Dossier de Premsa FMA 2011

23
DOSSIER DE PREMSA 20a FESTA MAJOR ALTERNATIVA DE MANRESA DEL 20 AL 28 D‟AGOST DE 2011

description

Dossier de Premsa de la Festa Major Alternativa 2011

Transcript of Dossier de Premsa FMA 2011

DOSSIER DE PREMSA

20a FESTA MAJOR ALTERNATIVA

DE MANRESA

DEL 20 AL 28 D‟AGOST DE 2011

PROGRAMACIÓ FESTA MAJOR ALTERNATIVA 2011

20 anys d’autogestió!

Dissabte 20 A les 16h a la plaça Gispert: Cercatasques inaugural amb bicicleta musical, actuacions de l‟Alternativa Cultural i xaranga la Chomba. Durant la primera part del recorregut es recomana dur barret, camisa i mocador. A les 00h a la plaça de la Música: Fi de festa amb Street Cookers i Dj Lou. Dimecres 24 a les 21h plaça Gispert Sopar popular (a càrrec de la cooperativa de consum responsable l‟Almàixera) Pregó, vídeo: 20 anys d‟FMA Concurs de caminars estúpids (homenatge a Monty Python) La Portàtil FM (folk festiu, Catalunya)

Dijous 25 a les 22h a la plaça Puigmercadal Damià Olivella (cançó d‟autor, Manresa) Canvi de Canvis (a càrrec de la cia. de dansa Al Balcó) The Radio Clash (homenatge a The Clash) Remendaos (rumba, St. Joan de Vilatorrada)

Divendres 26 a les 22h a la plaça Puigmercadal E-Bastards (drum&bass/electro, Manresa) La Revenge (hip hop, Barcelona) Demostració castelltera (a càrrec de la colla castellera Tirallongues) Eina (rock, punk i electrònica, Vilafranca del Penedès)

Dissabte 27 a les 22.00h a la plaça Puigmercadal Vermella Directa (punk rock, Manresa) De Mar i de Taberna (a càrrec de l‟Esbart Manresà de l‟ACB) The Lizards (punk rock/hard rock, Bcn) La Thorpe Brass (ska/latin soul, Tarragona Sessió petarda (amb Dj Johnny Fever i PD OL!, Manresa)

Diumenge 28 a les 22.00h a la plaça Puigmercadal Chill Out (crossover, Bages) crema de la falla (amb tabalada) demostració bastonera (CBA Manrússia Van del Pal) KOP (metal, Catalunya) El Belda i el conjunt Badabadoc (per jamaicanes, Catalunya) Dj Faroff (video mashups, EUA/Brasil)

Dilluns 29 a les 18.00 a l’Ateneu Popular Ca la Samsona Cercatasques de clausura amb La Vallesana

PROGRAMACIÓ FESTA MAJOR ALTERNATIVA

INFANTIL 2011

Divendres 26 d’agost a les 18h a la plaça de la Música 17.30h - Cercavila (Plaça St.Domènec --- Plaça de la Música)

Cercavila amb tabalers infantils i l'alternativa cultural de l'Ateneu la Sèquia amb la seva Guita de només pocs mesos de vida.

18.00h - Taller de modelatge, a càrrec de l'escultor Francesc Such 19.30h - Contes del món de les germanes Baldufa, de Tanaka Teatre

Dissabte 27 d'Agost a les 11.30h a la Plaça Fius i Palà 11.30h - Esmorzar popular per petits i grans 12.00h - Espectacle d'animació sorpresa 13.00h - Ball d'escuma, a càrrec de Cia.Sapastre 14.00h - Vermut popular per a petits i grans (Plaça d'Anselm Clavé)

PROGRAMACIÓ FESTA MAJOR ALTERNATIVA

XERRADES 2011

Dilluns 22 d’agost a les 20h al local de l’Almàixera (C/ Verge del l‟Alba, 4, baixos) “Arran de terra: indicadors participatius de sobirania alimentària a Catalunya”; a càrrec de Rosa Binimelis, membre d‟ASAC! (Aliança per la Sobirania Alimentària dels pobles – Catalunya). I presentació del projecte Ecoxarxa del Bages, comunitat d‟intercanvi de béns i serveis, a càrrec d‟Esteve Badia.

Dimarts 23 d’agost a les 20h a l’Ateneu Popular la Séquia “La banca ètica”, a càrrec d‟un membre de Fiare

PROGRAMACIÓ FESTA MAJOR ALTERNATIVA

ALTRES ACTES 2011

Divendres 26 d’agost a les 21.30h a la plaça Puigmercadal “Pedalada nocturna reivindicativa”. Ho organitza: Manresa amb bici

Dissabte 3 de setembre “Concurs de vídeo ràpid”. A les 21.30h: Projeccions a l‟Ateneu Ca la Samsona (c/ Sant Bartomeu, 12, baixos). El tema serà proposat al matí i els participants tindran fins al vespre per realitzar-lo. Es poden enregistrar des de càmera pro fins a telèfon mòbil, tot s’hi val. Bases del concurs a:www.cineclubmanresa.cat. Ho organitza: Cineclub Manresa

Diumenge 18 de setembre Triatló del Porró

FMA: Si no fos perquè la idea era bona…

Si no fos perquè a la festa major de l‟any anterior hi havia hagut un espetec de bufetades i

diversos detinguts, segurament l‟Ajuntament no s‟hauria espantat i hauria mirat d‟impedir la

primera Festa Major Alternativa, a la plaça Europa, l‟any 1992 i sense permisos de cap

mena.

I si no fos perquè hi havia companys tancats a les presons espanyoles o refugiats en

territori de la República (el Pere, el Sebas, el Marcel·lí, l‟Esteve, el Jordi i el David) tampoc

s‟haurien organitzat les campanyes del No hi som tots, embrió del que va acabar sent la

Festa Major Alternativa, l‟FMA.

I si no fos perquè a Manresa hi havia, i encara hi són, ferms defensors de la revolució

cubana agrupats en el Casal d‟Amistat amb aquesta illa, potser tampoc s‟hauria portat mai

a la pràctica el què només hauria estat una altra de les moltes bones idees que no van

sortir mai de la barra de l‟Ateneu Popular la Seca.

I si no fos perquè des del primer dia en aquesta comarca hi ha hagut grups de música

disposats a tocar rebent a canvi poca cosa més que la satisfacció de participar en festes

com aquesta, segurament tampoc res d‟això hagués estat possible.

I si no fos perquè el regidor de joventut d‟aleshores va voler enviar-nos a baix, a la plaça

Puigmercadal, pensant que allà passaríem desapercebuts, segurament l‟FMA no hagués

crescut com ho ha fet ni hauríem arribat a les 20 edicions, vint!

I si no fos per la col·laboració de la SHARP, de Maulets, de l‟Assemblea Antimilitarista del

Bages, de l‟Estaca, de l‟Alzina, del Club de futbol Barri Antic, de Propaganda pel fet, dels

CSPC, les Dones Inquietes, dels Fora Dubtes, de Xàldiga, de Na Bastardes, de la PUA,

del CP La Fadulla i de tantes altres entitats d‟aquesta ciutat, i dels centenars de persones

que hi han donat un cop de mà, tampoc no hauríem pogut mantenir viva durant tants anys

aquella bona idea.

Que quina era la idea? Una Festa Major al carrer, gratuïta, reivindicativa, alternativa i

autogestionada. I és que es tracta d‟això, d‟autogestió, de no esperar que ningú ho faci per

nosaltres, d‟organitzar-nos per decidir plegats com volem viure, treballar o divertir-nos.

L‟FMA: una Festa Major sense subvencions ni inversors que se n‟omplin les butxaques, i

sense espectadors, perquè aquí no s‟hi ve a mirar, s‟hi ve a participar. Quedem a la plaça!

LA PORTÀTIL FM

La Portàtil FM és un conjunt d‟arrel tradicional caracteritzat per la seva versatilitat, per l‟acordió diatònic negre, pel virtuosisme de la seva flauta travessera i per la base contundent d‟un contrabaix. La seva proposta basa el seu atractiu en una capacitat poc usual de comunicació amb el públic, al qual incita a ballar les més oblidades danses populars. Ells ensenyen l‟essència d‟aquestes danses; el públic rep el misstge i es posa a ballar.

WEB

DAMIÀ OLIVELLA

Després de recórrer els més importants escenaris de Catalunya, Damià Olivella torna a casa per interpretar les cançons que formen part del seu darrer treball 'Ara' i algunes peces noves que formaran part del següent àlbum que començarà a enregistrar aquest estiu. Al concert de dijous de la 20a Festa Major Alternativa, vindrà acompanyat amb una banda de luxe: Xevi Camp a la bateria, Joan Miranda als teclats, i Jordi Blanes 'Petit' al baix i als cors.

WEB

CANVI DE CANVIS (Companyia de dansa Al Balcó) A la Plaça Puigmercadal Disciplina: Dansa Contemporània Coreografia: Col·lectiva Música: diversos compositors. Des de petites vinculades al món de la dansa i les arts del moviment, el seu pas pel Grup Estable de Dansa de la Universitat Autònoma de Barcelona, dirigit per Carles Salas, va ser el primer nexe d‟unió de les ballarines. Així s‟ajunten l‟any 2008 per donar a conèixer les seves inquietuds creatives mitjançant la dansa. Canvi de canvis és una peça fruit d‟aquest treball. Les components de la Cia. Al Balcó utilitzen la dansa per a expressar les seves inquietuds i compartir-les amb els espectadors i estan interessades en la reapropiació de l‟espai públic, on es creen situacions inesperades i desapareix l‟espai sagrat de l‟escenari, fent que espectadores i intèrprets comparteixin el mateix espai. http://www.youtube.com/watch?v=7I43kH-LHsk

THE RADIO CLASH

The Radio Clash és un projecte que feia molt de temps que rodava pel cap als seus components, i el projecte no era altre que homenatjar els seus ademirats The Clash. Anys d‟idees, de ganes, un constant voler fer, sempre limitat per la impossibilitat de dur-ho a terme, bé per falta de temps, per la disponibilitat de les seves respectives bandes (Disidencia, Obrint Pas), per manca de recursos, per traves institucionals o bé per solucions inviables o poc atractives. Ara, després d‟una dècada de voler i no poder, han decidit tornar al “fes-t‟ho tu mateix” com a via per tal que The Radio Clash vegi la llum. Autogestió i autoproducció per un projecte que, d‟altra manera, els hauria continuat rodant pel cap. En un principi, la finalitat no era altra que enregistrar el primer disc d‟estudi (a manera d‟homenatge) de la banda més polititzada de l‟explosió punk del 77 i que més ha influït en la seva carrera. Al final, però, tot deixant-se portar per l‟evident fanatisme clasher, van decidir fer una banda i portar el projecte als escenaris; amb la maquinària ja en marxa, tot apunta que també continuaran homenatjant els The Clash en els seus successius discs. Cal dir que no és una idea que pretenguin apropiar-se, ja que altres van dur a terme projectes molt similars a principis dels 90, com va ser el cas de La Fúria, de qui s‟han pres la llibertat de readaptar algun dels textos. No volen tenir la patent ni ser els únics sinó que tant de bo que, en un futur, molts altres duguin a terme treballs semblants.

The Radio Clash són: Txus, baix i veus; Ximo Tomàs “Maki”, batería; Ori i Juanan, guitarres; i Óscar Martínez, tècnic de so.

WEB

REMENDAOS

Remendaos primera etapa: una década Remendaos neix a Sant Joan de Vilatorrada (Bages) el 1997. Durant una dècada deixa emprenta amb el seu estil propi fusionant la rumba amb altres estils, editant 3 discos i girant per tota la península. El grup inicial el formaren Antonio Borjas “el Remendao” (guitarra i veu), i els seus dos cosins, els germans Joan Garcia Borjas (percussionista) i Sergi Garcia Borjas “Bassman”(baix elèctric). Aviat conegueren a Raül Benéitez (flauta travessera) i Eli Bautista (veus), que van formar part del grup durant molts anys i amb qui van editar la seva primera maqueta l‟any 2002, el seu primer disc Carrera a la luna (2003, Divucsa) i Los Mandamientos de Gallape (2006, Mass Records). Conjuntament van girar intensament i van viure escenariscom la “Semana grande” (Donostia), Festichan (Vigo), Mercat de la música viva (Vic), “Fiestas de la ascensión” (Santiago de Compostela), “Fiestas de juventud” (Córdova) i Fira d‟arrel tradicional (Manresa) entre d‟altres, i comparteixen escenaris i gresques amb artistes com Estopa, Muchachito Bombo infierno, Melendi, Kiko Veneno, Ojos de Brujo, Macaco, Mártires del Compás i Delinqüentes entre molts d‟altres. Aquests dos últims col·laborant a “Los Mandamientos de Gallape”. Remendaos i Chico Ocaña: 3 anys de complicitat La trajectoria de remendaos topa el 2007 amb la de Chico Ocaña, creador de la mítica banda “Mártires del compás”. Amb la garantia de la formació de Remendaos, com a músics i compositors, s‟uneixen amb Chico per crear el que seria el primer disc en solitari del cantant andalús “ Canciones de mesa camilla” (2010, EMI Music). Una extensa gira que va recòrrer indrets com els Concerts de Ràdio3, “La casa encendida” (Madrid), Sala Village (Dublín), el “Palacio de Vista alegre”, el Vinyarock, el Festival de Blues de Cerdanyola, Entresures,... Remendaos avui: RESET Els de Sant Joan de Vilatorrada han tornat als seus orígens i durant la tardor del 2010 van estar creant el seu nou treball que presenten al Gener de 2011. El nou disc RESET està format per 10 cançons amb una gran varietat musical, en el qual, tornen a la seva base de guitarra, “cajón” i baix elèctric, però amb una àmplia varietat de sons que neixen de les col·laboracions de diferents instruments que han injectat amicsmúsics del grup. Remendaos col.laboracions destacades i premis En la història del grup destaquem col·laboracions dels seus membres en diferents projectes musicals així com algun premi de composició: Remix de la cançó“69 in the night”de DJ Jay-J que va editar la companyia Bubble soul i que es va escoltar en diferents emisores des del Japó fins a llatinoamèrica, o la cançó Te diré d‟Antonio “el Remendao” amb Afromento que va permètrer al líder de la banda presentar-la en el festival Amsterdam Dance Event. El grup també col·labora en la cançó de Manresa (M‟apunto a tu), una cançó que va ser creada per fomentar el civisme de la ciutat. Antonio també ha col·laborat en el disc d‟Strombers (Blu), en l‟últim disc de Brams (Energia), La principal de la Nit de Marcel Casellas, amb Fransesc Ribera “Titot” en Guillem de Berguedà i

conjuntament amb Joan García en el disc de Sherpah (Caravana B). Recentment Joan ha col·laborat també en el disc d‟homenatge a Martí i Pol amb el grup Avel·lina. Cal esmentar també el premi a la millor versió d‟Ovidi Montllor organitzat a Manresa amb la cançó “Serà un dia que durarà anys” pel col·lectiu Desvalls i la Casa de la música de tocant-la en directe i compartint escenari amb Feliu Toti Soler.

WEB

E-BASTARDS

e-Bastards és un grup de música electrònica que es nodreix de diferents estils per crear un directe únic, diferent i molt potent que ben segur no deixarà indiferent a ningú. Creacions pròpies, mashups en directe i col.laboracions de diferents artistes en el seu repertori, aporten un gran dinamisme, força i varietat al seu show; i tot això guarnit per un espectacle visual amb gran presència plàstica. Electrònica orgànica, concepte de grup de rock, enfocat a ritmes urbans com el drum&bass, electro, reggae, dubstep hip hop i dub, així com l‟energia dels directes, són els seus trets d‟identitat. e-Bastards són: Dj J.U.C.A.: discjockey brasiler amb més de 20 anys d‟experiència als plats, habilidós scratcher i, des de fa uns anys, convertit també en un carismàtic vocalista (a e-Bastards assumeix tots dos rols). Kevin Urbaneja: gran bateria i percussionista, experimentat en bandes de rock, funky i metal. El seu talent i tècnica d‟execució són vitals per al seu so i per a a cohesió dels elements dels seus temes. Jordi Ponce (DjShade): productor de música electrònica, Dj i instrumentista de baix, guitarra i teclats amb e-Bastards. L‟electrònica va suposar un punt d‟inflexió i evolució dels estils musicals que sempre l‟havien fascinat. Marc Canal: experimentat tècnic de visuals, ha treballat amb grans bandes del nostre país i ofereix tot el seu talent i creatitvitat en l‟espectacle visual d‟eBastards, element indispensable dels seus directes.

WEB

LA REVENGE

Fruit de la unió de dos de les femcees més actives de l‟escena estatal neix La Revenge, amb centre d‟operacions a Barcelona i perspectives de convertir-se en tot un referent. El camí recorregut de manera independent per part dels components d‟aquesta nova formació -Mai (emcee), Widi (emcee) i Dj Dbeam als plats-, otorga a La Revenge un gran avantatge: comptar d‟avantmà amb el respecte de públic i crítica. La intenció en aquesta nova etapa és que la suma d‟habilitats i estils, unida al treball seriós i la màxima implicació, doni com a resultat una formació sòlida capaç d‟oferir un directe contundent i un treball d‟estudi memorable. La Revenge porta mesos en marxa i aviat començarà a donar els primers fruits. La primera parada serà la publicació online i gratuïta d‟un EP, que té com a finalitat donar a conèixer al màxim nombre de persones el naixement d‟aquest nou projecte conjunt. Per ajuda a difondre el projecte i anar aplanant el terreny de cara a la publicació física de l‟LP debut, a més de l‟EP previ, s‟editaran tres vídeoclips de la banda. De cara a 2011 i sense deixar els escenaris, el grup s‟embarcarà en l‟enregistrament de l‟LP debut, per al qual guarda les seves millors cartes i amb el qual pretén fer trontollar l‟escena. “El nostre compromís amb el hip hop és ser fidel a la seva essència” La Revenge crew

WEB

EINA

LLUÍS GENDRAU En una nació sense Estat, la cultura és el ministeri de la defensa. Amb la cultura es reivindica i protegeix la identitat i la llibertat. I com que „la llibertat és una llibreria‟, que deia el poeta Joan Margarit, també la llibertat és una discoteca, plena de discos i repleta de cançons. Cançons que són de qui les treballa, cadascú esmolant ben bé l‟Eina, i que serveixen per defensar la terra i la consciència. Cap silenci no pot dallar l‟esclat de l‟alba Eina s‟han inspirat en la doctrina marxista de Lenin per al seu segon disc conceptual, L‟Estat i la Revolució. Un àlbum que comença parlant de política i rock, per deixar clar que no hi ha rock sense política, ni poesia sense política, ni periodisme sense política. El simple compromís amb la música ja és una presa de posició amb la cultura i amb la societat. Som el que volem ser, i cap vent no pot tórcer la voluntat tenaç que en nosaltres perdura Recollint l‟essència dels Inadaptats, on la comunicació, la imatge, el missatge i la música eren un tot, Eina ha elaborat un nous discurs a base de rock, punk i electrònica fonamentat en els grans pensadors de la història. Des del xinès Sun Tzu, que va escriure L‟art de la guerra i ha estat una referència per a plantejar qualsevol estratègia, no només militar, fins a l‟activista i revolucionari rus Lenin, autor de L‟Estat i la revolució, que analitza el paper del proletariat en la transició cap a la revolució social. I el que compta és l‟esforç de cada dia compartit tenaçment amb els qui creuen que cada gest eixampla l‟esperança, que cap dia no es perd per als qui lluiten Eina proposa noves referències a cada nou lliurament, a partir de la trilogia idea, força i unió, aplicada a les aules, els camps i les fàbriques. Les cançons parlen de la necessitat del canvi, amb un disc urbà, que amb un llenguatge directe tracta de la manca d‟objectius vitals de la societat actual per fer remoure la consciència i sacsejar la realitat. El seu és un realisme històric que tradueix els sentiments de la gent a través d‟unes cançons d‟ara: des del context social a l‟univers personal dels homes i les dones. Tenim el cabàs penjat darrere la porta i a les mans el solc que hi va deixar l‟eina. Si comptem amb els dits, ens sobra temps; Si comptem amb diners ens manca feina. Però encara hem de viure i del llit estant, amb els ulls oberts, sentim com toca la sirena.

Les cançons d‟Eina no són pamflets de revolució, reclamen actitud i força. Assenyalen els que utilitzen les aparences per semblar honestos, quan en realitat volen fer passar la mentida per veritat. Són una càrrega d‟esperança per a les parelles joves, amb hipoteca i feina malpagada. Apunten a aprofitar l‟ocasió, i deixar de perdre el temps. I disparen contra els cadàvers que vaguen sense memòria.

Cridem qui som i que tothom ho escolti.

I, en acabat, que cadascú es vesteixi com bonament li plagui, i via fora, que tot està per fer i tot és possible. Si el poeta és un obrer i les seves poesies són del poble, Eina són uns proletaris bandautors i les seves cançons són de la gent. Si Martí i Pol és el poeta del poble, les cançons d‟Eina són de qui les canta! [versos extrets de diversos poemes de Miquel Martí i Pol] http://www.facebook.com/einappcc

http://eina-oficial.blogspot.com/

http://www.myspace.com/einappcc

VERMELLA DIRECTA

A mitjans del 2009 l'Arnau, en Raül i en Roger acabaven de dissoldre un grup de Streetpunk anomenat Justa Resposta. Com que no tenien ganes de deixar de fer música, van decidir crear alguna cosa nova. No van tardar a pujar al vaixell en DKO i en Txuan, de manera que el grup quedava ja format. I de la millor manera possible! Arnau a la bateria, Txuan a les veus, DKO amb guitarra solista, Raül amb la guitarra rítmica i Roger al baix. El grup evoluciona ràpid i comença a crear temes propis com: Una altre nit, on exposen les històries nocturnes dels bars i els carrers de la seva ciutat; o Patades als collons, que és una crida obsessivo-compulsiva d'algú a qui molesten la majoria de les coses que l'envolten. També tenen temps per adaptar temes d'altres bandes al català o directament fer covers de temes famosos del punk-rock mundial. Tot això els porta a realitzar uns quants concerts per Manresa i comarca. A l'Abril de 2011 i després de discutir-ho molt, troben un millor lloc per assajar i en el qual poden desenvolupar-se més lliurement. Això suposa un nou començament per Vermella Directa, ja que des d'aleshores han pogut fer nous i millors temes. Vés amb compte, perquè aquest grup té ganes d'ensenyar-te el seu Punk-Rock amb un punt de Metall, i fer que no l'oblidis fàcilment. Ja no cal que dubtis més! www.myspace.com/vermelladirecta www.facebook.com/vermelladirecta www.vermelladirecta.com (properament) [email protected]

WEB

ESBART MANRESÀ (l'Agrupació Cultural del Bages)

Presentant l‟espectacle: DE MAR I DE TAVERNA Coreografia de nova creació a partir de tres peces musicals del disc ACOBLATS creat pel grup d'havaneres Port Bó i la Cobla Montgrins. Un homenatge en forma de dansa a la gent de mar, a l'Empordà i a la Costa Brava. Recreació de l'ambient de taverna en qualsevol racó mariner de la nostra terra. Aires de xotis, de rumba i d'havanera, tres formes tradicionals de cantar, ballar i fer festa.

THE LIZARDS

The Lizards és un power trio de Barcelona format per la Carla (veu i guitarra) o la Maria (baix i cors) e 2007. Amb la posterior integració de Mary Katherine a la bateria, al cap de poc temps comencen a tocar per nombroses ciutats tant a nivell estatal com internacional. Totes tenen gran experiència en directe i provenen d‟altres formacions de rock barcelonines novaiorqueses com ara Travis Bickle, Voodoo, Rockets o Candy Ass. La banda es caracteritza pel seu potent so rocker, influït pel punk-rock i el hard-rock, que sens dubte fa les delícies de qualsevol fan de Mötorhead o Joan Jett. El 2010 fitxen pel segell Kaiowas Records i editen amb ells el seu primer disc: “Stalking the Prey" a principis de 2011. El disc, enregistrat a l‟Atlàntida, estudi de Barcelona a càrrec de Mario Patiño i Edgar Beltri, té com a resultat onze temes enèrgics i rockers, estribillos corejables i un contundent so que promet no deixar ningú indiferent. The Lizards han compartit escenari amb bandes de la talla de Cavalera Conspiracy, Murder Junkies, Astro-zombies, Zombina and the Skeletones o Flying Over entre altres, han realitzat a dia d‟avui mmés de 100 concerts i continuen programant noves dates per presentar el seu disc "Stalking the Prey" per tota la península i la resta d‟Europa. Actualment el lllangardaix Francesc (Gal) ocupa el lloc a la bateria i es disposen a anar a tot arreu, així que... mot de compte amb ells!

WEB

LA THORPE BRASS

La Thorpe Brass, banda originària de Tarragona, va començar a caminar el 1993 i va decidir dissoldre's ee 2004. Els 11 d'anys de recorregut van donar per a bastants concerts, un Lp i un Maxi-cd. El so de la Thorpe Brass és un ska amb tocs de soul i influències llatines. Sorprenent a tothom, el 2011 anuncien el seu retorn als escenaris i la reactivació d'una de les bandes més carismàtiques del panorama estatal i de l’Alternativa, en la qual tocaran per cinquena vegada.

LA THORPE BRASS va començar com a grup a Tarragona en 1993 amb el difícil propòsit de crear una big-band que fes sons llatins i soul però tenint l‟ska com riddim primordial. Després de gravar unes quantes maquetes i oferir centenars de concerts per tota la península van aconseguir llaurar-se una gran reputació i van rebre critiques especialment favorables de premsa, ràdio i mitjans especialitzats del reggae. La banda va entrar a l'estudi per capturar els seus primers 4 temes per un maxi-cd, “Today Is Hot” (1998).

Durant les contínues actuacions van continuar oferint noves composicions ja que la seva àmplia base de seguidors els demanava que gravessin. Així que, a finals de l'any 2000, La Thorpe Brass va tornar a l'estudi per gravar el seu primer llarga durada: “All Things Move” (originalment editat per Tony Trash i de seguida adquirit per Brixton Records). La publicació del disc va caure com una bomba i una vegada més els va portar tonelades de concerts així com una gira europea.“ALL THINGS MOVE” és un gran testimoniatge d'un dels combos d‟ska-boogaloo-soul més bojos que ha existit mai. Una orquestra completa amb una secció de vents sorprenent, profunds grooves de Hammond, congas llatines, melodies jazzy i veus soulful. Les seves influències llatines barrejades amb jazz i reggae, així com les extraordinàries i complexes composicions del seu front-man Peli Viader i la intensa execució de les peces durant l'enregistrament, fan que aquest sigui un àlbum incomparable amb altres realitzats per les habituals bandes de Latin-ska. Les lletres també són un component molt important incloent la critica social de "The Dead Men Walking" i "El Boogaloo Egoista" o tributs frikis a “John Wayne" o "Ji Jaga", només per esmentar alguns temes.

Per a tots els fans de la música negra “All Things Move” és un divertit i interessant tresor per descobrir i, per a aquells que van tenir l'oportunitat d'experimentar la Thorpe Brass en directe, és un recordatori del so d'una de les millors bandes de Latin-ska que han existit.

Hi havia plans de gravar un segon àlbum a Cuba, però a causa de certs desacords interns la banda va decidir dissoldre's l'any 2004. Sorprenent a tothom enguany han anunciat el seu retorn als escenaris i els tornarem a tenir a la Festa Major Alternativa, després d‟actuar en la 4a, 5a, 6a i 10a edicions.

CHILL OUT

Grup de rock bagenc amb membres d'Artés i Manresa format el 1993 i amb una trajectòria que va durar fins al 2001, amb més de 200 concerts. Influïts per grups com Rage Against the Machine, Primus, Red Hot Chili Pepepers i Faith No More, entre molts d'altres, tornen a l‟escenari de la Festa Major Alternativa, on van actuar els anys 1994 i 1999, per fer un revival després de 10 anys sense tocar junts. Membres: Enric bastardas (bateria) Gabriel Diaz (veu) Jordi Sànchez (guitarra) Lluís Riera (baix)

http://www.myspace.com/570797839

La Colla Bastonera Autogestionada

Manrússia Van del Pal (CBA MVDP)

La Colla Bastonera Autogestionada Manrússia Van del Pal (CBA MVDP) neix arran de la inquietud de diversos joves per apropar-nos al ball de bastons des d'una vessant lúdica i alhora reivindicativa. El mes d'abril de 2010 van presentar els primers balls de la colla a la Plaça Gispert en un acte acompanyat d'una botifarrada popular. Des d'aleshores, assagen cada dilluns a les 9 del vespre a l'Ateneu la Séquia. Els seus balls pretenen fomentar la cultura catalana i tenen una base tradicional però sempre amb un punt de creativitat i innovació, sobretot pel que fa al vestuari i als espais d'actuació. Fins a data d'avui han participat a l'aniversari de l'Ateneu La Séquia, a l'acte de suport als encausats pel toro d'Osborne al Bruc, al Cagatió de la Festa Major Alternativa Infantil i a la plaça de la Festa Major Alternativa. Compten també amb la col·laboració de grallers i tabalers de Manresa i d'altres pobles de la comarca que els acompanyen a les diferents actuacions, i afegeixen el toc musical als seus balls. Actualment, la colla està formada per unes 10 persones, amb voluntat d'ampliar-se. I un dels objectius principals de cara el curs vinent és sortir fora de Manresa a participar en trobades i actuacions.

WEB

EL BELDA i EL CONJUNT BADABADOC

Lo Mante, baixista de la Terra Ferma, el Marc Serrats, coànima de Xerramequ Tiquismiquis i guitarrista de Dijous Paella, i l'Eric Barrut, baterista militant del hard-bop i ex membre de la reraguarda de Dr Calypso, formen el conjunt Badabadoc. El Belda és un element, que canta i toca l'acordió, i l'heu pogut sentir amb Pomada, Mesclat o amb l'Ensaladilla So Insistent… Plegats refan a ritme caribeny els grans èxits de la nostra música. "L'Empordà" de Sopa de Cabra esdevé un ska saborós, "la Vall del Riu Vermell" un reggae eurovisiu, "La Catximba" d'Umpah-pah un contratemps petaner i el "S'ha acabat" dels Pets una rumba lacrimògena. Sabeu per què? Per fer un lluït ball!

WEB

KOP

KOP es va formar el 1998 amb membres provinents d´altres formacions de l´escena del metal y música alternativa que es desenvolupava a Catalunya. El Febrer de 1999, gravaven el seu primer cd, “Internacionalista” als estudis de Katarain, a Nafarroa, Euskal Herria. Produit per Kaki Arkarazo, guitarra de Negu Gorriak i masteritzat en els estudis Translab, a París, França. El seu primer treball va tenir una gran acollida, fet que va permetre a la banda fer una gira de presentació de més de 40 concerts per tot el territori estatal. A partir d‟aquest èxit que acompanyà a la banda des del seu inici, fou el que marcarà les propostes per sortir a actuar en països europeus, realitzant així una primera gira de cinc concerts per Holanda, Alemanya i Bèlgica. Arriba un nou i segon disc “Ofensiva”. A l‟hora que la banda segueix treballant en perfeccionar el seu directe, fet que els portarà a seleccionar minusiocament els 24 concerts que donà al llarg de l‟estat espanyol i una nova gira europea. A partir del Setembre de 2001, KOP queda en posició de Standby, tot i que va haver algunes ocasions en què la banda apareix en directe, totes elles multitudinàries. El 2007 es decideix realitzar un nou disc, “Nostrat”, mentre el seu cantant està a la presó complint la pena imputada des de l‟any 2001. Llargues col·laboracions son les que porten a la realització d‟aquest disc, Obrint Pas, Boikot, Lucir Fer Sapo, Berri Txarrak, Banda Bassotti, Revolta 21, Voltor, Tipuaixí, Pirat‟s Sound Sistema, ... i que serà presentat en dos concerts multitudinaris. Arriba el 2008 i després d´una reestructuració de la banda, KOP torna amb un nou projecte. Nous plans immediats i un seguit de noves actuacions que van veure la llum a partir del concert que va tenir lloc a la sala Apolo Barcelona el dia 9 de gener de 2009, esgotant les entrades en només deu dies i a més de tres setmanes del concert. Aquí comença tota la expectativa per part del grup de començar amb la nova gira de “sols el poble salva al poble”. A l‟Alternativa, repeteixen després del seu concert l‟any 1999. I és que KOP ha tornat i no pensa fer un pas enrere. www.KOP.cat