Memòria Serveis Socials Osona 2013

24
ÀREES BÀSIQUES DE SERVEIS SOCIALS D’OSONA memòria 2013

description

 

Transcript of Memòria Serveis Socials Osona 2013

Page 1: Memòria Serveis Socials Osona 2013

ÀREES BÀSIQUES DE SERVEIS SOCIALS D’OSONAmemòria 2013

Page 2: Memòria Serveis Socials Osona 2013

SERVEIS SOCIALS D’OSONA 2013

JORDI SERRA VICEPRESIDENT SEGON DEL CCO

El repte actual dels Serveis Socials és poder garantir el dret de la població a tenir-hi accés i, consegüentment, estructurar vertaders sistemes públics de Serveis Socials universals i inclusius. Els sistemes de Serveis Socials, entesos en aquests moments com a quart pilar del sistema de benestar, són la principal eina que necessita la nostra societat per a la seva cohesió social, precisament pel tipus de canvis demogràfics, familiars, comunitaris i culturals que s’estan vivint, així com pel canvi estructural de model econòmic i social que s’està produint, que fa necessari reinventar les estructures i els sistemes d’atenció al ciutadà.Els canvis normatius aprovats recentment, no només van destinats a oferir garanties a la ciutadania, sinó que han de contribuir a una reorganització dels Serveis Socials que, per la seva història, apareixen amb freqüència excessivament atomitzats, fragmentats, desarticulats... És en el marc d’aquesta reorganització i aquest nou context que a Osona a nivell polític ens proposem fer dels Serveis

ÀREA DE SERVEIS A LES PERSONESSocials un instrument que ha de possibilitar fer front a aquests canvis.Els Serveis Socials s’han d’entendre com un lloc on la ciutadania es pot dirigir en diferents moments i circumstàncies de la vida, on els coneixements d’un expert de la intervenció social poden ser una orientació i un acompanyament per continuar formant part d’aquesta societat cada vegada més complexa. Des de l’àmbit polític comptem amb el personal de Serveis Socials, professionals preparats per entendre les relacions humanes i socials, preparats per connectar xarxes i que es posen a disposició de les persones que necessiten orientació, assessorament o tractament social en un moment concret de la seva vida.Per aquest motiu, en aquesta legislatura hi ha un acord polític de les quatre Àrees Bàsiques de Serveis Socials: de la Mancomunitat, de Manlleu, de Vic i del mateix Consell Comarcal, per avançar envers un sistema social que sigui inclusiu i equitatiu. Un sistema que sigui capaç de treballar en xarxa i que sumi esforços amb totes les entitats del tercer sector de la comarca.

Page 3: Memòria Serveis Socials Osona 2013

SERVEIS SOCIALS D’OSONA 2013

ANNA RUFÍ COORDINADORA DE L’ÀREA DE SERVEIS SOCIALS DEL CCO

Tots els professionals de les Àrees Bàsiques de Serveis Socials tenim el mandat polític d’avançar vers l’equitat en l’accés a la cartera de Serveis Socials, de manera que tot ciutadà d’Osona pugui accedir als serveis i les prestacions socials amb igualtat de condicions.En la nostra societat, la majoria de ciutadans estem d’acord en què hi ha un mínim de benestar (que no vol dir supervivència) al qual tothom ha de poder accedir. Quan hi ha col·lectius que tenen dificultats per accedir a aquestes quotes de benestar és necessari posar en marxa els mecanismes correctors que busquin una millora de les condicions que resulten negatives o perjudicials per a determinades persones o col·lectius.El paper dels Serveis Socials en relació als altres sistemes d’atenció al ciutadà (Sanitat, Educació, Seguretat Social) és

fer de connector per facilitar que es facin efectius els drets socials en un sol objectiu: la millora de la situació vital i personal durant totes les etapes de la vida. També cal remarcar la importància de tot el tercer sector de la comarca, un aliat indispensable per la prestació dels Serveis Socials, pels valors que aporta i perquè representa un capital social del qual no es pot prescindir.La memòria que avui presentem és una mostra de les principals actuacions de Serveis Socials que es porta a terme des de cada un dels ajuntaments de la comarca. També vol ser una manera de donar a conèixer l’organització dels Serveis Socials a Osona i de reiterar la voluntat dels professionals de continuar treballant per avançar en la construcció d’uns Serveis Socials inclusius.

Page 4: Memòria Serveis Socials Osona 2013

SERVEIS SOCIALS D’OSONA 2013

INTRODUCCIÓ ALS SERVEIS SOCIALS D’OSONA

Page 5: Memòria Serveis Socials Osona 2013

SERVEIS SOCIALS D’OSONA 2013

ESTRUCTURA ORGANITZATIVA D’OSONA

Els professionals de serveis socials s’estructuren amb quatre àrees de treball; Serveis Socials Bàsics, Pobresa i Inclusió social, Infància, Adolescència i Família i l’àrea de Promoció a l’Autonomia i Atenció a la dependència.

01 Àrea de Serveis Socials Bàsics02 Àrea de Pobresa i inclusió Social03 Àrea de Programes d’Atenció a la Infància i Família04 Àrea de Promoció a l’Autonomia i Atenció a la Dependència

ÀREESÀREA DE SERVEIS SOCIALS BÀSICS

Aquesta àrea està integrada per coordinadors, treballadors/es socials, educadors/es socials, treballadores familiars i personal de diferents disciplines. Aquest grup de professionals són els qui desenvolupen totes les funcions pròpies dels serveis socials bàsics que venen regulades per llei.La ràtio de personal és la que ve marcada per la Llei 12/2007 de Serveis Socials. ( 1 treballador social per cada 5.000 habitants i 1 educador social per cada 7.500 habitants).El finançament d’aquestes àrees va a càrrec del Departament de Benestar Social, la Generalitat de Catalunya, Diputació i ajuntaments. Aquest finançament va destinat a garantir els mitjans tècnics necessaris pel desenvolupament de la tasca diària.

Page 6: Memòria Serveis Socials Osona 2013

SERVEIS SOCIALS D’OSONA 2013

ÀREA DE POBRESA I INCLUSIÓ SOCIALEls tècnics que porten aquesta àrea són els mateixos professionals de serveis socials bàsics que desenvolupen les tasques dels serveis inclosos en aquesta àrea.La posem com una àrea per la importància que tenen els programes i serveis de suport a la població amb situació de precarietat econòmica i social. És una àrea molt transversal que necessita de la col•laboració i participació de tos els agents socials de la comarca. El finançament dels programes i serveis és del Departament de Benestar Social, Diputació i els propis ajuntaments.

ÀREA DE PROGRAMES D’ATENCIÓ A LA INFÀNCIA, L’ADOLESCÈNCIA I LA FAMÍLIA

Aquesta àrea està integrada per 7 professionals ( psicòlegs, pedagogs, educadors socials i treballadors socials ). Aquest grup de professionals són els qui desenvolupen totes les funcions regulades el Decret 338/1986de 18 de novembre , de regulació d’atenció a la infància i adolescència en risc social. En funció dels serveis propis de cada ajuntament, aquest ràtio de professionals ve incrementada per més professionals que porten programes específics. Aquesta àrea també compta amb el SIAD, un servei integrat per tècnics de suport de gènere, psicòlogues i advocades . Aquest equip desenvolupa les funcions marcades a La Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista.El finançament va a càrrec del Departament de Benestar Social, Consell Comarcal i ajuntaments.

Page 7: Memòria Serveis Socials Osona 2013

SERVEIS SOCIALS D’OSONA 2013

ÀREA DE PROMOCIÓ A L’AUTONOMIA I ATENCIÓ A LA DEPENDÈNCIA Aquesta àrea està integrada per dos tècnics especialitzats en temes de dependència. Les línies de treball i funcions de les seves tasques venen regulades a la Llei 39/2006, de 14 de desembre de promoció de l’autonomia personal i d’atenció a les persones amb situació de dependència (LAPAD) i la Llei 12/2007 de serveis socials.El finançament va a càrrec de la Generalitat, Diputació i Consell Comarcal que té convenis amb aportació econòmica de tots els ajuntaments de la comarca d’Osona per prestar aquest servei.És voluntat treballar perquè aquesta estructura organitzativa estigui al servei dels ciutadans de la comarca d’osona i de les polítiques socials que vinguin marcades en cada moment pel Departament de Benestar Social i els ajuntaments que integren les Àrees Bàsiques de Serveis Socials.

Tota aquesta estructura organitzativa es complementa amb la dels professionals de les entitats del tercer sector; Associació de Disminuïts Físics d’Osona (ADFO), Associació Sant Tomàs PARMO, Associació Tapís, Càritas, Centre Especial de Treball Calandra, Creu Roja a Osona, Fundació Assistencial d’Osona, Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona, Fundació Humanitària Dr. Trueta, Fundació Suport Solidari i múltiples associacions i entitats de la comarca que amb la seva tasca diària contribueixen a un major benestar de la població d’Osona.

Page 8: Memòria Serveis Socials Osona 2013

SERVEIS SOCIALS D’OSONA 2013

LA DEMANDA D’ATENCIÓEn el conjunt global de les dades s’observa; - Creixement de l’atenció a famílies que acudeixen per primera vegada a serveis socials - L’entrada de persones noves amb situació de dependència disminueix. Però s’incrementa les revisions de grau per empitjorament de la situació de salut. - Increment d’infants i adolescents amb situació de risc social. - Es cronifiquen les situacions de vulnerabilitat, requereixen més intensitat de l’atenció, més dificultats per sortir de la situació de pobresa. - Relació entre la feblesa de la xarxa familiar i l’increment de la situació de vulnerabilitat.

PERFIL DE LES PERSONES ATESES - Famílies que acudeixen per falta d’ingressos; finalització de les prestacions d’atur, estalvis, subsidis i del suport de la xarxa familiar. - Persones que necessiten activar un servei o prestació de la cartera de Promoció a l’Autonomia i Atenció a la dependència - Famílies que havien estat ateses per serveis socials i tornen perquè la situació ha empitjorat. - Col·lectius més vulnerables; famílies monoparentals, persones sense xarxa de suport social.

Page 9: Memòria Serveis Socials Osona 2013

SERVEIS SOCIALS D’OSONA 2013

XIFRES I PERSONES

Page 10: Memòria Serveis Socials Osona 2013

SERVEIS SOCIALS D’OSONA 2013

RADIOGRAFIA DELS SERVEIS SOCIALS D’OSONA

Els serveis socials de la comarca d’Osona compten amb un centenar de professionals distribuïts per 51 punts d’atenció a cada un dels ajuntaments d’Osona.Atenen a 154.531 habitants. Des del municipi més petit fins el més gran, els serveis socials s’organitzen respectant les àrees geogràfiques naturals; Lluçanès, COSS, Voltreganès, Bisaura, Roda de Ter, Cabrerès, Vall del Ges, Centelles, Manlleu i Mancomunitat la Plana.

POBLACIÓ TOTAL

PERCENTATGE

LLUÇANÈS 7110 4,54

COSS (Centre-Vall del Ges-Cabrerès) 22741 14,51

VOLTREGANÈS 7233 4,62

BISAURA 3438 2,19

RODA DE TER 6164 3,93

TORELLÓ 13857 8,84

CENTELLES 7323 4,67

MANLLEU 20424 13,03

VIC 41738 26,64

MANCOMUNITAT 27693 17,02

TOTAL 154531 100

Page 11: Memòria Serveis Socials Osona 2013

SERVEIS SOCIALS D’OSONA 2013

PROFESSIONALS SERVEIS SOCIALS

BÀSICS

LLUÇANÈS 4

COSS (Centre-Vall del Ges-Cabrerès) 12

VOLTREGANÈS 4

BISAURA 2

RODA DE TER 3

TORELLÓ 8

CENTELLES 7

MANLLEU 14

VIC 27

MANCOMUNITAT 12

EQUIPS ESPECIALITZATSSERVEIS DE PROMOCIÓ A L’AUTONOMIA I ATENCIÓ A LA DEPENDÈNCIA

4

SERVEIS A LA INFÀNCIA, L’ADOLESCÈNCIA I LA FAMÍLIA

7

VICDONES - SIAD OSONA 5

TOTAL 104

professionals distribuïts per 51 punts d’atenció de la geografia de la comarca d’Osona

A la xarxa de serveis socials s’hi ha de sumar més de 50 professionals dels àmbits d’educació, de sanitat, justícia, que treballen en xarxa per atendre la ciutadania. Cal remarcar la col·laboració de les entitats del tercer sector constituïdes a la comarca fruit del treball associatiu amb la voluntat de treballar i atendre les necessitats socials.

* Liderem processos de canvi i resposta a les necessitats socials

* Acompanyem les persones a viure una vida més sostenible

Page 12: Memòria Serveis Socials Osona 2013

SERVEIS SOCIALS D’OSONA 2013

0-14 ANYS 15-29 ANYS

30-44 ANYS

45-59 ANYS

60-74 ANYS

+75 ANYS

LLUÇANÈS 1837 1109 1304 1653 1030 942

COSS (Centre-Vall del Ges-Cabrerès) 3459 3196 4785 4783 2794 1533

VOLTREGANÈS 1184 1027 1757 1593 848 741

BISAURA 454 422 750 633 521 483

RODA DE TER 1020 985 1472 1269 720 665

TORELLÓ 2182 2203 3229 2964 1882 1354

CENTELLES 1205 1045 1859 1452 987 738

MANLLEU 3755 3461 4649 4189 2502 1866

VIC 7477 6826 10921 8043 4735 3736

MANCOMUNITAT 4500 3854 6474 5652 3314 2240

TOTAL 26183 24273 37524 32493 19510 14778

* El 16,9% de la població Osonenca té entre 0-14 anys d’edat

*

*Un 45,28% està entre els 30 i 44 anys

El 9,5% té més de 75 anys d’ edat

Page 13: Memòria Serveis Socials Osona 2013

SERVEIS SOCIALS D’OSONA 2013

SERVEIS

PROGRAMES SERVEIS SOCIALS BÀSICS1r nivell atenció

Acollida, orientació, informació i tractament social

Servei d’orientació jurídica

SUPORT A LA INFÀNCIA, ADOLESCÈNCIA I FAMÍLIES/UNITAT BÀSICA DE CONVIVÈNCIA (CONVIVÈNCIA I CONFLICTE EN LES UNITATS BÀSIQUES)

Servei sòcioeducatiu: Centre obert

Servei de promoció i millora del desenvolupament integral dels infants (reforç escolar, programes petita infància,...)

Servei de prevenció i atenció a les drogodependències i conductes de risc

Prestacions de suport a la infància i família

Servei especialitzat d’atenció a la infància i a l’adolescència en risc (EAIA i Punt de trobada)

Servei d’ajuda a domicili

Servei d’informació i atenció a les dones

PROMOCIÓ DE L’AUTONOMIA I ATENCIÓ A LA DEPENDÈNCIA

Servei d’atenció, orientació, informació i tractament de la dependència

Servei d’ajuda a domicili

Servei de teleassistència

Servei d’ajudes tècniques

Servei de suport a les persones cuidadores no professionals

Servei de promoció de l’envelliment actiu

Servei de transport adaptat

serveis per ajudar a resoldremúltiples necessitats27

27 SERVEIS

* Connectem persones i serveis

Page 14: Memòria Serveis Socials Osona 2013

SERVEIS SOCIALS D’OSONA 2013

SERVEIS

EXCLUSIÓ SOCIALI ATENCIÓ A LA PROBRESA

Prestacions econòmiques d’urgència social

Banc d’aliments

Servei de menjador social

Renda mínima d’inserció social

Servei d’acolliment temporal per a persones amb situació d’exclusió

FOMENT DE LA CONVIVÈNCIA I COHESIÓ SOCIAL

Servei de suport a les entitats

Campanyes de sensibilització

Servei de mediació intercultural i traducció

Centre d’informació al treballador estranger

Servei d’acollida a persones nouvingudes

Tramitació i gestió dels informes d’arrelament, reagrupament i integració

Acció sòcioeducativa a l’espai públic

Participació ciutadana

Servei de foment de la convivència (espais per la convivència i el civisme: viure i conviure, perfils, diàleg interreligiós, voluntariat lingüístic,...)

La ciutadania de la comarca d’Osona té accés a 27 serveis per a respondre a diverses necessitats.Aquests serveis estan agrupats en quatre blocs. El primer el formen els serveis socials bàsics integrats pels professionals responsables de fer la primera acollida i el servei d’orientació jurídica. El segon bloc dóna resposta a les necessitats més bàsiques i vitals. El tercer bloc cobreix les necessitats relacionals en la unitat de convivència; serveis orientats a millorar la relació en l’entorn familiar, convivencial i immediat. El quart bloc són serveis a cobrir i mostrar opcions davant les situacions de manca de salut que tenen una repercussió social en l’entorn. Finalment, el bloc de serveis estan orientats a la cohesió social i convivència, amb l’objectiu de la participació ciutadana.

27 SERVEIS

Page 15: Memòria Serveis Socials Osona 2013

SERVEIS SOCIALS D’OSONA 2013

01. ATENCIÓ GLOBAL REALITZADA PELS SERVEIS SOCIALS BÀSICSEBASP POBLACIÓ

TOTALBENEFICIARIS % POBLACIÓ

ATESA

LLUÇANÈS 7110 1381 19,4

COSS (Centre-Vall del Ges-Cabrerès)

19427 3514 18,25

VOLTREGANÈS 7233 1189 16,4

BISAURA 3438 412 12

RODA DE TER 6164 1512 24,5

TORELLÓ 13857 2468 17,8

CENTELLES 7323 1667 22

MANLLEU 20424 5343 22,7

VIC 41738 11568 27,7

MANCOMUNITAT 27693 5665 20,5

TOTAL 154407 31401 20

de la població d’Osona ha rebut atenció de serveis socials

Als serveis socials bàsics s’hi mouen multitud de demandes i necessitats per atendre. És tasca dels professionals dels serveis socials acollir i escoltar a la persona que exposa la seva situació. Valorar-la, diagnosticar i decidir amb la persona quina és la millor opció per donar resposta a les seves necessitats.Hi ha situacions que necessiten una orientació puntual, altres un assessorament de més d’una visita, i les situacions més complexes que ja requereixen un tractament social.Les intervencions afecten directament a la persona que fa la petició i la seva unitat de convivència. Per això a Serveis socials les intervencions que es fan amb la persona que ha exposat la necessitat influeixen directament a tota la seva unitat de convivència.

Quan diem que a Osona s’ha atès 31000 persones, gairebé un 20% de la població, comptabilitzem totes les persones que s’han beneficiat de l’actuació del professional. Les intervencions de Serveis socials tenen un efecte en tota la unitat de convivència i generen intervencions en tot el nucli familiar.

Page 16: Memòria Serveis Socials Osona 2013

SERVEIS SOCIALS D’OSONA 2013

02. POBRESA I INCLUSIÓ SOCIAL

EBASP PIRMI MENUBAIXCOST

BANC ALIMENTS AJUTSURGÈNCIA

ESTADESEMERGÈNCIA

AJUTSMENJADORESCOLAR

LLUÇANÈS 79 29 215 101 2 87

COSS (Centre-Vall del Ges-Cabrerès)

121 27 547 393 3 132

VOLTREGANÈS 33 1 185 165 1 47

BISAURA 11 3 150 5 41

RODA DE TER 105 3 313 144 3 76

TORELLÓ 233 6 938 847 2 143

CENTELLES 33 3 458 245 2 105

MANLLEU 805 16 1146 3170 12 208

VIC 870 30 4245 3972 55 701

MANCOMUNITAT 207 4 1378 1343 3 276

TOTAL 881 121 8197 6283 69 1816

8000persones han tingut garantit l’accés als diferents dispositius de la xarxa alimentària

* Els ajuntaments i el Consell Comarcal han invertit més de 300.000 euros per ajudar més 5000 persones a cobrir les necessitats bàsiques d’alimentació i subministraments

* 69 persones han trobat solucions d’habitatge i millora personal a través de les estades en pisos temporals

BENEFICIARIS

Page 17: Memòria Serveis Socials Osona 2013

SERVEIS SOCIALS D’OSONA 2013

03. ATENCIÓ A LA INFÀNCIA, L’ADOLESCÈNCIA I LA FAMÍLIA

MUNICIPIS CENTREOBERT

SERVEI MEDIACIÓ FAMILIAR

EAIA SIAD(DONES)

LLUÇANÈS 26 3 7 8

COSS (Centre-Vall del Ges-Cabrerès)

31 1 8 31

VOLTREGANÈS 0 1 12 11

BISAURA 0 2 6 3

RODA DE TER 0 2 9 6

TORELLÓ 0 2 22 15

CENTELLES 0 2 10 20

MANLLEU 40 - 75 80

VIC 99 7 75 148

MANCOMUNITAT 30 4 37 56

TOTAL 255 25 235 314

Es desenvolupen projectes d’atenció a la infància i la família en especial vulnerabilitat, amb intervenció professional en l’àmbit familiar i comunitari.Són serveis destinats a afavorir la socialització dels infants, adolescents i les seves famílies, realitzen intervencions integradores, de participació i de qualitat . Per fer-ho compten amb el suport de dos equips de serveis especialitzats, un amb l’atenció a la infància i adolescència i l’altre dirigit a les dones.Cal destacar l’atenció que han realitzat els centres oberts, el servei de mediació familiar i l’EAIA i el SIAD. Destacar el servei d’orientació jurídica i psicològica a dones que han patit i pateixen situacions de violència masclista.

314dones han rebut atenció per part del SIAD en matèria d’orientació jurídica i/o psicològica

*

*

Osona disposa de 5 centres oberts. Més de 200 infants i les seves famílies tenen suport per millorar les relacions familiars, les habilitats parentals i millorar el seu entorn immediat.

Acompanyem als infants i joves a projectar-se en el futur.

Page 18: Memòria Serveis Socials Osona 2013

SERVEIS SOCIALS D’OSONA 2013

04. PROMOCIÓ A L’AUTONOMIA I ATENCIÓ A LA DEPENDÈNCIAMUNICIPIS PERSONES AMB GRAU

DE DEPENDÈNCIA RECONEGUT AMB PIA

PERSONES ADOMICILI

PERSONESAMB

RECURSOS RESIDENCIALS

LLUÇANÈS 173 140 33

COSS (Centre-Vall del Ges-Cabrerès)

415 310 104

VOLTREGANÈS 118 105 13

BISAURA 87 59 28

RODA DE TER 190 150 40

TORELLÓ 373 290 83

CENTELLES 190 120 70

MANLLEU 540 409 131

VIC 851 697 154

MANCOMUNITAT 554 407 147

TOTAL 3491 2687 804 3500persones se’ls ha facilitat l’accés als diferents recursos i serveis per l’atenció a la dependència

**

2600 persones estan ateses al domicili.

2300 persones reben la prestació econòmica pel cuidador no professional

Page 19: Memòria Serveis Socials Osona 2013

SERVEIS SOCIALS D’OSONA 2013

3500

MUNICIPIS HORES PERSONES ATESES

TELEASSISTÈNCIA VALORACIONSA DOMICILI

PRÉSTECAJUDESTÈCNIQUES

PRESTACIÓCUIDADOR NOPROFESSIONAL

LLUÇANÈS 5996,5 82 129 22 8 126

COSS (Centre-Vall del Ges-Cabrerès)

8585,75 169 256 60 45 274

VOLTREGANÈS 4745 62 94 28 12 87

BISAURA 2871 51 40 7 5 50

RODA DE TER 5000 61 135 25 9 128

TORELLÓ 8797,25 130 270 24 14 251

CENTELLES 6011 120 105 22 19 95

MANLLEU 8817 122 297 47 32 372

VIC 15000 353 614 101 51 587

MANCOMUNITAT 3993 118 390 75 69 330

TOTAL 69816 1268 2330 411 264 2300

En aquests moments hi ha 3400 persones amb grau de dependència reconegut. D’aquestes persones el 77% està rebent atenció al seu domicili. A Osona s’ha desenvolupat diversos recursos i programes pilot per fer possible aquesta atenció.La xarxa d’envelliment actiu d’Osona, els serveis d’atenció rural, tels centres de dia i els tallers i activitats de promoció a l’autonomia complementen la cartera de serveis que ajuden a les persones a poder continuar vivint en el seu entorn.

70000hores d’atenció domiciliària que han beneficiat a 1268 persones

*

*

1500 persones es troben més segures amb els serveis de teleassistència

264 persones s’han beneficiat del préstec de grues, llits articulats, caminadors, cadires de rodes, etc.

SAD BAT OSONA

Page 20: Memòria Serveis Socials Osona 2013

SERVEIS SOCIALS D’OSONA 2013

05. PROJECTES COMUNITARIS

6000persones participen anualment a les activitats comunitàries organitzades des de Serveis socials

Una part del treball de Serveis socials és el treball comunitari i en xarxa; promoure programes i activitats per tal de diversificar l’oferta de recursos i serveis per connectar-hi la ciutadania és bàsic pel aconseguir la cohesió social. És en aquest sentit que s’impulsen i es coordinen diferents actuacions per possibilitar un espai de trobada i treball per atendre les diverses situacions.Espai jove, programes d’esport per a tothom, tallers de pares i mares, tallers de cuina saludable, d’economia domèstica, dinamització de gent gran, organització de la setmana de la gent gran, tallers d’estalvi energètic o de prevenció de violència de gènere i d’igualtat són només algunes de les nombroses activitats que s’organitzen i es promouen des de Serveis socials.

Page 21: Memòria Serveis Socials Osona 2013

SERVEIS SOCIALS D’OSONA 2013

REPTES DE FUTUR

Page 22: Memòria Serveis Socials Osona 2013

SERVEIS SOCIALS D’OSONA 2013

REPTES DE FUTUR01 Desenvolupar i participar en els protocols i circuits d’actuacions amb els altres sistemes d’atenció al ciutadà

02 Treballar per la prestació homogènia i equitativa dels serveis a tota la comarca

03 Cercar aliances estratègiques amb tots els agents de la comarca per donar respos-ta a les necessitats socials cada vegada més complexes

04 Promoure el treball comunitari i grupal amb infància i famílies

05 Anàlisi constant de les dades per avançar-nos a les necessitats emergents dels ciutadans d’Osona.

06 Adaptar els serveis a la nova realitat social (més demandes, noves demandes i limitació de recursos)

07 Impuls d’accions encaminades a donar a conèixer més el sistema de serveis so-cials

Page 23: Memòria Serveis Socials Osona 2013

SERVEIS SOCIALS D’OSONA 2013

REPTES DE FUTUR

08 Millora de la transparència i comunicació de l’activitat dels serveis socials munici-pals i comarcal

09 Incorporar les TIC’s en la prestació dels serveis (tràmits telemàtics, domòtica, dis-positius alarmes, ... )

10 Treballar la co-responsabilitat ciutadania i la solidaritat social

11 Treballar per la col·laboració público-privada

12 Desenvolupar una planificació que comprengui la definició de Polítiques públiques transversals per incidir en els factors més decisius en l’àmbit social

Page 24: Memòria Serveis Socials Osona 2013