Escola Municipal d'Art. Curs 2014 2015

28
ESCOLA MUNICIPAL D’ART ema

description

Programació per al curs 2014-2015 de l’Escola Municipal d’Art de Girona.

Transcript of Escola Municipal d'Art. Curs 2014 2015

Page 1: Escola Municipal d'Art. Curs 2014 2015

ESCOLA MUNICIPAL D’ARTema

curs20142015

Page 2: Escola Municipal d'Art. Curs 2014 2015

L’Escola Municipal d’Art (EMA) de Girona orienta la seva activitat en l’àmbit de l’educació en art, amb la voluntat de facilitar al ciutadà l’accés al coneixement i a la pràctica artística.

El proper curs 2014-15 es reforçarà el paper de l’escola com a centre de formació ampliant la seva proposta docent amb el inici d’uns estudis en disseny (emaDisseny), completant el projecte educatiu del centre amb cinc línies de treball: emaDisseny, emaArt, emaXics, tallers i monogràfics.

L’escola enceta els estudis d’emaDisseny orientats a aquells estudiants, a partir dels 16 anys, que tinguin inquietuds creatives, iniciativa i ganes d’explorar. Que vulguin descobrir un concepte del disseny ampli i generalista, sense entrar en especialitzacions. Alumnes que vinguin a l’escola per esbrinar la seva afinitat en els diversos camps creatius vinculats a l’art i el disseny.

Amb els estudis d’emaDisseny volem que els alumnes adquireixin uns coneixements teòrics fonamentals en el camp de l’Estètica, de la Història de l’Art, el Disseny i l’Arquitectura. Volem que els nostres estudiants adquireixin habilitats en dibuix, en llenguatge gràfic -composició, ritme, volum, color, tipografia-, en desenvolupament de projectes creatius i en l’ús de les principals eines informàtiques vinculades a aquest àmbit. La durada d’aquesta formació serà de dos anys acadèmics.

curs20142015

Page 3: Escola Municipal d'Art. Curs 2014 2015

Per poder portar a terme aquests estudis disposarem d’un professorat vinculat amb el món professional en les diverses especialitats del disseny i l’art; Amb una proposta d’estudis dinàmica, realista i ajustada a la realitat professional.

Els estudis d’emaArt són una formació transversal en el camp de l’art. Amb aquests estudis es pretén dotar l’estudiant dels coneixements teòrics i pràctics bàsics per tal d’iniciar-se en qualsevulla les dues disciplines creatives o com a pas previ per a una formació superior.

La formació es distribueix en dos anys acadèmics i aquells alumnes que superin les avaluacions obtindran una titulació pròpia de l’Ajuntament de Girona que acrediti aquests coneixements.

La línia de treball pensada per als més joves de l’escola –a partir dels 6 anys- és emaXics, orientada a introduir-los en el llenguatge visual i plàstic mitjançant tres àrees de treball principal: el color, el dibuix i el volum.

D’altra banda, els tallers artístics, de durada anual o semestral, permeten l’accés a una disciplina artística des d’un nivell inicial a un nivell avançat. L’escola ofereix tallers de ceràmica, dibuix, escultura, fotografia, gravat, pintura i tapís.

Finalment, l’oferta de cursos monogràfics acull propostes singulars que permeten complementar la docència dels tallers i descobrir altres disciplines artístiques o artesanals. Aquesta formació té una durada més reduïda i intensa.

ESCOLA MUNICIPAL D’ARTema

Page 4: Escola Municipal d'Art. Curs 2014 2015

Àrea de dibuixPROFESSORAT Vicenç Huedo i Manel Bayo

El dibuix és una disciplina fonamental en la formació pràctica de l’artista. El dibuix es tracta des del punt de vista clàssic de la representació mimètica de la realitat i a partir de la concepció geomètrica de l’espai.

Els cursos ofereixen tres nivells d’aprenentatge, des de la iniciació a l’aprofundiment i a la incorporació del color. Dins de cada nivell s’empra una metodologia activa. Cada alumne va treballant i evolucionant segons el seu ritme d’aprenentatge i les seves capacitats. El professor, des de la seva experiència, condueix, guia i orienta individualment cada alumne segons les seves necessitats, moment evolutiu i característiques personals d’aprenentatge.

Hi ha unes propostes de treball dirigides a tot el grup i d’altres d’individuals que cada alumne, dins un marc de referència donat pel professor, tria una tasca que el motivi, més personal i d’acord amb els seus interessos i necessitats.

Un curs està destinat a l’aprenentatge del dibuix de model viu.

Metodologia de treball

Diversos objectes com a model de dibuix: estàtues de guix clàssiques, robes, vegetals, materials de diferents textures, mides, formes, fotos, imatges...

Els cursos en la major part es desenvolupen a l’aula que està preparada amb taules abatibles, peanyes per a models, tamborets giratoris, focus de llum i altre mobiliari propi d’una gran aula de dibuix.

L’últim trimestre del primer curs, coincidint amb el canvi d’hora, es dedica a fer treball sobre exteriors, temes de botànica (parcs i jardins) o urbans (perspectives, carrers, edificis, places, la Girona monumental...).

Tallers emaArt

Page 5: Escola Municipal d'Art. Curs 2014 2015

El desenvolupament dels cursos d’aquestes característiques és la conseqüència de 24 anys d’experiència al llarg dels quals s’han anat incorporant o desestimant, de manera activa, els materials i temàtiques per a fer més eficaços i de millor comprensió els objectius marcats.

A QUI VA DIRIGIT

Totes les activitats van dirigides a persones adultes majors de 16 anys que tinguin interès en el domini del dibuix clàssic.

OBJECTIUS

· Dotar l’alumnat dels coneixements teòrics i pràctics per a la pràctica artística. Aprendre a mirar i copiar del natural des del punt de vista clàssic amb rigor i metodologia contemporània.

· Dotar els alumnes de la capacitat de mirar i apreciar l’entorn.

· Aprendre a mirar, veure com estan construïts els objectes i quin lloc, mida i forma tenen en l’espai que ocupen per a poder dibuixar-los correctament.

· Afavorir el coneixement i l’ ús de diferents eines, recursos.

· Dominar el traç a partir de diferents materials.

· Conèixer els materials clàssics del dibuix: llapis, carbó, creta, tinta...

· Conèixer les diferents tècniques i disciplines tradicionals de la pintura (oli, acrílic, aquarel·la...)

· Potenciar la creativitat com a motor base en qualsevol treball d’àmbit artístic.

Consulteu els continguts i programes concrets de cada talleral web www.ajuntament.gi/ccm/cat/ema

tallers

Page 6: Escola Municipal d'Art. Curs 2014 2015

Dibuix ICurs d’iniciació al dibuix clàssicPROFESSOR Vicenç Huedo

OPCIÓ A

HORARI: dilluns i dimarts de 17 a 19 hPREU: 309,00 € · PREU REDUÏT: 262,65 €

OPCIÓ B

HORARI: dimarts de 19 a 21 hPREU: 216,30 € · PREU REDUÏT: 183,85 €

Per aprendre a mirar i copiar del natural, adreçat a aquelles persones que tinguin una certa habilitat per al dibuix i que desitgin potenciar-la i enriquir-la amb metodologia i rigor.

Dibuix IICurs d’aprofundimentPROFESSOR Vicenç HuedoHORARI: dimecres de 17 a 19 hPREU: 216,30 € · PREU REDUÏT: 183,85 €

Adreçat a persones que comptin amb una pràctica sòlida de dibuix i que desitgin, per motius d’estudi o bé professionals, aprofundir en les tècniques del dibuix.

Dibuix model viuPROFESSOR Vicenç HuedoHORARI: dimecres de 19 a 21 hPREU: 216,30 € · PREU REDUÏT: 183,85 €

Adreçat a persones que comptin amb una pràctica sòlida de dibuix i que desitgin aprofundir en les tècniques del dibuix mitjançant el treball a partir de model viu.

1.1.

1.2.

1.3.

Page 7: Escola Municipal d'Art. Curs 2014 2015

Dibuix IIIDel dibuix al colorPROFESSOR Vicenç HuedoHORARI: dijous de 17 a 21 hPREU: 309,00 € · PREU REDUÏT: 262,65 €

Aquest curs complementa la formació dels alumnes amb un bon nivell de dibuix. Es tracta d’un curs de caire divulgatiu que incideix en l’estudi i en la pràctica de les diferents disciplines tradicionals de pintura: oli, acrílic, aquarel·la, pastel...

Per a poder matricular-se al tercer nivell (del dibuix al color) és imprescindible haver fet el segon curs o bé una entrevista prèvia amb el professor del taller.

Dibuix artísticMatins (iniciació)PROFESSOR Manel Bayo

OPCIÓ A

HORARI: dimarts de 10 a 13 hPREU: 267,80€ · PREU REDUÏT: 227,63 €

OPCIÓ B

HORARI: dimecres de 10 a 13 hPREU: 267,80€ · PREU REDUÏT: 227,63 €

Curs d’iniciació a les tècniques del dibuix com a forma artística, que incorpora des dels recursos clàssics fins a les tècniques contemporànies. Estudi del bodegó, el paisatge, la perspectiva, el cos humà...

Amb aquest taller es vol potenciar: · Un aprenentatge bàsic dels recursos clàssics del dibuix· L’ampliació dels coneixements artístics generals i dels específics del dibuix

Consulta els continguts al web www.ajuntament.gi/ccm/cat/ema

1.3.

1.4.

Page 8: Escola Municipal d'Art. Curs 2014 2015

Àrea de pinturaPROFESSORAT Jordi Armengol, Pep Camps, Clara Gassiot, Manel Bayo, Vicenç Huedo i Evdokim Perevalsky

Pintura IPROFESSORA Clara GassiotHORARI: dilluns de 19 a 21 hPREU: 206,00 € · PREU REDUÏT: 175,10 €

El curs es planteja com una introducció a l’ús de les tècniques pictòriques tradicionals –llapis de color, aquarel·la, acrílic, guaix, pastel etc.- amb el propòsit de dotar l’alumne dels recursos bàsics necessaris per començar a desenvolupar-se en la pràctica de la pintura.

El procés d’ensenyament aprenentatge es basa en la realització d’un seguit d’activitats en què l’alumne haurà d’aplicar els continguts bàsics dels procediments pictòrics treballats.

Entenem la creació contemporània com una disciplina oberta i, per tant, es reforçarà el treball al taller amb la visita a exposicions i conferències.

Pintura IIPROFESSORS Manel Bayo / Clara GassiotHORARI: dimecres de 17 a 20 hPREU: 267,80€ · PREU REDUÏT: 227,63 €

El curs es planteja com la continuació de Pintura I i, per tant, va adreçat a un alumne amb experiència prèvia en la pràctica pictòrica. Es pretén que complementi i ampliï els coneixements teòrics i tècnics en els diferents mitjans pictòrics (acrílic, aquarel·la, etc.). Per tal de poder adquirir les habilitats i els coneixements necessaris s’incidirà en l’estudi i anàlisi dels moviments artístics més representatius per esbrinar-ne les claus, les propostes i les aportacions en l’evolució de l’art.

1.5.

1.6.

Page 9: Escola Municipal d'Art. Curs 2014 2015

La metodologia de treball consistirà a dur a terme les diferents activitats proposades que permetin la consolidació dels coneixements, tot relacionant-los amb exposicions teòriques que es faran durant el curs.

Per a poder matricular-se al segon nivell és imprescindible haver fet el curs de Pintura I o bé una entrevista prèvia amb el professor del taller.

Pintura IIIPROFESSOR Jordi ArmengolHORARI: dimarts de 17 a 20 hPREU: 267,80€ · PREU REDUÏT: 227,63 €

El Taller de Pintura III és la continuació natural del Taller de Pintura II, destinat a alumnes amb una experiència prèvia en el treball pictòric. L’objectiu del taller és que l’alumne desenvolupi un llenguatge propi mitjançant el reforç del treball personalitzat a partir de l’elaboració d’una proposta artística personalitzada.

Entenem la creació contemporània com una disciplina oberta i, per tant, es reforçarà el treball al taller amb la visita a exposicions i conferències.

Aquells alumnes que no hagin cursat Pintura II, caldrà que tinguin una entrevista prèvia amb el professor.

Per a poder matricular-se al tercer nivell és imprescindible haver fet el curs de Pintura II o bé una entrevista prèvia amb el professor del taller.

1.7.

tallers

Page 10: Escola Municipal d'Art. Curs 2014 2015

Pintura MatinsTaller obertPROFESSOR Pep Camps

OPCIÓ A

HORARI: dijous de 10 a 13 hPREU: 267,80€ · PREU REDUÏT: 227,63 €

OPCIÓ B

HORARI: divendres de 10 a 13 hPREU: 267,80€ · PREU REDUÏT: 227,63 €

Aquest curs de caire divulgatiu incideix en l’estudi i la pràctica artística. S’hi potencia que cada persona pugui treure el fil que la connecta amb la seva part d’artista, deixi anar l’expressió única i in-dividual i, en el cas que tingui experiència en pintura, aprofundeixi en l’obra que s’està fent.

El taller es dirigeix a tota persona interessada en la pintura i l’art en general per tal que experimenti i trobi la seva capacitat artística. Per a gent que no ha pintat mai i gent que ja va fent les seves temptatives en la pintura.

Pintura a l’oliPROFESSOR Evdokim Perevalsky HORARI: divendres de 17 a 20 hPREU: 267,80€ · PREU REDUÏT: 227,63 €

El curs pretén ensenyar les diverses tècniques i possibilitats de la pintura a l’oli.

Un dels objectius del curs és dotar els alumnes dels coneixements teòrics i pràctics per a la pràctica artística i aprofundir en el co-neixement de les tècniques de la pintura a l’oli.

Per poder fer aquest curs és necessari tenir un nivell mitjà o avançat en pintura.

1.8.

1.9.

Page 11: Escola Municipal d'Art. Curs 2014 2015

Taller de gravat I(1r semestre)HORARI: dimarts de 17 a 21 hPREU: 206,00 € · PREU REDUÏT: 175,10 €

Amb aquest taller es vol iniciar els alumnes en les tècniques de gra-vat de forma essencialment pràctica però oferint els coneixements teoricotècnics necessaris i relacionant cada tècnica amb els corrents artístics i els artistes més importants que els varen popularitzar.

El curs es complementa amb visites a exposicions, a tallers de gravat i a col·leccions que habitualment són tancades al públic.Per il·lustrar cada tècnica el professor aportarà gravats dels artistes del seu taller per comentar-los amb els alumnes.

Aquest taller està pensat per a les persones interessades en el gravat, amb coneixement de la tècnica o sense.

Taller de gravat II(2n semestre)HORARI: dimarts de 17 a 21 hPREU: 206,00 € · PREU REDUÏT: 175,10 €

En aquest curs, continuació del curs d’iniciació, els alumnes podran ampliar els seus coneixements i fer gravats de major complexitat tècnica: alcogravat, tècniques additives, electrogravat, fotopolímers, gravats en color, collage, estampació avançada...

El curs té com a objectiu el coneixement de les tècniques de gra-vat tradicionals i les noves tècniques de gravat no tòxic amb nous materials. Es farà especial incís tant en el desenvolupament de les noves tècniques com en el ressorgiment de tècniques antigues com el gravat tradicional japonès.

Per poder seguir el curs és necessari tenir uns coneixements mínims de la tècnica del gravat o haver fet el Taller de Gravat I.

1.10.

1.11.

Àrea de gravatPROFESSOR Sebi Subirós

Page 12: Escola Municipal d'Art. Curs 2014 2015

Taller de ceràmicaPROFESSORA Providència Casals

OPCIÓ A (matins)

HORARI: dilluns de 10 a 13 hPREU: 267,80€ · PREU REDUÏT: 227,63 €

OPCIÓ B (tardes)

HORARI: dilluns i dimarts de 17 a 20.30 hPREU: 412,00 € ·PREU REDUÏT: 350,20 €

L’objectiu d’aquest curs és que l’alumne, amb el fang, sigui capaç de crear una sèrie d’objectes (amb volum) amb unes tècniques molt acurades. Quan els alumnes ja tinguin una experiència prèvia en ceràmica es treballarà a partir de les tècniques apreses perquè siguin capaços de crear peces ceràmiques amb finalitat artística i amb decoracions fetes amb esmalts i engalbes propis.

En aquest curs es treballaran tècniques de sobretaula com ara el pessic, “xurros”, planxes, motlles, etc. L’alumne farà diferents exerci-cis amb el quals podrà posar en pràctica aquestes tècniques.

Aquest taller està pensat per a les persones que tinguin ganes d’utilitzar el fang com a recurs d’expressió artística.

1.12.

1.13.

Àrea de volumPROFESSORAT Providència Casals, Tomàs Pons

Page 13: Escola Municipal d'Art. Curs 2014 2015

1.14.

tallers

Taller obert d’esculturaMatinsPROFESSOR Tomàs PonsHORARI: dijous de 10 a 13 hPREU: 267,80€ · PREU REDUÏT: 227,63 €

El Taller d’Escultura Matins s’orienta a aquells alumnes que tenen experiència en la creació escultòrica. L’objectiu principal del taller és assessorar i orientar els alumnes/artistes a l’hora de definir un projecte artístic amb unes tutories personalitzades i un seguiment del procés creatiu en escultura.

Per poder fer a aquest taller cal acreditar una experiència prèvia en escultura.

Taller d’esculturaTardesPROFESSOR Tomàs PonsHORARI: dijous i divendres de 17 a 20.30 hPREU: 412,00 € ·PREU REDUÏT: 350,20 €

L’objectiu del taller és donar les nocions bàsiques per tal que l’alumne s’introdueixi en el món de l’escultura. Es tracta d’una metodologia basada sobretot en la pràctica, en què es proposen exercicis per conèixer les diferents tècniques escultòriques i les diferents maneres de treballar.

Les activitats del Taller d’Escultura I s’orienten en l’aprenentatge del treball en fang, el guix, el ciment i els materials de copia i reproduc-ció, com ara, la silicona.

Per fer aquest taller no calen coneixements previs d’escultura

Consulteu el programa complet al web www.ajuntament.gi/ccm/cat/ema

1.15.

Page 14: Escola Municipal d'Art. Curs 2014 2015

Àrea de tapísPROFESSORA Mercè Ibarz

Taller de tapísHORARI: dilluns, dimecres i divendres de 17 a 20 hPREU: 412,00 € ·PREU REDUÏT: 350,20 €

L’objectiu d’aquest taller és proporcionar als alumnes els coneixe-ments tècnics necessaris per a la creació de tapissos així com el procés que cal seguir per a la seva execució.

Els coneixements s’adquireixen de forma progressiva de manera que els alumnes que s’inicien en aquesta disciplina començaran pels exercicis bàsics que els permetin accedir a un nivell superior i així successivament.

L’alumnat podrà quedar-se les peces elaborades si fa efectiva una taxa de 24 €/kg.

1.16.

Page 15: Escola Municipal d'Art. Curs 2014 2015

FotografiaPROFESSORS Fred Lebail i Martí Artalejo

1r semestre · Fred LebailHORARI: divendres de 18 a 20 h

2n semestre · Martí ArtalejoHORARI: divendres de 18 a 20 h

PREU: 216,30 € · PREU REDUÏT: 183,85 €

1r semestreAquest curs proposa un primer acostament a la fotografia i al coneixement de la nostra càmera. S’hi donaran totes les pautes i eines possibles per aprendre la tècnica i el llenguatge fotogràfic fent exercicis pràctics.

Al llarg del curs no es treballarà només la tècnica fotogràfica sinó que descobrirem també el seu llenguatge, la seva dialèctica i els seus estils. Aquests aspectes aniran educant la nostra mirada i des-pertant la nostra creativitat, per trobar una forma d’expressar-nos i anar desenvolupant i trobant un estil propi.

2n semestreAquest segona part del curs s’enfoca al perfeccionament de la fotografia a partir dels conceptes ja assolits en la primera part.

Els treballs es valoraran en grup. Es tindrà molta cura amb la composició i l’enquadrament. La il·luminació tindrà un tractament especial. El flash de la càmera, el flash d’estudi i la llum contínua. Es realitzaran diferents sortides fotogràfiques per posar en pràctica la teoria. Quan s’acabi la segona part, l’alumne ha de ser capaç de poder realitzar un treball fotogràfic d’autor.

Curs adreçat a tota persona interessada a iniciar-se en el món de la fotografia. No és necessari tenir-ne coneixements previs.

1.17.

Àrea de fotografiaPROFESSORAT Martí Artalejo i Fred Lebail

tallers

Page 16: Escola Municipal d'Art. Curs 2014 2015

Fabricació de paper a màPROFESSORS Jordi Torrent I Toni SardàSastres Paperers · Molí Paperer AQUARI de Banyoles

La proposta consta de 7 sessionsCALENDARI: del 19 de setembre al 31 d’octubre HORARI: divendres de 17 a 20 hPREU: 100,00 € · PREU REDUÏT: 85,00 €

Sessió 1: Presentació multimèdia, teoria i demostració

Sessió 2: Fem paper de cotó i treballem les textures

Sessió 3: Fem paper de lli i collage

Sessió 4: Fem papers incorporant diferents matèries

Sessió 5: Fem papers fins amb fibres d’abacà

Sessió 6 : Formes paper amb el perfil de cada un

Sessió 7 : Visita al Molí Paperer de la Farga (Banyoles)

2.1.

Tallers monogràficsL’oferta de monogràfics que presentem acullen altres propostes docents que aporten un complement idoni als tallers anuals, amb la idea d’apropar altres disciplines artístiques o artesanals i ampliar així el ventall de cursos i tallers de l’Escola Municipal d’Art.

A l’hora de fer la programació dels tallers de Fabricació de paper a mà, Gravat, tipografia i llibre d’artista, i Enquadernació s’ha pensat en uns monogràfics vinculats i complementaris de manera que es pugui aprendre tot el procés des de la creació del paper, la intervenció artística (en gravat) i, finalment, l’enquadernació del treball.

Consulteu el programa complet de cada monogràfic al web www.ajuntament.gi/ccm/cat/ema

Page 17: Escola Municipal d'Art. Curs 2014 2015

EnquadernacióPROFESSOR Xavier Vaquer, enquadernador

La proposta consta de 7 sessionsCALENDARI: del 16 de gener al 27 de febrer HORARI: divendres de 17 a 21 hPREU: 100,00 € · PREU REDUÏT: 85,00 €

L’ofici d’enquadernació va sorgir de la necessitat de reunir diversos documents separats en un de sol. Aquesta activitat artesana s’ha dut a terme durant molts segles fins a arribar als nostres dies, i ha evolucionat naturalment amb el pas del temps. Això ens obre la porta a un ventall de possibilitats.

Amb uns mitjans relativament senzills i econòmics, i suplint la manca de coneixements tècnics per intuïció i creativitat, ens podem permetre la pràctica d’aquest ofici amb uns resultats encoratjadors i sorprenents per al neòfit.

2.3.

Gravat, tipografia i llibre d’artistaPROFESSOR Sebi Subirós www.lupusgrafic.com

La proposta consta de 7 sessionsCALENDARI: del 7 de novembre al 19 de desembre HORARI: divendres de 17 a 21 hPREU: 100,00 € · PREU REDUÏT: 85,00 €

En aquest monogràfic descobrirem les possibilitats de les tècniques de gravat i la impressió amb tipografia de fusta i altres sistemes per composar, per crear imatges acompanyades de text i la seva incorporació en un llibre d’artista. L’objectiu és que cada participant creï el seu propi llibre d’artista a partir del programa del curs i amb l’assessorament del professor.

2.2.

monogràfics

Page 18: Escola Municipal d'Art. Curs 2014 2015

Pintura, moviment i mirada. El procés pictòricPROFESSORA Laia BedósArtista plàstica i realitzadora de tallers de creativitatwww.bedosbonaterra.com

La proposta consta de 8 sessionsCALENDARI: del 19 de setembre al 7 de novembre HORARI: divendres de 17 a 20 hPREU: 115,00 € · PREU REDUÏT: 97,75 €

Des de la creativitat, investigarem les màximes relacions possibles entre els 3 àmbits:

1- pintura, diferents materials i tècniques.2- cos, moviment, gest, emocions, respiració, sensacions...3- foto/vídeo, la mirada, registre de l’acció o procés pictòric.

Treballarem diferents tècniques pictòriques, el gest i les emocions.

També hi haurà una part més lliure en què cada alumne expressarà i investigarà lliurement diferents possibilitats de traç, moviment i pictòriques, des de la seva subjectivitat.

2.5.

Introducció a la il·lustració digitalPROFESSOR Joan Scaramuix www.scaramuix.net

La proposta consta de 10 sessions CALENDARI: del 16 de gener al 20 de març HORARI: divendres de 17 a 20 hPREU: 142,80 € · PREU REDUÏT: 121,38 €

L’objectiu d’aquest monogràfic és donar les nocions bàsiques i proporcionar els recursos per poder desenvolupar la pròpia creativitat a l’hora d’afrontar la feina d’il·lustrador. Des dels esbossos de la primera idea i la recerca del millor enquadrament, fins a l’obra acabada i llesta per publicar. La idea és fer un curs pràctic. El color, íntegrament aplicat amb Photoshop, servirà per introduir els conceptes bàsics d’utilització d’aquesta potent eina informàtica i explorar-ne les possibilitats.

2.4.

Page 19: Escola Municipal d'Art. Curs 2014 2015

Dibuix del naturalPROFESSOR Javier Garcésgarcesjavier.blogspot.com.es

La proposta consta de 10 sessionsCALENDARI: del 6 de març al 22 de maig HORARI: divendres de 17 a 20 hPREU: 142,80 € · PREU REDUÏT: 121,38 €

El taller es fonamenta en el treball del natural com a experiència amb el model de referent, en què la imatge resultant, a més de tenir-hi una semblança, és el testimoni d’aquesta experiència d’observació i apropiació que deixa en evidencia la problemàtica de la seva reproducció (esborralls i subratllats) i la subjectivitat de l’observació que ha conduït a la representació (exageracions, omissions).

Treballarem la reproducció del model (bodegó i nu) a través de les seves característiques ( proporció, contorn, volum i llum) en diferents fases (encaix i detall) i amb diferents tècniques (llapis, carbó, tinta, etc.) sobre paper. Fer-ho amb mitjans tan austers ens permetrà endinsar-nos en qüestions centrals d’observació i explicació gràfica, nucli de tota obra.

Joeria iniciacióPROFESSORA Imma Vinyals, joierawww.tallerlamicra.com

La proposta consta de 10 sessionsCALENDARI: del 6 de març al 22 de maig HORARI: divendres de 17 a 21 hPREU: 142,80 € · PREU REDUÏT: 121,38 €

Aquest monogràfic es proposa donar uns coneixements bàsics de joieria que permetin als participants crear les seves pròpies joies. Es descobriran les eines pròpies de l’ofici i com utilitzar-les.

Es treballarà el calat, els acabats, les soldadures, el gravat a l’àcid i es farà un exercici de cera perduda, amb l’objectiu de que els alumnes puguin descobrir les possibilitats creatives i constructives d’aquestes tècniques. S’aprendrà com fer tanques per arracades, agulles de pit i anells a mida . Es treballarà a partir de propostes concretes adreçades a experimentar i desplegar la pròpia creativitat.

2.7.

2.6.

Page 20: Escola Municipal d'Art. Curs 2014 2015

L’art tèxtil en la creació contemporàniaPROFESSORAT Silvana CriadoProfessora a l’escola Massana dels cicles formatius d’art tèxtil

La proposta consta de 10 sessionsCALENDARI: del 26 de setembre al 28 de novembre HORARI: divendres de 17 a 20 hPREU: 142,80 € · PREU REDUÏT: 121,38 €

Aquest curs té com a objectiu introduir a l’alumne en l’exploració de les relacions entre el món de l’art i del tèxtil contemporani, compartint sovint processos creatius, llenguatges i tècniques.

En aquest curs es contempla:· L’estampació (10 hores)· El brodat (10 hores)· El volum i el cos (10 hores)· Proposta final (10 hores)

2.8.

monogràfics

Page 21: Escola Municipal d'Art. Curs 2014 2015

emaXicsPROFESSORAT Quim Corominas i Clara Gassiot

La proposta emaXics planteja ampliar i enriquir l’oferta educativa pensada per als més joves.

L’EMA ofereix la possibilitat d’enriquir la formació en arts plàstiques als alumnes de 6 a 16 anys, amb una formació de cultura visual i plàstica que complementi el treball en aquest camp que es du a terme en els estudis obligatoris i així facilitar el coneixement de les diverses disciplines artístiques.

Entenem que l’ensenyament de la pràctica artística és transversal i per aquesta raó la docència es fonamenta en tres àrees principals de treball: el dibuix, el color i el volum.

En totes tres disciplines es donaran les bases i la formació per interpretar, representar i entendre l’entorn immediat. S’afavorirà i potenciarà la capacitat de mirar i apreciar el món que ens envolta d’una manera creativa, imaginativa i artística.

Funcionament:

EmaXics s’organitza en quatre franges d’edat:

Infantil 1 (6 i 7 anys)

Infantil 2 (de 8 a 10 anys)

Infantil 3 (d’11 a 13 anys)

Juvenil (de 14 a 16 anys)

En l’àrea del color es treballaran els coneixements del llenguatge visual i plàstic lligats amb les tècniques (seques i humides) més properes a la pintura. S’assoliran els coneixements bàsics de la teoria del color, les mescles substantives i les relacions cromàtiques.

En la de dibuix es donaran les bases per a la representació graficoplàstica, es treballaran conceptes com encaix, proporció, perspectiva, llum, etc. i s’afavorirà una metodologia de treball mitjançant diversos exercicis pràctics per propiciar la capacitat d’expressar-se mitjançant aquest llenguatge plàstic.

En la del volum es dotarà l’alumnat de la capacitat d’entendre i representar el volum a partir del treball amb diferents materials i tècniques escultòriques (fang, guix, talla, modelatge, etc.)

ema Xics

Page 22: Escola Municipal d'Art. Curs 2014 2015

3.1.

3.2.

3.3.

3.4.

emaXics Infantil I

(6 i 7 anys) HORARI: dilluns de 17.15 a 18.45 h

emaXics Infantil II

(de 8 a 10 anys) HORARI: dimarts de 17.15 a 18.45 h

emaXics Infantil III

(d’11 a 13 anys) HORARI: dijous de 17.15 a 18.45 h

emaJoves

(de 14 a 16 anys) HORARI: dijous de 19.00 a 20.30 h

PREU: 216,30 € · PREU REDUÏT : 183,85 €

Page 23: Escola Municipal d'Art. Curs 2014 2015

emaArtPROFESSORAT Jordi Armengol, Clara Gassiot, Manel Bayo, Pere Parramon, Lara Fluxà, Fred Lebail

L’oferta educativa d’emaArt es compon d’una sèrie d’assignatures repartides en dos anys acadèmics (emaArt I i emaArt II) que permetran dotar l’estudiant dels coneixements teòrics i pràctics necessaris per a la pràctica artística. Aquests estudis volen esdevenir un pont entre la pràctica amateur i la professional.

La formació teòrica i pràctica engloba les tècniques i els procediments artístics següents: dibuix, pintura, escultura, multimèdia, fotografia, ceràmica i gravat.

El treball al taller es complementarà amb nocions bàsiques d’història i teoria de l’art que permetran fonamentar una pràctica artística sòlida, coherent i lligada a la creació contemporània.

Un altre aspecte important és facilitar la pràctica artística professional mitjançant la realització d’activitats formatives relacionades amb la preparació d’un dossier personal, un projecte artístic, etc. Alhora s’afavorirà el coneixement dels diferents agents que integren el món artístic: institucions culturals, fires d’art, galeries, gestors culturals, comissaris, ajudes, beques, etc.

Pensem que la formació que ofereix emaArt aportarà els coneixements adequats per facilitar l’accés a una formació reglada superior en art.

L’accés a emaArt es farà mitjançant un procés de selecció previ que consistirà en una entrevista personal amb membres de l’equip docent de l’escola.

Per poder passar del nivell I al II es requerirà que l’alumne demostri que ha assolit els coneixements mínims mitjançant la superació de les avaluacions que proposi el professorat.

L’alumne que superi els dos cursos d’emaArt obtindrà un títol propi de l’Ajuntament que certificarà el nivell de coneixements adquirits. Aquest certificat el signarà l’alcalde.

ema Art

Page 24: Escola Municipal d'Art. Curs 2014 2015

emaArt I

4.1.

4.2.

Referents I

PROFESSOR: Pere Parramon HORARI: dilluns de 17 a 19 h

Un recorregut per les arts plàstiques, el disseny i l’arquitectura des de les acaballes del s. XVIII fins als nostres dies. A través dels seus protagonistes principals, agrupats en nuclis temàtics, realitzem un acostament als noms propis i els conceptes de referència de l’art i la cultura contemporània per tal d’oferir uns fonaments alhora rigorosos, amens i amb la vocació de desvetllar una reflexió constant.

El dibuix i els seus procediments

PROFESSOR: Vicenç Huedo HORARI: dilluns de 19 a 21 h

Dins el programa educatiu d’emaArt entenem que el dibuix és una disciplina fonamental en la pràctica de l’artista com a element d’estudi i pensament del contorn quotidià. Alhora és una disciplina transversal que intervé en qualsevol pràctica expressiva contemporània.

4.3.Tècniques artístiques

PROFESSORS: Clara Gassiot, Sebi Subirós i Lara Fluxà HORARI: dimecres de 17 a 21 h

Aquesta és la part principal de taller del primer curs i en aquesta assignatura es treballaran els procediments artístics.

L’assignatura es divideix en dues parts; una, destinada als procediments pictòrics (preparació de suports, elaboració de pintures, tècniques mixtes, tècniques de gravat, pintura acrílica, etc.) i l’altra, centrada en les tècniques principals del treball escultòric (modelatge, talla, assemblatge, etc.).

PREU emaArt I

PREU: 412,00 € · PREU REDUÏT : 350,20 €

Page 25: Escola Municipal d'Art. Curs 2014 2015

emaArt II

4.4.

4.5.

Referents II PROFESSOR: Pere Parramon HORARI: dilluns de 19 a 21 h

La metodologia de Referents II/Teoria II inclou sessions presencials on es treballa amb abundant material audiovisuals i textual, així com visites a exposicions, sortides culturals, conferències, etc., sempre des d’un punt de vista crític i interdisciplinari on l’art, el disseny i l’arquitectura no es poden deslligar de la política, la religió, la literatura o la filosofia.

Medi digitalPROFESSORS: Manel Bayo i Fred Lebail HORARI: dilluns de 17 a 19 h

En aquesta assignatura es treballaran conceptes i eines de mitjà digital, amb l’objectiu de dotar l’estudiant d’una capacitat mínima en l’ús i coneixement de les eines bàsiques per potenciar el seu treball artístic (ús de xarxes socials, webs, etc.).

També, i des d’un punt de vista instrumental, es treballarà l’aprenentatge de l’ús de la càmera fotogràfica i de vídeo, del retoc de la imatge i l’edició de vídeo.

Projectes artísticsPROFESSORS: Jordi Armengol, Manel Bayo, Clara Gassiot i Pere ParramonHORARI: dijous de 17 a 21 h

En el Taller de Projectes artístics l’alumne haurà d’aplicar els coneixements adquirits mitjançant l’execució de les diverses propostes que es duran a terme amb les tècniques treballades durant els estudis. No només es potenciarà la realització de l’obra sinó també l’exhibició.

En el darrer trimestre de l’any cada estudiant haurà de fer el projecte final. Es faran diverses exposicions públiques per tal que els alumnes tinguin l’oportunitat de mostrar els seus treballs.

4.6.

PREU emaArt II

PREU: 412,00 € · PREU REDUÏT : 350,20 €

Page 26: Escola Municipal d'Art. Curs 2014 2015

emaDissenyL’Escola Municipal d’Art de Girona, amb una llarga trajectòria impartint tallers d’art, va començar la seva reestructuració el curs 2012-13 i la completa, ara, amb la incorporació d’uns estudis en disseny (emaDisseny).

L’Escola Municipal d’Art enceta els estudis d’emaDisseny, orientats a aquells estudiants, a partir dels 16 anys, que tinguin inquietuds creatives, iniciativa i ganes d’explorar. Que vulguin descobrir un concepte de disseny ampli, sense entrar en especialitzacions. Alumnes que vinguin a l’escola per esbrinar la seva afinitat en els diversos camps creatius vinculats al disseny i a l’art.

Amb els estudis d’emaDisseny es vol que l’alumne adquireixi uns coneixements teòrics fonamentals en el camp de l’estètica, la història de l’art, el disseny i l’arquitectura. Volem que els nostres estudiants adquireixin habilitats en dibuix, en el llenguatge gràfic -composició, ritme, volum, color, tipografia-, en el desenvolupament de projectes creatius, en l’ús de les principals eines informàtiques vinculades al desenvolupament d’un disseny.

Per poder portar a terme aquests estudis disposarem de dissenyadors en actiu en els diferents camps del disseny i l’art per tal que la formació sigui dinàmica, realista i ajustada a la realitat professional.

5.1.Dibuix PROFESSOR: Jordi Armengol HORARI: dilluns de 19 a 21 h

En aquest àmbit es vol dotar a l’alumne dels coneixements essencials per dominar la representació gràfica, mitjançant l’estudi dels diversos sistemes de representació (dièdric, axonomètric, cònic, etc.) Alhora es potenciarà el domini de les eines bàsiques del dibuix a mà alçada (escala, profunditat, morfologia, figura-fons-espai, etc.)

Referents I

PROFESSOR: Pere Parramon HORARI: dilluns de 17 a 19 h

Un recorregut per les arts plàstiques, el disseny i l’arquitectura des de les acaballes del s. XVIII fins als nostres dies. A través dels seus protagonistes principals, agrupats en nuclis temàtics, realitzem un acostament als noms propis i els conceptes de referència de l’art i la cultura contemporània per tal d’oferir uns fonaments alhora rigorosos, amens i amb la vocació de desvetllar una reflexió constant.

5.2.

Page 27: Escola Municipal d'Art. Curs 2014 2015

5.3.Taller Gràfic I

PROFESSORS: Xavier Torrent (17741.org), Jaume Geli (glam.cat), Rosa Lladó (Salondethé.net), Carolina Trèvol (Estudi Fromzero.org)HORARI: dimecres de 17 a 19 h

En aquest taller es treballaran les eines bàsiques del projectista (color, morfologia, suport) per tal de desenvolupar la sensibilitat de l’alumne, fomentar la curiositat per les formes que ens envolten i descoberta del llenguatge plàstic.

5.4.Taller Digital I

PROFESSORS: Xavier Torrent (17741.org), Jaume Geli (glam.cat), Rosa Lladó (Salondethé.net), Carolina Trèvol (Estudi Fromzero.org)HORARI: dilluns de 19 a 21 h

On es desenvoluparà el coneixement i l’ús de les diverses eines informàtiques que s’utilitzen en els diversos camps del disseny, buscant la optimització del mitjà més idoni per a cada requisit projectual. (infografia, imatge ràster i vectorial i maquetació digital).

Primer curs· Dibuix · Referents I · Taller Gràfic I · Taller Digital I

Segon curs (s’iniciarà el curs 2015-16)· Referents II· Taller Gràfic II· Taller Digital II· Projectes de disseny

Projecte Final

Aquesta formació pot aportar els coneixements adequats per facilitar l’accés a una formació reglada superior.

nous estudis

ema Disseny

PREU emaDisseny

PREU: 500,00 € · PREU REDUÏT : 425,00 €

Page 28: Escola Municipal d'Art. Curs 2014 2015

Calendari de matriculació

Del 20 de juny al 7 de setembre, ambdós inclosos

Matrícules a través d’Internet a www.girona.cat/ccm

També es facilitarà la matricula a les oficines del Centre Cultural la

Mercè, per telèfon al 972 22 33 05, de dilluns a divendres de 9 a 14

h; dimarts i dijous de 17 a 20 h.

Durant el mes d’agost només estarà oberta la matricula per Internet,

ja que el Centre està tancat per vacances.

Tota la informació referent al pagament dels cursos i normativa, la

podeu trobar en el web del Centre Cultural la Mercè www.girona.

cat/ccm

Matrícula reduïda

Suposa un 15% de descompte en el preu normal. En poden gaudir les

famílies nombroses, les persones en situació d’atur (no els familiars),

les persones jubilades i les persones que disposen del carnet

Qlturajove oel carnet cultural (carnet de les biblioteques públiques

de Girona i Salt). Cal presentar una fotocòpia del document que

acrediti aquesta circumstància a la secretaria del Centre.

ELS DESCOMPTES NO SÓN ACUMULABLES.

DATA INICI DE CURS:

15 de setembre 2014

DATA FINAL DE CURS:

19 de juny 2015

Gla

m C

om

un

icac

ió. D

ipò

sit

Leg

al: G

I.10

41-2

014