ESPIGOL OCTUBRE 2008

48
REVISTA MENSUAL GRATUÏTA www.revistaespigol.com Nº 29 / OCTUBRE 2008 BAIX PENEDÈS Unanimitat del Consell Comarcal contra el Logis Penedès (pàg. 7) L’Ajuntament de Calafell anul·la el conveni amb Gaudir (pàg. 25) El mercat municipal de Cunit rebrà el nom de “Les Oliveres” (pàg 34)

description

EDICIO OCTUBRE 2008

Transcript of ESPIGOL OCTUBRE 2008

Page 1: ESPIGOL OCTUBRE 2008

REVISTA MENSUAL GRATUÏTAwww.revistaespigol.com

Nº 29 / OCTUBRE 2008BAIX PENEDÈS

Unanimitat del Consell Comarcal contra el Logis Penedès (pàg. 7)

L’Ajuntament de Calafell anul·la el conveni amb Gaudir (pàg. 25)

El mercat municipal de Cunit rebrà el nom de “Les Oliveres” (pàg 34)

Page 2: ESPIGOL OCTUBRE 2008
Page 3: ESPIGOL OCTUBRE 2008

EDITA: Produccions i Publicacions l’ESPÍGOL S.L.EDITOR-DIRECTOR: Ferran RodríguezCAP DE REDACCIÓ: Jasna LesnjakDISSENY GRÀFIC: Xavi ToscanoCORRECCIÓ: Anna SantCOMERCIAL: Pere Urbano

COL·LABORADORS: ajuntaments de la comarcaFOTOGRAFIES: l’ESPÍGOL, ajuntaments

ADREÇA: Empar Nadal, 17, local 4-5, 43881 CUNIT (Tarragona),

TEL/FAX: 977-67-50-76 Mòbil: 629 39 02 45 CORREUS ELECTRÒNICS: [email protected]@gmail.com

www.revistaespigol.com

DIPÒSIT LEGAL B-10.817-2005

IMPRESSIÓ: INDUGRAF OFFSET S.A.Amb el suport de la Generalitat de Ca-talunya, Diputació de Tarragona i els ajuntaments del Baix Penedès.

La revista l’ESPÍGOL no comparteix necessàriament les opinions de les car-tes, ni els articles dels col·laboradors. L’opinió d’aquesta revista d’informació general només s’expressa a través de l’editorial.

PROPERA EDICIÓ: fi nals de novembre

Editorial Espígol Baix Penedès3

Injust funcionament de la Justícia

l’equip

A banda de la crisi econòmica que ens preocupa, també ens neguiteja el col·lapse que des de fa mesos hi ha als jutjats del Vendrell, que no són diferents d’altres de la demarcació, de Catalunya i d’Espanya.

Això de la Justícia és molt seriós, tot i que un dia un polític va popularitzar la frase que “era un cachondeo”. M’asseguren persones que, per diferents raons, van molt sovint als jutjats vendrellencs, que allò és una mena de caos. Fins i tot i – ho hem comprovat – durant uns dies els telèfons ni funcionaven, ja que algun llest els va donar de baixa pensant-se que ja es feia el trasllat al fl amant nou edifi ci judicial.

És d’esperar que a partir de febrer

de l’any vinent, - abans no entraran en funcionament -, els funcionaris, els secretaris judicials i els jutges treballin millor i s’agilitzin els tràmits per tal que els judicis es facin el més aviat possible i no passin coses com que ja ha prescrit. Molt em temo que tot i la posada en marxa del nou edifi ci judicial, si no arriba més personal, tot continuarà més o menys igual.

Em fa gràcia llegir que la consellera de Justícia digui que hi ha jutges que no utilitzen els ordinadors. Aquest no és el problema. El problema és que la demografía ha anat creixent a passes gegantesques, amb els nouvinguts cada dia som més i els jutjats, tot i que poc a poc s’han anat ampliant en nombre, tenen gairebé el mateix

personal i ja hi ha qui diu que per què els anomenem funcionaris si realment no funcionen?

Aquests darrers dies s’han hagut d’ajornar molts judicis per la vaga feta pels secretaris judicials i no passa res! Ja ho farem. No és d’estranyar que la justícia sigui cada dia més lenta. Molts ciutadans es pregunten com és possible que la justícia no disposi de tots els mitjans tècnics i humans perquè tot sigui més ràpid. Altres departaments com el d’Hisenda són molt més ràpids i que sapiguem, no tenen mancances de personal ni de mitjans.

Sigui com sigui, el tema judicial és, des de fa anys, la gran assignatura pendent dels nostres governants.Ferran Rodríguez, Director

Des de fa unes setmanes, l’emissora municipal Calafell Ràdio emet unes falques publi-citàries del setmanari ‘Diari del Baix Penedès’ en les que es diu que aquest mitjà de comu-nicació, “és l’únic mitjà fet aquí per gent d’aquí”. Sense voler qualifi car la seva tasca – no ens pertoca fer-ho -, el que si vull denunciar és aquesta competència deslleial que fa aquest setmanari cap a altres mitjans, com és el cas de l’ESPÍGOL DEL BAIX PENEDÈS.

Aquest modest mitjà de comunicació que va néixer fa tres anys i mig, es fa a Cunit i el fan periodistes que si és cert no han nascut al Baix Penedès, porten anys vivint aquí i estem totalment identifi cats i reconeguts a la comarca. Potser sí que caldrà publicar d’on són els redactors-periodistes que fan l’esmentat setmanari que té la seva seu central a Vilanova. Puc assegurar que la gran majoria, resideixen a la comarca del Garraf. El cert i alhora penós és que per captar més lectors i – amb permís de la crisi-, més anunciants, aquests senyors diuen mentides i cal que els nostres lectors ho sàpiguen, ja que aquestes invencions s’escolten a través d’un mitjà públic.

Ferran Rodríguez, Director

Aclariment D’interès per als lectors, entitats i anunciants

Per tal que totes les per-sones i/o entitats puguin remetre’ns informació, cartes d’opinió i alhora editar la seva publicitat, els recordem que per un millor servei, el dia 10 de cada mes es tancarà la re-cepció de les cartes d’opinió i les de publicitat. Cinc dies més tard, és a dir, als volts de la meitat de mes, es tancarà la recepció de notícies.

Page 4: ESPIGOL OCTUBRE 2008

opinióEspígol Baix Penedès 4

LA BISBAL:

L’urbanisme és un tema com-plicat on, tant des de l’equip de govern com des de l’oposició, es necessita un bon assessorament. A La Bisbal no, a la Bisbal tenim la sort de tenir un gran equip de govern que no necessita informes assessors urbanístics per prendre una decisió tan important com canviar el sistema de gestió urba-nística d’una urbanització. I és que ells van néixer ensenyats.

El passat divendres vam cele-brar un ple extraordinari on un dels punts era passar de Compensació (s’urbanitza a iniciativa dels veïns, amb la supervisió de l’ajuntament) a Cooperació (s’urbanitza a inicia-tiva de l’ajuntament) a la Masieta.

Per entendre-ho bé cal un breu resum dels antecedents d’aquesta urbanització: la Masieta es fa pel sistema de compensació (el sistema previst a les normes subsidiàries). Un grup de veïns va presentar a l’octubre del 2004 els escrits per poder crear una Junta de Compensació. Segons la llei ha d’haver-hi un mínim del 50% de superfície per poder iniciar els tràmits de la Junta de Compensa-ció. A partir d’aquí van començar els tràmits.

La Junta de Govern Local, el 29 de juny de 2005, acorda l’aprovació inicial dels estatuts i les bases d’actuació de la urbanització

de la Masieta. Després es va noti-fi car als propietaris i obrir el període per poder presentar al·legacions.

Finalment el 19 de juliol de 2006, amb decret de l’Alcaldia, s’aproven defi nitivament els estatuts i bases d’actuació de la Junta de Compen-sació de la urbanització de la Masie-ta, en base a l’informe jurídic fet per una Assessoria externa i l’informe de la Secretària.

Es nomena, com a representant de l’Ajuntament al sí dels òrgans rectors de la Junta de Compensació, a la regidora Dolors Andreu Cordo-mí (el 2006 regidora per CiU i ara a l’equip de govern per ADMC).

A fi nals d’abril’07 els propie-taris presenten una escriptura a l’Ajuntament. Aquesta escriptura és pública i, per tant, amb l’adhesió dels veïns davant notari.

El maig’07 hi ha eleccions i al mes de juny es constitueix el nou consis-tori, a partir d’aquí no s’aprova res més. Només faltava que per la tar-dor passada es ratifi qués i s’enviés l’escriptura a registrar per tenir personalitat jurídica.

Doncs es veu que aquest notari no sap fer escriptures o almenys aquesta no ho és pel nostre equip de govern. Així en el ple l’alcalde va dir que aquesta escriptura era un engany, sense més aval que el seu propi discurs.

Són conscients que fer aquest canvi en aquest moment és il·legal? Saben a què s’exposen amb aquesta aprovació? Els òrgans que, en teoria, supervisen la gestió municipal, sabran actuar en con-seqüència?El temps ho dirà.

Agnès Ferré Cañellas,Grup municipal de CiU

CANVI A LA MASIETA SENSE TENIR EN COMPTE

LA LLEI

Degut a la meva precària salut he estat quasi dos anys fora de circulació. Espero que durant una temporadeta pugui obrir aquesta fi nestra.

En el darrer article vaig co-mentar que la utilització de cereals per obtenir carburants portaria a aquesta zona del món que als seus habitants els manqués un aliment absolutament necessari per a la seva alimentació i a al-guns llocs, inclús la supervivència, i en la majoria dels casos, anar al llit amb la panxa plena Tot aixó ha servit perquè les butxaques dels Sr. Bush i companyia estiguin força plenes, sobretot més plenes que les panxes dels habitants d’aquestes parts de món.

Per altra banda, al nostre país, Catalunya, les coses no han anat gaire bé: aeroport, Renfe, electrici-tat, el túnel del Carmel, autopistes, etc. Diuen els diaris que el Sr. Mas surt per televisió més vegades que el Sr. Montilla. Gràcies Sr. Montilla, segur que està fent la feina, però jo trobo a faltar el Sr. Maragall, animava el “cotarro”. Per cert, com està l’Estatut que li va costar la presidència? Què passarà si el Constitucional ens el rebaixa? Em sembla que hi ha com un silenci, amb tot el que fa referència a Ca-talunya, solament se sent bramar les feres de l’hemicicle de Madrid. Recordo que l’irònic Joan Fuster va escriure “Puix parla català, vejam què diu” (Ramon Llull?)

Els que vam llegit el llibre de Carl Marx, El Capital als anys cinquanta i que vam estat a punt de caure en aquest parany que fou el comunisme degut, entre altres coses, a l’antifranquisme, la Revolució Cubana de Fidel i a escriptors com Jean Paul Sartre i

el llarg etcètera d’intel·lectuals de l’esquerra, aviat ens vam adonar que el sistema no funcionava ni política ni intel·lectualment i alguns ens enganxàrem a la socialdemo-cràcia, per la que alguns països europeus havien optat i on la lli-bertat d’expressió, juntament amb els serveis públics com la sanitat i l’educació i, naturalment, els estalvis estaven garantits per l’Estat.

Hem vist per altra banda com en els últims anys s’anaven privatitzant a grans passes les grans empreses, al mateix temps que es pressionava la classe treballadora i mitjana a fer-se plans de pensions privats amenaçant-nos amb l’argúcia que les nostres pensions després de tants anys de cotització se n’anirien al trast perquè el sistema era insos-tenible. Doncs bé, en aquest gloriós moment que estem vivint, els estats han hagut de gairebé nacionalitzar la banca i les caixes d’estalvis (aquestes ultimes concebudes com obra social). És difícil comprendre que els bancs, que aquests últims anys segons els mitjans de comu-nicació, han obtingut benefi cis de seixanta-cinc mil milions d’euros, necessitin, pobrets!, ajudes ofi cials per a salvar-los i no hagin de cremar els nostres estalvis i naturalment mantenir els seus sous i benefi cis. És pervers: si nacionalitzen paga el ciutadà i si no ho fan, paguen els mateixos. Segons Gordon Brown, l’economia necessita cinc principis: transparència, integritat, responsa-bilitat i pràctiques bancàries sanes i una nova arquitectura fi nancera. La-mentable, trist i desolador. Els ciu-tadans crèiem que això ja era així. L’única cosa que em tranquil·litza és quanta gent anirà a la presó i quan, perquè la gran pregunta és on són aquests diners. No em considero venjatiu, però a la meva nevera hi tinc un ampolla de cava per quan s’assegui a la banqueta el primer acusat.

El món que ve pot ser bas-tant més perillós o almenys més complicat que aquell que es deixà enrere quan la Guerra Freda entre els dos blocs, en ambdós hi havia vencedors i vençuts, uns pobres i uns altres no, però tots plens de complexos després de la Segona

Guerra Mundial i amb la resta de mapa mundi immers en la pobresa i el subdesenvolupa-ment més salvatge. I avui, molts d’aquests països, els anomenats emergents i que estan passant de puntetes per aquesta crisi d’occident i donant amb raó la culpa de tot el que han hagut de suportar d’aquest vanitós anome-nat primer món, començant per aquest funest Fons Monetari In-ternacional, que amb gran ironia i encert el president Lula declara inoperant.

El gra de sorra PER MIQUEL MONTOLIUEl gra de sorra

VISCA EL MARXISME?

Aquesta secció d’opinió és oberta a tothom. Les persones interessades a participar-hi ens poden trametre els seus articles signats i amb DNI a [email protected]

O per carta a l’adreça:

Empar Nadal, 17Locals 4-543881 CUNIT (Tarragona)

Page 5: ESPIGOL OCTUBRE 2008

comarca Espígol Baix Penedès5

Tot i que les obres ja estan molt avançades i que l’empresa constructora assegura que lliurarà l’edifici al Departament de Jus-tícia de la Generalitat el pròxim 10 de novembre; el cert és que el grandiós nou edifici judicial ubicat al carrer Clementina Arderiu – al costat de la caserna de la Guàrdia Civil -no entrarà en servei fins el primer dilluns del mes de febrer de l’any vinent.

Segons li consta a l’ESPÍGOL, el nou edifici judicial del Vendrell ubicat al carrer Francesc 13, entrarà en servei per fases. La prime-ra, l’esmentat dia 2 de febrer en què començaran a funcionar els jutjats de primera instància i instrucció números 1, 2 i 3, l’oficina del Registre Civil, així com l’oficina dels metges forenses.

El dilluns següent entrarà en funcionament la Fiscalia i els jutjats de primera instància i instrucció números 4, 5, 6 i 7. A l’endemà el trasllat el farà jutjat de primera instància i instrucció número 8.

El nou edifici judicial del Vendrell entrarà en funcionament el 2 de febrer

________________________________

Els projectes de les futures àrees residencials estratègiques (ARE) actualment estan en el procès d’exposició pública, per tal que tant els particulars com els ajuntaments puguin presen-tar les corresponents al·legacions.

Es preveu que aquestes àrees puguin ser aprovades de manera definitiva el pròxim mes de març, de manera que les obres puguin començar a principis del 2010 i estiguin enlles-tides un any després. Durant el passat mes de setembre, les comissions territorials d’Urbanisme han anat aprovant inicial-ment els plans directors urbanístics que afecten aquestes noves zones d’habitatges. En alguns dels casos, el nombre d’habitatges ha augmentat, mentre que en d’altres hi ha hagut una reducció de construccions, atenent a les peticions realitza-des pels diferents ajuntaments implicats.

Al Camp de Tarragona la previsió és de crear 18.300 nous habitatges en 12 municipis. Al Baix Penedès es construiran tres ARE amb un total de 1.644 habitatges a Calafell, a Santa Oliva i al Vendrell.

Segons les dades facilitades pel Departament d’Habitatge de la Generalitat, a la zona de les Figueres de Calafel es cons-truiran 64 habitatges més del previst, en total 369 pisos, dels quals 203 seran de protecció oficial.

A Santa Oliva, al Molí Baix, era prevista inicialment la construcció de 1.758 habitatges, un nombre qualificat com una “barbaritat’ per l’alcaldessa Cristina Carreras. Per això, després de la negociació, la Generalitat ha accedit a reduir els pisos a gairebé la meitat. Se’n construiran 798, dels quals 473 seran de protecció oficial.

Al Vendrell, a la zona de Les Mates, es construiran 187, que són 87 menys que la previsió inicial. A l’altra zona residencial, la del carrer Girona, a tocar amb la de Les Mates, hi havia una previsió de construir 154 habitatges, però l’Ajuntament del Ven-drell tenia en aquella zona un planejament establert pel seu pla general que preveia la creació de 316 habitatges, l’ARE reduia molt els pisos a construir. Després de la negociació es va acor-dar que l’ARE del carrer Girona tingui 290 habitatges.

La Generalitat modifica el nombre d’habitatges en les futures ARE

Segons les previsions del Departament de Justícia de la Generali-tat, el primer servei de guàrdia ja es faria al nou edifici a partir del dilluns 10 de febrer.

A més d’acollir els vuit jutjats, el nou edifici judicial està preparat per poder acollir quatre jutjats més. També acollirà el Registre Civil amb sala de matrimonis, el Jutjat de Guàrdia i les dependències per al deganat, fiscals, metges forenses, advocats, tècnics, procu-radors, atenció ciutadana i arxiu. El pressupost global de les obres és de poc més d’11 milions d’euros.

Page 6: ESPIGOL OCTUBRE 2008

comarcaEspígol Baix Penedès 6

L’Institut d’Estudis Penedesencs (IEP) ha organitzat aquest mes d’octubre diverses activitats per tal de recordar els 70 anys dels bombardeigs franquistes sobre el Penedès (1937-1939), en col·laboració amb la Direcció General de la Memòria Democràtica de la Generalitat i dels ajuntaments del Vendrell, Santa Oliva i Albinyana. En aquests tres municipis – com també en altres a l’Alt Penedès- es va presentar una exposició itinerant sobre el tema, a més, va començar un cicle de conferències que continuarà fins a la primavera de 2009.

Segons va destacar durant l’inauguració de l’exposició al Ven-drell el president de l’IEP, Ramon Arnabat, al Baix Penedès el principal objectiu dels atacs aeris va ser l’estació de Sant Vicenç que era un punt estratègic on s’unien vàries vies de tren i que va patir uns 66 bombardejos. “L’estaven bombardejant gairebé cada dia des de l’estiu de 1937 fins que van entrar-hi les tropes franquistes. El que hem volgut recordar sobretot eren els noms de les 30 persones que hi van morir perquè la gent els recordi i que els seus familiars vegin reconegut que van ser víctimes d’aquest bombardeig. També pensem que s’hi hauria de posar una placa per a recordar les víctimes,” va comentar.

En total, el Baix Penedès, que va ser la comarca penedesenca amb més víctimes mortals, va patir 95 atacs de l’aviació franquis-ta, que van causar 98 morts i 140 ferits. Van patir els bombardejos el Vendrell, Calafell, Cunit, Llorenç, Sant Jaume i l’Arboç. A més, a Santa Oliva va ser bombardejat en diverses ocasions un camp de l’aviació republicana que hi havia a partir de la primavera del 1938.

Arnabat també va comentar que aquest estudi va permetre “tro-var molta informació nova i ara estem preparant un llibre sobre els bombardejos que publicarem a principis del 2009”.

Es recorden els bombardeigs franquistes

Aquest mes ha despertat l’expectativa dels habitants de la co-marca la notícia que la Generalitat posava a subhasta més de 300 animals que viuen al parc albinyanenc Aqualeon, entre els quals hi ha lleons, tigres, zebres, etc. Aquests animals eren propietat de l’anterior propietari d’aquest parc, l’empresa Rioleón Safari, que els havia abandonat al tancar les portes l’any 1992, i se n’havia de fer càrrec de la despesa del seu manteniment la Generalitat, tot i que els animals s’havien quedat vivint al parc d’Albinyana. La venta amb la que la Generalitat intentava baixar la despesa del manteniment en aproximadament mig milió d’euros a l’any, no va obtenir gaire èxit, ja que només s’havien presentat tres ofertes per comprar unes zebres i lechwes. D’aquesta manera, la majo-ria dels animals posats a la venda es queda a les instal·lacions d’Aqualeon, actualment regentada per l’empresa Aspro Ocio, que a part té uns 300 animals propis.

Poc interès per comprar els animals d’Aqualeon

________________________________

Page 7: ESPIGOL OCTUBRE 2008

comarca Espígol Baix Penedès7

El Consell Comarcal del Baix Penedès va aprovar en el ple del dia 21 d’octubre una al·legació conjunta dels tots els grups politics al Pla Territorial Parcial del Camp de Tarragona, en la que deixa clar que la comarca no vol que s’hi instal·li el complex logístic Logis Penedès. El document consisteix dels 8 punts i ha estat aprovat per l’unanimitat, només hi ha una discrepància del grup convergent sobre un paràgraf que parla del traçat de l’autovia A7.

El primer punt d’al·legació tracta l’abast del Pla Territorial, destacant que aquest només es limita a ordenar urbanísticament el sòl i a incorporar-hi les infraestructures de transport, en canvi deixa al marge qüestions tan rellevants com l’abastament d’aigua o energia i la determinació dels equipaments socials o sanitaris. També es destaca que no s’hauria d’admetre un pla territorial que preveu un increment notori de la població i d’activitat econòmica sense preveure la disponibilitat dels serveis imprescindibles perquè el territori funcioni. Per això, es demana a la Generalitat que es revisi la proposta, incorporant-hi les previsions necessàries en quant a disponibilitat i infraestructures d’aigua, d’energia, de telecomunicacions, de gestió ambiental, de serveis sanitaris i socials i del catàleg de paisatge.

Els següents dos punts destaquen que la proposta del Pla Territorial s’ha de redactar basant-se en autonomia local i des del punt de vista del Baix Penedès. Es destaca que la comarca nostra no és la perifèria del Camp de Tarragona o de la Regió Metropolitana de Barcelona. Es demana redactar “de forma immediata” el Pla Director Urbanístic del Baix Penedès basat en les

La Plataforma No Fem el CIM ha organitzat aquest mes d’octubre tres actes de recollida d’al·legacions individuals al Pla Territorial del Camp de Tarragona (PTPCT). En l’Arboç, Banyeres del Penedès i Vilafranca del Penedès va aconseguir acollir més de mil firmes dels ciutadans i va entregar posteriorment aquest miler d’al·legacions individuals a la Generalitat.

Els representants de la Plataforma comenten que aquest pla “agredeix directament la voluntat del Penedès de no quedar engo-lit per les dues grans metròpolis com són Barcelona i Tarragona, de ser així les nostres comarques no serien res més que la conti-nuïtat metropolitana que uniria Barcelona i Tarragona.”

La Plataforma havia preparat 5 al·legacions diferents. En quant al Logis Penedès, l’al·legació demana que s’anul·li la qualificació de sòl de “potencial interès estratègic” destinada a la construcció d’aquest centre logistic i que es descreti una moratoria a les ac-tuacions urbanistiques de grans abast, tant residencials (ARE, POUM expansius) com logistiques (Logis, El Corte Inglés a la Bisbal) fins la definició del Pla Director Urbanistic comarcal que s’ha de redactar de manera urgent.

Altres al·legacions demanen que s’anul·li la previsió del traçat de l’A7 i es proposi fer-la circular per l’AP7; que no es permeti la

Unanimitat del Consell Comarcal contra el Logis Penedèssegüent premisses: reforçar la capitalitat del Vendrell; configurar una ciutat lineal al llarg de la costa, aprofitant el pas del ferrocarril i equipar aquest territori per servir la població resident i atreure activitats econòmiques netes; protegir l’interior de la comarca com a espais d’alta qualitat ambiental i paisatgística, oferir els terrenys al voltant de les sortides d’autopista per a activitats econòmiques i logístiques amb alta intensitat dels llocs de treball i concentrar les ocupacions urbanes.

Hi ha un total de 14 propostes sobre com millorar la comunicació per les carreteres i ferrocarrils dins de la comarca, amb Tarragona, Alt Penedès, estació de l’AVE i Barcelona. Entre les propostes hi ha la de soterrar la via de tren per la costa, ja que és una barrera i un perill permanent; es demana servei de transport públic als polígons industrials, estació de tren i equipaments d’àmbit comarcal, com l’hospital; es demana un enllaç de la costa amb l’autovia A7 a l’alçada de l’Arboç i gratuïtament de les autopistes dins de la comarca per als habitants; en quant a la variant de N-340, no s’accepta el traçat de l’autovia A7 i es proposa que sigui el Pla Director el que determini el seu traçat. Amb aquesta última proposta no hi estava d’acord el grup de CiU.

En quant a l’estructura orgànica, el Consell Comarcal es posiciona a favor de la Vegueria del Penedès, argumentant que l’ordenació dins l’àmbit del Camp de Tarragona “dificulta la comprensió” dels problemes del nostre territori. També es discrepa amb els creixements previstos i es demana elaborar un Pla Director de la Comarca.

L’últim punt de l’al·legació conjunta diu que “la comarca del Baix Penedès no vol el Logis Penedès” i proposa aprofitar el lloc per alguna actuació d’interès estratègic, com per exemple per fer un centre d’investigació i desenvolupament.

construcció de camps de golf en el sòl de protecció espe-cial; que es postposi l’exposició pública del pla a fi de complir amb les condicions mínimes de participació ciutadana determi-nades per llei ; i com ùltim, que la comarca del Baix Penedès sigui exclosa de l’àmbit del Pla Territorial Parcial del Camp de Tarragona i, juntament amb l’Alt Penedès, Garraf i els mu-nicipis de part de l’Anoia que així ho decideixin, es desenvo-lupi un Pla Territorial Parcial o un Pla Director Territorial de la Vegueria Penedès.

‘No fem el CIM’ amb més de mil al·legacions ________________________________

Page 8: ESPIGOL OCTUBRE 2008

El VendrellBaix Penedès interior 8

El Vendrell homenatja Pau Casals en el 35è aniversaride la seva mort

El 22 de novembre es complien 35 anys de la mort de Pau Casals i la seva vila nadiua va acollir diversos actes per commemorar-ho, organitzats per l’Associació Musical Pau Casals. El primer acte va ser una ofrena floral a la tomba del Mestre, a la que van participar tant l’Associació i l’Ajuntament del Vendrell, com diverses entitats i veïns i veïnes del municipi. Dues alumnes de violí de l’Escola Municipal de Música Pau Casals van interpretar el Cant dels Ocells. Els actes van cloure amb un concert de la Coral Antistiana Màskili a l’Església parroquial del Vendrell.

____________________________________________________________________________________

L’equip de govern convergent del Ven-drell, en minoria, ha aprovat aquest mes d’octubre l’augment d’impostos i taxes pel 2009 d’un 4,7%, gràcies al suport dels partits dde l’oposició Plataforma per Catalunya i Partit Popular de Catalunya. Aquesta pujada és una dècima per sota de l’IPC de Catalunya, amb l’exepció de l’Impost dels Béns Immobles que l’Estat ha pujat en un 2% i el consistori vendrellenc un altre 2,65%. L’aprovació que es va dur a terme en el ple del dia 8 d’octubre és inicial, i no va obtenir suport del regidor d’ERC, que es va abstenir, ni del grup del PSC, que va votar-hi en contra, argumentant que presentarà al·legacions per intentar disminuir la pressió fiscal pel 2009 abans de la seva aprovació definitiva. Segons els socialis-tes, el govern no ha aportat cap mesura per a ajudar a les famílies i empreses per a combatre la crisi.

El regidor d’Hisenda, Joan Maria Diu va assegurar que aquest augment és moderat, a més, va destacar que en la gestió econòmica del consistori “caldrà ser més imaginatiu per fer front a la crisi.” Es preveu que el consistori vendrellenc recaptarà enguany uns 3 milions d’euros menys del previst només degut a la disminució de les plusvàlues i llicències d’obra.

Venda del patrimoni A causa de la notable disminició dels

ingressos, L’Ajuntament va aprovar, en

el ple extraordinari del dia 16 d’octubre, la venda d’un total de 49 finques de pro-pietat municipal, d’un valor de 24 milions d’euros.

Amb aquesta operació que segons el regidor d’Hisenda “és una pràctica ha-bitual en molts ajuntaments” és vol asse-gurar uns 5.3 milions d’euros per a poder tirar endavant inversions contemplades en el pressupost vigent del 2008. La res-ta dels diners aconseguits amb la venda -el regidor Diu és conscient de que no es vendràn tots els terrenys oferits- serà per a inversions del 2009.

Entre els projectes actualment aturats per manca de finançament hi ha el servei d’evacuació de pluvials dels Masos de Coma-ruga, millores en parcs i jardins i actuacions per a la supressió de barre-res arquitectòniques al barri marítim de Coma-ruga.

Les finques posades en venda són ubicades a les urbanitzacions del Bota-foc, Les Clotes, el Pla de Mar, el Nou Vendrell, Jardins de Coma-ruga i Boule-vards. Aquesta decisió va obtenir el su-port dels regidors de CiU i PxC, mentre que els del PPC i ERC es van abstenir i els del PSC van votar-hi en contra.

Carrer Santa AnnaEn aquest ple extraordinari també es

va aprovar la imposició de contribucions especials per l’obra de millora del carrer Santa Anna del Vendrell, entre la carre-tera de Valls i Cal Guimerà. Aquestes

L’Ajuntament del Vendrell augmenta els impostos pel 2009 un 4,7% i aprova la venda de 49 finques municipals per a poder realitzar les inversions

representen el 25% del cost de l’obra (moviment de terres, enderrocs, repavi-mentació), amb el que els veïns pagaran uns 102,5 mil euros, i l’Ajuntament el 75% restant, que són gairebè 308 mil euros. Aquest punt va ser aprovat per tots els grups municipals, menys el PSC que va votar-hi en contra.

L’equip de govern del Vendrell ha anunciat que caldrà fer retallades en serveis “no essencials” per a fer front a la retallada d’ingressos, com per exem-ple els serveis esportius, el pressupost de les festes o subvencions a les enti-tats per a actes extraordinaris. També s’ha parlat de congelar la plantilla de l’Ajuntament i dels sous dels regidors.

El grup PSC a l’oposició, en canvi, ha demanat una congelació de tots els impostos i taxes municipals, i una reducció lineal de l’11% del pressupost (amb l’excepció dels sous i seguretat socials dels treballadors i de partida per polítiques d’igualtat i seguretat). Pel que fa als regidors, es demana una reducció de l’11% de les seves retribu-cions i també dels grups politics, una reducció del 100% de les dietes i del 80 % de les despeses de representació, entre altres. El PSC també demana més d’un 80% de la reducció del capítol “altres despeses” i que les partides que en formen part es detallin amb més transparència.

Mesures d’estalvi

Page 9: ESPIGOL OCTUBRE 2008

El Vendrell Baix Penedès interior9

L’Eina rep 1.200.000 euros de subvenció pel projecte integral d’ocupació 2008-2009

El regidor d’Ocupació de l’Ajuntament del Vendrell, Joan Ma-ria Diu, va presentar a final d’octubre el projecte integral per a l’ocupació per al període 2008-2009, que ha estat subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya amb 1.200.000 euros.

El regidor ha manifestat que “es tracta d’una xifra important, tot i que menor que la que vam sol·licitar, ateses les dificultats pressu-postàries de la Generalitat”. També va destacar que “ amb aquest projecte podem donar cobertura a moltes necessitats formatives i d’ocupació al Vendrell.”

La subvenció per a l’any 2008 és de 221.000 euros, en els quals s’inclou la posada en marxa dels 5 Plans d’Ocupació següents: Servei d’Atenció Domiciliària; Tastets d’Oficis a les escoles; El Ven-drell, un projecte d’accessibilitat per a tothom; Dinamitzador de no-ves tecnologies i Comissió de seguiment del projecte d’absentisme escolar. Enguany també es contractaran més tècnics d’orientació

Al Vendrell es posa en marxa un nou servei d’assesorament laboral per als joves, SAL JOVE, adreçat a les persones de 18 a 35 anys que vulguin tenir informació sobre possibles problemes en el seu lloc de treball, com ara la tipologia de contractes, els acomiadaments, les liquidacions, la documentació necessària per demanar una prestació al Ministeri de Treball, etc. Aquest servei s’ha pogut portar a terme gràcies a la signatura del conveni de col·laboració entre la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament del Vendrell i la Federació de Serveis Públics de la UGT de Tarragona.

Totes les gestions seran gratuïtes. Aquest servei està ubicat al Centre cívic L’Estació (c/ Jaume Carner, 1, del Vendrell), de dilluns a dijous de 16 h a 20 h i els divendres de 9 h a 13 h.

Assessorament laboral per als joves_________________________________________

i s’iniciaran di-versos estudis i campanyes, com ara “El disseny i pla-nificació de la comunitat em-prenedora” o bé” L’estudi per al seguiment i implementació del pla de di-

namització empresarial i ocupació del Vendrell”, entre altres. Per a l’any 2009, el SOC ha subvencionat l’Eina amb 832.000 euros. Aquests permetran continuar desenvolupant els plans d’ocupació iniciats el 2008, posar en marxa un Taller d’Ocupació, que forma-rà persones en l’àmbit de la dinamització turística, i el projecte la Casa d’Oficis “L’ignum 2009”, que formarà joves en les especiali-tats de fusteria i guixaires

El Projecte integral per a l’Ocupació es basa en diverses línies estratègiques: igualtat d’oportunitats, projectes en l’àmbit de la transició escola-treball, millora de l’ocupabilitat de persones amb dificultats d’inserció laboral, orientació professional, desenvolupa-ment territorial per crear ocupació i suport a les Pimes locals.

Page 10: ESPIGOL OCTUBRE 2008
Page 11: ESPIGOL OCTUBRE 2008

El Vendrell Baix Penedès interior11

Tal com estava previst, va entrar en funcionament a principis d’octutbre la cinquena escola bressol municipal, ubi-cada a l’Avinguda del Botafoc. El centre actualment acull 74 infants d’entre 4 mesos i tres anys, tot i que té una ca-pacitat per a 107 infants. Per això de moment només van entrar en funciona-ment cinc de les set aules construïdes, “les dues restants s’obriran si la deman-da de places així ho requereix i sinó, segur que entraran en servei el proper curs escolar”,va destacar l’alcalde del Vendrell, Benet Jané.

El nou edifici és d’una sola planta, a la seva entrada hi ha la forma de torre, en clara harmonia amb la torre del Botafoc que és a pocs metres de la nova escola bressol. El nou equipament té diferents despatxos, lavabos, safareig amb ren-tadora, un gran menjador i les set au-les, totes amb molta llum i funcionals. D’aquesta manera, els responsables de controlar els infants, ho tenen més fàcil, ja que des de recepció hi ha una visió general de les set aules. A l’exterior hi ha un gran pati en el que la gran majoria de la seva superfície és de gespa artificial a més de sorrals i arbres. També hi ha gespa en un altre pati més reduït, prop de les aules pels nens més grans, en el que també hi han plantes.

Una altra de les novetats és que tam-

bé hi ha gespa en el 70% de la teulada. L’objectiu és el poder obtenir una millor refrigeració controlada des de les aules. A més, s’ha estudiat la millor orientació de les aules per facilitar al màxim la seva correcta climatització davant la impos-sibilitat per normativa de col·locar-hi un sistema d’aire condicionat. D’aquesta manera s’ha incorporat un sistema de corrent d’aire creuat al sostre, que treu a l’exterior l’aire calent que hi pugui ha-ver estancat, que fa que l’aire es renovi constantment.

Aquesta cinquena escola bressol municipal ha estat projectada per l’arquitecte vendrellenc David Jardí. La construcció del nou i modern edifici ha anat a càrrec de l’empresa AMC 5, que té la seva seu al Vendrell. El cost total de la nova escola ha estat de 1.525.000 euros.

S’estrena la nova escola bressol al Botafoc

Uns veïns del carrer Garrotxa, a la zona de Mas d’en Gual del Vendrell, van trobar en un contenidor d’escombraries gairebé 3.000 cartes no repartides a mitjans d’octubre. Al fer la denúncia pertinent, es va fer càrrec d’aquesta correspondència la Policia Local i pos-teriorment els Mossos d’Esquadra. Segons les fonts oficials, les cartes estaven adreçades als bancs, centres mèdics, ajuntaments, i altres destinata-ris, i l’empresa que estava encarregada per el seu repartiment era l’Unipost, una empresa contractada per Correus i que també la fan servir moltes empreses i entitats públiques. L’empresa va respon-sabilitzar d’aquest acte, i d’uns previs problemes amb el repartiment, a un tre-ballador seu del Vendrell que ja l’havien despatxat. Posteriorment l’empresa va recuperar les cartes per a poder realitzar la seva distribució.

Descobreixen gairebé 3.000 cartes per enviar en un contenidor

____________________________________________________________________________________

La delegació de la Lliga contra el càncer de les Comarques de Tarrago-na va organitzar ara fa poc al Vendrell una xerrada sobre Tabac i Càncer. Es va informar que 150.000 persones moren anualment a Espanya víctimes del tabac. El tabac, no només produeix cèl·lules cancerígenes, sinó que ajuda a la ràpida multiplicació d’aquestes.

El 32% de la població catalana és fu-madora, hi ha un 14 % d’exfumadors.

L’edat actual de risc és entre els 35 i els 44 anys. Els components del tabac superen les 4000 substàncies i es troben també en el fum que el fa perillòs per als no fumadors. Aquests components po-den agrupar-se en quatre blocs: nicotina que converteix el fumador en addicte;

quitrans dels quals 40 sobre 1000 són cancerígens; monòxid de carboni pro-duït en cremar el tabac i el paper, que desplaça l’oxigen de l’hemoglobina de la sang; irritants que fan del fumador una persona irascible.

La Lliga té un programa d’orientació als fumadors per que deixin de fumar. Més informació: 977 23 24 24.

La Lliga contra càncer ajuda a deixar el tabac

Page 12: ESPIGOL OCTUBRE 2008

El VendrellBaix Penedès interior 12

L’Ajuntament del Vendrell compra el teatre Brisamar

L’Ajuntament del Vendrell va anunciar a finals de setembre que comprarà el històric Cine- Teatre Brisamar de Coma-ruga per un import de d’1.200.000 euros que es pagaran en quotes d’un 25% anual durant els propers quatre anys. D’aquesta manera s’ha pogut suspendre la subhasta pública de la finca endeutada que estava prevista immediatament.

L’alcalde Benet Jané va explicar que qui ha estat el darrer pro-pietari del Brisamar, el vendrellenc Joan Toldrà, va subscriure al llarg dels anys diverses hipoteques sobre l’equipament a les quals, finalment, no va poder fer front. Per això, ja a la legislatura passa-da, Toldrà va iniciar converses amb l’anterior equip de govern per proposar que fos l’Ajuntament qui adquirís la finca i no acabés en mans privades. L’actual govern ha reprès les negociacions fins que ha aconseguit que l’equipament passi a ser municipal. Se-gons l’alcalde, “el Brisamar és un edifici simbòlic que no podíem deixar perdre. La nostra voluntat és mantenir-lo com a teatre i sala cultural”.

EL VENDRELL - El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, va inaugurar el dia 10 d’octubre la nova comissaria dels Mossos d’Esquadra al Baix Penedès, ubicada al Vendrell, que compta amb un total de 122 agents.

Saura va coincidir amb l’alcalde del Vendrell Benet Jané en “la satisfacció de la feina efectuada pels Mossos a la comarca del Baix Penedès ara que tot just fa un any que s’han desplegat en aquest territori”. Pel que fa a la tasca de proximitat, el conseller va posar com a exemple l’oficina mòbil de recollida de denúncies amb què compta la nova comissaria “que demostra la clara voluntat d’estar més a prop de la ciutadania”. Saura també va destacar “la col·laboració esplèndida amb la policia local del Vendrell que reverteix en una policia local i en un cos de Mossos més eficaç”.

La nova comissaria de El Vendrell, dissenyada per l’arquitecte Josep Maria Botey i Associats SL, està situada als números 16-20 del carrer Cèsar Martinell i Brunet en un terreny que té 3.000

El Conseller Saura inaugura la nova comissaria dels Mossos al Vendrell

metres quadrats de superfície. La comissaria és la primera de nova construcció que disposa de càmeres de se-guretat en el seu interior. La cons-trucció ha supo-sat una inversió de 4.988.043 euros.

3d8

Page 13: ESPIGOL OCTUBRE 2008

El Vendrell Baix Penedès interior13

El Consell Comarcal del Baix Penedès i l’Ajuntament del Ven-drell han signat un conveni de col·laboració per tal de gestionar una Borsa d’Habitatge conjunta.

Aquesta s’instal·larà al Centre Cívic l’Estació del Vendrell, on fins ara s’ubicava la Borsa d’Habitatge del Vendrell. D’aquesta ma-nera, les dues administracions optimitzaran recursos i ampliaran l’oferta de pisos de lloguer per als usuaris del servei.

Entra en funcionament la Borsa Jove d’Habitatge del Baix Penedès

Valoració positiva de la Fira - La Fira de Santa Teresa ha tancat portes amb una valoració positiva de públic i expositors, segons el regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament del Vendrell, Joan Maria Diu. La Fira s’ha tornat a posicionar com un certamen econòmic amb un pes important a la demarcació, mal-grat la desfavorable conjuntura econòmica general.

La valoració global dels empresaris que han estat presents a la Fira ha estat positiva pel què fa a vendes i promoció dels seus pro-ductes i serveis. També l’afluència dels visitants ha estat notable; durant les Jornades Gastronòmiques, per exemple, es van esgo-tar les racions, i la 3a Mostra Internacional de Cervesa va repartir unes 9.000 degustacions.

L’Ajuntament del Vendrell i Creu Roja organitzen un taller sobre com gestionar les situacions conflictives, adreçat sobretot als fa-miliars i cuidadors de persones en situació de dependència. Del 5 al 21 de novembre de 2008 es faran 6 sessions de 2 hores (di-mecres i divendres, de 16.30 h a 18.30 h), a l’Esplai de la Gent Gran del Tívoli. Inscripcions fins al 31 d’octubre, els matins al 2n pis de l’Esplai.

Taller sobre la gestió de conflictes

________________________________________

La cinquena edició de l’Entimostra que es va celebrar a la Ram-bla del Vendrell a mitjans d’octubre, just después de la Fira de Santa Teresa, es van presentar una setantena d’entitats culturals, folklòriques, esportives, de salut, gastronòmiques, organitzacions no governamentals, etc. Un cop més, aquest certamen de caràcter biennal es va convertir en l’aparador de la gran participació cívica amb què compta el Vendrell.

Una setantena d’entitats es presenten a l’Entimostra

S’apropa la Setmana de la Gent GranDe l’11 al 16 de novembre se celebrarà al Vendrell la Setma-

na de la Gent Gran. El programa inclou una conferència sobre la hipertensió i el colesterol, una caminada popular a Sant Salvador, una excursió a Sant Miquel de Fai, el Campionat de dòmino, Demostració i pràctica de petanca i bitlles, un concert de gralles a càrrec dels Tocats de Canya, un dinar de germanor i gran ball de cloenda. Les inscripcions: del 27 d’octubre fins al 7 de novembre a totes les associacions de Gent Gran i a l’Àrea de Gent Gran del Vendrell.

Page 14: ESPIGOL OCTUBRE 2008

Baix Penedès interior 14Municipis de l’interior

MASLLORENÇ - A principis d’octubre es va iniciar a Masllorenç una aula d’habilitats socials per a dones immigrades. L’activitat s’està duent a terme al Centre Cívic Mn. Andreu, els dilluns i dimecres al matí i durarà fins el 17 de desembre.

Aquest curs forma part del Pla de treball d’enguany del Pla Territorial de Ciutadania i Immigració del Consell Comar-cal del Baix Penedès, al qual es va adherir l’Ajuntament de Masllorenç. L’aula està destinada a les dones nouvingudes amb risc d’exclusió social, amb l’objectiu d’aprendre les no-cions bàsiques de la llengua catalana i rebre orientació sobre els serveis socials, sanitaris, educatius i laborals, i els llocs d’interès del municipi on resideixen. A part de les classes, s’es-tan duent a terme les visites al CEIP Berenguer de Montoliu, al centre primari de salut i altres llocs.

Una aula d’habilitats per a dones immigrades a Masllorenç

BONASTRE / MASLLORENÇ - Els alcaldes convergents David Godall de Bonastre i Rafel Güell de Masllorenç van ser escollits a finals de setembre com a membres del Consell Nacional de Con-vergència Democràtica de Catalunya (CDC). _______________________________________________________

Godall i Güell consellers nacionals de CDC

ALBINYANA - L’ajuntament d’Albinyana ha presentat una al·legació al pla Territorial del Camp de Tarragona on demana al Departament de Política Territorial i Obres Publiques de la Generalitat que consideri el vial perimetral de l’IDIADA com a via estructurant. Per l’alcalde, Quim Nin, “aquesta nova via correctament dimensionada esdevindria un distribuïdor del transit interior de la comarca i un enllaç directe amb l’entrada de l’AP-2 al terme municipal de la Bisbal del Penedès. Seria un eix important per vehicular trànsits de tots els nuclis urbans del nostre terme municipal i dels municipis veïns”.

Una altra al·legació del consistori albinyanenc demana que és consideri en la redacció del Pla Director Urbanístic del Baix Penedès l’estudi dels mecanismes de cooperació municipal i de compensació econòmica entre tots els municipis de la co-marca, per tal de procedir al repartiment equitatiu de beneficis i càrregues en un àmbit supramunicipal, bàsicament en els casos de polígons i àrees industrials en relació a la protecció de paisatges forestals i de vinya.

En quan al pas de l’A-7 es demana que no passi paral·lela a l’actual autopista ja que afectaria al nucli urbanitzat i residenci-al del Molí del Blanquillo.

Albinyana al·lega el Pla Territorial del Camp de TarragonaALBINYANA - Ara fa poc han acabat les obres de millora de dos

camins rurals que faciliten l’accés a diferents zones de conreu al terme municipal d’Albinyana.

Dins la política de millora d’accesos a finques i també a zones forestals, es va demanar ajut des de l’Ajuntament d’Albinyana al Departament d’Agricultura de la Generalitat per tal d’arranjar el ca-mins de la Serra i la segona fase del camí d’Escarnosa. El pressu-pot total de la inversió efectuada ha superat entre els dos camins els 300.000 euros, que han estat aportats pel govern autonòmic mentre que des de l’Ajuntament s’han gestionat les cessions dels terrenys. Per l’alcalde, Quim Nin, “la millora en aquests dos camins ha estat espectacular. Tots tenen ara més de tres metres d’amplada i permeten el pas de maquines collidores de raïm o de camions de bombers amb total seguretat.”

El consistori té previst solicitar noves actuacions en matèria de millora de camins al municipi. “Esperem que durant el 2009

Millora de camins rurals d’Albinyana

podrem desblo-quejar el tema de l’anella d’Idiada que es vital per facilitar la sortida dels veïns del nucli de les Ma-sies del Torrent i també per to-tes les finques agràries que hi ha en aquell indret,” destaca l’alcalde.

La remodelació de la Carretera de Valls començarà a l’hivern a Albinyana

_______________________________________________________

BAIX PENEDÈS / ALT CAMP - El Consell d’Administració de GISA ha adjudicat a finals de setembre les obres de condicionament de la C-51, en un tram de 22 quilòmetres entre Albinyana i Valls per un import de 44,5 milions d’euros. Aquesta actuació consistirà principalment en l’ampliació de la carretera i la millora de revolts i encreuaments, amb l’objectiu d’afavorir la seguretat i la fluïdesa del trànsit i potenciar les comununciacions entre el Baix Penedès i l’Alt Camp. Es preveu que les obres s’iniciïn aquest hivern, amb un termini d’execució de 36 mesos. El tram s’inicia prop de la rotonda de connexió de la C-51 i la TV-2043, al terme municipal d’Albinyana. Cal recordar que les obres adjudicades no inclouen la variant d’Albinyana que és objecte d’estudis específics._______________________________________________________

Page 15: ESPIGOL OCTUBRE 2008

Baix Penedès interior15Municipis de l’interior

LA JONCOSA DEL MONTMELL – El dia 17 d’octubre es va inaugurar la nova llar d’infants “El Cabirol” de La Jonco-sa del Montmell, el primer equipament d’aquest tipus al municipi. L’acte va anar a càrrec del conseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Ernest Maragall i de l’alcaldessa del Montmell, Immaculada Costa, a més va comptar amb la presen-cia del director dels serveis territorials d’educació de Tarragona, Vicent Villena, director dels serveis territorials d’economia i finances de Tarragona, Ernest Benito, del president del Consell Comarcal, Jordi Sànchez i d’altres càrrecs politics.

La nova llar actualment té 17 alumnes i una capacitat per a 32. Per simbolitzar el caràcter agrícola del municipi s’havia aprofitat per a aquest equipament una an-tiga pallissa a la que es va afegir un edifici complementari. Aquesta decisió, segons va destacar l’alcaldessa, “ha estat una aposta molt important de l’Ajuntament tot i que ha portat algun mal de cap a l’hora d’executar l’obra, però el resultat final ha merescut tots els esforços,” va dir. L’alcaldessa va agrair l’ajut del Departament d’Educació que ha “fet possible l’execució d’aquest equipament”, i, aprofitant la presencia del Conseller, va demanar “la màxima celeri-tat” d’un altre projecte, la nova escola, “per evitar eixí començar un altre curs escolar amb una aula prefabricada al pati”.

El Conseller Maragall va admetre que els pobles petits ho tenen difícil, sobretot els que tenen poca població i un territori extens, com el Montmell. Va destacar la ri-quesa natural del municipi i la seva historia

que cal preservar i transmetre. També va dir que és molt important que els nens del municipi siguin conscients d’aquest patri-moni. Sobre el nou equipament, va comen-tar que “avui estem plantant el futur. Volem que els nens i nenes creixin forts i sans, lliures i savis, que s’eduquin. Amb aquest acte avui estem plantant una llavor que creixerà més forta que aquell arbre que creix aquí al costat. Els nens d’aqui seran més forts que aquest lledoner, “ va dir.

Tot i que no es va comprometre amb cap data, Maragall va reconèixer la necessitat que es faci una nova escola al municipi, “No pot ser que els nens creixin en tan magnifíques condicions els primers anys,”

va dir, referint-se a la nova llar d’infants, “i després es trobin amb unes instal·lacions que no estiguin a l’alçada. Per això, l’exigència de la nova escola és indiscuti-ble”, va dir, tot i que també va afegir que a vegades cal fer miracles amb els recursos. “Però farem aquests miracles, perquè Jon-cosa s’ho mereix,” va assegurar.

El projecte de la llar d’infants va costar 257.321 euros, el Departament d’Educació n’ha aportat 160.000 euros i la resta l’Ajuntament del Montmell. L’obra es va ini-ciar a l’octubre del 2007 i va anar a càrrec d’AMC 5 Construccions, S.L., amb l’equip director format per l’arquitecte Octavi Font i arquitecte tècnic Josep Ma. Llasat.

El conseller Maragall inaugura la nova llar d’infants del Montmell

La nova escola bressol del Montmell aquest primer curs acull a 17 nens i nenes, que poden estar-hi des de les 8 fins a les 18 h. Disposa de 3 sales, un menjador i espais administratius. La directora, calafellenca Rosa M. Buil va comentar que es tracta d’un projecte fet amb molta il·lusió, va destacar la importància de treballar en equip i de participació de tothom, i va afegir que “per a desenvolupar un projecte educatiu que tingui com a base la felicitat dels nens, cal educar-los amb alegria i afecte.”

MASLLORENÇ - La Cooperativa Agrí-cola BonMas de Masllorenç va cloure la verema el passat dia 15 d’octubre.

Es calcula que ha entrat un 5% menys de collita que l’any passat; de la varietat macabeu s’han collit més o menys la ma-teixa quantitat, mentre que les varietats de negre i parellada han quedat més curtes. Referent al grau, l’any passat va ser molt bo, en canvi enguany, el macabeu ha quedat amb una mitjana de 10 graus i la parellada entre 8,5 i 9. La varietat de l’ull de llebre, com que tenia poca collita, ha estat la que ha quedat més bé i ha passat dels 11 graus.

Enguany la cooperativa ha incorporat per a millorar l’elaboració del vi una nova línia d’entrada que ha permès separar qualitats.

Com els darrers anys, els agricultors de Masllorenç i del voltant han pogut disposar de treballadors estrangers temporers que s’han allotjat a les instal·lacions de la Coo-perativa BonMas. Enguany han passat per l’allotjament uns 50, la majoria de Romania, però per primera vegada des que funciona

aquest servei, n’hi hagut uns 15 treballa-dors dels països de l’Àfrica subsahariana. La contractació d’aquests treballadors es fa en el país d’origen per mitjà d’Unió de Pagesos. Enguany, a part dels pagesos de Masllorenç, han contractat aquests treba-lladors agricultors d’Albinyana, Rodonyà, Montferri, la Bisbal del Penedès, Bonastre, el Montmell i Pla de Santa Maria.

Inspeccions a les vinyesCom cada any, els temporers i pagesos

van celebrar un sopar conjunt a finals de setembre, en el que els treballadors temporers van presentar els plats dels seus països. També hi va assistir la Sub-delegada del Govern a Tarragona, Teresa Pallarès, que havia vingut a visitar i conèi-xer les instal·lacions de l’allotjament per a treballadors temporers. La Subdelegada va aprofitar l’oportunitat per a deixar clar que les inspeccions que enguany s’han portat a terme sobre el terreny als veremadors, “no eren per perseguir a ningú, sinó per vetllar contra els treballadors estrangers il·legals”. També va demanar que, de cara

a propers anys, s’informi dels pagesos que contractin treballadors de l’allotjament per a temporers per evitar pèrdues de temps innecessàries d’aquells que actuen sota la legalitat.

Cal recordar que durant la passada tem-porada de la verema s’han dut a terme mol-tes inspeccions directament a les vinyes per comprovar la legalitat dels treballadors, un tema que ha crispat els ànims dels pa-gesos, degut a les multes elevades.

Rafel Miquel Morgades

La verema a Masllorenç clou amb un 5% menys de raïm

Municipis de l’interior

_______________________________________________________________________________________________________________

Page 16: ESPIGOL OCTUBRE 2008
Page 17: ESPIGOL OCTUBRE 2008

Baix Penedès interior17Municipis de l’interior

LA BISBAL DEL PENEDÈS - A la Bisbal del Penedès es va celebrar entre el 17 i 26 d’octubre la setmana del medi am-bient, organitzada per l’Ajuntament amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona i la Diputació de Barcelona, Consell Comar-cal del Baix Penedès, Agència Catalana de l’Aigua, Centre Unesco de Catalunya i d’altres organismes i entitats.

Les activitats van començar amb una xerrada informativa i didàctica sobre com estalviar i consumir aigua a casa, a les indústries i al camp, que va incloure con-sells per estalviar-la, i va anar a càrrec de l’empresa Limonium.

Al Centre Municipal de Cultura es van poder visitar diverses exposicions sobre l’aigua com la base de la vida i un bé escàs que cal gestionar racionalment pel bé de la humanitat i dels ecosistemes. També s’ha presentat aigua com un element estratègic del segle XXI que ha adoptat un paper cen-tral en la política mundial, a més s’ha parlat sobre la nova cultura de l’aigua, basada en en tres principis fonamentals: conservació,

eficiència i equitat. Un altre tema destacat va ser l’embrutament del mar, ja que a tot el món diàriament hi arriben 8 milions de to-nes de residus. Un altre tema mediambien-tal que s’hi havia presentat era l’Iniciativa Legislativa Popular per una Catalunya Lliure de Transgènics.

Durant la setmana també es van dur a terme a l’escola Pública Ull de Vent ac-tivitats d’educació ambiental per als nens. Una altra activitat interessant van ser les projeccions dels documentals sobre el muntanyisme i l’accident del petroler Prestige.

Clou la setmana del medi ambient a la Bisbal

LA BISBAL DEL PENEDÈS - A finals de setembre va visitar la Bisbal el Secretari General de Governació de la Generalitat de Catalunya, Jaume Oliveras, acompan-yat del Delegat de Governació de Genera-litat a Tarragona, Francesc Tarragona. Els representants de la Generalitat van visitar la primera fase de les obres pavimentació, xarxa de llum i aigua del poble i la nova llar d’ infants. Altre tema de la visita va ser com agilitzar la construcció del nou CAP.

El Secretari de Governació visita la Bisbal

LA BISBAL DEL PENEDÈS - La Bis-bal va celebrar el primer cap de setmana d’octubre La Fira. Entre els actes que es van organitzar va ser la XI Trobada de Puntaires de la Bisbal, la Segona Fira d’Artesania, una festa dels escacs i una exposició gegantera a càrrec de la Secció d’escacs de la Societat Cultural i Recreati-va Bisbalenca, i diverses exposicions.

_________________________________________________________________________

La Bisbal celebra La Fira

El regidor bisbalenc Andreu Guasch abandona CiU

_________________________________________________________________________

LA BISBAL DEL PENEDÈS - Andreu Guasch, regidor del grup municipal de CiU, a oposició a l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès, ha renunciat aquest mes d’octubre a ser membre d’aquest grup mu-nicipal i passa a ser el regidor no adscrit, degut a “les divergències amb la cúpula del partit, ” segons va argumentar la seva decisió.

LA BISBAL DEL PENEDÈS - A mitjans d’octubre van arribar a la Bisbal els con-tenidors de la campanya Roba Amiga que s’ha col·locat als punts estratègics. Aques-ta campanya convida a recollir la roba i els complements que ja no s’utilitzin, per

Reciclar la roba

a fer-los arribar a les persones que més ho necessiten i alhora crear llocs de treball per a persones amb dificultats d’inserció la-boral.___________________________________

L’equip de govern de la Bisbal inicia el traspàs de la Masieta al sistema de Junta de Cooperació

LA BISBAL DEL PENEDÈS - L’equip de govern de la Bisbal (ERC-ADMC) va presentar en el ple de l’Ajuntament del 10 d’octubre la proposta de canviar la modali-tat del sistema d’urbanització de la Masieta i crear una Junta de Cooperació, en lloc de la Junta de Compensació. L’alcalde Puigibet va argumentar aquesta decisió dient que d’aquesta manera l’Ajuntament podrà desencallar la “paràlisis continua” que hi ha en aquesta urbanització degut a “l’impossibilitat d’arribar a qualsevol acord entre els propietaris.” També va acusar a l’anterior govern convergent de l’alcaldessa Agnès Ferré de no haver fet tots els tràmits necessaris perquè la constitució de la Junta de Compensació, que s’havia iniciat durant el seu mandat, fos legal. A més va dir que amb aquest canvi es “fa un acte de justícia social” ja que d’aquesta manera els veïns no seran perjudicats.

La proposta es va aprovar amb 6 vots a

favor dels regidors de l’equip de govern, amb 2 vots en contra per part del CiU, i amb 3 abstencions (PSC i el regidor no adscrit). La portaveu convergent Agnès Ferré va argumentar la seva votació dient que aquesta decisió correspon directament a l’alcalde no pas al ple, que en aquest mo-ment no existeixen requisits legals neces-saris per a fer aquest canvi, i que tampoc hi ha cap informe jurídic sobre el tema.

___________________________________

Page 18: ESPIGOL OCTUBRE 2008

Baix Penedès interior 18Municipis de l’interior

BELLVEI - A principis d’octubre va visitar Bellvei el secretari d’Indústria i Empresa de la Generalitat, Antoni Soy, d’acord amb la política de la Secretaria de dedicar un dia a la setmana a visitar el territori. Degut a les vacances de l’alcalde Josep Fonts, el re-presentant de la Generalitat va ser rebut per l’alcalde en funcions, Julià Forcada, regidor d’Hisenda, que va comentar al Soy l’estat de les empreses del municipi i el desenvolupament dels polígons industrials a Bellvei.

El secretari d’Indústria i Empresa visita Bellvei

BELLVEI - Des de fa uns dies l’emissora municipal Bellvei Ràdio ha iniciat una nova programació més àmplia i variada, amb més hores d’emissió. Així, ara Bellvei Ràdio, que també té nou director, Joan Enric Vidal, emet al matí i a la tarda. Al matí, a partir de les 9 h i fins les 10.20 h l’emissora ofereix uns serveis informatius i a la tarda, l’emissió s’ha ampliat des de les 18 h fins les 21 h.

Bellvei Ràdio amplia la programació

BELLVEI - L’Ajuntament de Bellvei va aprovar a finals de set-embre de forma inicial una modificació de les normes subsidiàries de planejament que, si es porta a terme, permetrà l’enderroc de la casa més antiga del nucli històric de Bellvei on una empresa preveu construir setze dúplex, amb piscina i un pàrking. Aquest punt va ser aprovat amb els vots a favor dels 6 membres del nou govern (CiU i PP) i amb el vot contrari del representant de l’Entesa per Bellvei i l’abstenció de les dues regidores socialistes.

Una dotzena de veïns hi va desplegar una pancarta en la que es podia llegir ‘Salvem el Casc Antic, conservem la història de Be-llvei”. Actualment estan recollint signatures per evitar l’enderroc de l’anomenada ‘Cal Ponico’, ubicada a la plaça Catalunya que data del segle XIII. També destacen que si finalment s’arriba a l’aprovació definitiva de la modificació i ho autoritza la Comissió d’Urbanisme de Tarragona (CUT), podran ser enderrocats al casc antic tots els edificis sense distinció, inclos cases de gran valor històric i urbanístic, per construir-hi blocs de pisos.

En el decurs del ple, l’alcalde va sol·licitar la presència d’Antoni Forcada, tècnic municipal que va aclarir que “amb aquest canvi el que es pretén és millorar el casc antic ja que si no feiem aquest canvi a les plantes baixes no es podrien obrir comerços.” Des-prés d’un tens debat, el regidor Pau Batlle (Entesa) va demanar que es retirés el tema de l’ordre del dia i va exigir que es fes una consulta amb els veïns afectats. Des del PSC, Margarida Vives va demanar que el tema quedés sobre la taula per obrir el diàleg amb els veïns. José Angel Pascual del PP, ara al govern, va dir que “en tot cas qui ho haurà d’aprovar o rebutjar serà la Comissió d’Urbanisme de Tarragona (CUT).

Segons va explicar l’alcalde en acabar la sessió, amb la modifi-cació es pretén que ara no sigui obligatòri que la planta baixa del nou edifici sigui destinada a aparcament si és fa un pàrking sote-rrat. D’aquesta manera la immobiliària Inmonova de l’Hospitalet, podrà construir setze dúplex, ja que en fer un pàrking soterrat per a 30 vehicles, podrà destinar la planta baixa a la construcció d’alguns d’aquests dúplex.

_______________________________________________________

Els veïns s’oposen a l’enderroc de l’edifici més antic de Bellvei

El regidor bellveienc José Angel Pascual torna a ser cap comarcal del PP

BELLVEI - José Ángel Pascual Casas, que des de fa poc és nou membre de l’equip de govern de l’Ajuntament de Bellvei, torna a ser el màxim responsable del Partit Popular a la comarca. Pascual que va accedir al càrrec abans de les eleccions municipals de 1999, va desenvolupar el càrrec just fins pocs dies abans de les eleccions del 2007 per discrepàncies amb els càrrecs provincials amb la proclamació d’algun candidat a alcalde. Atès que la dimis-sió que Pascual va presentar al cap provincial, Miguel Ángel López Mallol no va ser acceptada, des de fa uns dos mesos, el responsa-ble provincial del partit va comunicar Pascual que si volia, tornava a ser el cap comarcal al Baix Penedès.

Page 19: ESPIGOL OCTUBRE 2008

Baix Penedès interior19Municipis de l’interiorMunicipis de l’interior

SANTA OLIVA - L’Ajuntament de Santa Oliva i l’empresa logísti-ca ProLogis han organitzat, els dies 23 i 24 d’octubre, dues visites comentades als panells fotovoltaics que s’han instal·lat al sostre de la nau de l’empresa logística ubicada al polígon industrial de l’Albornar. Aquesta activitat s’emmarca dins la celebració de la Setmana de l’Energia i vol donar conèixer als ciutadans aquesta important font d’energia renovable que hi ha instal·lada al municipi, i alhora mostrar a les empreses dels polígons de Santa Oliva les possibilitats d’implantar aquests sistemes a les seves naus.

Visita a una instal·lació de plaques solars

SANTA OLIVA - El grup municipal de Convergència i Unió de Santa Oliva organitza el dia 7 de novembre, a 2/4 de 8 del vespre al Centre Cívic de Les Pedreres, una xerrada sobre com solucio-nar el problema de la saturació del CEIP La Parellada. L’equip de govern planifica ampliar l’actual escola, però l’oposició prefereix construir una escola nova al nucli de Les Pedreres, per evitar el desplaçament dels nens dels nuclis Les Pedreres, Sant Jordi i Camí dels Molins al casc històric, i també per evitar la propera saturació de l’escola ampliada.

Una xerrada sobre l’ampliació de l’escola______________________________________________________

SANT JAUME DELS DOMENYS - L’Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys va celebrar el dia 6 d’octubre el ple municipal sobre les ordenances fiscals pel 2009, que es van aprovar amb el vot fa-vorable de l’equip de govern republicà-socialista, i amb l’abstenció del grup municipal de CiU.

Segons informen des del consistori, 9 de les 24 ordenances i taxes han estat congelades i 14 han estat incrementades amb l’equivalent a l’IPC, un 4,3%. Entre les taxes congelades és la de l’aigua en el seu primer tram.

En total, amb l’increment del Cadastre, la pressió fiscal pel 2009 pujarà de l’ordre del 5,07%, mentre que l’any 2008 va incrementar el 0,53%.

També es va aprovar la modificació d’una ordenança sobre l’ús d’espai públic, amb la que es prohibeix estacionar al casc urbà

A Sant Jaume dels Domenys puja un 5% la pressió fiscal

L’Ajuntament de Sant Jaume ha establert un pla d’estalvi per fer front a la crisi econòmica. Entre les mesures hi ha una re-ducció de despeses per la Festa Major i el sopar de Nadal, es canvia el model del manteniment de la jardineria municipal, es renuncia a la contractacció de dos peons, i es faran uns estu-dis sobre com optimitzar els recursos i inversions municipals

Pla d’estalvi a Sant Jaume

Divendres 31, de 17.30 fins a les 19h, hi haurà al Centre Cívic de Sant Jordi un taller de manualitats infantils “Halloween”, per a nens/es de 6 a 12 anys. El mateix dia a les 17h, hi haurà una castanyada al Centre Cívic de Les Pedreres, i a les 19.30h a la Nostra Llaru el sopar de Tots Sants a càrrec de l’Associació Verge del Remei de la gent gran de Santa Oliva.

Halloween a Santa Oliva

________________________________________________________________________________________________________________

i zones residencials camions i furgons de més de 12t, remolcs i semiremolcs de més de 10t i autocaravanes. A més, tots els grups municipals van expressar el seu rebuig d’una planta de compostat-ge prevista a Castellví de la Marca.

Setmana del Medi Ambient a BanyeresBANYERES DEL PENEDÈS - L’Àrea de Medi Ambient de

l’Ajuntament de Banyeres del Penedès organitza, per segon any consecutiu, la setmana del medi ambient. Del 10 al 19 de novembre tindran lloc al col·legi públic Mare de Déu del Prio-rat un seguit d’activitats i espectacles per als petits. Al Centre Cívic Ernest Lluch es mostrarà l’exposició “Aigua: font de la vida i del paisatge” de la Diputació de Tarragona, es realitzaran dues conferències a càrrec de Mònica Salafranca de Limonium i altres activitats. Més informació: 977670108 o www.banyeresdelpenedes.com.

Els veins de Banyeres visiten Portugal - Una cinquantena de veïns de Banyeres van gaudir a principi d’octubre de la sor-tida d’una setmana a Portugal, que, com cada any, organitza l’àrea de Benestar Social de l’Ajuntament .

BANYERES - Com és costum des de fa uns anys, l’Ajuntament de Banyeres del Penedès va ser present a la Fira de Santa Teresa del Vendrell amb un es-tand propi. Durant quatre dies s’han donat a conèixer diferents trets turístics del municipi així com la nova col·lecció de contes del Baix Penedès creada per la Fundació Àngels Garriga de Mata la qual va tenir un èxit significatiu.

______________________________________________________ ______________________________________________________

3d8

Banyeres participa en la Fira de Santa Teresa

Page 20: ESPIGOL OCTUBRE 2008

Baix Penedès interior 20Municipis de l’interior

LLORENÇ DEL PENEDÈS - El Centre Gerontològic de Llorenç del Penedès ofereix des d’ara fa poc 90 plaçes públiques residen-cials per a la gent gran i persones dependents. El dia 15 d’octubre, el gerent del Grupo Gestión Social, José Luis Santamaría, va fir-mar el contracte amb el director provincial del Departament d’Acció Social i Ciudadana, Jordi Tous, amb el que aquest centre privat, estrenat ara fa mig any, obté l’estatus d’entitat col·laboradora de la Generalitat.

90 places públiques per a la gent gran

LLORENÇ DEL PENEDÈS- l’Associació Excursionista Mont-mell de Llorenç de Penedès en col·laboració amb l’Ajuntament del Llorenç van organitzar el dia 19 d’octubre una concorreguda pedalada mediambiental i familiar en BTT, amb l’objectiu de des-

Una pedalada mediambiental

______________________________________________________

SANT JAUME DELS DOMENYS - La Llinyola, Associació de Dones de Sant Jaume dels Domenys ha tornat a mostrar la seva ambició i força organitzativa amb Les Primeres Jornades Dones i Empresa que ha organitzat aquest mes d’octubre. La sala d’actes de la Cooperativa Agrícola i Secció de Crèdit va acollir els dies 3, 17 i 24 d’octubre tres trobades en les que van participar activament més d’una vintena d’empreses i entitats i uns 15 conferenciants.

La primera conferència va presentar el paper de la dona a l’agricultura i a l’empresa vitivinícola, la segona es va organit-zar com un punt de trobada empresarial, i l’última va tractar els microcrèdits com una eina de desenvolupament.

Dolors Garcia, membre de la Linyola que ha estat capda-vantera de l’organització de les Jornades, ha fet una valoració molt positiva de l’esdeveniment: “Ja el simple fet que tota la gent que forma la xarxa empresarial del municipi pogués tenir l’opció de trobar-se i posar-se en contacte amb el qui pogués ser el seu client o proveïdor, és positiu,” va dir. “També ens satisfà molt el fet de poder tenir al municipi no només els re-presentants de les empreses tradicionals, sinó també les que tenen alta implicació en el desenvolupament social com La Fundació La Caixa, Fundació Santa Teresa del Vendrell – El Ventall, i una ONG com la de Vicent Ferré. També ens va do-nar molt de suport l’ADEG i Associació de Dones Empresàries del Penedès – Garraf, hem treballat amb la Fundació Miquel Torres, etc. Tothom al que ens hem adreçat perquè vingués, ha vingut,” va destacar. També va comentar que “els visitants de les xerrades se sorprenien amb la capacitat de convocatòria d’una entitat en una població com Sant Jaume que no és molt gran.”

Les dones de la Llinyola, una entitat amb 180 membres, es-tan molt animades per continuar amb aquesta activitat, ja que, com comenta Dolors Garcia, “quan comencem amb un tema, ens agrada mantenir-lo”.

Durant les jornades també es va reconèixer l’important pa-per que ha tingut la Cooperativa Agrícola i Caixa Agrària de Sant Jaume dels Domenys en el desenvolupament econòmic i social de la pagesia i del desenvolupament del municipi en

general. També es va fer un homenatge a la Pilar Garriga i Ventosa, una dona emprenedora i amb visió empresarial que va crear una indústria tèxtil al municipi als anys 60.

Homenatge a Pilar GarrigaPilar Garriga i Ventosa va néixer a Sant Jaume dels Do-

menys l’any 1910. Va iniciar la seva activitat com modista i ensenyant noies a cosir.

La seva voluntat de col·laborar en el desenvolupament de l’economia familiar l’empeny a anar evolucionant; així als anys 40 comença a fer “nubes”, teixia a ganxet mantons, xals, bu-fandes o jerseis de nen. L’any 1948 rep el carnet d’artesana tèxtil i la seva vocació de dur una activitat més industrial fa que al poc temps instal·li màquines “Lanofix” amb les que poder teixir més ràpid.

Seguint el seu projecte empresarial, ja als anys 60 i amb l’ajut del seu fill, posa tallers industrials. La seva visió d’empresa fa que contracti viatjants que venien per tot Catalunya els pro-ductes que es realitzaven als seus tallers a Sant Jaume dels Domenys.

La seva activitat va suposar la creació de nombrosos llocs de treball, de manera que avui es poden trobar al municipi mol-tes dones que en un moment o en un altre de les seves vides van treballar en els tallers de Pilar Garriga.

Es va retirar l’any 1975 amb 65 anys, però el seu esperit obert i la seva vitalitat la va mantenir fins el darrer moment. Es va fer sòcia de La Llinyola des de la seva fundació i sempre va participar en les seves activitats i va deixar patent el seu espe-rit emprenedor i la seva visió de futur. Va morir fa uns mesos amb 97 anys, deixant un testimoni de dona lluitadora i sempre amb noves fites per assolir.

Taller de la Pilar Garriga, l’any 1954

La Llinyola llueix amb les Primeres Jornades Dones i Empresa

cobrir l’arquitectura rural de la pedra seca. Els 86 participants van fer un recorregut pels camins tradicionals, sortint de Llorenç i passant per la Torregassa, Masia de Freier, Cal Vilella, la Bis-bal, Cal Xico, Riera de la Bisbal, les Planes i Cal Prosset.

______________________________________________________

Page 21: ESPIGOL OCTUBRE 2008

Baix Penedès interior21Municipis de l’interiorMunicipis de l’interior

La Giralda de l’Arboç celebra el centenariL’ARBOÇ - La renovada Giralda de l’Arboç celebrarà

el seu centenari el dia 8 de novembre. De 17 a 20h hi haurà la tarda de portes obertes per a tothom que vulgui visitar aquesta joia de l’art àrab-andalusi i modernista. El propietari Manuel Camino ha invertit en la restaura-ció d’aquesta joia arqitectonica uns 7,5 milions d’euros i properament vol cenvertir-la en un centre hoteler i de convencions.

L’Ajuntament s’apreta el cinturó

L’ARBOÇ - Els treballadors de l’Ajunta-ment de l’Arboç ja saben que enguany no tindran el tradicionals lot o sopar de Nadal. Així ho ha fet saber l’alcalde Joan Plana als mateixos treballadors i responsables sindicals que han acceptat la mesura estal-viadora proposada pel consistori degut la retallada dels ingressos previstos. Aquest Ajuntament vol reduir el pressupost del 2009 en mig milió d’euros amb l’eliminació d’algunes partides “prescindibles”. També s’eliminen les despeses de representati-vitat, la de les hores extres del personal del consistori i fins i tot la contractació de grups musicals per les festes populars es reduiran al mínim possible.

L’alcalde Joan Plana considera que com els ingresos per les llicències d’obres han disminuït un 90% i “atès que una possible font d’ingressos podria ser la venda de so-lars i propietats i ara degut la crisi això és impensable, no ens resta altra solució que estrènyer el cintutó reduint despesses que no són necessàries”. D’aquesta manera Plana, que l’any vinent haurà de deixar l’alcaldia en mans del republicà Carles Ribé, té clar que les inversions previstes i necessaries per l’Arboç es podran man-tenir si s’aconsegueix aquesta reducció de mig milió d’euros.

Page 22: ESPIGOL OCTUBRE 2008

A J U N T A M E N T D E L ’ A R B O ÇA C T E S I A C T I V I T A T S N O V E M B R E 2 0 0 8

4,11,18,25 de novembre, Ball Lineal de 7 a 2/4 de 9 del vespre, al local Arbosense. Associació de Dones Arbocenques (ADA).

9 de novembre, a 2/4 de 12 del migdia, a la plaça de la Vila, EXHIBICIÓ FOLKLÒRICA de les danses populars de la vila Ball de Bastons, Ball de Diables, Drac Badalot, Gegants, Gegan-tons, Nans, Capgrossos, Garot, Ball dels Cerco-lets, Ball de Gitanes i Ball de Pastorets. Seguidament, GLOSA DEL BALL DE VALENCI-ANS DE TARRAGONA a càrrec de l’esbart Sant Julià de l’Arboç A continuació, ACTUACIÓ CASTELLERA Bor-degassos de Vilanova i els Minyons de l’Arboç abans dels pilars, el nostre batlle, Joan Plana i Pons, clourà les Festes dels 50 anys amb unes paraules de comiat.

13 de novembre, a les 7 de la tarda, Sessió Club de Lectura de la Biblioteca Municipal de l’Arboç. En aquesta sessió es comentarà la primera lectura: La Plaça del Diamant de Mercè Rodoreda i s’entregarà la segona, El noi del pi-jama de ratlles de John Boyle.

15 novembre, a les 5 de la tarda, al 1r pis de la Casa de Cultura, Conferència sobre l’energia universal (REIKI) a càrrec del Sr. German Ruiz.

28 de novembre, a les 7 de la tarda, Activitat “Mercè Rodoreda: l’autora en veu alta”. Narració de diferents textos de l’autora i posterior interac-ció amb el públic assistent. A càrrec de Jordina Biosca. Per a públic adult.

30 de novembre, XV Aniversari de la Penya Barcelonista Salvador Sadurní.

Exposició d’estampes, a l’església Parroquial Sant Julià de l’Arboç.

Recordatoris d’esdeveniments de la Parròquia i Capelles del nostre municipi. Recull d’una miscel·lània de primeres misses, benediccions d’ imatges i campanes, consagracions d’altars, inauguracions d’obres i altres actes religiosos de diferents èpoques i anys.Parròquia Sant Julià de l’Arboç i l’Arboç Acthiva’t.

OFERTA FORMATIVA:

Informació i inscripcions a la Casa de Cultura

Dibuix i pintura per a adults

Manualitats per a adults i nens

Punt de mitja

Patchwork

Taller de costura

Gimnàstica per a la gent gran

Page 23: ESPIGOL OCTUBRE 2008

Baix Penedès interior23Municipis de l’interior

L’ARBOÇ- L’Ajuntament de l’Arboç ha aprovat el Pla Director del servei de subministrament d’aigua potable de l’Arboç. Aquest preveu un total d’inversió de més de 3 milions d’euros i ha estat redactat per l’empresa que gestiona el servei al municipi, Sorea.

Segons informen, les actuacions se centren en la millora de la xarxa existent i en l’adequació de la mateixa als nous creixements urbanístics. Concretament, es regularà la pressió de la xarxa, la qual cosa permetrà la reducció de les pèrdues, es construeix un nou pou de captació d’aigua i un nou dipòsit d’emmagatzematge d’aigua, que permetran donar servei a nous creixements urbanís-tics, i es repararan les fuites existents del dipòsit actual. A més, el Pla Director contempla també millores en el telecontrol, el canvi de material de les canonades de fibrociment o la travessa per sota de la línia fèrria que ha de permetre l’extensió de la xarxa a l’oest del municipi, entre d’altres.

El Pla també pretén aplicar mesures d’estalvi, com la modifi-cació de l’estructura tarifària, campanyes de sensibilització i l’ús d’aigües freàtiques per a la xarxa de reg.

Aprovat el pla director d’aigua

L’ARBOÇ- El ple de l’Ajuntament de l’Arboç ha aprovat aquest mes d’octubre la presentació d’un recurs contenciós administratiu contra l’administració de l’estat per la inactivitat en l’expedient ad-ministratiu relatiu a la variant de la N-340.

L’equip de govern recorda que el desdoblament d’aquesta ca-rretera i la conseqüent eliminació del volum de trànsit pel centre de la vila és una demanda feta des de fa molt anys tant per la comar-ca, com per l’ajuntament, els veïns i el sector empresarial del mu-nicipi. Fa dos anys l’Ajuntament va presentar als vilatans l’estudi presentat pel Ministeri de Foment, en el qual mantenia la proposta B-2, incorporava la B-4 de la Generalitat i presentava una nova que combinava totes dues, la B-5. El consistori i els veïns van pre-sentar al·legacions però aquestes no han tingut cap resposta per part de l’administració. Fa uns mesos es va fer un requeriment que tampoc ha estat contestat, informen des del consistori.

L’equip de govern de l’Ajuntament de l’Arboç sempre ha de-fensat l’opció B de l’autopista lliure de peatge com a alternativa al desdoblament d’aquesta via. Justament aquesta és una de les al·legacions que el consistori presentarà al Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat sobre el Pla Territorial del Camp de Tarragona.

L’Ajuntament de l’Arboç reclama el desdoblament de la N-340

L’ARBOÇ - El passat 7 d’octubre es va iniciar a l’Arboç el nou curs de l’Escola de Música Tradicional del Penedès. La principal novetat i millora d’enguany és la nova ubicació de l’Escola a la Casa de Cultura municipal. Aquest curs hi ha un 10% més d’alumnes que el curs anterior. Gairebé 90 persones aprendran fins al mes de juny a tocar els instruments tradicionals com la gra-lla, el timbal, el flabiol, la tarota o el sac de gemecs.

L’Escola de Música Tradicional té 90 alumnes

L’ARBOÇ - El secretari d’Indústria i Empresa de la Generalitat, Antoni Soy, va visitar a mitjans d’octubre l’Arboç per canviar im-pressions amb representants del sector empresarial del municipi. Soy, acompanyat per l’alcalde de la vila, Joan Plana, i el primer tinent d’alcalde i regidor d’Indústria, Carles Ribé, va visitar les instal·lacions de Cristalería Española i posteriorment van dinar amb un grup d’empresaris de l’Arboç per conèixer el teixit empre-sarial del municipi.

El secretari d’Indústria i Empresa visita l’Arboç

______________________________________________________

______________________________________________________

______________________________________________________

Joan Plana reelegit cap comarcal de CDCBAIX PENEDÈS - L’alcalde de l’Arboç Joan Plana va ser reele-

git com cap comarcal de Convergència Democràtica de Catalunya en l’assamblea que es va celebrar al Vendrell a finals de setembre. Plana va ser escollit amb 78 vots a favor, 45 en contra i 4 vots en blanc. Aquesta és la primera vegada que CDC du a terme un proces electoral per a escollir el seu dirigent comarcal, ja que fins ara aquest es pactava. Plana va destacar la importancia d’aquest fet, tot i que només hi havia una candidatura, la seva, i va rebre un nombre important dels vots contraris. Segons Plana “és normal que en un partit politic hi hagi persones que no estan del tot d’acord amb la direcció políti-ca, i ara hem permès que tota aquesta oposició aflorés en un procés democràtic i obert”.

Page 24: ESPIGOL OCTUBRE 2008
Page 25: ESPIGOL OCTUBRE 2008

Calafell Baix Penedès costa25

El passat dilluns dia 20, en sessió plenària extraordinària i ur-gent, es va aprovar per majoria la nul·litat del conveni urbanístic signat amb l’empresa Gaudir el passat 7 de novembre del 2006. En aquesta ocasió l’equip de govern es basa en un dictamen de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat que recomana revisar el conveni aprovat a l’anterior legislatura sent alcalde Joan Olivella (CiU) que comptava amb el suport dels cinc regidors de l’ADMC.

L’acord va comptar amb els vots dels dotze membres de l’equip de govern – faltava Josep Parera (ADMC), amb l’abstenció de la regidora Olga Elvira i amb els vots en contra, “per coherència’, dels cinc representants de CiU, atès que els regidors Joaquin Oje-da i Josep Maria Garriga, no hi van poder assistir.

Com es recordarà, el conveni urbanístic aprovat al ple del 20 d’octubre del 2006, preveia la construcció de dos-cents habitatges més dels 1.182 que ja contemplava el pla vigent. Aquests 1384 habitatges es preveia construir-los a tres sectors del municipi, a Mas Mel, al Mirador i a Segur de Dalt. Entre d’altres contrapres-tacions, Gaudir oferia uns terrenys a Mas Mel per a poder edificar el nou institut.

El dictamen al qual ha tingut accés l’ESPÍGOL, detalla, segons fonts municipals, tot un seguit d’infraccions a la normativa urba-nística, de procediment i d’alienació del patrimoni públic, i apunta que “la Comissió Jurídica Assessora entén que, atesa la gravetat de les vulneracions de l’ordenament jurídic urbanístic, concorren les causes de nul·litat”, previstes per la llei. L’informe arriba a assegurar que algunes clàusules del conveni beneficiaven ex-clusivament el grup immobiliari, que hauria d’haver-se garantit un equilibri de contraprestacions.

Segons fonts del govern municipal, “aquest conveni usava pro-cediments com duplicar la densitat d’habitatges prevista en el Pla General vigent.

Els motius de nul·litat que argumenta l’Ajuntament són bàsica-ment tres, tot i que n’hi ha d’altres. El primer és que el conveni establia unes reserves d’habitatge protegit inferior a les determi-nades per la llei. El segon és que s’atorgava a Gaudir aprofita-ments urbanístics que li corresponien a l’Ajuntament i el tercer, que substituïa les cessions obligatòries de terrenys per diners en metàl·lic que es volien dedicar a centres cívics, en lloc de invertir-los en habitatges, com diu la llei.

Segons l’alcalde Jordi Sánchez, amb aquesta mesura queda anul·lant el propi conveni, que bona part l’actual equip de govern (PSC-ERC) ja havia denunciat com a il·legal des de l’oposició a l’anterior legislatura.

Tot i la contundència del dictamen de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, al mateix ple del dia 20, l’alcalde

L’Ajuntament acorda anul·lar el conveni urbanístic amb el Grup Gaudir basant-se en un dictamen de la Generalitat

Jordi Sánchez va dir que “aquí no hi ha ni vencedors ni vençuts, és una oportunitat de poder resoldre moltes qüestions en el marc del nou Pla General que s’està revisant, que amb aquesta decisió s’allibera d’una possible pressió”.

El mateix alcalde, acompanyat del portaveu socialista i alhora tinent d’alcalde de Territori, va assegurar que “aquest equip de govern negociarà amb el Grup Gaudir i amb qualsevol altra ope-rador immobiliari per trobar les millors solucions i encaixos que afavoreixin l’interès general”.

Des de Madrid, Carmen Escrivà de Romaní, directora gene-ral del grup Gaudir, va dir dijous passat dia 23 que “el ple del dia 20 no anul·la el conveni, nosaltres hem presentat quatre contenciosos administratius per danys patrimonials, i en con-junt reclamen uns 25 milions d’euros a l’Ajuntament de Calafell, ja que entenem que des de fa temps s’estan violant els nostres drets”. A més, afirma no tenir pressa per a resoldre el conflicte, té clar que “l’acord de ple és un pas més a l’estratègia que està portant l’Ajuntament”. Escrivá té clar que “tot això acabarà amb una sentència judicial que si és favorable a la nostra reclama-ció, no beneficiarà a ningú”.

Tot i que el tema el mantenen als jutjats, Escrivà, ha admès que “si des de l’Ajuntament de Calafell ens arriba una bona pro-posta és evident que l’escoltarem, la recollirem i la estudiarem, però és que fins ara ningú ens han fet cap proposta”.

Per Gaudir, l’acord del ple no canvia res

L’acord signat ara fa dos anys per l’alcalde Joan Olivella i la directora general de Gaudir, ha estat anul·lat pel ple

Page 26: ESPIGOL OCTUBRE 2008
Page 27: ESPIGOL OCTUBRE 2008

Calafell Baix Penedès costa27

A final d’aquest mes ja es veurà com comencen els treballs inicials de la cons-trucció del nou passeig marítim de la zona de la Platja de Calafell. Segons ha explicat el mateix alcalde, les obres esta-ran finalitzades la primavera del 2011.

L’alcalde, acompanyat pels portaveus municipals i per dos tècnics, va explicar en dos dilluns consecutius, primer als comerciants i, després als veïns, el ca-lendari de treball i com seran les obres de remodelació del passeig marítim que data dels anys seixanta. Tant l’alcalde Jordi Sánchez com el tinent d’alcalde de Territori, Ramon Ferré van donar garan-ties als responsables dels establiments comercials de la zona que l’obra s’ha planificat de tal manera que causarà els mínims perjudicis possibles. Sánchez va dir que “el més senzill i econòmic hauria estat executar l’obra d’un sol cop, però això és incompatible amb l’activitat d’un municipi turístic com és el nos-tre”. L’alcalde va assegurar que a final d’aquest mes ja es faran els treballs pre-vis i que l’obra es farà en dos sectors i en quatre fases per tal de “poder respectar al màxim el període que va de Setma-na Santa fins a setembre, que és quan més feina hi ha”. D’aquesta manera en aquest període no es farà cap treball, ja que aquests es concentraran als mesos de tardor i hivern.

A efectes de l’execució del projecte, el passeig marítim s’ha dividit en dos sectors. El primer va des de la Carrerada d’en Ralet fins al carrer Sant Pere i des de l’Estany fins a la rambla Costa Daura-da. Són els dos extrems que s’han de fer primer perquè corresponen al desguàs de les aigües de pluja. L’altre sector és el que va des de la rambla Costa Daurada fins al carrer Sant Pere, és a dir, el tram central. L’alcalde va afegir que a cada sector s’hi treballarà en dues fases, una primera que correspondrà a les obres a fer al subsòl i la segona les que s’han

de fer a la superfície. Les diferents fases aniran encavalcades les unes amb les altres fins a la primavera dle 2011 que és quan es preveu estugui tota l’obra enllestida.

Per minimitzar encara més les molès-ties, cada sector d’uns 300 metres de longitud, s’ha dividit en subsectors de 100 metres de tal manera que no es co-mençarà un sector fins que l’altre estigui acabat. Les obres tenen un cost de 5 mi-lions d’euros i els treballs a fer al subsòl són la part principal de la feina i de la inversió, ja que s’ha de renovar la xarxa de clavegueram i la d’abastiment d’aigua i enllumenat públic i modificar les xarxes

de baixa tensió, gas i telefonia afectades. L’alcalde va acabar dient que, definitiva-ment es desisteix d’implantar la recollida pneumàtica ja que la neteja continuarà fent-se de manera manual. A més va dir que la principal actuació consistirà en donar solució a la recollida d’aigües de pluja, per tal d’evitar les inundacions que de tant en tant es produeixen al passeig. Per això, es doblarà la capacitat hidràuli-ca del front marítim.

Les obres de superfície, previstes per a la tardor del 2009, quedaran dissenya-des en el projecte que elaborarà l’equip d’arquitectes que guanyi el concurs que l’Ajuntament està a punt de fallar.

A final de mes es preveu l’inici dels treballs de remodelació del passeig marítim, que no acabaran fins a la primavera del 2011

L’alcalde ha anunciat que l’Ajuntament pensa regular les terrasses i la venda dels comerços al Passeig Marítim. Una regulació que entrarà en vigor quan s’acabin les obres de redemolació. Sánchez ha assegurat que hi continuarà havent terrasses, “hauran de ser de qualitat, no pot ser que fem un passeig d’alta excel·lència i desprès hi hagi paradetes d’espardenyes”. En quant a la venda, l’alcalde ha dit que “convé que tothom es faci a la idea que l’excel·lència és imcompatible amb les estampes de ‘mercadillo’ que ara veiem sovint”.

Es regularan les terrasses i venda a l’exterior

Page 28: ESPIGOL OCTUBRE 2008

CalafellBaix Penedès costa 28

El president de la Generalitat, José Montilla, va ser a Segur el passat dia 27 de setembre, tot coincidint amb la Festa Major del nucli més gran del municipi. El president va veure com havia que-dat la travessia de Segur (C-31) després de les obres de millora que han suposat un cost de 6 milions d’euros i i ha estat finançada a mitges entre la Generalitat i l’Ajuntament de Calafell.

Prèviament, el president de la Generalitat va visitar l’Ajuntament de Calafell, on va ser rebut per l’alcalde, Jordi Sánchez, i la cor-poració municipal. Desprès dels actes protocolaris de benvinguda, l’alcalde i els portaveus dels cinc grups polítics municipals es van reunir amb el president per tal d’exposar-li dues grans qüestions que té pendents actualment el municipi: el projecte per al nucli de Segur que es presentarà a la propera convocatòria de la Llei de Barris del mes de febrer i el pas pel municipi de la futura autovia que substituirà la carretera N-340.

L’alcalde de Calafell li va recordar al president de la Generali-tat que tot el municipi, i en particular el nucli de Segur, pateixen mancances d’equipaments i dèficits socials que requereixen ac-tuacions globals

El president de la Generalitat va visitar el nucli de Segur

L’alcalde de Calafell, Jordi Sánchez, ha fet una crida a les prop de 20.000 persones que s’estima que viuen al municipi sense estar-ne empadronats perquè s’inscriguin al padró. Amb aquesta mesura, l’Ajuntament multiplicaria les aportacions de l’Estat i de la Generalitat, que es calculen per la població de dret i no per a la de fet.

L’alcalde ha recordat que, actualment, els habitants empa-dronats freguen els 25.000, però que la xifra real d’habitants, determinada pels consums d’aigua i la generació de residus, és d’uns 45.000. Per tal d’incentivar l’empadronament a Calafell, l’Ajuntament ha posat i posarà en marxa diverses mesures. Des del mes de maig, els empadronats, per exemple, paguen un preu molt reduït a la zona blava (20 cèntims l’hora, per 1,5 euros els usuaris no empadronats) gràcies a un distintiu especial per al vehicle. L’equip de govern municipal també ha anunciat que pro-perament aprovarà que els empadronats tinguin entrada gratuïta als monuments locals.

L’alcalde convida a empadronar-se als residents habituals

L’Ajuntament de Calafell ha presentat al·legacions al Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC), per tal d’aconseguir avançar la recepció de la subvenció de 650.000 euros aconsegui-da per al projecte de remodelació del nucli històric. La Generalitat va aprovar aquest ajut per finançar les obres de l’entorn del Castell de la Santa Creu dins del període 2008-2011, però preveient abo-nar-lo en la seva integritat l’últim any del cicle, és a dir, el 2011.

La subvenció del PUOSC cobrirà aproximadament una quarta part del pressupost de les actuacions pendents del projecte de remodelació del nucli històric de Calafell, que ascendeix a 2,4 milions d’euros. Les obres pendents són la majoria, ja que fins a la data només s’havia executat una actuació: un dels dos aparca-ments inclosos en el projecte.

L’ajuntament demana a la Generalitat que els avanci l’ajut del PUOSC__________________________________________________________________________________

Page 29: ESPIGOL OCTUBRE 2008

Calafell Baix Penedès costa29

‘Vikki Beach’, un cafè lounge-restaurant d’alt nivell s’ha ubicat al Port de Segur

En plena Festa Major del nucli de Segur de Calafell, el passat 27 de setembre, va inaugurar-se de manera oficial el nou establiment ‘Vikki Beach’, un cafè lounge-restaurant d’alt nivell de procedència francesa, que en els primers mesos de funcionament està tenint molta acceptació.

A l’acte inaugural hi va assistir l’alcalde del municipi, Jordi Sánchez, acompanyat de la seva esposa, diversos regidors del consistori, el president de Port Segur-Calafell, Lluís de Patrício i la directora del port, Rosa Flores.

Aquella nit, els propietaris André i Patrik, ja van sorprendre els nombrosos convidats amb una selecció dels millors menjars, preparats amb molt de gust i una gran presentació. A la porta, el mateix André oferia als assistents la possibilitat de degustar un dels seus còctels de cava mentre sonava la música seleccionada per ell mateix atès que l’André, a França, és un reconegut di-jai internacional que ha ‘punxat’ la seva música a Saint Tropez, Milà, Eivissa.

Vistes a la badia de SegurAquest nou local que dóna encara més prestigi al port de Se-

gur, regentat pels francesos Patric i André, destaca per la seva excel·lent ubicació prop de l`entrada general del recinte lúdico-esportiu. Té unes fantàstiques vistes a la gran badia marítima. És el lloc adient per a sopar i degustar algun còcktel, escoltant suaument una música molt especial. ‘Vikki Beach’, és un espai modern i molt elegant amb un am-bient màgic mai vist a Calafell. Sens dubte és el millor ‘Café-Lounge’ de la Costa Daurada.

A més de poder assaborir les mi-llors tapes i els plats de pasta, carn i peix i exquisits postres, al mateix local es poden degustar els millors còcktels preparats amb molt de cura per Patric i Eva. És un establiment que combina la cuina francesa amb la mediterrània amb una àmplia car-ta d’excel·lents vins. ‘Vikki Beach’ està obert tant als migdies com a la nit.

Per a fer les reserves es pot trucar als telèfons: 605.38.76.70 i 605.43.21.44

El passat dia 11 d’aquest mateix mes es va recuperar al port de Segur la tradició de fer una cerimònia protocolària al posar en marxa una nova embarcació. A petició del seu nou propietari, Arnaud Ehlinger, es va fer l’acte de botadura del nou vaixell amb la benedicció que va fer Mossèn Gonzalo, de la Parròquia de l’Assumpció de Segur.

Es tractava de beneir l’entrada a la mar del nou vaixell de 15 metres de llargada i desitjar molta sort al seu nou propietari, un ritual mariner que s’està perdent i que antigament es feia gairebé de forma obligada.

L’acte que va ser molt emotiu i va comptar amb la presència de molts familiars i amics del propietari, vinguts expressament des de Luxemburg. També va ser-hi present Esteban Franco, comodoro de la Patrulla de Auxilio Marítimo de Calafell i Francesc Roger, de Nàutica Cunit Yacht, gestor de la venda d’aquesta embarcació ara amarrada al port de Segur.

Segons va explicar el mateix propietari, aquesta embarcació es prepara per creuar properament l’oceà Atlàntic. La celebració marinera va acabar amb un aperitiu entre els convidats, a les de-pendències de la Patrulla de Auxilio Marítimo, que des de fa uns mesos es troba al número 9 del carrer Rhin, a Segur de Calafell. A la trobada es va comentar la necessitat de recuperar aquests rituals mariners per potenciar el sector nàutic.

Al Port de Segur es recupera la tradició de beneir la posada en marxa d’un vaixell

Page 30: ESPIGOL OCTUBRE 2008

CalafellBaix Penedès costa 30

Joan Olivella, nou cap local de CDC i Sandra Suarez, consellera nacional

L’equip de govern s’està replantejant cercar altres indrets on construir zones d’estacionament de vehicles a la zona de la platja, ja que l’àmplia zona d’aparcament gratuït que hi ha davant la zona del mercat municipal, aviat no s’hi podrà comptar per que allà és previst que es construeixi un nou mercat, una nova escola i una llar d’infants, entre d’altres equipaments.

Segons ha transcendit, la previsió és que entre el carrer Sant Pere i l’estació de tren, a la zona coneguda com ‘Blanquet’, es faci un nou aparcament de dues plantes subterrànies que ara està en estudi. La previsió és que aculli un total de 525 places per a cotxes. A la part superior es farà una avinguda amb pistes de básquet, un carril bici i carril per a fer footing. A més, l’equip de govern que lidera Jordi Sánchez preveu fer un segon pàrking a sota del nou mercat, amb una capacitat per a 500 vehicles. Aquest estacionament estarà molt aprop de l’anterior però no es podran connectar. Aquests dos nous pàrkings seran de pagament.

El tercer, que serà gratuït, es farà en un espai que quedarà lliure junt la nova escola i llar d’infants que es farà on ara hi ha el gran estacionament. La previsió és que en aquell espai hi càpiguen uns 300 vehicles.

A finals del mes passat, els militants de Convergència Demo-cràtica de Catalunya (CDC) de Calafell, van poder elegir el nou cap local del partit, càrrec que els darrers anys ostentava el doctor Francisco Clavero

L’acte que es va fer a la seu que el partit té al nucli del Poble va despertar expectació i va reunir 71 militants que van exercir el seu dret de vot. Abans de fer-ho, els dos candidats al càrrec, Francisco Clavero que es presentava a la reelecció i Joan Olivella, que a les darreres eleccions municipals va ser el candidat a l’alcaldia i pre-sident del comitè electoral, van fer una petita dissertació respecte les seves intencions en cas de ser elegit. Després de constituir-se la mesa d’edat i en presència del president de l’executiva territo-rial, Joaquim Nin i de Joan Aregio i Montserrat Carreras en nom del partit al Camp de Tarragona, es va procedir a la proclamació oficial dels dos candidats i a l’elecció. Un cop oberta l’urna es va fer el recompte que va donar 33 vots favorables al candidat Fran-cisco Clavero i 38 per Joan Olivella, que va ser proclamat cap local del partit. Tot seguit els dos candidats es van abraçar en senyal de bona amistat i militància. A continuació Joan Olivella, va fer un discurs en clau integradora i continuïsta. Olivella no va evitar mirar enrera, “hem d’oblidar-nos per sempre dels fantasmes del passat, hem de mirar cap endavant amb optimisme”, va acabar dient Joan Olivella.

D’altra banda, l’endemà divendres i a la seu comarcal que el partit té al Vendrell, a més de fer-se la elecció del cap comarcal - en parlem a les pàgines de l’Arboç -, també es va fer l’elecció dels quatre consellers nacionals. La candidatura més votada va ser la de la calafellenca Sandra Suárez, actual regidora i consellera comarcal.

Calafell farà tres nous pàrquings a la zona de la platja, dos de pagament

Page 31: ESPIGOL OCTUBRE 2008

Calafell Baix Penedès costa31

Calafell celebrarà la tradicional festa de la Castanyada amb tres dies d’activitats, el 31 d’octubre i l’1 i el 2 de novembre. Prèviament, el passat dia 24 d’octubre va començar el concurs d’aparadors de la Castanyada i de Halloween, convocat per fer participar el comerç local en aquestes festivitats. I està actiu, així mateix, el concurs de dibuix infantil, obert a totes les escoles del municipi. Aquestes activitats estan organitzades pel Patronat Municipal de Turisme i per l’Àrea de Comerç i Innovació de l’Ajuntament.

Al llarg dels dies del cap de setmana de Tots Sants, es podran trobar llocs de venda de castanyes als tres indrets clàssics del municipi: la plaça de Catalunya, el carrer Sant Pere i la plaça Mediterrani.

A més, divendres 31 d’octubre, hi haurà, com és costum, una parada de castanyes a l’IES Camí de Mar. Dissabte 1 de novem-bre, al matí, es desenvoluparan un seguit de tallers infantils amb activitats relacionades amb la Castanyada i el Halloween. És una convocatòria de gran ressò en els darrers anys. Per això, les pla-ces són limitades i cal inscripció prèvia, trucant al 977 69 91 41.

A més, per donar ambient a la zona comercial, el 31 d’octubre i l’1 de novembre hi haurà actuacions de música dixieland i dos restaurants, Come Va? i L’Àncora, oferiran menús especials inspi-rats en aquestes festes. El primer amb una proposta de receptes italianes amb la castanya com a protagonista, i el segon amb un àpat format per un aperitiu Halloween, un pica-pica “de por”, uns segons “de pànic” i uns postres “terrorífics”, amb les castanyes, els moniatos i els panallets en llocs preferents dels ingredients.

El tinent d’alcalde de Turisme, Àngel Verge, recorda que “acti-vitats com aquesta ajuden a prolongar la temporada turística més enllà de l’estiu, si més no per atreure visitants de cap de setmana”. De la seva banda, el tinent d’alcalde de Comerç, Carles Rion, ha manifestat que “dinamitzar l’activitat econòmica fora de temporada ha demostrat que dóna resultats en campanyes i accions ante-riors, ja que som capaços d’atreure visitants de cap de setmana, o fins i tot d’un dia i d’origen molt proper”.

Els actes de la Castanyada duraran tres dies

Just la vigília en que es recorda l’aniversari de l’afusellament de l’expresident republicà Lluís Companys, els republicans del Baix i Alt Penedès tenen per costum participar en una processó de tor-xes que acaba al Castell de Calafell.

Aquest acte que per vuitè any consecutiu va organitzar la secció d’Esquerra Republicana de Calafell, va comptar el passat dimarts dia 14 amb la presència de Joan Puigcercós, actual president del partit, que en tot moment va estar acompanyat del president local Lluis Sant, del regidor calafellenc Carles Rión i del nou president regional, el cunitenc, Ivan Faccia, a més de l’alcalde calafellenc Jordi Sánchez i de diferents alcaldes, regidors i militants de les dues comarques penedesenques. També hi van assistir els dipu-tats Joan Puig i Miquel Carrillo.

L’acte va començar amb total puntualitat a la plaça Mariano Soler, on hi ha el Monument al Pagès, i poc després al Castell de Calafell es van fer els parlaments de record a Companys, afusellat per les tropes franquistes el 15 d’octubre de 1940 al Castell de Montjuic. Allà Joan Puigcercós va reclamar al govern espanyol

Els republicans penedesencs recorden l’expresident Companys

que “d’una vegada per totes anul·li el procès a Companys i que no tingui tanta por al Po-der Judicial on encara hi ha molts franquistes, ara ja toca que el pro-cés al president màrtir quedi anul·lat i es restitueixi tota la seva figura”.

Page 32: ESPIGOL OCTUBRE 2008

CalafellBaix Penedès costa 32

Des del passat 2 d’octubre, Mariona Santacreu Campaba-dal és la nova presidenta de l’Associació de la Gent Gran de Segur. Santacreu encapçalava la única candidatura que es va presentar a l’assemblea general extraordinària, després que el 26 de juliol tingués lloc una elecció que va acabar amb la victòria de Josep Parera, que pocs dies després va presentar la seva dimissió a la regidora de Benestar Social en un escrit sense signar. A les eleccions, Parera va rebre 43 vots i l’altre candidat Joaquin Sánchez, que fins llavors havia actuat de se-cretari en funcions de la comissió gestora, en va rebre 32.

Amb tot això, i atès que Parera no havia presentat oficial-ment la seva dimissió a l’entitat, es va convocar l’assemblea del 2 d’octubre en la que Mariona Santacreu va ser proclama-da presidenta. L’acompanyen a la seva junta Antonio Peñarro-ja (sotspresident), Josefina Marmaneu (secretaria), Carmina Rusca (tresorera) i Gloria Hernández, Maria Dolors Ranea, Angel Moreno i Juan Gómez, vocals.

Segons ha explicat la mateixa Santacreu, ara a l’associació

Mariona Santacreu, nova presidenta de l’Associació de la Gent Gran de Segur

El col·lectiu ‘El Gust és nostre’ que està inclòs dins de Fòrum Calafell, va participar aquest any per primer cop a les Jornades Gastronòmiques del Vendrell que cada dos anys tenen lloc co-incidint amb la Fira Santa Teresa. Els diferents restaurants ca-lafellencs van presentar les seves propostes culinàries durant dos dies i, segons deien molts dels assistents, els calafellencs van deixar el llistó molt alt.

hi ha Servei de massatgista i podologia pels socis, cada diu-menge a la tarda s’organitza un ball i a més, tots els dilluns i dimecres hi ha classes de ball gratuïtes per a tots els socis. També s’estan organitzant excursions de promoció de produc-tes i es prepara la Festa de la Castanyada. Aquesta es farà el diumenge dia 2 a partir de les sis de la tarda. Aquell dia hi haurà ball, un pica-pica, panellets i refrescs, tot per 10 euros. Cal recordar que aquesta entitat compta actualment amb cinc-cents associats.________________________________________

Page 33: ESPIGOL OCTUBRE 2008

Calafell Baix Penedès costa33

Els familiars de l’home mort durant la celebració del Mercat Me-dieval de Calafell no entenen com és possible que els presumptes autors de la mort d’Eulogio Torregrosa estiguin lliures amb càrrecs a l’espera del judici.

El passat dia 11, més de cincuquanta persones, van respondre a la crida dels familiars d’Eulogio Torregrosa Pérez, de 41 anys, que va morir el passat 7 de setembre a l’hospital, a conseqüència d’una baralla en que es va veure involucrat a la zona del Castell on funcionava una taverna medieval.

L’acte de concentració es va fef dissabte a la tarda a la plaça Catalunya, just davant l’Ajuntament i a pocs metres del carrer Principal, on vivia. Allà, els manifestants portaven algunes pan-cartes en les que reclamaven justícia. Ni els familiars, promotors de la trobada, ni els assistents, entenien com és possible que els pressumptes autors de la mort de Torregrosa no estiguin a la pre-só. Consuelo Torregrosa, germana de la víctima, deia que “sigui qui sigui qui ho va fer ha d’estar a la presó, no al carrer com si no haguès passat res”, s’exclamava.

Com ja es va informar en altres edicions, els tres detiguts acu-sats de ser els presumptes autors de la mort, van quedar lliures amb càrrecs a l’espera del judici, ja que el jutge els va imputar homicidi imprudent perquè entén que l’agressió reconeguda pels detinguts, ni va ser premeditada ni amb ànim de causar la mort a

la víctima que hauria molestat involuntàriament a un dels agres-sors en tocar-lo amb una torxa encesa de la decoració del recinte medieval.

La família, que creu que els detinguts són quatre, entén que fins que el judici no aclareixi els fets, els detinguts no haurien d’estar al carrer, “creiem que són al carrer perquè tenen influències”. Així ho explicava Fran Perales, nebot de la víctima, que assegura que continuarà organitzant actes com el del passat dia 11 i recollint signatures de suport com el centenar que va rebre allà mateix, provinents dels mateixos manifestants i d’altres veïns que els fan costat.Equip de govern

D’altra banda els familiars que van organitzar aquest acte reivin-dicatiu, també es lamenten que cap membre de l’equip de govern

Els familiars d’Eulogio Torregrosa, mort durant el passat Mercat Medieval, reclamen justícia en saber que els tres detinguts no han estat empresonats

Agents dels Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació (UI) de l’ABP del Vendrell (Baix Penedès), van detenir, el passat 25 de setembre, Ion R, veí de Tarragona de 19 anys i nacionalitat romanesa, com a presumpte autor d’un delicte de robatori amb violència i intimidació. Segons fonts policials, el detingut va colpe-jar amb una pedra a la víctima per a deixar-la inconscient i robar-li tot el que portava a sobre.

Un control de la Policia Local de Vilanova i la Geltrú (Garraf), va permetre identificar l’individu, que els Mossos estaven buscant arran d’un robatori violent a Calafell. La víctima hauria pujat al cotxe del detingut amb un altre jove, al que havia conegut en un local d’oci nocturn de Calafell. Quan van arribar a la carretera del Sanatori, els joves el van obligar a que s’acotxés, segons deien, perquè els perseguia la policia.

Un cop ajupit, va notar diversos cops al cap donats amb una pe-dra de grans dimensions, que el van fer perdre el sentit. Poc des-prés, apareixia abandonat en un descampat i sense cap dels ob-jectes de valor que portava a sobre. Després de diverses gestions, els diferents indicis van portar cap a Ion R, que va acabar detingut. L’arrestat va passar a disposició del jutjat d’Instrucció en funcions de guàrdia del Vendrell, que va decretar el seu ingrés a presó. La investigació continua oberta a la recerca de l’altre individu.

Ingressa a presó per un robatori violent

els hagi fet arribar la seva con-dolència i els hagi donat ànims per superar la situació. Perales, molt empipat, va dir dissabte als mitjans de comunicació assis-tents a l’acte que “segurament ho volen tapar perquè els fets van pasar a prop d’un local obert que, entenem que era il·legal”.

Altres veïns participants de l’acte també lamentaven que no hagi trascendit la identitat dels presumptes autors de la mort de Torregrosa.

_________________________________________

Page 34: ESPIGOL OCTUBRE 2008

CunitBaix Penedès costa 34

L’elecció, entre cinc candidatures consensuades prèviament, es va fer el passat dissabte a la sala del Casal Municipal en un acte obert que va reunir 205 veïns, els quals van exercir el seu dret a vot. D’aquesta manera, el nom de ‘Les Oliveres’ va rebre 125 vots, el de ‘El Cor’, 29, el de ‘La Plana’ 22, el de la ‘Xarxa’ 15 i el del ‘Nus’ 14.

El regidor de Promoció Econòmica, Xavier Lorenzo, va dir que el pròxim 15 de novembre s’organitzarà un altre acte obert i parti-cipatiu per triar el logotip del nou mercat municipal.

A l’acte es va aprofitar per explicar com serà el nou mercat. Així, l’arquitecte municipal Isidre Roca, els arquitectes Sergi Se-rra i Marta Adroer, de l’equip Serra-Grué, guanyador del concurs d’idees, van dir que el nou edifici de planta trapezoïdal i d’una planta que es construirà l’any vinent a la zona coneguda com el de ‘Les Oliveres’, inclourà un ampli espai per la mitjana superfície comercial que tindrà 1.300 metres quadrats de superfície. Ja és sabut que empreses com Mercadona, Carrefour i Lidl ja han mos-trat el seu interès per participar al concurs de concessió.

La superfície del mercat es configura de manera lineal com si es tractés d’un passeig o un carrer ample des del qual s’accedeix a l’interior de la mitjana superfície, que en cap cas podrà vendre pro-ductes frescos. Compta amb un accés per a vianants i un accés directe a l’aparcament soterrat.

Així el visitant del mercat es trobarà que quan entra es troba amb un carrer interior on a banda i banda trobarà les parades del mercat. Es preveu que n’hi hagi quinze de productes frescos. Des de dins del mercat es podrà accedir al supermercat, ja que serà obligatori que per accedir-hi es passi abans pel mercat. A l’exterior hi haurà una zona verda en el que es mantindran les oliveres que ara hi ha al costat de la masia que serà enderrocada.

L’edifici del mercat serà d’una sola planta amb un petit altell amb

vestidors, despatxos i sales per a fer reunions. A la planta soterra-da hi haurà les neveres, els espais logístics i un aparcament per a 150 vehicles que en un futur es podria ampliar.

L’entrada es farà per la zona més pròxima a l’estació on també hi haurà una plaça pública de mida mitjana i on també hi haurà un bar i una sèrie de botigues totalment independents del mercat. El total de la construcció superarà els 10.000 metres quadrats.

Les previsions de l’equip de govern és que al mes de gener es pugui licitar la construcció, ja que el projecte s’aprovarà abans de finals d’any. També a principis d’any es preveu que es portin a terme els concursos per a la concessió tant de les parades com de la superfície comercial. Es calcula que el nou edifici ‘Les Oliveres. Mercat de Cunit’ pugui entrar en servei a l’estiu del 2010.

El futur nou mercat es dirà ‘Les Oliveres. Mercat de Cunit’

Page 35: ESPIGOL OCTUBRE 2008

Cunit Baix Penedès costa35

L’equip de govern municipal complirà el seu compromís de rebaixar un 0,20% el tipus impositiu de l’Impost de Béns i Immo-bles (IBI) deixant-lo en el 0,90% per tal de compensar l’aplicació del 10% dels nous valors cadastrals i a més per oferir opor-tunitat als ciutadans per a poder millorar la seva economia familiar.

A la sessió de ple extraordinari del passat dia 16, es van aprovar per majoria les mo-dificacions, la nova imposició i ordenació i derogació de les ordenances municipals per a l’exercici del 2009, que pujaran el 4,3 %, que segons l’INE serà l’IPC de Cata-lunya. Segons la informació facilitada per l’Ajuntament de Cunit, la rebaixa de l’IBI té un doble objectiu, “compensar l’aplicació del 10% dels nous valors cadastrals que imposa la Gerència General del Cadastre i d’altra banda, oferir oportunitats a la ciutadania de Cunit per a millorar la seva economia familiar”.

Les noves subvencions que recullen les ordenances municipals pel 2009, s’adrecen a oferir opcions a les persones que siguin titulars d’un habitatge a Cunit, ja sigui de propietat o de lloguer, sigui quina

sigui l’edat en els casos de famílies amb renda baixa (entre el 15 i el 25% segons els ingressos), persones de menys de 35 anys - fins ara era fins a 30 anys (25% segons IBI), pensionistes 25% segons IBI, famí-lies monoparentals entre el 20 i el 50%, segons ingressos i nombre de fills, una de les novetats pel 2009, i pensionistes amb rendes baixes (25% + 25% segons IBI en funció dels ingressos. A més, de cara al 2009 es mantenen les subvencions vigents i es creen incentius per a totes les famílies nombroses i monoparentals pel que fa a la despesa que suposen els serveis com les llars d’infants, l’escola de futbol municipal de nova creació i els llibres de text.

Les ordenances del 2009 aprovades amb els vots en contra de CiU, ICV i ERC, també contemplen ajuts per a incentivar el comerç local. A més de mantenir la bonificació dels 50% de la taxa de la re-collida de la brossa pels veïns que al llarg de l’any portin residus un mínim de 24 cops a qualsevol de les dues deixalleries existents, l’any vinent hi haurà novetats en el rebut de l’aigua. Fins ara la taxa de l’aigua s’aplicava segons un mínim de 45

m3. Segons va confirmar al ple el mateix responsable d’Hisenda, José Habas, “ara s’elimina aquest criteri i el consum d’aigua s’aplicarà per trams de consum de 3 m3 en cada vivenda, una novetat que beneficarà al 58% dels veïns”.

El govern de Cunit compleix la seva promesa de rebaixar l’IBI però acorda aplicar l’IPC en les taxes i preus públics de l’exercici 2009

A la mateixa sessió de ple es va aprovar per unanimitat la creació del Consorci Sanitari del Garraf al qual pertanyen els sis municipis del Garraf i Cunit, a més de les fundacions privades de Sant Antoni Abat i Sant Camil. Per acord de tots els assistents, també es va aprovar l’adopció de l’emblema institucional de l’Ajuntament i la moció presentada pels tres grups de l’oposició per prendre mesures davant la crisi econòmica. A la moció s’incloïen deu propostes, destacant la de la rebaixa del 20% dels sous del govern i la congelació dels sous dels altres regidors, grups municipals i del personal eventual de confiança, punt que a la negociació conjunta no va fructificar del tot, ja que el govern no va acceptar la rebaixa del 20% dels sous del regidors que formen el govern, acceptant la congelació dels seus sous per l’any 2009.

ICV diu que l’oposició marca l’agenda política del govern local

Page 36: ESPIGOL OCTUBRE 2008

Cunit Baix Penedès costa36

L’alcaldessa de Cunit, Judith Alberich, ha fet diferents al·legacions per decret al projecte del Pla Territorial Parcial del Camp de Tarragona (PTPCT), donant total suport a la iniciativa lo-gística del ‘Logis Penedès’. L’escrit, al qual ha tingut accés aquesta revista, fa esment a l’informe 47/08 de l’arquitecte municipal, Isidre Roca, que presenta cinc propostes locals a tenir en compte, però en cap moment fa referència al Logis Penedès, per la qual cosa, s’entén que el suport de l`alcaldessa és una contribució pròpia.

En aquesta al·legació, l’alcaldessa cunitenca diu, entre d’altres coses, que “aquests tipus d’activitats tenen una importància creixent per a la competitivitat del teixit industrial de Catalunya i amb una plataforma logística d’iniciativa pública al Baix Penedès, es podria ordenar la implantació territorial aquesta activitat con-centrant la logística en un indret amb accessos directes a vies d’alta capacitat, amb connexió ferroviària i ajustant la seva integra-ció territorial i paisatgística”.

Aquesta al·legació favorable al Logis Penedès es contradiu amb la moció aprovada per unanimitat al ple extraordinari del Consell Comarcal del passat dia 21 d’aquest mes, en la que es diu rotunda-ment que “la comarca del Baix Penedès no vol el ‘Logis Penedès’. El lloc es podria aprofitar per alguna actuació d’interès estratègic, com per exemple, per fer un desenvolupament de I+D”.

Aquesta al·legació contrària al Logis Penedès, signada a l’endemà del del Consell Comarcal, va ser refrendada pels conse-

llers comarcals José Habas (PSC) i José Barquier (PPC), els dos, membres de l’equip de govern que lidera Judith Alberich.

En quant als aspectes locals de les al.legacions, aquestes fan referència al sector Pla de Cunit-2, a l’autopista C-32, la necessitat d’una variant Vendrell-Vilanova, millor interconnexió amb l’interior a través de Castellet-La Gornal i la possible creació d’un ‘park & ride’ (circuit per bicicletes).

L’alcaldessa fa per decret unes al·legacions al PTPCT donant total suport al projecte de Logis Penedès

El passat 28 de setembre es va celebrar la Pedalada contra el canvi climàtic que va ser coordinada pel Bicicleta Club de Cata-lunya (BACC) i promoguda per la Fundació Mobilitat Sostenible i Segura, el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Gene-ralitat de Catalunya i l’Obra Social de La Caixa. Aquest va ser el segon any consecutiu que a Cunit es va fer aquesta iniciativa, em-marcada dins dels actes de la Setmana Catalana per a la Mobilitat Sostenible i Segura. La prova amb un recorregut de 5 quilòmetres va reunir 125 participants.

Cunit va ser l’únic de la comarca que es va adherir a aquesta ini-ciativa, sent una de les 69 localitats catalanes que s’hi han sumar. En aquesta edició Cunit va superar els 76 kg de CO2 estalviats en l’edició de 2007 pels 113 participants, i enguany va aconseguir estalviar en aquesta edició 106 kg de CO2.

La pedalada contra el canvi climàtic va reunir 125 participants___________________________________________________________________________________

Page 37: ESPIGOL OCTUBRE 2008

Cunit Baix Penedès costa37

El passat dia 10 d’aquest mes es va fer l’acte oficial d’inauguració del camp de futbol de gespa artificial, inclòs en el gran projecte de remodela-ció de la zona esportiva municipal que preveu la construcció d’un segon camp de gespa, noves graderies, una pista poliesportiva i vuit vestidors.

Aquest cap de gespa de 105x93 metres, que és el més gran de la co-marca, ha tingut una cost total de 480.000 euros dels quals, el 70% ha anat a càrrec de la Diputació de Tarragona. Aquell dia l’ens provincial va estar representat per la diputada cunitenca Montserrat Carreras, alhora cap de l’opisició a l’Ajuntament de Cunit, que sorprenentment va veure com l’administració que havia aportat més diners, es quedava sense poder parlar. En aquell acte només va fer-ho l’alcaldessa Judith Alberich, que va saber aprofitar que a l’acte hi havia molta gent per recordar tot el que el govern ha fet en els nou darrers anys i el que projecta fer en aquesta legislatura.

L’acte també va servir per fer la presentació dels nous equips de la recén formada Escola de Futbol Municipal.

La Diputació de Tarragona ha pagat el 70% del nou camp de gespa

Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Cata-lunya (TSJC) ha reconegut l’existència d’un lligam laboral, amb totes les obligacions i drets per ambdues parts, entre vint prostitutes i els propietaris del local ‘Brigitte’ que hi ha a l’entrada de Cunit. La sentència considera provat que les noies estaven subjectes a un horari fixat per l’establiment, que tenien un dia de descans a la setmana, no tenien au-tonomia per acceptar o rebutjar la relació amb els clients i “estaven sotmeses a les indicacions i normes del club”.

La sala social del TSJC ha estimat el recurs de l’advocat de l’Estat contra una sentència contrària prèvia, derivada d’una acta d’infracció que havia aixecat la Inspecció de Treball a l’agost del 2006, quan un inspector va trobar al Club Brigitte vint ‘cambreres de companyia’, un cambrer i una dona de neteja, tots sense permís de treball, llevat de la dona de la neteja. Llavors l’Estat va presentar una demanda contra l’empresa ‘Dos Más Tres Cinco, SL”, la societat explotadora del club, sol·licitant una sanció de 132.400 euros.

Un tribunal diu que les prostitutes del ‘Brigitte’ són treballadores

Page 38: ESPIGOL OCTUBRE 2008

CunitBaix Penedès costa 38

Des del passat dia 4, Ivan Faccia Serrano, regidor d’Esquerra Republicana de Catalunya a Cunt, és el nou responsable del par-tit republicà a les tres comarques penedesenques, substituint el diputat gelidenc Miquel Carrillo.

Al Congrés Regional d’ERC que es va fer a Vilanova s’havia d’elegir el nou responsable regional al Penedès. Hi havia dues candidatures, la del regidor calafellenc Carles Rión, candidat que representava el sector del Reagrupament i la del regidor cunitenc Ivan Faccia, que encapçalava una llista plural amb el suport dels sectors, tant de Joan Puigcercós com els de Josep-Lluis Carod-Rovira i el de l’Esquerra Independentista d’Uriel Bertran.

La candidatura de Faccia va superar l’encapçalada per Car-les Rion per 98 vots a 32. Per primera vegada dues candidatu-res pugnaven en un Congrés Regional del Penedès per dirigir l’organització. Al congrés i, per tant, a la votació hi van assistir 139 militants, fet que va suposar un important augment de participació vers d’altres trobades, ja que la darrera havia reunit 74 militants menys. Carles Rion, representant del sector Reagrupament, tam-bé va rebre adeptes del sector de Joan Puigcercós, a través de la secció de Sitges (Garraf). Tot i haver perdut la contesa electoral, Rión va felicitar Faccia i va dir que “estic esperançat perquè com en tots els Països Catalans, al Penedès també hi ha un 25% que se sent representat per Reagrupament”.

El nou cap regional d’ERC, Ivan Faccia, de 43 anys, és corredor d’assegurances de professió i és regidor a l’Ajuntament de Cunit des de les eleccions municipals de 2007. Com a nou president regional del Penedès és també membre de l’Executiva Nacional d’Esquerra.

Record per a MeliàEn el moment de la seva proclamació i sensiblement emocionat,

Ivan Faccia va tenir paraules de record pel “pel meu amic i padrí polític, Joan Melià, traspassat el novembre passat, estic segur que si fos aquí avui en Joan seria l’home més feliç del món”.

Després de la lògica emoció i de rebre els aplaudiments dels presents, Faccia va avançar alguns dels punts del seu programa per aquest mandat. Hi ha la creació del Consell Municipal de la Ve-gueria amb tots els càrrecs electes d’Esquerra al Penedès, la for-mació dels militants i la creació i reforç de les estructures del partit. També va avançar dissabte que la nova Permanent estarà formada per Ivan Faccia com a president; Maite Martínez, vicepresidenta; Carles Ribé, secretari d’organització; Marta Leon, secretària de fi-nances; Pol Pagès, secretari d’imatge i comunicació; Josep Tomàs

El cunitenc Ivan Faccia és el nou responsable regional d’ERC

La cunitenca Lola Domènech i Bartomeu, actual regidora de CiU a l’oposició a l’Ajuntament de Cunit, ha estat elegida nova conse-llera nacional del partit al qual pertany des de 1999. Lola, que ara té 51 anys, va entrar al món de la política local a la primavera del 1999 quan formava part de la candidatura de CiU que encapçala-va Montserrat Carreras.

Ara, el passat 29 de setembre, a la reunió comarcal que es va fer al Vendrell, Lola va ser elegida com a un dels qua-tre consellers nacionals, junt la calafellenca Sandra Suárez, el bonastrenc Da-vid Godall i Rafael Güell, alcalde de Masllorenç. A més, Lola Domènech ara també forma part de la nova executiva comarcal de CDC.

Lola Domènech, consellera nacional de CDC

________________________________________

Àlvaro, secretari de política municipal; Teresa Vallverdú, secretària de polí-tica parlamentària; Bernat Valls, se-cretari de formació; Josep Vives, secre-tari d’acció política i Montse Martínez, secretària de la Dona.

A més, cal afegir-hi els presidents comarcals de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf i un representant de les JERC.

La Federació Regional d’Esquerra al Penedès està formada per la militància de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf, compta amb uns 500 militants, 22 seccions locals, 47 regidors, 3 alcaldes (més un que ho serà la segona meitat de la legislatura), 7 conse-llers comarcals i 1 diputat al Parlament de Catalunya.

Page 39: ESPIGOL OCTUBRE 2008

Cunit Baix Penedès costa39

De nou hi ha hagut relleu a la parròquia de Sant Cristòfol de Cunit i, per tant, també a la de l’Assumpció de Segur, que com és sabut, tenen sempre el mateix responsa-ble. El passat 25 de juny, l’Arquebisbe de Tarragona, Doctor Jaume Pujol i Balcells, va nomenar nou responsables en algunes de les parròquies de la demarcació de Tarragona. Entre aquests nomenaments hi va haver el del fins ara rector de les parròquies de Cunit i Segur, Vicenç Ribas Canals, que ha estat nomenat com a nou rector de les parròquies de Santa Maria Magdalena del Pont d’Armentera (Alt Camp) i a més, és el nou responsable de les parròquies de Santa Maria de les Pobles, l’Al-bà, Santa Maria de Querol i l’església de Sant Jaume de l’Esblada i de Santa Llúcia de Santes Creus i de l’església de Santa Llúcia d’Aiguamúrcia.

Mossèn Antoní Constantí de Reus, ocupa el lloc de Vicenç Ribas que ha marxat al Pont d’Armentera

Els horaris del cementiri municipal de Cunit tenen aquests dies els següents horaris.

Aquest dimarts dia 28 i els restants d’aquest mes d’octubre, els horaris són de 10 del matí a la 1 de migdia i des de les 3 fins a les 6is de la tarda.

Aquest dissabte, primer dia del mes de novembre, l’horari d’obertura del cementiri serà des de les 9 del matí i estarà obert de manera ininterrompuda fins a les 6 de la tarda.

Diumenge, dia 2 de novembre, el cementiri estarà obert de 10 del matí fins a la 1 de migdia i des de les 3 de la tarda fins a les 6. Per a concertar horaris especials es pot trucar al telèfon 608.23.61.48.

Horaris del cementiri per ‘Tots Sants’

La seva vacant ja l’ocupa mossèn Anto-ní Constanti Martra, que procedeix de Reus. Constantí és el nou rector de la Parròquia de Sant Cristòfol de Cunit i a més ocupa la tinença parroquial de l’esglé-sia de l’Assumpció de Segur de Calafell. El relleu es va fer públic a finals del mes pas-sat, just quan es va fer el traspàs.

Page 40: ESPIGOL OCTUBRE 2008

CulturaEspígol Baix Penedès 40

CUNIT - A final del mes passat va entrar en funcio-nament el nou complex cultural que inclou la Biblio-teca Marta Mata i l’Escola de Formació Dolors Paul. El nou equipament cultural ubicat a la nova zona del Parc Central, ha suposat una inversió econòmica pròxima als quatre milions d’euros. En concret, ha costat 3,8 milions d’euros dels quals l’Ajuntament de Cunit n’ha pagat el 80% ja que la resta, el 20% ha estat finançat amb subvencions del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOISC).

Pel que fa a la biblioteca Marta Mata – coneguda pedagoga de Banyeres traspassada l’any 2006 -que ocupa 1.345 m2 del total dels 2.128 m2 construïts de tot l’equipament cultural, té la seva entrada per carrer de la Creueta. És un espai a la primera planta amb un disseny molt modern.

Tot i que acaba d’obrir les seves portes, la nova bi-blioteca ja compta amb un fons bibliogràfic de 15.000 llibres, unes 120 capçaleres de diaris i revistes i més de 3.500 documents audiovisuals, entre CD, DVD i CR-4.

La biblioteca que té espai Wi-fi i compta amb 14 ordinadors, ara és dirigida per Vanessa Vilaseca, que com a responsable tècnica de l’equipament substi-tueix Marisa Ibáñez, que ha estat al capdavant de la biblioteca municipal els darrers vint anys a l’edifici del Casal Municipal.

L’horari de la biblioteca, que a la primera setmana ja va tenir una mitjana diària de 600 usuaris, és de 2 de migdia a 8 del vespre els dilluns, de 10 del matí a 8 del vespre, de dimarts a divendres i els dissabtes de 9 del matí fins a les 2 de la tarda. També es pot contactar telefònicament al 977 67.48.84 o, a través d’Internet a l’a/e [email protected].

Quant a l’Escola Municipal de Formació Dolors Paul, que dirigeix el calafellenc Ramon Paraíso, és a la planta baixa de l’equipament i té una superfície de 520 m2 amb entrada pel carrer Llobregat. Té diverses aules amb molta lluminosiat natural per a la formació de persones adultes. El seu horari de funcionament és de 9 a 2/4 de 2 i de 2/4 de 4 a 9 de dilluns a diven-dres. D’entrada, aquesta escola que porta el nom de de l’exmestra, ja té 186 matriculats.

Cunit ja té una moderna biblioteca que té una mitjana de sis-centes visites diàries

Vanessa Vilaseca és la nova directora de la bibliotaca municipal.

La Biblioteca Marta Mata compta amb més de 15.000 llibres.

Page 41: ESPIGOL OCTUBRE 2008

Cultura Espígol Baix Penedès41

LA BISBAL DEL PENEDÈS - A la Bisbal del Penedès s’està duent a terme el XIX Tardoral d’Orgue al Penedès que organitza l’escola municipal de música Antistiana. El dia 1 de novembre se celebra-rà el Concert de Tots Sants, a càrrec del Cor de Cambra Fòrum Vocal, amb Vicens Prunés a l’orgue i el director Daniel Mestre. El 23 de novembre hi haurà el Concert de Santa Cecília, amb el Cor Zongora (direcció: Montserrat Meneses, orgue: Jonatan Carbó). El ùltim concert serà el del 8 de desembre, amb Camerata Antistiana Màskali (direcció: Joan Ferré, orgue: Arnau Farré). Tots els concer-ts es duran a terme a l’Església Parroquial de Santa Maria, a les 18.30 h. Més informació: 977 688 278 i www.antistiana.com.

XIX Tardoral d’Orgue al Penedès El 1r Concurs Fotogràfic del Baix Penedès s’exposa al Vendrell

EL VENDRELL - El Centre Cívic del Vendrell acull fins el 10 de novembre l’exposició de les 62 obres que s’han presentat al 1r Concurs Fotogràfic del Baix Penedès, organitzat per Grup Fotogràfic del Vendrell. El primer premi del concurs el va guanyar el fotograf Jordi Serra Mañosa de Castellar del Valls (BCN), el segon premi va ser per al Jordi Lanzón Buenavida i el tercer per la Victoria Navarro Urgell. El trofeu especial per al soci del grup que va organitzar el concurs, se’l va endur Alfons Morillas Romero.

CALAFELL - La ciutadella ibèrica de les Toixoneres de Calafell va reobrir les seves portes al públic el primer cap de setmana d’octubre, rebent, en els dos dies de portes obertes, més de 1.500 persones. Cal recordar que el únic recinte ibèric reconstruït a tot l’Estat. Ha estat un any tancat al públic per tal de fer-hi millores i posar-lo al dia en quant a museïtzació.

El passat dia 3 d’aquest mes, l’alcalde Jordi Sánchez va fer una visita d’obres que va servir com a reinauguració. Va estar acompanyat per Joan Badia, director general d’Innovació del departament d’Educació de la Generalitat, del doctor Joan Santacana de la Universitat de Barcelona, de la directora tècnica Clara Masriera i de la regidora de Cultura, Teresa Cumplido.

A l’acte, obert als mitjans de comunicació i als convidats, hi van assistir representants dels Amics del Patrimoni de Cala-fell, entre d’ells, el seu president, Miquel Montoliu, exalcaldes com Joan Colet, Joan Maria Triadó i Joan Olivella, i diferents regidors de Cultura, i altres convidats.

La regidora Teresa Cumplido, va avançar que “aquesta ciutadella ha esdevingut un referent a totes les escoles de Catalunya com a la millor via per a fer comprendre els alum-nes de Primària i ESO, un període de la nostre història; per això a dia d’avui ja tenim complertes les visites fins la pròxima Setmana Santa”. L’alcalde Jordi Sánchez va reiterar que “cal que aquesta ciutadella ibèrica es comuniqui amb la zona de la platja, per això ja us puc dir que estem treballant per accelerar un pas elevat o soterrat a la via del tren que faciliti molt l’accés a aquest recinte”. Sánchez no va amagar que ha parlat amb Renfe per tal que el pas sigui soterrat i menys costós que el projecte de pont enlairat.

Tresor únicLa directora tècnica de la Ciutadella Ibèrica, Clara Masriera

va avançar que, “teniu un patrimoni únic que cal conservar, és únic a la península ibèrica i únic per les seves característiques arquitectòniques, teniu un tresor que cal dinamitzar”. La direc-tora va dir que en aquest any de tancament s’ha rentat la cara del recinte, s’han refet sostres i altres millores com la museït-zació feta per la Universitat de Barcelona.

Al llarg dels dos dies de portes obertes, els visitants podien participar a diferents tallers com entrenaments de guerrers, demostració de metal·lúrgica, encesa de foc, tallers de caça, cistelleria i collarets, fer pa, encunyació de moneda, realització de tovots i a més, degustar menjars dels ibers com llavors de cànem amb mel i carn de boví fumada i salada. També van poder beure hidromel i cervesa sense llúpol amb mel.

La Ciutadella Ibèrica de Calafell es comunicarà amb la platja a través d’un pas sota la via del tren

___________________________________________________________________________________

Page 42: ESPIGOL OCTUBRE 2008

CulturaEspígol Baix Penedès 42

LLORENÇ DEL PENEDÈS – El Cen-tre de Llorenç del Penedès oferirà el dia 7 de novembre, a les 22h, el documental Bye Bye Belgium, de Philippe Dutilleul. La historia està basada en un programa de la Radio Télévision Belgique Françai-se (RTBF), del 13 de desembre de 2006, en el que el presentador de l’informatiu va anunciar la fi del regne de Bèlgica, produïda per la marxa del rei i d’una sèrie d’esdeveniments i de preses de possessió conseqüents. Aquell moment històric, creat humorísticament per la gent de la RTBF va durar 95 minuts inin-terromputs, i bona part de Bèlgica s’ho va creure, obtenint les quotes de pan-talla més altes. Restarà en la memòria televisiva com un moment únic i com una emissió molt contravertida.

CALAFELL - El Festival Internacional Flickr de Fotografia va acabar el passat dia 19 d’octubre, havent assolit un elevat èxit artístic i una gran participació, tant en la fase virtual dels darrers mesos com en la fase presencial celebrada aquest cap de setmana.

El Festival ha acabat amb la proclamació de les deu millors fotos del certamen, que s’han seleccionat per votació dels fotògrafs participants. Fa un mes que va obrir una exposició amb 160 imatges escollides entre les presentades pels 700 fotògrafs que van enviar la seva obra a la fase virtual. Els guanyadors han rebut càmeres fotogràfiques, paquets de software de retoc fotogràfic i disseny gràfic i subscripcions de pagament a Flickr. A més, tot els participants s’han pogut emportar com a record del Festival la impressió d’alta qualitat de la seva foto que ha estat exposada durant tots aquests dies.

La trobada, batejada com a “Explora Calafell”, ha estat organitzada per la comuni-tat de Flickr de Calafell i coordinada per Santi García, amb el suport de les regidories de Cultura, Turisme i Comerç de l’Ajuntament.

Calafell tanca el festival Flickr de Fotografia amb èxit artístic i de participació

Documental Bye Bye Belgium

EL VENDRELL - La violoncel·lista i exalumna de Pau Casals, An-gelica May, ha visitat aquest mes d’octubre El Vendrell convidada per l’Associació Musical Pau Casals. May va ser l’encarregada d’oferir una conferència dins del cicle de xerrades que aquesta entitat organitza per commemorar el XXXV aniversari de la mort del Mestre.

La violoncel·lista va explicar que la visita al Vendrell, on va poder recórrer els diferents espais i equipaments relacionats amb Casals, com la Vil·la Casals, l’Auditori o l’orgue de l’Església, l’havia omplert d’”emoció”.

Angelica May és austríaca i va rebre classes privades de Casals durant l’any 1954 a Prada de Conflent, quan ella en tenia 21. D’aquella etapa d’aprenentatge, May recorda amb afecte l’”amor a la música” que li va transmetre el Mestre i alhora, “les classes dures i estrictes que im-partia Casals, tot i que pel seu caràcter, es fes estimar fàcilment”.

L’exalumna de Pau Casals, Angelica May, visita El Vendrell___________________________________________________________________________________

Page 43: ESPIGOL OCTUBRE 2008

Cultura Espígol Baix Penedès43

EL VENDRELL – “Aprenem amb la cultura” és un programa de visites dels alumnes dels cursos de Català per a Adults i de les parelles lingüístiques als grups de cultura popular i al patrimoni cultural i artístic del Vendrell. El seu objectiu és que alhora que utilitzen i practiquen el català, aquestes perso-nes puguin conèixer una mica més la vida social i cultural del municipi on viuen. Així doncs, es fomenta l’ús de la llengua a més de facilitar als alumnes l’apropament a la quotidianitat social i cultural del seu poble.

El programa “Aprenem amb la cultu-

ra” l’han posat en marxa aquest mes d’octubre l’Ajuntament del Vendrell, el Consorci per a la Normalització Lingüís-tica i el Voluntariat per la llengua. Entre les visites programades per enguany hi ha l’assaig dels Nens del Vendrell, del Ço del Botafoc i dels Pastorets del Vendrell. L’any que ve es visitarà el Campanar i l’església del Santíssim Salvador Trans-figurat, museu Apel·les Fenosa i la Vil·la Casals, l’assaig de la Colla Sardanista Dansaires del Penedès, dels Armats del Vendrell, de les Gralles del Baix Pene-dès, del Ball de Bastons i d’altres grups de cultura popular del Vendrell.

El Vendrell posa en marxa el programa “Aprenem amb la cultura”

BANYERES DEL PENEDÈS - Els dies 17, 18 i 19 d’octubre es va celebrar a Banyeres del Penedès els actes del 75è aniversari de la fundació de la Societat Nova.

Aquesta entitat, fundada l’any 1933, està formada actualment per més de 300 socis, i és una de les entitats més impor-tants del municipi, ja que dona aixopluc a la Massa Coral Banyerenca, la Coral infantil Picarol, l’Esbart Santa Eulàlia, els Diables , els Grallers , l’Elenc Teatral i la revista “El Cèrvol”. Totes elles, així com el Drac, els Gegants de Banyeres , i el Ball de Gitanes de L’Arboç i l’ agrupació Musical Penedès varen participar en els actes de celebració.

Aquets actes començaren el diven-dres 17 d’octubre amb l’inauguració de l’exposició “ 75 anys de Societat” on es mostraren documents antics de la societat, com ara actes de fundació, rebuts de justificació de jornals per a la construcció de la mateixa i altres docu-ments inèdits que donen a conèixer a la gent com en aquell temps es gestaren aquestes societats tant arrelades en el nostre territori. També s’exposà l’antiga màquina de cinema i una sèrie de foto-grafies que permeten veure l’evolució de

la Societat.Totes les entitats del poble d’una o

altra manera han volgut participar en aquestes jornades , per aixó el divendres 17, l’Elenc Teatral va oferir el segon acte de “L’auca del Sr. Esteve” obra guardo-nada en diferents concursors comarcals. Després, l’antic Grup d’Havaneres “El Cèrvol” va oferir una cantada per a recor-dar vells temps en un acte molt emotiu. També s’han organitzat amb molt d’èxit col·loquis com ara el titulat “ Si aquetes parets parlessin” i un altre amb antics presidents de l’entitat, on els socis varen explicar les seves vivències en relació a la Societat , i abordant els problemes que atravessen aquestes entitats per fer-

La Societat Nova de Banyeres celebra 75 anys

CALAFELL - Dissabte 8 de novembre a les 18h es durà a terme al Museu Casa Barral de Calafell una marató poètica, amb la participació dels poetes Sabel Gavaldón, Marti Sales, Ivette Nadal, Jo-sep Pedrals. L’entrada és lliure.

Marató poètica a la Casa Barral

___________________________________________________________________________________

se lloc en uns temps de globalitat .El disabte 18, a part de tallers per a

la canalla i hagué l’actuació de la Coral Picarol, la Massa Coral Banyerenca i L’Agrupació Musical Penedès.

El diumenge, després del cercavila, se cel·lebrà una missa en sufragi dels so-cis absens i es va descobrir a la façana del local una placa commemorativa de l’esdeveniment pel soci mès antic, en Casimiro Figueres.

Despres del aperitiu i d’un dinar de germanor hi hagué una cantada d’havaneres pel grup “Peix Fregit”. A la mitja part de l’acte s’entregaren a tots els socis uns diplomes acreditatius.Josep Figueras

El Racó de l’Art en dates diferents El Racó de l’Art que se celebra al Ven-drell tots els primers dissabtes de mes a la plaça de les Garrofes s’aplaçarà els propers dos mesos degut als dies fes-tius i es celebrarà el dia 8 de novembre i el dia 13 de desembre.

Page 44: ESPIGOL OCTUBRE 2008

EsportsEspígol Baix Penedès 44

ATLETISME.- Aquest darrer diumenge del mes d’octubre es va córrer al Vendrell la 24ena edició de la Mitja Marató Interna-cional del Baix Penedès i la 189ena Mini cursa de cinc quilòmetres, dues proves organitzades pels Corredors de Fons del Vendrell. Les dues proves en conjunt van comptabilitzar més de 1.800 atletes.

Pel que fa a la cursa ‘reina’ que van aca-bar uns 550 atletes, cal dir que al quilòme-tre 10, al seu pas pel municipi de Llorenç, els primers en passar van ser Xavier Close-llas en categoria masculina i Mireia Sosa, en categoria femenina. Al capdavant de la cursa hi anava un gran nombre d’atletes però cap al quilòmetre 15 va saltar el ma-rroquí Mohseen El Haddad que va fer en solitari la resta de la cursa i va poder creuar la línia d’arribada fent un temps d’1 hora 13 minuts i 3 segons, 42 segons per davant de Semen Escoda que va ser segon (1 h. 13’ 45”) i en tercer lloc va entrar Xavier Close-llas (1 hora 14 minuts 8 segons).

En categoria femenina, la primera classi-ficada fou Estrella Ribó (1 hora 24’ 15”), la segona Mireia Sosa Pérez (1 hora 26’ 29”) i tercera, la sitgetana Maria Vinyet Noguero Planas (1 hora 28 minuts 46 segons).

També va córrer la cursa l’atleta vila-novina Marina Prat, que anava un xic camuflada acompanyant uns amics i va fer

un temps de 1 hora 53’ i va rebre un dels premis de la seva categoria.

Els tres primers classificats locals van ser: Carlos Pinto, Jordi Mallart i Carles

El marroquí Mohseen El Haddad i Estrella Ribó guanyen la 24ena edició de la Mitja Marató Internacional del Baix Penedès

Garriga, i la primera atleta local va ser Mar Puig. Van lliurar els premis, l’alcaldessa accidental, Marta Tutusaus i el regidor d’esports, Jaume Domingo.

ALPINISME - El vendrellenc Joan Solé, resident a Santa Oliva, que és alpi-nista i membre del grup de rescat d’alta muntanya dels Bombers de la Genera-litat, intenta aquests dies obrir una nova via encara inexplorada en alguns dels cims més alts de la Patagonia, una serralada situada entre Xile i l’Argentina.

Solé va sortir de Santa Oliva el passat 30 de setembre acompanyat d’un amic alpinista nord-americà, per fer aquesta fita en una muntanya que a l’hora de marxar encara no havien decidit, tot i que podrien ser o bé el Cerro Sant Va-lentín, de 4.050 metres d’altitud o el Cerro Arellano, una muntanya inexplorada que pot tenir uns 3.000 metres d’altitud. Els dos esportistes esperen trobar-se amb pluja, neu i vents que poden superar els 160 quilòmetres per hora. La previsió inicial era el de fer el primer atac al cim a mitjan de mes i en cas d’un segon, fer-lo la darrera setmana sencera d’aquest mes.

Per fer front als 12.000 euros de pressupost, Solé compta amb ajuts de l’Ajuntament de Santa Oliva, del Consell Esportiu del Baix Penedès i el Patro-nat Municipal d’Esports del Vendrell.

L’alpinista vendrellenc Joan Solé intenta obrir una nova via en un dels cims més alts de la Patagonia

___________________________________________________________________________________

Page 45: ESPIGOL OCTUBRE 2008

Esports Espígol Baix Penedès45

A Cunit i, aprofitant el nou pavelló ‘Els Joncs’, s’ha format el primer equip sènior masculí de bàsquet que juga a la Segona Territorial- sots 21 conjunta i que ja porta tres victòries conse-cutives. Primer va superar a la seva pìsta l’Amposta (62-42), va sorprendre a Valls al Masia Bou (70-73) i el passat diumen-ge dia 26, va guanyar de quatre el Salou (79-75).

En aquest mateix grup juga el Calafell B que després de la cinquena jornada en que va descansar, es manté imbatut. Per començar va superar a domicili La Selva (62-79), va guanyar a la seva pista de Segur al Reus Ploms (95-75), va superar el Despertaferro de Reus (68-42) i després va demostrar la seva superioritat a la pista de l’Ampolla (59-96).

L’altra equip sènior calafellenc, l’A, que juga a la Tercera Territorial, tot i que va començar perdent dos dels tres primers partits, després ha anat millorant superant el Cambrils (63-51) i sorprenent a domicili el Collblanc (55-91). El passat dissabte no van poder amb el TGN Bàsquet (65-71).

També en bàsquet, l’equip sènior de l’Associació de Bàsquet El Vendrell porta bon ritme atès que porta quatre victòries dels

Cunit també té equip sènior de bàsquet que porta tres victòries consecutives

Un total de 275 ciclistes de tot Catalunya van participar el passat diumenge dia 19 al ‘Ciclotour Tarragona 2017’, una marxa cicloturista organitzada per Club Ciclista Camp Clar de Tarragona amb la col·laboració de la Federació Catalana de Ciclisme, que tenia com a finalitat promocionar la candidatura de Tarragona als Jocs Mediterranis del 2017.

Aquesta marxa cicloturista que va arrencar del Moll de la Costa del Port de Tarragona, va pasar per la majoria dels mu-nicipis del Camp de Tarragona que donen suport a la iniciativa tarragonina.

Entre els 275 ciclistes inscrits que prèviament van pagar una quota d’inscripció simbòlica, hi havia cares ben conegudes del món del ciclisme com Xavier Florencio, l’exciclista professio-nal, Miguel Ángel Iglesias i David Llauradó, medalla d’or en crono i tàndem i medalla d’argent en persecució en pista als darrers Jocs Paralímpics de Beijing. La marxa cicloturista va passar pels municipis d’Altafulla, Torredembarra, Calafell, El Vendrell, Valls, Alcocer, La Selva del Camp, El Morell, La Pobla de Mafumet, Constantí, Reus, Cambrils, Salou i Vila-seca per acabar de nou al port de Tarragona on hi havia la línia de meta, després d’haver recorregut 130 quilòmetres.

sis partits jugats. Han guanyat el Bosco d’Horta (58-65), els Lluïsos de Gràcia (88-75), els Jac de Sants (95-108) i el Sari-plast (77-85). El passat dissabte ‘punxaven’ davant el Coll-blanch (82-93).

Finalment dir que el sènior del CB L’Arboç també porta bona ratxa ja que guanyat tres dels quatre primers partits jugats.

275 ciclistes participen a la marxa cicloturista de promoció de la candidatura de Tarragona als Jocs Mediterranis de 2017

___________________________________________________________________________________

Page 46: ESPIGOL OCTUBRE 2008

EsportsEspígol Baix Penedès 46

TENNIS - El Club Sports Tennis Cunit manté una temporada més la categoria B estatal (Segona Divisió) ja que el passat dissa-bte dia 25, va saber sorprendre a domicili a Xixon, l’equip amfitrió del Real Cultural Covadonga d’Oviedo per 0-6. Els jugadors cuni-tencs van trobar-se amb un adversari que va plantar cara, espe-cialment en quatre dels sis partits que es van haver de jugar a tres sets. Així, Alexis Arraya va guanyar 6/2, 6/2, el júnior cunitenc Jordi Muñoz va fer el mateix 6/4, 6/2, Alvaro Bello, després de 3 hores i 20 minuts de joc, va sumar un altra punt 7/6, 4/6, 7/6, Fabio Maggi no va fallar 7/6, 6/4. David Cors, tampoc, 5/3, 6/2 i Miquel Olaso, va acabar doblegant el seu adversari 4/6, 7/5, acabant el tercer set amb un 2/3 que ja donava el sisè punt als cunitencs sense neces-sitat de jugar els partits de dobles.

A l’endemà el CST Cunit va haver de jugar contra el CT Múrcia que contra pronòstic el dia abans havia superat el favorit CT La Salut. En aquest darrer enfrontament els cunitencs que anaven guanyant per dues victòries contra cap, al final van perdre (6 a 3), tot i van estar prop de donar la segona sorpresa i acabar campió del grup primer.

El CST Cunit es manté a la segona divisió estatal en superar amb contundència a domicili el RC Covadonga (0-6)REM - El Club de Rem Llaguts de Calafell en col·laboració

amb Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE) va organitzar la cinquena edició de la Regata Transebre, que es va dur a terme el primer cap de setmana d’octubre, entre la població de Mora la Nova i la desemboca-dura del riu Ebre, amb un recorregut total de 84 quilòmetres. La cursa, no competitiva, va reunir més de vuitanta vogadors de diferents clubs catalans.

La Transebre ha tancat una temporada d’èxits per als Lla-guts de Calafell en la que han debutat a la Lliga Catalana de Llaguts, han participat al Campionat de Catalunya de rem en banc fix i han aconseguit guanyar el desafiament de Vilanova davant la tripulació amfitriona i la de Torredembarra, imbatible fins aleshores.

Els Llaguts de Calafell van organitzar la V Regata ‘TransEbre’

MOTOR - El Rally Catalunya Costa Daurada es va tornar a acostar un any més i per quart any consecutiu, a la comarca del Baix Penedes. Va ser el passat divendres dia 3 d’octubre quan aquesta prova va passar dues vegades pel municipi del Montmell, una a mig mati i l’altra a la tarda. Cap al migdia i entre passada i passada es va fer una exhibició de cotxes clàssics de Rally. Aquesta prova va provocar un gran moviment d’aficionats per tota la zona. A nivell esportiu, el francès Sebastian Loeb ( Citroen) va ser una vegada més el guanyador absolut. A nivell comarcal hi va participar l’equip de l’Escuderia Penedès Competició format per Manuel Cordoba - Carlos Vega amb un Subaru Impreza STI; l’equip penedesenc va acabar en el lloc 47 de la general. Felicitats, doncs, als membres d’aquest equip per haver pogut acabat aquest Rally competint amb equips i pilots de màxim nivell.

El 44 Rally Catalunya Costa Daurada va passar pel Montmell___________________________________________________________________________________

Page 47: ESPIGOL OCTUBRE 2008
Page 48: ESPIGOL OCTUBRE 2008