu. Tant si fem llengua com matemàtiques, medi o anglès cal rumiar abans de donar les respos-tes. Precipitar-se no és una bona estratègia a l’hora d’aprendre.

A les classes es proposen activitats molt semblants a les situacions de la vida real on cal pensar i inte-grar els coneixements de les diferents àrees.

Amb la reflexió i molta paciència els científics fan descobriments i teories a partir de l’experimentació.

Dins de l’àrea de Coneixement del Medi, experimen-tem per tal de comprovar principis científics. De 3r a 6è de Primària també es fa dins de l’àrea de Science (Ciències Naturals en Anglès).

CreativitatEls petits genis de l’escola van construir maquetes que els van ajudar a entendre con-ceptes espacials, el disseny de plànols…

Amb la idea de potenci-ar el reciclatge i de ser conscients de la impor-tància de tenir cura del medi ambient, l’alumnat de quart va crear diver-tits jocs de reciclatge.

La creativitat musical dels in-fants va donar lloc a la cons-trucció d’instruments musicals molt originals.

Curiositat

AmistatQualsevol moment és bo a l’escola per ofe-rir i compartir amistat, però les festes que celebrem al llarg del curs són especialment propícies per estrènyer els vincles afectius entre nosaltres.

Ens permeten relacionar-nos els grans amb els petits, buscar afinitat en els jocs i sovint complicitat per assolir fites comunes.

Qui sap si a la propera festa parlarem amb aquell nen o nena amb qui encara no hem parlat mai, o bé si farem equip o colla amb companys d’altres cursos. Les festes són ben bé una caixa de sorpreses! Gaudim-les!

TradicióLa nostra escola, l’escola Mestre Ignasi Peraire, ha complert ja trenta anys llargs d’història d’ençà que va començar les seves activitats a finals dels anys setanta. Durant aquest temps han passat per l’escola promocions i promocions de nois i noies de la nostra ciutat. Avui, anys després, molts d’aquells nois i noies que havien sigut alumnes són, sou, ara, els pares i les mares dels alumnes actuals.

Aquest fil de continuïtat de pares a fills, entre gene-racions, relliga el passat amb el present de l’escola, ens dóna solidesa, i ens projecta cap al futur. Ple-gats, fem la història de l’Ignasi Peraire. Aquest fil, aquest veure passar el relleu de l’escola a les noves generacions, dona perspectiva i obre nous horitzons.

L’escola ha canviat en molts aspectes des de trenta anys ençà, però hi ha un tret que perdura: som una escola arrelada a la ciutat i al país, i perquè ho som, ens hem mantingut sempre fidels en l’objectiu de ser una escola de qualitat; una escola exigent i rigorosa en la transmissió de coneixements i en l’educació in-tegral dels nens i de les nenes en els valors que els faran ser millors persones i millors ciutadans i ciuta-danes. El pas del temps acredita suficientment com hem reeixit en aquest objectiu que tant ens omple d’orgull.

Res d’això seria possible sense una estreta col-laboració entre els mestres i els pares i les mares, entre l’escola i la família. Per això, ens sembla tan im-portant destacar aquest vincle amb l’escola, aquest nexe de continuïtat entre els pares i les mares que vareu ser alumnes abans i els vostres fills i filles, que ho són avui. Tal com ho sou vosaltres avui, ells i elles seran els pares i les mares del futur de la nostra es-cola.

Alegria

Foto de la guanyadora del 1r Premi. Concurs literari Mollerussa Comercial i Cultural. Sant Jordi

2011. Alumna: Alba Martínez Clavel.

Sovint la participació de l’alumnat en premis ja si-guin literaris o artístics comporta un trencament en la rutina diària de l’escola. També al mateix temps, serveix per a reflectir i aplicar pautes, con-signes que s’han anat treballant durant un període en les diferents àrees escolars. Les motivacions davant d’aquests reptes personals són molt di-verses: gairebé sempre els impulsa un afany de guanyar i arribar a una fita que els il·lusiona acon-seguir; d’altres vegades perceben que els és difícil la tasca però no defalleixen ja que no volen tren-car amb un somni força anhelat. Per a conquerir aquests premis utilitzaran molts recursos: les se-ves destreses particulars, la imaginació, propos-tes d’idees… Finalment, el treball presentat porta una motxilla carregada d’il·lusió i d’esperança.

“XII Concurs de dibuix Atlètic 2011”. Club Atle-tisme Esbufecs. Alumnes: Guillem Sans Serret, Joel Cantero Rodríguez, Xavier Baqué Bonastra, Desirée Padilla Borràs, Ariana Szennyes

XXXIIIè Concurs Literari Enric Farreny. Alumna:

Marta García Teixidó

Concurs de poesia El sol del Pla.

Alumne: Joel Ros Peropadre

Tel. 973 712 408 · Fax 973 603 [email protected] · www.imprespla.com

Polígon Industrial Pla d’Urgell · Nau 3725230 MOLLERUSSA (Lleida)