MesaMes abril 2013

20
Núm. 84 ABRIL 2013 Edita: Disseny Gràfic Laura Serra 93 836 17 70 R E V I S TA M E N S U A L D E C A L L Ú S NETEJA DE PARCEL·LES EXPLOTACIÓ FORESTAL PODA EN ALTURA VENDA DE LLENYA DESBROSSAMENT C. de la Font, 16 / 08262 Callús (Bcn) La revista en color a www.lauraserra.com La primavera és aquí !

description

Revista mensual gratuïta editada per disseny gràfic Laura Serra

Transcript of MesaMes abril 2013

Page 1: MesaMes abril 2013

Núm

. 84

ABRI

L 20

13Ed

ita:

Diss

eny

Gràfi

c La

ura

Serr

a93

836

17

70

R E V I S T A M E N S U A L D E C A L L Ú S

NETEJA DE PARCEL·LESEXPLOTACIÓ FORESTAL

PODA EN ALTURAVENDA DE LLENYADESBROSSAMENT

C. de la Font, 16 / 08262 Callús (Bcn)

La revista en color a www.lauraserra.com

La primavera és aquí !

Page 2: MesaMes abril 2013

2

Difoprinta/e: [email protected]

www.lauraserra.com

BENESTAR I SALUT

AQUESTS REMEIS AJUDEN A MILLORAR EL DIA A DIA.PODEU CONSULTAR ELS ESPECIALISTES MÈDICS.

Disposem de mostrari de productes

Pompeu Fabra, 11 - 08262 Callús - 93 836 17 70

Les teves millors fotos impreses endetalls de comunió, llibres de vacances, tasses...

connecta’t a

www.i-moments.es

2836

descarrega’t el programa gratuït i escriu el codi

Swissnahrin ens prepara per la primavera

Pompeu Fabra, 11 / Tel. 93 836 17 70 / Callús

Si us falten vitamines... NAROSAN nabius, taronja, red berry, tropic:anèmia, estats de fatiga, estrès, manca de concentració...

Si voleu augmentar defenses, prevenir i alleujar refredats, grips i angines... XAROP D’EQUINACINA I DE PI

Tenim molts més productes i NOVETATS.

Què és el fengshui i com treure’n profit

Divendres 5 d’abril de 20132/4 de 9 del vespre

Fundació Aplicació de Callús

A càrrec de M. José Carrillo

ENTRADA LLIURE

Vols crear un entorn favorable a casa teva, a la feina o al teu negoci?

Aprèn a aplicar el fengshui en el teu dia a dia

Consultora i instructora de fengshui / Diplomada per l’Escola Europea de

Fengshui de Barcelona.

Organitza:

Page 3: MesaMes abril 2013

3

NOTÍCIES DE L’AJUNTAMENTNOU ENTORN D’ESBARJO A LA PLAÇA DEL DR. VERSPensat per a la gen gran però obert a tothom, s’instal·larà davant mateix del CAP i, en el darrer tram de sor-ra de la plaça del Dr. Vers, un espai d’ombrada amb dues fileres de bancs i moreres en paral·lel. L’objectiu és que aquest paratge esdevingui un lloc per a descansar, conversar o gaudir de l’aire lliure, sobretot, de cara al bon temps. D’aquesta manera també acon-seguim treure la dispersió que generen els bancs que estan ubicats al voltant de tota aquesta zona i que no permet la trobada de les persones que habitu-alment gaudeixen del lleure i que no volen sentir-se aïllats.A banda de les moreres i els bancs, hi haurà una glorieta que servirà per res-guardar el frescal de la part ampla de la plaça on sovint la mainada hi juga a futbol.

QUALITAT AMBIENTAL TAMBÉ DIU NO AL PROJECTE DE BALESLa màxima responsable de la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat, Maria Assumpta Farran i Poca, va confirmar al nostre alcalde la denegació del projecte de bales de Sant Mateu de Bages. Una decisió que ve precedida de la que ja va formular l’Agència Catalana de Residus i, de la qual, el mateix alcalde de Callús s’hi va dirigir expressament per recollir-ne l’informe que ho constatava ja que en aquell moment només es tenia conei-xement de les notícies difoses pel diari comarcal Regió 7.En la reunió celebrada a Barcelona el passat 26 de març, Enric Vall de Vila-ramó va tenir l’oportunitat de poder parlar cara a cara amb Assumpta Far-ran la qual li va confirmar la notícia sense entrar en massa detalls. Tan sols va esgrimir que s’havia adoptat aques-ta postura després d’analitzar detalla-dament el projecte i les al·legacions presentades.

NOUS VIALS REMODELATSTal i com ja avançàvem en el MESaMES

de març, de cara a aquest mes d’abril s’iniciaran les obres de millora del camí de Viladelleva, de la zona ajardi-nada dels Manxons i del passeig del riu.

EL MARQUÈS DE CAN CAVALLERSi no hi ha res de nou, per la propera Festa Major, tindrem la visita del fla-mant Marquès de Can Cavaller, el Sr. Ignasi Despujol que ha acceptat amb molta il·lusió la nostra invitació.Amb la seva presència pretenem rea-litzar un acte noble i de relleu per fer la inauguració del seu escut que fou cedit en el seu dia per la família Pujol Muntalà. Un escut que, conjuntament amb el de Callús, es farà nou per a l’ocasió i presidiran l’edifici consisto-rial. També hi ha previst col·locar-ne una rèplica a la zona de Can Cavaller.

MANTENIMENTSeguim intentant millorar. Amb l’ar-ribada de la primavera, època que dóna el tret de sortida al bon temps, l’Ajuntament, a través del personal de manteniment, ha iniciat les tasques d’adobament i neteja de la ges-pa de la piscina municipal. En breu començarà la posada a punt de la resta de la instal·lació municipal perquè estigui en òptimes condici-ons per iniciar l’etapa estiuenca.Pel que fa a les novetats, el Club Pe-tanca Cortès té a partir d’ara un local social -a la pista poliesportiva- cedit per l’Ajuntament. La mateixa entitat s’encarrega d’arranjar-lo i adequar-lo. L’Ajuntament ha instal·lat papereres i bancs a les pistes de petanca i ha ar-ranjat les malmeses del camp de fut-bol. Tot s’inclou en un inici de millora d’unes bones infraestructures esporti-ves que miren de cara a un futur millor.

Page 4: MesaMes abril 2013

4

AJORNAMENT/FRACCIONAMENT DELS IMPOSTOSA l’últim preple, vàrem demanar si hi havia la possibilitat d’efectuar l’ajor-nament o fraccionament de qualsevol impost. Amb els temps que corren, s’ha de tenir en compte.Sembla que és possible, cal dema-nar-ho a l’Ajuntament i es valorarà, donem per suposat que si es fa aquest tràmit, és per necessitat, en cas con-trari, no serà possible. CARAMELLESUna vegada més i no ens cansarem de repetir-ho, perquè sabem la feina que hi ha al darrera, felicitem i agraïm a les Comissions de Caramelles tant dels petits com dels grans, per aguantar un any més preparant la festa de les Cara-melles, una feina molt feixuga que per sort dóna els seus fruits durant el dis-sabte a la tarda i el diumenge al matí de Pasqua.Caramelles de Callús... Viu-les. Un sentiment, una festa.

PATRONAT MUNICIPAL DEL CASAL DEL POBLEAl ple del 25-01-2012, l’equip de go-vern va incloure a l’ordre del dia la dissolució del Patronal Municipal del Casal del Poble, en aquest ple vàrem demanar que s’anul·lés aquest punt per poder estudiar les possibles reper-cussions d’aquesta decisió. Molt ama-blement, l’equip de govern va accedir a la nostra petició i el tema va quedar aparcat pendent de treballar-hi per part nostra.És un tema molt més difícil i complex de treballar-hi del que ens pensàvem i és cert que ja ha passat més d’un any.El 18-03-2013, acabat el preple, preci-sament, se’ns va recriminar el fet que no diguéssim res sobre el tema després de tant temps. Encara tenim gent tre-ballant-hi. Davant d’aquesta situació, s’ha explicat per sobre tota la infor-mació que tenim fins a la data i la nos-tra sorpresa ha estat que l’Ajuntament de Callús vol la dissolució del Patronat Municipal del Casal del Poble i no s’ha informat dels tràmits que ha de fer.Així doncs, si no ens han enganyat, al

proper ple del 29-05-2013, l’equip de govern dissoldrà l‘esmentat Patronat. A partir d’ara l’Ajuntament de Callús té uns dos mesos, aproximadament, per fer els deures, és a dir, informar-se bé dels tràmits que s’han de fer abans de dissoldre el Patronat, cosa que pen-sàvem que ja havia fet en el moment de decidir-ho el 25-01-2012.

ABOCADOR DE SANT MATEU DE BAGES / INFOCALLÚSEl 8 de març, des de l’Ajuntament se’ns va convidar a publicar 4 o 5 líni-es a l’infoCallús, el text s’havia de fer arribar el 15 de març com a molt tard. Aquest es el text que volíem publicar:El grup Municipal Treballem per a Callús-PM vol felicitar a la Plataforma Salvem Callús i a tots els callussencs/ques que han ajudat d’una manera o altra que el projecte de l’abocador de St. Mateu, segons les últimes notícies, en principi, no es portarà a terme.L’Ajuntament, el 15 de març, ens res-pon que no publicaria el nostre escrit, perquè la publicació ha de ser “infor-mativa”.Aquesta és la publicació que ha fet l’Ajuntament de Callús i heu pogut lle-gir tots a l’infoCallús:“El dipòsit de bales de Sant Mateu de Bages queda tombat a Medi Ambient.A mitjans de març, l’Ajuntament va rebre un comunicat pel qual el dipòsit de bales de Sant Mateu quedava tom-bat.L’Ajuntament de Callús es mostra or-gullós perquè les al·legacions ambien-tals proposades han causat efecte, i també reconeix a les entitats del po-ble pel treball fet en les al·legacions presentades. Per contra, l’Ajuntament veu que perd una gran possibilitat d’oferir llocs de treball a la gent del poble”.Què us sembla? Penseu que no es po-dia publicar? Quines són les diferències entre els dos escrits? les veieu, oi?... són òbvies... al final nomes s’ha publi-cat el que interessava. Així és l’Ajuntament de Callús pel da-vant, una cosa; i, pel darrera una al-tra.Pel que fa als llocs de treball, una em-presa privada que no s’instal·la al nos-tre municipi i encara que una part hi fos, no té cap obligació de contractar

TREBALLEM PER CALLÚS-PM

Page 5: MesaMes abril 2013

5

els treballadors de Callús, tret és clar, que l’Ajuntament de Callús, presump-tament, tingués un acord/conveni amb aquesta empresa.

PISTES DE PÀDEL Al ple ordinari del 27-03-2013, s’ha presentat l’estudi de viabilitat per tal de construir dues pistes de pàdel a la zona de la piscina, per part d’una em-presa privada. Després de passar pel ple, aquesta informació estarà a ex-posició pública durant un període d’un mes perquè qui hi estigui interessat es pugui informar. Hores d’ara no sabem la ubicació final.

Com sempre i esperant que la cosa canviï aviat, salut i feina per tothom!

Ctra. de Cardona, 51 - Tel. 93 836 02 25 - 08262 Callú[email protected]

www.pastisseriaviladecallus.com

Aluminis, armaris, baranes, banys, bastiments, cuines, disseny, mobles, motllures, parquet, piscines, porxos,

portes, treballs cnc.

FUSTERIA – DECORACIÓTALLER – FABRICACIÓ

C/Fàbrica Nova, nau 8 - 08262 CallúsTel. 93 836 03 86 / Fax 93 836 17 03

Mòbil 608 21 24 [email protected] / www.stilfusta.com

Reformes de cuinesTerrats i impermeabilitzacióTreballs per a comunitatsTreball de paleteriaMampares a midaMicrociment i pinturaElectricitat i llauneriaTancaments en alumini i PVC

Tel. 626 333 419Email:[email protected] - St. Joan de Vilatorrada

10 anys al vostre serveifent la feina ben feta

Page 6: MesaMes abril 2013

6

COMUNICAT DE LA JUNTA DE LA PLATAFORMA SALVEM CALLÚS La Plataforma Salvem Callús vol co-municar que la bona notícia que va aparèixer a primers de març al diari Regió 7 i a altres mitjans de comuni-cació ens ha omplert d’alegria i d’op-timisme, que compartim amb tots els callussencs i callussenques i amb totes aquelles persones, entitats i instituci-ons de la comarca que ens han donat suport en la lluita contra l’abocador de Sant Mateu de Bages. Des del setembre de 2011, en què vam iniciar la mobilit-zació contra aquest projecte, que no hem parat de lluitar-hi i sumar més i més persones que hi estaven en con-tra. En tot aquest trajecte hem trobat el suport de la gent de Callús manifes-tat en forma d’ànims, consells, ajuts materials i econòmics, presència i as-sistència als actes, reunions i assem-blees que hem anat convocant, etc. Per tant, AQUEST PRIMER ÈXIT ÉS BEN VOSTRE!!!! Moltes gràcies!!!Creiem, però, que hem d’esperar a re-visar detalladament la documentació oficial que ens acaba de fer arribar la Generalitat per a confirmar la no-tícia. Es tracta d’un informe i una re-solució de la Ponència Ambiental que va avaluar el projecte i les al·legacions que hi van presentar les diverses parts afectades, entre les quals destaquen les al·legacions de la Plataforma: tant les pròpies com les de més de 350 ca-llussencs i callussenques que, a títol personal o en representació de gairebé trenta entitats del poble, també ens hi van donar suport. Tan bon punt puguem donar-vos una explicació completa de l’informe de la Generalitat, la Plataforma convocarà una assemblea per poder parlar entre tots del nostre futur. I, és clar, també per celebrar amb l’alegria que perto-qui la bona notícia, que significarà que haurem assolit els nostres objectius. Aquesta assemblea es convocaria per al mes d’abril.Mentrestant, però, la junta de la Pla-

taforma vol fer arribar dos PUNTS IM-PORTANTS: 1) Continuarem treballant perquè no s’aprovi la proposta de canvi de nor-mes urbanístiques de l’ajuntament de Sant Mateu. Aquest canvi significa-ria, a la pràctica, que si d’aquí a un temps es volgués fer un abocador aquí mateix i es presentés un nou projecte, una part important de les objeccions que hi hem presentat (terrenys no qua-lificats per a un abocador) ja no les po-dríem donar. Com a Plataforma volem que es restauri l’argilera de la Vinya del Tòt amb terres netes i no pas amb residus; i que no es toqui el terreny del costat, que és de vegetació protegida. 2) Mentre no s’hagi fet oficial la dene-gació del projecte d’abocador, MAN-TINGUEM LES PANCARTES DE “NO A L’ABOCADOR” ALS BALCONS, FINES-TRES I ALTRES LLOC PÚBLICS. Moltes gràcies, de nou, a tothom.

Plataforma Salvem Callús

AIGUA / GAS / ELECTRICITAT / ENERGIES RENOVABLES

CALEFACCIÓ / MATERIAL SANITARI / MOBILIARI BANY

COMPLEMENTS I AIXETES / APARELLS A PRESSIÓ

SISTEMES CONTRA INCENDIS / CONDUCTES D’AIRE

PREVENCIÓ DE LEGIONEL·LOSI

MATERIAL TERRES I PARETS

VENDA I INSTAL·LACIONS

REPARACIONS I REHABILITACIONS

Ctra. Cardona, 34Tel. 619 25 27 84 / 08262 Callús

Grans descomptesen reformes de banys

i cuines

Page 7: MesaMes abril 2013

7

S’ha escapat el nostre lloro, porta un mi-croxip. Si l’heu vist, sentit o en teniu in-formació, si us plau truqueu-nos al 93 836 03 09 o al 619 617 963. Moltes gràcies.

EL CÒMICAl Rajoy tot li rebotai no s’admet de raonsperquè el Bárcenas per sotael té agafat pels...

NOTÍCIES D’ESQUERRA REPUBLICANA A CALLÚSEsquerra ha publicat una nova edició de LA BALLESTA, la revista d’ERC a Ca-llús. Hi ressaltem la nostra predisposi-ció a continuar treballant per al poble de Callús, al costat de la seva gent i hi expliquem la nostra visió sobre el tema de l’abocador de Sant Mateu, que sem-bla que comença a aclarir-se després que la Generalitat rebutgés l’informe d’Impacte Ambiental presentat per l’empresa Efienergia, promotora del projecte.Esquerra Republicana és un partit que es preocupa dels problemes de la gent, sobretot de la gent senzilla, ja que creiem que el nostre projecte d’inde-pendència del país ha d’ajudar a tenir un millor nivell de vida per a tothom. Si creiem en la independència de Cata-lunya i hi lluitem és senzillament per-què estem convençuts que així podrem viure millor, ja que els recursos que el nostre país genera donen per viure com Holanda, Suècia o Dinamarca. L’espoli a què ens sotmet Espanya perjudica to-tes les persones que vivim i treballem a Catalunya, però en primer lloc a les classes populars i a la gent del poble. Per això volem ajudar, des de Callús, a fer avançar el país en la direcció de la independència, mirant sobretot de trobar solucions als problemes de cada dia: l’atur, el medi ambient, la millora dels serveis bàsics... I alhora us convidem a unir-vos al nos-tre projecte.

Ens podreu trobar a [email protected]

Page 8: MesaMes abril 2013

8

Aquest segon trimestre, els i les alum-nes de sisè han participat en un pro-jecte que els ha ajudat a entendre el significat de donar sang i els ha fet prendre consciència de la importància que aquest gest té. Durant uns dies han estat treballant a l’aula amb el seu tutor el projecte que ha culminat en una jornada en què els callussencs i callussenques s’han pogut acostar a l’escola a fer donacions de sang. Els nois i les noies fins i tot van idear un logotip i un lema per aquesta campa-nya: “La sang no es fabrica, vine a do-nar-ne”, també van penjar cartells, van repartir tríptics, van atendre les perso-nes que entraven a l’escola per fer la do-nació i els van facilitar els refrigeris que s’acostumen a donar en aquesta ocasió. Per l’activitat, l’escola també va comp-tar amb la col·laboració de pares i ma-res de l’AMPA.Cal destacar que la jornada es va aca-bar amb un total de 31 donacions. Des de l’escola s’ha valorat molt po-sitivament aquesta activitat pel que comporta quant a treball de valors com la solidaritat i la generositat. MOLTES GRÀCIES A TOTHOM!!!

ESCOLA JOVENTUT

Ja ha arribat la primavera, donzelletes al balcó, la ballesta flors us tira… tal i com diu la cançó que cantem a l’escola durant aquesta època, la Pasqua i l’ar-ribada de la primavera estan molt lliga-des. I en el nostre país les Caramelles i Mona són tradició a cada casa.La primavera és l’estació de l’any que dóna molt a l’hora de treballar els di-ferents conceptes i d’observar i gaudir de l’entorn natural. Podem ser més al carrer, jugar al pati… i la natura ens sorprèn cada dia amb les coloraines de les flors, la sortida de les fulles dels arbres, els cants dels ocells, les formi-gues i les marietes que sovint ens vénen a veure quan juguem. Totes aquestes coses són motiu d’inte-rès i entusiasme per a tots els infants, i amb la nostra tasca hem de fer que això no passi desapercebut, i que els nens i nenes se n’adonin i aprenguin a gaudir-ne.

Les mestres

ESCOLA BRESSOL MUNICIPAL MAINADA DE CALLÚS

OBJECTE PERDUTS’ha perdut una red de Caramelles.Si algú l’ha trobat ens la pot portar al despatx. Moltes gràcies.

Page 9: MesaMes abril 2013

9

UN SANT JORDI MOLT BAGENC!!!Sense cap mena de dubte la Diada de Sant Jordi d’aquest any serà la més ba-genca viscuda fins ara, donat que tres dels llibres més importants de la matei-xa situen la seva acció a la Catalunya central. Per una banda l’autora reu-senca, Coia Valls, ens parla en l’última novel·la “Les torres del cel” (Ediciones B) sobre els 12 monjos que van fundar el monestir de Montserrat.Per una altra banda en Genís Sinca re-trata, en to irònic, una important famí-lia de la capital bagenca en el seu últim treball, Premi Josep Pla 2013, “Una fa-mília exemplar” (Destino).I per últim, però no menys important, un dels referents de la novel·la històri-ca catalana, Martí Gironell, documenta la resistència del monestir de Sant Be-net de Bages al rei de Castella, guiats pel seu Abat el Pare Frigola, a “L’últim Abat” (Columna).Pel que fa a la literatura infantil, ens tornem a trobar amb el ratolí més co-negut de Ratolona, en Geronimo Stil-ton, que ens portarà noves aventures al “Setè viatge al regne de la fantasia” (Estrella Polar). Tot i que haurà de ba-tallar amb el retorn del “Capità Calço-tets” que torna amb molta força i amb una història molt divertida a “El Capità Calçotets” i el retorn terrorífic de l’an-dròmina sucamulla” (Cruïlla).

Al contrari del que hem comentat fins ara, en la literatura juvenil sembla que triomfaran les reedicions i no pas les novetats. Això és a cauxa de l’ajuda del cinema, tenint en compte que llibres que ja fa anys que van ser publicats, han tornat a vendre’s com a novetats per l’estrena de la versió cinematogrà-fica. Concretament estaríem parlant de “The Host” (Suma de letras) d’Stephe-nie Meyer, l’autora de la Saga Crepus-cle que torna a la gran pantalla amb la versió d’aquesta novel·la que en el seu moment va ser publicada abans de la saga. I també ens trobem amb el ma-teix cas amb la trilogia “Els jocs de la fam” (Estrella Polar) de Suzanne Collins que, gràcies a l’estrena de la prime-ra pel·lícula de la trilogia a finals del 2012, torna a ser present a les llibreries amb molta força.Bon Sant Jordi, molta força i molts lli-bres!!!

Emma Cachón, El racó de les paraules

Llibreria amb fons permanent de tots els gèneres literaris, activitats de lectura per a infants i per a adults, hora del

conte, club de lectura i molt més...

C. Lluís Companys, 8 - 08250 Sant Joan de Vilatorrada - Tel. 93 876 55 56

www.elracodelesparaules.cat

Avança’t al Sant Jordi!Tria el llibre que més

t’agradi i encarrega’l alRacó de les [email protected]

Page 10: MesaMes abril 2013

10

Dimarts 917’30 h Fundació AplicacióLa RedaccióTaller de comunicació

Dijous 11Grup de lecturaLectura de L’alquímia del mercat d’alquímiesde Maurici Pla

Divendres 1217 h Fundació AplicacióTaller de Callús en 3DCoordinat per Josep M. Corominas

17.30 h Fundació AplicacióCurs per a formadorsCurs d’informàtica i educacióA càrrec de Ramon Barlam

20.30 h Casal del PobleConcert Cicle de Primavera: Quartet Indiano de Corda “Silent Movie Music”A les 20 h tindran lloc els preludis a càrrec dels alumnes de l’Escola de Música

Dissabte 13Excursió Dia del ClientPreu popularInformació: Casal de Jubilats

10 h Camp de futbolFutbol prebenjamí groc: Callús-Joanenc C

11 h Camp de futbolFutbol benjamí vermell: Callús-Salle

12.15 h Camp de futbolFutbol aleví: Callús-Pirinaica B

Dimarts 217,30 h Fundació AplicacióLa RedaccióTaller de comunicació

Dijous 419h Sala d’actesReunió d’entitats

Divendres 517 h Fundació AplicacióTaller de Callús en 3DCoordinat per Josep M. Corominas

17,30 h Fundació AplicacióCurs per a formadorsCurs d’informàtica i educacióA càrrec de Ramon Barlam

20,30 h Fundació AplicacióXerrada: Què és el fengshui i com treure’n profit. Aprèn a aplicar el fengshui en el teu dia a dia.A càrrec de M. José Carrillo, consultora i instructora de fengshui. Ha escrit diversos llibres.

Dissabte 610 h Camp de futbolFutbol prebenjamí groc: Callús-Berga

Futbol benjamí groc: Callús-Gimnàstic

11 h Camp de futbolFutbol prebenjamí vermell: Callús-Balconada

12.15 h Camp de futbolFutbol cadets: Callús-Súria

16 h Camp de futbolFutbol 1r equip: Callús-Puig-reig

AGENDA ABRIL 2013

Page 11: MesaMes abril 2013

11

Dimarts 1617.30 h Fundació AplicacióLa RedaccióTaller de comunicació

Dimecres 1718 h Fundació AplicacióParliamo italianocoordinat per Flora Grané

Divendres 1917 h Fundació AplicacióTaller de Callús en 3DCoordinat per Josep M. Corominas

17.30 h Fundació AplicacióCurs per a formadorsCurs d’informàtica i educacióA càrrec de Ramon Barlam

Dissabte 2011.30 h Fundació AplicacióVideoconferènciaVolta al món en família

10 h Camp de futbolFutbol benjamí groc: Callús-Arrels

11 h Camp de futbolFutbol prebenjamí vermell: Callús-Navarcles

Futbol benjamí vermell: Callús-Pirinaica

12.15 h Camp de futbolFutbol cadet: Callús-Arrels

16 h Camp de futbolFutbol 1r equip: Callús-Puigcerdà

Dimarts 2317.30 h Fundació AplicacióLa RedaccióTaller de comunicació

Divendres 2617 h Fundació AplicacióTaller de Callús en 3DCoordinat per Josep M. Corominas

17,30 h Fundació AplicacióCurs per a formadorsCurs d’informàtica i educacióA càrrec de Ramon Barlam

Dissabte 2711,15 hSala d’Actes de l’Ajuntament GLOFLectura de La condició humanade Hannah Arendtcoordinat per Joan Ordi i Eduard Casserras

10 h Camp de futbolFutbol prebenjamí groc: Callús-Vilomara

12.15 h Camp de futbolFutbol aleví: Callús-Puig-reig

17 h Ermita de ViladellevaMissa i benedicció del panet

Diumenge 28 De 9 h a 16 h xv Pujada en costa Callús-Sant Mateu,organitza el Moto Club Manresa

Dimarts 3017.30 h Fundació AplicacióLa RedaccióTaller de comunicació

AGENDA ABRIL 2013

Page 12: MesaMes abril 2013

12

Page 13: MesaMes abril 2013

13

FRANCESC PUJOLS GRIFÈ T: 616 082 715

[email protected]

Muntatge i manteniment d’instal·lacions domèstiques i

industrials

Calefacció Electricitat Aigua Climatització

FRANCESC PUJOLS GRIFÈ T: 616 082 715

[email protected]

Muntatge i manteniment d’instal·lacions domèstiques i

industrials

Calefacció Electricitat Aigua Climatització

Aquest és per posar a la web

Aquest és per posar fer en blanc i negre a la revista

MOT A MOTSi em fas festes i no me’n sols fer...

Que l’havíeu sentit mai, aquest re-frany? Que sabeu com s’acaba? Ara en parlarem, però, per començar, ens hem de referir a l’expressió fer festes, que vol dir ‘fer demostraci-ons de simpatia o d’afecte’. L’es-criptora Maria Barbal, a la novel·la Pedra de tartera, quan parla del seu pare diu: “Ens feia festes i se’ns po-sava damunt dels genolls i ens expli-cava alguna història.”

No confonguem fer festes amb fer festa d’una cosa, que vol dir ‘es-tar-ne satisfet’. Si teniu quitxalla a casa, de segur que molt sovint us heu trobat sorpresos per les seves reacci-ons. Això us pot fer dir una frase com aquesta: “Em pensava que aquella joguina no li agradaria, però n’ha fet molta festa.”

Ah!, i sobretot no ens descuidem el verb festejar, que significa ‘tenir una relació sentimental seriosa amb algú’. Així, doncs, deixem-nos estar de *nòvios i *nòvies. En comptes de dir “*La seva nòvia és de Barcelona” podem dir, simplement, “Festeja amb una noia de Barcelona”.

Festejar també és ‘conversar pri-vadament dos enamorats’. Aquest significat el veiem en una frase com ara: “Tots dos es van asseure en un racó per festejar.” Mireu si n’era, d’important, aquest mot, que a mol-tes cases fins i tot s’hi construïa una mena de seient adossat a la finestra, que era pensat especialment per a festejar-hi. I es deia festejador, és clar.

Ara hem d’acabar el refrany que havíem deixat a mitges. Fa així: “Si em fas festes i no me’n sols fer, o em vols fotre o m’has de menester”. Haver de menester vol dir ‘caldre’. Per exemple: “He de menester cèn-tims per pagar les obres.” I què fem

quan hem de menester diners i no en tenim? Doncs manllevar-los, és a dir, ‘demanar en préstec’. Podem manllevar diners, però també po-dem manllevar una mica de sal al veí si se’ns ha acabat. O, fins i tot, manllevar una frase a Josep Pla per acabar un escrit. I el fragment que li manllevarem avui és aquest:

Per fer-me passar el fred, em fre-go les mans nerviosament, consta-to que la pell se’m torna vermella, però el resultat és nul, no treu cap a res.

No treu cap a res: una expressió interessant per a parlar-ne el mes entrant...

Jordi Badia i Pujolfilòleg

REFRANY D’EN JOAN AMADESAlba roja al matí, gira l’aigua pel molí; alba roja a la tarda, serena, sol i aire.

Bona Pasqua

Festejador

Page 14: MesaMes abril 2013

14

EL PAPA FRANCESC: HUMIL, SAVI I DEL POBLECom tots sabem, Jorge Mario Bergo-glio fou escollit Papa el dimecres 13 de març en una votació del conclave. És argentí, fill d’emigrants italians i, fins ara, era cardenal arquebisbe de Bue-nos Aires. El perfil humà del nou Sant Pare desvetlla espiritualitat, bondat, personalitat, humilitat, caràcter i op-timisme. Es veu una persona sociable i integrada al poble, com evidencia que li agradi el futbol, el tango i viatgi en transports públics. És jesuïta i durant un temps va residir a Espanya, fent di-verses tasques pastorals de l’orde reli-giós dels jesuïtes, que tenen a Manresa un dels principals centres d’espiritua-litat, la Cova de sant Ignasi de Loiola.És ben evident que, internacional-ment, ha agradat molt a tothom, per la seva humilitat, saviesa i carisma so-cial, que el fa bon comunicador, sim-pàtic, amb un bon sentit de l’humor i assenyadament espontani.Diuen els entesos que una bona comu-nicació és determinada per: 7%, la pa-raula; 38%, el to, i 55%, l’expressivitat. Bé, doncs per al successor de Pere i cap de l’Església, la paraula no és cap altra que el mateix Jesucrist, l’Evan-geli, i certament és excel·lent, tant per a creients com a no creients. El to de Francesc és humil, emotiu i savi; ens sembla també excel·lent. I l’ex-pressivitat és sincera, honrada i autèn-tica; es mou amb enorme naturalitat i carisma entre la gent.Tothom hi veu un testimoni de fe, pro-per i natural; la qual cosa el fa un bon missioner per propagar l’Evangeli de Jesucrist.Per una altra banda a nosaltres, que hem sofert durant molts anys una for-ta dictadura que tothom ha hagut de torejar com ha pogut, se’ns fa molt comprensible que aquest sant pare, vingut de l’Argentina, també hagi vis-cut la forta dictadura de Videla, que sens dubte ell també va haver de tore-jar com va poder. A més, es diu Jordi com el patró de Catalunya.De fet, la gran riquesa del cristianisme és que, tot i que hi ha molts carismes,

com el cos humà que té molts mem-bres, tots formem, com diu sant Pau, l’únic cos de Crist que és l’Església. En definitiva, el veiem una persona amb excel·lentíssimes qualitats que posa al servei de l’Església i l’Evange-li, cosa que fa del Papa Francesc una persona amb moltíssim carisma, pla-ent tant a creients com a no creients.Ara sols cal que tot això es manifesti amb moltíssims bons fruits de bones obres; perquè “per les seves obres els coneixereu” i “obras son amores y no buenas razones”. Endavant i que Déu beneeixi el nou Sant Pare, a tots nos-altres i a tothom!

T. Jolis

* Publiquem les opinions/fotos que ens envi-en els ciutadans, i la redacció en reserva el dret de l’anonimat.

Secció anònima dedicada a la gent que vulgui opinar sobre les coses curioses, bones i no tan bones, que hi ha al nos-tre poble. Participeu-hi!!

DIGUES LA TEVA

A aquest carrer encara no s’hi ha posat la placa. És el Carrer del Sol.

-I el “CAP Callús” i la “Residència”?

Page 15: MesaMes abril 2013

15

Portes i finestresBaranesPersianesMampares de banyMallorquinesBallestesPortes i tanques de jardíPortes de garatgeEnrotllablesReixes en inox i ferroTendalsVidres

C/ Picasso, 19 - 08260 Súria Tel. 93 868 22 12 / 629 33 45 03

a/e: [email protected]

FABRIQUEM TOT TIPUS D’ESTRUCTURES EN ALUMINI

Dtes del 10%

en tots

els pressupostos

C. Cardener, 16 - 08262 CALLÚSTel. 93 836 13 14 / mòbil 646 825 [email protected]

- Reparació de l’automòbil- Mecànica en general- Lloguer i reparació de vehicles

de competició- Treballem amb totes les companyies d’assegurances- 2 vehicles de cortesia sense

càrrec

ESTIGUES ALERTA

DE LES PROMOCIONS

MENSUALS!!!

Plaça Fius i Palà, 1 | Sant Domènec | ManresaTel. 93 872 43 63 / Fax.93 872 43 50

Aparcament gratuït a TOTS els pàrquings de Manresa

 www.opticasoler.es

SI PORTEU AQUEST VAL

US FEM

UN 15% DTE.

Page 16: MesaMes abril 2013

16

CLUB FUTBOL CALLÚSComencem un altre mes amb il·lusió i repassem la trajectòria de març dels 8 equips.

FUTBOL BASE:PREBENJAMÍ VERMELL: Els petitons segueixen aprenent moltes coses, i l’evolució va sent força bona. Durant el març, han aconseguit 2 victòries a casa i 2 derrotes fora, i es situen 4ts de la classificació del grup 5.PREBENJAMÍ GROC: Aquest equip ha fet un mes de març força irregular. Han aconseguit una victòria treba-llada, i han perdut els altres partits. L’últim al camp del líder, on els callus-sencs van plantar cara, però van per-dre per un 7-4 final. L’equip es troba situat a mitja taula del grup 2.

BENJAMÍ VERMELL: Durant el mes de març l’equip ha aconseguit bons resul-tats, i el joc és força bo. Cal destacar el partit que els callussencs van dispu-tar contra el líder PIPuig, on el 1r lloc estava en joc, i el partit va ser molt igualat, però al final els locals van derrotar els callussencs per un ajustat 2-1. Actualment ocupen el 3r lloc de la classificació, a 5 punts del líder.

BENJAMÍ GROC: Els callussencs han fet un mes de març impecable, comptant tots els partits per victòries, i col-locant-se segons la classificació a tan sols 3 punts del líder, Gimnàstic de Manresa. El proper dissabte 6 d’abril, els callussencs rebran la visita del lí-der a Callús, a les 10h del matí, amb el liderat i l’ascens de categoria en joc. Esperem que l’afició vingui a animar aquests jugadors que estan fent una temporada molt bona.

ALEVÍ: L’equip aleví ha fet un mes de març fluixet, comptant els seus par-tits en derrotes, i no fent massa bon joc. L’únic bon partit d’aquest mes que l’equip va fer, va ser contra el cuer Berga, on els callussencs van de-mostrar que, quan volen, són un bon

equip, i van aconseguir una bona gole-jada, 6-0. Els callussencs estan situats onzens de setze equips de la classifi-cació.

CADETS: Han fet un mes de març molt dolent, comptant tots els partits per derrotes, i encaixant golejades d’es-càndol. L’equip sembla desmotivat, i no es troba millora del seu joc per en-lloc. Per contra, els jugadors no tiren la tovallola, i segueixen anant a en-trenar i anant als partits per buscar la primera victòria de la temporada. De moment segueixen cuers amb tan sols 2 punts.

PRIMER EQUIP:El 1r equip ha fet un mes de març es-plèndid. Va començar amb una victòria al camp del líder per 0-1, va seguir amb una altra prestigiosa victòria contra un gran equip, l’Avinyó, per 2-1. En el se-güent partit els callussencs van rebre la visita del Valls, que el van tornar a guanyar per 4-1 i, en el darrer partit, van aconseguir una important victòria al camp del Súria per 0-2, després d’un partit molt tens com solen ser els der-bis entre aquests dos equips. Aquesta ratxa de victòries ha catapultat els callussencs fins a la 3a posició, a tan sols 1 punt del 2n lloc, que dóna dret a jugar la promoció d’ascens. Quan falten 6 partits per acabar la lliga, els callussencs encara han de jugar contra l’actual líder, Navàs, el diumenge 14 abril. Des d’aquí esperem que l’afició callussenca es desplaci en massa per tal d’animar l’equip i es pugui acon-seguir el tan sommiat objectiu de l’as-cens. Ens espera un abril que serà de-cisiu.

VETERANS:Els veterans han acabat la lliga aquest mes. L’equip ha fet un mes de març seguint la bona ratxa de la 2a volta i, en els últims dos partits diputats de lli-ga, els callussencs van empatar a casa contra el Santpedor 2-2, i van guanyar al camp del Solsona per 1-3. Cal des-tacar la gran 2a volta que ha realitzat l’equip, on han aconseguit 3 victòries i 3 empats, i han complicat la vida als

ESPORTS

Page 17: MesaMes abril 2013

17

equips situats a la part alta de la clas-sificació. A partit d’ara els veterans jugaran partits amistosos contra equips de l’altre grup fins a finalitzar la tem-porada de futbol a finals de maig.

L’APUNT FINAL:Agraïm a la nombrosa afició callussen-ca que es va desplaçar tan a Santpedor com a Súria per animar el 1r equip. Els jugadors i la directiva estan molt orgu-llosos de tota l’afició que va donar su-port a l’equip, i espera veure-us en els 6 partits que resten per acabar la lliga i intentar aconseguir el tan desitjat ascens. També volem fer una crida als aficionats que donin suport a l’equip benjamí Groc el dissabte 6 d’abril a les 10h del matí, que reben la visita del Gimnàstic a Callús amb la disputa del 1r lloc en joc, i també d’aquest ascens que seria històric per la entitat.Per acabar us recordem que tota l’ac-tualitat del club la podreu trobar a www.cfcallus.com

PETANCASi diguéssim en qualsevol esport que un equip en els últims 5 anys ha gua-nyat tretze de quinze títols possibles, estaríem dient que estan fent història. Això és el que ha assolit el CP Cortés de Callús en els últims cinc anys, una fita històrica de la petanca a la comarca del Bages, amb quatre lligues consecu-tives a 1a divisió, cinc copes president i 3 vegades campions del torneig de clo-enda de la temporada. Aquesta temporada han tornat a gua-nyar tots els títols possibles, lliga, copa president i torneig de cloenda, quedant per davant d’equips com: Santpedor, Sant Vicenç de Castellet, Sant Joan de Vilatorrada, entre d’altres. Amb les noves millores que s’han fet a les pistes i la del local social del club, vitals per la continuïtat dels dos equips de petanca que té Callús, es pot do-nar continuïtat a aquesta fita històrica que modestament s’està fent amb molt d’esforç per part de tots els jugadors que representen a aquest poble en aquest esport.És per això que el Club de Petanca Ca-llús i el Club de Petanca Cortès, agra-

eixen l’ajuntament de Callús per posar totes les instal.lacions en un estat òp-tim, i poder donar continuitat a aquest projecte per seguir fent història i tenir el nom de Callús al capdamunt a la co-marca del Bages.Moltes gràcies!

Club Petanca Cortès i Club Petanca Esport Callús.

TENNISL’Ajuntament de Callús organitza un torneig de tennis amb el mateix for-mat de l’estiu 2012: lligueta i després eliminatòries (un partit per setmana, hores a convenir).Durant el mes d’abril podreu fer les inscripcions a les oficines de l’Ajun-tament (no socis, 10 euros; i socis del tennis, gratuït).A partir de la 2a setmana de maig, co-mençarà l’esmentat torneig, que du-rarà fins a finals de juliol. Per a més informació: 686753125

Plaça Fius i Palà, 1 escala 2, entresòl 2 edifici “La Buresa” / 08241 Manresa (BCN)telèfon 93 872 38 78 / mòbil 627 43 63 02

[email protected] / www.dexeassessors.com

Page 18: MesaMes abril 2013

18

www.laula7.cat

NECROLÒGICA RURALEn un poble de l’Estatdiu que havien projectatde posar un abocador.El poble era de pagèsi creien que –amb l’ocasió-guanyarien molts diners.

I el volien instal·larlluny del nucli urbà,per evitar la pudor.Situat dalt d’un turósí que els del poble veíés qui haurien de patirel trànsit i mala olor.

Aquest poble, indignat,pancartes havia posata llocs de la població,mostrant així el rebuigi fent palès el disgustper aquesta aberració.

Es feren al·legacionsi també reunionsen contra l’abocador.Alguns “no se sap per què”no hi posaven objeccions.Potser ja els estava bé.

Ara, la Generalitates veu que ha desestimatel permís d’abocador;i així, el poble del costatviurà -segur- molt millorsense contaminació.

I el seu Ajuntamentmolt orgullós s’ha mostratperquè ha vist que, finalment,l’oposició de la genti el suport que ell hi ha donathan tingut bon resultat.

Com que ja s’ha publicatque l’abocador “està mort”,en aquest poble de l’Estates veu que s’ha decretatun mes “en senyal de dol.”

I els del poble del costaten saber-ne el resultatels dóna “de molt bon gratel seu més joiós condol.”

Molt agraïts han quedatamb l’apòstol Sant Mateuper la seva intervenciócontra de l’abocador,QUE NO ES FA, GRÀCIES A DÉU.!!!

Isbato

Page 19: MesaMes abril 2013

19

Page 20: MesaMes abril 2013

20

C/ Salvador Vancell, 3408260 SÚRIA Tel. 93 868 23 64