Taller de llenguatge de signes catalana[1][1][1][1] 1[1][1][1]

8
TALLER DE LLENGUATGE DE SIGNES CATALANA(L.S.C) TOT UNA LLENGUA PLENA DE EXPERIENCIES , EMOCION I SENTIMENTS

Transcript of Taller de llenguatge de signes catalana[1][1][1][1] 1[1][1][1]

Page 1: Taller de llenguatge de signes catalana[1][1][1][1] 1[1][1][1]

TALLER DE LLENGUATGE DE SIGNES

CATALANA(L.S.C)

TOT UNA LLENGUA PLENA DE EXPERIENCIES , EMOCION I SENTIMENTS

Page 2: Taller de llenguatge de signes catalana[1][1][1][1] 1[1][1][1]

JUSTIFICACIÓ

El projecte esta orientat per persones que estiguin motivades en aprendre el llenguatge de signes .També esta pensat per apropar les persones a la comunitat de persones sordes . El llenguatge de signes és molt beneficiós per a persones que els costa obrir-se a l’entorn i la gent , persones que son tímides , que no sàpiguen expressar-se corporal i emocionalment.

OBJECTIUS

- Aprofitar tot el temps possible - Arribar a un nivell de comunicació bàsica - Mantenir la constància i compromís.

METODOLOGIA

Es començarà fen una introducció de la historia del llenguatge de signes ( L.C.S), també explicarem la bases del llenguatge i la importància que te la expressió facial i corporal en si mateix .

Nivells: 1, 2 ,3 ,4. Segons el coneixement i les titulacions anteriors del alumne.

Grups: 15 persones com màxim .

Horaris : matins i tarda ( 4 hores setmanals).

Durada: 120 hores( octubre fins juny ).

Professors : títol de llenguatge de signes i llengua nativa .

Diploma : Diploma d’assistència i d’aprofitament de fi de curs .

Page 3: Taller de llenguatge de signes catalana[1][1][1][1] 1[1][1][1]

Nivell I: Continguts temàtics de la Llengua de Signes Catalana

1.-Pròleg, 2.-Índex, 3.-IntroduccióA.-Comunicació no verbal i expressió corporal aplicada a la LSC:1. Comunicació corporal.2. Expressió facial.3. Comunicació i ús de l’espai4. Coordinació i segmentació de les extremitats superiors: dits, mans i braços.5. Discriminació visual.6. memòria visual

B.-Aspectes sociològics de la Comunitat Sorda:

1. Expressió corporal aplicada a la llengua de signes2. Elements diferenciats en la comunicació no verbal de les persones sordes.3. Característiques de la Comunitat Sorda.4. Manifestacions culturals de la Comunitat Sorda.5. Anècdotes i acudits de la Comunitat SC.-Continguts temàtics de la Llengua de Signes Catalana:1. Dactilologia.2. SigneEscritura.3. Les articulacions (fletxes de mov.)4. Expressió facial. Joc (cara de goma)5. Pronoms.6. Roda de noms.7. Joc del mirall.8. Mida i grau de simetria9. Els colors.10. Els números.11. El temps cronològic.12. La Família.13. Descripció física (persones).14. Adjectius.

Page 4: Taller de llenguatge de signes catalana[1][1][1][1] 1[1][1][1]

D.-Activitats de la vida quotidiana:

1. La casa.2. L’espai a l’habitació.3. El carrer4. Els transports.5. El restaurant i els aliments.6. Els animals.7. Els oficis i professions.

E. - Introducció als verbs: Interrogatives. Verbs (pràctiques amb signeescritura)F.-Els classificadors: 1.-VinyetesG.-Les localitats i ciutats: 1.-Catalunya i provínciesH.-Història de la Comunitat Sorda.

ACTIVITAT

HISTORIA DE LLENGUATGE DE SIGNES:

La llengua de signes és el resultat de mútua interacció entre biologia i cultura en l'ésser humà, és una adaptació creativa a una limitació sensorial, que transforma els recursos que existeixen en el potencial humà per a la comunicació a través d'una modalitat visual.Com hem apuntat anteriorment, l'estudi de les llengües de signes es remunta a la dècada dels seixanta, concretament a l'any 1960, en què William C. Stockoe, un lingüista nord-americà, publica Sign Language Structure (Estructura de la llengua de signes), És el primer treball que aprofundeix en l'anàlisi de les llengües de signes basant-se en els coneixements de la lingüística moderna. L'aparició d'aquesta obra va suposar una revolució del concepte que es tenia sobre les llengües de signes fins a aquell moment, que es limitava a una senzilla descripció de la llengua com un conjunt de gestos pactats a partir de les regles de la llengua oral. Posteriorment a aquesta publicació, que Stockoe complementar cinc anys més tard amb la publicació de A Dictionary of American Sign Language on Linguistic Principles (Un diccionari de la llengua de signes americana basat en els principis de la lingüística), Ursula Meneé i Edward S. Klima presenten la seva obra principal The Signs of Language (Els signes de la llengua) que es centra en els aspectes arbitraris i icònics dels signes i en la seva estructura interna. D'aquesta manera i gràcies a aquests treballs, les llengües de signes entren a formar part dels interessos de la lingüística. Les primeres passes es van donar als Estats Units amb la llengua de signes americana i progressivament aquest interès es va anar estenent per tot el món a partir dels anys 80.

Page 5: Taller de llenguatge de signes catalana[1][1][1][1] 1[1][1][1]

COMENÇAREM:

- Per dir els nostres noms per i explicant que no sempre s’utilitzen les lletres del abecedari per la comunicació que les lletres es deletreja o per deixa mes clar la explicació o la paraula de aquell moment .

- I també amb la presentació de cadascun.

- Afirmacions y negacions.

- Colors.

Següent pas:

El concepte de temps es pot expressar mitjançant sintagmes nominals (Ex. Al febrer hi ha exàmens), adverbis de temps (ahir, avui, demà, etc.) O amb els temps verbals corresponents. En LSC el temps no està expressat dins del verb, per tant no hi ha temps verbals. El temps s’expressà mitjançant línies temporals, signes gramaticals i signes lèxics temporals ubicats a l’inicií de la frase, que són els que nosaltres veurem. Quan no fem cap marca temporal que ens indiqui quan va tenir, té o tindrà lloc l’acció, vol dir que estem parlant en present. Vegem una imatge que ens aclarirà aquesta línia temporal imaginària:

-Parts del dia .Els dies de la setmana.Els mesos del any.Expressions temporalsNúmeros cardinals.La família.

Page 6: Taller de llenguatge de signes catalana[1][1][1][1] 1[1][1][1]

Posar vídeos de mostra de alguns que altres animal per veure les expressions facials i corporals .També posaré un vídeos per que veure com es desenvolupen el sords en el teatre y en les associacions de sords i en el esport. http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DahDIpZnMAQs&h=dAQGo7cnPAQEpvmpaphSmdBh2zMd-tHXCJ24kZwOOVNbumw Barcelona activa tema treball.Youtube cançons de melendi esta molt bé i obres de teatre. Cerecusor com a guia per mostrar el esport en el sords .Nens sords desenvolupant una activitat i actituds .

DESTINATARI

Per a tot tipus de persona que estigui totalment interessada amb el llenguatge de signes i amb el seu entorn.

RECURSOS

MATERIALS:

Llibreta i bolígraf .

HUMANS:

Un dinamitzador.

ESPAIS:

Una aula.

ECONOMICS:

No requereix ningun tipus de recurs econòmic.

TEMPORITZACIÓ

Page 7: Taller de llenguatge de signes catalana[1][1][1][1] 1[1][1][1]

Durada serà la següent 9 mesos 120 hores cada nivell , 1 ,2, 3, 4 . Las hores es realitzaran flexiblement , 4 hores bé entre la setmana com a cap de setmana una hora diària al dia.

AVALUACIÓ

Tindrem en compte el grau de satisfacció, si s’han cobert les expectatives, si hem aconseguit els que ens hem proposat , si em tingut alguna tècnica que anat be o malament, i si l’espai a estat el que necessitàvem.

Page 8: Taller de llenguatge de signes catalana[1][1][1][1] 1[1][1][1]