L'Urpa Digital febrer 2012

11
L’Urpa Digital 05 núm Febrer 2012 QUI ÉS QUI - Entrevista Víctor Albert Vicesecretari General @estudiants u El decret Rajoy u Milers de persones omplen la Plaça Sant Jaume en defensa de l’ensenyament u La PUDUP convoca vaga universitària pel dimecres 29 de febrer en defensa de la universitat pública u L’AJEC es mostra contraria a la modificació d’Educació per a la Ciutadania u El “Ministre tertulià” u Les carregues de la policia a Valèn- cia són més pròpies d’una dictadura que d’una democràcia u Defensa la segona convocatòria: Vota AJEC a les eleccions de la UPF

description

Butlletí informatiu de l'associació de joves estudiants de Catalunya

Transcript of L'Urpa Digital febrer 2012

Page 1: L'Urpa Digital febrer 2012

L’Urpa Digital 05núm

Febrer 2012

QUI ÉS QUI - EntrevistaVíctor AlbertVicesecretari General @estudiants

u El decret Rajoy

u Milers de persones omplen la Plaça Sant Jaume en defensa de l’ensenyament u La PUDUP convoca vaga universitària pel dimecres 29 de febrer en defensa de la universitat pública

u L’AJEC es mostra contraria a la modificació d’Educació per a la Ciutadania

u El “Ministre tertulià”

u Les carregues de la policia a Valèn-cia són més pròpies d’una dictadura que d’una democràcia

u Defensa la segona convocatòria: Vota AJEC a les eleccions de la UPF

Page 2: L'Urpa Digital febrer 2012

notícies

La marea groga per l’educació pública va inundar la Plaça Sant Jaume de Barcelona el

passat dissabte 11 de febrer per protestar contra les retallades previstes en els pressupostos de la Generalitat d’aquest any. Sota el lema “Per l’educació pública de Catalunya, cap retallada” i en un ambient festiu, la comunitat edu-cativa en bloc va mostrar la seva preocupació amb uns pressupos-tos que posen en perill la qualitat de la nostres escoles públiques.

Els pressupostos d’educació per 2012 presenten una reducció d’un 5% respecte a l’any anterior, el que sumat a la retallada del 7% de 2011 suposa una reducció d’un 12% des de l’arribada de CiU al govern de la Generalitat. Amb aquestes xifres, el pressupost de la Generalitat arriba als nivells d’inversió de 2007 amb 150.000 alumnes més que aquell any, al que s’ha de sumar la reducció sa-larial del professorat i la congela-ció de noves places docents.

Milers de persones omplen la Plaça Sant Jaume en defensa de l’ensenyament

2

Amb totes aquestes dades, costa de creure que el govern vulgui apostar per l’escola pública o que, tot i les declaracions de la conse-llera Rigau, la lluita contra el fracàs escolar sigui una prioritat per l’executiu d’Artur Mas. Continuem esperant un canvi en la política del govern CiU/PP que sembla ha posat en el punt de mira de les retallades a l’educació pública en un clar intent de canviar el nos-tre model educatiu en una clara aposta pels centres privats.

Estudiants, professors i pares d’alumnes van reclamar un millor finançament de l’educació pública

Page 3: L'Urpa Digital febrer 2012

3

La PUDUP convoca vaga universitària pel dimecres 29 de febrer en defensa de la universitat pública

notícies

El 2012 s’ha iniciat amb més acomiadaments a les uni-versitats, amb més preca-

rització de les condicions laborals, amb l’amenaça d’augmentar més les taxes universitàries, i la qualitat de l’educació superior minva per efecte de les retallades extremes.

Per tal de respondre a aquest atac a la universitat pública, la Plata-forma Unitària enDefensa de la Universitat Pública (PUDUP) con-voca vaga general a les univer-sitats de Catalunya pel dimecres 29 de febrer.

Les retallades que la conselleria d’Economia i Coneixement, di-rigida pel senyor Andreu Mas-Colell, està imposant al conjunt de les universitats de Catalunya no s’aturen. Aquest 2012 ha co-mençat amb noves informacions de centenars d’acomiadaments (alguns directes i d’altres enco-berts per via de la no renovació de contractes) de professors i tre-balladors del PAS, retallades de sous i precarització de les condi-cions laborals de milers de pro-fessors i membres del PAS de les diverses universitats catalanes. A tot això, cal afegir-hi l’amenaça d’augmentar les taxes universi-tàries per sobre dels valors del darrer any (més del 15%, de mi-tjana), fet que sumat a la massi-ficació de les aules, la supressió

d’oferta acadèmica i a la impor-tant manca de materials educa-tius, suposa que els estudiants paguen, i pagaran, més per rebre una educació de menys qualitat

Aquesta dantesca situació és el resultat de les nefastes polítiques en matèria d’universitat dels da-rrers anys, que es veu agreujada per les retallades del govern de CiU que ataca un dels pilars bàsics de tota societat, com és l’educació, la formació i la investigació. A més a més, per poder executar lliurement les retallades i frenar les múltiples veus que s’alcen en defensa de la universitat pública, el secretari d’universitats, Antoni Castellà, pretén imposar inter-ventors externs sobre les finances universitàries, atacant d’aquesta manera l’autonomia universitària i vulnerant tots els principis de-mocràtics més fonamentals.

Però de tots aquests atacs hi ha algunes persones que en treuen beneficis privats, i en aquest cas són les empreses que veuen com augmenta el seu poder i la seva influència a les universitats per via del Consell Social, les Funda-cions, les Spin-Off i altres entitats que es lucren de les universitats públiques.

Davant d’aquest ferotge i salvat-ge atac a la universitat pública,

la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), que agrupa professors, estu-diants i membres del PAS de les universitats de Catalunya, con-voca vaga general d’universitats pel dimecres 29 de febrer. Amb aquesta vaga, que s’emmarca en un període de mobilització i llui-ta constant, volem denunciar el desmantellament que està vivint la universitat pública i exigim la paralització de les mesures en-caminades a retallar el futur dels centres d’educació superior. A més a més, manifestem que l’única so-lució és obrir immediatament un procés democràtic i participatiu de reflexió i anàlisi sobre el rumb de la universitat i avançar cap a la construcció d’una universitat de tots i per a tots.voca vaga gene-ral d’universitats pel dimecres 29 de febrer. Amb aquesta vaga, que s’emmarca en un període de mo-bilització i lluita constant, volem denunciar el desmantellament que està vivint la universitat pú-blica i exigim la paralització de les mesures encaminades a retallar el futur dels centres d’educació su-perior. A més a més, manifestem que l’única solució és obrir imme-diatament un procés democràtic i participatiu de reflexió i anàlisi sobre el rumb de la universitat i avançar cap a la construcció d’una universitat de tots i per a tots.

Page 4: L'Urpa Digital febrer 2012

4

opinió

Oriol Martín Secretari Nacional d’Universitats

El decret Rajoy

El passat 31 de desembre es va publicar el Reial De-cret-llei 20/2011 de me-

sures urgents en matèria pres-supostaria, tributària i financera per la correcció del dèficit pú-blic. Sota aquest apocalíptic nom digne d’un informatiu de Pedro Piqueras s’amaga un nou atac als empleats públics i es-pecialment pels treballadors de les nostres universitats. Amb l’inexorable excusa de la crisi, el nou Reial Decret podria pro-vocar la desaparició de molts llocs de treball de docència i investigació, debilitant encara més la qualitat de les universi-tats públiques espanyoles.

Amb l’entrada en vigor d’aquest Reial Decret, investigadors, be-caris i docents es veuran abo-cats a les cues de l’INEM en quant acabin els seus contrac-tes vigents, molts dels quals fi-nalitzen enguany. Aquesta era l’alta autonomia de l’estudi a la que ens havia de dur l’EEES? La d’estudiar de manera lliure, a l’espera de que quedi algun professor a qui consultar?

A més, hi ha un alt risc de la pèrdua d’alguns serveis i pres-tacions bàsiques pels estudiants i per a tota la comunicat educa-tiva, com ara la neteja o els ho-raris dels serveis de restauració al que se li suma el risc de no poder cobrir substitucions.

El poc interès del nou executiu espanyol en el sistema educa-tiu queda reflexat en la taxa de reposició prevista per a les Uni-versitats que és d’un 0%, men-tre que la de les forces armades i cossos de seguretat arriba fins el 10%. Entenem doncs que la Universitat no és una prioritat pel Govern, però volem recor-

“ Amb l’entrada en vigor d’aquest Reial Decret, inves-tigadors, becaris i docents es veuran abocats a les cues de l’INEM en quant acabin els seus con-tractes vigents

dar que un país amb menys educació, és un país menys de-mocràtic.

Aquesta situació s’agreuja pel fet que les comunitats autò-nomes s’estan retrasant en el pagament de les transferèn-cies compromeses pels consells socials de les universitats. Si sumem a això les enormes re-tallades pressupostàries pati-des els darrers anys, fa que les universitats públiques es trobin en una situació d’asfíxia econò-mica.

En un context de crisis econò-mica en el que tots els polítics s’omplen la boca amb la neces-sitat de canviar el model pro-ductiu no sembla que afeblir les nostres universitats públiques sigui el més convenient. Com-prometre i frenar el futur de les universitats i del jovent pot hi-potecar de manera irreparable el futur de Catalunya.

“ En un context de crisis econòmica en el que tots els polí-tics s’omplen la boca amb la necessitat de canviar el model productiu no sembla que afeblir les nos-tres universitats pú-bliques sigui el més convenient.

Page 5: L'Urpa Digital febrer 2012

5

notícies

L’AJEC es mostra contraria a la modificació d’Educació per a la Ciutadania

Des de l’ Associació de Joves Estudiants de Catalunya volem mostrar el nostre re-

buig als canvis introduïts pel Par-tit Popular dins de l’assignatura d’educació per la ciutadania. Tot i que era previsible que el nou govern espanyol realitzés aques-ta modificació, considerem que aquesta decisió és purament ideològica, sense cap mena de fonament pedagògic i una mesu-ra que respon a qüestions morals i religioses que només vol acon-tentar als sectors més retrògrads de l’església catòlica.

No entenem quin problema hi ha en realitzar una assignatura que fomenta el respecte a la diversi-tat, a les relacions personals, la igualtat entre homes i dones, la tolerància i els drets humans. A la espera que el ministre Wert ex-

pliqui que canviarà aquesta nova assignatura de “educació cívica i constitucional”, esperem que aquest anunci només sigui una maniobra per acontentar a part del seu electorat i que es man-tingui l’esperit d’educació per a la ciutadania, assignatura que en 5 anys ha provocat més ressò me-diàtic que conflictes als centres.

Ens sembla especialment greu que el passat 1 de febrer, el mi-nistre Wert a la cadena SER, defensés que la assignatura era adoctrinadora citant dos frag-ments d’un llibre que no ha estat homologat pel govern i que mai s’ha fet servir a cap escola. O el ministre ha mentit o l’han men-tit a ell, però pensem que no és la millor manera de començar aquesta legislatura i esperem que depuri els errors en la seva docu-

mentació de cara a properes de-claracions o entrevistes.

Pel que fa a la resta de mesu-res anunciades ahir pel ministre d’educació com la supressió d’un curs d’ESO i l’allargament del ba-txillerat, ens pronunciarem un cop haguem fet un anàlisi més exhaustiu i coneguem en detall el nou model de secundària, tant pel que fa als costos, el finança-ment, les possibilitats de concerts i sobretot els motius pedagògics que motiven aquest canvi. Con-siderem que cal fer una reflexió en profunditat que garanteixi una continuïtat en el model educatiu de l’estat i, encara que triguem més temps en introduir les refor-mes, hem de aconseguir un mo-del que no es modifiqui amb cada canvi de govern.

Page 6: L'Urpa Digital febrer 2012

opinió

Jordi TorquemadaPeriodista, tècnic de comunicació

El “Ministre tertulià”

En menys de dos mesos com a ministre d’educació, Jose Ignacio Wert, fins

aleshores conegut contertulià de Intereconomía, ha mostrat la deriva conservadora i retrograda amb la que el Partit Popular vol dirigir l’educació espanyola.

Si en els seus primers dies de Ministre ja va mostrar els seus coneixements confonent als es-panyols musulmans de Ceuta i Melilla amb immigrants marro-quins, justificant la supressió d’educació per a la Ciutada-nia amb fragments d’un llibre que no s’utilitzava per impartir aquesta assignatura o anunciant

l’allargament del batxillerat a 3 anys sense concretar res, les últimes declaracions del nostre ministre són una amenaça con-tra l’equitat en el nostre sistema educatiu: supedita les beques universitàries al rendiment aca-dèmic.

En un primer moment, quan sentim supeditar les beques universitàries al rendiment aca-dèmic pot semblar un enunciat força raonable, però personal-ment, sempre que sento de boca de la dreta que es farà una re-forma per buscar “l’excel·lència” em poso a tremolar. Abans de mostrar que significa aquesta reforma, cal fer un repàs del sis-tema de beques universitàries espanyol.

El sistema de beques univer-sitàries espanyol, segons una organització tan revolucionària com la OCDE, es troba dins la dels estats catalogats amb “sistemes poc desenvolupats d’ajuda als alumnes”, o dit d’altre manera, estats amb beques ridí-cules. Semblaria que la prioritat en quant a beques hauria de ser apropar-se a la mitjana d’ajudes dels països de la OCDE abans de proposar reformes que perjudi-quen la igualtat d’oportunitats.

Com l’AJEC ha demostrat en els seus informes anuals del cost de la Universitat, les beques com-pensatòries, les que ajuden a les famílies amb menys recursos econòmics, no cobreixen el cost d’un curs universitari i gairebé no han augmentat els seus llin-

dars de renta per accedir-hi en els darrers anys tot i l’augment del nivell de vida que ha patit Espanya en l’última dècada.Així doncs, en un país on les beques universitàries són in-suficients, on el Pla Bolonya obliga als estudiants a dedicar

quasi tot el seu temps als es-tudis i fa pràcticament impos-sible conciliar feina i estudis, a qui beneficia supeditar les be-ques universitàries al rendiment acadèmic? Si jo no tinc diners hauré de buscar-me una feina i per tant tindré menys temps per dedicar als estudis que els meus companys amb més recursos econòmics, així doncs, qui rebrà les beques per rendiment aca-dèmic?

Esperem que aquesta nova pro-posta sigui un nou error d’un ministre que sembla que li cos-ta diferenciar que quan es te un càrrec a l’administració pública no es pot dir tot allò que a un se li passa pel cap com si estigues a “El Gato al Agua” i que abans de pronunciar-se es documenti una mica. Si no es així, ens es-pera una legislatura molt dura.

“ sempre que sento de boca de la dre-ta que es farà una reforma per buscar “l’excel·lència” em poso a tremolar.

6

Page 7: L'Urpa Digital febrer 2012

7

notícies

“Les carregues de la policia a València són més pròpies d’una dictadura que d’una democràcia”

Amb la tornada del Partit Po-pular al govern sembla que tornen tics totalitaris que

van caracteritzar a la dreta es-panyola durant tot el segle XX. La desfeta de l’esquerra en les da-rreres eleccions ha fet sorgir a la dreta més autoritària i desacom-plexada que no admet cap mena de discrepància per part dels seus súbdits, que no conciutadans. Aquesta és l’única explicació que justifica la brutalitat policial exer-cida pels cossos de seguretat du-rant tota la setmana passada con-tra els alumnes del IES Lluis Vives de València.

¿Quin és el crim comés pels estu-diants del IES Lluis Vives per rebre unes carregues policials tant vio-lentes? Protestar contra les reta-llades en educació dutes a terme pel govern Fabra i demanar una cosa tan simple com tenir calefac-ció a l’hivern per no haver d’anar a classe amb mantes. El govern del PP combat les legítimes pro-testes dels estudiants amb una brutal repressió.

Tant el professorat, com els alum-nes, els pares dels alumnes i tots els testimonis coincideixen a qualificar les càrregues policials de violentes i desproporciona-des, càrregues dirigides contra menors d’edat que només volen unes condicions dignes en el seu

centre d’estudis. Cal recordar que les retallades del govern valencià son equiparables a les retallades dutes a terme pel govern de la Generalitat pel que esperem que el conseller Puig no imiti als seus socis del PP en futures protestes a Catalunya.

Des de dimecres passat, la policia de València ha agredit als estu-diants que protestaven contra les retallades del govern valencià i el nostre ministre d’interior ha es-tat mut davant aquests fets. Avui, Jorge Fernández Díaz s’ha dignat a parlar per dir que entre els ma-nifestants hi havia grups violents

i que un petit grup de persones no pot convertir-se en “l’amo del carrer”. Ja tenim substitut de Fra-ga, Fernández Díaz vol ser el nou amo del carrer.

Per tot això demanem l’exculpació de tots els detinguts en les mani-festacions estudiantils de Valèn-cia i la dimissió dels responsables d’uns cossos de seguretat que, a més de colpejar brutalment a nois de quinze anys, els han titllat com ”l’enemic” i han acusat als mes-tres del centre d’instigadors d’uns aldarulls provocats per la pròpia policia.

Page 8: L'Urpa Digital febrer 2012

Qui és qui

Víctor AlbertVicesecretari General

QUESTIONARI

Edat:22 anys

Estudis:Ciències Polítiques

Universitat:UPF

Una película:Amèlie

Un llibre:“La ciudad de los pro-digios” de E. Mendoza

Un grup de música:Delafé y las flores azules

Una canço:“Llença’t” de Lax’n’busto

Una ciutat:Florència

Un desig:que la democràcia venci el capitalisme salvatge

Com vas conèixer l’AJEC?

L’any 2002 vaig ser escollit conseller escolar del meu ins-titut i el sindicat d’estudioants que més confiança m’inspirava era l’AJEC. En aquella època hi havia moltes mobilitzacions, la majoria de les quals eren con-vocades per l’AJEC i, per tant, sempre veia la presència de l’associació en les reivindica-cions dels estudiants.

Quina ha estat la teva princi-pal tasca l’Ajec?

Entre les diverses tasques que he desenvolupat destacaria la que vaig dur a terme entre el 2007 i el 2010, quan vaig ser secretari d’organització. Vaig poder implicar-me activament en el disseny i coordinació de la majoria d’activitats i projec-tes que es duien a terme així com assumir diverses tasques

de representació i contacte amb altres entitats i moviments.

Actualment ets el vicepresi-dent del CNJC, en que con-sisteix la tasca del CNJC?

El Consell Nacional de la Jo-ventut de Catalunya (CNJC) és la plataforma que aglutina les principals entitats juvenils del país. L’objectiu del Consell és millorar les condicions de vida de les persones joves i pro-moure l’associacionisme juvenil i la participació organitzada. .Què és el més positiu de la teva experiència a l’Ajec?

El més positiu ha estat conèixer molta gent que m’han aportat moltes coses. El pas per l’entitat ha estat un aprenentatge im-portantíssim en molts aspectes. Però el que de debò m’ha per-mès l’AJEC ha estat compartir i donar forma a les meves idees i ser part d’un projecte col·lectiu.

Què en penses de la #prima-veravalenciana?

Crec que els fets de València han demostrat que la dreta no té cap problema amb jugar amb els límits de la democràcia i l’estat de dret reprimint protes-tes pacífiques amb una violèn-cia sense sentit.

8

Page 9: L'Urpa Digital febrer 2012

9

agenda

El proper dijous 1 de març es celebren les elec-cions al claustre de la Universitat Pompeu Fabra. L’AJEC presenta candidatures a set fa-

cultats amb propostes centrades en la defensa de la segona convocatòria i la necessitat d’aturar les retallades pressupostaries a la UPF per continuar garantint la qualitat de la nostre universitat.

MÉS INFORMACIÓ:

http://www.upf.edu/eleccions-claustre/informacio/

4 de Maig de 2011Lloc: Aula 11 de l’aulari del Campus Ciències de la Salut de BellvitgeHora: 12 h

Xerrada enfocada a les retallades sanitàriesPonents: Núria Rodríguez - Delegada de SATSE a l’Hospital de Bellvitge Carme Navarro - Presidenta de la federació sanitaria de CCOO Antoni Barbarà - Representant de l’associació Dempeus per la salut pública Andreu Espínola - Secretari General d’AJEC

Sense una sanitat pública de qualitat...

4 de Maig de 2011Lloc: Aula 11 de l’aulari del Campus Ciències de la Salut de BellvitgeHora: 12 h

Xerrada enfocada a les retallades sanitàriesPonents: Núria Rodríguez - Delegada de SATSE a l’Hospital de Bellvitge Carme Navarro - Presidenta de la federació sanitaria de CCOO Antoni Barbarà - Representant de l’associació Dempeus per la salut pública Andreu Espínola - Secretari General d’AJEC

Sense una sanitat pública de qualitat...

4 de Maig de 2011Lloc: Aula 11 de l’aulari del Campus Ciències de la Salut de BellvitgeHora: 12 h

Xerrada enfocada a les retallades sanitàriesPonents: Núria Rodríguez - Delegada de SATSE a l’Hospital de Bellvitge Carme Navarro - Presidenta de la federació sanitaria de CCOO Antoni Barbarà - Representant de l’associació Dempeus per la salut pública Andreu Espínola - Secretari General d’AJEC

Sense una sanitat pública de qualitat...Sense una universitat pública de qualitat...

4 de Maig de 2011Lloc: Aula 11 de l’aulari del Campus Ciències de la Salut de BellvitgeHora: 12 h

Xerrada enfocada a les retallades sanitàriesPonents: Núria Rodríguez - Delegada de SATSE a l’Hospital de Bellvitge Carme Navarro - Presidenta de la federació sanitaria de CCOO Antoni Barbarà - Representant de l’associació Dempeus per la salut pública Andreu Espínola - Secretari General d’AJEC

Sense una sanitat pública de qualitat...

1 DE MARÇEleccions dels estudiants al claustre

VOTA

Defensa la segona convocatòria!

Defensa la segona convocatòria: Vota AJEC a les eleccions de la UPF

Facultat de Ciències Experimentals

Solé Morata, Neus (AJEC)

Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials

González González, Alejandro Daniel (AJEC)

Jaime Jara, Agadir Mario (AJEC)

Martin Campo, Cristina (AJEC)

Olasz Roig, Edgar (AJEC)

Pérez Berrio, Edgar (AJEC)

Scherbatcheff, Nicolás (AJEC)

Ubach Martinell, Gerard (AJEC)

Facultat de Ciències Polítiques i Socials

López García, Alejandro (AJEC)

López Jurado, Enric (AJEC)

Facultat de Ciències Polítiques i Socials Permanyer i Grané, Antoni (AJEC)

Facultat de Comunicació

Abella Travesset, Arnau (AJEC)

Facultat de Dret

Calvo Crespo, Javier (AJEC)

Pachón Diaz,Elisabet (AJEC)

Pujals Pérez, Jordi (AJEC)

Puri Plana, Guillem (AJEC)

Facultat de Traducció

Leno Rodríguez, Alejandro (AJEC)

Candidats al claustre de l’AJEC-UPF

Page 10: L'Urpa Digital febrer 2012
Page 11: L'Urpa Digital febrer 2012

11

“El futur de les nacions depèn de l’educació dels joves, i això depèn de nosaltres” tanca @AndreuEspinola de @estudiants a #esco-lajscbaix

Carles Cuerva@CarlesCuerva

La #marcha22O un èxit!! Ara @estudiants a l’autocar en direcció BCN

Paloma Barrios@palomiscurry

Pujar impostos i retallar salaris:si aques-ta es la recepta q ens ha d treure d la crisi anem fins.@estudiants,@seminari_taifa,@aturemlatur.

@estudiants

ecogrup21@ecogrup21

Carles Viñas@Carlesvin

RT @estudiants: Acte del @cjbcn “no clau-diquis” a l’Escola del Treball. Molts estu-diants! http://pic.twitter.com/xMrpMEm5

Serena Roca@serenaroca

Direcció cap a BCN a CONCENTRACIÓ CONTRA LES RETALLA DES, PLAÇA SANT JAUME (BCN) 17 H #stopretallades #educa-ció @estudiants

@EnriqueMoratalz Compañerxs de @estu-diants @faavem ya se están movilizando ¿Cuándo empezaremos a hacerlo en Ma-drid? #PrimaveraEstudiantil

JERC@lesJERC

Joves d @lesJERC denunciem el #coPPdes-tat del PP als nostres drets #23F @estu-diants http://bit.ly/yDaOYc”