Capgròs verd del Capgròs núm. 1238

3
Capgròs Verd

description

Suplement dedicat a la sostenibilitat i el medi ambient.

Transcript of Capgròs verd del Capgròs núm. 1238

Capgròs Verd

70 núm.1238

Sostenibilitat | El centre tecnològic Cetemmsa , amb seu al TecnoCampus de Mataró, participa, conjuntament amb FCC, en un projecte per desenvolupar mobiliari urbà productor d’energia elèctrica. El projecte porta per títol ‘Enercity’ i consisteix en generar un producte fotovoltaic flexible per produir electricitat amb el mobiliari urbà de les ciutats. ‘Enercity’ transformaran elements urbans com ara marquesi-nes, parades de bus, faroles, bancs, cartells, tendals o sostres en objectes intel·ligents que generin energia elèctric. Aquesta energia, de baix cost i no contaminant, haurà de satisfer les necessitats energètiques dels ciutadans a l’espai urbà. L’augment, tant en població con en grandària

Cetemmsa participa, conjuntament amb FCC, en un projecte per poder produir electricitat a través del mobiliari urbà

Mobiliari urbà productor d’energia

Infografies que mostren aplicacions del sistema | FOTO : CETEMMSA

de les ciutats, implica una major demanda energètica. En concret, es calcula que aquesta demanda creixerà un 40% al 2030.

El projecte desenvoluparà també el procés de fabricació de panells solars flexibles de tal manera que aquesta tecnologia es pugui extrapolar a escala industrial amb un cost de fabricació inferior a la resta de tecnologies fotovoltaiques existents.

Un projecte per les Smarts citiesEl projecte ‘Enercity’ s’emmarca

en l’àmbit de les smarts cities, o ciutats intel·ligents, i va se presentat a la recent Smart City Expo World Congress de Barcelona. Desenvo-lupament conjuntament pel centre tecnològic Cetemmsa i FCC Energía y sostenibilidad, té un pressupost

global d’1,3 milions d’euros i una durada de 40 mesos. El projecte compta amb el finançament del Ministeri d’Economia i competiti-vitat, mitjançant el subprograma INNPACTO.

“Els resultats d’aquesta iniciativa suposaran pels nous entorns urbans la possibilitat d’un major nombre d’emplaçaments dotats amb tecno-logia fotovoltaica, aportant un valor afegit al mobiliari urbà”, explica María Teresa de Ugarte de FCC Energía y Sostenibilidad. “Queda patent la nostra voluntat de combinar les nostres activitats habituals amb energies renovables”, afegeix.

La participació de Cetemmsa “reforça la nostra especialització en l’àrea dels printed electronics tant des del punt de vista de la pròpia recerca com en l’escalat dels processos preindustrials”, senyala Paul Lacharmoise, project manager tècnic del projecte Enercity a Cetemmsa.

per: Redacció

capgròs Verd

núm.1238 71

La Casa Capell, un xalet per acollir iniciatives sostenibles i mediambientals

La Casa Capell va obrir les seves portes a finals del 2010 com a nou espai per a la sostenibilitat i l’ecologisme. Situada al bell mig del nou Parc Central, aquest espai s’ubica a l’antic xalet projectat per l’arquitecte mataroní Jordi Capell, que va ser rehabilitat respectant la seva estructura original.

La Casa Capell és un espai públic on es realitzen activitats, tallers, projeccions, exposicions i xerrades destinades a motivar una consciència popular per a la conservació del medi ambient. Entre els objectius de la Casa Capell destaca el de difondre la cultura de la sostenibilitat, motivar el consum responsable, promoure el valor del patrimoni natural i pro-porcionar recursos educatius per a la sostenibilitat, entre d’altres.

L’edifici que acull la casa Capell data de la dècada dels 60 quan Jordi Capell va dissenyar la construcció de l’edifici a encàrrec de la família Masjoan. La seva remodelació va

Sostenibilitat | Redacció

tardar dos anys. En la reforma es va tenir presents en tot moment la singularitat d’aquest bé catalogat; es va conservar l’estructura original dels espais de rebedor i menjador (element protagonista de l’edifici); i es van recuperar els materials originals. Fusta, ferro, metall, vidre i pedra són els materials principals

que confeccionen les quatre façanes que té l’edifici. La Casa Capell és un exemple d’arquitectura moderna gràcies a la pràctica adaptació al terreny que presenta i a la distribució de l’estructura metàl·lica pensada per a la planta de l’edifici.

L’edifici està situat al bell mig del nou Parc Central | R. GALLOFRÉ

L’objectiu de la Casa Capell és difondre la

cultura de la sostenibilitat i el consum responsable

Sempre que sigui possi-ble, és preferible optar per sabons i detergents naturals.

Recicla tot allò que puguis: paper, envasos de plàstic, piles, oli, roba, joguines, llaunes, tòners

Tanca l’aixeta de l’aigua mentre et raspalles les dents. Recorda que l’aigua és un bé preuat i que cada gota compta.

A l’hora de rentar roba, omple la rentadora al màxim, per no malgastar l’aigua i l’energia que consumeix

Estalvia consum energètic pensant què voldràs aga-far abans d’obrir la porta de la nevera.

A la feina, porta la teva pròpia tassa. És una me-sura per estalviar els gots d’uns sol ús.

Fes servir els contenidors de reciclatge: marró per l’orgànica, blau pel paper, groc pel plàstic i verd pel vidre

consellsverdsla ciutat verda