Primeres Avantguardes

of 28 /28
Primeres Avantguardes

Transcript of Primeres Avantguardes

Page 2: Primeres Avantguardes

Primeres Avantguardes

Referents històrics

Inicis del segle XX: “Pau armada” i tensions internacionals pel domini colonial.1914-1918: Primera Guerra Mundial. Conseqüències:

-Relaxament moral i costums. Noves modes.-Nou paper de la dona-Nou mapa europeu: cauen els grans imperis, nous estats i fronteres.-Crisi demogràfica, econòmica i social.-Naixement de l’URSS (primer estat socialista).-Nova potència mundial: EE.UU. “Feliços anys vint” i crac del 1929. Depressió.-Ascens del feixisme i el nazisme.-Esclat de la II Guerra Mundial (1939-1945).

http://www.xtec.cat/~mmoron/L'ARTdelsegleXXal'ESCOLA/Artistes/Artistes.htm

http://aprendersociales.blogspot.com/

Page 3: Primeres Avantguardes

Primeres AvantguardesEls grans centres artístics de la primera meitat de segle XX van ser aquells on

aparegueren els nomenats “ismes” o tendències que configuraren les Primeres Avantguardes. Els llocs principals foren França (París), Alemanya, Àustria, Rússia, Suïssa, Holanda, i més tard, Nova York.

Aquestes van ser:

• 1905: Fauvisme i Expressionisme.• 1907: Cubisme.• 1909: Futurisme.• 1910: Abstracció.• 1916: Dadaisme.• 1924: Surrealisme.

Maurice de Vlaminck: Restaurant en Marly-Le-Roi, 1905

Page 4: Primeres Avantguardes

Característiques generals

Avant-garde (destacament militar avançat, en francès. Polítiques i moviments culturals progressistes). Designa principalment tots els moviments creatius apareguts entre 1905 i 1945.

- Qüestionaven tot el que era tradicional i acadèmic, cercant la provocació sistemàtica mitjançant l’experimentació artística constant.

- Són la negació i destrucció de l’art tradicional, cerquen la novetat, l’originalitat i la polèmica.

- Llibertat de composició i interpretació, sovint sense paràmetres ni referències anteriors.

- Innovació de gèneres, formats, materials i estils artístics.

- Escultura i pintura foren els principals camps d’experimentació artística.

Page 5: Primeres Avantguardes

Fauves (Fauvisme)

És el primer corrent d'avantguarda que va trencar amb la tradició. També és unmoviment de síntesi, ja que conserva elements del segle XIX, de l’impressionisme, postimpressionisme i simbolisme. Sorgí com una reacció contra l’impressionisme a favor del color i de l’objecte, que s’havien reduït a tonalitats lluminoses.S’inicia al Saló de Tardor (Salon d’Automne) celebrat a París l’any 1905

S’exposaren en una mateixa sala les obres d’un grup de pintors que utilitzaven colors violents i arbitraris, mentre que al mig de la sala hi havia una escultura de caire classicista

El crític Louis Vauxcelles en veure-ho va dir: «Donatello parmi les Fauves!»

Henri Matisse André Derain Maurice Vlaminck Albert Marquet Raoul Dufy Georges Braque

Page 6: Primeres Avantguardes

El FauvismeCaracterístiques:• No imitació: fuig de representar la realitat tal qual és.• El color torna a ser la base dels quadres. S’usa de forma apassionada. - El color és l’autèntic protagonista, mai supeditat al que es representa. - El color s’independitza de l’objecte (cavalls verds, arbres vermells) - El color s’aplica en taques planes i extenses. Grans superfícies acolorides,

simples, lluminoses. - Pinzellades soltes i vigoroses, de taques. - Llum i ombra són obtingudes per contrastos de colors. Mai taques fosques o

negres.c) La forma, o sigui, l’objecte, se simplifica. Es pinten objectes quotidians,

espais interiors, paisatges, natures mortes, retrats... Els objectes es modifiquen amb el color.d) La línia recupera la seva energia. Traços grossos i nítids.e) No profunditat: composicions que tendeixen a un pla únic, com Gauguin.

Efectes de relleu en els objectes per degradacions de tonalitats.f) Expressionisme: colors i objectes es representen en funció d’un sentiment, un

desig d’expressar alguna cosa interior, per tant es modifiquen, no es veuen com en la realitat.

g) S’utilitzen sanefes o ziga-zagues per decorar els quadres.

Page 7: Primeres Avantguardes

Retrat de Matisse André Derain 1905

Barques, Collioure André Derain

1905

Tàmesi André Derain 1905

André Derain fou un altre pintor fauvista

Page 8: Primeres Avantguardes

Les màscares africanes són important per la seva innocència, la seva ingenuïtat i la seva puresa de formes

L’art negre africà influí en els fauvistes i altres avantguardes

Page 9: Primeres Avantguardes

Gustave Moreau «No s’ha de copiar, sinó que s’ha de retenir tot el que constitueix un llenguatge essencial dels mestres del passat, per més tard expressar-ho».

Entre 1901 i 1905 hi hagué a París una sèrie d’exposicions retrospectives de Van Gogh i Gauguin

I les exposicions retrospectives de Van Gogh i Gauguin

El color i la pinzellada expressiva de Van Gogh i, l’estètica decorativista i el color pur de Gauguin són punt de partida pels fauvistes

Page 10: Primeres Avantguardes

L’expressionismeA Alemanya el gran desenvolupament industrial de finals del segle XIX va produir una gran deshumanització social. El règim que governava era militarista i autoritari. Tot plegat va crear un estat d’ànim tens i angoixant que es reflecteix en la pintura expressionista. Aquesta vol expressar el descontentament social, l’angoixa i la desesperança individual.

L’obra d’art expressionista va ser l’expressió d’una realitat viva: la por, la misèria del proletariat, la desesperació davant la immobilitat de les estructures socials, l'angoixa de l’existència... Tot el que és advers de la vida, i la soledat interior, es reflecteix en aquestes obres.

El punt de partida d’aquest moviment va ser el pintor noruec Edvard Munch i la seva obra El crit, com a exemple de l’emoció que s’havia introduït en l’obra d’art. Va ser més tard, cap a l’any 1905, quan un grup de pintors alemanys van voler donar a la pintura un contingut revolucionari.

Page 11: Primeres Avantguardes

Característiques de l’expressionisme:

1. Temes: intenten representar els problemes socials i col·lectius de la societat en que viuen. Reivindiquen també nous temes (eròtics...) perquè busquen la llibertat total de l’individu, expressant també el món interior d’aquest, les seves angoixes, les seves pors...

Destaca la temàtica de crítica social: condemnen la industrialització per la seva deshumanització i falta de creativitat. Tracten amb ironia les classes altes, estudien els personatges del carrer, successos de la vida quotidiana... Escenes de la ciutat...

Ernst Ludwing Kirchner

Page 12: Primeres Avantguardes

Ernst Ludwing Kirchner

2. Formes: no pinten les coses que els envolten, sinó les que ells senten en el seu interior, per això les imatges són esquemàtiques, com caricatures. Redueixen la figura humana a elements simples (simplicitat, esquematisme)

Exageren els elements lineals (geometria molt marcada, triangles molt aguts...) Violència expressiva, exageració de línies.

Tenen dues tendències expressives, inspirades en:

- L’art gòtic - L’art negre africà (talles de fusta).

3. Els colors són forts i violents. Predilecció pels fons foscos. Usen el negre.

Page 13: Primeres Avantguardes

Die Brücke

Ernst Ludwig Kirchner

Entre els anys 1893 i 1895, Munch s’instal·la a Berlín, on influencià enormement els pintors expressionistes (Die Brücke).

Page 14: Primeres Avantguardes

L’expressionisme va tenir a Alemanya dos nuclis força diferents entre si

Die Brücke (El pont)Dresde i Berlín, 1905

CombatiusImpulsos primarisColors violentsFigura humanaValoren més el contingut que la formaNo abandonen la figuració.

Representants:

KirchnerRotluffHeckelNolde

Der Blaue Reiter (El Genet Blau) Munich, 1911

PoèticsRefinament intel·lectualColor harmònicDiferents temàtiquesCombinació harmònica de les formes

Evolucionen cap a l’abstracció

Representants:

KandinskyMarkMacke

Emil Nolde Maskenstilleben (Masks Still Life, 1911

Page 15: Primeres Avantguardes

Nova objectivitat

El 1920 apareix la tercera etapa de l’expressionisme, tot i no ser un grup, ja que cada artista tenia les seves pròpies característiques. En comú tenien l’ús del detall meticulós per expressar amb una realitat figurativa àcida, la solitud i l’angoixa de les persones de la postguerra, amb clara voluntat de denúncia. Destacaren Otto Dix i Max Beckmann

Otto Dix: Triumph of Death, 1934 Max Beckmann: La nit, 1919

Page 16: Primeres Avantguardes

Un altre focus de l’expressionisme va ser a Viena, on destacaren Egon Schiele i Oskar Kokoschka.

Oskar Kokoschka: Doble retrat, 1913

Egon Schiele, Self-portrait, 1912

Page 17: Primeres Avantguardes

Cubisme La seva aparició va lligada a l’obra:

Picasso la pintà l’any 1907 i representa una escena del bordell del carrer d'Avinyó. Per alguns suposa el naixement del cubisme Abandonà tots els convencionalismes pictòrics: el modelat, la profunditat i l’espai i les figures s’aplanen, fonent-se.Els rostres sintetitzen la visió frontal i lateral.El punt de vista ja no és únic i immòbil, com a la pintura tradicional, sinó que els punts de vista es multipliquen.

Les demoiselles d'Avignon

Page 18: Primeres Avantguardes

CubismeEl precursor del moviment va ser Paul Cézanne i la influència de les cultures primitives. La principal característica és la fragmentació geomètrica de l’espai i la configuració de la figura en plans interrelacionalts. Així tenim la visió simultània del mateix objecte i desapareix la perspectiva única.Temes: retrats i objectes quotidians dipositats damunt de taules.Hi ha dues fases principals:

Cubisme analític (1907-1911)L’objecte s’analitza i es desfà i el color es redueix, s’apaga i s’utilitza la gamma de grisos, blaus, ocres, beixos, i verdosos.

Cubisme sintètic (1911-1914) El pintor substitueix els

petits fragments per plans més amplis i la gamma de colors es fa més

ricaNo analitzen tant l’objecte, sinó que trien el més significatiu de cadascun.

Apliquen el collage.

Page 19: Primeres Avantguardes

Guillaume Apollinaire crític, poeta, col·leccionista i promotor de les avantguardes

G. Braque Paisatges de l’Estaque

1907

Personalitats destacades del moviment:

Henry Khanweiler galerista i negociant que tingué l'astúcia, arriscada, d’adquirir les obres, de Braque i Picasso, a mesura que s'anaven realitzant

Picasso. Retrat de Henry Khanweiler. 1910

Paul Cézanne L'any 1907 es celebra una gran exposició retrospectiva de l'obra d’aquest artista i causà un gran impacte en els ambients artístics i en Braque

Cubisme

Juan Gris: Ampollad'Anís el Mono

(1914)

Page 20: Primeres Avantguardes

Futurisme Apareix a París amb Filippo T. Marinetti el 1909. Volia trencar amb el passat i exaltar la tecnologia, la màquina i la modernitat. Busquen reproduir la sensació de moviment, de canvi i transformació, per tant, de progrés. Apareix el Simultaneisme, la repetició d’imatges superposades, amb colors vius i molt variats.

Giacomo Balla, Velocità d’automobile, 1913 Humberto Boccioni: Formes Úniques de Continuidad en l’espai (1913).

Page 21: Primeres Avantguardes

Pintura metafísica

Deriva del Futurisme. Sorgeix el 1914. Representa una realitat inquietant, amb representacions fantàstiques i espais inventats, volent mostrar el que oculten els nostres pensaments.

De Chirico: Love song (19149 i The Disquieting Muses (1916).

Page 22: Primeres Avantguardes

DadaismeEl Dada o Dadaisme va ser un moviment antiart sorgit en Zurich (Suïssa) en 1916, als famós cabaret Voltaire, quan tota Europa estava en guerra. La paraula "dada" va ser trobada per Tzará al obrir a l'atzar un diccionari, i segons les seves pròpies declaracions, no té cap significat.Es va caracteritzar per gestos i manifestacions provocadores en les quals els artistes pretenien destruir totes les convencions pel que fa a l'art, creant una espècie d’antiart on es lluita contra tot el preestablert, l'art ha de ser un acte de rebel·lia.Dada es presenta com una ideologia total, com una forma de viure i com un rebuig absolut de tota tradició o esquema anterior. El moviment dadaista és un moviment antiartístic, antiliterari i antipoètic perquè qüestionen l'existència de l'art, la literatura i la poesia. Destacaren: Marcel Duchamp, Francis Picabia, Jean Arp, Max Ernst i Kurt Schwitters.

Marcel Duchamp: L.H.O.O.Q, 1919 i

La font, 1917.

Page 23: Primeres Avantguardes

Abstracció

Considerat el moviment més trencador del segle XX. L’inicià Wassily Kandinsky cap el 1910. Abandonà la figuració per influir en l’ànima de l’espectador a través de la forma i el color, com veurem en estudiar-lo.

Altres corrents abstractes van ser: el Constructivisme (1913), el Suprematisme (1915) russos i el Neoplasticisme holandès (1917), el qual, aquest últim, també analitzarem en estudiar Piet Mondrian.

http://www.artehistoria.jcyl.es/arte/contextos/5447.htm

Page 24: Primeres Avantguardes

Cartel de El Lissitsky 'Golpear los blancos con la cuña roja'

Vladimir Tatlin: "Monument a la III Internacional" (1919). Maqueta

El constructivisme rus insistia en la funció utilitària de l’art, i el suprematisme fou el vehicle de les idees espirituals de Kasimir Malevich.

Page 25: Primeres Avantguardes

SURREALISME

El Surrealisme apareix el 1924 amb el primer manifest surrealista elaborat per André Breton (escriptor i ideòleg del grup). Aquest donà la definició:

“Surrealisme, nom masculí, pur automatisme psíquic pel qual s’intenta expressar verbalment o per escrit l’autèntica funció del pensament. Pensament dictat en absència de tot control exercit per la raó i al marge de tota preocupació moral o estètica”

El 1930 Bretón elaborà un segon manifest. Aquest moviment també s’anomenà Superrealisme, ja que Bretón va dir:

“Crec en l’encontre futur d’aquells dos estats, tan contradictoris en aparença, com són el somni i la realitat, en una espècie de realitat absoluta, de superrealitat”

Context històric:

Neix al període d’entreguerres, a partir de les teories de Freud: una persona té el món del conscient que el controla, però el món del subconscient existeix sense el control de la persona. Els surrealistes intenten pintar aquest món dels somnis. Per als surrealistes la paraula discorre tant de pressa com les imaginacions i les associacions verbals automàtiques, idea que podia servir per a la creació artística.

Page 26: Primeres Avantguardes

Teories de BretonAUTOMATISME

• Coneixement de la Psicoanàlisi de Sigmund Freud. El 10 octubre de 1921 visita a Freud a casa seva.

• La teoria psicoanalítica es basa en l’associació lliure d’idees i defensa l’AUTOMATISME.

• Breton ja havia tingut ocasió d’experimentar amb tècniques derivades de les investigacions de Freud quan treballava

d’auxiliar en un hospital, durant la Primera Guerra Mundial. • Practica a partir de 1921 l’AUTOMATISME (sessions d’escriptura automàtica) i escriu “ELS CAMPS MAGNÈTICS”.

SOMNI

• Coneixement de “La interpretació dels somnis” de Freud, publicat l’any 1900

• Importància del somni per evadir-se de la raó.

El gust estètic de Sigmund Freud era molt tradicional: Freud mai no acceptà l’obra dels artistes surrealistes, només li interessà una mica la pintura de Salvador Dalí, que el visità a Londres durant la Segona Guerra Mundial.

Page 27: Primeres Avantguardes

Característiques dels Surrealisme

-Influència de les teories psdicoanalítiques de Freud: importància de l’inconscient, rebuig de la omnipotència de la raó, cert nihilisme. Es produeix un cert conreu del tema eròtic en les dimensions del sexe.

-Propugnaven un esteticisme involuntari basat en l’automatisme, en el grafisme instintiu, en el qual la mà no es deixa conduir per cap dictat del pensament. Es busca representar el fet psíquic elemental i pur.

-Trenquen amb les convencions socials, fan grans excentricitats... Les típiques dites de Dalí són exemple de l’automatisme irracional.

-Pinten formes allargades, espais buits i opressius, metamorfosis, etc. Trets que es troben molt clars en certes obres de Dalí.

-Principals pintors: Dalí, Miró, René Magritte, André Masson, Max Ernst, Yves Tanguy, Marc Chagall.

Automatisme: Tècnica d’escriptura i de pintura surrealista. Es deixa la ment en blanc i que la mà traci gargots i línies espontànies, sense guiar-la, cercant després formes que suggereixin elements reconeixibles. Se suprimeix el control conscient de la ment i tota preocupació estètica i moral, fent aflorar l’inconscient i els elements psíquics que constitueixen la realitat més profunda de l’ésser humà.

Page 28: Primeres Avantguardes

L’escola de París

Són una sèrie d’artistes que sense pertànyer a cap avantguarda tenen una gran personalitat, fet que permet parlar d’individualitats. Hi destacà Amadeu Modigliani, influït per l’art primitiu africà en les seves escultures, mentre que les seves pintures es caracteritzen per l’us del cànon allargat.

Amedeo ModiglianiUn ajagut, 1917 i Alice, 1915