Brolla 0 (2003)

12
1 BUTLLETÍ DEL JARDÍ BOTÀNIC DE BARCELONA * Nº 0 GENER 2003 Exemplar gratuït Busquem títol per la nostra revista Una ullada al jardí D’Alacant a Astúries *

description

Brolla is the successor to the old newsletter, Butlletí informatiu, produced by the Association of Friends of the Botanic Garden. The first issue (number 0) was published in January 2003. Brolla, which means both "spring" and "undergrowth" in Catalan. The 16-page publication is the fruit of work put in by both the Garden staff and members of the Association of Friends. The sections highlight different aspects -promotional, scientific and educational- as well as news items and reports on the Garden's relations with other public and private institutions and actions and activities. Brolla is also used as a tool to enable the Association of Friends to communicate with its members. A particularly interesting section in the publication is Aprendemos botánica (Let's Learn Botany), which focuses on a particular plant family based on a species found in the Garden collections. Brolla is also illustrated by artistic work by volunteers from the Association of Friends.

Transcript of Brolla 0 (2003)

Page 1: Brolla 0 (2003)

1

BUTLLETÍ DEL

JARDÍ BOTÀNIC

DE BARCELONA *Nº 0

GENER 2003

Exemplar gratuït

Busquem títol per la nostra revista

Una ullada al jardí • D’Alacant a Astúries*

Page 2: Brolla 0 (2003)

EDITORIAL L’agraïment més gran al treball de cada diasón les mostres de satisfacció que ofereixenels visitants que periòdicament passegen pelJardí. El projecte avança.

I aquest sentiment ens ajuda a treballaramb més força i intensitat, ara que som més

persones a l’equip del Jardí, i ara que, gràcies a la bona ente-sa amb tots els voluntaris de l’Associació d’Amics del JardíBotànic, estem col·laborant per fer realitat els compromisosdel Jardí amb la societat.

Núria MembrivesDirectora del Jardí Botànic de Barcelona

Continuem fent història. La nos-tra Associació compta amb una experiènciaprou important com per a plantejar-se abor-dar nous reptes marcats per la il·lusió d’en-cara tenir molt camí per a recórrer.

El bagatge que tenim és el resultat de l’es-forç de tots els socis i voluntaris de la nostra Associació, quedoneu suport als projectes de conservació de la naturalesa, i enconcret del patrimoni vegetal, que es desenvolupen des del Jar-dí Botànic. I és també gràcies a la vostra col·laboració que po-dem afrontar amb optimisme el futur. Recordeu, però, que si ésveritat que “la teva llavor fa créixer un Jardí Botànic”, és bencert que ara ens cal fer créixer, més que mai, la nostra entitat.

La revista que teniu a les vostres mans, la qual és un enri-quidor exemple de projecte resultat de les bones relacionsentre el Jardí Botànic i l’Associació, és el punt de partida pera encetar el nostre any màgic. Aquest any que just ara hemcomençat ha de ser per a nosaltres un any molt especial, jaque celebrem el desè aniversari de la creació de l’Associació.Aquesta joia ha de ser compartida per tots, en els diferentsactes i esdeveniments que han de marcar-se per una partici-pació nombrosa.

A més del compliment d’aquests bons propòsits, us desit-gem personalment a tots vosaltres un any de salut envoltatspels vostres estimats.

Anna M. LlorPresidenta de l’Associació d’Amics del Jardí Botànic de Barcelona

SUMARI

JARDÍ BOTÀNIC

3 Estem buscant noma la revista

4 Una ullada al Jardí

5 Nadal del 2002al Jardí

6 Notícies del Jardí

7 Els indicadors depúblic de l’any 2002

ASSOCIACIÓ D’AMICS

DEL JARDÍ BOTÀNIC

9 Breus de l’Associació

10 D’Alacant a Astúries

FOTO DE PORTADA: Hakea laurina

Nº 0 Butlletídel Jardí Botànicde Barcelona

EQUIP DE REDACCIÓ

DireccióNúria Membrives

Coordinació tècnicaAmadeu Camps

RedaccióNúria Membrives, Gemma Urrea,Carlos Azofra, Anna M. Llor,Teresa Vila, Jaume Pàmies,Amadeu Camps

DISSENY GRÀFIC

Ramon Martínez

IMPREMTA

Quality Impres

Dipòsit Legal: B-7696-2003

500 exemplars gratuïts

Jardí Botànic de BarcelonaC/ Dr. Font i Quer, s/nParc de Montjuïc08038-BarcelonaTel. 93 426 49 35Fax. 93 424 50 53E-mail: [email protected]: www.jardibotanic.bcn.es

Associació d’Amicsdel Jardí BotànicE-mail: [email protected]

Page 3: Brolla 0 (2003)

*3

Estem buscant nom a la revistaCom podeu comprovar aquest és el NÚMERO ZERO del nou butlletí informatiudel Jardí Botànic de Barcelona. El fan possible tant el personal del Jardí Botà-nic com els membres de l’Associació d’Amics del Jardí Botànic.

Aquesta nova revista té com a precedent immediat el Butlletí Informatiu pu-blicat per l’Associació d’Amics del Jardí Botànic fins l’any 2002.

El primer que ens hem plantejat davant el nou format de l’informatiu ha es-tat donar-li un nom. Un nom que, per qüestions d’impacte gràfic, ha de sercurtet (fins a 9 lletres). També volem que aquest títol faci referència al món dela botànica, dels jardins botànics o a la història o a les característiques pròpiesdel nostre Jardí.

I esperem també, que el títol de la revista surti en el proper número d’abril.Per tant, des d’ara mateix obrim els nostres canals de contacte perquè col·la-

boreu amb nosaltres fent les vostres propostes sobre el títol.Podeu trucar al telèfon 93 426 49 35, o enviar els vostres missatges de co-

rreu electrònic a [email protected] o [email protected] persona que ens doni la idea que estem buscant, rebrà un regalet per la se-

va col·laboració.

Els continguts de la nova revistaL’objectiu de la nova revista és, com moltes de les coses que fem al Jardí, apro-par el món de la botànica i l’estimació a la natura al màxim de públic possible.

La nova revista es publicarà tres cops a l’any: a finals de gener, a finals demarç i a finals de setembre.

És per això que, a l’hora d’intentar marcar uns continguts, hem pensat en allòque pot despertar l’interès dels ciutadans i ciutadanes de Barcelona en particu-lar, i dels socis i sòcies de l’Associació d’Amics que hi ha arreu.

La revista ens informarà de les activitats i de les actuacions que es van desenvolu-pant al Jardí Botànic. I ens posarà al corrent de totes les novetats que s’hi generin.

Comptarà amb uns col·leccionables sobre espècies botàniques, en els qualss’explicaran les característiques pròpies més importants de cada planta aixícom els usos o propietats dels quals l’home se’n pot aprofitar.

També hi haurà articles científics, informacions i anuncis d’interès per partde l’Associació d’Amics del Jardí Botànic.

I, molt important, la revista inclourà com a suplement l’Agenda amb les ac-tivitats dels següents períodes de l’any: gener-març, abril-juny, i setembre-desembre. Hi inclourà tots els actes de participació, excursions, xerrades i ini-ciatives que es programin.

Esperem la vostra col·laboració, i esperem fer un treball digne que puguiajudar a difondre l’estimació i la coneixença de la natura.

Page 4: Brolla 0 (2003)

Una ullada al Jardí

Molts coneixeu el Jardí Botànic deBarcelona des de la seva creació, l’any1999, quan es va obrir al públic des-prés de molt de temps d’esperar illuitar. Va ser molt bona idea volerrepresentar col·leccions de plantesmediterrànies en un entorn tan me-diterrani com és Barcelona.

Ara és el moment que el nostrejardí es converteixi poc a poc en unaparador educatiu, que ensenyi a co-nèixer com són les nostres plantes icomparar-les amb la vegetació de lesaltres mediterrànies del món, perpoder entendre perquè són com són.La forma i la textura de les fulles, elmoment de la floració, les olors, lespunxes... podem observar moltescoincidències en plantes que viuenmolt lluny unes de les altres. Però elJardí Botànic de Barcelona encara ésuna aposta més ambiciosa i proposauna forma molt innovadora de repre-sentar les col·leccions vegetals. Nosols mostra espècies sinó paisatgesnaturals. D’aquesta manera les plan-tes s’agrupen tal i com s’observen a lanatura. Aquestes formacions vegetalss’anomenen fitoepisodis.

Sota aquest gran projecte i amb lacol·laboració de molta gent, cada unaportant els seus coneixements, elseu temps i la seva estima, estemaconseguint que el jardí creixi unamica cada dia.

Durant la primavera de l’any 2002,s’han plantat més de 5.300 plantesper tot el Jardí, algunes d’elles vaniniciar nous fitoepisodis, com elfynbos a Sud-àfrica. A la tardor s’hanintroduït unes 2000 plantes, amb lesque s’han creat el xaparral i la brollad’artemísies i les sàlvies de Califòr-nia. Actualment tenim prop de 1000espècies diferents al Jardí, però vo-lem aconseguir-ne 4.000 l’any 2010.

Molts dels fitoepisodis no s’ajus-ten al tipus de sòl existent. Per aquestmotiu cal fer esmenes per ajustar pa-ràmetres com la textura i el pH. Du-

4

Activitats del Jardí

Fitoepisodi del Cardonal (Illes Canàries)

Fitoepisodi del Fynbos (Sud-àfrica)

Page 5: Brolla 0 (2003)

rant la primavera es van realitzar lesesmenes del fitoepisodi d’eriquessud-africà, i a la tardor de les brollesacidòfiles sud-àfricanes, de les bro-lles d’artemísies i sàlvies de Califòr-nia i de l’avetosa del MediterraniOriental. En total, uns 3.000 m2 desuperfície.

El sistema de reg que estem des-envolupant al Jardí és el més sosteni-ble considerant les nostres necessi-tats. És un sistema de reg per goter,on només els arbres i arbustos granss’envolten d’una anella connectada auna xarxa de reg principal. Aquestaanella desprèn l’aigua gota a gota.Aquest sistema està controlat auto-màticament i permet un gran aprofi-tament de l’aigua. Durant aquest anys’ha instal·lat aquest sistema a 15 fi-toepisodis diferents d’ Austràlia i dela Conca Mediterrània.

Per apropar-nos al públic visitant,hem condicionat l’Aula Mediterràniaper tal que s’hi puguin fer tallers,cursos, xerrades i petites exposicionstemporals.Properament s’incorpo-raran dos ordinadors per fer consul-tes interactives i visitar pàgines webrelacionades amb altres jardins botà-nics i amb la conservació de la biodi-versitat vegetal.

Finalment, s’ha iniciat la produc-ció del nou disseny de senyalitzacióque ens ajudarà a identificar les dife-rents mediterrànies. Aquesta nova

senyalització és només el primerproducte de molta més informacióque ens arribarà amb nous cartells iplafons que es posaran a l’entrada irepartits per tot el jardí.

Tenim un gran repte. Tenim unjardí per vestir de flors, de colors,d’olors, d’estima, de coneixement ide respecte.

Nadal del 2002 al Jardí

Les activitats d’aquest Nadal al Jardívaren ser:• Divendres 27, una expedició natu-

ralista que tothom va considerarcom una molt bona manera de ferconèixer el Jardí als més petits.

• Dissabte 28 i diumenge 29, ens vavisitar el Patge reial més simpàticde tots, que a més ens va explicarcontes. Tothom ens va demanar querepetim l’any vinent.

I vàrem col·laborar en la campan-ya de recollida de joguines per alsnens i nenes sense recursos de CreuRoja Joventut de Barcelona.

5

Activitats del Jardí

Foto de record del Patge amb els nens i nenes

Page 6: Brolla 0 (2003)

El Jardí Botànic

es traspassa al

Centre Gestor

del Parc de Montjuïc

El Jardí ha deixat de pertànyer al’Institut de Cultura de Barcelona,per passar a dependre del CentreGestor del Parc de Montjuïc.

Des d’aquí volem donar les gràciesa tants i tantes companys i compan-yes que, des de l’Institut de Culturahan estat sempre sensibles a la nostrarealitat, i amb els que segur que tro-barem més d’una excusa per tornar-nos a aplegar; i volem també donar labenvinguda als que seran nous com-panys de fatigues del Centre Gestoramb qui haurem de compartir eltemps i l’esforç per fer cada dia mésgran i més proper el nostre Jardí.

Tancament temporal de

l’exposició de la col·lecció

de bonsais Duran i Farell

Temporalment, es deixen de fer lesvisites guiades a la col·lecció de bon-sais Pere Duran i Farell.

Cap a la primavera serà el momentde reprendre aquestes visites. El mo-tiu d’aquest període de tancament alpúblic és procedir a un mantenimentintensiu, poda i reconducció de for-mes, i canvi de terres i testos.

Paisajismo / interiorismo,

d’Artur Bossy

Aquest llibre fa balanç de l’obra coma paisatgista i interiorista d’ArturBossy durant el període 1990–2002.

Artur Bossy formà part de l’equipinicial que va guanyar el concurs d’i-dees per a la construcció del nou Jar-dí Botànic, juntament amb el Dr. JoanPedrola, biòleg i director del JardíBotànic Marimurtra de Blanes, els ar-quitectes Carlos Ferrater i Josep LluísCanosa i la paisatgista Bet Figueras.Durant la fase de redacció i execuciódel Projecte d’Obra Civil va desvincu-lar-se de l’equip però, posterior-ment, va tornar a reaparéixer com acoautor i director d’obra del Projected’Obres Accessòries i Plantacions.

6

Notícies del Jardí

L’abans i el després del projecte del Jardí Botànic.

Fotografies cedides per Jordi Balanyà

Page 7: Brolla 0 (2003)

Els indicadors de públic

de l’any 2002

A l’evolució dels indicadors de visi-tants i de participants en activitatsdel Jardí, destaquen dos anys com lacara i la creu: l’any 2000 trobem elrècord de públic amb 13.712 perso-nes, i l’any 2001 és el que ha registratel menor índex amb 8.487 persones.

L’any 1999 es van comptabilitzar10.045 persones, dada gens menys-preable ja que el Jardí va començar afuncionar aquell any el 18 d’abril. Pertant, si treiem una mitja diària d’as-sistència del 1999 ens seria pràctica-ment la mateixa que la dels anys 2000o 2002.

Pel que fa l’any 2002, estem bencontents pels resultats obtinguts.Hem tornat a apropar-nos a la xifradels 14.000 visitants, i només enshem quedat a 86 persones de la pun-ta de l’any 2000.

Podem analitzar, en primer lloccom s’han repartit les 13.626 perso-nes de l’any 2002 segons els diferents

canals d’entrada del públic, que hemdividit conceptualment: per taquilla,per activitats del Jardí Botànic i peractivitats de l’Associació d’Amics(aquí s’inclouen també els itinerarisguiats adreçats a les escoles i tambéels adreçats al públic en general).

Pel que fa al públic que ha entratper taquilla (10.426 persones) s’handistribuït de la següent manera:

7

Notícies del Jardí

Page 8: Brolla 0 (2003)

Els preus de l’entrada de les cate-gories del gràfic anterior és el se-güent: adults 3 €, grups 1,80 € perpersona, reduïda 1,50 €, i la combina-da permet l’entrada al Jardí i als mu-seus de Ciències Naturals del parc dela Ciutadella per 3,50 € els adults, per2,40 € els grups i per 2 € la reduïda.

L’entrada gratuïta s’aplica, entre d’al-tres, a: menors de 16 anys, Amics delJardí Botànic de Barcelona o posseï-dors de targeta rosa gratuïta.

Podeu veure també aquí, els grà-fics corresponents a les estadístiquesde la taquilla per mesos, i de les jor-nades de portes obertes.

8

Notícies del Jardí

Page 9: Brolla 0 (2003)

Assemblea General Ordinària

El 26 d’octubre es va aprovar el balançeconòmic de l’any 2001 i s’aprovàtambé el pressupost per l’any 2002.

Curs de poda

Després de l’èxit del curs impartitper l’amic Jesús de Febrer, esperemoferir properament una continuació,més concretada als rosers.

Festa de

Nadal i

Concurs de

Truites amb

farciment

vegetal

Es va celebrar el21 de desembre.Tots els assis-tents se’n varen

poder dur un ram nadalenc, per gen-tilesa de la Margarita Mauro i la Mag-da Sedó. A més, degustàrem delicio-ses truites. Les guanyadores varenser la Maria Antònia per la millor de-gustació, i la Luisa Cavani per la mi-llor presentació.

Centre Gestor

del Parc Montjuïc

El dia 18 de desembre, els membresde la Junta Directiva de l’Associacióens vàrem reunir amb el Sr. AntoniFalcón, director gerent del Centre

Gestor del Parc de Montjuïc, orga-nisme del qual passa a dependre elJardí Botànic. Vàrem incidir en lanecessitat que continuïi el càracterdiferencial del Jardí Botànic respectea la resta de jardins de Montjuïc

Quotes 2003

A primers de febrer passarem les do-miciliacions de les quotes de socisnumeraris. Demanem a tots els amicsque encara no ho fan per domiciliacióbancària que facilitin a la secretariatècnica de l’Associació el cobramentde les quotes. Enguany, es mantenenal mateix preu que a l’any 2002.

Amics que descansen

al Jardí etern

Lamentem la pèrdua dels amics Fran-cesc Garcia Puig i de Júlia Mas Martín.El nostre condol als seus familiars.

CRIDES A COL·LABORADORS

• Si sou amants de la literatura i conei-xeu textos, prosa o poesia, en català ocastellà, on siguin protagonistes lesplantes (millor les representades alJardí), feu-les arribar a la nostra se-cretaria, abans del 15 d’abril.

• Volem actualitzar la nostra pàginaweb en aquest any tan especial.

• Exposició sobre la nostra història.Voleu col·laborar-hi?

9

Amics del Jardí

BREUS DE L’ASSOCIACIÓ

Page 10: Brolla 0 (2003)

7º Encuentro de

Voluntariado Ambiental

de la Caja de Ahorros

del Mediterráneo,

Guardamar del Segura

L’any 2002, l’Associació ha rebutdues subvencions del Programa Vol-cam (Voluntariat Ambiental) de laCaja de Ahorros del Mediterráneo(CAM). En concret, per a un projected’Activitats Educatives al Jardí Botà-nic de Barcelona ha rebut 1880 euros,i una altra partida de 2120 euros per ala promoció i desenvolupament delPla de Voluntariat al Jardí Botànic.

Com a entitat beneficiària, vàremser convidats a la trobada anual delPrograma Volcam, que a l’octubre ce-lebrava la seva setena edició. El llocde la trobada va ser la localitat deGuardamar del Segura.

A la trobada varen participar dos-cents membres de més de cinquantaentitats. Per part de l’Associació, hivàrem explicar els projectes els dosresponsables, Mònica Viladesau lesactivitats educatives, i Carlos Azofra elpla de Voluntariat al Jardí. La valora-ció va ser enriquidora i engrescadora,sobretot en comprovar que molts delsparticipants es sorprengueren de què

les nostres propostes eren estables ipermanents durant l’any, a diferènciade la major part dels projectes expo-sats que eren campanyes molt localit-zades i puntuals.(nota: si algun voluntari està interessat enparticipar a la trobada de l’any 2003 sempreque l’Associació rebi alguna subvenció de laCAM, que ho notifiqui a la secretaria)

1r Encuentro de Asociaciones

de Amigos de Jardines

Botánicos de España, Gijón

Fa uns anys, quan l’Associació es mo-via per reivindicar un Jardí Botànic aBarcelona, vàrem publicar un escrit depresentació a la revista Quercus, una deles revistes d’àmbit estatal de mésprestigi en el tema de la divulgació iconservació de la naturalesa i el mediambient. El nostre missatge de sem-pre, “la teva llavor pot fer créixer un

10

Amics del Jardí

D’ALACANT A ASTÚRIES

La tardor de 2002 ha estat marcada per a l’Associació d’Amics del Jardí Botànicper la participació a dues trobades d’àmbit estatal, un a Guardamar del Segura,

a Alacant, i altre a Gijón (Principat d’Astúries).

Carlos Azofra, tresorer de l’Associació,

a les Jornades

Page 11: Brolla 0 (2003)

Jardí”, va ser recollit per uns asturiansamb inquietuds semblants a la nostra,i l’any 2000 constituïen la Asociaciónde Amigos del Jardín Botánico de Gijón.Aquesta entitat, molt ben relacionadaamb l’administració local, estan pre-parant amb gran entusiasme la inau-guració del Jardín Botánico Atlánticode la seva ciutat, la propera primavera.

Per analitzar la millor forma departicipació ciutadana a aquest nouequipament, i el funcionament del’associació un cop inaugurat el Jardí,varen convidar a les associacions d’a-mics de jardins botànics de tot l’estat,el 16 i 17 de novembre. Així, ens vàremaplegar representants de les associa-cions de Còrdova, Madrid i Barcelona,dels quals l’organització assumí lesdespeses de viatge i allotjament. Ensvàrem quedar tots sorpresos al trobar-nos amb més d’un centenar d’astu-

rians desitjosos de saber què fem a al-tres jardins, com funcionem i quinaparticipació tenen els voluntaris.

Els amics de Gijón es van interes-sar molt per les propostes desenvo-lupades per voluntaris al Jardí Botà-nic de Barcelona, de les que prenguémolt bona nota el regidor de mediambient, participant de la trobada iguia de la visita a les obres de condi-cionament del futur jardí de Gijón.Aquest jardí, s’ubica a un espai d’unagran riquesa arbòria, amb exemplarscentenaris de la flora atlàntica.

L’agraïment a la Junta de l’ Asocia-ción de Amigos de Gijón per les sevesatencions vers els seus convidats.(nota: si hi ha amics interessats a fer unviatge amb motiu de la inauguració del Jar-dí Botànic de Gijón a la primavera, que hocomuniqui a la secretaria de l’Associació).

11

Amics del Jardí

Em subscric a l’Associació d’Amics del Jardí Botànic de Barcelona per un any com a soci/a:

■■ Individual: 20 € ■■ Estudiant: 14 € ■■ Jubilat: 14 € ■■ Protector: 300 € ■■ ......................

Nom i cognoms ............................................................................................................ Data de naixement....................

DNI ........................................... Població ..................................................................................... C. P......................

Adreça......................................................................................................................... Telèfon ....................................

Forma de pagament

■■ Ingrés en compte (s’adjunta justificant):La Caixa, oficina 1152, núm. compte: 0200048724

■■ Xec nominatiu

■■ En efectiu

■■ Entitat bancària (recomenat)

Data............................ Signatura

Envieu aquesta butlleta a l’Associació d’Amics del Jardí Botànic de Barcelona

(Dr. Font i Quer, s/n. Parc de Montjuïc. 08038 Barcelona)

Autoritzo al banc/caixa ...........................................................................

Adreça agència.......................................................................................

Població...................................................................... C.P. .................

ENTITAT ■■ ■■ ■■ ■■ OFICINA ■■ ■■ ■■ ■■ DÍGIT CONTROL ■■ ■■NÚMERO DE COMPTE ■■ ■■ ■■ ■■ ■■ ■■ ■■ ■■ ■■ ■■perquè pagui els rebuts que a nom meu li siguin presentats des d’araper l’Associació d’Amics del Jardí Botànic de Barcelona

Page 12: Brolla 0 (2003)

Pintura cedidapel Sr. Josep Sabanès,voluntaride l’Associació d’Amicsdel Jardí Botànic.

Aquesta va serla imatge que vadifondrela programaciód’activitats del Jardídel Sant Jordí 2002.

AMB LA COL·LABORACIÓ DE:

La nostra llavor fa créixer el Jardí

Voleu rebre la revista en format digital?

Voleu rebre la informació de la forma més immediata?

Envieu un e-mail a: [email protected], en el qual hi poseu:

el vostre nom i cognoms i l’adreça electrònica on voleu rebre tota

la informació del Jardí. A l’assumpte podeu posar: Inf. Jardí.