Dossier Entrevista Català ABRIL 2014

36
Actualització Novembre 2013 Unitat informació i Orientació L’ ENTREVISTA DE SELECCIÓ

description

l'entrevista de feina

Transcript of Dossier Entrevista Català ABRIL 2014

Actualització Novembre 2013

Unitat informació i Orientació

L’ ENTREVISTA DE SELECCIÓ

20

Actualitzat Maig 2014

1. DEFINICIÓ

És un espai on dues persones arriben a un acord laboral. Presenta l’objectiu de recollir informació sobre el candidat per a poder considerar la seva idoneïtat al lloc de treball que s’ofereix.

Es tracta d’una de les parts més importants del procés de selecció en tant que l’entrevistador coneixerà a les persones que en un futur treballarà a l’empresa. Destaquen els següents elements:

- És una reunió programada, amb una cita prèvia.- Es porta a terme entre dos o més parts on, com a mínim, intervenen l’entrevistador i

l’entrevista’t.- Aquestes dos parts tenen rols clarament definits.- L’entrevista es porta terme sempre amb un objectiu predeterminat.

L’entrevistador té com a objectiu:

Esbrinar si el candidat és idoni pel lloc de treball.

Veure si està capacitat i té interès en cobrir-lo.

Preveure el rendiment que pot donar.

Verificar els resultats de l’exploració psicomètrica (tests psicotècnics)

L’entrevista’t té com a objectiu:

Transmetre la competència per ocupar el lloc.

Mostrar interès.

Aconseguir provocar bona impressió a l’entrevistador.

Demostrar que està capacitat i que s’ajusta al que requereix el perfil.

Esbrinar si el lloc de treball s’ajusta a les seves expectatives laborals.

20

Actualitzat Maig 2014

2. TIPUS I FASES D’ENTREVISTA

1. TIPUS D’ENTREVISTA

El tipus d’entrevista variarà depenent de la estructura empresarial, de les persones que hi participin (entrevistats/entrevistadors) així com també de la seqüència a través de la qual es desenvoluparà i de la forma de conduir-la.

En funció d’aquests aspectes, destacarà diferents tipus d’entrevista segons:

a) LA MODALITAT

Dirigida : L’entrevistador és qui porta la iniciativa de l’entrevista i fa preguntes directes i concretes al candidat.

No dirigida : L’entrevistador fa preguntes més generals i adopta un paper menys estructurat, permetent al candidat un paper més actiu. L’entrevista es converteix en una situació de diàleg.

Semi dirigida o Mixta : Aquest tipus d’entrevista és el més freqüent. Consisteix en una barreja de les dues anteriors: el seleccionador planteja algunes preguntes més concretes i directes, tot i que permet un paper més actiu al candidat.

b) EL GRAU D’EXTENSIÓ

Entrevista de xoc o de tensió :

L'entrevistador posa a la persona candidata en una situació límit per tal de veure com reacciona i saber si és capaç de suportar la pressió o situacions desagradables. Cal que la persona candidata no es posi a la defensiva ni respongui de forma violenta. No es tracta d'entrevistes gaire freqüents.

Entrevista personal :

20

Actualitzat Maig 2014

Es realitza cara a cara. Entrevistador i el candidat es citen un dia a una hora i lloc concrets per tal de fer un intercanvi de preguntes i respostes respecte el lloc de treball, les condicions i els aspectes personals de la persona candidata.

Entrevista telefònica :

Moltes empreses les utilitzen per tenir un primer contacte amb la persona candidata i per descartar-la o citar-la en aquell mateix moment. Aquest tipus d'entrevista estalvia temps i resulta més econòmic que una trobada cara a cara. S'ha de tenir en compte que és més difícil comunicar-se per telèfon i per això serà necessari controlar el to de veu, vigilar el que es diu i com es diu per a prevenir mal interpretacions, etc.

Claus per una entrevista telefònica amb èxit

El nostre objectiu deu ser sempre, aconseguir una entrevista personal.

Preparar les respostes adequades a les preguntes més freqüents.

Ser respectuós.

Memoritzar el nostre CV. Tenir presents dades addicionals que pugui proporcionar valor a la nostra candidatura. Es recomanable tenir una copia del currículum.

Contestar amb soltesa i coneixement de causa per demostrar que tenim seguretat en nosaltres mateixos.

Hem de mostrar motivació per desenvolupar la feina que ens ofereixen.

Videoentrevista:

La utilització del vídeo també s’ha incorporat desde fa un temps a les tècniques de selecció de personal. És una forma més directa i ràpida de veure certes qualitats del candidat, com ara, la seva comunicació, el seu nivell o domini d’altres idiomes, a través de preguntes prèviament concertades.És un tipus d’entrevista dirigit sobretot a la recerca de perfils mitjos-alts.

c) EL MOMENT DEL PROCÉS DE SELECCIÓ

Primer contacte : Té l’objectiu de contrastar la trajectòria professional del candidat i el seu Currículum Vitae. També avaluaran la imatge i el comportament a l’entrevista. Aquest primer contacte es pot tractar, en alguns casos, d’una entrevista telefònica com a mode de filtratge de candidats.

20

Actualitzat Maig 2014

L’entrevista de selecció : Es porta a terme amb els candidats que han superat la primera selecció.

L’entrevista de contractació : El contingut estarà relacionat amb les responsabilitats del lloc de treball, l’organització, etc.

d) EL TIPUS D’ENTREVISTADORS

Responsable de RRHH : És un tècnic del departament de Recursos Humans o de Personal que fa les entrevistes de selecció segons les necessitats de l’empresa i els perfils professionals i les actituds que s’hi adaptin més.

Empreses de selecció (Ett’s, consultories): Sovint les empreses deleguen el procés de selecció en altres empreses especialitzades en aquestes funcions, que posaran especial èmfasi en aspectes personals, com ara la motivació, la iniciativa i la responsabilitat.

Encarregats del departament o tècnic referent : És una persona de l’empresa que ocupa un espai jeràrquicament alt. Generalment avaluen l’aspecte tècnic del candidat i el perfil laboral i personal adequat a la seva organització.

e) EL NOMBRE DE PERSONES QUE HI PARTICIPEN

El tipus d’entrevista serà en funció del nombre de candidats així com també dependent del nombre d’entrevistadors que hi intervinguin desenvolupant l’entrevista.

En funció del nombre de persones que són entrevistades, destacarà:

Entrevista individual : La reunió la porta a terme l’entrevistador amb un únic candidat.

Entrevista grupal : Es reuneix un grup de sis a vuit persones i es planteja una situació per resoldre entre els participants. Els entrevistadors es mantenen al marge, observen i avaluen aspectes com el grau de participació dels candidats, la iniciativa, la fluïdesa verbal, la capacitat d'argumentació. És convenient participar sense monopolitzar la discussió ni polemitzar en

20

Actualitzat Maig 2014

excés, centrar-se en el tema i escoltar altres punts de vista. Les entrevistes en grup solen utilitzar-se quan el nombre de candidats per a un lloc és molt elevat.

Cada cop són més les empreses que dintre del procés de selecció inclouen exercicis de grup. En aquests exercicis, diverses persones candidates mantenen una reunió que és observada pel personal tècnic que realitza el procés de selecció i que avalua l'actuació en la reunió de cada participant.A vegades poden simular situacions professionals, però altres vegades es plantegen dilemes o fins i tot qüestions morals. Avaluen la capacitat de lideratge, defensa d'idees, capacitat de diàleg, capacitat de convèncer i de persuadir, expressió verbal, argumentació...

Són dinàmiques que s’han utilitzat per a seleccionar eminentment a directius, però en els últims anys, s’han estès a l’elecció de perfils en contacte amb el públic o amb persones al seu càrrec (consultors, comercials, coordinadors, teleoperadores, atenció al client, relacions públiques, etc.)

Si t’estàs preguntant ‘però què és exactament el que hauré de fer?’, anem a intentar oferir-te un repertori dels tipus de dinàmiques més significatius:

Exercicis ja dissenyats com el ‘5 objectes per a dur a una illa deserta’ o ‘Personatges històrics amb els quals t’identificaries’. Normalment l’empresa sol crear dinàmiques distintes segons els objectius, i per a evitar que els aspirants les hi hagin preparat per endavant.

Discussions amb rols preestablerts. Aquí t’adjudicaran un paper concret, que haurà d’integrar-se amb el dels altres, per a arribar a un acord o solució consensuada. Sigui el que sigui, intenta fer-lo teu, donant-li un toc personal i identificatiu.

Altre format més complex són les dinàmiques dels assessment center, que poden durar diverses sessions o dies, en una sèrie de contextos similars a les funcions que ocuparies en el treball. Entre les activitats que et proposaran compte amb: menjars amb directius, exposicions orals de projectes, simulacre d’un dia laboral, etc. Quant a la temàtica, pot anar des de temes d’actualitat, resoldre casos pràctics sobre un nou producte, un problema amb un client, fins a trobar-te amb la fita de decidir a qui contractaríeu per a aquest lloc sobre la base de diversos CV (entre els quals, pot haver algun pertanyent als presents).

20

Actualitzat Maig 2014

Recomanacions pràctiques per als participants

Procurar ser natural Participar activament i contribuir al fet que el grup assoleixi els objectius Extremar l'educació i la cortesia No ser agressiu No obstinar-se amb les idees pròpies Ser considerat amb els altres Buscar que el grup avanci més que el lluïment personal Prestar atenció al material escrit que us donin Escoltar els altres amb atenció

2. FASES DE L’ENTREVISTA

L'entrevista acostuma a estar dividida en diverses fases:

1. Introducció o recepció o salutació i presentacions o conversa introductòria o aclariments respecte a l'entrevista

2. Desenvolupament. És el nucli de l’entrevista, té com a contingut una sèrie de preguntes i respostes sobre:

o la formació i els estudis o l'experiència professional o les qüestions personals o les condicions laborals desitjades

3. Tancament. Final de l’entrevista. És l’entrevistador qui marca el final de l’entrevista. Sovint planteja al candidat la possibilitat de fer preguntes en relació al procés de selecció, també:

o aclariment de dubtes o comiat

20

Actualitzat Maig 2014

3. QUÈ ES VALORA A L’ENTREVISTA?

ES VALORA POSITIVAMENT

Ésser agradable.

Ésser tolerant a la tensió.

La capacitat d’organització i planificació.

La capacitat per resoldre problemes i plantejar solucions.

Tenir iniciativa.

No ésser excessivament agressiu.

Tenir confiança en un mateix.

Tenir flexibilitat mental.

Actitud positiva i entusiasme.

ES VALORA NEGATIVAMENT

Ésser passiu, indiferent.

Arribar tard.

Tenir una preparació inadequada al nivell que s’exigeix.

No saber estar, prestar poca atenció.

Ésser problemàtic, conflictiu.

Aparença descurosa.

Presentar nerviosisme, ansietat, evadir-se.

Desprendre aire d’arrogància o excessiva confiança.

No mirar a l’ interlocutor, estar a la defensiva.

Interessar-se més pel sou que per la feina en qüestió.

No realitzar preguntes sobre les característiques de la feina, funcions,

tasques, empresa.

Dificultat en la comunicació.

20

Actualitzat Maig 2014

4. ESTRUCTURACIÓ I PREPARACIÓ DE L’ENTREVISTA

ABANS D’ANAR A L’ENTREVISTA

Una vegada ens truquen per concertar l’entrevista hem de:

Donar les màximes facilitats horàries, no podem posar dificultats per quedar en una hora determinada.

Aconseguir el màxim d’informació sobre l’empresa.

Anotar les preguntes que farem a l’entrevistador.

Triar el vestuari adequat.

Intentar informar-se del tipus de perfil que l’empresa recerca.

Realitzar el trajecte fins al lloc de l’entrevista, calcular bé el temps, observar l’entorn,...

Arribar puntual, és a dir, a l’hora, ni molt abans ni després.

Intentar arribar a la entrevista amb el nom i càrrec de l’entrevistador.

Estructurar l’ historial professional.

Assajar l’entrevista, preguntes que et poden fer i com contestar.

Fer servir un vocabulari propi del lloc de treball.

20

Actualitzat Maig 2014

RELAXACIÓ

És normal que abans de presentar-te a una entrevista sentis molta angoixa. Hi ha moltes persones que es posen nervioses, no només les hores o els minuts abans d’entrar a l’entrevista, sinó també el dia, els dies o les setmanes... anteriors. L’ansietat pot percebre’s abans, durant o després de l’entrevista.

Aquesta angoixa s’acostuma a manifestar a tres nivells

D’una forma motora ( a través del que faig o dic)

A través de pensaments (el que penso)

A nivell emocional (el que sento).

Un cert grau d’angoixa o tensió moderada és positiu ja que afavoreix el rendiment. No obstant, si ets una persona que tendeixes a posar-te molt nerviós et poden ser útils els següents consells:

Prepara l’entrevista; t’ajudarà a tenir la sensació de control i això reduirà la teva ansietat.

Utilitza tècniques de relaxació, per controlar la tensió física. Hi ha dues tècniques fonamentals:

La respiració profunda: Inspira lenta i profundament pel nas durant 5”. Aguanta l’aire en els pulmons durant 5”-7” i desprès deixa anar l’aire durant 10”, ajudant-te de frases com: “tranquil”, “calma”, ....

Control dels pensaments Una tècnica abans d’entrar a l’entrevista és no pensar en res. Si això no t’és possible, substitueix els pensaments negatius per altres de més positius i optimistes: “Si he pogut en altres ocasions, ara també” o “posar-me nerviós/a no em serveix de res”, “Estic preparat i ho puc aconseguir”...

20

Actualitzat Maig 2014

L’ENTREVISTA. MOMENT CLAU

DURANT L’ENTREVISTA

Apagar el mòbil. No deixar-lo damunt la taula.

Mantenir una actitud amistosa però no tractar de tu a l’entrevistador.

Contestar allò que et preguntin però escoltant bé abans de fer-ho.

No contestar amb monosíl·labs. Raonar les respostes.

No fumar.

No recolzar els colzes damunt de la taula.

Parlar amb veu calmada i amb senzillesa, mai amb paraules rebuscades o

massa col·loquials.

Estrènyer la mà amb fermesa.

Asseure’s correctament. Controlar els signes de nerviosisme.

No envair “l’espai vital” de l’entrevistador.

Preguntar quin serà el següent pas en el procés de selecció.

Sigues diplomàtic, no entris en polèmica.

Respon amb sinceritat a les preguntes.

No parlis malament de les empreses on has treballat.

20

Actualitzat Maig 2014

DESPRÈS DE L’ENTREVISTA

Obrir una fitxa resum de l’entrevista.

Prendre nota de tots els detalls possibles sobre la mateixa.

Prendre nota dels errors.

Prendre nota de les preguntes pendents.

Fer un seguiment d’acord amb el que s’ha pactat en el tancament de l’entrevista.

5. COMUNICACIÓ

L’expressió no és nomes una qüestió de paraules, quan ens relacionem amb els altres, hi ha d’altres factors que influeixen globalment en el que percebem i com ho percebem.

Al mon professional i a la vida mateixa, es parla de Comunicació verbal (el que diem) i la Comunicació No verbal (el que es transmet més enllà de les paraules), on influeixen aspectes com la postura corporal gestos, to de veu, etc.

1. LA COMUNICACIÓ VERBAL

L’entrevista de treball és una situació d’intercanvi d’informació, que busca avaluar una sèrie d’aspectes d’un dels interlocutors. Els professionals de la selecció son experts en obtenir aquesta informació.

A continuació et detallem alguns consells, envers la comunicació verbal, a l’hora de realitzar una entrevista:

Has de parlar correctament, evitant utilitzar expressions excessivament col·loquials o paraules malsonants

Cal evitar fer judicis de valor (encara que els faci l’entrevistador) i cal ser diplomàtic. S’ha d’evitar parlar en excés. Es recomanable evitar l’ús de monosíl·labs (sí/no). És preferible raonar les teves respostes. Cal evitar ser crític o irònic amb l’entrevistador. Comentaris positius sobre els vostres interessos, metes i aficions. Comentaris positius de l'experiència: "els vostres èxits".

20

Actualitzat Maig 2014

Comentaris d'interès i entusiasme: "la vostra motivació". Utilitzar expressions de "seguretat". No facilitar informació perjudicial.

REFORMULACIÓ POSITIVA

En que consisteix la reformulació positiva?

Al llarg de l’entrevista el seleccionador pot fer comentaris que desqualifiquen algun aspecte del candidat. La reformulació positiva consisteix en convertir un punt feble en un avantatge.

Argumentar transformant la part negativa en positiva Convertir un punt dèbil en una avantatge Veure el problema des d’un altre punt de vista favorable

“La teva edat no és adequada”

“No tens EXPERIÈNCIA per la posició”.

La EXPERIÈNCIA és importantLa MADURESA es clau per aquest feinaLa RESPONSABILITAT és més recomanable deixar-la en mans d’una persona amb experiència

Major CAPACITAT D’ADAPTACIÓMajor grau de MOTIVACIÓ, és un REPTEMajor facilitat per assimilar coses noves.Lliure d’hàbits adquirits.Totalment lliure per treballar i posar en pràctica els coneixements dels meus estudis.

“Va fracassar en els seus estudis” Immaduresa pròpia d’aquella edat. Vaig ser MADUR per prendre una decisió i canviar. Gràcies a això sóc ara un bon professional.

“ No s’ajusta al perfil del lloc de treball” Es veritat que tinc objectius per aconseguir, el que fa que sigui un REPTE i una gran MOTIVACIÓ PERSONAL.

“El veig molt nerviós”

Realment quan un assumpte m’importa molt no puc evitar sentir certa ansietat per aconseguir-ho.Sóc molt transparent en els meus sentiments i quan estic a prop d’ aconseguir allò que realment desitjo,

20

Actualitzat Maig 2014

no puc evitar sentir-me inquiet.

2. LA COMUNICACIÓ NO VERBAL I LLENGUATGE CORPORAL

En una entrevista de feina s’ha d’anar amb molt de compte amb allò que diem i com ho diem, però també hem de vigilar molt tot allò que el nostre cos expressa sense paraules (comunicació no verbal i llenguatge corporal).

La manera de saludar i acomiadar-se, la postura a l’hora de seure o la manera de gesticular, poden arribar a tenir tanta influencia en l’obtenció d’un lloc de feina com el propi currículum. Tenir cura d’aquests aspectes pot significar una ajuda definitiva cap a la feina sol·licitada.

ASPECTES CLAU

Saluda amb una ferma encaixada de mans. Res de petons a la galta. Mira als ulls de l’entrevistador de manera natural. Hem de presentar fluïdesa al expressar-nos. Prendre temps per contestar les preguntes que ens facin. Adopta una actitud segura i positiva, però sense ser rígida ni encartonada. Evita tics com jugar amb el bolígraf, amb un anell o encenedor. Acomiadat de la mateixa manera com vas saludar al principi. Tot i que

l‘entrevistador t’hagi semblat molt proper i agradable, no caiguis en la tentació de variar el tipus de salutació inicial. Torna de nou a la teva ferma encaixada de mans.

A continuació et detallem alguns gestos que es poden donar en una entrevista i el missatge que enviem:

El que fem El que significa

Fregar-se les mans Expectativa positiva

Creuar els turmells, agafar-se els canells Seguretat, autocontrol

Mans creuades a l’esquena, recolzament total en la cadira o sofà

Autoconfiança

Palmells de les mans cap amunt Franquesa

Mans obertes, postura relaxada Obrir-se

20

Actualitzat Maig 2014

Polzes cap a d’alt Dominació

Palmells cap a baix Submissió

No mantenir la mirada Inseguretat

Fer-se massatges al clatell. Acariciar-se el cabell amb els dits, entrellaçar els dits.

Negativitat, frustració

Transpiració en excés, estrènyer les mans, augment de tics, jugar amb els objectes.

Nerviosisme

Picar la taula amb els dits Impaciència

Mirada perduda Indiferència

Recolzar el cap en una mà Avorriment

No mirar a la cara, fregar-se els ulls, el nas, gratar-se les orelles o tocar-se el lòbul.

Desconfiança

Tapar-se o fregar amb els dits la boca. Tocar-se el nas Ocultació, mentida.

Creuar els braços i les cames. Senyalar amb el dit. Actitud defensiva

6. PREGUNTES MÉS HABITUALS A LES ENTREVISTES

A les entrevistes de treball et poden fer tot tipus de preguntes. Aquí hem seleccionat aquelles més habituals:

PREGUNTES DE FORMACIÓ

1.Per què vas escollir aquests estudis?

2.Quan vas decidir estudiar... quines altres opcions t’atreien per igual?

3.Qui va influir més en el fet de continuar o deixar els teus estudis?

4.Parla’m de les teves qualificacions durant els estudis, Quines assignatures t’agradaven més? En

quines assignatures treies pitjors notes? i millors?.

20

Actualitzat Maig 2014

5.Per què vas abandonar els estudis?

6.Com estudiaves, quin sistema feies servir?

7.Preparaves els temes tu sol o t’estimaves més treballar en equip?

8.A on vas aprendre a parlar anglès, francès?

9.Quins canvis haguessis introduït en el teu pla d’estudis de la facultat, institut, etc...?

10. Quina va ser l’experiència més gratificant durant la teva vida d’estudiant?

11. Penses continuar o bé ampliar els teus estudis d’alguna forma?

12. Si tornessis a començar, quines coses faries de forma diferent?

13. Parla’m de la teva formació complementària, quins seminaris o cursos de curta durada has

realitzat? Quin motiu et va portar a realitzar-los?.

14. Tornaries a repetir els estudis si tornessis a començar? Per què?

15. Quina és la formació que creus que més s’ajusta al lloc de treball?

16. Estàs disposat a complementar la teva formació en el que es cregui convenient?

17. Acceptaries condicionar la teva retribució als progressos de la teva formació?

PREGUNTES DEL LLOC DE TREBALL

1. Que saps de la nostra empresa?

2. Que t’atrau d’ella?

3. Com et vas assabentar d’aquesta oferta de feina?

4. Pots resumir-me el text de l’anunci?

5. Quin ambient de treball t’estimes més?

6. Prefereixes un treball previsible o un treball canviant?

7. Segons la teva opinió; Quina relació ha d’existir entre el cap i el seu col·laborador immediat?

8. Estaries disposat a traslladar-te a viure a una altra ciutat, a un altre país, o a viatjar amb freqüència?

9. Tens alguna preferència geogràfica?

20

Actualitzat Maig 2014

10. Quina creus que pot ser per tu la major dificultat per passar de la vida d’estudiant a la vida laboral?

11. Quin departament t’atrau més?

12. Quins són els teus punts forts i els febles per aquest lloc de treball?

13. Què et veus fent d’aquí cinc anys, i de deu,...?

14. Quins son els teus objectius a llarg termini? Com creus que ho podràs aconseguir?

15. Per què penses que vas tenir èxit en aquesta funció?

16. Amb quin tipus de cap t’agradaria treballar?

17. I amb quin tipus de cap creus tu que acabaries topant?

18. Estaries disposat a dedicar 6 mesos a un curs de formació a càrrec de l’empresa abans de ser contractat?

19. Quant vols guanyar ara? I d’aquí 5 anys?

20. Prefereixes treballar en una empresa gran, mitjana o petita?

21. T’agrada més un treball estructurat i planificat o prefereixes un treball on tinguis la possibilitat d’organitzar-te les tasques segons el teu criteri?

MOTIU DE LA SOL·LICITUD

1. Per què t’agradaria obtenir precisament aquesta feina i no una altra?

2. Què et va cridar l’atenció en l’anunci o en la notícia que vas tenir referent a l’oferta?

3. Què penses que pots aportar?

4. Què penses que pots millorar treballant amb nosaltres?

5. Què creus que pots aportar-nos si no tens experiència professional?

COMPORTAMENT EN EL TREBALL

1. Com t’agrada treballar: Sol? En equip? T’és indiferent?

2. Per què prefereixes treballar en equip?

3. Per què prefereixes treballar sol?

20

Actualitzat Maig 2014

4. Quines experiències tens del treball en equip?

5. T’has integrat fàcilment en un grup de treball?

6. Prefereixes formar grup amb persones amb les que prèviament tens amistat?

7. Creus que, malgrat certes excepcions, l’amistat professional i particular no deuen barrejar-se?

8. Tens tendència a acceptar, a discutir o a posar sistemàticament en dubte les instruccions dels

teus superiors?

9. Confies o dubtes en general de l’eficàcia de la resta dels companys?

10. Com acceptes les normes de disciplina?, amb convenciment, com a mal necessari, com a una

imposició.

11. Què opines dels teus anteriors caps?

PROJECTES

1. Quins són els teus projectes a curt, a mig o a llarg termini?

2. Per què creus que ets la persona més adequada pel lloc de treball?

3. Quins mèrits o punts forts et poden proporcionar avantatges respecte a altres candidats?

CONDICIONS PERSONALS

1. Pots incorporar-te immediatament?

2. Estàs disposat a canviar de residència?

3. No t’importa tenir que viatjar freqüentment?

4. Tens vehicle propi?

5. Ets el propietari de l’habitatge?

6. Tens alguna ocupació complementària, retribuïda o no?

7. Tens ofertes de treball alternatives?

20

Actualitzat Maig 2014

8. Desenvolupes alguna activitat sociocultural? (política, sindical, cultural, esportiva, artística, comunitària...)

9. Tens alguna activitat pròpia? (negoci familiar, administració de propietaris, conreu de terres, classes particulars...)

10. Quins hobbies tens per les teves estones d’oci?

11. Quins hobbies no has pogut desenvolupar i aspires a fer-ho en un futur?

12. Tens molts amics?

PREGUNTES DE FEINES ANTERIORS

1. Parla’m de les teves activitats al marge dels teus estudis.

2. Vas realitzar alguna feina d’estudiant (classes, treballs d’estiu,...)?

3. Què vas aprendre en les teves feines anteriors?

4. Quines funcions tenies en aquesta feina?

5. Quant et pagaven?

6. Tenies que supervisar el treball d’ algú? Com ho vas solucionar?

7. Quina de les teves feines prèvies et va agradar més?

8. Quin va ser el teu projecte o solució més creativa?

9. Com et portaves amb els teus companys, amb els teus caps, amb els teus subordinats?

10. Quina va ser la situació més desagradable que vas viure a la feina?

11. Descriu el millor cap que hagis tingut? Per què?

12. Descriu un dia típic en la teva anterior feina?

13. Com vas aconseguir aquella feina?

PASSAT PROFESIONAL

1. Parla’m de les teves experiències professionals

2. Quin ha estat l’últim lloc de treball que has ocupat?

3. Per què vas deixar l’últim lloc de treball?

4. De tot el que has fet fins ara, que és el que t’ha agradat més i per què?

20

Actualitzat Maig 2014

PREGUNTES DE PERSONALITAT

1. Parla’m de tu.

2. Explica una anècdota de la teva vida en la que resolguessis una situació problemàtica amb èxit.

3. Què guanya l’empresa si et contracten a tu en lloc d’un altre candidat?

4. Si fossis l’encarregat de fer la selecció i jo el candidat quines qualitats t’ agradaria que jo reunís?

5. Et consideres un líder o un seguidor? Per què?

6. Quina va ser la decisió més important que vas haver d’acceptar en el passat?

7. Defineix-te amb 5 adjectius qualificatius. Justifica’ls

8. Què has après dels teus errors?

9. Si tinguessis que comparar-te amb un animal, Amb quin animal ho faries? Per què?

10. Acabes tot allò que comences?

11. Pensa en .... ( un professor, un amic o familiar, company) Si jo li preguntés com ets, Què creus que contestaria?

12. Si totes les feines tinguessin la mateixa remuneració i la mateixa consideració social. Què és el que realment t’ agradaria fer?

13. Descriu-me la teva escala de valors.

14. Quin tipus de persones et treuen de polleguera.

15. Dorms bé?

16. Si fossis president del govern quina política dissenyaries?

17. Explica’m un acudit.

18. Com reacciones habitualment davant d’una jerarquia?

19. T’avorreixes sovint?

20. Com t’insereixes en un equip de treball?

21. Quina impressió creus que he tret de tu mitjançant aquesta entrevista?

22. Quines són les teves tres millors qualitats.

23. Digues tres dels teus defectes.

24. Si tinguessis que prendre una decisió, ets impulsiu o reflexiu?

20

Actualitzat Maig 2014

PREGUNTES DE LA VIDA PRIVADA

1. Amb qui vius?

2. Per què vas marxar del domicili dels teus pares?

3. A que es dedica el teu pare, mare, germans?

4. Parlem de la teva vida com a fill mentre vas viure amb els teus pares.

5. Amb qui t’avens més, amb el teu pare, o amb la teva mare?

6. Qui són els teus millors amics?

7. Tens parella? Què opina la teva parella d’aquesta feina?

8. Què fas en el teu temps lliure?

9. Què fas els caps de setmana, o de vacances?

10. Quines són els teus hobbies preferits?

11. Quina ha estat l’última pel·lícula que has vist? Resumeix-la.

12. Quin ha estat l’últim llibre que has llegit? Què et va semblar?

13. Quin és el teu estat civil?

14. Tens projectes de matrimoni

15. Quines condicions haurien de donar-se per a que tu i la teva família considereu que has tingut èxit professional?

16. Tens algun hobbie?

17. Tens fills?

18. Què fas actualment?

19. Si estàs casat, treballa la teva parella? Pot produir alguna incompatibilitat la teva nova professió amb el treball de la teva parella?

20. Què pensa la teva família de la teva candidatura?

20

Actualitzat Maig 2014

PREGUNTES DIVERSES

1. Quan podries incorporar-te a la feina

2. Quant temps necessitaràs per acomiadar-te de la teva empresa?

3. Quines persones de l’empresa en la que has treballat anteriorment poden donar-nos referències teves ?

4. Participes en altres processos de selecció?

5. Què opines de ....? (terrorisme, LODE, feminisme, polítics, sindicats,...)

6. Vols fer-me alguna pregunta?

7. Defineix què és per a tu, cooperació (o llibertat o actualitat)

8. Digues el nom de tres personatges històrics als quals admiris, el de tres persones amb les quals t’agradaria treballar, de tres invents en els quals t’agradaria haver estat el descobridor.

9. Comentes amb la teva família les incidències que tens a la feina?

10. T’ajuda la teva família a resoldre els problemes diaris que es presenten?

11. Quant guanyaves en l’anterior empresa?

12. Quin és el mínim econòmic que cobreix les teves necessitats actuals?

13. És realment el factor econòmic el més important en la teva decisió?

14. Has valorat altres prestacions com la seguretat, el transport, el menjador, l’habitatge, l’horari, vacances,...?

PREGUNTES QUE PUC REALTIZAR A L’ENTREVISTADOR

Un dels factors que més valoren els entrevistadors a l’hora de jutjar un candidat ho constitueix

les preguntes que aquest faci, tant al llarg de l’entrevista com al final.

El candidat no deu tenir por de preguntar. Que l’entrevista’t pregunti, li agrada molt als

entrevistadors. La gent que pregunta, que sembla més motivada, que s’ha informat sobre

l’empresa, tindrà una avantatge molt gran sobre la resta de candidats.

Procura emetre preguntes originals i no simplement les clàssiques relacionades amb temes

com “ hauré de viatjar ”, “ Es cobren dietes”, etc. No es convenient parlar de salari, vacances,

20

Actualitzat Maig 2014

etc., i no perquè no siguin temes importants, sinó perquè són temes que podran tractar-se

posteriorment amb profunditat.

Intenta que les preguntes que facis es relacionin amb la feina.

Exemples de preguntes:

7. TÈCNIQUES UTILITZADES PER L’ENTREVISTADOR

Els entrevistadors sovint fan servir diferents tècniques per obtenir més informació de nosaltres. A continuació et mostrem algunes d’elles:

Tècnica de l’observació

Consisteix en que l’entrevistador es dedica a observar i a enregistrar totes aquelles conductes que no expressem oralment. Apunten i detallen tot allò que el nostre cos diu, la comunicació no verbal.

Tècnica de l’Eco.

L’entrevistador fa servir aquesta tècnica per dirigir la conversa cap aquells aspectes que ell considera rellevants. El procediment consisteix en repetir de forma interrogativa les mateixes paraules que ha fet servir l’entrevistat. Un exemple d’aquesta tècnica seria:Entrevistat: “En el meu temps lliure anem al cinema”Entrevistador: “...Anem?...”

20

Actualitzat Maig 2014

Tècnica del Silenci

De tots és ben sabut que el silenci en una conversa a la nostra cultura representa un buit desagradable que s’ha d’omplir immediatament. alguns entrevistadors utilitzen aquests silencis per que els entrevistats comencin o continuïn parlant.

Tècnica de la confrontació

Aquesta tècnica la fan servir quan dubten de la sinceritat en allò que l’entrevistat diu o bé quan consideren que l’entrevistat està exagerant. La pregunta més habitual o més comú és en els idiomes. Així, si l’entrevistat diu que té un bon nivell d’anglès, l’entrevistador canviarà d’idioma o bé li demanarà que tradueixi algun text en anglès.

Tècnica de l’agradabilitat o la desagradabilitat

No tothom reaccionem de la mateixa forma en idèntiques circumstàncies. Així, hi ha persones que requereixen certa pressió per treballar i altres que només funcionen davant l’acceptació o el recolzament i, fins i tot, hi ha que n’abusen o se n’aprofiten d’ella.

Aquestes dues tècniques tenen com a objectiu esbrinar quina tipologia de persona ets. En la primera, l’entrevistador es mostrarà d’acord en tot allò que dius, et mostrarà interès i no deixarà d’assentir tot allò que dius. En la segona, però, l’entrevistador es mostrarà en desacord en allò que dius intentant esbrinar si l’entrevistat pot mantenir i defensar als seus judicis, o si bé, pel contrari, mostra inseguretat o nerviosisme i tracta de retractar-se i complaure a l’entrevistador.

Tècnica de pressió emocional

Els entrevistadors utilitzen aquesta tècnica per mesurar el control emocional que l’entrevistat té de sí mateix. Una pregunta típica d’aquesta tècnica seria:

“Pel que vostè m’ha explicat, no crec que sigui la persona adequada pel lloc de treball”.

Tècnica de pressió del temps

Aquesta tècnica tracta d’esbrinar la capacitat d’organització del candidat quan es troba sota la pressió del temps. Un exemple d’aquesta tècnica seria:

“Li vaig a demanar que en cinc minuts em faci un resum de la seva experiència laboral”.

20

Actualitzat Maig 2014

8. CONCLUSIONS

Per concloure únicament recordar que l’entrevista és el moment culminant de tot el procés de selecció. Serà en aquest moment quan realment es decideixi si ets o no el millor candidat pel lloc ofertat. És per això que és molt important anar ben preparat. Presentar una candidatura honesta, descriure la nostra trajectòria professional de forma ordenada, i contestar les preguntes de forma correcta i segura, seran factors que, sens dubte, ens ajudaran a aconseguir el nostre objectiu.

Afegir també que, segons dades facilitades per Randstad, és molt important que un cop arribis a l’entrevista de selecció mostris que ets el millor candidat per a l’empresa destacant els teus punts forts, oferint-te com a valor afegit a l’empresa. També destaquen com a factor determinant en l’entrevista l’actitud positiva.

Finalment, i també segons dades de l’ETT Randstad, cal que durant tot el procés mostris interès per com es desenvolupa el mateix i que si no ets el candidat seleccionat no tanquis les portes amb l’empresa ja que hi poden haver nous llocs de treball. Cal sempre tancar la comunicació amb èxit agraint la participació en el procés.Cal que durant tot el procés de recerca de feina et mantinguis actiu, actualitzant constantment la formació i els idiomes per augmentar així les teves opcions.

Dinàmiques de grup

Aquesta modalitat de procés de selecció no és la més habitual, però en ocasions et pots trobar en que en lloc d’una entrevista et facin fer una dinàmica de grup. Aquestes són activitats que es duen a terme amb la resta d’aspirants al lloc de treball i que consisteixen en fer una discussió conjunta sobre un tema (real o fictici) en la que l’objectiu es arribar a una solució final. En aquestes dinàmiques es vol valorar, a més a més d’altres coses, la teva capacitat de treball en equip.

20

Actualitzat Maig 2014

BIBLIOGRAFIA

Fundación Tomillo (2008) Grupo de Orientación de Búsqueda de Empleo Tomillo. Madrid: Fundación Tomillo

Editorial UOC (2009) Empleo 2.0. Rosaura Alastruey Infoempleo.com (2008) El arte de buscar empleo. Francesc Ventura.

Pàgines webs: http://www.gipe.ua.es/formacion/entrevista.htm http://w3.bcn.es/XMLServeis/XMLHomeLinkPl/0,4022,121995261_624913351_1,00.html http://www.blocjove.org/web/images/documents/entrevista.pdf http://www.xtec.net http://www.becasyempleos.com.ar/GuiaEmpleo/5028.htm http://www.catedras.fsoc.uba.ar/pprins/_private/Prst6.pdf http://observatorio.umh.es/cas/PIL/la_entrevista_de_selecci%C3%B3n.htm http://www.quecursar.com/dinamicas-de-grupo-en-la-entrevista-laboral-900.html