Revista escola Ardenya número 36, desembre 2014

15
“Educació és allò que queda quan s'oblida allò que es va aprendre a l'escola” Albert Einsten Gairebé sense adonar-nos-en ja estem a la fi del primer trimestre. El Nadal ja ha arribat a l'escola i es respira un ambient de satisfacció per la feina feta i els objectius assolits. Projectes, sortides, excursions i centres d'interès ens han acompanyat durant aquest primer període escolar i, han estat un puntal d'ensenyament. Ens hem esforçat a despertar la motivació, la creativitat i gaudir dels coneixements. Esperem amb ilusió el següent trimestre per continuar avançant individualment i colectivament. Bones Festes! ADAPTACIÓ A L’ESCOLA P3 Els nens i nens necessiten un temps per adaptar-se a l’escola, ja que se separen de les famílies per entrar dins un entorn totalment nou, on ja no seran el centre d’atenció. Per això molts nens reaccionen amb plors i reticències. Es tracta de donar-los seguretat i tenir paciència, animar-los des de casa i recordar-los totes les coses divertides que podran fer a l’escola, com jugar amb les joguines de classe, sortir al pati, conèixer nous companys, cantar cançons, passar llista o mirar el temps que fa… Cada nen necessita un temps diferent: alguns només ploren el primer dia, d’altres tot un mes, però tard o d’hora tots s’adapten a la rutina escolar i acaben venint contents a l’escola. Els nens de la classe dels Mags i dels Pallassos han fet una bona adaptació i comencen a gaudir de les rutines escolars i dels companys. Han tingut temps de pintar amb pintura, amb colors, retoladors o llapis. Comencen a fer fila, a pujar escales en ordre, a

Transcript of Revista escola Ardenya número 36, desembre 2014

Page 1: Revista escola Ardenya número 36, desembre 2014

“Educació és allò que queda

quan s'oblida allò que es va

aprendre a l'escola”

Albert Einsten

Gairebé sense adonar-nos-en ja estem a la fi del primer trimestre. El Nadal ja ha arribat a l'escola i es respira un ambient de satisfacció per la feina feta i els objectius assolits. Projectes, sortides, excursions i centres d'interès ens han acompanyat durant aquest primer període escolar i, han estat un puntal d'ensenyament. Ens hem esforçat a despertar la motivació, la creativitat i gaudir dels coneixements. Esperem amb il·lusió el següent trimestre per continuar avançant individualment i col·lectivament. Bones Festes!

ADAPTACIÓ A L’ESCOLA P3

Els nens i nens necessiten un temps per adaptar-se a l’escola, ja que se separen de les famílies per entrar dins un entorn totalment nou, on ja no seran el centre d’atenció. Per això molts nens reaccionen amb plors i reticències. Es tracta de donar-los seguretat i tenir paciència, animar-los des de casa i recordar-los totes les coses divertides que podran fer a l’escola, com jugar amb les joguines de classe, sortir al pati, conèixer nous companys, cantar cançons, passar llista o mirar el temps que fa…Cada nen necessita un temps diferent: alguns només ploren el

primer dia, d’altres tot un mes, però tard o d’hora tots s’adapten a la rutina escolar i acaben venint contents a l’escola.

Els nens de la classe dels Mags i dels Pallassos han fet una bona adaptació i comencen a gaudir de les rutines escolars i dels companys.Han tingut temps de pintar amb pintura, amb colors, retoladors o llapis. Comencen a fer fila, a pujar escales en ordre, a fer silenci, a agafar bé el llapis i moltes altres coses.Queden molt dies per endavant, moltes coses per aprendre i moltes experiències per viure., ara que ja ens coneixem segur que aprendrem mestres i nens.

FESTES, SORTIDES I EXCURSIONS:

Page 2: Revista escola Ardenya número 36, desembre 2014

LA CASTANYADA

A l’escola una vegada més vam celebrar la festa de la castanyada. Primer de tot vam rebre la visita de la castanyera i en Marrameu que van recollir les castanyes i per agrair-ho els vam cantar una cançó. A la tarda vam anar al pati i vam poder veure com es feien les castanyes, i en rotllanes vam fer danses i cançons. Després vam ficar les castanyes a les paperines que havíem decorat i ens les vam menjar. Ens ho vam passar d’allò més bé amb l’ajuda de l’Esquitx, l’AMPA i els pares i mares voluntaris.

EXCURSIÓ A LA FAGEDA DE P-4

El passat dia 7 de novembre les classes dels Músics i dels Titellaires de P-4 van fer una sortida a “La Fageda “. Allà vam fer un recorregut amb els carros per veure el paisatge de tardor. A més, els nens i nenes van poder pujar en un poni per fer una petita passejada.Prèviament a la sortida, a l’escola vam treballar “el cavall” i diferents aspectes de “la tardor” i d’aquesta

manera durant la sortida van poder viure tots els aprenentatges realitzats.

.

SORTIDA A LA VINYA P5

Aquest setembre, tot just començada l’escola, els nens i nenes de P5, juntament amb algunes famílies, vam anar de visita a la vinya. El Sr.Rafel Majol, besavi de la Martina B, té llogades unes vinyes a la Sra. Núria en el Mas Vinyoles al barri de Bujonis.Després de caminar una bona estona, vam arribar a l’era del costat de la casa Majol. Vam esmorzar i jugar una mica per l’entorn i quan vam acabar vam anar a la vinya. Allí ens esperava la Sra.Núria, que ens va explicar un munt de coses.Primer ens va explicar com es feia la verema i després tots els nens i nenes van poder tallar el raïm. Vam anar a casa seva on vam poder veure on s’abocava el raïm abans d’anar a la premsa ,algunes de les eines i estris que es feien servir i també ens va explicar el procés de l’elaboració del vi.

Page 3: Revista escola Ardenya número 36, desembre 2014

Al final de la visita el Sr.Rafel Majol i la seva dona ens esperaven a Mas Major per acomiadar-se.Va ser una sortida molt interessant .Moltes gràcies a tots i totes que la van fer possible.

SORTIDA P4 i P5 A L'ESPAI CARMEN THYSSEN

El passat 17 d’octubre els alumnes de P4 i P5 van visitar l’espai Carmen Thyssen.El mar i el paisatge van ser el punt de referència per poder explicar alguns dels aspectes d’aquesta exposició.A cada sala vam parlar una mica sobre el tipus de pintura; naturalisme, impressionisme, expressionisme i una petita mostra de modernisme.A la sala dels expressionistes vam observar el quadre que vam escollir a P5 i del que farem una reproducció a l’aula amb la tècnica del puntillisme.Tot i que per molts/es era la primera vegada que visitaven un museu, es van portar molt bé.Moltes gràcies a les famílies que ens van acompanyar a la sortida.

VISITA A L’ESPAI THYSSEN C.I.

Els dies 1 i 2 d'octubre vàrem fer la primera sortida: el museu Thyssen.Sortida de l'escola cap a 1/4 de 10. Baixada i pujada ,a peu, per la Ronda Ponent. Al baixar ens vam parar un moment davant d'un hort molt gran on hi havia tomateres, enciams, mongetes, bledes, cols, etc. Una mica més avall vàrem trobar un tancat amb gallines, ànecs, etc. i també una figuera.En arribar al museu ja era quasi hora d'entrar. Vàrem pujar al segon pis i abans d'entrar ens va fer molta gràcia veure les caixes amb les que transporten els quadres d'un lloc a l'altre. A dins, vàrem fixar-nos en uns quants quadres: una marina del pintor Eliseu Meifrèn,   el quadre que surt a la banderola, que es titula "Banyistes a la platja" i el seu autor és  Walt Khun, el quadre que treballaríem a classe amb la tècnica del puntillisme que el va pintar Henri Edmond Croos , en el que es veu un paisatge de platja, i abans de marxar vàrem passar davant d'un quadre abstracte. Al principi no

Page 4: Revista escola Ardenya número 36, desembre 2014

veiem res, però després, al saber el títol vam començar a buscar els elements en el  quadre per acabar veient moltes coses.Al sortir de l'exposició vàrem anar a l'espai educatiu per poder pintar les parts d'alguns quadres amb una tècnica molt original: colors d’aquarel.les.Més tard, vàrem entrar al museu d'història, que hi ha al primer pis i les mestres ens varen ensenyar les restes d'un atuell molt antic del que tenen una història per explicar.Després d'esmorzar i jugar una mica a la plaça, tornada a l'escola tot fent un ram amb les flors que vàrem anar trobant pel camí.Va ser un matí diferent; combinació de cultura, diversió i esport.

ANEM AL TEATRE 3r

El passat 18 de novembre els nens i nenes de 3r vam anar al Teatre Auditori Municipal de Sant Feliu de Guíxols a veure l’obra Ruc, la maledicció del bruixot, a càrrec de la companyia Pera Llimonera.L’espectacle tractava d’un rei molt poderós que va anar a la Guerra del Cigró. Mentre, el Bruixot de la Berruga Verda va aprofitar per intentar casar-se amb la princesa amb l’afany de convertir-se en rei. A partir d’aquí la història es va anant embolicant i embolicant...Va ser una representació molt divertida i ens ho vam passar molt bé!

5è i 6è AL MUSEU THYSSEN

El dijous 25 de setembre al matí 5è i 6è vam anar a visitar l'espai Carmen

Thyssen. Una exposició organitzada en quatre àmbits que van des del naturalisme del s. XIX a les manifestacions d'art contemporani del s. XX.

SORTIDA A L’ARDENYA PRIMÀRIA

Durant el primer trimestre tots/es els/les alumnes de primària hem anat a conèixer una mica més l’entorn que ens envolta: la muntanya de l’Ardenya. Les sortides es van organitzar per cicles gràcies a l’ajuda d’en Gerard Bosch.La primera de les sortides la van realitzar els alumnes de cicle superior el dia 3 d’octubre. Va ser força llarga però es va gaudir de molt bones vistes. La segona sortida va ser el dia 13 del mateix mes.Vam trobar bolets (tots dolents!) sort que portàvem una experta!: la mare d'en Xavier i la Jana que ens ho anava indicant.Vàrem recollir fulles seques que ens van servir per fer un treball de simetria a l'hora de plàstica. L'hem titulat simetria de tardor.En Gerard ens va portar fins a un lloc on hi havia plataners perquè poguéssim diferenciar els arbres de  fulla caduca i els de fulla perenne, que eren la majoria d'arbres trobats.Després d'esmorzar en una esplanada, vam jugar en una zona una mica boscosa a “fer cabanes".Ens ho vam passar molt bé!! va ser una classe de medi molt pràctica.

Page 5: Revista escola Ardenya número 36, desembre 2014

Finalment el dia 24 d’octubre els alumnes de cicle mitjà van sortir a gaudir de la muntanya. Tots els grups van trobar molts bolets i van poder observar la vegetació típica del nostre entorn.

SORTIDA THYSSEN 4t

Els /les alumnes de 4t vam visitar l’espai Carmen Thyssen. Vàrem poder veure diferents obres d’autors des del naturalisme, impressionisme, expressionisme i algunes del modernisme. Tot seguit vam fer un taller amb la tècnica de llapis d’aquarel·les, tot centrant-nos en un petit fragment d’un quadre.

ALTRES:

ACTIVITATS DE LA BIBLIOTECA

Durant el primer trimestre d'enguany, des de la biblioteca, s'han fet diferents activitats, a més de mantenir, decorar, endreçar i seguir catalogant els llibres de què disposem.La primera va ser la presentació per part dels alumnes de cicle superior del Carter Joliu, que és el personatge del projecte interdisciplinari d’aquest curs. Lligat

amb aquest es va fer un concurs en què va participar tota l'escola per tal d'endevinar a partir de 3 pistes quin seria el primer conte al que aquest simpàtic carter enviaria una carta. Ambdues activitats són al bloc general del centre perquè les pugueu veure.En segon lloc el moble expositor de la biblioteca ens ha anat presentant els contes de cada temporada; primer els que feien referència a la tardor i la castanyada, després els diferents volums de la Rínxols d'Or (primer conte del carter Joliu) i actualment tots els que fan referència al Nadal i l'hivern.També es va celebrar el Dia de les Biblioteques llegint a cada classe un poema que podeu consultar al bloc, i fent-ne després un dibuix. Amb els dibuixos i frases de cada nivell n'hem fet un llibret que els alumnes poden veure al moble expositor.Durant les darreres setmanes s’ha posat en marxa un espai on els alumnes de primària podran recomanar als seus companys i companyes aquells llibres que més els agradin mitjançant unes petites fitxes on escriuran el seu nom, el llibre que recomanen i els motius pels quals ho fan.Per celebrar l'aniversari de "Charlie i la fàbrica de xocolata" de l'escriptor Roald Dahl, s'ha proposat als alumnes de primària que en llegeixin el llibre o mirin qualsevol de les dues versions de la pel·lícula per tal de fer un treball sobre algun aspecte que considerin interessant, com ara els valors de les famílies, la crisi econòmica, la indústria, les condicions laborals... Segur que surten coses molt interessants!I els nens i nenes de cicle mitjà participaran aquest curs en el XX Concurs del gust per la lectura, presentant unes entrevistes als personatges del Carter Joliu. Els de cicle superior, com han fet els últims anys, participaran en el Premi Sambori.

Page 6: Revista escola Ardenya número 36, desembre 2014

BIBLIOPATI A PRIMÀRIA

Durant el passat mes d'octubre els alumnes de sisè han iniciat una activitat per fomentar el gust per la lectura entre l'alumnat d'educació primària.Tots els divendres a l'hora del pati, un grup de voluntaris i voluntàries de sisè  s'encarreguen de repartir llibres a qui vulgui llegir a l'hora de l'esbarjo.

ELS TALLERS INTERCICLE D’EDUCACIÓ INFANTIL

Aquest curs 2014-2015 els nens i nenes d’educació infantil hem iniciat una nova experiència, que portem a terme els dimarts a la tarda. Aquesta nova proposta convida als alumnes a realitzar sessions de tallers entorn a diferents temàtiques. L’objectiu d’aquesta activitat és promoure la relació i el treball entre els nens i nenes de les diferents aules d’una forma cooperativa, divertida, dinàmica i significativa. En aquesta ocasió ens hem estrenat amb els infants de P-4 i P-5 amb un treball relacionat amb les tradicions catalanes : havaneres, castellers, sardanes, pa amb tomata i jocs tradicionals. Cal recordar que per tal de realitzar aquestes sessions de tallers hem comptat amb la col·laboració de les famílies. Això promou la relació

entre les famílies i l’escola, facilitant la tasca educativa envers els nostres infants.

Page 7: Revista escola Ardenya número 36, desembre 2014

MEDI A CICLE INICIAL

Aquest curs els alumnes de primer i segon han iniciat una nova manera de fer ciències. Han deixat de costat el tradicional llibre de text per endinsar-se en el món dels projectes, on ells decideixen què volen estudiar i busquen la informació. Ara en veureu algun exemple.

L’ESQUELET

Des de que hem començat el curs, a les classes de medi, els  alumnes de segon estem  ben entusiasmats!Per començar a treballar el tema vàrem fer una pluja d'idees per explicar  què sabíem i què volíem aprendre sobre el nostre esquelet. L'hem treballat en grup. Al principi fèiem molt xivarri perquè parlàvem tots i totes de cop, no ens posàvem d'acord, etc. Però mica a mica hem anat aprenent a treballar en grup i cada dia ho fem millor.Com hem treballat aquest tema? Hem buscat informació amb les famílies, consultat llibres que hem portat de casa i d'altres de la biblioteca, hem vist radiografies, hem fet JCLIC del cos humà, hem treballat a la pissarra digital, etc. Quan ja ho hem tingut clar hem fet entre tots aquests esquelets que

hem penjat a la porta de la nostra classe.

Page 8: Revista escola Ardenya número 36, desembre 2014

LA PIRÀMIDE D’ALIMENTS

Un cop acabat l'esquelet, hem començat el tema de l’alimentació i els hàbits saludables .Com sempre, ens hem organitzat en grups de quatre. Primer de tot hem hagut de buscar informació sobre el grup d’aliments que ens ha tocat: cereals, fruites i verdures, greixos, sucres, làctics, carn, ous i peix.Una vegada recollida la informació l’hem treballat amb els companys de grup preparant una petita explicació per a la resta de companys.El següent pas ha estat fer una piràmide d’aliments que hem penjat a la porta de l’aula perquè tothom sàpiga el tema que estem treballant. Molts de nosaltres hem portat fotos per enganxar-les.En Pep feia dies que ens tenia preparada una piràmide de fusta. Els dos grups de 2n hem baixat junts a l’entrada. Cada un portava una fotografia d’un aliment i les hem anat enganxant mentre recordàvem què aporta cada grup d’aliments al nostre cos.Per acabar el tema i comprovar el que hem après cada un de nosaltres ha fet la seva piràmide d’aliments, pintant, retallant i enganxant-hi diferents aliments .

Aquí estem donant les gràcies en Pep per haver-nos fet la piràmide

PROJECTE INTERDISCIPLINARI: “EL CARTER JOLIU”

Enguany el projecte interdisciplinari de la nostra escola girarà al voltant del llibre “El Carter Joliu”, de Janet i Allan Ahlberg. Ens agradaria que s'allargués durant dos cursos.El llibre ens presenta un carter que viu en el món dels contes tradicionals i que fa la seva feina repartint el correu a diferents personatges de sis contes populars.Resulta, que aquest any al carter també se li ha encarregat repartir cartes plenes de sorpreses i activitats als nens i nenes de l'escola Ardenya.Els nois i noies de cinquè i sisè, el passat 29 d'octubre, van fer la presentació del Carter a tota l'escola. Amb entusiasme i molta gràcia ens van dedicar una breu representació en què es va llegir la primera carta adreçada a tots i totes.

Page 9: Revista escola Ardenya número 36, desembre 2014

Aquí us mostrem un retrat del nostre Carter Joliu.

INTERNET I ELS INFANTS: PROS I PERILLS. XERRADES DE MOSSOS.

Els passats dies 11 i 12 de desembre, representants de Mossos han estat entre nosaltres oferint unes xerrades divulgatives sobre l’ús segur de la Internet.El dijous dia 11 va ser l’Esteve Sagué qui va fer una xerrada plena d’humor i molt propera als interessos dels alumn@s de cinquè curs, tal i com ja s’havia fet l’any anterior amb els nens i nenes que ara fan sisè.    És ben sabut que els infants fan ús de la xarxa no només per a treballar en temes escolars, sinó que hi juguen i, fins i tot en alguns casos, tant de bona hora, ja són

usuaris d’alguns comptes de programes de xarxes socials.    La seva innocència els pot portar a embolics o, si més no, a poder cometre algunes errades que poden malmetre ordinadors, mòbils o aparells connectats.    Va haver-hi diàleg, interès i un parell de bons vídeos molt il·lustratius. Els i les alumn@s de cinquè elaboraran un article d’aquesta xerrada per a la propera revista, així en tindreu notícia des del seu punt de vista i de primera mà.L’endemà mateix, una parella de Mossos, aquesta vegada, l’Esteve Sagué i en David Sensada, que repetia i el seu company van oferir una xerrada divulgativa sobre el mateix tema destinada a adults, pares, mares i qui hi estigués interessat. El lloc, la biblioteca de l’escola. Esperem que aquesta iniciativa hagi estat ben rebuda i sigui un èxit que es vagi repetint al llarg dels cursos, donat que el tema és prou important, seriós i de ben segur que interessa si no preocupa a un bon nombre de pares i mares.

SEMINARI SCTAC

El dia 1 de desembre a l’aula d’informàtica de l’escola, va tenir lloc la 2ª sessió de SCTAC (Seminari de Coordinació en Tecnologies i Aprenentatge i el Coneixement). La coordinadora d’informàtica del centre va explicar als assistents l’organització TAC

Page 10: Revista escola Ardenya número 36, desembre 2014

del centre i després va fer una visita guiada per les instal·lacions.

CLASSES DE CATALÀ PER A FAMÍLIES IMMIGRANTS

El proper gener farà dos anys que es van engegar a l'escola Ardenya les classes de català per a persones immigrants. A la nostra comunitat educativa hi ha moltes persones la llengua materna de les quals no és el català, però que estan interessades en conèixer aquesta llengua. L'escola, conjuntament amb l'assessora LIC, van pensar que seria una bona idea obrir el centre a aquestes persones i buscar una voluntària per ajudar-les en el seu aprenentatge. D'aquesta manera vam trobar l'Olga, que ve un parell de tardes a la setmana a ensenyar català i que compta amb l'ajut de la Nabila i la Naima que li fan de traductores i l'ajuden a la seva tasca. Les famílies entren a l'escola i comparteixen les seves vivències i els seus anhels, a la vegada que veuen com funciona l'escola per dins i estableixen vincles. Volem agrair a les voluntàries la seva inestimable tasca, sense la qual no seria possible tirar endavant aquest projecte tan engrescador. 

ACTIVITATS DE NADAL

Com cada any, l'escola celebra les tradicions catalanes relacionades amb el Nadal.Els nens i nenes miren cada dia el calendari d'advent, molts cursos l'han fet els propis alumnes.

També, durant l’última setmana, tindran lloc la recerca i posterior "cagada" del tió, la visita dels patges de Ses Majestats els Reis d'Orient, i per acabar el trimestre la cantada de nadales.Tots els nens i nenes de l'escola han après també un vers o poema de Nadal per a dir a les famílies.Un cop més volem agrair la col·laboració de l’AMPA, i de les famílies que han participat en els tallers de Nadal, així com en el muntatge dels pessebres, arbres, decoració de l’escola i l’organització de la cantada.

Page 11: Revista escola Ardenya número 36, desembre 2014

CONSELL ESCOLAR DE CENTRE

Aquest mes de novembre s’han dut a terme les eleccions als Consells Escolars dels Centres.Després de realitzar el procés electoral corresponent, el Consell Escolar de l’escola Ardenya el formen:

Volem agrair la vostra col·laboració i participació!!!

FELICITACIÓ

Tot l’equip de l’escola l’Ardenya us desitja bones festes de Nadal i un feliç 2015!!!

INFORMACIONS DIVERSES

Bloc Escola Ardenya:http://blocs.xtec.cat/escolaardenya/Des d'on podeu accedir a la resta de blocs de l'escola.

RECORDATORIS :

-L’horari per aquest proper curs: Educació Infantil i Educació Primària: Matí: de 9h. a 12,30h. Tarda: de 15h a 16,30h.

-Horari intensiu: el divendres 23 de desembre de 2014 i a partir del dilluns 8 de juny fins el divendres 19 de juny de 2015, l’horari serà de 9h. a 13h.

- Dies festius8 de desembre de 20141 de maig de 2015

-Festes Locals:13 de febrer de 2015

-Dies festius de lliure elecció:31 d’octubre de 201416 de febrer de 201530 d’abril de 201525 de maig de 2015

Presidenta(Equip Directiu)

Joana Vall-llosera i Buixeda

Cap d’Estudis(Equip Directiu)

Míriam Bouisson i Galceran

Secretària(Equip Directiu)

Mercè Pons i Mundet

Representants de Mestres

Gemma Cabezas i Calva

Roser Soria i Martin Maite Cabello i Rojas. Laia Herrero i Piñot

Representants de Mares i Pares

Ruth Reyner i Saurí

Marce del Rio i Muela. Ricard Navarro i Ayats.

Representant AMPA

Sandra Repullès i Granado

Representant PAS

Pep Pérez i Brugués

Representant Ajuntament

Júlia Vendrell i Amate

Page 12: Revista escola Ardenya número 36, desembre 2014

-Períodes de vacances:Nadal: del 24 de desembre de 2014 al 7 de gener de 2015 (ambdós inclosos).

-Setmana Santa: del 28 de març al 06 d’abril de 2015 (ambdós inclosos).

Horari Direcció: Dilluns de 9h a 11h

Horari Secretaria: Dimecres i Divendres de 9h a 12h

FINS L’ANY VINENT!!!